Ne laiskat työttömät!

Eilisessä jutussani mainitsin, että kun korona-aikana moni yrittäjä ja lomautettu joutui turvautumaan työttömyyskorvaukseen tai toimeentulotukeen, niin myytti laiskoista työttömistä ja tukien suuruudesta uhkasi murtua. Tukien todellinen määrä paljastui niitä ruhtinaallisiksi luulleille. Olen monien muiden tavoin huomannut sitä myyttiä rakennettavan nyt uudelleen, ja jo tänään Yle julkaisi Facebook-sivullaan uusintana työttömän Johanneksen tarinan. Juttu julkaistiin jo huhtikuussa, ja nyt se lämmitetään uudelleen.

Jutun mukaan Johanneksella ei ole työtä eikä ammattia, eikä hän aio hankkia kumpaakaan. Tarkempi lukeminen osoittaa, että palkkatyötä kartteleva Johannes ei ole työtön, vaan mielenterveyskuntoutuja. Hän ei saa työttömyyskorvausta, vaan kaikesta päätellen hän saa Kelan kuntoutustukea eli määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä.  Sen aikana selvitetään mahdollisuudet kuntoutua työelämään, ja jos mahdollisuuksia ei ole, niin kuntoutustuki muuttuu työkyvyttömyyseläkkeeksi. Ylen jutussa kerrotaan laajasti Johanneksen ajatuksista ja ajankäytöstä, mutta vasta jutun puolivälissä selviää hänen työelämästatuksensa. Sitäkään ei selitetä, joten lukijalle jää mielikuva laiskottelevasta elämäntapatyöttömästä.

Tämä näyttää tutulta. Muistellaanpa vaikka toimittajaopiskelijoiden ”löytämää” Sossu-Tatua, jonka tarina ei kestänyt lähempää tarkastelua. Ei kestänyt moni muukaan tarina alkaen Skeitti-Juusosta ja Siivooja-Mariasta mukaan lukien kirjoituskilpailussa omasta tarinastaan palkittu Sossu-Tatun setä. Heidän vastapainokseen sitten löydettiin aktiivimallin aktivoima työtön, joka 15 vuotta kestäneen kotiäitiyden jälkeen laiskistui puolen vuoden työttömyysjakson aikana, mutta aktiivimallin ansiosta sai heti kaksi työpaikkaa.

Näitä tarinoita tulemme näkemään vielä paljon ennen ensi kevään vaaleja, ja aina ne herättävät samanlaista raivoa. Yhden henkilön tarinan avulla leimataan kaikki työttömät laiskoiksi tuilla makaajiksi, joille jää rahaa säästöön jopa toimeentulotuesta. Mielenterveyskuntoutuja Johannes sai jo toisen kerran kyseenalaisen kunnian toimia esimerkkinä laiskasta työttömästä, vaikka hän ei ole edes työtön työnhakija.

Toimittajan olisi pitänyt tarkistaa monta asiaa. Jos Johannes saa kuntoutustukea, niin hän tuskin saa toimeentulotukea. Jos hän saa kuntoutustuen lisäksi toimeentulotukea, niin vakituisen asuinkumppanin tulot vaikuttavat siihen alentavasti. Ja jos hänelle jää toimeentulotuesta rahaa säästöön, niin kaikki tilillä olevat rahat alentavat seuraavan kuukauden toimeentulotukea.

Johanneksen tarinassa on siis reikiä kuin Uuno Turhapuron verkkopaidassa, mutta niinhän näissä tarinoissa aina on. Tämänkin päivän reaktioista päätelleen se ei haittaa, sillä työttömille raivostuvat eivät tiedä näitä asioista mitään. Toimittajien pitäisi ottaa asioista selvää, mutta sitä lienee turha toivoa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (110)
 1. Toimeentulotuki on muistaakseni joku reilu neljä sataa kuussa niin jos siitä jää säästöön niin minä en sille ole kateellinen

  1. Työkyvytön
   23.7.2022, 15:09

   Sen saa vain, jos ei ole muita tuloja. Esim. itselläni työmarkkinatuen ja asumistuen vähentämänä jää149€/kk. Seuraavien 2 kk toimeentulotuen vie veronpalautukset.

   1. Luukas Pyykorpi
    24.7.2022, 11:50

    Veronpalautus ja kiinteistöveron ensimmäinen erä sattuvat sopivasti samalle kuukaudelle. Hienosti suunniteltu eli tulee säästöä Kelalle!

  2. Niin tai sitten se on 9.37 kahdelta työttömältä ja lisäksi lääkäri- ja lääkekulut ja sähköt
   … tosin syyskuussa ei sitä enää saa, koska indeksikorotukset nostaa plussan puolelle 30jotakin euroa….

  3. Marialle: Ei ole olemassa sellaista tulopuolen tukea kuin toimeentulotuki. On vain olemassa toimeentulotuen perusosa, joka on toimeentulotuen asiakkaan kuititon menoerä haettavalle kuukaudelle. Muita menoja ovat asumiskulut, sairauskulut ja jotakin muutakin voidaan hyväksyä menona. Hakijalle maksetaan laskujen ja menojen maksamiseen toimeentulotukea, jos hakijat omat tulot eivät kata välttämättömiä menoja. Älkää sotkeko!!!

   1. Toimeentulotuki on vakiintunut nimitys toimeentulotuen perusosalle. Turhaa snobbailla termeillä.

    1. Juuri tuohan se harhauttaa heitä, jotka eivät tiedä tt-tuki järjestelmästä yhtikäs mitään, kun puhutaan yhtäältä toimeentulotuen maksamisesta ja puhutaan toimeentulotuen olevan perusosan suuruinen. Toimeentulotuen maksaminen hakijalle ei ole yhtä kuin toimeentulotuen perusosan maksamista hakijalle. Toimeentulotukea on se, mikä maksetaan tilille välttämättömien menojen ylittäessä käytettävissä olet tulot realisoitava omaisuus huomioiden. Tuki (joko rahana tilille tai laskujen maksuna asiakkaan puolesta) siihen, että ihminen selviytyy menoistaan, joita ei pysty tuloillaan ja omaisuudellaan kattamaan. Tarkoitus taata ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo. Siis kaunis tarkoitus, koska todellisuudessa näin ei juurikaan tapahdu.

   2. Joo en katsonut mitä siinä lapussa luki kun tuolla elin, oli kiire olla kuolematta nälkään tai masennuksesta johtuvaan itsemurhaan. Sillä parilla satalappusella, joka myös piti kerjätä kerran kuussa, piti kattaa 20% vuokrasta, kaikki muut menot ja silloin tällöin myös sähkölasku kun Kela päätti että jatkuvasti saman kokoinen sähkölasku olikin yhdessä kuussa kerskakulutustörsäystä. Että kiitos kun katsoit tarpeelliseksi Opettaa yhden sanan puuttumisesta.

    1. Juuri tuota on se todellinen toimeentulotuen asiakkuus, mitä sinullakin on ollut. Perustoimeentulotuen perusosasta joudut kattamaan kuluja ja menoja, jotka eivät siihen perusosaan ole sisällytetty. Ja tämä on se seikka, joka johtaa leipäjonoon, kun ei edes sitä perusosa pysty käyttämään siihen, mihin se on tarkoitettu, vaan siitä on katettava täysin pakollisia laskullisia menoja kuten vuokraa ja sähköä ja silmälaseja ja jopa reseptilääkkeitä, koska KELA voi hylätä jopa reseptilääkkeiden menoja.

     1. Miksiköhän tällaisista käsitteistösotkuista ei puhuta muualla kuin juuri Sakun blogissa?

      Kyseessähän on tahallaan paisutetun byrokratian kauneimpia kukkasia, joilla suojatyöpaikoissa istuvat kurikomppanianvääpelit koko ajan muistuttavat rahvaalle heidän alhaisesta asemastaan, ja siitä kuinka rahvaan ei pidä nauttia elämästään ilman heidän lupaansa!

     2. Leipäjonoon en voinut edes mennä, koska alkoholistinaapurini ahdisteli mua siellä. Siitäkään ei paljoa puhella että tällaiset systeemit on naisille hyvin turvattomia.

      1. Maria hyvä, mene vaan rohkeasti leipäjonoon, sinulla on siihen täysi oikeus!

       Jos se känniääliö alkaa ahdistella, niin huuda oikein kovalla äänellä: raiskaaja! Jos voit lisäksi kirkua, niin aina parempi.

       Nämä paskantajat eivät halua paljastua, vaan lähtevät karkuun joutuessaan huomion kohteeksi.

       Jos kännipelle käy kiinni, niin hänessä on kolme arkaa paikkaa: silmät, kurkku ja munat. Älä sääli häntä, sillä ei hänkään sinua sääli! Sinun hyvinvointisi on tärkeämpi kuin kännipellen luulot helposta saaliista.

       Me kaikki olemme sinun puolellasi.

 2. Jos Yle haluaa olla uskottava toimija mediakentässä, niin suotavaa olisi kuvata myös pienimpien työttömyyskorvausten saajien elämää ja sen laatua todellisten työttömien ja työhön halukkaiden joukosta. Olen kyllä aika pettynyt tuohon Ylen juttuun, joka siis nostettiin uudelleen esille. Eikö löytynyt uudempia tapauksia vai onko liian vaivalloista niitä löytää?

  1. Lea Bäckman
   23.7.2022, 14:09

   Ehdotukseni uudeksi tapaukseksi (voi vapaasti siteerata ja lainata): ”Eräs entinen laiska työmarkkinatuella makoileva elämäntapatyötön ryhtyi säästämään työmarkkinatuestaan joka kuukausi ja sijoitti säästönsä pörssiyhtiöiden osakkeisiin. Ei aikaakaan, kun tämän ahkeran osakesäästäjän salkku pullisteli kuusinumeroisen summan (!) painosta niin, että työmarkkinatukea ei tarvinnut enää nostaa.”

   Tämä ei tietenkään ole totta, mutta ei se haittaa. Ei pidä antaa tosiasioiden pilata hyvää stooria! 😉

   1. Osakesäästeleminen on kuin keräisi pieruja paperipussiin, sillä osakkeiden arvot perustuvat silkkaan luulemiseen, toisin sanoen ovat pelkkää huuhaata.

    Älkää menkö helppoon, rakkaat lajitoverini, sillä koko juttu tähtää siihen, että tyhmemmiltä ja/tai taitamamattomilta otetaan rahat pois parempaan talteen.

    Siinäpähän sitten ihmettelette osake-”säästämisten” ihanuutta. Lottokin tarjoaa varmempaa tuloa!

  2. työtöntyötön
   23.7.2022, 17:23

   Yleltä tuli joku aika sitten sarja Tukien varassa. Itse en ole vielä katsonut mutta esittelytekstien mukaan ainakin osalla on haluja päästä työelämään.

Kommentointi suljettu.