Sanat ovat tekoja

Kun jotain ihmisryhmää epäinhimillistetään puheissa tarpeeksi kauan, niin ryhmään kuuluvien surmaamisen kynnys madaltuu. Heitä ei enää koeta ihmisiksi, vaan pelkästään tuhottaviksi vihollisiksi.

Näin sanoin huhtikuussa, kun maailmalle alkoi levitä tietoja venäläisten Ukrainassa tekemistä sotarikoksista. Sen jälkeen niitä tietoja on tullut jatkuvasti lisää, ja viimeisimmät uutiset ovat suorastaan kammottavia. Venäjä teki raketti-iskun ukrainalaisia sotavankeja vastaan, ja periaatteessa se saattaa vielä olla erehdys, mutta sotavangin kastroiminen menee yli kaiken ymmärryksen. Pistää miettimään mistä ihmeen sontalävestä Venäjä on rekrytoinut niin sanotut sotilaansa.

Kai he kuitenkin ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka sota on raaistanut toteuttamaan viettejään. Kelvottomat esimiehet eivät pysty pitämään vielä kelvottomampaa miehistöä kurissa, ja valtion virallinen propaganda yllyttää toimimaan yhä julmemmin. Ukrainalaisia ei enää pidetä ihmisinä vaan haitallisena vieraslajina, joka pitää tuhota. Venäjän suurlähetystö Iso-Britanniassa kertoi ihan virallisessa ja nyt Twitterin piilottamassa twiitissään mitä heille pitää tehdä.

Näin se menee. Eivät natsit aloittaneet holokaustia rakentamalla tuhoamisleirejä kaasukammioineen, vaan sitä edelsi vuosien epäinhimillistävä propaganda. Yksi asia johti toiseen, ja lopulta ihmisiä tuhottiin järjestelmällisesti. Nyt Venäjä näyttää heittäneen romukoppaan kaiken inhimillisyyden ja kaikki sodan säännöt, ja sen armeija toimii kuin örkkilauma. Muu maailma seuraa järkyttyneenä, mutta loppujen lopuksi oman takapuolen lämpö on tärkeämpää kuin ukrainalaisten kärsimykset.

Sen näkee Suomessakin. Kun väläytetään energiansäästötoimia, niin osa kansasta julistaa aikovansa pitää sähkösaunaa päällä ja autoa käynnissä koko ajan. Hallituksen pitää erota, jotta bensaa ja sähköä saadaan halvalla vaikka Venäjältä. Öljyä ostetaan edelleen Venäjältä Ouluun ja Tampereelle, ja se saunakaljanne tölkki on todennäköisesti tehty venäläisestä alumiinista. Ukrainalaisille riittää enää vain sympatiaa, jos sitäkään.

Somessa olen huomannut sen sympatiankin olevan hiipumassa. Sodan alkaessa kaikki olivat auttamassa pakolaisia, mutta nyt jo puhutaan heidän vievän suomalaisten työpaikat ja heidän ruoka-apuaan rajoitetaan. Tutkijat puhuvat sotaan turtumisesta, ja saattaa se olla tottakin. Itse olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että se kaikkia pakolaisia vastaan jo vuosia kohdistunut sanallinen hyökkäys on kohdistumassa myös ukrainalaisiin.

Sitä sanallista hyökkäämistä tässä on jouduttu seuraamaan jo vuosia. Pakolaiset vievät meidän rahamme, sosiaaliturvamme, ruokamme, työpaikkamme ja naisemme. Suomalaiset ensin ja pakolaiset loisivat meidän rahoillamme. Laitetaan kuntoon ensin omat asiat ja autetaan mieluummin siellä lähialueilla. Vielä ei kukaan uskalla sanoa näin ukrainalaisista pakolaisista, mutta pelkään pahoin senkin ajan olevan lähellä. Se alkaa viimeistään sitten, jos ensi talvena joudutaan vaikka vain alentamaan sisälämpötilaa pari astetta 1970-luvun energiakriisin tapaan.

Olen vuosien varrella monta kertaa sanonut, että sanat johtavat tekoihin, joten siinä mielessä sanat ovat tekoja. Tämä saa aina aikaan ivallisia reaktioita ja vaatimuksia sananvapauden ehdottomuudesta. Yleensä nämä täydellisen sananvapauden vaatijat ovat kaikkein herkimpiä itseensä kohdistuvalle kritiikille, joten itse asiassa he vaativat sananvapautta vain itselleen. Muilta he ottaisivat sen mielellään pois.

Ajatteleminen ennen somettamista ei ole sananvapauden rajoittamista, kuten vaikkapa Petteri Summanen toivottavasti oivalsi. Populistipoliitikoilta en edes odota mitään oivallusta, sillä populisti käyttää aina jokaista tilaisuutta hyväkseen ja vetoaa ihmisten itsekkyyteen. Se toimii aina.

EDIT 30.7.2022 klo 13.20
Kuten odotettavissa oli, niin niitä murhanhimoisia yksilöitä kyllä riittää. Tämä sankari on kirjoitellut minulle uhkauksiaan jo pari vuotta, ja poliisi on hänen jäljillään. Hän ei tule selviämään pelkillä sakoilla.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka ukrainan-sota
Kommentit (78)
  1. Reijo Rekunen
    30.7.2022, 11:17

    “Kun jotain ihmisryhmää epäinhimillistetään puheissa tarpeeksi kauan, niin ryhmään kuuluvien surmaamisen kynnys madaltuu. Heitä ei enää koeta ihmisiksi, vaan pelkästään tuhottaviksi vihollisiksi” Menetelmä jota jokainen diktaattori tai sellaiseksi aikova on käyttänyt kautta historian. Samaa menetelmää viljelevät persut pakolaisten osalta ja kokkarit lievennetyssä muodossa koskien työttömiä. Syynä ajatustapaan on pelko/tietämättömyys kaikkea itselleen vierasta kohtaan, eli täysi peräkamarin asukin ajattelutapa.

  2. Joku voisi lähetystön twiittiä lukiessa miettiä, että koskisiko tämä miltanttien “ansaittu nöyryyttävä kuolema” näin ollen myös Suuren Isänmaallisen Sodan “sankaripartisaaneja”, joiden saksalaisten taholta saamasta kohtelusta venäläiset olivat ja ovat kovasti tuohduksissaan?

Kommentointi suljettu.