Lupaukset ja puoluekannatus

Päivän pääuutinen on taas puoluekannatusmittaus, jota voi analysoida monella tavalla. Kokoomuksen kannatus on ennätyslukemissa ja perussuomalaistenkin kannatus on noussut vähän. Mittaus osui Suomen Nato-hakemuksen jättämisen aikaan, ja kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä jo kauan. Tällä on varmasti vaikutusta. Joku kokoomuksen kannattaja sanoi tänä aamuna somessa, että kansa on tyytymätön vasemmistohallituksen toimintaan ja luottaa kokoomuksen talousosaamiseen.

Joku toinen taas sanoi, että maalla on historian paras hallitus, mutta yhä useampi siirtyy opposition kannattajaksi odottelemaan keppiä. Kokoomushan on jatkuvasti puhunut työnteon kannattavaksi tekemisestä kannustinloukkuja purkamalla. Suomeksi tämä tarkoittaa työttömyysturvan keston lyhentämistä ja porrastamista sekä muun sosiaaliturvan heikentämistä. Perussuomalaiset puhuvat bensan hinnasta, ja tänään Ylen aamussa kansanedustaja Jani Mäkelä vaati polttoaineveron alentamista ja ilmastotavoitteista luopumista, mutta piti kuitenkin vihersiirtymää tarpeellisena. Joku epäilevä voisi pitää puheita ristiriitaisina.

Kokoomus lupaa veronkevennyksiä ja keppiä, ja perussuomalaiset lupaavat halvan polttoaineen lisäksi kaikkea muutakin hyvää. Kansan syvien rivien kommenteista päätellen jopa savukoskelaisen huoltoaseman sulkeminen on hallituksen syytä. Kansan syvät rivit vaativat myös EU-lainsäädännön vastaisen rajojen sulkemisen mahdollisuuden kirjaamista valmiuslakiin. Tätä asiaa en enää jaksa selittää, mutta ainakin Riikka Purra näkyy pitävän sitä jatkuvasti esillä. Suomen Nato-jäsenyys on kohdannut vaikeuksia Turkin vastustuksen takia, ja Turkki vaatii jopa Suomen lainsäädännön muuttamista siten, että yksistään Turkin terroristeiksi luokittelemia kurdipakolaisia luovutettaisiin Turkkiin.

Vielä en ole huomannut kenenkään kannattavan Turkin vaatimuksiin suostumista, mutta saattaahan joku sitäkin kannattaa. Arvaan jo perustelut. Jos EU-komissio pystyy määräilemään Suomen lainsäädäntöä, niin yhtä hyvin voidaan suostua Turkin vaatimuksiin. Vastaus kuitenkin on, että ei voida, sillä Suomessa maasta poistaminen on juridinen prosessi, johon poliitikot eivät saa puuttua. Kaikkein vähiten siihen saa puuttua vieraan valtion päämies. EU-oikeus on eri asia, sillä EU:n jäsenmaan lakien on noudatettava EU-lainsäädäntöä.

Olisikin aika mielenkiintoista, jos Suomi säätäisi EU-lainsäädännön vastaisen rajojen täydellisen sulkemisen turvapaikanhakijoilta ja sitten kertoisi Natolle, että me muuten kusaisimme juuri EU-lainsäädännön päälle, mutta ehdottomasti tulemme noudattamaan kaikkia Naton jäsenilleen asettamia ehtoja.

Nämä ovat oikeasti vaikeita asioita, ja jokainen keskittyy omassa arjessaan tärkeisiin asioihin. Ukrainassa käytävä sota nostaa kuluttajahintoja, ja erityisesti sen huomaa autoa tankatessa. Niinpä paineet kohdistuvat hallitukseen, jonka nyt pitäisi samanaikaisesti alentaa veroja ja kerätä niitä lisää, jotta saataisiin lisää rahaa maanpuolustukseen, nousevien elinkustannusten kompensoimiseen kaikille ja vielä hoitolan palkkoihinkin. Varsinkin bensapumpulla yhteiskuntaa huutavat apuun kovimmalla äänellä juuri ne samat, joiden mielestä työttömien pitää lopettaa ruikuttaminen ja mennä töihin. Nyt heillä itsellään ei kuulemma ole enää varaa käydä töissä, koska bensa on niin kallista.

Tekisi mieli sanoa, että lopettakaa sitten työnteko ja ruvetkaa työttömiksi. Sittenpähän saatte nauttia niistä ylenpalttisista tuista, joita olette väittäneet työttömien saavan. Lisäksi tämä parjaamanne hallitus teki niihin tukiin vielä ylimääräisen indeksikorotuksen, joten kyllä työttömillä on helppoa.

Älkää kuitenkaan ottako selvää niiden tukien kokonaismääristä, sillä silloin petytte. Vielä pahemmin petytte sitten, jos kokoomus ja perussuomalaiset pääsevät tekemään niitä jo viime syksynä lupaamiaan leikkauksia, joiden rinnalla Sipilän hallituksen leikkaukset kalpenevat.

Kansa vaatii sitä ja tätä, ja oppositiosta on helppo luvata kaikenlaista. Lupausten toteuttaminen sitten onkin toinen juttu, mutta sehän on sen ajan murhe. Laitetaan vielä lopuksi kuva tuosta Ylen uutisesta. Sen mukaan Marinin hallituksen kannatus on yhä huippuluokkaa. Se unohtuu silloin, kun tuijotetaan vain yksittäisten puolueiden kannatusta.

Kuva: Yle

EDIT 2.6.2022 klo 13.15
Kuten vähän arvelinkin, niin kommenteissa yritetään taas kovasti puhua siitä vappusatasesta vaalivalheena. Ei kannata yrittää. Lukekaa sen sijaan jokin asiasta oikein kertova juttu täältä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (49)
 1. Bensan hinnan nousu ja inflaatio ylipäänsä on pieni harmi meidän suomalaisten elämässä verrattuna ukrainalaisten jokapäiväiseen helvettiin. Voiko enempää tuijottaa omaan napaansa kuin persut? Ja Kokoomuksellekin saatetaan esittää mahdollisen vaalivoiton napsahtaessa klassinen kysymys että mitä aiotte voitollanne tehdä? Nykyisellä hallituskoalitiolla on edelleen suomalaisten enemmistön tuki kuten yo. graafeista voidaan nähdä.

  1. Seuraava koalitio on kok+sdp+vihr+rkp+ehkä joku. Keskusta varmaan jää oppositioon, jos kannatus on luokkaa 12%.Lähteminen Rinteen-Marinin hallitukseen ei ole kannatusta nostanut,eikä rooli hallituksen 3. suurimpana puolueena varmaankaan houkuttele. Persut on vaarallinen yhteistyökumppani ailahtelevuuden ja kovien vaalilupausten takia, joten se tuskin on Orpolle mieluisampi kuin SDP eikä persut muutenkaan ole vaihtoehto, jos keskusta ei ole hallituksessa, koska vihreät, vasliitto ja rkp tuskin lähtee sen kelkkaan. Demareiden jäljiltä työllisyys on hyvällä tasolla, joten Orpolla on helppo työ ylläpitää hyvää työllisyyttä.

   1. Erkki Pekola
    2.6.2022, 18:33

    Hallituspohjan veikkailu vajaa vuosi ennen ääntenlaskentaa, siinäpä uusi kansallisurheilulaji. Lätkä ei mitään sen rinnalla.

    Jussi on ihastunut näköjään mahdollisimman laajapohjaisiin hallituksiin, minä en. Ja miksi en ole ihastunut? No siksi, että mitä enemmän hallitustyöskentelyn taustalla luuhaa väijyviä yliviisaita, niin mikään komromissi sopuun pääsemiseksi ei tahdo syntyä ilman lehmänkauppoja. Jokainen ek-puolue on saanut havainto-opetusta, miten kepu jatkaa iltalypsyään aamuun asti. Ja mitä sellaisilla vesitetyillä kompromissillä on tekemistä vaikeina aikoina? Eihän Miss Suomi-kilpailussakaan valita komproMissiä?

    Suomessa on hallituspuolueiden määrän ehdoton yläraja neljä puoluetta, joista se neljäs voi mielestäni olla aivan hyvin RKP. Heille riittää, että valtion tärkeimmistä asiakirjoista löytyy iankaikkisuuteen asti myös ruotsinkieliset versiot. Sen minä sallisin aina urputtamatta.

    1. Tämä oli myös Sipilän hallituksen kuningasidea. Kolme puoluetta riittää niin ei ole sähläreitä mukana. No, tulokset tiedämme.

     1. Erkki Pekola
      3.6.2022, 10:28

      No toki, sekasorron kykenee aikaansaamaan yllättävän pieni porukka aktiivisella touhuamisella.

   2. Mirja Pekkonen
    8.6.2022, 00:50

    Jos Marin saa pitää päänsä niin SDP ei lähde kokoomuksen kanssa hallitukseen. Eikä pidä lähteä.

 2. Ei jaksa ymmärtää, miten Suomesta voi löytyä niin paljon ihmisiä, jotka ovat varakkaita, ja sellaisessa työssä, josta ei milloinkaan joudu esimerkiksi työttömäksi. Tietenkin sukupolvemme on jättänyt perintöjä lapsilleen, ja nämä taas lahjoittaneet ja lahjoittavat omilleen. Eli köyhyys, ongelmat ja työttömyyden kirot ovat tuntematon käsite monille – toistaiseksi. Mutta maailma, missä nyt elämme, on arvaamaton. Olisi hyvä ymmärtää maailma kokonaisuutena, ei vain omasta ikkunasta katsottuna ja omaan napaan tuijottaen.

  1. Wannabe kokkareita perskule, heillä kun on yksi ääni myös per nenä. Oikeasti eihän se muulla muotoin ole mahdollista.

Kommentointi suljettu.