Kuka huutaa koviten?

-Rajat kiinni -retoriikka on tehokasta ja tunteisiin käyvää, mutta käytännössä se ei mene näin. Meillä viranomaiset joutuvat noudattamaan lakia.

Näin sanoi entinen populistijohtaja Timo Soini eilisaamun Jälkiviisaissa, ja hän tietää mistä puhuu. Huutaminen on helppoa, mutta tekeminen vaikeampaa. Kerroin toissapäivänä oikeusvaltion toiminnasta, ja palaute oli tuttua. Minä en tiedä mistään mitään ja rajat vain kiinni heti. Perussuomalaiset ovat monta päivää huutaneet rajoja kiinni, mutta eivät ole perustellusti esittäneet yhtään lakipykälää, jonka perusteella rajat voitaisiin sulkea. Ajatus on ollut, että jos tahtoa löytyy, niin lakikin löytyy. Tähän huutokuoroon yhtyivät valitettavasti myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja entinen oikeusministeri Antti Häkkänen.

Ilmeisesti he itse olisivat sulkeneet rajan ja miettineet laillista perustetta jälkikäteen, jos sittenkään. Niin toimitaan joissain maissa, mutta ei oikeusvaltiossa. Oikeusvaltiossa kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava lakiin. Nyt kun laki on löytynyt, niin perussuomalaiset näkyvät pitävän sitä omana ansionaan.

Kovimmalla äänellä huutaja saa siis tahtonsa läpi, niinkö se menee? Ei mene, vaan opposition keskittyessä huutamaan ovat hallitus ja virkamiehet etsineet keinoja. Keinot löytyivät, ja Suomi lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat eilen, että valtioneuvosto antaa Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävää rajoittamista koskevan periaatepäätöksen Suomen kansainvälisen aseman vakavan vahingoittumisen perusteella.

Miten tämä päätös saatiin aikaan? Ihan uutisseurannan perusteella se tapahtui näin:

Pääministeri Sanna Marin vaati jo 13.9.2022 Euroopan parlamentissa pitämässään puheessa EU:lta yhteistä linjaa viisumien myöntämisen rajoittamiseksi:

-Ei ole oikein, että samalla kun Venäjä tappaa Ukrainassa siviilejä, venäläiset turistit matkustavat vapaasti Euroopassa. Viisumien myöntämistä on rajoitettava voimakkaasti. EU:n ja Venäjän viisumihelpotussopimuksen soveltamisen täydellinen keskeyttäminen on tässä tilanteessa perusteltu, muttei yksinään riittävä päätös.

Kun yhteistä linjaa ei löytynyt tai ainakin sen löytyminen veisi kohtuuttoman kauan, niin harkittiin muita keinoja. Venäjän julistama osittainen liikekannallepano katsottiin sellaiseksi toimeksi, että tarvitaan nopeampi ratkaisu. Sitä etsittiin kansallisesta lainsäädännöstä, mutta esimerkiksi viime kesänä rajavartiolakiin tehty muutos rajan tilapäisen sulkemisen mahdollistamiseksi ei riittänyt, eikä muualtakaan omasta lainsäädännöstämme löytynyt rajojen sulkemiseen oikeuttavaa pykälää. Niinpä ulkoministeri Pekka Haavisto ilmoitti hallituksen panneen vireille oman lainsäädäntömme muuttamisen ja lupasi sen tulevan hyväksyttäväksi nopeasti.

Sitä ei kuitenkaan tarvittu ja aikaa sekin olisi vienyt, joten päätettiin vedota Schengen-lainsäädäntöön, joka antaa jäsenmaille liikkumavaraa kansallisia päätöksiä varten. Venäläisten matkailijoiden voidaan tässä tilanteessa katsoa vaarantavan Suomen kansainvälisiä suhteita, joten maahan pääsy voidaan Schengen-rajasäännösten perusteella lopettaa.

Laki siis löytyi, mutta ei opposition huudon ansiosta, vaan perusteellisen tutkimisen jälkeen. Nyt päätös on vielä muotoiltava sellaiseksi, että se kestää juridisen tarkastelun vaikka EU-tuomioistuimessa. Siihen menee muutamia päiviä, jotka oppositio todennäköisesti käyttää itsensä kehumiseen. Ilman heidän huutoaan ei kuulemma olisi tapahtunut mitään, on minulle kerrottu.

Ihan varmasti olisi tapahtunut, sillä ensin oli selkeä poliittinen tahto, ja sen jälkeen etsittiin juridisesti pätevät keinot. Näin toimii oikeusvaltio. Oikeusvaltiossa kovimmalla äänellä huutaja ei saa tahtoaan läpi, vaan kaikki päätökset perustuvat lakiin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (54)
 1. Sirkka Lehtinen
  24.9.2022, 08:58

  Kyllä minä ihmettelin, kuten moni muukin, katsellessani torstai-illan eduskunnan ”kiusaustuntia”, tätä opposition ja varsinkin kokoomuksen edustajien, Orpo, Häkkänen, Kopra ym kyselyjä. Häkkänen, juristi, eikä muka tiedä lakipykälistä sen vertaa, Orpo, pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja mitä nyt muutakin, menee samaan Perussuomalaisten huutokuoroon. Perussuomalaisethan huutavat kuorossa, ovat koko ajan huutaneet, ettei sitä voi pitää edes ihmeellisenä enää. Katsellessani ja kuunnellessani Sanna Marinin ja Krista Mikkosen vastauksia, ei voi kuin ihailla heidän kärsivällisyyttään, varsinkin perussuomalaiset, kysyvät samaa asiaa moneen kertaan, onko heille jaettu kysymyslista käteen ja siitä sitten jokainen vuorollaan kysyy, vaikka toinen on jo kysynyt ko asiaa. Enpä enää viitsi mokomaa ”kiusaustuntia” katsella. En ole kyllä katsellutkaan kovin usein, miten nyt torstaina satuin avaamaan TV:n. Hyvää syksyn jatkoa Sakulle ja kaikille , jotka seuraatte Uuninpankkopoikaa.

  1. Erna Hartgivson
   24.9.2022, 11:21

   Mielestäni mm. nuo kyselytunnit osaltaan ilmentävät nykyisten ps:laisten ja aikaisempien soinilaisten välistä tietynlaista parlamenttiesiintymisen eroa. Et varmaankaan ole ainoa, joka nykyisin jättää kyselytunnit väliin tai seuraamisen kesken, koska ainakin ne tunnit, joita olen ennättänyt tv:sta katsoa, ovat alkaneet yleensä ps:laisten hallitukseen kohdistamalla puuduttavan syyttelysävyisellä jankkauksella, jolloin ko. toiminnan fokus ei vaikuttaisi olevan niinkään kulloisenkin asian selventävässä käsittelyssä, vaan paremminkin ps:laisten mahdikkaassa esiintymisessä kannattajakunnalle. Em.kuntaa ilmeisesti tyydyttää vain ulkopuolisesta jopa tahalliselta vaikuttava ministerien piinaaminen, joka puolestaan kyllästyttää että turhauttaa osaa niista kyselytunteja suuraavia, jotka haluaisivat asioiden käsittelyssä keskiöön nimenomaan etenevän argumentaation eikä ps:laisten näytöstä eri tavoista piinata jankkaamalla. Mutta omassa asiallisuudessaan hämmästyttävää kärsivällisyyttähän ilmiön edessä on hallituksen ministeriaitiosta jaksettu kyselytunnin vastauksissa osoittaa.

   1. Esa Rintamäki
    24.9.2022, 12:52

    Jo 1980-luvun aikana oli Suomen Uutisissa luettavissa kuinka ”koko eduskuntaryhmä oli ryhdikkäästi paikalla”, moitiskelivat näet muiden edustajien poissaoloja.

    Silkkaa teatteria, bluffia, äänestäjien hämäämistä koko persujen kyselytuntijankuttaminen. ”Kattokaas kansa, kuinka me tässä tehdään töitä!”

    Niinpä. ”Töitä” teki se Lapatossukin!

 2. Hannu Marjamäki
  24.9.2022, 09:20

  Näin tuo menee. Huutoon noin yleensä, olen siivonnut omalta vaatmattomalta sivultani (FB) tuota huutavaa uhrituvaa, porukkaa. Samalla tietysti olen kaivautunut poterooni sulkemalla mölinäinformaation itseltäni ja olen omillani, onneksi huutoinformaatiota näkyy muuten ihan tarpeeksi siinä mediaympärisössä missä kuljen. En usko jääväni mitää olennaista tietoa vaille. Olenkin päätellyt, antaa huutajan huutaa aikansa mitenkään siihen reagoimatta loppuu huutajalta into. Heille mielipiteitä syöttää pieni populistinen joukkio, eikä sillä ole mitään muuta tarkoitusta kun hajottaa, kun näiltä ihmisiltä yrittää kysyä miten he itse tekisivät? Vastauksina; maahanmuutto, rajat kiinni, bensan hinta alas…Niin eikä sitten muuta!

  1. Kimmo Paaso
   24.9.2022, 12:41

   Minä olen siivonnut oman Facebookin täydellisesti. Ei yhtään kaveria.

   Syy totaalinen välinpitämättömyys kaikkeen muuhun kuin oman maailmansa kehumiseen, sekä samaan mölinään minkä mainitsit.En tunne menettäneenä mitään, enkä kaipaa niitä mökki- ja ruokakuvia.

   Mitä tulee tähän päätökseen estää venäläisten turistien tulon, niin minun mielestä on kyllä väärin että se tehdään sen takia, kun Suomen kuva maailmalla saisi kolauksen, jos niin ei tehtäisi. Se on enemmänkin taipumista yleisen painostuksen ja mielipiteen edessä, kuin oikeudenmukaista toimintaa.

   Tulee mieleen minun erottaminen metsästysseurasta joitain vuosia sitten. Mitään väärää en ollut tehnyt, mutta kun minusta levitettiin valheita, ja seuraa painostettiin, niin päätettiin sitten potkia pihalle mies, joka ei ollut mitään väärää tehnyt. Muuten seura olisi joutunut huonoon valoon.

   Näinkö se homma menee? Että ei ole väliä onko se oikein niitä rangaistavia kohtaan, vaan tärkeintä on oma maine ja suhteet muihin?

   No vaan näinhän se menee👍

   Ja sitten suomalaiset pitävät itseään oikeudenmukaisina ihmisinä 🤣🤣🤣

   PS. Ei ole oikein että sotaa käyvän Venäjän kansalaiset pääsevät turisteina maailmalle, tuumailee Marin plus miljoonat muut. Siis suomalaiset.
   No, kun se USA päättää hyökätä…ei kun aloittaa erikoisoperaation jossain päin maailmaa, niin en usko että Marin, tai oikeastaan kukaan, tuumaa että eipä se ole oikein että jenkit matkustelevat maailmalla.

   Vaan siihen on olemassa hyvä syy.

   Ja se on se ERI ASIA 🤣

   1. Esa Rintamäki
    24.9.2022, 13:04

    Ei välttämättä olekaan eri asia. Vaikka Saddam Irakissa olikin paha mies, niin silti siellä ihmiset olivat ihmisiksi ja yhteiskunta rullasi jotenkuten. Kun öljyparoni ja ex-alkoholisti Bush sitten sai jumalaltaan näyn joukkotuhoaseista, niin siinä pääsi helvetti irralleen, kuten olemme nähneet. Ja sekin siksi ettei herra Puska halunnut omiensa silmissä vaikuttaa surkealta vätykseltä!

    Kyllä ihmiset katsovat, huomaavat ja osaavat epäillä, mitä Disney-saduilla yritetään peittää. Norteamerikaanojen suosio on laskussa kautta maailman, suurimpana syynä siihen heidän kyynisyytensä ja ylimielisyytensä.

    Ei tällainen käytös suinkaan jää huomaamatta, paasasivat televisiosaarnaajat mitä hyvänsä.

    1. Kimmo Paaso
     24.9.2022, 16:20

     Eihän sellainen käytös jäänyt huomaamatta silloin, mutta eipä kukaan yrittänytkään ehdottaa NHL:n, cokiksen tai mäkkärin boikotoimista. Kaikki liittouman urheilijat olivat hyviksiä ja tervetulleita, eikä sanktioita laitettu tai ehdotettu.

     Ja samoin tulee homma menemään seuraavallakin kerralla, kun ”hyvät” lähtevät kurittamaan pahiksia.

     Mietinpä sitä, olisiko venäläisistä yhtäkkiä tullut kaikkien vihaamia ja hyljeksimiä olioita, jos olisivat hyökänneet tummien ja vääräuskoisten maahan. Ja oikeastaan voin jo sanoa, että suomalaisten ja muun maailman reaktiot olisivat jääneet hyökkäyksen tuomitsemiseen.

     Ja näin ollen voi hyvin puhua siitä kuuluisasta ERI ASIAsta….

     1. Esa Rintamäki
      24.9.2022, 17:14

      Kyllähän venäläiset näin tekivät, kävivät tummaihoisten ja vääräuskoisten kimppuun hyökätessään Afganistaniin 1979. Silloin se uskaltautuminen paheksunnantekoon oli kortilla, ainakin täällä Suomessa.

      Syyrialaiset tummaihoiset ja vääräuskoiset kokivat samaa venäläisyyden ihanuutta taannoin.

      ”Eri asiasta”onkin aika turhaa puhua; valeilla kumpikin, ryssä ja jenkki, ovat sotasille lähtemisiään perustelleet.

      Ja kysyä sopii aina, että mihinkä se järki nyt on heitettykään?

      1. Esa Rintamäki
       24.9.2022, 17:21

       Ai niin, minä boikotoin kokakolaa, mäkkäriä ja NHL:ää, jo monien vuosien ajan.

       Mäkkäri tuhoaa Amazonin sademetsiä saadakseen laitumia pihvikarjalleen, jotta voittoprosenttia ei pienentäisi pihvinviljelijöille maksettavat pilipalipalkat.

       NHL = silkkaa merkityksetöntä elämystehtailua. Turhanaikaisille klovneille kaadetaan millin tilejä, jotta katsojilla olisi jänskää!

       Coca-cola (äännettynä sosasola??) sitten, vedelläkin pärjää.

       1. Kimmo Paaso
        24.9.2022, 19:13

        Täysin samaa mieltä sinun kanssa niin ”sosasolasta” kuin mäkkäristä. NHL:ää tosin seuraan ihan urheilullisessa mielessä, mutta sielläkin tosiaan joku mustan lätkän lätkijä, joka hädin tuskin ottaa paikan edustusjoukkueessa, tienaa vuodessa enemmän kuin raksaduunari elämänsä aikana.
        Taidan aloittaa senkin boikotoinnin. Loppuu viimeinenkin urheilun seuraaminen

      2. Kimmo Paaso
       24.9.2022, 19:08

       Nimenomaan tekivät, ja hiljaista oli tällä rintamalla, missä nyt huudetaan kaikkien venäläisten matkustamiskieltoa, urheilijoiden ja urheiluliigojen boikotoimista, ja taloudellisia sanktioita.
       Samoin Syyrian kohdalla on paheksuttu ja tuomittukin, mutta siinäpä se. Tsetsenia on yksi maa lisää, jossa on muslimeja ja partalapsia. Niinpä sotaa moitittiin, ja tuomittiin, mutta siinä se.

       Eli nämä todistavat oikeiksi teoriani, että sanktiot, tuomitseminen ja muut mukavat toimenpiteet liittyvät pitkälti siihen, ketkä ovat sotatoimien kohteita.

       Ja jos se ei ole eri asia, niin ei mikään.

       Ai niin. Jenkkien sodat.

       Vietnamin sota oli ainoa jenkkien sodista, jota vastustettiin laajalti niin USA:ssa itsessään, kuin Ruotsissa ja Suomessa ja vähän siellä täällä.
       Syy: Koska kyseessä oli ensimmäinen sota, mistä tuli suoraa lähetystä ja autenttista tietoa ja kuvaa koko maailmalle. Napalmin polttamat, juoksevat lapset, My Lain verilöyly, B52-laivueiden tuhopommitukset, jne. Ihmiset näkivät mitä jenkit tekivät, ja tiesivät että se on todellista. Tästä johtui vastustus.

       Se olikin viimeinen kerta kun sotaa on näytetty niin realisesti ja totuuspohjaisesti. Sen jälkeen jenkit kielsivät sotareporttereiden ja -kuvaajien pääsyn taistelujoukkojen mukaan, ja sensuuri on käynyt läpi joka kuvan ja jutun. Mitä nyt joidenkin solttujen omia kuvia pääsee läpi.

       Muut jenkkien ja sen liittolaisten tuhotyöt ovat jääneet pikkujutuksi tai pelkästään maininnaksi, eikä kukaan ole kieltänyt turismia niistä maista. Sen sijaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita hyökkäysten kohteeksi joutuneista maista on haukuttu, niillä on peloteltu, niiltä kielletään ja yritetään kieltää pääsy tänne ja muihin maihin.

       Jos se ei ole eri asia, niin mitä se on…

Kommentointi suljettu.