Tyhmien eväät

Kuten eilen mainitsin, niin oppositiojohtajat Petteri Orpo ja Riikka Purra väittelivät siitä, kumpi on toisen kanssa enemmän samaa mieltä tulevista leikkauksista sitten, kun heidän puolueensa pääsevät hallitukseen. Luvassa on sellaisia leikkauksia, että jopa Sipilän kauden saavutukset kalpenevat niiden rinnalla. Pientä erimielisyyttä oli vain siitä, mistä leikataan.

Orpo oli valmis leikkaamaan sosiaaliturvasta, mutta Purra lupasi, että siitä ei leikata. Tämä kuulostaa hyvin tutulta. Timo Soini sanoi tammikuussa 2015 näin:

– Meillä on suomalaisessa yhteiskunnassa noin miljoona ihmistä suurinpiirtein tuhannen euron tuloilla. Siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata. Kotihoidontuki, omaishoidontuki, pienimmät työttömyyspäivärahat, takuueläke ja pienituloisten perheiden lapsilisät. Nämä ihmisryhmät käyttävät tulonsa kulutukseen ja palveluihin Suomessa sekä ylläpitävät omalta osalta kulutuskysyntää. Heiltä perussuomalaiset eivät suostu leikkaamaan.

Mitäs sitten tapahtuikaan? Kaikista näistä leikattiin heti, kun perussuomalaiset pääsivät hallitukseen. Minulla ei ainakaan ole mitään syytä kuvitella, etteikö sama tapahtuisi uudelleen. Hallitusohjelma on aina kompromissien summa, ja kokoomuksen ja perussuomalaisten olisi helppo päästä yksimielisyyteen ainakin maahanmuuttajien tukien leikkaamisesta. Ilmoittihan kokoomus kesällä tavoitteekseen maahanmuuttajien tukien alentamisen muita pienemmälle tasolle, ja tästä perussuomalaiset ovat varmasti samaa mieltä.

Sitä ei kuitenkaan voida tehdä, koska se olisi vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta lain edessä. Sitä yritettiin Sipilän hallituskauden alussa, mutta se törmäsi perustuslakiin jo alkumetreillä. Niinpä ainoa keino olisi alentaa kaikkien sosiaaliturvaa, ja perussuomalaisten historian valossa se ei tuottaisi mitään ongelmaa. Siitähän voisi aina syyttää maahanmuuttajia.

Myös asumistukimenojen liiallisesta suuruudesta puoluejohtajat olivat yksimielisiä. Purran mukaan asumistukimenot ovat poskettomat ja johtuvat hyvin pitkälle siitä, että meillä on epämarkkinamaisesti toimiva vuokrauskenttä. Nimenomaan Kojamon kaltaiset veroparatiisiolosuhteissa toimivat yhteisöt ovat yksi selitys tälle.

Tulihan sieltä se Kojamo, jolla on ennenkin huudatettu kansaa. Kojamon suurimpia omistajia ovat vakuutusyhtiöt ja muut sijoittajat. Niiden omistusta ei paheksuta, koska halutaan nostattaa meteliä vain ay-liikettä vastaan. Erityisen paljon tuntuu ärsyttävän ammattiliittojen yleishyödyllinen status, joka vapauttaa ne osinkotulon verosta. Kaikesta muusta voittoa tuottavasta toiminnastaan ne maksavat veroa tavalliseen tapaan. SDP olisi ollut valmis syksyn budjettiriihessä poistamaan kaikkien yleishyödyllisten yhteisöjen verovapauden, mutta se ei käynyt RKP:lle eikä kävisi milloinkaan kokoomukselle, koska silloin verolle joutuisivat ay-liikkeen lisäksi myös työnantajajärjestöt ja kaikki säätiöt.

Asumistukeen ei siis voida puuttua sillä verukkeella, että vuokrauskenttä muka toimii epämarkkinamaisesti. Niinpä tehtäisiin kompromissi ja leikattaisiin asumistukea, joka on sitä samaa sosiaaliturvaa, josta Purra ei ole valmis leikkaamaan. Tästä voisi sitten tuttuun tapaan syyttää ay-liikettä ja Kojamoa, koska eivät kannattajat kuitenkaan ymmärrä sitä, mitä juuri äsken sanoin.

Sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat valmiita keventämään verotusta, ja se tarkoittaa suurimpia kevennyksiä rikkaille. Molemmat puoluejohtajat vastustavat arvonnousuveroa, joten rikkaiden verovälttelijöiden verovapaus on yhteinen asia. Purra haluaa leikata julkista sektoria, mutta sulkee pois hoiva-alan. Muualla on kuulemma tiivistämisen varaa, mutta Purra ei kerro, missä sitä on. Ehkä hän on valmis leikkaamaan vaikkapa koulutuksesta, kunhan ensin ennättää antaa koulutuslupauksen, jonka voi sitten perua.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa Purra on valmis leikkaamaan, joten sekin on yhteinen tavoite. Näin muodostuu yleiskuva, jonka mukaan rikkaiden verotusta kevennetään ja köyhiltä leikataan. Tämä tietää hyytävän kylmää kyytiä niille pieni- ja keskituloisille tai kokonaan tulottomille, jotka kuvittelevat olevansa perussuomalaisten erityissuojelussa ja joiden tukiin ei tarvitse kajota, kunhan vain maahanmuutosta leikataan.

Tyhmimmän eväät syödään aina ensin, kuten isävainajani tapasi sanoa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (80)
 1. Jos ainoa työkalu on vasara, kaikki ongelmat alkavat näyttää nauloilta. Oikeiston ainoa työkalu näyttäisi olevan sakset ja kaikki ongelmat näyttävät ratkeavan leikkaamalla, vai ratkeavatko?

  Norja, tuo hiihdon ja öljyn suurmaa jossa jokaisella kansalaisella on yli 200 000 euron jemmaraha, kiitos öljytulojen, on juuri valinnut vasemmistohallituksen. Voisi kuvitella, että maa joka ei tiedä mitä rahoillaan tekisi, olisi ratkaissut sosiaali, terveys, toimeentulo, maahanmuutto… kaikki ongelmat jakamalla hyvinvointia. Ilmeisesti edelliset oikeistohallitukset eivät ole näin tehneet, vaan istuneet öljytynnyrin päällä pihtaamassa varallisuutta. Kun ideologia kerta lähtee siitä, että pahanpäivän varalle säästetään, niin sitten tehdään.

  Eli, jos vedellään mutkia suoriksi, niin oli rahaa tai ei, politiikka ja sen perustelut eivät muutu. Vaikka pyrkimys säästää on sinällään kunnioitettava, niin valtio, yhteiskuntien tasolla se ei toimi. Järkevällä verotuksella ja tulonsiirroilla pidetään kaikki mukana yhteiskuntaa vaurastuttamassa. Se ei tarkoita holtitonta rahanjakoa, vaan panostusta koulutukeen, asumiseen, terveydenhuoltoon jne. eli elämisen perusedellytyksiin, joka synnyttää positiivisen kehityksen kierteen. Päinvastoin toimimalla synnytetään yhteiskunnassa eriarvoisuutta ja epävarmuutta joka lopulta näkyy jos ei muuna, kuin poliittisena paskamyrskynä. Säästää voi, mutta säästäminen väärässä paikkaa on saituutta, typeryyttä, ahneutta.

  Oikeiston valuvika näyttäisi olevan, että se ajattelee että sijoittaminen osakkeisiin on sama kuin sijoittaminen hyvinvointiin. Eihän se aivan niin mene, uudeksi vasemmiston vaalisloganiksi sopisi Ihmiset Ensin.

  1. Vauraan Norjan poliittisen suunnan muutosta vasemmalle ihmettelin itsekkin. Voittaneen puolueen ohjelmassa oli eriarvoisuuden poistaminen. Eli mikään määrä rahaa ja hyvinvointia ei sen kuuluisan valumateorian mukaan tavoita köyhimpiä kuten talousoikeisto uskottelee. Koskaan ei ole oikea aika nostaa palkkoja mutta aina on oikea aika laskea veroja ja leikata.

   1. Norjan vasemmiston voittoa on selitetty mm. vasemmiston populismilla, kyllästymisellä äärilaitoihin, talouskuripolitiikkaan jne. Itse asiassa, taitaa olla niin, että koko pohjolaa johtaa nyt vasemmistohallitukset kuitenkin niin, ettei niillä ole samanlaista kannatusta kuin sosiaalidemokratian kultaisina vuosina.

    Ehkä tämä on hyvä suunta. Puhtaasti populistiset oikeistopopulistiset puolueet ovat näyttäneet kyntensä samoin kuin oikeisto, jonka talouspolitiikka on sekin osoittautunut vahvan ideologian ohjaamaksi kuplaksi. Jos kansalaiset saataisiin huomaamaan, että talous elää omaa elämäänsä hallituksista huolimatta. Globaalitalous on altis häiriöille ja niistä korkeinta hintaa maksavat yleensä ne joilla ei ole mitään tekemistä siitä saatujen satumaisten voittojen kanssa. Verotuksella tuota eroa korjataan, ei poisteta, eikä siihen ole tarvettakaan, vaikka näin oikeistopopulistit mielellään meille kertovat.

    Rakennemuutoksen korjailu talousliberaalin oikeiston työkaluilla saksilla ja kirveellä ei toimi. Tätä vasemmiston kannattaa jatkossakin painottaa.

  2. Erkki Pekola
   15.9.2021, 11:20

   Omista kokemuksistani tiedän ja tunnen, että pienten verojen maksaminen on paljon raskaampaa, kuin edes vähän suurempien.

   Viime päivinä täältä luin, että tänä vuonna tuloraja joutuakseen maksamaan valtion tuloveroa olisi jossain 18000 €/vuosi. (korjatkaa jos olen hukassa.) Tuon tulorajan jälkeen maksetaan kunnallisveroa, lähivuosina lisäksi aluehallinnolle.

   1. Kunnallisveroa maksavat kaikki työttömyyskorvausten saajat.

    1. Ja jos olen oikein ymmärtänyt, niin kunnallisvero laskee maakuntaveron verran ainakin teoriassa.

   2. Ei ole aluehallinnolle veroa veron päälle.

   3. kappalainen
    15.9.2021, 12:33

    Minun 700eur sairauspäivärahasta menee 25%

    1. Samoin minulla. En tiedä miten sitten jaksaa, kun sairauspäivärahat ovat taas kuluneet loppuun ja patistetaan lääkärin lausunnoista huolimatta työvoimatoimiston pyöritykseen. Työkyvyttömyyseläkettä ei ole myönnetty hakemuksista huolimatta tässä yli kymmenen vuoden aikana vaikka lääkärin mielestä olisi pitänyt jo aikoja sitten. Aina välillä olen siis sairauspäivärahalla ja elämä on hiukan helpompaa, kun ei tarvitse pelätä mitä työvomatoimisto keksii tai miten paljon toimeentulotuesta leikataan tällä kertaa.

     Jos kokoomus ja perussuomalaiset joskus saavat päättää, niin katsotaan, jospa sitä pääsee kokeilemaan kodittomuutta.

    2. Anna Hakola
     15.9.2021, 15:58

     Se katsotaan ylimääräiseksi tuloksi. Sen vuoksi korkeampi vero % kuin työtulosta.

    3. Faktat Kuntoon
     16.9.2021, 10:10

     Se 25% menee automaattisesti sen takia ettei tulis mätkyjä vahingossa. Näin kelasta joskus vuosia sitten jo selitettiin kun ihmettelin tutun isoa veroprosenttia. Ihan ku palkan suhteen niin myäs sairauspäivärahalle voi hakea muutosverokortin!

     Itselläni on veroprosentti alle 20% sairauspäivärahasta.

   4. Kököttäjä
    16.9.2021, 19:01

    Mistähän ne ovat verotietonsa kaivaneet ? Itselläni vuositulo n. 20 000euroa ja verot eläketulosta kuukausittain 19,5 %. Ei mitään muita tuloja, ei kotitalousvähennyksiä , vuokra 613, asumistukea 137. Kaiken päälle lääke- ja sair.kustannukset, ei naurata.

  3. Mitä tulee osakkeiden arvoon, niin tämä arvo on silkkaa huuhaata! Arvon muodostumiseen riittää oikeastaan toiveajattelu, kun joku sijoittaja alkaa luulla, että nyt kannattaa ostaa/myydä, joten äkkinäisemmät rahankuva silmissään toivovat voittavansa kaupoissaan. Yleensä eivät voita, sattuma kun korjaa satoaan.

   Toisin sanoen, ns. sijoitusneuvojat leikkivät itse sitä tietämättä paroni von Münchhausenia!

   Tähän kaikkeen on tosin olemassa yksi lievä poikkeus: pääkaupunkiseudun asunto-osakkeet, tosin ihan kiveen hakattua ei sekään ole. Selvää eroa niissäkin on: Skitsoback – eikun Jakomäen ja Kaivopuiston välillä.

   Yksi ainoa katastrofi, niin sekin heittää kuperkeikkaa, sanokaa minun sanoneen!

  4. Oletteko huomanneet että maat jotka natsisaksa valloitti, tai olivat yhteistyössä, ovat eniten oikeistolaisia?

   Esim. Puola, Suomi, Norja jne.

   Ruotsi oli puolueeton ja Ranskassa oli vastarintaliike. Kumpikin on vauras maa.

   1. Puhumattakaan Neuvostoliitto/Venäjästä, Molotov – Ribbentrop – sopimuksen myötä 23.8.1939.

    Luetteloon voisi laittaa näkyville natsi-Saksan kanssa kovastikin huseeranneet Unkari ja Romania. Kroatia myös oli mukana. Espanjalaisiakin oli mukana ns. sinisessä legioonassa.

    Kasakoita palveli myös Waffen-SS-joukoissa, tosin heidät sijoitettiin Ranskaan. Jotkut höpsähtäneet englantilaiset kuuluivat pieneen Britisches Freikorps – yksikköön SS:ssä.

   2. Jussi Parviainen
    15.9.2021, 19:02

    Niin oliko se niin,että Norja valloitettin, mutta Suomi laski housunsa alas ja pyllisti ihan suosiolla

    1. Helsinki oli yksi kolmesta eurooppalaisista sotaa käyneiden maiden pääkaupungeista, joita ei koskaan miehitetty. Muut olivat Lontoo ja Moskova. Suomi ei myöskään joutunut antautumaan ehdoitta, kuten hävinneille yleesä käy. En siis käyttäisi pyllistelytermiä tässä yhteydessä.

    2. Se Suomen pyllistys johtui siitä, että Göring Berliinissä talvisodan loppupuolella kuiskutteli suomalaisedustajalle, että tehkää nopeasti rauha Neuvostoliiton kanssa ja lupasi että saatte kaiken menettämänne korkojen kanssa takaisin.

     Talvisodan tilannehan tuolla hetkellä oli toivoton,Suomi kärsi raskaita tappioita ja puna-armeija oli jo pääsemässä Viipuri – Helsinki – valtatielle onnistuttuaan Viipurinlahden ylityksessä.

     Hitler oli jo silloin hautomassa kipeässä mielessään hyökkäystään Neuvostoliittoon. Tämän aikomuksensa hän oli tuonut julki Taisteluni – kirjassaan jo vuonna 1925. Tätä vain ei muu maailma kyennyt uskomaan…

    3. Eipä täällä Norjassa mitään valloitusta toisessa maailmansodassa nähty. Ei Norjalla mitään kunnollista armeijaa ollutkaan, ja Saksan nopea hyökkäys yllätti kyllä norjalaiset housut kintuissa. Luovutusvoitto siis. Kertomuksista päätellen olo on miehitysaikana muistuttanut karrikoiden Maanalainen armeija iskee jälleen (’Allo ’allo) -televisiosarjaa. Liittoutuneet yrittivät toki autella vähäsen, ettei Ruotsin malmivarat ihan ilman taistelua luopuisi Saksalle, mutta sodan alettua Ranskassa hävisivät hekin kuin pieru Saharaan.Sodan loputtua muualla luovuttivat saksalaiset täälläkin sitten ihan ilman taistelua.

 2. Jaakko Lautaoja
  15.9.2021, 09:19

  Jos se hallituksen ajan vain kestäisi, päästäisiin perussuomalaisista lopullisesti. Viimeksi onnistuivat keplottelemaan teot,sinisten piikkiin, vaikka täysin rinnoin mikana olivatkin. Tulisi vain niin kalliiksi sekin.

Kommentointi suljettu.