Leikkauslistoja odotellessa

Tänään Ylen aamussa käytiin kiivaan sävyistä keskustelua hallituksen velanotosta ja sen vaihtoehdoista. Kiivaimmin hallitusta moitti kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman, mutta hänellä ei ollut tarjota konkreettisia vaihtoehtoja. Velanottoa vain pitäisi vähentää ja tuloverotusta keventää.

Tätä kehän kiertämistä keskustelu on siihen asti, kunnes oppositiopuolueet julkaisevat omat varjobudjettinsa. Siihen asti mennään entisillä, ja esimerkiksi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen twiittasi tämän kuvan sen jälkeen, kun Petteri Orpo jäi viime viikolla likipitäen sanattomaksi.

Koska kokoomus tätä itse tarjoaa, niin se lienee pohjana myös tämän syksyn varjobudjetille.

Ensimmäisenä listalla on työttömyysturvan palauttaminen vuoden 2019 tasolle. Tosiasiassa se tarkoittaa vuoden 2014 tasoa, sillä kun Sipilän hallitus ensimmäisen kerran jäädytti indeksit syksyllä 2015, niin samalla se palautti tuet vuoden 2014 tasolle. Se taso säilyikin sitten koko hallituskauden.

Samaan sarjaan kuuluvat asumistuen leikkaaminen ja asumismenojen omavastuuosuus toimeentulotukeen. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, joten jos siihen palautetaan asumismenojen omavastuuosuus, niin se on pois jokapäiväisestä leivästä. Ansiosidonnaisen lyhentäminen ja porrastaminen ovat nekin tuttuja kokoomuksen työkaluja, ja niiden toteuttaminen merkitsisi paluuta Sipilän hallituksen aikaan.

Oppivelvollisuusiän korottamisen määrärahojen uudelleenkohdentaminen on poliittista uusiokieltä, jolla tarkoitetaan määrärahojen leikkaamista, opetuksen laadun heikentämistä tai molempia. Sote-menojen hallinnosta säästäminen tarkoittaa suoria leikkauksia. Jostain syystä iso osa kansaa on saatu uskomaan, että sote lisää hallintoon kokonaan uuden portaan, joka täytetään byrokraateilla. Ei lisää, vaan hallinto vähenee, kun sote siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden hoidettavaksi valtion rahoituksella. Kuntien ja kuntayhtymien sote-hallinto lakkaa olemasta, mutta tätä itsestään selvää asiaa ei moni tunnu tajuavan.

Tähän asti oppositio on pitänyt kovasti ääntä työllisyystoimista ja erityisesti niiden puuttumisesta. Nyt ääni on vähän hiljentynyt, ja siihen lienee syynä ennätyksellisen hyvä työllisyysaste. Sen trendiluku oli heinäkuussa 73,7 prosenttia, ja se on lähellä hallituksen itselleen asettamaa tavoitetta. Siitä tosin ei ole uutisoitu samalla tavalla kuin Sipilän hallituksen aikaan, jolloin työllisyystavoitteen läheneminen oli kerran kuukaudessa pääuutinen ja jokainen uusi työpaikka oli hallituksen ansiota. Viime kuukausina siitä ei ole uutisoitu juuri ollenkaan, ja ennen hiljaisuutta esiin marssitettiin ekonomisteja todistamaan, että hallituksella ei ole mitään osuutta työllisyyden kasvuun. Jotkut oppositiopoliitikot kehtasivat pitää kasvua jopa Sipilän hallituksen ansiona.

Nyt joku sanoo, että nehän ovat osa-aikatyötä, jolla ei elä. Niin olivat vielä Sipilän hallituksen aikana, mutta kun todistin sen, niin minua sanottiin valehtelijaksi ja tilastojen väärentäjäksi. Nyt kokoaikatyötä tekevien osuus on suurempi kuin muissa pohjoismaissa.

Entä sitten tuo tänäkin aamuna kauhisteltu velanotto? Olisiko pitänyt jättää koronatuet myöntämättä? No ei tietenkään. Olisiko pitänyt jättää tehostamatta puolustusvalmiutta? No ei tietenkään. Pitäisikö nyt jättää sähkön kallistuminen jokaisen omaksi murheeksi ja jättää yritykset ja kansalaiset selvitymään miten pystyvät? No ei tietenkään. Kaikkia pitää tukea, mutta velkaa ei saa ottaa. Velanoton sijaan tänäkin aamuna tarjottiin kaikkien maksamien tuloverojen keventämistä.

Ei se vero alenisi kaikilta, vaan ainostaan yli 40 000 euroa ansaitsevilta. Suunnilleen siinä kulkee valtion tuloveron alaraja, ja sen alle jäävistä tuloista maksetaan vain kunnallisveroa. Sen suuruudesta päättävät kunnat itse. Lisäksi veronkevennykset ovat prosentuaalisia, joten eniten ansaitsevat hyötyvät niistä eniten.

Oppositio tarjoilee vanhentuneita eväitä tuoreina ainakin siihen asti, että ne varjobudjetissa saavat uuden kuorrutuksen.

EDIT 7.9.2022 klo 15.45: Korjattu työllisyystavoitetta siten, että se on melkein saavutettu, ei ylitetty, kuten ensin kirjoitin.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (80)
 1. Elina Keskitalo
  7.9.2022, 09:40

  Jatkuvasti nousevilla ruuan, asumisen ja sähkön hinnoilla tuo lista tarkoittaa oikeasti nälkään ja kylmään kuolemia. Mutta eikös se hyvinvoivien mantra ole ettei Suomessa kukaan oikeasti nälkää näe, joten leipäjonotkin on ilmeisesti satua. Työskentelen kaupassa silloin tällöin ja olen huomannut että punalappuiset ovat alkaneet hävitä hyllyiltä paljon tehokkaammin joten kohta loppuu ruoka sieltä leipäjonoistakin. Mitäs oikeisto sitten meinaa?

 2. Esa Taskinen
  7.9.2022, 09:42

  Kylmää kyytiä luvassa sairaille, työttömille ja pienituloisille!
  Miten kokoomus on miettinyt valtion tulopuolen lisäämistä?
  Joko maassamme ollaan saatu tukittua verokeinottelu, jossa voittoja siirretään veroparatiiseihin?
  Entä ollaanko suitsimassa mahdollisuutta hyödyntää omien tulojensa verotuksessa pääomaveroprosenttia tuloveron sijaan?
  Paljonko vaikkapa näistä kahdesta olisi saatavissa lisää valtionkassaan, ilman, että se tuntuu näitä porsaanreikiä hyödyntävien yritysten tai kansalaisten arkipäiväisessä elämässä?
  On varmaan useimmille selvää, että työntekoon pitää kannustaa ja sitä kautta saada kansalaiset mukaan yhteiskuntamme rakentamiseen, mutta jokaisen tulisi osallistua oman kantokykynsä mukaan.

  1. Markku Syrjänpää
   7.9.2022, 10:05

   Kokoomus on aina valmis laittamaan taseet töihin ja myymään terveydenhuollon yksityiselle. Siinä sitä pätäkkää riittää kavereille asti.

   1. Kimmo Paaso
    7.9.2022, 11:02

    Vaan ei pidemmälle kuin kavereille.

    Kokoomus on maan suosituin puolue, enkä nyt epäile noiden gallupeiden paikkansapitävyyttä.

    Ja kun asia on näin, niin heitänpä pitkästä aikaa tänne sen minun itseni rakastaman ja toistamaan totuuden. Ottakaa tai jättäkää, uskokaa tai älkää.

    Ja totuus on, että se ei voi johtua mistään muusta kuin siitä, että suomalaiset ovat tyhmiä.

    Ei, ei kaikki. Minä esimerkiksi en ole, sillä en äänestä kokoomusta, enkä lue iltaroskia, vaan Timosen blogia sekä parin muun järkevän tyypin juttuja.

    Jos nyt kuitenkin yllättävässä kiltteydenpuuskassa korjaankin totuuden siten, että oikeistoa äänestävät ihmiset ovat tyhmiä. Ei sielläkään kaikki, sillä on oikeasti niitä jotka hyötyvät ja nauttivat kokoomuksen & co köyhien kyykyttämisestä. Mutta nämä Sari Sairaanhoitajat ja muut tavallisella tai pienellä palkalla puurtavat, sekä työttömät ja pienellä eläkkeellä ( tarkoittaa siis melkein kaikkia eläkeläisiä) kituuttelevat wannabe-miljonäärit, nehän ovat tyhmiä.

    Olen puhunut😇

    1. Ei liity itse blogiin, pahoittelut siitä. Tämä kohta Kimmo tekstissä kuitenkin kiinnostaa niin paljon, että on pakko kysyä:
     ”sekä parin muun järkevän tyypin juttuja.”
     Keiden muiden juttuja/blogeja luet? Otan suosituksia mielelläni vastaan.
     Itsellä listalla ovat Juhani Knuuti, https://blogit.ts.fi/category/terveys-tiede/
     ja Juha Leinivaara, https://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/

     Kiitos etukäteen T: Esko

     1. Kimmo Paaso
      7.9.2022, 14:47

      Minä luen Arhinmäen juttuja, kuten myös Li Anderssonin. Sitten on parikin blogistia, joiden juttuja luen epäsäännöllisesti. Niin epäsäännöllisesti että en tähän hätään muista edes nimiä, mutta aiheet ovat paljolti samat kuin Timosella. Myös Saku on toisinaan linkittänyt näiden juttuja. Pahoittelen että en nyt voi kertoa muita nimiä.

      Noita sinun linkittämiä en muistaakseni ole lukenut, mutta nytpä aion tehdä sen👍

    2. Maija Suomivuori
     7.9.2022, 12:21

     Puhut minun äänelläni, eli aika monen muunkin äänellä.
     En usko ollenkaan, että suomalaiset ovat tyhmiä, ainoastaan nykyiset oikeistolaiset ovat tyhmiä. Miten tyhmiä, se on kyllä tullut yllätyksenä.
     Pitäisiköhän koulutuksen leikkauksista leikata?
     Hyvä Sanna, koita kestää!

     1. Maija Suomivuori
      7.9.2022, 13:09

      Varsinainen kysymyshän on se, miten on mahdollista, että Suomeen on luotu kokoomusmedian monopoli? Sananvapauden kärkimaassa jopa ’koko kansan Yle’levittää disinformaatiota pääministeristä? Hei, tarkkana nyt, katajainen Suomen kansa, meillä on nyt töitä!

      1. Maija Suomivuori
       7.9.2022, 13:46

       Suomen katajainen kansa ei ole koskaan jäänyt kädettömäksi vihollisen hyökkäyksen edessä. Nythän vihollinen on ihan kotikutoinen, ehtaan Lapuanliikkeen tyyliin. Sori, kokoomus ja persut, te valitsitte historian väärän puolen.

       1. Kimmo Paaso
        7.9.2022, 14:52

        Juice Leskinen, tuo nerokas riimittelijä ja selvännäkijä, laulaa yhdessä laulussa jotain sellaista, että täältä on jahdattu ryssät ja hurrit, vaan omille herroille emme voi mitään.

        Hurri tosin on rannikkoruotsalainen eikä svenski, vaan eiköhän laulussa tarkoiteta ruotsalaisia….

        Niin, omille herroille emme taida mitään mahtaa, mikäli emme vallankumousta tee.

        Ja maailman onnellisin ja tyhmin kansa ei niin tee, vaan kannattaa kokoomusta😂😂😂 Persuja unohtamatta.

        1. Maija Suomivuori
         7.9.2022, 17:11

         Nyt kun tyhmistä puhutaan, ei kai kukaan muu ole Suomessa niin tyhmä kuin sikariporras? Nokia mokataan, Kemira myydään, Uniper ostetaan…,Sanoisin, että Suomen vuorineuvokset ovat vielä melkein tyhmempiä ja ilkeämpiä kuin kokoomus ja kaupallinen media.

   2. Raija Liimatta
    7.9.2022, 22:47

    Onneksi olen eläkkeellä ja suurinosa eläkkeistä tulee ruotsista. Saasi suomi olla kiitollinen että sen toisesta maasta olen hakkinuinut ja täällä sitten kulutan.

  2. Mikko Ilmén
   7.9.2022, 12:44

   Tärkeintä on saada pullonkerääjien tulot ja joulupukki verolle. Lisäksi 1990 luvun laman jälkeen on ajettu tasa-verotusta edistävää poliitiikkaa; yle-vero, jätemaksut, kiinteistöverot…

   Tuli mieleen, että Sipilällä oli niitä jotain vakuutuskuorijuttuja…

   https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/nain-toimivat-juha-sipilan-kuuluisat-vakuutuskuoret-miljoonat-piiloon-verottajalta/

   Kyllähän noin pystyvä kaveri saa Suomen Kuntoon…

Kommentointi suljettu.