Velkapelottelun aika

Vaalien lähestyessä tarvitaan medialukutaitoa erottamaan poliittinen propaganda ja faktat toisistaan. Eilen kerroin miten kokoomuksen Ajatuspaja Toivo sai sopivilla kysymyksillä kansan antamaan tyrmäävän tuomion Marinin hallituksen tavalle ratkaista vanhuspalvelukriisi. Tänään näkyy olevan vuorossa velalla pelottelu, ja sen aloittaa Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan. Jo otsikon mukaan hallitus tulee jättämään seuraajalleen ison laskun, kun korkomenot nousevat.

Velalla pelotteleminen tehoaa aina niihin, jotka kuvittelevat valtion toimivan samalla tavalla kuin kotitaloudet. Kotitaloudessahan velkaa otetaan vaikkapa asunnon hankkimista varten, velka maksetaan ajallaan pois ja sitten asutaan loppuikä velattomassa asunnossa. Valtio ei toimi samalla tavalla, sillä se ei koskaan maksa kaikkia velkojaan pois, vaan maksaa entisiä ja ottaa uutta. Tärkeintä on velan suhde bruttokansantuotteeseen. Lisäksi tietysti pitää kysyä mihin sitä velkarahaa käytetään.

Tänä aamuna  Yle kertoo, että ei se velkaantuminen ole ollut niin kauheaa kuin on peloteltu. Suomi sijoittuu koronavelan ottamisessa EU-maiden keskivaiheille, ja samalla viivalla olevia maita yhdistävät kovat koronatoimet ja melko suuri julkinen sektori. Se julkinen sektori ei sitten ole mikään käenpoikanen ja syöttiläs, kuten tv:ssä pyörivä EK:n mainos antaa ymmärtää, vaan ne yksityisellä sektorilla töissä olevat vievät lapsensa julkisen sektorin ylläpitämään päivähoitoon ja kouluun julkisen sektorin rakentamia teitä myöten päästäkseen tekemään omaa työtään.

Mennäänpä siihen velalla pelotteluun, jonka ainakin minä muistan hyvin vuoden 2015 vaalitaistelusta. Silloinhan kaikissa vaalitenteissä vaadittiin puolueita esittelemään leikkauslistojaan, ja suurimpia leikkauksia luvanneet pääsivät muodostamaan hallituksen. Siinä valehdeltiinkin sopivasti, kuten muistamme vaikkapa kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalilupauksista. Kokoomus lupasi, että koulutuksesta ei leikata ja perussuomalaiset lupasivat olla leikkaamatta köyhiltä. Juuri näistä sitten leikattiin ensimmäiseksi.

Olen koronan alkamisesta lähtien ihmetellyt opposition valitusta liiallisesta velanotosta. Kaikki ovat sitä mieltä, että koronan takia oli pakko ottaa velkaa ja tukia piti myöntää, mutta kuitenkin velkaa otettiin liikaa. Kukaan ei ole kertonut mitä olisi pitänyt jättää tekemättä. Olisiko yritystuet pitänyt jättää myöntämättä ja antaa yritysten mennä konkurssiin? No ei tietenkään. Olisiko kunnat pitänyt jättää selviytymään koronan aiheuttamista lisäkuluista omilla rahoillaan? No ei tietenkään.

Valitus kohdistuukin hallituksen tekemiin muihin päätöksiin, kuten toisen asteen koulutuksen maksuttomuuteen ja soteen. Helsingin Sanomien mukaan ne voivat toki olla hyviä investointeja, mutta todisteet hyvyydestä tulevat, jos ovat tullakseen. Korkomenojen aiheuttamat vaivat tulivat jo.

Helsingin Sanomat jättää kertomatta, että myös opposition lupausten hyvyys tulee jos on tullakseen. Kokoomus on luvannut ottaa miljardin verran lisävelkaa ja käyttää sen veronkevennyksiin, joista niiden prosentuaalisen jakotavan mukaan hyötyvät eniten suurituloiset. Tällä on kuulemma positiivinen vaikutus ostovoimaan ja kansantalouteen, mutta näyttöä ei siitäkään ole koskaan saatu. Ei edes Sipilän hallituksen aikana jolloin pantiin ”taseet töihin”, otettiin lisää velkaa ja kiristettiin köyhien vyötä leikkaamalla tukia ja jäädyttämällä indeksit. Samalla maksettiin vanhoja velkoja pois valtion omaisuuden myynnistä saaduilla tuloilla.

Kaiken tämän seurauksena yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi Sipilän hallituksen aikana. Köyhien vyötä kiristämällä, valtion omaisuuden myynnistä saatujen tulojen käyttämisellä velkojen maksuun ja suurituloisten veronkevennyksillä onnistuttiin vaurastuttamaan yksi suomalainen kymmenestä. Nyt sama halutaan tehdä uudelleen.

Tämä velalla pelotteleminen tulee jatkumaan ja se uppoaa otolliseen maaperään silloin, kun kuulija vertaa valtiota omaan talouteensa. Muistakaa kuitenkin pari asiaa. Kukin suunnittelee oman taloutensa vain elinajakseen, mutta valtio jatkaa elämäänsä myös meidän kuoltuamme. Ne valtion ottamaa velkaa maksavat tulevat sukupolvet tekevät sen varmasti mieluummin hyvin koulutettuina ja terveinä kuin nälkävyö kireällä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (46)
 1. Kimmo Rossinen
  3.10.2022, 11:08

  Olen velkainen. Maksan sitä pikkuhiljaa kuukausittain pois. Valtionvelkaa maksan samoin, verotuksen kautta. Mutta valtionvelkaa en tahdo lyhentää kertapompsina, vaan se on ja kuuluukin pitkän aikavälin hoidettavaksi ja 10:lle seuraaville sukupolville. Vaihtoehtoisesti voisimme lopettaa velkaantumisen, verotuksen ja myykäämme Suomi pois. Aloittakaamme Ahvenanmaasta?

  1. Hanna Mäntynen
   3.10.2022, 17:35

   Toivottavasti typerä, tietämätön ja kiistattoman rasistinen kommenttisi oli vain hyvin huonoa huumoria.

   1. sakutimonen
    3.10.2022, 17:40

    Minä tulkitsin sen sarkasmiksi.

    1. Kimmo Rossinen
     3.10.2022, 23:35

     Tulkintanne on erittäin oikea. Ehkäpä lopetan kommentointini.

     1. Hanna Mäntynen
      4.10.2022, 08:39

      Sarkasmi on taitolaji. Jos se oli sitä, pyydän anteeksi. Persuilla on käynnissä aggressiivinen vihakampanja ruotsinkielisiä kansalaisiamme vastaan. Tuomitsen sen täysin.

      1. Sebastian Serratore
       4.10.2022, 13:40

       Tällanen kampanja on päässyt multa menemään ohi, taasko ne on siirtämässä meitä, jotka puhuu mitä kieltä haluaa, ahvenanmaalle, jotta he, jotka puhuvat mitä osaavat saisivat tuntea itsensä taas tasavertasemmiksi yhteiskunnassamme.

       1. Esa Rintamäki
        4.10.2022, 14:21

        Minua jurppii pahasti sellaiset ihmiset, jotka voidakseen olla ”hyviä”, haluavat poistaa vääränlaiset ihmiset näkyvistään. Ilmiö kukkii nimenomaan persuissa, fundamentalistiporukoissa ja myös natsisakissa.

        USA:n varapresidentti Henry Wallace NYT:n haastattelussa vuonna 1944 (lainaus Ksi Sadinmaan kirjasta ”Ilmestyskirja”, Into-kustannus 2017):

        – Todella vaarallinen amerikkalainen fasisti on ihminen, joka haluaa tehdä Yhdysvalloissa amerikkalaisella tavalla saman, minkä Hitler teki Saksassa preussilaisella tavalla. Amerikkalainen fasisti on mieluummin käyttämättä väkivaltaa.

        Hänen metodinsa on myrkyttää julkisen informaation kanavat. Fasistille ongelma ei ole kuinka ilmaista parhaiten totuus yleisölle, vaan kuinka käyttää uutisia huijatakseen yleisöä antamaan fasistille ja hänen ryhmälleen lisää rahaa ja valtaa.

        He väittävät olevansa yltiöisänmaallisia, mutta he tulevat tuhoamaan kaikki perustuslain takaamat vapaudet. He vaativat yrittämisen vapautta, mutta ovat monopolien ja omien intressiensä puhemiehiä.

        Heidän perimmäinen tavoitteensa, johon koko heidän petoksensa kohdistuu, on kaapata poliittinen valta. Käyttämällä samanaikaisesti valtion valtaa ja markkinoiden valtaa he vouvat pitää tavallisen ihmisen ikuisessa alistussuhteessa.

     2. Mirja Pekkonen
      4.10.2022, 18:54

      Älä turhaan lopeta. Minut kommenttisi sai jopa hymyilemään. Sarkasmi on taitolaji myös lukijalle.

  2. Raija Liimatta
   5.10.2022, 17:19

   Tietääkö kukaan miten tavalinen asuntovelallinen saisi tuollaisen korottoman lainan? Ottaisin sen heti ja maksaisin pois loput asuntolainasta joka on korollinen.Sitten vain lyhentäisin sitä itse lainaa koko summalla jonka käytän lainan lyhennyksiin korkoineen. Olisi paljon pikemmin se laina maksettu. Ei taida sellaista lainaa tavallinen kansalainen koskaan saada ainakaan yhdestääkään pankista.

 2. Antti Järveläinen
  3.10.2022, 11:09

  Valtaosa kansastahan osallistuu valtiontalouden kustannuksiin ALV:n kautta. Tulovero, erityisesti maaseudulla koskettaa vain harvoja. Se vaatii vähennysten jälkeen vähän yli 40000 euron tulot.
  Ylen mukaan Itä-Helsingissä talouden keskitulot ovat 35000 euroa, vauraammilla alueille 105000. Talous tarkoittanee useimmiten kahden hengen tuloja. Maalla keskitulot ovat vielä pienempiä. Eli jos kokomus tuon miljardin ottaa velkaa ja kustantaa sillä veroalen, niin hyötyjiä on todella vähän, mutta suurilla summ8llq.

  1. sakutimonen
   3.10.2022, 11:59

   Sinulla on hyviä kommentteja, mutta jatkossa kirjoita ne omalla nimelläsi ihan itse. Tämä oli viimeinen kerta kun muutan nimimerkkisi oikeaksi nimeksi.

Kommentointi suljettu.