Leikkauksia pukkaa

Kuten toissapäivänä epäilin, niin taidamme olla saamassa leikkauslistavaalit ihan vuoden 2015 vaalien tapaan. Kokoomus on jo ilmoittanut leikkauskohteiksi asumistuen, työttömyysturvan ja toimeentulotuen. Perussuomalaiset haluavat tuttuun tapaan leikata maahanmuutosta ja kehitysyhteistyöstä. Eilen Helsingin Sanomat kysyi SDP:n Antti Lindtmanin kantaa leikkauksiin ja sai vastaukseksi sopeutustoimien tarpeen. Tästä somessa ilahduttiin kovasti. Tähän asti SDP on kuulemma moittinut köyhiltä leikkaamista, mutta nyt se leikkaa heiltä itse.

Ei Lindtman sellaista sanonut. Vaikka kannustinloukkujen purkamisella tarkoitetaan nykyisessä uusiokielessä juuri köyhiltä leikkaamista, niin Lindtman sanoi selkeästi, että puolue ei kannata sosiaaliturvan leikkauksia. Kannustinloukkujen purkaminen voi tarkoittaa myös esimerkiksi päivähoitomaksujen alentamista tai sosiaaliturvan suojaosien korottamista.

Toivon tämän linjan pitävän. Ostovoiman leikkaaminen köyhiltä on tyhmintä mitä voi tehdä energian hinnan noustessa ja inflaation kiihtyessä. Se tarkoittaisi köyhien jättämistä oman onnensa nojaan ja vaikuttaisi myös kauppojen tuloihin. Tuilla elävät käyttävät rahansa suoraan kulutukseen, ja jos tukia leikataan, niin ostokset vähenevät, kaupat kärsivät ja inflaatio kiihtyy lisää.

Tukien leikkaamisen kuvitellaan vaikuttavan työhalukkuuteen, ja tämä on seurausta kauan toistetusta työttömien laiskuudesta. Työtä on nyt monella alalla tarjolla enemmän kuin on tekijöitä, mutta silti työllä ei elä. Siitä kertoi eilen Yle. Jutun mukaan ongelmana on osa-aikainen työ, jota ihmiset joutuvat haalimaan useasta paikasta. Kaikkiin osa-aikatöihin ei edes riitä tekijöitä. Jutun mukaan neljännes osa-aikatöissä olevista haluaisi saada kokoaikaista työtä.

Osa-aikatyö sopii joillekin, mutta ei kaikille. Sitä kuitenkin tarjotaan, ja niinpä moni on jaksamisen äärirajoilla eläen silti niukasti. Tähän saumaan iskevät aina tukien leikkauksia haluavat puhumalla työnteon kannattamattomuudesta sosiaaliturvaan verrattuna. Annetaan sellainen kuva, että ihmiset valitsevat mieluummin sosiaaliturvan kuin osa-aikatyön.

Joku saattaa valitakin, mutta ratkaisu ei ole muutenkin niukan sosiaaliturvan leikkaaminen. Paljon viisaampaa olisi maksaa sellaista palkkaa, että sillä elää, mutta sehän ei niistä, näistä ja monista muista syistä tietenkään käy. Työttömät ovat laiskoja, joten heidän tukiaan on leikattava. Viime vaalikaudella puhuttiin ihan vakavissaan, että työllä ei ole tarkoituskaan tulla toimeen, vaan palkkaa jatketaan sosiaaliturvalla.

Kannustinloukku on tosiasia, jos useaa osa-aikatyötä tekemällä käteen jää vain vähän enemmän kuin pelkällä sosiaaliturvalla elämisellä. Kannustinloukkuja voi kuitenkin purkaa myös vaikkapa Lindtmanin mainitsemilla pienituloisten verotuksen keventämisellä, päivähoitomaksujen alentamisella ja tukien suojaosuuksien korottamisella, eli jättämällä juuri pienituloisille enemmän rahaa käteen. Se on viisaampaa kuin sosiaaliturvan leikkaaminen kaikilta. Tukien saajissa on paljon työkyvyttömiä, joita ei voi kannustaa töihin tukia leikkaamalla. Sanoin jo vuosia sitten, että työhaluttomia suurempi ongelma ovat palkanmaksuhaluttomat. Sosiaaliturva ei ole liian suuri, vaan palkat ovat liian pieniä.

Vaaliasetelmat alkavat hahmottua, mutta tässä vaiheessa on selvää vain kokoomuksen halu leikata kaikkein köyhimmiltä. Perussuomalaisten linjasta ei vielä ole täyttä selvyyttä. Vuosi sitten Riikka Purra lupasi sellaisia leikkauksia, että jopa Sipilän saavutukset kalpenevat. Siihen suuntaan puolue näyttäisi kallistuvan nytkin ainakin päätellen Purran kommentista tuohon Ylen juttuun. Tuet näyttäisivät hänen mukaansa olevan liian suuria.

Ainakaan nykyisten puoluekannatusmittausten perusteella köyhien tulevaisuus ei näytä valoisalta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (43)
 1. Markku ”Make” Laine
  10.10.2022, 12:56

  Otsikko Helsingin Sanomilla oli, että SDP muutti linjaansa? Niinpä niin. Helsingin Sanomat kertoi myös isossa jutussa, miten SDP lobbasi vuodesta 2008 lähtien Nord Stream-putkea Kremlin hyväksi.

  Eduskuntavaalit tulossa. Täytyypä äänestää vihreitä, kun SDP on Helsingin Sanomien mukaan syylllinen, jos ei kaikkeen pahaan niin vähintään Venäjän käymään energiasotaan.

  1. Keijo Pulliainen
   10.10.2022, 15:39

   Hesarin sisäpolitiikan otsikoita lauantai-sunnuntai:
   – Henna Virkkunen (kok.) Nykyinen hallitus ei puolusta riittävästi Suomen metsien käyttöä
   – Pia Kauma (kok.) jäi ilman puheenvuoroja, epäilee puhemiehistöä naisten syrjinnästä
   – Teemu Muhonen kommentti; Marin puhui itsensä pussiin keskuspankkilausunnollaan
   – Talouspolitiikka: SDP muutti linjaansa, Valtion menoja pitää leikata, sanoo Antti Lindtman
   – HS selvitti, kuinka Paavo Lipponen lobbasi vuosien ajan kaasuputkia Venäjältä Saksaan
   Näiden lisäksi Kurvisen vastaus Virkkuselle ja Keskustan toive työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. Sitten kommentoinnit auki ja moderointi mallia iltalehti, mihin Hesarikin valitettavasti on valunut. Melkoista tykitystä oikeistomedialta.

 2. Ismo+"Columbo"+Lehmonen
  10.10.2022, 13:06

  Työllä ei elä, niinpä.
  Yksi ravintola-alalla oleva tuttava oli innoissaan kun pääsi viime viikolla työhaastatteluun.
  Takaisintultuaan ei enää ollut.
  Olisi pitänyt parustaa kevytyritys ja kaikki sos.turvamaksut ym. olisi hoidettava itse!!
  Että tämmönen tapaus tälläkertaa.

  1. Markku Syrjänpää
   10.10.2022, 14:12

   Koittavat kiertää työehtosopimuksia näillä ja kehtaavat vielä väittää että se olisi jotenkin hyvä juttu.

   Taannoin olin start-up kurssilla mukana ja siellä oli yksi yrittelijäs nuorimies perustamassa firmaa helpottamaan tätä kevytyrittämistä. Hän sanoi suoraan, että tämän ainoa hyöty on verojen välttäminen. Yrittäjillä on omat alarajansa mitä saa tienatta ennen kun joutuu maksamaan veroja. Tavoite oli saada opiskelijat kevytyrittäjiksi, jolloin heidän kesätöistään ei tarvitsisi maksaa veroja.

Kommentointi suljettu.