Näin meitä narrattiin

Jo pitkään ovat oppositiopuolueet valitelleet Suomen velkaantumista. Hallitus ottaa lisää velkaa, joka jää lastemme maksettavaksi, tilanne on kestämätön ja kohta on pakko tehdä suuria ja kipeitä leikkauksia, ne sanovat. Samalla ne muistelevat haikeudella, miten Sipilän hallituksen aikana saatiin leikkauksilla ja kikyllä valtion velkaantuminen katkaistua ja velkoja jopa maksettiin pois. Uusia työpaikkoja syntyi kuin sieniä sateella ja työllisyysasteen nousua seurattiin pilkun tarkkuudella joka kuukausi.

Aika on kullannut alkujaankin virheelliset muistot. Noista uusista työpaikoista olen jo monesti sanonut, että niistä vain puolet oli vakituisia ja kokoaikaisia, joista saadulla palkalla pystyy elämään. Sen lisäksi “työllistettiin” ihmisiä palkattomaan työkokeiluun ja lanseerattiin vielä uusi työelämäkokeilu, jolla käytännössä laajennettiin palkaton kuntouttava työtoiminta koskemaan kaikkia pitkäaikaistyöttömiä. En tiedä, osallistuiko siihen kukaan koskaan.

Valtion velkaantumisen katkaiseminen leikkauksilla oli petkutusta, sillä ei aktiivimallilla, leikkauksilla ja kikyllä säästettyjä rahoja velkojen maksuun käytetty. Velkoja maksettiin valtion omaisuuden myynnistä saaduilla tuloilla, ja se tapahtui näin:

Sipilän hallitus päätti laittaa valtion taseet töihin, ja sitä varten perustettiin eduskunnan budjettivallan ohi toimiva Vake Oy. Sinne siirrettiin myytäviksi tarkoitetut valtion omistukset, ja myynnistä saadut rahat päätettiin jättää yhtiöön eli eduskunnan budjettivallan ulkopuolelle. Rahojen käytöstä päätti hallitus, joten hallitus sai ikioman budjetin omia hankkeitaan varten. Kerroin asiasta tuoreeltaan joulukuussa 2016.

Sitten Vakeen ruvettiin siirtämään rahaa urakalla. Pesämunaksi se sai Ekokemin kaupasta saadut 100 miljoonaa euroa. Sitten Vakeen siirrettiin ainakin valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Raskone myytiin noin puoleen hintaan maaliskuussa 2018.

Valtion velkaantuminen saatiin näyttämään pysäytetyltä myymällä valtion omaisuutta ja antamalla myynnistä saadut rahat Vake Oy:lle hallituksen ikiomaksi budjetiksi ohi eduskunnan määräysvallan. Sipilän hallitus myi valtion omaisuutta enemmän kuin Stubbin ja Kataisen hallitukset, mutta sitä ei paheksuttu. Kun Rinteen hallitus aloittaessaan kaavaili omaisuuden myyntiä, niin kansa masinoitiin vastustamaan myyntiä uutisoimalla kyselytutkimuksesta, jonka mukaan kansa vastustaa myyntiä.

Joulukuussa 2018 hallitus päätti siirtää Vakeen 8,3 prosenttia Nesteen osakeomistuksesta, nykykurssilla lähes kahden miljardin euron arvosta. Niistä rahoista suurta osaa ei käytetty velkojen maksuun eikä valtion muihin menoihin, vaan osakkeet lahjoitettiin ennestään tuntemattomalle pienelle säätiölle, joka myi ne heti ja aloitti sijoitustoiminnan “puhtaalta pöydältä”. Tästä lahjasta kerroin tammikuussa 2019.

Osalla Nesteen myynnistä saaduista rahoista Sipilän hallitus päätti pääomittaa Pohjolan Rautatiet -nimistä yhtiötä. Helmikuussa 2019 liikenne- ja viestintäministeriön perustama Pohjolan Rautatiet myi näitä osakkeita 105 miljoonan euron arvosta pörssin ulkopuolella instituutiosijoittajille. Hallitus siis myi Nestettä ja antoi rahat ministeriön perustamalle yhtiölle, joka myi osakkeet ulkomaisille sijoittajille.

Näin pantiin lypsylehmät teuraaksi. Sipilän hallitusta kehutaan Suomen laittamisesta kuntoon kipeillä leikkauksilla ja säästötalkoilla, mutta tosiasiassa se ihme tehtiin tyypillisellä kvartaalitalouden tempulla eli myymällä tuottavaa omaisuutta. Kauppa kannatti niin hyvin, että osa tuotosta oli varaa jopa lahjoittaa pois. Velkaa Sipilän hallitus otti ihan aiempien hallitusten malliin.

Näin ne taseet “tekivät töitä”, valtio velkaantui tasaiseen tahtiin ja kansalta leikattiin. Tätäpä voitte miettiä sitten, kun seuraavan kerran kuulette valitusta valtion kestämättömästä velkaantumisesta ja leikkausten välttämättömyydestä. Miettikää samalla, mihin Marinin hallitus on velkarahaa käyttänyt.

Se on käyttänyt sitä yritysten ja kuntien koronatukiin, satsannut koulutukseen, terveyspalveluihin, vanhuspalveluihin, liikenneväyliin ja moniin muihin asioihin, jotka vaikuttavat teidän päivittäiseen elämäänne ja lisäävät työllisyyttä. Jos teillä on oikeasti ikävä Sipilän liikemieshallitusta, niin omapahan on häpeänne.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (80)
 1. Jukka Laine
  21.9.2021, 15:29

  Sipilän hallitus leikkasi meidän lapsiltamme. Eikö kukaan muista?

  1. Tuo on niiiiin totta, minä muistan hyvin!

  2. ilpo.eerola@gmail.com
   21.9.2021, 21:32

   Ja paljon.

 2. Minulla ei ole pienintäkään ikävää Sipilän hallitusta kohtaan. Marin jatkoon!

  1. Miksu Korpi
   21.9.2021, 20:45

   Jos et ole nettosaajien puolella niin ei todellakaan jatkoon

   1. Hanna Mäntynen
    21.9.2021, 23:37

    80% kansalaisista saa tulonsiirtoja Kelalta. Kuvitteletko kenties kuuluvasi siihen 20%:iin, joka ei saa, vai ymmärsinkö jotain väärin.

    1. Arto Sivula
     22.9.2021, 08:04

     Eikö tuossa puhuttu netto saajasta?

     1. Hanna Mäntynen
      22.9.2021, 08:51

      En tiedä mistä Miksu Korpi puhui ja siksi sitä kysyinkin.

      Sipilä teki tulonsiirtoja rikkaimmille, Marin koettaa kaventaa tuloeroja ja on saanut hienosti maan talouden kasvuun.

      Jälkimmäisellä menetelmällä meillä on työllisyysaste noussut kivuttomasti ilman ruoskia ja pakkolakeja 73 %:een ja nousee yhä.

      Verotulot eivät silti kasva kohisten, koska pienituloisuus on palkansaajilla yleistä ja rikkaimpia ei huvita maksaa veroja EIKÄ asiallisia palkkoja.

      Veronmaksua vältellään siellä missä olisi veronmaksukykyä ilman, että tarvitsee tinkiä päivittäisestä leivoskahvista konjakkeineen.

      Samalla valtaosa palkan- ja eläkkeensaajista elää kädestä suuhun ja tarvitsee asumis- ja toimeentulotukea elääkseen.

      Niin että minkä saamapuolella on kuka, Miksu?

    2. Kaija Liikaoja
     22.9.2021, 09:27

     Ylen tiistaiaamun ohjelman “talousviisaat” antoi taas KERRAN asiasta aivan väärän kuvan, että 80 prosenttia saa tulonsiirtoja Kelalta. Voi voi. Ainoat kansalaiset jotka eivät saa “tulonsiirtoja” ovat ihmiset, jotka eivät joudu käyttämään reseptilääkkeitä, yksityisiä lääkäripalveluja tai yksityisiä hammaslääkärejä. Eli ne ihmiset kuuluvat siihen 20 prosenttiin. Asia kuin asia saadaan näyttämään siltä kuin halutaan!!!

     1. Entä lapsilisät? Maksaako ne valtio? Kyllä ja ne rahat menee “luo köyhän ja rikkahan…” Usea tuntemani erityisen hyvätuloinen jopa ylpeilee sillä, että sijoittaa lastensa lapsilisät tuottaviin osakkeisiin, ‘jotta lapsella on sitten mahdollisuus hyvään opiskelupaikkaan’. Suurena ihmeenä pidän kuinka niin moni köyhä, huonon koulutuksen saanut kannattaa varsinaista ‘valhejoukkoa’, riitelevää, pilkkaavaa, nimittelevää toimintaa… Ampuvat omaan vatsaansa.

     2. Minun käsittääkseni yksityisen terveydenhuollon palveluista saa Kela korvausta edelleen. Ei paljon, mutta kuitenkin. Olisiko 10%?

Kommentointi suljettu.