Vappusatanen ja ylimääräinen lapsilisä

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on luvannut kaikille lapsiperheille ylimääräisen lapsilisän joulukuussa, ja mitä ilmeisimmin hän aikoo myös ajaa sen läpi. Sen markkinoinnissa hän kuitenkin teki virheen verratessaan sitä vappusataseen, “joka ei ole sittemmin ainakaan vielä sellaisenaan toteutunut”.

Ylen perjantaiaamun Jälkiviisaissa Timo Soini vertasi suoraan Saarikon lupaamaa ylimääräistä lapsilisää Rinteen lupaamaan vappusataseen sillä erolla, että lapsilisä toteutuu, mutta vappusatanen ei. Tähän joku totesi Facebookissa, että missä Soini, siellä satu.

Tästä vappusatasesta on tullut suorastaan meemi ja poliittisen valehtelun synonyymi, enkä tähän päivään mennessä ole huomannut yhdenkään toimittajan tarkistavan faktoja. Asia otetaan annettuna, ja jos toimittajat eivät itse puhu vappusatasesta toteutumattomana lupauksena, niin ainakin he nyökyttelevät hyväksyvästi jonkun muun niin sanoessa.

Olen oikaissut tämän asian monta kertaa, mutta näköjään se pitäisi oikaista vähintään kerran viikossa. Vappuna 2018 SDP:n silloinen puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan sata euroa lisää nettona kuukaudessa alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla. Vaalit pidettiin vajaan vuoden kuluttua, ja vaalivoittaja SDP muodosti hallituksen. Siitä vappusatasesta annettiin ensimmäinen osa eli noin 50 euroa lisää kaikkein pienintä eläkettä saaville jo vuoden 2020 alussa, mutta sitten iski korona, ja rahat tarvittiin muun muassa mittaviin yritystukiin.

Koronan keskelläkin hallitus purki neljä vuotta kestäneen kansaneläkeindeksin jäädytyksen, ja indeksikorotukset ovat tuoneet lisää ostovoimaa kansaneläkkeeseen ja siihen sidottuihin tukiin. Jos lasketaan yhteen vuoden 2020 alussa annettu korotus ja indeksikorotukset mukaan lukien elokuun alussa tehty ylimääräinen indeksikorotus, niin se vappusatanen on koossa.

On kummallista, että tuilla lojuvia laiskoja työttömiä liiankin helposti löytävät toimittajat eivät millään onnistu löytämään ensimmäistäkään edes osan siitä vappusatasesta saanutta eläkeläistä.

Tämä tästä vappusatasesta, ja katsotaan nyt tuota ylimääräistä lapsilisää. Sitä on kritisoitu rahan antamisesta myös niille, jotka eivät sitä tarvitse, mutta minä en näe siinä ongelmaa. Olen Saarikon kanssa samaa mieltä siitä, että lapsilisä on perinteisesti kaikille lapsiperheille kuuluva etuus, eikä siihen yhden ylimääräisen erän takia kannata tehdä muutosta.

Paljon ongelmallisempi asia on, että ylimääräinenkään lapsilisä ei hyödytä niitä, jotka sitä eniten tarvitsevat eli yhteiskunnan tukien varassa elämään joutuvia lapsiperheitä. Sosiaaliturvajärjestelmämme on sellainen, että kaikki tuet vaikuttavat toisiinsa ja lapsilisä lasketaan toimeentulotukea myönnettäessä tukea alentavaksi tuloksi. Se tarkoittaa lapsilisän leikkautumista kokonaan pois.

Saarikko on kiinnittänyt tähän huomiota, sillä tässä Suomenmaan uutisessa hän lupaa toimia niin, että lisäsumma ei pienennä toimeentulotukea. Tämä voidaan oikeasti tehdä vaikkapa vain säätämällä toimeentulotukilakiin tilapäinen poikkeus, jonka mukaan nyt annettavaa ylimääräistä lapsilisää ei oteta toimeentulotukilaskelmassa huomioon tulona. Tässäpä on toimittajille vaalilupaus, jonka toteutumista kannattaa seurata.

Vuosikymmenten aikana sosiaaliturva on muotoutunut sellaiseksi tilkkutäkiksi, että edes alan ammattilaiset eivät aina saa siitä selvää. Vireillä oleva sosiaaliturvan kokonaisuudistus ei kuitenkaan ehdi tähän hätään ja tuskin edes ensi vaalikaudelle, joten ainakin nämä yksittäiset parannukset on tehtävä niin, että ne kohdentuvat myös eniten tarvitseville.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (74)
 1. “jos toimittajat eivät itse puhu vappusatasesta toteutumattomana lupauksena, niin ainakin he nyökyttelevät hyväksyvästi jonkun muun niin sanoessa”

  Journalismi voi Suomessa perin huonosti, enkä ole varma johtuuko se toimittajien koulutuksesta vai valtamedian politisoitumisesta varsin oikeistolaiseen suuntaan. Kuvitellaanpa muuten dystopia, jossa koko kansan Yle saa toimarin maikkarin puolelta, päätoimittajan oikeistolaisesta ja konservatiivisesta mediasta ja hallituksen pomon EK:sta, mitä tällaisesta voisi syntyä, sitä ei saata edes kuvitella! 😅

  1. Lakataan kuvittelemasta ja todetaan vain, että näitten henkilöiden toiminnan seurauksena Ylen älyllinen ja sivistyksellinen taso on luisunut hämmästyttävällä vauhdilla hämmästyttävän alas niin rdion, kuin television puolellakin. Yle Uutiset nettisivuineen tekee tästä vielä onneksi jonkunlaisen poikkeuksen.

   1. LF. Ikävä kyllä Ylellekin on alkanut tulemaan samanlaista otsikointia kuin esim mtv3 sivuilla. Ja itse juttu ei sisällä näitä jäätäviä kuitteja ynnä muuta vastaavaa mitä otsikko antaisi ymmärtää. Ihmettelen suuresti, koska ei yle tarvitse klikkiotsikoita.

   2. Ylestä on tulossa hämmästyttävällä vauhdilla urheilu-TV. Lottoarvonta muutettiin kaupalliselle kanavalle. Veronmaksajille ilmeisesti kuitenkin kuuluu urheilubisneksen tukeminen. Koska äijät tykkää, sitä ei saa edes kritisoida.

    1. PiruRaamatunLuvussa
     8.8.2022, 08:27

     Niinpä, urheilu ei ole koskaan leikkauslistoilla, vaikka onkin tosi turhaa touhua.

 2. Mietin Vaan Itekseni
  7.8.2022, 11:17

  En ole huomannut mediassa yhdenkään toimittajan uutisena kirjoittavan, että ‘vappusatanen on katteeton lupaus jota ei ole toteutettu’. Vappusatasesta toimittajat puhuvat kolumneissa, mielipidekirjoituksissa ja keskusteluohjelmissa käsitteenä, eivätkä ikinä suostu suoraan sanomaan että Rinteen lupaama korotus ei ole toteutunut mitenkään. Ehkä toimittajatkin ymmärtävät että JSN:ltä tulisi suorasta valehtelusta aika kova ravistelu, kun asia sinne varmasti menisi. Puhutaan sitten asian ympäriltä sopivan kierrellen, monelle median kuluttajalle asia kuitenkin menee täydestä.

  1. Myös vappusatasen osittaisesta toteutumisesta kertomatta jättäminen on yhtä väärin kuin valehdella ettei se koskaan toteutunut. Saarikko muotoili asian poliittisesti taitavasti sanoen että “vappusatanen ei ainakaan vielä ole sellaisenaan toteutunut”, ja sehän on aivan totta. Viime eduskuntavaalien alla keskusta muuten piti vappusatasta “absurdin kalliina”. Liekö vielä kaikuja noilta ajoilta.

   Sitä olen joskus miettinyt että jos vappusatanen sellaisenaan toteutuisi, niin nousisiko 1399 euroa/kk saavan eläkeläisen tulot satasella (vieläpä nettona) ohi 1401 €/kk saavan eläkeläisen?

   1. Ei nouse ohi, vaan kaikki saa tasaisesti kansaneläkettä leikkauskertoimen mukaan!
    Kansaneläke oli Sipilän hallituksen aikaan 200€ jäljessä verrattuna 90-lukuun (palkat, hinnat). Silti Sipilä jäädytteli ja leikkasi n.20€ ja samalla nosti takuueläkettä 44€ nettona? !
    Tasokorotus kansaneläkkeeseen 2020 oli 34€ ja sen jälkeen indeksi- eli inflaatiotarkistukset.
    Esim. työeläkettä 1310 €/kk parisuhteessa elävät eivät saa kansaneläkettä vielä, jos koskaan!
    Täydet kansaneläkkeet on tuotava takuueläkkeen tasolle tulevaisuudessa, jotta ansiosidonnaisuus eläkejärjestelmässä säilyy !!
    Toinen vaihtoehto on tasaeläkkeet kaikille !!

    1. Kannattaa selvittää itselleen mitä kansaneläke ja takuueläke tarkoittavat, ja miten työeläke vähentää asteittain kansaneläkettä. Yksin asuva työeläkkeen saaja ei saa kansaneläkettä, jos työeläke on enemmän kuin 1452,05 €/kk. Ei ole pelkoa siitä, että takuueläke, puhumattakaan kansaneläkkeestä, ajaisivat jotenkin ohitse kansaneläke-työeläkeyhdistelmän. Työeläke.fi löytyy hyvä yhteenveto ko. eläkkeistä.

     1. Tällä hetkellä 460 €/kk työeläkkeeseen saa 425€/kk kansaneläkkeen (paris), yhteensä 885 euroa, tarkalleen takuueläkkeen verran. Jos näin jatketaan, niin 10-15 vuoden kuluttua takuueläke syrjäyttää jo n.1000 €/kk eläkekertymän.
      10 euron tuntipalkalla (1700€/kk) 40 vuodessa tuottaa juuri tonnin työeläkkeen, joka on siis käytännössä nollan arvoinen !
      Ja siitä joutuu maksamaan vakuutusmaksuja n.200000€ bruttona.
      Pienipalkkaisilla on pelkästään maksajan rooli. Tasaeläke odottaa myös keskipalkkaisia nuoria 30-40 vuoden päästä.
      Täydet kansaneläkkeet on todellakin saatava kohti takuueläkettä, siis näiden tasoeroa kavennettava, kuten Ekl.ry on jo 31.08.2017 oikeudenmukaisesti vaatinut !!
      Muussa tapauksessa pitää porvareille (lehmänkauppa) sanoa, että sitä saa mitä tilaa, tasaeläkkeet kaikille !

      1. On totta että vasta n. 500 € työeläke alkaa vähitellen nostaa yhdistelmäeläkettä takuueläkettä suuremmaksi. Mitä tarkoitat sillä että täydet kansaneläkkeet on saatava lähemmäksi takuueläkettä? Täytttä takuueläkettä saavat ovat käytännössä täyttä kansaaneläkettä saavat.

       1. Meillä pitäisi olla ansioihin perustuva eli ansiosidonnainen eläkejärjestelmä. Takuueläke heikentää ansiosidonnaisuutta vuosittain, nyt jo 11 vuotta yhtäjaksoisesti. Pienipalkkaisten ansiosidonnaisuudesta huolehtii kansaneläke, siis leikattuna 1/2 työeläkkeen (-56€) määrällä.Takuueläke kasvaessaan syrjäyttää yhdistelmäeläkkeet (työ+kansa) ja se ei ole oikeudenmukaista, kuten SDP:n kanta oli vielä 10 vuotta sitten.

        Ymmärtääkseni takuueläkkeen (855€) saa kokonaisena jos henkilöllä ei ole tai ei halua Suomen kansalaisuutta.

        1. Milloin se takuueläke alkaa näkemyksesi mukaan syrjäyttää kansaneläke-työeläkeyhdistelmää? Sori mutta ei aukea.

         1. Niin, ei syrjäytä vaan täydentää niiden osalta joiden eläke jäisi muuten pienemmäksi. Ilmeisesti tuossa yritetään vihjata sanalla “ymmärtääkseni”, että sen saisivat kaikki “haluavat”, mutta niinhän asia ei ole. Ja se selviää ohesta https://stm.fi/toimeentulo/lainsaadanto, kun avaa linkin “Laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa”. Linkki löytyy vaikkapa kansaneläkelaista.

          Ja ettei tarvitsisi vihjailla että takuueläke heikentää ansidonnaista, niin ohesta voi nähdä ettei niin ole, vaan on päinvastoin.
          https://www.tyoelake.fi/mika-tyoelake-on/kansanelake-ja-takuuelake-taydentavat/

          1. Ahaa, nyt alkaa aueta. Persulogiikkaa liikkeellä. Ihmettelinkin miten voi saada noin yksinkertaisen eläkeasian noin solmuun. Ansiosidonnaisuustermillä myös trollataan keskustelua. Se viittaa enemmän työttömyysturvan puolelle. Oikeampi tapa olisi puhua työeläkekertymästä.

           1. Ansioihin perustuva työttömyysturva on ansiosidonnainen.

            Kuin myös ansioihin perustuva eläketurva on ansiosidonnainen.

            Jos 460€/kk ja 0€/kk eläkekertymät antaa saman kokonaiseläkkeen, niin ansioihin perustuvuus eli ansiosidonnaisuus on kyllä koko lailla heikentynyt !

            Täydet kansaneläkkeet on saatava takuueläkkeen tasolle, niin asia korjaantuu. EKL ry. muistio 31.08.2017

         2. Juurihan tuossa ylempänä mainitsit, että vasta n. 500 € työeläke alkaa vähitellen nostaa yhdistelmäeläkettä takuueläkettä suuremmaksi.

          Jos 10 vuoden päästä 1000 € työeläkkeellä saa takuueläkkeen tasoisen yhdistelmä- eli kokonaiseläkkeen, niin voidaan kai puhua syrjäyttämisestä, mitätöimisestä, nollaamisesta…

          1. Työeläkeindeksi on aina ollut suurempi kuin kansaneläindeksi, jolla takuueläkekin määräytyy. Mitä tässä siis ollaan nollaamassa?

          2. Vaikkei takuueläke mitään heikennäkään, niin näen myös hiukan kyseenalaisena sen ettei työeläkkeen saaja aina hyödy työeläkkeestään. Ilman muuta olisi kohtuullista että työeläke näkyisi aina jollain tavalla, koska tuo näkymättömyys rapauttaa koko järjestelmän uskottavuutta. Tavoite tuolla takuueläkkeellä on ilman muuta ollut hyvä, mutta se olisi pitänyt muotoilla psykologisesti jotenkin toisin eli niin että työeläke nostaa aina “takuueläkettä” tai miksi sitä minimieläkettä sitten kutsuttaiskaan. Mutta asioistahan voidaan muuttaa, joten jospa homma älytään hoitaa motivoimammaksi vaikkapa sosiaaliturvauudistuksen myötä.

           No, tämä ei liity kuitenkaan Rinteen lupaukseen joten jätetään sen käsittely nyt.

           1. En ole lainkaan sitä vastaan että pieninkin työeläke näkyisi aina myös pankkitilillä. Kaikki on kiinni polittisesta tahdosta. Ja on tätä aihetta jo pitkään ja hartaasti jauhettu joten annetaan olla.

           2. Ja kun asiaa ajattelee tarkemmin, niin tuosta mallista voi tosiaan muodustua tai on jo muodustumassa todellinen kannustinloukku kaikkein pienituloisimmille. Ei se ainakaan kannusta eläkkeen kartuttamiseen niitä joiden tulotaso liikkuu niin alhaalla että työeläke yhdistettynä kansaneläkkeeseen on vaarassa jäädä alle takuueläkkeen. En tiedä kuinka monen kohdalla asia voisi realisoitua, mutta järjestelmät joista on mahdollisuus muodostua kannustinloukku eivät ole hyviä. Kun järjestelmiä rakennetaan, niin ne kannatta rakentaa kannustaviksi niin että ihmisillä on aina mahdollisuus vaikuttaa itse positiiviseen kehitykseen. Ei niin että rangaistaan tai leikataan jostakin , tai että ponnistelu tavoitteen eteen menee tavallaan harakoille jos “matka” jää kesken vaikka eläkekertymän osalta.

            1. Juuri näin, olet asian ytimessä!
             Ennen sanottiin, että menkää nuoret töihin, vaikka pienemmälläkin palkalla, jos ei muuta hyötyä niin ainakin saatte vähän paremman eläkkeen sitten vanhana. Tätä ei pidä romuttaa.
             Kannustavuus ja kannattavuus on meidän koko järjestelmän elinehto !

             1. Ken kadehtii takuueläkkeen “suuruutta” suhteessa työhistoriasta saatuun ansioperusteiseen eläkekertymään, niin muistutettakoon, että työhistorian omaava on voinut (työkykyinen so. terve) tehdä työtä ja ansaita sen työnteon aikana tuplasti enemmän kuin samaan aikaan takuueläkkeellä oleva. Työpalkoistahan tulee säästää eläkepäivien turvaa.
              Takuueläkkeellä ikänsä oleva elää koko ikänsä köyhyysrajalla tai sen alle kuten Sipilän hallituskaudella (viitebudjetin mukainen minimibudjetti https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/333191/Taulukko1_Viitebudjettien_hintap%c3%a4ivitys_2022_3.pdf?sequence=4&isAllowed=y)

              1. Ei ole kyse kateudesta, vaan oikeudenmukaisuudesta. Minimieläke pitäisi nostaa köyhyysrajalle (1200-1300€), mutta sitä ei saa ottaa muiden eläkkeistä pois !
               64 vuotias parisuhteessa elävä on ottanut pienen työeläkkeen 256€/kk ja saa lisäksi vuodella varhennetun kansaneläkkeen (-4.8%) 497€/kk, eli yhteensä 753€/kk. Tähän eläkkeeseen ei voi hakea takuueläkettä, koskapa varhennus! Saattaa herättää hiukka katkeruutta. Varhennusta ei pidä missään tapauksessa ottaa, jos työeläke jää kovin pieneksi ! Ainoa pelastus näille olisi kansaneläkkeen tosi roima (200€) korotus takuueläkkeen tasolle, jota valitettavasti ei koskaan tule.

    2. Milleniaali
     8.8.2022, 18:42

     Tasaeläkkeet olisi reilun kuuloinen diili. Matalapalkkaiset kärsivät pienistä tuloista ja palaavat köyhyyteen jäädessään eläkkeelle, vaikka olisikin tehnyt enemmän töitä kuin isopalkkainen. Isompi tuloinen sijoittaa osakkeisiin ylijäävästä palkastaan ja kerää varallisuutta eläkepäivikseen. Hyvätuloiset miehet elävät noin 10 vuotta pidempään kuin pienituloiset miehet. Köyhä ei pysty hankkimaan varallisuutta.

     Jos haluaa päätyä voittajien joukkoon on pakko päästä korkeakouluun. Tätä prosessia on vaikeutettu entisestään,kun ylioppilaskokeen on pakko onnistua hyvin. Tuomiona on köyhyys. Tasaeläke hölläisi vähän kilpailu asetelmaa ja tulisi luultavasti halvemmaksi.

Kommentointi suljettu.