Uutta ja vanhaa

Suomessa on harvoin oltu niin yksimielisiä kuin nyt ollaan Nato-jäsenyyden suhteen. Venäjän oikeudeton ja sotarikokseksi muuttunut hyökkäys Ukrainaan on saanut tämän aikaan, ja puolueet tekevät linjauksia yksi kerrallaan oman aikataulunsa mukaan. Jäsenhakemus jätettäneen lähiaikoina, ja ihan ymmärrettävästi poliittinen keskustelu keskittyy tähän aiheeseen.

Maassa tapahtuu kuitenkin paljon muutakin. Hoito- ja kunta-alan palkkaneuvottelut ovat vielä kesken, ja oikeastaan juuri hoitajien palkkakiistaan liittyy Ylen uutinen vuokrafirmojen hoitajille tarjoamista palkoista. Ne ovat huomattavasti korkeampia kuin julkisella sektorilla, ja lomaraha maksetaan jokaisen palkan yhteydessä. Tarjous houkuttelee varmasti monia, eikä siihen tarttujia voi moittia. Ikävänä puolena tässä on, että ala yksityistyy vauhdilla.

Sipilän hallituksen sote olisi yksityistänyt alan valinnanvapaudella, mutta nyt yksityistäminen tapahtuu tätä kautta. Työvoimapulan vaivaama julkinen sektori joutuu turvautumaan ostopalveluihin, joiden osuus budjetista kasvaa. Kuitenkin työn tekevät juuri ne samat vuokrafirmoihin siirtyneet hoitajat, jotka aiemmin työskentelivät julkisen sektorin palveluksessa. Laskun maksaa tietenkin se sama julkinen sektori, jonka edustajat palkkaneuvotteluissa suhtautuvat nihkeästi palkkavaatimuksiin.

Tästä pitäisi puhua enemmänkin, mutta palataan kuitenkin viime päivinä enemmän näkyvyyttä saaneisiin asioihin. Viikonloppuna Helsingissä järjestettiin useita mielenosoituksia, joista käsittelen kahta. Venäjämielisten autoletka keräsi enemmän vastustajia kuin kannattajia, ja monet vaativat koko mielenosoituksen kieltämistä. Elokapina tukki taas vähäksi aikaa Mannerheimintien, ja poliisi keskeytti tapahtuman. Tämä innosti taas kerran monet vaatimaan tällaisten mielenosoitusten ja koko Elokapinan kieltämistä. Kuten jo viime perjantaina arvelin, niin kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) oli paikalla paheksumassa mielenosoittajia ja lukemassa heille lakia.

Tynkkynen unohti taas kerran, että hän ei ole lainvalvoja, vaan lainsäätäjä. Perustuslaki oikeuttaa mielenosoitukset ja kansalaistottelemattomuudesta huolehtii poliisi, joten kolme kertaa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitun kansanedustajan asettuminen lainvalvojan rooliin on lähinnä huvittavaa. Lisäksi moni on kysynyt, miksi Tynkkynen kameroineen ei ollut paikalla paheksumassa venäjämielisten autoletkaa.

Jokainen valitsee tietysti omat mielenosoituksensa ja paikkansa niissä. Mielenosoituksia ei ihan vähällä kielletä eikä pidäkään kieltää, ja kieltämisvaatimuksissa on minusta kummallista juuri vaatimusten herkkyys. Jos jokin ei miellytä, niin sitä vaaditaan kiellettäväksi. Kuitenkin usein juuri samat kieltämisen vaatijat ihmettelevät, miksi Venäjän kansa ei osoita mieltään Putinin hallintoa vastaan ja kaada sitä. He eivät näytä ymmärtävän, että siinä missä demokratiassa vaaditaan “vääränlaisten” mielenosoitusten kieltoa, niin diktatuurissa sellaiset estetään tarvittaessa väkivalloin. Mielenosoituskiellon vaatijat ovat siis oikeastaan samalla asialla kuin diktaattorit.

Ja sitten vielä pari poimintaa somen puolelta. Perussuomalaiset jauhavat tuttuja teemoja, kun puoluesihteeri Arto Luukkanen harmitteli keliakiakorvausten poistamista ja puheenjohtaja Riikka Purra näkyy puhuvan Ruotsin tiestä.

Luukkaselle on moni jo kertonut, että keliakiakorvauksen poisti vuonna 2015 Sipilän hallitus, ja laktoosi-intoleranssia sairastavat eivät koskaan ole saaneetkaan mitään korvauksia. Purraa on neuvottu ottamaan välillä kantaa Suomen asioihin ja yleensäkin esittämään ratkaisuja uhkakuvien maalailun sijaan.

Mutta niinhän se on, että jokainen puhuu kykyjensä mukaan. Jotkut tekevät suuria päätöksiä ja jotkut näpräävät jotain muuta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (45)
 1. Jalosen Pekka
  10.5.2022, 09:10

  “Ne ovat huomattavasti korkeampia kuin julkisella sektorilla, ja lomaraha maksetaan jokaisen palkan yhteydessä. Tarjous houkuttelee varmasti monia, eikä siihen tarttujia voi moittia. Ikävänä puolena tässä on, että ala yksityistyy vauhdilla.” Miten tälläinen tarjous voi houkutella yhtään ketään. Onhan palkka toki suurempi, mutta kun kesälomat tulee niin kannattaa olla sitten säästöjä, lomarahathan on jo maksettu

  1. Tarkoitus lienee että lomarahat säästetään sitten lomaa varten. Palkka ainakin paikoittain on erittäin paljon suurempi, ainakin Keski-Uudellamaalla koronarokotteita terveyskeskukseen pistämään palkatut hoitajat saivat yli puolitoistakertaista palkkaa vakituisiin hoitajiin verrattuna. Kyllä se on suuri houkutus monelle

  2. Reijo Rekunen
   10.5.2022, 10:14

   4 v. sitten esim. Seuren kautta hoitoalalla samaa duunia kaupungille tekevät saivat täydellä työajalla perusliksana 2-300 satkua enemmän kuukaudessa kuin kaupungin listoilla olevat. Ja nämä puolestaan satkun verran enemmän kuin yksityisellä puolella. Lomakorvauksen sinällään oppii pistämään säästöön vuodessa parissa jos ei sitä ole kyennyt sisäistämään jo työsuhteen alkaessa.

   1. Jussi Parviainen
    10.5.2022, 10:34

    Maksettaneenko yksityisellä “liikesalaisuuksien” puolella suun kiinni pitämisestä! Kai siinä voitolle vielä jää?

    1. Reijo Rekunen
     10.5.2022, 10:57

     Tämä kun ei ole pulinapalsta, vastaan vain lyhyesti. Palkat ovat alalla julkista tietoa jotka voi halutessaan tarkistaa työnhaku ilmoituksista tai tessistä

     1. Ei tessistä selviä kuin minimipalkat. Kaikista tesseistä (kuten omastani) ei edes sitä.

      1. Reijo Rekunen
       11.5.2022, 09:45

       Aloilla joilla tarvitaan paljon työvoimaa, ei työnantaja juuri tessejä suurempia palkkoja maksa.

     2. Erkki Pekola
      10.5.2022, 18:06

      Alalla kuin alalla toimipaikaan koosta riippumatta alimmat hikipalkat löytyvät julkisista sopimuksista ihan riittävällä tarkkuudella. Suurimmat henkilökohtaiset vuosiansiot löytyvät vuoden viipeellä verotustiedoista.
      Työmarkkinakokemuksista jäi mieleeni aloitteluajoilta se, että viiden pennin ero tuntipalkoissa tuotti enemmän riitaa ja kälkätystä työkavereiden keskuudessa, kuin viiden markan ero, suuremmista nyt puhumattakaan.Uskalluta ansiohaitarin leveydestä esiintyi harvoilta ja harvakseen. Sääntö pätee rahayksiköiden muuttuessa. MOT.

    2. Olen puhunut asiasta monien hoitajien kanssa, ja he olivat yksimielisiä siitä, että yksityisellä puolella palkat ovat alempia.

  3. Tuo lomarahojen jemmaaminenhan on lähinnä työnantajaa hyödyttävää näennäispalkitsemista. Jokaisen aikuisen ihmisen tulisi pystyä budjetoimaan menojansa sen verran, että työnantajan ei tarvitse pitää hallussaan työntekijälle kuuluvia rahoja, jotka erikseen luovutetaan “lomahurvitteluja” vart n. Vähän niinkuin alakouluikäiselle viikkorahat.

   Ja sillä aikaa kun nuo rahat makaavat työnantajan hallussa, niistä kertyvät korot jäävät työnantajalle työntekijän sijaan. Nykyisestä systeemistä työnantaja hyötyy joitain satoja euroja vuosittain jokaista työntekijää kohden.

   1. Jep, juurikin näin. Olen itse ihmetellyt näitä eri maiden joulu- ja lomarahajärjestelmiä etenkin viimeisen vuoden inflaatiolukujen valossa. Nämä sivuunlaitetut rahat ovat nykyään eniten tulonsiirto työnantajalle ja inflaation kasvaessa de facto palkanalennus työntekijöille.

    Asuin muutaman vuoden Alankomaissa, jossa tilanne on Suomeakin villimpi. Tyypillistä on maksaa palkkaan kiinteästi kuuluva “13. kuukauden palkka” joulukuussa ja lomarahat muistaakseni toukokuun loppupuolella. Tämän päälle firmoilla oli myös tulosperusteisia palkkioita, joita kerrytetään vuosi, ja jotka maksetaan sen jälkeen vielä 3-6kk viiveellä bonuksina mikä on yhä palkkalistoilla. Rahan ansaitsemisen ja sen saamisen välillä voi siis enimmillään olla jopa 18kk viive. Usein nämä “bonukset” olivat kuitenkin kiinteitä ja näiden bonusten maksuaste oli hyvin lähellä 100%:a, joten ne voisivat suoraan olla kiinteä osa palkkaa.

    Jos näitä lähdetään laskemaan vaikka 50 000e (+ 15% bonus) palkasta, työnantajan hyöty näyttäisi tältä:
    13. kuukausi: 3846e / 2 (keskimääräinen saldo vuodelta)
    Lomarahat: 3500e / 2
    15% kiinteä vuosibonus: 7500e /2 (maksetaan vain jos työntekijä on yhä vuoden päätteeksi töissä)
    -> Myöhäistettyjä saatavia kertyy vuodessa 14 846e, keskimääräinen saldo vuodelta 7423e.

    Kun Alankomaiden inflaatio (HICP:llä mitattuna maaliskuussa) oli siellä kymmenen prosentin yläpuolella (11,7 , EU 7,4%), menetti työntekijä lähemmäs tonnin ostovoimaa pelkästään ajalta, kun jo ansaitut palkkiot lepäsivät työnantajan tileillä (mahdollisesti tekemässä rahaa työnantajalle). Jos laskisimme tämän työntekijän vaihtoehtoiskustannuksena ja vaihtohtona oli sijoittaa rahat vaikka S&P500-indeksiin viime vuodeksi, olisi työntekijä (verojen jälkeen) tienannut ehkä noin tonnin (>20% kasvu indeksissä). Tällöin lopullinen erotus epäedustavassa nestuukilaskelmassamme on lähemmäs kaksi tonnia vuodessa (toteutunut menetys + potentiaalinen sijoitustuotto).

    Joka tapauksessa tässä juustohöylättiin summa, joka vastaa 2-4% työntekijän kiinteästä palkasta pelkästään manipuloimalla jo ansaitun palkan maksuajankohtaa.

    Samalla kuitenkin moni oli valmis puolustelemaan tätä järjestelmää, eivätkä etenkään vähittäiskauppiaat haluaisi luopua vuoden kahdesta parhaasta myyntiviikosta kun duunareiden tilille tipahtaa könttäsummat.

 2. Ihmettelen miten on mahdollista, että sotaa käyvän ja suomeakin koko ajan uhkailevaa naapuria tukevien joukkojen sallitaan täysin venäjän tunnuksin marssia jopa pääkaupunkiin?
  Krimihän vallattiin tunnuksettomilla ei kenenkään joukoilla.

  1. Seppo Kinnunen
   10.5.2022, 10:10

   Suur-Suomi-aktivistit, joiden rahoituksesta vastasivat Suomen valtio ja tuolloinen raaka-ainekiimainen puunjalostusteollisuus. He siis olivat tunnetun historian ensimmäisiä pieniä vihreitä ukkoja. Joten onkin täysin perusteltua nyt todeta hiukan mukaellen, että mitä pienet edellä, sitä isot perässä. Näiden suomalaisten vihreiden ukkojen toiminta niin Aunuksen- kuin Vienan Karjalassakin päättyivät täydelliseen pettymykseen, sillä kävi niin, että ne ihmiset, joita he kuvittelivat olevansa vapauttamassa ja käyvän taisteluun heidän rinnallaan bolsevikki-piruja vastaan, hyökkäsivätkin vihaisesti ja verisesti “vapauttajiaan” vastaan irlantilaisen P.J.Woodsin johdolla ja Iso-Britannian aseiden turvin. Nyt noin sata vuotta myöhemmin Suomeen on säädetty 15.7.2017 voimaan tullut laki, jolla kielletään vihreiden miesten saapuminen ja oleskelu maassamme. Toivottavasti se tarkoittaa myös sitä, että myöskään suomalaisia vihreitä ukkoja ei nähdä hakkaamassa päitään Karjalan mäntyyn.

   1. Kimmo Paaso
    10.5.2022, 13:23

    Tämän kun ihmiset tajuaisivat, ja vielä parempi, tunnustaisivat.

    Sinun kommentti liippaa läheltä omaani, missä ihmettelen porukan ihmettelemistä toisten puuhista, mutta puuhailevat ihan samaa itse.

    Haluaisinpa todellakin törmätä ihmiseen, joka nämä omat vihreät tyypit tunnustavat ilman sitä ” vaan kun se on eri asia”.

    Vaan eri asiahan se on, jos vaikka kysytään Sakunkin lukijoilta 😜🤔😡

   2. Kun alkaa puhua kiiimaisudesta tälläisissä yhteyksissä on kyllä itse sanan maitsija se “kiimainen”.

    1. Kimmo Paaso
     10.5.2022, 17:25

     Höpö höpö. Kyllä asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä.
     Suur-Suomi-kiimaisia riitti tässä maassa, ja kukaan ei puhunut oikeudettomasta hyökkäyksestä kun ylitettiin Neuvostoliiton raja.

     Ei siitä ole puhuttu muutenkaan minkään hyökkäyksen yhteydessä (no ehkä Irakin hyökätessä Kuwaitiin), vaan nythän onkin kyseessä Venäjä.

     Vaan eri asiahan se on…

  2. Kimmo Paaso
   10.5.2022, 10:24

   Miksi ei saisi? Vai haluatko tänne sitä Venäjän niin paheksuttua mielipiteiden esittämisen kieltoa tai rajoittamista, mielenosoitusten kieltämistä, jne?

   Se on kyllä aina huvittavaa, kun täällä jengi kritisoi toisia joistain asioista, mutta sortuvat tai tekevät täällä samoin, ja toivovat samanlaista sensuuria, jota juuri on kritisoinut.

   Vaan sehän on tietysti eri asia…

   1. SÄHKÖPOSTIMIES
    10.5.2022, 12:29

    Mun puolesta ne jotka haluaa mielenosoitus kieltoja tänne, voi pakata kapsäkkinsä ja mennä kokeilemaan miltä se elo maistuu tuolla rajan itäpuolella. Siellä on jo valmiina kaikki nämä vaaditut rajoituikset mielipidepoliiseineen. Jos siellä on liian lepsua niin Pohjois-Koreassa on ruuvvi vielä vähän kireämmällä.

   2. KP näköjään kommentoi minulle jopa vanhoista Upp blogi kommenteista joten kysyisin että missä ajatuksiisi voi tututustua? Minulle olet pelkkä wannabe influensseri

   3. “Sensuuri on valtion viranomaisten suorittama suullisten, kirjallisten tai kuvallisten esitysten tarkastus, jonka läpäisy on edellytys julkaisun levitykselle tai julkiselle esittämiselle.”

Kommentointi suljettu.