Kun itseään kiittää…

Vanhan kansanviisauden mukaan kiitosta riittää, kun itseään kiittää. Tätä viisautta näyttävät mediat noudattavan nyt, kun ne ovat miettineet omaa toimintaansa pääministeri Sanna Marinin bilekohun uutisoinnissa. Omasta mielestään ne onnistuivat siinä hyvin.

En jaksa enää kerrata uutisoinnin kaikkia virheitä, koska tein sen jo toissapäivänä ja eilen. Nyt käyn vain lyhyesti läpi näitä päätoimittajien selityksiä.

Iltalehden keskiviikkoiltana julkaisema video on päätoimittaja Perttu Kauppisen mukaan “äärimmäisen poikkeuksellinen”, ja se olisi ollut julkaisemisen arvoinen missä tahansa maassa, olipa kyseessä ihan kuka tahansa valtiojohtoon kuuluva. Tämä lienee makuasia, sillä kyse oli kuitenkin vain tanssimisesta. Vaikka siellä ei kansantanhuja tahkottukaan, niin tanssia se vain oli.

Tuskin tanssiva pääministeri on niin äärimmäisen poikkeuksellinen ilmiö, että video piti julkaista kysymättä yhdeltäkään videolla näkyvältä tai edes sen kuvaajalta lupaa. Julkisen sanan neuvostolle on asiasta tehty nyt kymmenkunta kantelua, ja se harkitsee kantelujen ottamista käsittelyyn ilman asianomaisten suostumusta. Kantelut koskevat pääministerin ja muiden videolla näkyvien yksityisyyden suojaa ja kuvaajan tekijänoikeuden loukkaamista.

Myös niistä huume-epäilyistä uutisoiminen sujui kuulemma oikein hyvin. Jostain vain nousi otsikoihin “jauhojengi” ja sen myötä epäilykset siitä, että juhlissa olisi käytetty huumausaineita. Jauhojengi-sana kuulemma levisi kulovalkean tavoin etenkin pikaviestipalvelu Twitterissä. Kauppisen mukaan Iltalehti tarttui epäilyihin vasta Marinin torstaisen tiedotustilaisuuden myötä. Tuolloin myös eräät kansanedustajat sekä oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nostivat asian esille ja vaativat huumetestiä.

Kuten tiedetään, niin trollisivu Ylilauta syötti sanan “jauhojengi” sosiaaliseen mediaan, ja Iltalehti käytti sitä torstaina klo 12.04 heti Marinin tiedotustilaisuuden jälkeen. Jutussa “heräsi kysymys” laittomien päihteiden käytöstä ja kysyttiin tavallisten kansalaisten ja muiden poliitikkojen suulla antaako Marin testin ja julkaisee sen tulokset. Siinä vaiheessa jutun mukaan vasta keskustan yksi kansanedustaja (Mikko Kärnä) oli puhunut huumetestistä. Purra ehdotti sitä samoihin aikoihin jutun julkaisemisen kanssa, mutta siitä ei jutussa ole mainintaa. Itse asiassa Purra vain vastasi Helsingin Sanomien toimittajan suoraan kysymykseen.

(Kuvakaappaus Ylen uutisesta)

Nyt päätoimittaja Kauppinen sanoo, että jos opposition puheenjohtaja vaatii pääministeriä huumetesteihin, olisi aika erikoista medialta todeta, että emme voi tehdä tästä juttua. Niin olisi ollut, mutta siitä opposition puheenjohtajan vaatimuksesta ei Iltalehti ainakaan maininnut.

Se asia lienee ihan minuuttien kysymys eikä sillä ole niin väliä, mutta yksikään media ei missään vaiheessa tarkistanut huume-epäilyt herättäneen sanan “jauhojengi” lähdettä, eli Kauppisen sanoin “emme olleet peranneet aamulla sosiaalista mediaa laajasti läpi”.  Sitä perkaamista sanotaan faktojen tarkistamiseksi ja lähteen luotettavuuden arvioimiseksi, mutta sitä ei viitsitty tai ehditty tehdä.

Ilta-Sanomien päätoimittaja vetoaa viestimien tietoon “pääministerin varsin railakkaastakin viihteellä olosta”, joka muodosti viitekehyksen asiasta uutisoinnille. Ilmeisesti näin kuvataan juoruilunhalua journalistien kielellä.

On ihan turha kuvitella yhdenkään median myöntävän virheitään. Nytkin omat virheet, laiminlyönnit ja ylilyönnit peitellään menemällä piiloon kansan ja kansanedustajien selän taakse. Kansa puhui huumeista ja kansanedustajat vaativat huumetestiä. Mediat  vain uutisoivat kansaa puhuttavista asioista, mutta eivät kysy itseltään mistä kansa niitä puheenaiheita saa.

Kun pääministerin huumetesti on osoittautunut puhtaaksi, niin nyt se sama kansa jo puhuu väärin ja liian myöhään otetusta näytteestä. Saa nähdä, miten tästä uutisoidaan.

EDIT 23.8.2022 klo 7.20
Lisätty kuvakaappus, jossa kerrotaan Purran “vaatimuksen” huumetestistä olleen vastaus toimittajan suoraan kysymykseen.

***
En avaa kommentointia tänä iltana, koska arvaan teillä taas olevan paljon sanottavaa. En jaksa lukea kommentteja koko yötä.

EDIT 23.8.2022 klo 7.30

Kommentointi on nyt auki, mutta kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, ja nimen on täsmättävä sähköpostiosoitteeseen tunnistettavasti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (23)
 1. Jarmo Salmela
  23.8.2022, 08:10

  “Minä vain kysyn” ja kysymys tyyliin “oletko lakannut hakkaamasta vaimoasi” lienee aika selvä kannanotto.
  Jos kokenut politiikantoimittajat, kuten Iltalehden Lauri Nurmi, ei tunnista salaliittoteorioista tunnettua Ylilautaa, kyse on isosta epäonnistumisesta. Jos toimitukset osaavat kysyä kommenttia vain opposition politiitikoilta mutta eivät muilta paikalla olleilta, Valtioneuvoston turvallisuudelta vastaavilta, keneltäkään rikostoimittajalta, voi kysyä jo ammattitaidon vakavasta puutteesta. Turvallisuusuhka maalle on, jos päätoimittajat eivät lainkaan mieti onko pätkitty ja oudon heikkolaatuinen video miten päätynyt toimitukseen ja yhtään mitään ei osata sille edes tehdä.

  Loppupeleissä kyse on siitä mitä tiedetään, mitä ei tiedetä ja mitä sitten laitetaan eteenpäin. Selitykset muuttuivat samalla tavalla kuin Kremlin selitykset ihan mille tahansa. Jos ufot hyökkäävät maahan ja pääministeri tanssii? Epämääräiset pintajulkkikset ikäänkuin muitakin ja sopivampia ylipäätään olisi olemassa? Vähemmän huomattu asia ovat muut paikalla olleet ja heidänkin estoton leimaaminen.

  Iltalehden päätoimittajat voivat kertoa, että miksi heistä Taleban-tyylinen naisten kohtelu on hyvä asia. Minä vain kysyn. Kiusajien ja känniäälöiden puolueen kanta taas oli lähinnä arvattava kun kyse ei ollut omista. Moraaliset kannanotot mielipiteenä ovat sananvapautta. Silti ne pitäisi tunnistaa mielipiteeksi eikä verhota miksikään muuksi.

  Pääministerin tanssiminen on toki uutinen. Isompi uutinen on toki sadaan miten asia asetetaan asiayhteyteen. Arvosteltavaakin varmasti löytyy, mutta harvemmin salaliittoteoreetikkojen juttuideoista.

  Kun päätoimittajat eivät ymmärrä huolestua omasta ja toimittajiensa medialukutaidosta ja medioidensa kyvystä suojautua yhtään miltään infovaikuttamiselta, meidän kaikkien on syytä olla huolissaan.

  1. Pertti Sulasalmi
   23.8.2022, 08:58

   Lauri Nurmi nimenomaan intti Marinilta vastausta jauhojengistä Kuopiossa ennen kuin poliitikot olivat sanoneet mitään. Hän kirjoitti tästä myös kolumnin.

 2. Hanna Mäntynen
  23.8.2022, 08:26

  Toivon noiden kantelujen lisäksi kaikilta videoiden yhteydessä solvatuilta juhlijoilta rikosilmoitusta heidät loanneita medioita vastaan ja julkista ulostuloa.

  Kun ei journalisteilla enää älyä ja selkärankaa ole, lukijoilla ja lokajuttujen kohteilla on oltava. Muuten on piru irti yhteiskunnassamme.

  1. Antero+Pönni
   23.8.2022, 08:44

   Tuon rikosilmoituksen lisäksi korvausvaatimuksia mainehaitasta ja tulojen menetyksistä väärän tiedon levittämisestä mediassa.
   Alma ja kumppanit voisivat ihan hyvin vaatia jokaiselta mediatalolta erikseen miljoonan euron korvausta väitteiltä vailla perää olevasta oletetusta huumeiden käytöstä.

  2. Erkki Weurlander, alias Aikamies
   23.8.2022, 10:15

   Tuota edellyttäisin.
   Valtaa ei anneta, se pitää ottaa. Neljäs valtiomahti päätoimittajien johdolla on valtaa ottamassa. Vastatoimista riippuu ainakin tämän taistelun voitto.
   Jos media on jo alistetyu jonnekin, niinkuin on sanottu, niin sitä tärkeämpää on valtakunnan tulevaisuuden kannalta testata lainsäädännön ja median suhdetta. Yhteiskunnan on vastattava sisäiseenkin “hybridivaikuttamiseen” jotta ulkoinenkin puolustus pysyy toimintakunnossa.
   Jos pahalle antaa pikkusormensa se vie koko käden…

Kommentointi suljettu.