Bilekohusta barometreihin

-Puoluekannatusmittaukset ja barometrit ovat vähän kuin heittäisi kasan kananluita lattialle ja ennustaisi niiden asennosta tulevien vaalien tuloksen.

Suunnilleen näin luonnehti joku somessa viime viikon uutisia puoluekannatusmittauksesta, Uutissuomalaisen teettämästä kyselytutkimuksesta ja puoluebarometrista. Tulokset ovat ristiriitaisia, ja tarvitaan ennustajia tulkitsemaan luiden asentoa. He sitten tulkitsevat näkemäänsä omien mieltymystensä mukaisesti ja koettavat vakuuttaa muut uskomaan omaan tulkintaansa.

Jostain syystä puoluekannatusmittauksen tulkitsijat unohtivat taas kertoa hallituspuolueiden yhteenlasketun kannatuksen, joka tällä kertaa oli 52,7 prosenttia. Samaa kertoo puoluebarometri, jonka mukaan 53 prosenttia suomalaisista katsoo Marinin hallituksen onnistuneen tehtävässään hyvin. Nykyinen hallitus on kerännyt vuodesta 1991 lähtien tehdyissä puoluebarometreissa poikkeuksellisen hyvät arvosanat ja saanut sen kuusi kovinta tulosta. Se on ollut tänä aikana ainoa hallitus, jonka toimintaa enemmistö on pitänyt hyvänä.

Uutissuomalaisen teettämän kyselyn mukaan 21 prosenttia vastanneista katsoi Marinin onnistuneen puoluejohtajista parhaiten puheenjohtajan tehtävässään. Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimon mukaan tulos on poikkeuksellisen hyvä tilanteessa, jossa Marin on toiminut pääministerinä kohta kolme vuotta.

Nämä ovat tosiasioita, mutta kananluiden katsojat tulkitsevat niitä eri tavoin. Yksi tulkintatapa on olla hiljaa itselle epämieluisista asioista, ja esimerkiksi tuosta Uutissuomalaisen kyselystä on kerrottu melko vähän. Puoluebarometri on vaikeampi sivuuttaa, mutta aina voi kiinnittää huomiota nousussa oleviin oppositiopuolueisiin ja jättää kertomatta, että oikeisto-opposition toiminnan arvioi melko huonoksi tai huonoksi 55 prosenttia vastaajista. Puoluekannatusmittauksesta latasi kovimman ennustuksen Iltalehti, jonka mukaan kananluut näyttävät perussuomalaisten vaalivoittoa.

Kyse on taas kerran siitä, mistä uutisoidaan ja miten uutisoidaan. Viime viikolla oikeuskansleri antoi ratkaisunsa elokuisesta bilekohusta tehtyihin kanteluihin ja antoi Marinille puhtaat paperit. Koko bilekohu oli journalismin pohjanoteeraus, kuten elokuussa monissa jutuissani kerroin. Yle jatkoi samalla linjalla vielä kertoessaan tv-uutisissa oikeuskanslerin ratkaisusta näyttäen taustalla sitä paheksuttua tanssivideota.

Oikeuskanslerin ratkaisua koskevissa uutisissa toistui sama virhe kuin koko bileuutisoinnissa. Kanteluissa oli korostetusti esillä väitetty pääministerin tehtävien laiminlyönti ja sijaisen puuttuminen, mutta oikeuskanslerin mukaan kumpaakaan ei tapahtunut. Tämä jäi taas kerran vähälle huomiolle. Sitäkin enemmän on korostettu sitä, että oikeuskanslerin mukaan ylimmän laillisuusvalvojan tehtäviin ei kuulu ministerin vapaa-ajan vieton arviointi.

Mutta se tärkein unohtui. Oikeuskansleri totesi selkeästi, että kanteluissa esiin nostetulla pääministerin vapaan perumisella ei asian arvioimisen kannalta ole merkitystä. Valtioneuvoston yleisistunto määrää ministerien sijaisuusjärjestyksen ja valtioneuvoston toimintakyvystä huolehditaan tarvittaessa sijaisjärjestelyin silloin, kun virkatehtävien hoitaminen sitä edellyttää.

Nämä sijaisuusjärjestelyt unohtuivat elokuun uutisoinnista, ja niin ne unohtuivat nytkin esimerkiksi Helsingin Sanomilta. Kesällä ainoastaan Uusi Suomi löysi jatkuvasti voimassa olevan sijaisuuslistan valtioneuvoston kanslian verkkosivulta, kuten elokuussa kerroin. Muut eivät ilmeisesti ole löytäneet sitä vieläkään.

Bilekohu on nyt virallisesti käsitelty loppuun, mutta kansalaisten mieliin se jää itämään samalla tavalla urbaanitarinana kuin vaikkapa aamupala, vappusatanen ja Kojamo. Näillä tarinoilla voivat kananluista katsojat sopivasti höystää ennustuksiaan tulevien vaalien voittajista ja häviäjistä aina silloin, kun mielipidemittaukset ja barometrit näyttävät epämieluisilta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (54)
 1. Erkki Weurlander, alias Aikamies
  7.11.2022, 09:52

  Saku. Unohdit jauhot. Mediahan on jauhotettu ja jauhopölyssä näkee saman kuin pää pilvissä kulkien. Tarkoitan ei näe mitään ja sen sitten kansalaisille totena kertoo.

 2. Lasse Kosonen
  7.11.2022, 09:53

  Marinin hallitus pelasti yritykset ehkä suurimmalta katastrofilta sitten 90-luvun laman.Liukas kuin rasvattu kettu Esko Aho sukkuloi Nyt Venäjältä Kiinaan. Luennoiko hän aikoinaan Harvardissa miten hänen hallitus Suomen pankin ohella aiheutti tuhansien yritysten konkurssin ja Euroopan suurimman massatyöttömyyden. Sen seurauksena syntyi laaja pitkäaikaistyöttömyys, ryhmä jota voidaan tarpeen mukaan syyllistää valtion tilasta.

  1. Ahti+Granat
   7.11.2022, 11:20

   Poor China! Vestigia terrent.

  2. Esa Rintamäki
   8.11.2022, 15:20

   En käsitä tällaista Kiinan kanssa huoraamista.

   Raha ratkaisee, eikä veritahrat näy.

   Eikö niin, herra ”Kannuksen Kennedy” Aho? Ja muutkin ”yrittäjät”?

Kommentointi suljettu.