Tärkeää ja vähemmän tärkeää

Sanna Marinin hallitus on jatkuvasti ollut kohujen keskiössä, ja kohuille yhteistä on, että ne on nostettu pikkuasioista. On ollut tissivakoa, mekkoa, peppua, reppua, vessan pesemistä, toppia, korvakuuloketta ja ties mitä muuta, ja aina näiden niin sanottujen uutisten alle ilmestyy joukko kommentoijia vaatimaan pääministerin ja hallituksen eroa. Kommentoijat ovat kuin Pavlovin koiria, jotka pääministerin nimen nähdessään ryhtäävät paikalle makupalojen toivossa.

Oppi on mennyt niin hyvin perille, että nykyisin ryntäykseen riittää jopa jonkun hallituspuolueeseen kuuluvan kansanedustajan nimen näkyminen. Näin kävi Pirkka-Pekka Peteliukselle (vihr), joka “nousi kohun keskiöön” merkitsemällä rahapeliyhtiöltä saamansa tulot sidonnaisuusilmoituksen väärään sarakkeeseen. Tämä on tietenkin koko hallituksen vika ihan samalla tavalla kuin Sanna Marinin osallistuminen tai osallistumattomuus Slush-yritystapahtumaan. Jos nyt ymmärsin tämän Slush-kohun oikein, niin alkujaan Marinin haastattelijan piti olla joku hänen miehensä työpaikan edustaja, mutta nyt haastattelija vaihtuu joksikin toiseksi.

Alkuperäinen suunnitelma tulkittiin tietenkin lähipiirin suosimiseksi, ja Marinin keskustelu oikeuskanslerin kanssa oli somekansan mielestä oikeuskanslerin ärähdys. Tosiasiassa oikeuskansleri sanoi kirjallisessa lausunnossaan, että yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen eri sidosryhmien kanssa ja niiden tilaisuuksissa on yleisesti ottaen keskeinen osa pääministerin ja muiden valtioneuvoston jäsenten tehtäviä, ja esteellisyys on harkittava tapauskohtaisesti.

Nyt sitä on harkittu ja päätetty pelata ihan varman päälle. Mutta somekansan mielestä asiassa on pakko olla jotain vilpin yritystä. Kaikki nämä kohut ovat mahdottoman tärkeitä asioita niille, jotka luulevat politiikan olevan Kardashianien tai muiden tosi-tv:n tähtien päivittäistä seuraamista. Sen verran nämä tosi-tv:n seuraajat ovat kytköksissä todellisuuteen, että heidän mielestään inflaatiokin on hallituksen vika. Näin minulle eilen kerrottiin, ja ilmeisesti kertoja kuvittelee maan hallituksen käyvän öisin liimailemassa uusia hintalappuja kauppojen tuotteisiin.

Vähemmän tärkeitä asioita ovat sitten vaikkapa eri puolueiden tavoitteet ensi kevään vaaleissa. Kun SDP:n Antti Lindtman muutama päivä sitten puhui sopeuttamistoimista, niin se tulkittiin takinkäännöksi. Kun Ville Tavio (ps) toissaillan A-Talkissa puhui varastamalla saaduista verotuloista ja ehdotti säästötoimena lasten hoitamista kotona, niin siitäpä ei noussut kohua.

Kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhuu kipeistä leikkauksista vähemmän tärkeistä kohteista, niin hän ei tarkoita itseään eikä muita hyvätuloisia. Hän tarkoittaa leikkauksia asumistukeen, työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen. Ne ovat niitä vähemmän tärkeitä kohteita, ja Tavion puheista päätellen vähemmän tärkeää on myös koko julkisen sektorin palvelutuotanto. Verotus on varkautta ja julkinen sektori on paisunut liian suureksi. Tämä mantra uppoaa aina niihin, jotka eivät koskaan ajattele mitä niillä verotuloilla oikeasti tehdään.

Niillä järjestetään kaikki ne päivittäiset palvelut, joita jokainen käyttää ja joita ilman yhteiskunta ei toimi. Niillä järjestetään ihmiselämän arki alkaen äitiysneuvolasta ennen synnytystä ja päätyen päivähoidon, peruskoulun, lukion, ammattioppilaitoksen tai yliopiston kautta työelämään ja perheelliseksi, jolloin työssäkäynnin mahdollistaa juuri se lasten hoitamisen ja kouluttamisen järjestävä julkinen sektori. Sitten sairastutaan, ja julkinen sektori hoitaa. Lopulta tullaan vanhaksi, ja silloinkin julkinen sektori hoitaa. Siinä välissä käytetään joka ikinen päivä julkisen sektorin rakentamaa ja ylläpitämää infrastruktuuria.

Niin kauan kuin julkinen sektori toimii hyvin, niin kukaan veroista nurisija ei huomaa sen olemassaoloa. Kun se takkuilee, niin se huomataan heti ja vaaditaan vastinetta verorahoille. Vastinetta vaaditaan myös silloin, kun yhteiskunta yskii vaikkapa koronan, bensan ja energian kallistumisen tai inflaation takia. Silloin vaaditaan heti yhteiskunnan tukea, ja kaikkein kovimmalla äänellä sitä vaativat ne, jotka kovimmalla äänellä julistavat verotuksen olevan varkautta.

Kun jatkuvasti kohistaan pikkuasioista, niin yhteiskunnan toiminnan perusteet unohtuvat. En tiedä onko se tahallista vai pelkkää tulonhankinnan logiikkaa, mutta ainakin minua huolestuttaa somekansan näkyvimmän ja kuuluvimman osan heikko tietämys yhteiskuntaopin alkeista. Se saattaa hyvinkin johtua koulutusleikkauksista.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (68)
 1. Lasse Kosonen
  15.10.2022, 10:51

  Hyvinvointi yhteiskunnan rakennuspalikat ja synty on jäänyt jo nykysukupolville hämäräksi, median lietsoman ” seiskalehtikulttuurin” peittoamaksi.Siitä on jo aikaa kun suomalaislapset olivat parhaiten koulutettuja ja lukutaito oli maailman huippua. Miten tämä kaikki saavutettiin, ilman panostusta koulutukseen, peruskoulu uudistukseen, mahdollisuuksiin korkeakouluopiskeluun laajoille kansanryhmille. Törky puheet veroista varastamisena todistavat nykyistä itsekästä älyn alennustilaa, uustyperyyden voittokulkua.

  1. Juha Marjanen
   15.10.2022, 12:53

   Kylmäävää tekstiä Valtioneuvoston sivuilta:

   “Vuonna 2000 korkeasti koulutettujen nuorten aikuisten osuus Suomessa oli OECD-maiden korkeimpien joukossa, Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean tasolla, vuonna 2021 selvästi keskitason alapuolella, Chilen ja Turkin tasolla.”

   Miten meni omasta mielestä ent. opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja muut lukuisat asianosaiset?

  2. Raija Liimatta
   15.10.2022, 17:11

   Nämä ihmiset varmaan haluaa maksaa teiden käytöstä tietulleilla ja jopa jalkakäytävillä kvelemisestä jos niitä kaiken muun ylieessä omistuksesa oleva kanssa yksityisomaisutta tehdään. Voitaisiinhan se jossan kaupungissa tehdä sellainen kokeilu että myydään kadut ja jalkakäytävät ja lähitienoiilta tietkin ja totutellaan siihen “tietullimaksamiseen” niin voisivat sitten “suositella” sitä koko kansalle jos se vaikka niitä veroja halvemmaksi tulisi.

  3. Ville Pirkola
   17.10.2022, 09:39

   En tiedä mikä leikkaus sen on aiheuttanut, mutta itse en kyllä voi sanoa mitä siitä vähäisestä vuosituhannen taitteen peruskoulun ja lukion yhteiskuntaopista on jäänyt päähän. Olisiko siellä puhuttu vallan kolmijaosta ja siitä mitä hallitus ja eduskunta ja presidentti tekee. Suomen yhteiskunnan historiaa siellä ainakin käytiin, kun historian opettajat sitä aina opetti. Tärkeäähän sekin on,mutta ei kuitenkaan aineen aihe. Kaikki nykyinen tietämys on tullut hankittua itse lukemalla, tutkimalla ja keskustelemalla.

   1. Vesa Eriksson
    17.10.2022, 18:47

    Ja sitten ovat nämä, jotka eivät lue, tutki, tai keskustele. Heillä on päämaja Iso Roobertinkadulla.

 2. Reijo Rekunen
  15.10.2022, 10:51

  Kannattaa katsoa torstainen A-talk https://areena.yle.fi/1-3229465. Ihmettelen miksi persut päästävät Tavion paneeliin, ja jos Tavio edustaa persujen terävintä kärkeä, ei voi kuin todeta että huh huh.

  1. Vote Kumpula
   15.10.2022, 12:03

   Olikohan herra Tavion sanonta TVn asiallisessa keskustelussa; viittaus kommunistiin tarkoituksellista ivaa Jussi Saramoa (vasemmistoliitto) kohtaan, sanoessaan kommunistiksi? Toimittaja kyllä totesi, ettei studiossa ole kommunistien edustajaa läsnä. Samaa jatkumoa, kuin herra Orpon kiljumisen sanonta. Tosin Orpo pyysi asiallisesti anteeksi!

   1. Seppo Kinnunen
    15.10.2022, 13:26

    Tavio paljasti vain olevansa moukka. Olisihan Saramo tietysti voinut kutsua Taviota rasistiksi, mutta sivistyneenä ihmisenä ei alentunut Tavion tasolle. 9

   2. Tuija Tuominen
    15.10.2022, 14:10

    Eivät Orpon kannattajat ole noteeranneet Orpon anteeksipyyntöä “kiljumisesta”. Edelleen kommentoivat hallituksen “kiljuvista” akoista. – Epätotuus jäi voimaan.

    1. Oheisesta Jarlan piirroksesta kyllä huomaa ettei Orpon ja hänen kannattajiensa kannata kuitenkaan kovin pitkään jatkaa “kiljumista” mikäli eivät halua “kiljua” itseään vielä syvemmälle siihen suohon johon Orpo heidät lausunnollaan vei. Kokoomus on nyt nähty ja sellaisena kuin Jarlan piirros Orpon kuvaa.
     https://www.hs.fi/sarjakuvat/jarla/car-2000009135954.html

   3. Heikki Sjöholm
    15.10.2022, 15:57

    Perussuomalaiset ovat muuttaneet kantaansa.
    Ei ole pitkä aika siitä kun heidän europarlamentin edustajansa, joka oli myös presidenttiehdokkaana sanoi, että kaikki perussuomalaisten vasemmalla puolella ovat kommunisteja, mukaan lukien kokoomuslaiset.

Kommentointi suljettu.