Otetaan köyhiltä

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että hallituksella näyttää olevan sokka irti velanoton kanssa. Ajattelin silloin, että olipas harvinaisen typerästi sanottu Ukrainan käydessä puolustustaistelua Venäjän oikeudetonta hyökkäystä vastaan, mutta ei se näköjään ollut vahinko. Orpo käyttää samaa sanontaa uudelleen vaatiessaan samanaikaisesti menojen lisäämistä ja verotuksen keventämistä. Syntynyt aukko täytettäisiin leikkaamalla sosiaaliturvaa.

Orpo palaa kokoomuksen varjobudjettiin, josta kerroin marraskuussa. Sen mukaan kokoomus purkaisi työllistymisen kannustinloukkuja leikkaamalla työttömyysturvaa ja asumistukea sekä palauttamalla toimeentulotukeen omavastuuosuuden. Kuten Orpo tuossa linkittämässäni Helsingin Sanomien haastattelussa sanoo, niin kaikkeen ei ole varaa ja on tehtävä valintoja. Meillä ei ole varaa elättää köyhiä, koska rahaa pitää riittää erityisesti hyvätuloisille suunnattaviin 800 miljoonan euron veronkevennyksiin. Veronkevennyksethän ovat prosentuaalisia, joten hyvätuloiset hyötyvät niistä eniten.

Tässä valossa Orpon puhe sokan irtoamisesta kuulostaakin luontevalta. Nyt elinkustannukset nousevat Ukrainan sodan takia, ja Orpon valinta on heikentää köyhien asemaa. Hän näyttää julistaneen sodan köyhiä vastaan, ja sokka on jo irti. Räjähdys tulee sitten vuoden kuluttua pidettävien eduskuntavaalien jälkeen, jos kannatusmittaukset pitävät paikkansa ja kokoomus on suurin puolue. Sitten alkavat köyhille kovat ajat, joista saatiin esimakua Sipilän hallituksen aikana. Silloinhan julistettiin talkoot, joissa köyhiltä ja pienituloisilta leikattiin kautta linjan ja hyvätuloisia pyydettiin nätisti osallistumaan kykyjensä mukaan. Turha sanoa, että he eivät osallistuneet.

Marinin hallituksen aikana on ollut kaksi vuotta koronapandemiaa ja nyt Euroopassa alkoi sota. Koronatukiin on käytetty valtava määrä rahaa, sillä jo vuonna 2020 suoraa yritystukea maksettiin yli 1 700 miljoonaa euroa. Se on 268 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suorasta tuesta lähes 1 300 miljoonaa euroa maksettiin suhdanneheikentymän takia, eli se oli sitä koronatukea. Kokoomus kannatti näitä yritystukia.

Nyt hallitus esittää maataloustukeen lisää 300 miljoonaa euroa ja saman verran lisää puolustusbudjettiin. Kokoomus kannattaa näitä menolisäyksiä, mutta sen mielestä velkaa ei saa ottaa eikä budjetin menokehystä ylittää. Rahat pitää etsiä budjetin sisältä karsimalla jostain vähemmän tärkeästä, ja kokoomukselle vähemmän tärkeitä ovat työttömät, joita pitää kannustaa töihin viemällä heiltä leipä suusta.

Kuitenkin tämän hallituksen aikana työllisyys on kasvanut ennätyslukemiin, mutta Orpon mielestä hallituksella ei ole mitään osuutta asiaan. Hänen mukaansa Sipilän hallituksen tekemät uudistukset vaikuttavat työllisyyden kohenemiseen nyt enemmän kuin tämän hallituksen toimet. Toisin sanoen Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset sosiaaliturvaan kannustavat työttömiä töihin vasta nyt, kun ne leikkaukset on purettu.

Orpon ja kokoomuksen linja on hyytävää kuultavaa juuri tässä maailmantilanteessa. Monien talous on kuralla jo pelkästään koronan takia, ja nyt hinnat nousevat ennätysvauhtia. Kokoomus tarjoaa lääkkeeksi köyhiltä leikkaamista ja hyvätuloisten verotuksen keventämistä.

Toivottavasti tämä asia tulee selväksi kaikille, ettei sitten vaalien jälkeen tule yllätyksiä. Heikossa asemassa olevien elämää on heikennettävä tukia leikkaamalla ja hyväosaisten asemaa on parannettava veronkevennyksillä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (115)
 1. Aivan käsittämätöntä puhetta Orpolta. Puhdasta puoluebroilerin ideologista jargonia ilman minkäänlaista tilannetajua tai yhteiskunnallista, taloudellista tai inhimillistä ymmärrystä.Orpo paljasti olevansa vain ideologinen puhuva pää.

  1. Seppo Kinnunen
   26.3.2022, 18:33

   Enemmänkin Orpo on sotarikollinen köyhiä vastaan käymässään sodassa. Arvatkaa, keneltä malli on otettu.

   1. Luukas Pyykorpi
    27.3.2022, 15:36

    Puolueensa historiassa on vastaavia lukuisia. Orpo jatkaa samaa köyhien köydyttämislinjaretoriikkaa. EK:n pomot kirjoittaa nuotit.

 2. Edelleen odottelemme Orpon &con vastausta siihen, miten sosiaaliturvan leikkaukset muuttuvat kokopäiväisiksi työpaikoiksi.
  Edelleen odottelemme sitä, milloin median edustajat kysyvät Orpolta, miten sosiaaliturvan leikkaukset muuttuvat kokopäiväisiksi työpaikoiksi.

  Niitä odotellessa…

  1. Kyllä kai niitä työpaikkoja löytyy, kun 0-tuelle tiputetut köyhimmät pakotetaan ottamaan vastaan työtä, jolla saadulla palkalla ei edes tule toimeen. Tällaisia työpaikkojahan tarjoavat muun muassa erilaiset aterian- ja tavarankuljetuspalvelut. Ja näkyy siellä olevan töissä nimenomaan heitä, joilla ei ole varaa valita eli maahanmuuttajia.

  2. Tavoite on kai se, että työväki kyrjistetaan siihen pisteeseen, että sen on otettava vastaan töitä ehdoilla millä hyvänsä.
   Kummallista on, että niin moni duunarikin äänestää itseään vastaan…

   1. Hannele Tuomi
    26.3.2022, 15:02

    Nyky duunari siirtyy omistavaan luokkaan heti, kun hänellä on yhteinen asunto ja auto pankin kanssa.Vaan se on se nykyduunarinkin raha siitä tehdystä TYÖSTÄ maksettu palkka, niin se on ollut kautta aikojen ja niin se tulee jatkossakin olemaan.

   2. Meillä vaan on näitä 1500€/kk ja ollaan niin kokoomuslaista. Kait ne ovat niitä jotka ovat kuten se nuori joka sanoi että kun hän ajattelee niinkuin kokoomuslainen, hänestäkin voi tulla joskus rikas.

    1. Kuulostaa ihan menestyksen teologialta: – kun oikein toivot luxusvaimoa, avoautoa ja baarikaappia, niin kaipa Jumala ne sitten antaa…?

    2. Ei pelkästään nuoret ajattele niin, vaan ihan keski-ikäisetkin ajattelevat vielä tulevansa rikkaaksi äänestämällä kokoomusta. Tässä vuosi muutama taaksepäin eräs ylivelkaantunut korkeakoulutettu (maisteri, tradenomi, kokki, muotoilija samassa paketissa eli siis neljä eri ammattia) työtön pohdiskeli ääneen, että ryhtyäkö kokoomuksen vain sosiaalidemokraattisen puolueen kuntavaaliehdokkaaksi. Molemmista pyydetty ja molemmat kiinnostivat.
     Itse jäin miettimään, että voiko olla ihmisellä ja varsinkin työttömällä ihmisellä näin sekaisin oleva tilanne, että punninnassa voi olla nämä kaksi puoluetta tasavertaisina mahdollisuuksina. Näköjään voi olla.

     1. Totuuden nimissä ennen Marinia SDP ja kokoomus olivat hyvinkin lähellä toisiaan. Ei suomessa ole kuin yksi vasemmistopuolue jolla on eduskunnassa edustajia, vaikka SDP:n johdossa tällä hetkellä hieman vasemmistolaisuutta onkin.

Kommentointi suljettu.