Missä juhlat pidetään?

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2022 kesäkuussa 52 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli kesäkuussa 21 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendiluku oli kesäkuussa 74,0 % ja työttömyysasteen trendiluku 6,4 %.

Näin kertoo Tilastokeskus tänään, mutta ainakaan vielä en ole nähnyt yhtään uutista, jossa kerrottaisiin hallituksen saavuttaneen työllisyystavoitteensa. Marinin hallitus asetti työllisyystavoitteekseen 75 prosenttia,  ja sitten tilastointitapa muuttui. Nykyisin puhutaan työllisyysasteen trendiluvusta, josta on karsittu pois kausivaihtelun vaikutus. Vanhoja, ennen vuoden 2021 maaliskuuta julkaistuja lukuja ei pidä käyttää sellaisenaan, vaan niistä pitää vähentää suunnilleen yksi prosenttiyksikkö.

Marinin hallituksen työllisyystavoite on uuden laskutavan mukaan 74 prosenttia, ja se on saavutettu. Jos elettäisiin Sipilän hallituksen aikaa, niin se olisi päivän ykkösuutinen. Kun Sipilän hallitus joulukuussa 2018 saavutti oman työllisyystavoitteensa, niin se oli yhtä juhlaa. Ministerit kiittelivät itseään ja toisiaan median edessä, ja jokainen uusi työpaikka ja työllistynyt työtön olivat hallituksen työllisyystoimien ansiota.

Sipilän hallituksen työllisyystavoite oli 72 prosenttia eli nykyisen laskutavan mukaan 71 prosenttia.

Ehkä jo tv:n iltauutisissa asiasta kerrotaan hallitusta onnitellen ja työministeriä haastatellen. Kokemus on kuitenkin opettanut, että asia sivuutetaan vähin äänin. Pakkohan siitä on tietysti jotain kertoa, mutta luultavasti haastatellaan taas joitain ekonomisteja ja elinkeinoelämän edustajia, joiden mielestä hallituksella ei ole mitään tekemistä työllisyystavoitteen saavuttamisen kanssa, vaan se nyt on vain suotuisan talouskehityksen ansiota. Sitten tv-studioon saadaan ehkä Petteri Orpo kertomaan, että itse asiassa kaikki on Sipilän hallituksen ansiota. Marinin hallitukseltahan puuttuvat kaikki työllisyystoimet, joten nyt ovat Sipilän hallituksen toimet jo aikoja sitten purettua aktiivimallia myöten alkaneet vaikuttaa.

Sitten mukaan tuodaan myös toinen näkökulma eli laiskat työttömät, joita on alkanut taas löytyä ja joita löytyy varmasti lisää ennen ensi kevään vaaleja. Kun työttömät todistetaan laiskoiksi tuilla makaajiksi, niin voidaan vaatia tukien kovia leikkauksia, jotta työ rupeaa maistumaan. Leikkauksia voidaan perustella sanomalla, että periaatteessa jokaiselle työttömälle alkaa olla työpaikka ja monet alat kärsivät työvoimapulasta, joten työttömyys on jokaisen oma valinta.

Ei se ole, sillä pitkäaikaistyöttömän on yhä vaikea saada työtä. Joka alalle vaaditaan koulutusta, joten mihinkään työpaikkaan ei noin vain kävellä sisälle. Lisäksi iso osa tarjolla olevasta työstä on yhä edelleen osa-aikaista ja pätkätyötä, jonka vastaanottaminen sekoittaa tukien viidakossa kamppailevan työttömän talouden. Nämä asiat kuitenkin tullaan sivuuttamaan, ja jo eilistä tukien indeksikorotusta koskevaa juttuani kommentoitiin sanomalla, että työttömät voisivat mennä töihin. Näin sanovat voisivat ruveta ajattelemaan, mutta se lienee turha toivo.

Mutta entä ne puuttuvat työllisyystoimet, jotka tullaan nostamaan esille?

Nehän ovat työttömyysturvan ja muiden tukien leikkaamista ja palkatonta työtä, joita pidetään vieläkin ainoina oikeina työllisyystoimina. Koska ne puuttuvat, niin silloin puuttuvat kaikki työllisyystoimet ja työllisyys paranee ilman hallituksen myötävaikutusta.

Jos näin on, niin sehän on erinomainen asia. Kukaan ei kaipaa niitä leikkauksia, joten jos työllisyys kasvaa ennätysvauhtia ilman niitäkin, niin silloinhan hallitus on tehnyt erinomaista työtä jättämällä ne tekemättä. Kysykää vaikka palkkatyötä saaneelta työttömältä kumpi on parempi, työllisyystoimena määrätty palkaton työkokeilu vai palkkatyö.

Samanlaisen jutun voisin kirjoittaa kerran kuukaudessa, ja tähänkin juttuun kopioin tekstiä aiemmista jutuistani. Ehkä jo ensi kesänä työllisyysasteen nousu alkaa taas olla hallituksen ansiota, mutta ilmeisesti se riippuu hallituksen kokoonpanosta ja käytetyistä työllisyystoimista. Jos saamme keppiä antavan oikeistohallituksen, niin sille tulee satamaan kiitosta siinäkin tapauksessa, että työllisyysaste rupeaa laskemaan. Silloinhan tarvitaan lisää sitä niin rakastettua keppiä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (77)
 1. Niin, kiilusilmäiset työttömien kepittäjät varmaan unelmoivat siitä, mikä työllisyysaste nyt olisikaan, jos olisivat päässeet suhdanteiden lisäksi vielä risulla laiskoille vauhtia antamaan.

  1. Kimmo Paaso
   26.7.2022, 16:39

   Niin, vituttaa suoraan sanoen kuulla sitä saman virren veisaamista työllisyystoimista. ”

   Kuten Saku toteaa blogissa, niin mitäpä niitä tekenäänkään, jos työllisyys paranee ilman niitä.

   No, tähän voi tietysti valittajat sanoa, että työllisyys olisi ja 80% jos olisi annettu kunnolla keppiä.

   Harmittaa kun oppositio ei ole yhtä rehellinen ja suorasanainen kuin minä. Silloin se sanoisi, että “keppiä pitää antaa, ja kaksin käsin, ja sen tarkoitus on tietysti polkea palkkoja, teettää siis töitä nälkäpalkalla, jos silläkään, ja näin rikastuttaa ennestään varakkaita. Ay-liikkeen tuhoaminen siinä ohessa on myös meidän tärkeimpiä tavoitteita, ja sitähän me paikallisella sopimuksella tarkoitamme. Työperäisellä mashanmuutolla me haluamme tänne mutiaisia, jotka ovat useimmiten parempia työläisiä kuin suomalaiset, ja niitähän saa ilmaiseksi, heh heh!”

   Rehellinen suomalainen opposition edustajat kertoisi asiat näin.

   Vaan kun sitä rehellistä suomalaista ei löydy edes vasemmistoa kannattavista, niin vielä vähemmän sellainen löytyisi opposition eli oikeiston harmaasta massasta.

   Nykyinen hallitus on tehnyt työnsä hyvin. Se on todella paha juttu, suorastaan täyttä myrkkyä, Orpolle ja kumppaneille…

   1. Muistissahan on, kuinka Sipilän omat ruskeakieliset kökkötraktorit hehkuttivat niidenkin, jotka tekivät työtä YHDEN vaivaisen tunnin viikossa, olevan työllistyneitä ihan oikeasti!

 2. Työllisyystavoitteen saavuttaminen osoittaa hallituksen onnistuneen työvoimapolitiikassaan ilman että tehdään mittavia leikkauksia ja kiristyksiä köyhimpien ihmisten toimeentuloon. Porkkanalla saavutettiin parempi tulos kuin edellisen hallituksen kepillä. Toivottavasti tämä saavutus uutisoidaan oikeistomediassa näyttävästi tai vähintäänkin laajasti.

  1. PWIRTAN1, ei uutisoida.
   YLEn vaikuttajatahojen intressissä EI ole “vasemmisto”hallituksen positiivisten aikaansaannosten myönteinen uutisointi. Omaan demagogiaan sopimattomista faktoista tehdään uutisoinnillisia epäfaktoja jättämällä ne uutisoimatta.
   Paremmin YLEn pirtaan sopii Sakun esittämä aiheen vesittäminen ja vastakkaisen epäfaktojen esittäminen faktoina.

   1. Työllisyysuutinen näyttää olevan Ylen teksti:tv:n etusivulla ja talousosion ykkösenä.

    1. Samoin maikkarin teksti-tv:n ykkösuutinen. Vähän jäitä hattuun nyt kaikille salaliittoteorioihin uskoville tasapuolisesti.

    2. Onko uutisoitu mielestäsi samaan tapaan?

     “Työllisyysaste kohosi kesäkuussa 74 prosenttiin, mutta työttömyysasteen lasku tyssäsi”
     https://yle.fi/uutiset/3-12550391

     “Työllisyysaste nousi hallituksen 72 prosentin tavoitteeseen – Sipilä: “Se on keveiden tuuletusten paikka autotallissa tänään”
     https://yle.fi/uutiset/3-10567332

     1. En tiedä, mutta uutisoitiin, tosin neutraalisti tietysti. Uutisoitiin myös ainakin Ylen klo 17 viiden minuutin uutisissa. Hehkutus tietenkin puuttuu, mutta se oli odotettavissa.

  2. Hannu Volotinen
   26.7.2022, 14:37

   Eipä ole hallituksen hyviä tuloksia yhtään kehuttu tämän hallituskauden aikana. Marin on saanut heti pääministeriksi tultuaan koronan hoidon. Orpo syytti tietenkin huonosta johtamisesta ja pää ja nenä punaisena vouhotti hallituksen kaatamista. Oli jopa kokoomuksen päätavoite.Persujen kilinkalin orkesteri tehtaili välikysymyksiä milloin mistäkin asiasta.
   Sitten tuli Ukrainan sota, myös meidän harmiksi, ja sen johdosta Natoon pyrkiminen turvallisuustilanteen muuttumisen takia. Marin osallistui senkin hoitoon hyvin aktiivisesti, jota Kreeta Karvala ylimielisenä piti hymyilykierroksina.
   Viimeisimpänä edellisen hallituksen aikaiset Fortumin Uniper-kaupat selvitettäväkseen.
   Näistä kaikista, varmaan paljon energiaa ja paineensietokykyä vaatinut, huolimatta on Marinin hallitus hoitanut hommat hyvin.
   Marin on toteuttanut myös työllisyysvelvoitteen 75% hallituskautenaan.
   Onneksemme Orpon päiväuni hallituksen kaatamisesta ei ole onnistunut.

Kommentointi suljettu.