Ruotsin vai Britannian tie?

Perussuomalaiset ovat jo vuosia sanoneet meidän olevan maahanmuuton suhteen Ruotsin tiellä, ja ihan tuossa paikassa jengirikollisuus ryöstäytyy käsistä. Tämä puhe on tarttunut moniin, ja viimeksi huomasin jopa Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajan käyttävän sitä.

Ainakin ruotsalaisiin äänestäjiin puhe on tehonnut niin hyvin, että Ruotsi sai oikeistohallituksen, jossa tosiasiallista valtaa käyttää hallitukseen osallistumaton äärioikeistopuolue. Jos se vetää hallitukselta tukensa, niin hallitus kaatuu. Hallitus on siis tämän puolueen panttivanki, ja se näkyy hallitusohjelmasta. Siinä on Ruotsin perustuslakiin ja Ruotsia sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin törmääviä kohtia, kuten hallitus itsekin myöntää. Sellainen on ainakin turvapaikanhakijoille kaavailtu transit-keskus, jossa turvapaikanhakijat odottavat hakemuksensa käsittelyä koko prosessin ajan. “Sääntöjen noudattamatta jättäminen” karkottamisen perusteena kuulostaa suorastaan mielivaltaiselta, ja ilman tarkempaa määrittelyä maassa on kohta eri säännöt eri väestöryhmille.

Tämä on se uusi Ruotsin tie, jota ainakin perussuomalaiset tuntuvat nyt aiemmasta poiketen kannattavan. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta, sillä jo Sipilän hallituksen ensimmäinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) törmäytti hallituksen perustuslakiin esittämällä maahanmuuttajille muita pienempää sosiaaliturvaa. Kesällä 2021 samaa esitti kokoomuksen eduskuntaryhmä yhtä heikoin tuloksin.

Eilen nähtiin ennätyksellisen nopea takaisinveto, kun muutamat kokoomuksen kansanedustajat peruivat lakialoitteensa poliisien ja muiden virkamiesten syntyperäisestä Suomen kansalaisuudesta. Aloitteella varmaankin tarkoitettiin Venäjän kaksoiskansalaisia, mutta samalla olisi nostettu tie pystyyn suurelta joukolta muiden maiden kaksoiskansalaisia. Ruotsin tielle on siis kovasti pyrkimystä.

On olemassa myös Britannian tie, ja sillekin tielle moni haluaa. Britannian pääministeri Liz Truss tuhosi kannatuksensa ennätyksellisen nopeasti julkistamalla yhteensä 45 miljardin punnan edestä velkarahalla rahoitettavaksi suunniteltuja veronalennuksia suurituloisille. Päätös pelästytti markkinat, Britannian valtion velkakirjojen arvo laski, lainanantajat peruivat asuntolainatarjouksia ja Englannin keskuspankin oli puututtava tilanteeseen eläkerahastojen kaatumisen estämiseksi.

Yllättävän hiljaa on oltu siitä, että meillä kokoomus on luvannut samaa. Petteri Orpo on luvannut ottaa miljardin lainaa ja käyttää sen tuloverojen alennuksiin, jotka alennusten prosentuaalisen kohdentumisen takia hyödyttäisivät eniten suurituloisia. Sen lisäksi kokoomus on luvannut leikata asumistukea, työttömyysturvaa ja toimeentulotukea.

En tiedä mitä markkinat siitä sanoisivat, mutta ainakin keskusta maksaa yhä vieläkin Sipilän hallituksen leikkauksista kannatuksen jatkuvalla putoamisella. Tätä yritetään kyllä kovasti selittää osallistumisella Marinin hallitukseen, mutta kyllä äänestäjät muistavat aktiivimallin, kikyn ja lomarahaleikkaukset. Kannatusta ei myöskään nosta jatkuva rimpuilu hallituksen ja opposition välillä. Keskusta on käyttänyt etsikkoaikansa väärin, kun se ei ole korostanut omia ansioitaan Marinin hallituksessa.

Elämme erikoisia aikoja, ja erikoisina aikoina populistit esittävät yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Niillä vain pahennetaan ongelmia, joten ei kannata lähteä enempää Ruotsin kuin Britanniankaan tielle. Pysytään mieluummin Suomen tiellä, jossa tuloerot pyritään pitämään siedettävällä tasolla, sosiaaliturvalla pidetään tasapuolisesti kaikki mukana yhteiskunnassa ja maan turvallisuuden kannalta tärkeissä asioissa tehdään päätökset yksimielisesti, kuten eilen päätettiin raja-aidan rakentamisesta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (73)
 1. Kaija Liikaoja
  19.10.2022, 10:35

  Juurikin näin. Kiitos Saku, asiat esitetty jälleen kerran niin selkeästi, että “kaikkien” pitäisi ymmärtää

 2. Reijo Rekunen
  19.10.2022, 10:38

  Minua kiinostaisi kovasti tietää kuinka persut ratkaisisivat väestön ikääntymisen tuoman ongelman. Jos maahan ei saa mielestään tulla muuttajia paikkaamaan ongelmaa, alistaisivatko he sitten kantaväestön nuoret naiset kotiin nyrkin ja hellan väliin “tehosynnyttäjiksi” vai miten ? Toinen on koko oikeiston hellimä ajatus veronkevennyksistä vaatiessaan samalla julkisten palveluiden tehostamista ja valtionvelan taittamista. Mitkä ovat ne realistiset keinot joilla temppu toteutetaan. Toki mielellään höpöttävät tes:sin romuttamisesta työelämän “dynamiikan” tehostamisena, mutta eivätköhän kaikki ajattelukykyiset kykene ymmärtämään sen toimenpiteen lopullisen tarkoituksen kukin osapuoli omine näkemyksineen.

  1. Tehostaminen tarkoittaa tässä asiayhteydessä vähentämistä. Sitä, että on tehtävä yhä enemmän yhä pienemmillä resursseilla. Tehostaminen ei newspeakissa merkitse samaa kuin totutussa kirjasuomessa.

  2. Mikael viitala
   20.10.2022, 07:24

   En tiedä onko tämä kyseisen puolueen virallinen kanta, mutta puheenjohtajisto ainakin oli noin vuosi sitten erinäisissä paneeleissa sanonut ettei väestön ikääntyminen ole mikään oikea ongelma ja vaikka olisikin niin se hoituu robottien avulla.

   1. Reijo Rekunen
    20.10.2022, 10:48

    Puolueen virallinen kanta tuntuu olevan se etteivät tiedä ja tajua mistään mitään.

   2. Hanna Mäntynen
    20.10.2022, 13:53

    Persujen käsitys sekä hoivatyöstä että sopivan robotiikan hinnasta ja käytettävyydestä lienee peräisin leffoista ja sarjakuvista.

Kommentointi suljettu.