Hybridivaikuttamista?

Jo jonkin aikaa on puhuttu hybridivaikuttamisesta, joka tulee lisääntymään nyt, kun Suomen hakeutuminen Naton jäseneksi on varmistunut. Oman lisänsä vaikuttamiseen tuovat Ukrainan pakolaiset, joita vastaan suunnattua propagandaa on jo olemassa. Onneksi se ei koskaan tule saavuttamaan yhtä suurta suosiota kuin vuosina 2015-16, jolloin valeuutisia sai ampua alas päivittäin. Hyvin tavallinen tarina oli täysin tuulesta temmattu juttu kiittämättömistä pakolaisista.

Oikeastaan täysin vastaavaan tapaukseen törmäsin tänään, kun minut tägättiin Twitterissä keskusteluketjuun. Kyseessä oli TikTokissa julkaistu video, jossa omien sanojensa mukaan Juuan vastaanottokeskuksessa työskentelevä sairaanhoitaja kertoi kiittämättömistä ukrainalaisista. Häneen oli ottanut yhteyttä ukrainalainen äiti, joka olisi halunnut lapsensa tarvitseman lääkkeen omavastuuseen sairaanhoitajan kirjoittaman maksusitoumuksen, vaikka hänellä itsellään oli rahaa. Laitetaan kuva videon saatteesta ilman nimeä, jotta minua ei päästä syyttämään maalittamisesta.

Juuassa ei ole vastaanottokeskusta, mutta täällä asuu vapaaehtoisten järjestämässä yhteismajoituksessa noin 30 ukrainalaista pakolaista. He kaikki ovat vastaanottokeskuksen kirjoissa, ja heidän terveydenhoidostaan huolehtii vastaanottokeskuksen kautta kuntayhtymä Siun sote. Yhteismajoituksessa ei ole ollenkaan palkattua henkilökuntaa, vaan kaikki perustuu vapaaehtoisten toimintaan. Vapaaehtoiset eivät ole kuulleetkaan tällaisesta sairaanhoitajasta. Somen selvitysten mukaan hän on kyllä oikea sairaanhoitaja, mutta asuu ja työskentelee Helsingissä.

Alkuperäinen video on pienimuotoisen somekohun seurauksena kadonnut TikTokista, ja hyvä niin. Tällainen trollausyritys on tuomittu epäonnistumaan. Juukalaiset ovat toivottaneet pakolaiset tervetulleiksi, ja yhteistyö asialle omistautuneiden vapaaehtoisten ja kunnan kesken sujuu hyvin. Kunnanhallitus päätti yksimielisesti vuokrata pakolaisille kunnan asuntoja, ja työpaikkoja etsitään koko ajan. Monet järjestöt ja harrastusporukat ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia yhteisöllisyyden luomiseksi ja erityisesti lapsille iloksi.

Kun asenne on näin positiivinen, niin yritys luoda epäsopua on suorastaan toivoton. Jos kyseessä on hybridivaikuttamisen yritys, niin ainakin trollin rekrytointi epäonnistui surkeasti. Jos kyseessä on pelkkä ajattelemattomuus, niin sairaanhoitajan onneksi tarina lapsipotilaasta ja hänen kiittämättömästä äidistään on fiktiota. Oikeat potilastiedot ovat salassa pidettäviä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (31)
 1. Näitä hybridivaikuttajia riittää. Osa toimii ilmeisesti ihan talkoilla. Pohjois-Karjalasta Tohmajärveltä voisin nimetä kaksi ihmistä, jotka jakavat putinilaista propagandaa. Ei ihan ykkösiä, mutta ehkä sarjassaan kakkosia.

  1. Oikeastaan olisi varmaan paras sivuuttaa kyseiset vaikuttamisyritykset olankohautuksella. Venäjän trollitehdas on kyllä epäonnistunut rekrytoinneissaan, sen verran sakeaa huttua meiile yritetään syöttää. Se mikä onnistuu Venäjällä ei toimi täällä.

   Tuntemattoman sotilaan sotamies Vanhala muuten näytti mallia vastahybridivaikuttamisesta:

   ”Suomen pojat. Tulkaa hakemaan leipää.” – Tuu sinä hakeen leipäs päälle voita. ”

  2. Somen ikävin osa on se että hulluimmatkin yksilöt saa äänen. Minäkin, oululaisena nyt siis tiedän nämä. Ennen vanhaan en olisi ikinä kuullutkaan niistä. Mutta Sakun kolumnia olisin voinut lukea APU lehdestä. Meillä ei enää ole julkista filtteriä. Ja ikävä kyllä, olemme niin tyhmiä, että kuuntelemme ja uskomme kaiken.

   1. Ja vielä kauhistellen jaamme eteenpäin. Joko asiaan uskoen tai esimerkkinä siitä mitä kaikkea ”ne”kirjoittavatkaan, kamala sentään.

    Jos ei tee postauksesta ilmoitusta FB:ole sääntöjen rikkomisesta, niin voisi ainakin jättää jakamatta, ettei toimi röllipeikkojen ja örkkien apulaisena.

 2. Voiko sairaanhoitaja edes kirjoittaa maksusitoumuksia?

  1. Yleensä maksusitoumukset kirjoitaa näissä tapauksissa kunnan sosiaali toi tai joskus kela… Näin olen ymmärtänyt.
   Sairaanhoitajalla ei kai ole moisia oikeuksia. Eihän lääkäritkään kirjoita maksusopimuksia.

   1. Niin itsekin sen verran päätynyt tekimisiin asian kanssa itse aikoinaan. Että minun kohdalla asia meni niin. Puhuin sairaanhoitajalle, että melkoisen kalliita lääkkeitä nämä määrätyt lääkkeet. Niin sairaanhoitaja kertoi heti, että heillä on täällä sairaalassa sosiaalivirkailija ihan tätä varten. Joka voi auttaa rahatilanteen kanssa ja auttaa avustusten hakemisessa jne.

    Koska on aivan normaalia, että äkillinen sairastuminen voi sotkea pahasti rahatilanteen kellä vaan jne. Ja sitten kysyttiin varataanko aika heti sosiaalivirkailijalle? Ja näin se minusta toimii. Sairaanhoitaja tai lääkäri ei siis tee sosiaalivirkalijan työtä.

  2. Sosiaalihoitaja on oikea nimike. Häneltä voi pyytää neuvoja ja apua toimeentuloon liittyvien hakemusten tekemiseen.

Kommentointi suljettu.