Kohun keskiössä

-Mittausjakson aikana pääministeri Sanna Marin (sd) oli juhlimisvideoista paisuneen kohun keskiössä. Kohulla luultavasti oli vaikutusta puolueen kannatukseen, joskin Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja pitää vaikutusta maltillisena tässä kyselyssä.

Näin kommentoi lltalehti itse alullepanemansa pääministerin  tanssivideokohun vaikutusta Ylen teettämään uusimpaan puoluekannatusmittaukseen. Taloustutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja ei näe kohulla juurikaan merkitystä, mutta Iltalehti näkee. Vielä enemmän merkitystä näki Iltalehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi tänään Ylen aamussa. Hän sanoi jotenkin niin, että kansaa jakaneen videon ja siitä uutisoinnin vaikutusta on tieteellisesti mahdotonta mitata, mutta videot ovat vieneet pohjaa SDP:n kannatuksen nousulta. Hänen mukaansa videon lähetyksiä ja sivulatauksia on ollut miljoonia, ja kaksi kolmasosaa suomalaisista on nähnyt niitä.

Tietenkin on nähnyt, koska niitä tuputettiin jatkuvasti nähtäväksi. Juuri Iltalehti julkaisi videon ensimmäisenä ja perusteli sen julkaisemista asian yhteiskunnallisella painoarvolla. Näin alkujaan ilman mitään taustatietoja julkaistusta videosta tuli yhteiskunnallisesti merkittävä asia, jota paisuteltiin perättömillä puheilla jauhojengistä. Iltalehti oli siinäkin aktiivinen toimija, kun sen tutkivat toimittajat todistivat pötypuheen todeksi. Tämän seurauksena pääministeri Sanna Marin painostettiin huumetestiin ja hänet saatiin liikuttumaan kyyneliin ihan aitoon koulukiusaajatyyliin.

Videosta synnytetty kohu on siis täyttänyt tarkoituksensa, arvioi kohun aloittaneen median toimittaja Ylen kanavalla, vaikka oikeastaan hänen pitäisi olla asiassa moraalisesti jäävi. Niin pitäisi olla Ylenkin, sillä se itse edisti videon näkymistä pyörittämällä sitä tv-uutistensa taustalla jopa silloin, kun itse uutinen kertoi valtiovarainministeri Annika Saarikon haastattelusta Ylen Ykkösaamussa. Tämä tapahtui lauantaina 20.8.2022.

Ja sama jatkuu. Vaikka tutkimusjohtaja ei näe kohulla olevan vaikutusta, niin monet mediat haluavat nähdä. Nyt kokoomuksen vähän noussut kannatus nähdään jopa bilekohussa ryvettymisen seurauksena. Otsikoiden sananvalinnoilla vahvistetaan pihtisynnytettyä mielikuvaa bilekohun turmiollisuudesta. Se onnistuu hyvin, koska monet lukevat vain otsikot.

Mediat eivät ole nähneet omassa toiminnassaan mitään moitittavaa, vaan ne ovat suorastaan kiitelleet itseään. Kaikki kritiikki tyrmätään sillä kuuluisalla yhteiskunnallisella painoarvolla ja vetäydytään hurskaasti poliittisen neutraliteetin taakse. On uutisoitava siitä, mistä kansa puhuu, kunhan ensin on saatu kansa puhumaan halutusta asiasta.

Jokin media voisi ruveta uutisoimaan vaikka siitä, että osa kansasta alkaa epäillä kaupallisen median edustajilla olevan poliittisia tarkoitusperiä. Voisi uutisoida myös siitä, että epäilyksiä alkaa herätä myös Ylen toimintaa kohtaan, kun se on lähtenyt kilpailemaan klikkiotsikoista kaupallisen median kanssa ja kutsuu näitä klikkiotsikoiden laatijoita omiin ohjelmiinsa puhumaan tutkimusjohtajan analyysin kumoon. En usko sellaista tapahtuvan, sillä se yhteiskunnallinen painoarvo ja medioiden riippumattomuus ovat niin vakuuttavia argumentteja, että pelkän epäilyn esittäminen koetaan pyhäinhäväistykseksi.

Niinpä minäkään en esitä mitään epäilyjä, vaan uskon mieli puhtaana medioiden ehdottomaan puolueettomuuteen. Ehkä iso osa kansasta on oikeasti niin poliittisesti tietämätöntä ja valistumatonta, että se on kiinnostunut vain kohuista. Ja niitähän tarjotaan, sillä ne tuovat rahaa, ja mitä enemmän niitä tarjotaan, niin sitä enemmän tulee rahaa. Siinä sivussa kansa tyhmistyy lisää, mutta sillehän ei voi mitään.

Kuten eräs pubinpitäjä aikoinaan totesi, niin jokainen osaa tehdä pullasta paskaa, mutta harvempi paskasta pullaa. Siihen tarvitaan ammattilainen.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (56)
 1. Esa Rintamäki
  8.9.2022, 11:15

  Vanhoillisen setämiesmentaliteetin orjamaisesti sisäistänyt Iltalehden toimittajakunta siis onnistui tehtävässn: rangaista Sanna Marinia siitä, että hänen tärkeysjärjestyksessään oli vikaa.

  Rangaista myös siitä, että Sanna on nainen.
  Rangaista myös siitä, että Sanna edustaa nuorempaa sukupolvea kuin nämä sedät.
  Rangaista myös siitä, että Sannan elämänkulku on mennyt toisin kuin kauppakamarinulikoilla.
  Rangaista myös siitä, että Sanna ei ole porvari.
  Rangaista myös siitä, että Sannalla on homma hanskattuna.
  Rangaista myös siitä, että Sanna ei ole tajunnut, että sedät ovat kieltäneet häntä tanssimasta!
  Rangaista myös siitä, että kansa oli äänestänyt niiiin väärin viime ek-vaaleissa.
  Rangaista myös siitä, että Sannalla on sydän paikallaan, toisin kuin näillä pippeliään palvovilla sedillä!

  Ja sitten vielä ihmetellään, että miksi Suomen luokitus sananvapausasteikolla on syöksyssä!

  1. Hannu Volotinen
   8.9.2022, 12:15

   Iltalehti, tämä puolueettoman luetettavuusvertailun ehdottomasti peränpitäjä vuodesta toiseen ja sen rakkikoiratoimittaja Lauri Nurmi. Tämä toimittajien jakojäännös oli kutsuttu Yleisradioon kommentoimaan. Olipa Laurilla ylimielinen hymy kehuessaan kokoomusta ja moittiessaan Marinia.Eikö siellä Ylessä yhtään seurata millaista paskaa Ip-lehdet suoltaa, kun pitää niitä noin kritiikittä kompata.
   Ylä-Anttila ja kumppanit, herätys!

   1. Kimmo Paaso
    8.9.2022, 13:05

    Kyllä siellä hereillä ollaan. Ja tämä on ihan tietoista touhua Ylen suunnalta nykyään.

    1. Raija Liimatta
     8.9.2022, 19:56

     Pitäisköhän jonkun perustaa nimikeräys siitä että meidän maksama ja ylläpitämä yle lopettaa ihmisjahdit? Jos ei lopu niin vaihdetaan johto? Voihan Marin tehdä sen yhtä helpoisti kuin se edellinenkin pääministeri.

   2. Teijo+Kuvaja
    8.9.2022, 13:20

    Hyvin kuvaava tuo rakkikoiratoimittaja.

    1. Riitta Marsala
     8.9.2022, 13:34

     Ja rohkeaa, oikeesti!

  2. Juha Marjanen
   8.9.2022, 17:50

   “Ja sitten vielä ihmetellään, että miksi Suomen luokitus sananvapausasteikolla on syöksyssä!”

   Raju on ollut syöksy, nyt ollaan jo kakkosena (sananvapausindeksi 2021, joka lienee tuorein saatavilla oleva).

   1. Juha Keränen
    8.9.2022, 18:40

    Aiemmalla kommentoijalla on ilmeisesti sisäpiiritietoa.
    Tai sitten: Onko Suomen luokitus sananvapausasteikolla syöksyssä vai ei, ei ole tärkeää,
    näin nämä asiat koetaan.

   2. Juha Marjanen
    8.9.2022, 19:22

    Korjataan sen verran että tuolla alempana on linkki 2022 tilastoon, jossa Suomi on viidentenä. Syitä voi pohtia. Viimeksi Suomi käväisi kärkisijojen ulkopuolella (4.) edellisen hallituksen aikana, jolloin merkittävänä tekijänä pidettiin pääministeri Juha Sipilän painostusyritystä Yleä ja sen toimittajia kohtaan.

    1. Juha Keränen
     9.9.2022, 08:19

     Luin sen jo aiemmin. Se koski lehdistönvapautta.
     Sananvapauteen kuulunee muutakin kuin lehdistö.

     Laskuun johtaneet syyt eivät varsinaisesti liittyneet Mariniin, hallitukseen ym.
     Yleensä huono sijoitus johtuu esivallan painostuksesta, valtion sensuurista ja vastaavasta.
     Ei taida Suomessa pahemmin haitata. Eikä itsesensuurikaan välttämättä.

     Nyt pitäisi vielä tietää, onko lehdistönvapauden lasku muutamalla pykälällä sama kuin syöksy sananvapausasteikolla, onko syöksy vielä pahentunut mainitusta, syöksyn syyt ja mistä nämä tiedot löytyvät.

 2. Keijo Pulliainen
  8.9.2022, 11:18

  Eli Iltalehden Lauri Nurmi sanoi ääneen sen onnistuneen, mihin oikeistomedia kohu-uutisoinnillaan pyrkikin. Reilu meininki ja unohtakaa puheet puolueettomasta mediasta, vallan vahtikoirasta. Ja ei muuten kannata pidätellä hengitystään tulevien Julkisen sanan neuvoston päätösten suhteen tästä kohusta, ei korppi korpin silmää noki.

  1. Iines Tarakka
   8.9.2022, 12:31

   Iltalehden Nurmi veti myös suoran ’on yhtä kuin’- merkin tanssivideon ja budjetin 8 miljardin alijäämän sekä Uniper-sotkun ja energiakriisin välille. Suomen valtamedian luotettavuus lähenee nollaa. Media on korottanut itsensä vallan vahtikoirasta poliittiseksi toimijaksi ja samalla alentanut itsensä klikkiotsikoita jahtaavaksi roskalehdistöksi. Vaikka toimittajat, mukaan lukien päätoimittajat, joutuvat kirjoittamaan sillä asenteella, mitä omistaja määrää, luulisi vielä jossain löytyvän selkärankaakin.

   1. Kimmo Paaso
    8.9.2022, 13:06

    Vaan ei löydy. Ja tukee minun väitettä selkärangattomasta kansasta.

Kommentointi suljettu.