Tuuleen huutamista

Suurin osa somekohuista syntyy siksi, että kohisijat eivät viitsi ottaa selvää mistä kohisevat. Useimmiten kohu perustuu puutteelliseen tai jopa täysin väärään tietoon, ja kun yrittää antaa oikeaa tietoa, niin se sivuutetaan. Sehän pilaisi hyvän kohun. Omalta osaltaan kohua herättävät jotkut mediat otsikoimalla myös oikean tiedon sisältävän uutisen puutteellisesti. Ikävä totuus on, että iso osa ihmisistä ei lue uutisista mitään muuta kuin otsikot.

Tämän totesin taas kerran toissapäivänä, kun yritin oikaista SPR:n ympärille syntynyttä kohua. Kun tässä uutisessa mainittiin Ukrainan lisäksi myös Somalia, niin kohu oli valmis. Perussuomalaiset aloittivat yhä vieläkin jatkuvan valittamisen siitä, että kansalaisia on huijattu ja Ukrainaa varten kerättyjä rahoja lähetetäänkin Somaliaan. Tätä samaa tultiin sankoin joukoin jankuttamaan myös minulle, vaikka jutussani nimenomaan kumosin tämän väitteen. Jankuttajat eivät joko lukeneet tai ymmärtäneet juttuani.

Sanotaan asia vielä kerran ymmärrettävällä tavalla. SPR:llä on kaksi säästöpossua. Toiseen on kerätty rahaa yleistä katastrofiapua varten ja toiseen Ukrainaa varten. Somaliaan annetaan rahaa yleisestä katastrofirahastosta ja Ukrainaa varten kerätty raha menee Ukrainaan. Jos joku ei vieläkään ymmärrä, niin sille minä en mahda mitään.

Eilen sitten alkoi kohina vihreiden puoluekokouksessa tehdystä esityksestä, jonka mukaan työntekijöiden sunnuntailisät poistettaisiin. Tämän ovat tuominneet jyrkästi monet poliitikot ja iso osa kansasta, ja sama tuomitseminen näkyy jatkuvan yhä. Mukaan on tullut aimo annos ilkeyttä, ja nyt puhutaan työelämää tuntemattomista lattevihreistä, joiden suurin huoli on helsinkiläisten trendikahviloiden aukiolo sunnuntaisin.

Tosiasiassa puoluekokous ei ole esittänyt pelkkää sunnuntailisien poistoa eikä todennäköisesti esitäkään. Kyseessä on ehdotus, josta äänestetään tänään. Edes ehdotuksessa ei puhuta lisien poistosta, vaan esitetään kolmikantaista mallia, jolla sunnuntailisät korvattaisiin nostamalla peruspalkkoja niitä vastaavasti. Kokonaisansiot eivät saisi laskea, joten uutisointi ja sitä seurannut kohu vetivät mutkat suoriksi.

Esitys ei ole loppuun asti harkittu, joten yhdyn sitä vastaan esitettyyn asialliseen kritiikkiin. Sunnuntai- ja kolmivuorotyötä tehdään palvelualojen lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollossa, teollisuudessa ja monilla muillakin aloilla. Sunnuntailisä on merkittävä taloudellinen tekijä näiden alojen työntekijöille, mutta ennen kaikkea se on korvaus siitä, että joutuu olemaan töissä aikana, jolloin moni muu ei ole. Sunnuntailisien siirtäminen peruspalkkoihin nostaisi työvoimakustannuksia, ja sen jälkeen olisi entistäkin vaikeampi saada ihmisiä tekemään töitä sunnuntaisin. Mitäpä sitä viikonloppuja työllä pilaamaan, jos siitä ei saa erillistä korvausta.

En usko puoluekokouksen hyväksyvän esitystä, vaikka se ei edes sisällä pelkkää sunnuntailisien poistamista, vaan niiden poistamista ja kompensoimista peruspalkassa. Tämänkin sanominen on tietysti turhaa, koska somekohu elää omaa elämäänsä faktoista piittaamatta.

On sunnuntailisien poistamista esitetty ennenkin, ja jopa ilman mitään kompensaatiota. Vuonna 2015 Sipilän hallitus kaavaili sunnuntai- ja ylityölisien leikkaamista osana pakkolainsäädäntöä siinä tapauksessa, että työntekijäjärjestöt eivät suostu kiky-sopimukseen. Silloin kätilöt saivat Sipilän muuttamaan mielensä, ja lisien leikkauksen sijaan päädyttiin leikkaamaan julkisen sektorin lomarahoja. Perustelut sunnuntailisien puolesta olivat samat kuin nytkin, eli niiden poistaminen jakautuisi epätasaisesti. Kukaan ei tosin vieläkään ole kertonut miten julkisen sektorin lomarahojen leikkaaminen edisti Suomen vientiteollisuutta, mutta se on toinen juttu. Kun halutaan leikata, niin ontuvatkin perustelut kelpaavat.

Faktat ja somekohut kertovat yleensä samasta asiasta, mutta faktat ovat tylsiä ja kohut mukavia, kun kohutessa ei tarvitse ajatella faktoja eikä asioiden taustoja.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (60)
 1. Kyllä se kompensaatioosuus ehdotuksessa on luettu. Sillä ei ole mitään merkitystä, että vihreät ehdottavat kompensaatiota. Suuttumus johtuu siitä, että halutaan viedä pois lisiä siitä, että tekee työtä fyysisesti tai sosiaalisesti rankkoina aikoina. Kaikki eivät samallakaan työpaikalla tee yhtä paljon viikonlopputöitä, joten ehdotus merkitsisi sitä, että sunnuntain haittalisät valuisivat osittain päivätyön tekijöille. Esimerkiksi minä en halua enää tehdä viikonlopputöitä korvauksesta huolimatta, koska sosiaalinen hinta on niin kova.

  1. Ihan totta. Toinen asia mikä jäi huomioimatta on, että alkuperäisessä ehdotuksessa haluttiin kyllä “varmistaa kokonaisansioiden säilyminen”, mutta tämä varmistaminen jäisi ammattiyhdistysten harteille, mitään uutta lakia ei olisi tullut.

   Nettovaikutus olisi siis ollut että työntekijöiden etuja ajava laki olisi poistettu ja se, johtaisiko se palkanalennuksiin vai ei riippuisi ammattiliiton kyvystä neuvotella. Työntekijöiden asema olisi kokonaisuutena heikentynyt. Hyvä että ymmärsivät kumota ehdotuksensa

 2. “Noin 14 % suomalaisista työskentelee säännöllisesti öisin. Ihmisen elintoiminnot noudattavat säännöllistä vuorokausirytmiä, ja työskentely yöllä sekoittaa paitsi elimistön fysiologisia säätelyjärjestelmiä myös unirytmiä. Yötyötä sisältävä vuorotyö lisää uni-valvetilan häiriöitä, työtapaturmia ja sydän- ja verisuonitautien sekä erityyppisten syöpien riskiä. Yötyö lisää työn ja muun elämän yhteensovittamisen ongelmia ja voi aiheuttaa myös mielenterveyden ongelmia”. (duodecimlehti)

  Esim. teollisuusliiton tes:sissä yövuorolisä on 2.22 euroa tunti. Voi aiheesta kysyä onko kahden euron korvaus tunnilta riittävä korvaus mahdollisista, todennäköisistä haitoista mitä yhteiskunnan pyörittäminen 24/7 aiheuttaa. Selvää on, että osaa yhteiskunnasta ei voi sulkea yöksi, viikonlopuiksi, pyhiksi, mutta alat, kuten kaupanala ei ole niin tärkeä, että mikään muu kuin omistajien ahneus ja asiakkaiden mukavuudenhalu edellyttävät jatkuvaa aukioloa. Ymmärrän vapaaehtoisuuden, mutta monessa työpaikassa yötöistä tai viikonlopputöistä kieltäytyminen merkitsee joutumista paitsioon.

  Ihmiset olivat kyllä empatiakyvyttömiä, vihamielisiä, ahneita, tyhmiä, julmia, väkivaltaisia paljon ennen somen keksimistä. Some vain keräsi heidät kaikki saman kuplan alle ja vahvisti heidän äänensä.

  1. Jos tosissaan ymmärtää miksi lisäkorvauksia yö-, yli-, viikonloppu-, pyhä-, jne. töistä on aikaan alettu maksamaa ja maksetaan, niin ymmärtää varmasti myös sen ettei niitä voida korvata ainakaan helposti nostamalla peruspalkkaa. Jos vihreät ovat tosissaan tuon esityksensä kanssa, niin heillä lienee varmaan jokin ajatus siitä kuinka uudistus vastaisi siihen mihin lisät on alunperin tarkoitettu ja tarvitaan. Ja kuinka toteuttaa uudistus niin etteivät kokonaisansiot laskisi keneltäkään. Lisien leipominen kaikkien peruspalkkaa nostamalla tuskin on realistinen vaihtoehto.

   Ohessa aika asiallista kritiikkiä, vaikka otsikko onkin tyly: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4735984-vihreiden-esitys-sunnuntailisien-poistosta-sai-tylyn-reaktion-li-andersson-ehdotus-on-toteuttamiskelvoton-ja-epaoikeudenmukainen

   Nille jotka ajattelevat kaikkea liike-elämän edut edellä, lisät voivat vaikuttaa turhilta, mutta ne jotka ajattelevat myös niitä ihmisiä joille noita lisiä maksetaan ymmärtävät kyllä erillisten lisien tarpeen osana palkkausjärjestelmää.

  2. Sirpa+Kärkkäinen
   22.5.2022, 15:15

   Kolmivuorotyö on välttämätöntä esimerkiksi sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. Vaikka yötyölisä on pieni, osa hoitajista pitää nimenomaan yövuoroista ja toimii ”yökköinä” vakituisesti. Olen miettinyt, miksi näin on. Hoitoalalla työskenteleväthän tietävät hyvin yötyön terveysriskit. Yksi ”yökkö” vastasi minulle asiaa kysyessäni, että ”yöllä on niin rauhallista, suurin osa potilaista nukkuu”.

   Koneteollisuudessa en sijaan ymmärrä yötyötä ollenkaan. Eikö kokoonpanolinjoja voida automatisoida niin, että ihmistyön tarve näille epäterveellisille työvuoroille loppuu kokonaan? Vai tuleeko se vain halvemmaksi teettää työ ihmisillä ennemmin kuin investoida robotiikkaan?

   Leipomoteollisuudessa ”ihanan tuoreen aamusämpylän” salaisuus on yötyö. Ei sitä välttämättä tarvittaisi, mutta sille on kysyntää, joten taikinan kohoavat aamuyöstä.

   Aika usein ”arjen pikku luksuksen” takana on jonkun toisen ikävämpi arki. Sitä on se iltamyöhällä kotiin toimitettu Wolt-pizza samoin kuin se aamukuohkea voisarvikin. Minusta tästä pitää ja kuuluu maksaa – paljon enemmän kuin nykyisin.

   1. Kyllä, ihmistyö on roimasti halvempaa kuin robotiikka. Ja ihmiselle on kyllä terveellisempää tehdä yhtä ja samaa kellonaikaa eikä poukkoilla vuorosta toiseen.

   2. Annoin pikkusormen, se vei koko käden…

    Olemme tottuneet siihen, että kännykän, television, minkä tahansa nykyajan ihmeen saa hämmästyttävän vähällä rahalla. Se on mahdollista globaalin, automatisoitujen tuotantolinjojen ja niitä vahtivien työlaisten uhrautumisen takia. Kenen tahansa kotoa löytyy kamaa, joka on eettisesti kestämättömästi tuotettua, mutta aah, niin ihanan halpaa.
    Olemme totutettu siihen, että palvelut ovat tarjolla silloin kuin niitä tarvitsemme, myös yöllä, viikonloppuisin, emme osaa tai halua muuttaa elintapojamme vain siksi, että jonkun toisen elämä saattaa siitä kärsiä. Meistä ne jotka ansaitsevat tarpeeksi hyvin, ovat palveluja vaatimassa, ei heitä kiinnosta ihminen niiden takana kuin korkeintaan juhlapuheissa, kun halutaan moraaliposeerata.

    Ihmiset toimivat kuin kanat joiden nokkimisjärjestyksen kehittyneempi muoto luokkayhteiskunta on. Ihmisyydestä saa paremman kuvan kun sitä katselee ennemmin ruohonjuuritasolta kuin norsunluutornista. Me suomalaiset katselemme kaikki maailmanmenoa norsunluutornista, mutta emme vain oikein aina ymmärrä kuinka onnekkaista olemme. Siksi minä haluan pitää kynsin hampain kiinni hyvinvointivaltion rippeistä, jotta tulevaisuudessakin olisi näin.

   3. Jossain saattaa asiakkaat nukkuakin, mutta sitä ei voi yleistää. – Minun yövuoroissani hoitotyössä on enimmäkseen ollut koko yöksi töitä, joskus niinkin paljon, että kahvit on juotu pikaisesti seisaaltaan. Ja yövuoro ollut pituudeltaan 10,5 – 11 tuntia. – Yölläkin tulee uusia potilaita. Ja öisinkin sairaat tarvitsevat monenlaista apua – Olen ollut hoitotyössä 45 vuotta erilaisilla osastoilla; vastasyntyneiden teholta vanhuspsykiatriaan. Ja tehnyt enimmäkseen kolmivuorotyötä.

Kommentointi suljettu.