Puheet, uutiset ja todellisuus

Aika usein tuntuu siltä, että poliitikkojen puheet ja niistä uutisointi ovat vähän irrallaan todellisuudesta. Kansalaiset sitten tulkitsevat molempia tavalla, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Puheista napatuista osista ja uutisten otsikoista muodostetaan mielipide, jota julistetaan ehdottomana totuutena. Päälle lisätään vielä aimo annos ivaa, ja se on mukamas poliittista keskustelua.

Puhun taas valmiuslain muuttamisesta, josta kerroin viimeksi eilen. Yksityiskohtaisemmin kerroin siitä 6.6. ja 8.6. Juttujeni pääsisältö oli, että perussuomalaiset vaativat valmiuslakiin ja rajavartiolakiin mahdollisuutta keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kokonaan hybridivaikutustilanteessa. Heti eilisen juttuni julkaisemisen jälkeen julkaistiin hallintovaliokunnan mietintö, josta uutisoitiin näyttävästi perussuomalaisten ja kokoomuksen voittona. Koko itäraja voidaan sulkea tarvittaessa.

Niin voidaan, kunhan hallintovaliokunnan näkemys kirjataan lakiesitykseen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää kokonaan. Se tarkoittaa vain sitä, että kansainvälisen suojelun haku voidaan väliaikaisesti ja poikkeuksellisen äärimmäisessä tilanteessa keskittää muualle kuin vieraan valtion vastaiselle rajanylityspaikalle. Se sanotaan valiokunnan mietinnössä, jonka voitte lukea kokonaan täältä. Laitetaan tästä kohdasta vielä kuva.

Tämä tarkoittaa sitä, että raja voidaan kyllä sulkea poikkeuksellisen äärimmäisissä tilanteissa, mutta turvapaikkahakemusten vastaanottamista ei keskeytetä. Se vain keskitetään johonkin tiettyyn paikkaan pois rajalta, enkä nyt rupea pohtimaan mikä se paikka olisi ja miten rajalle mahdollisesti tuodut pakolaiset sinne siirrettäisiin tai miten heidän hakemuksensa sinne toimitettaisiin.

Suomi noudattaa jatkossakin kansainvälisiä sopimuksia ja ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia myös kriisitilanteessa, mutta siitä on uutisoitu vähän ja ikään kuin sivulauseessa. On ollut liian kiire kertoa, että nyt rajan sulkeminen tulee mahdolliseksi. Tämä on yleisesti tulkittu niin, että myös turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää samalla kun raja suljetaan.

Perussuomalaisten voitonhuumasta kerrottaessa on jäänyt kertomatta myös se, että valiokunnan perussuomalaiset jäsenet eivät saaneet mitä halusivat. He halusivat mahdollistaa myös turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisen, mutta sitä ei lakiin tule eikä voikaan tulla, koska kansainvälisiä sopimuksia on noudatettava. Perussuomalaisten pettymys paistaa läpi heidän jättämästään eriävästä mielipiteestä, joka löytyy mietinnön lopusta.

Perussuomalaiset eivät saaneet haluamaansa, vaikka niin väittävät ja niin asia uutisoidaan. Muutenkin koko valmiuslaista uutisointia on vaivannut jonkinlainen henkinen laiskuus perehtyä ensin lakiesitykseen ja nyt valiokunnan mietintöön.

Mutta ei se vielä mitään. Kansalaiset tulkitsevat asiaa vielä suoraviivaisemmin. Se kävi harvinaisen selvästi ilmi eiliseen juttuuni eri alustoilla tulleista kommenteista. Nyt Suomi on turvassa ja rajalle tulevia turvapaikanhakijoita voidaan ruveta ampumaan. Yksi ilmoittautui jo vapaaehtoiseksi.

Muuten kommentointi oli sitä tavallista, jonka mukaan ihmisoikeuksista puhuminen on Putinin pussiin pelaamista ja muuten vain turhaa. Laitan muutamasta kommentista kuvan ihan nimen kanssa, sillä jos kirjoittaa julkiselle Facebook-sivulle, niin pitää varautua siihen, että se on sitten julkista.

Kuten nähdään, niin ihmisoikeudet eivät ole kovin korkeassa kurssissa. Ei myöskään älykkyys, mutta sille en mahda mitään. Tämän jutun kommentointia en kuitenkaan viitsi edes avata ja omat sivuni siivoan tuttuun tapaan kovalla kädellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (0)