Pääministerin twiitti

Kun pääministeri Sanna Marin siteerasi twiitissään väitöskirjatutkija Antti Ronkaisen blogia, niin uusi kohu oli valmis. Jo monta päivää ovat enimmäkseen muut kuin taloustieteilijät paheksuneet pääministerin toimintaa, ja Iltalehden mukaan pääministeri on nyt Turkin tiellä. EKP:n toiminnan vähäinenkin kritiikki on pyhäinhäväistys. Eilisillan A-Studio käytti puolet ajastaan yhden ainoan twiitin puimiseen, ja kuulosti siltä, että Sanna Marin on nyt taitamattomuuttaan tuhoamassa koko Euroopan talouden.

Somessa omatekoiset talousasiantuntijat ovat monta päivää rähisseet osaamattomasta kassatytöstä, jonka pitäisi pitää näppinsä irti taloutta ymmärtävien asioista. Sanomattakin on selvää, että nämä rähisijät eivät itse ymmärrä asiasta yhtään mitään.

Mitä Marin siis twiittasi? Hän jakoi tuon linkittämäni blogijutun ja otti saatteeksi siitä yhden lauseen mittaisen sitaatin.

Muutapa ei kohuun tarvittukaan. Ei siitä muuten olisi kohua noussut, mutta se nostettiin taas ihan tahallaan. Eilisillan A-Studiossa kokoomuksen Kai Mykkänen puhui vasemmalle kallellaan olevien ekonomistien äärijoukosta, ja tänään Ylen aamu jatkoi samasta aiheesta. Taloustieteessä on siis vain yksi totuus, jota ei saa kritisoida.

Minäkään en ymmärrä itse asiaa kovin hyvin, koska kommentoijien enemmistön tavoin en ole taloustieteilijä. Siksi puhunkin nyt samalla tavalla kuin Ylen tv-uutisten toimittaja eilen käydystä välikysymyskeskustelusta. Hän aloitti raporttinsa sanomalla opposition ampuneen täyslaidallisen hallitusta vastaan, mutta koko uutispätkästä ei selvinnyt mistä edes keskusteltiin. Näytettiin vain irrallisia pätkiä muutamista puheenvuoroista, ja pääosaa esitti perussuomalaisten Riikka Purra. Näin annettiin sellainen kuva, että hallitus joutui kovastikin selittelemään tekemisiään.

Tosiasiassa hallitus yritti saada välikysymyksen tehneet ymmärtämään, että Suomen hallitus ei ollut neuvotteluosapuoli Saksassa käydyissä Fortumia ja Uniperia koskevissa neuvotteluissa. Silti hallitus onnistui saamaan niin hyvän tuloksen kuin yleensä oli mahdollista, ja Fortum pääsi eroon Uniperista ja saa takaisin viime keväänä sijoittamansa kahdeksan miljardin euron tukipaketin. Lukekaa siitä lisää täältä.

Koska väärin ymmärtäminen näyttää nykyisin olevan suurin hyve, niin minäkin ymmärrän nyt väärin. Minusta perussuomalaisten puheet välikysymyskeskustelussa kuulostivat siltä, että Suomen pitää katkaista heti kaikki sähköpiuhat Eurooppaan ja ruveta tuottamaan omaa sähköä polttamalla turvetta, koska talvella ei kuitenkaan tuule ja tuulimyllyt nyt muutenkin ovat joutavaa viherhumppaa. Ministeri Mika Lintilä sanoi kyllä, että Suomi ei ole ollut sähköntuotannon suhteen omavarainen vuosikymmeniin, mutta ei anneta sen häiritä. Poltetaan vain sitä turvetta, niin kyllä rupeaa sähköä tulemaan.

En siis ota kantaa Marinin twiittiin, vaan siitä nostettuun kohuun. Näitä kohuja rakennetaan pääministerin ja koko hallituksen ympärille jatkuvasti, ja nyt siihen saatiin mukamas pätevä aihe. Oikeastaan vasta eilen A-Studiossa kerrottiin Marinin siteeranneen taloustieteilijää. Siihen asti kauhisteltiin, että Marin horjuttaa EKP:n asemaa vakavalla tavalla, ja sen seurauksena inflaatio rupeaa laukkaamaan ja Euroopan talous romahtaa. Välikysymyskeskustelusta päätellen sähköntuotanto on jo romahtanut, ja kohta istumme pimeässä, kylmässä ja nälkäisinä. Kaikki tämä tuleva kurjuus johtuu siitä, että pääministeri kirjoitti yhden twiitin.

Näin kohuilla ja niistä tehdyillä uutisilla muokataan asenteita, ja nehän näkyvät puoluekannatuskyselyissä. Kohuilla ruokittu kansa haluaa lisää sellaisia kohuja, joihin se voi osallistua somessa ymmärtämättä itse asiasta mitään. Kun kohu rakennetaan talousteorioiden varaan, niin kansa ymmärtää asiasta vielä vähemmän. Tanssimisesta jokaisella on sentään jonkinlainen mielipide, ja ihan samalla perstuntumalla tähänkin kohuun on reagoitu.

EDIT 6.10.2022 klo 9.50

Korjattu Kai Mykkäsen A-studiossa lausuma vasemmalle kallellaan olevista ekonomisteista sanatarkaksi.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (64)
 1. Pekka Jalonen
  6.10.2022, 09:42

  Iltapäivälehdet tekee elantonsa näillä kohuilla. Tai no.. eivät ne mitään kohuja oikeasti ole, niistä vaan pyritään maalailemaan sellainen.

 2. Esa Rintamäki
  6.10.2022, 09:50

  Taas kerran tuli todiste siitä, mikä median tehtävä onkaan.

  Se ei ole tiedottaminen, vaan vääränlaiseksi uskotellun hallituksen kaataminen.

  Niin halpana meitä, kohderyhmää, ylimielinen rahan- ja vallanhimoinen setämieskööri pitää!

  Tämä muistetaan ja kauan.

  1. Otso Miettinen
   6.10.2022, 13:28

   Median, äänessä olevien ekonomistien, valtion, kaiken tarkoituksena on tulkintani mukaan pitää yllä järjestelmää jossa omistava luokka imee pääomaa jokaiseen suuntaan loputtomasti kasvavassa, kiihtyvässä tahdissa tehden leikkauksia ajassa nopeuttaakseen pääoman liikkeitä ja kasaantumista. Siihen sopii ominaisuudet jotka aina jokatapauksessa tilanteesta riippumatta rankaisevat heikoimmassa asemassa olevaa, usein vielä vierittäen syyn vahvan työväen palkkatoiveiden tai kuluttajien niskoille.

   Talous kiihtyy ja inflaatio nousee, se sattuu köyhään, tätä yritetään keskuspankin mandaatin mukaan hoitaa nostamalla korkoja, joka sattuu köyhään. Sitten puhutaan liian vahvasta laborista ja aletaan murtamaan liittoja, jotta pehmitettäisiin työmarkkinoita ja nostettaisiin työttömyyslukemia joka korkeiden korkojen kanssa ajaa taantumaan ja jarruttaa ylikiihtyneen talouden. Tämä kaikki nopeuttaa pääoman virtausta tiettyyn suuntaan.

   Taantuma ja mahdollinen lama kyllä saattaa laskea inflaatiota, mutta nyt puhutaan sellaisista inflaatiolukemista että keskuspankin mandaatin mukaiset keinot vaikuttavat olevan tehottomia. Hetkinen eikös Sanna tätä tarkoittanut? En ole kouluttautunut taloustieteessä, mutta kritiikki rakenteita kohtaan taitaa olla kohdallaan kun oikeisto älähtää kuin kepillä lyöty.. Hyperinflaatio on kuumottava juttu, mutta se riski on jokatapauksessa tällaisessa ympäristössä?

   Kun pankit ja tärkeä jakeluverkosto alkaa kaatua Euroopassa joudutaan jokatapauksessa tekemään elvytystä, joka johtaa inflaatioon omalta osaltaan ja kierre pahenee? Kysyisin minne kaikki se raha on mennyt mitä on työnnetty talouskasvuun ja elvytykseen tällä vuosituhannella ja miksi se ei ole auttamassa tällä hetkellä kun talous on kovilla vesillä? Velkaa on järjettömästi, moni asia näyttää kuplalta, jotain tarttes tehä jotta tivoli pysyy pystyssä.

   1. Esa Rintamäki
    6.10.2022, 16:40

    Kun rikas ryöstää köyhältä se on bisnestä. Kun köyhä pistää hanttiin, niin sitä mölytään rikokseksi!

Kommentointi suljettu.