Mitä kansa haluaa?

Uusin Ylen puoluekannatusmittaus kertoo taas kerran, että kansa ei itsekään tiedä mitä haluaa, vaikka kuvittelee tietävänsä.

Kokoomus on edelleen suosituin puolue, toisena on SDP ja kolmantena perussuomalaiset. Erot kannatuksessa ovat muuttuneet vain vähän, ja asiantuntijat analysoivat niitä pieniä liikahduksia. Kokoomuksen pieni notkahdus selitetään Wille Rydmanilla, SDP:n kannatuksen pientä nousua ihmetellään, koska omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sdp) joutui ”selittämään” Uniper-sotkua ja perussuomalaisten pieni kannatuksen nousu selittyy tietenkin bensan hinnalla ja puolueen toiminnalla valmiuslain ja rajavartiolain muuttamisessa.

Tosiasiassa Wille Rydman ei ole koko puolue ja Fortum osti Uniperin Sipilän hallituksen aikana. Paska vain lensi tuulettimeen nyt, ja siksi Tuppurainen joutui selvittämään  tilannetta. Perussuomalaiset keskittyvät yhteen asiaan kerrallaan, ja se sopii niille, jotka itsekin näkevät vain yhden asian kerrallaan. Bensan hinta on nyt laskussa ilman perussuomalaisiakin, ja puolueen toiminta valmiuslain ja rajavartiolain muuttamisessa oli melkoista kiristämistä, jonka lopputuloksena lakeja muutettiin vain vähän. Turvapaikkaa voi edelleen hakea myös hybridivaikutustilanteissa, vaikka puolue on muuta yrittänytkin väittää.

Kirjoitin noiden lakimuutosten käsittelystä monta juttua kesäkuussa, joten jos kiinnostaa, niin lukekaa linkin takaa. Katsotaan nyt tuota puoluekannatusmittausta ja etsitään vastausta otsikon kysymykseen.

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 53,1 prosenttia, mutta se jää uutisoinnissa kertomatta. Lukema on huippuluokkaa verrattuna vaikkapa Sipilän hallituksen kannatukseen, joka vastaavana ajankohtana ennen vaaleja oli historiallisen heikko 36,7 prosenttia. Siihen aikaan kansalla oli tuoreessa muistissa ne kipeät leikkaukset, joista muistutin eilen ja jotka saattavat yhä edelleen vaikuttaa keskustan heikkoon kannatukseen.

Näyttää kuitenkin siltä, että iso osa kansasta haluaa vieläkin kovempia leikkauksia kannattamalla kokoomusta ja perussuomalaisia. Petteri Orpo ja Riikka Purra lupasivat jo viime syksynä sellaisia leikkauksia, että Sipilän hallituksen leikkaukset kalpenevat niiden rinnalla. Orpo on jatkuvasti puhunut valtion sietämättömästä velkaantumisesta, joten kansa haluaa siihen muutosta. Kansa haluaa myös Orpon lupaamia veronalennuksia ja julkisen sektorin menojen leikkaamista.

Samaan aikaan sama kansa kuitenkin haluaa valtion tulevan apuun hillitsemään inflaation kasvattamia elinkustannuksia. Valtion on alennettava tuloveron lisäksi myös polttoaineveroa, arvonlisäveroa, sähkön hintaa ja yleensäkin kompensoitava ihan kaikkia kasvavia kustannuksia. Velkaa ei kuitenkaan saa ottaa, vaan on elettävä suu säkkiä myöten ja säästettävä. Se tarkoittaa julkisen sektorin palvelujen leikkaamista, mutta ihan sen saman kansan mielestä niiden pitää toimia koko ajan moitteettomasti. Kansa haluaa samanaikaisesti syödä ja säästää.

Oikeastaan tämä ajattelu tiivistyy tähän yhteen kansanedustajan (ps) postaukseen:

Yhtälö on mahdoton, mutta ei kansa sitä ajattele. Kansa haluaa itselleen kaikkea hyvää tässä ja nyt, ja valtion on se kustannettava. Kansa ei kuitenkaan halua maksaa veroja, vaan haluaa mieluummin säästää niistä salaperäisistä julkisen sektorin menoista, joiden sisältöä se ei edes tajua. Se ei tajua olevansa joka ikinen päivä tekemisissä niiden julkisen sektorin menojen kanssa jo laskiessaan hanasta vettä aamukahvia varten ja lähtiessään töihin julkisen sektorin ylläpitämää tietä myöten. Tosin siihen ei monellakaan kuulemma ole enää varaa, koska valtio ei korvaa kansalaisille polttoaineen hinnan nousua täysimääräisesti.

Verotus on ryöväystä ja julkinen sektori sosialismia siihen asti, kunnes markkinavoimat nostavat hintoja ja julkinen sektori on säästöjen takia ongelmissa. Silloin huudetaan kaikkivoipaa valtiota apuun.

Koettakaa nyt päättää mitä haluatte, mutta varokaa mitä tilaatte. Pahimmassa tapauksessa saatte juuri sitä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Populistipuolueille aina ja muille puolueille niiden ollessa oppositiossa on tärkeintä syyttää kaikista maailman ongelmista istuvaa hallitusta.
  Eikä ainakaan populisteilta vaadita, että esittäisivät konkreettisia toteuttamiskelpoisia ja pidemmänkin päälle toimivia vaihtoehtoja.
  Tänään on mediassa uutisoitu, että Purra vaatii EU päästökaupan lopettamista tai ainakin keskeyttämistä, jotta sähkön hintaa saadaan alennettua.
  Turpeen tuotantoakin pitäisi hänen mukaansa nyt heti lisätä.
  Tässä asiassa kristallisoituu populistien agenda: Lyhytnäköisille toimilla ollaan heti valmiit vesittämään pitkän tähtäimen tavoitteet.
  On yleisesti hyväksytty fakta, että ilmastonmuutoksen hidastamiseksi pitää tehdä toimia, joilla vähennetään hilidioksidipäästöjä ja energiantuotanto on eräs suurimmista päästölähteistä, näiden päästöjen hillitsemiseksi on luotu päästökauppa järjestelmä.
  Varmaan siinä on epäkohtia ja parannettavaa, mutta ainakin on päätetty lähteä asiassa liikkeelle.
  Nyt persut haluavat siis romuttaa järjestelmän, kun energian hinta nousee.
  Tiedoksi Purralle ja muille samanmielisille: on aivan varmaa, että tulevaisuudessakin joudutaan tekemään päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jotka tulevat näkymään meille kuluttajille nousevina hintoina.
  Ja joka kerta kun jokin kustannus meille nousee ei voi huutaa valtiota apuun antamaan täyden kompensaation, semminkin jos samaan aikaan vaatii erilaisten verojen alentamista ja haluaa säilyttää hyvinvointivaltion julkisesti rajoitetut palvelut.

 2. Yksittäiset kyselytulokset eivät paljon kerro. Parempi on katsoa pidempiä trendejä kannatuskehityksestä saman tutkimuslaitoksen kyselyistä, siis esim. Ylen ja HS:n teettämiä kyselyitä ei kannata verrata keskenään.
  Aika hyvältä tuo tulos näyttää. Kokoomuksen huippukannatuksesta on parissa kuukaudessa sulanut kolme prosenttia ja etumatka demareihin puolittunut. ”Tätä kannatusta ei voi enää sössiä” tai jotain sinne päin sanoi taannoin Petteri Orpo. Nähtäväksi jää sössiikö kokoomus sittenkin.

  1. Hannu Volotinen
   4.8.2022, 13:15

   Ip-lehdet uutisoivat galluptulosta. Luin kommenttipalstoilta mielenkiintoisia kommentteja etenkin demareiden prosenteista. Galluppia oli manipuloitu, ei ole mahdollista noin korkea yli 20% kannatus. Yle on jatkuvasti demareiden asialla ja sekin on demareiden onni, kun Marin on lomalla, eikä ole sotkemassa Suomen asioita. Ja paljon samantyylistä persulogiikkaa.
   Toista se oli silloin kun persujen kannatus oli huipussaan, silloin he luottivat galluppeihin.

   1. Luukas Pyykorpi
    4.8.2022, 15:00

    Heh, Ylen kokoomusjohtotroikka todella siis demarien asialla. Ja Marin ei saisi lomailla. Persukommentaattorit erittäin aktiivisia kaikkissa kommentoinnin sallivissa medioissa. Joskus yritin niitä hetken lukea, mutta aika puisevaa olivat. Ei mitään järkeviä ehdotuksia. Tautologia huipussaan.

  2. ” Parempi on katsoa pidempiä trendejä kannatuskehityksestä saman tutkimuslaitoksen kyselyistä Kokoomuksen huippukannatuksesta on parissa kuukaudessa sulanut kolme prosenttia”. Onnittelut.

  3. Prosenttiyksikköä!

Kommentointi suljettu.