Pakkorako

-Toimintaympäristö on muuttunut niin nopeasti sekä kustannusten että lainsäädännön osalta, ettei meillä ollut syksyllä muuta vaihtoehtoa.

Näin perustelee Suomen suurin hoivayhtiö Attendo Helsingin Sanomille aloittamaansa hoivasopimusten irtisanomista. Attendo ja muut hoivayhtiöt tavoittelevat sopimuksiinsa kymmenien prosenttien hinnankorotuksia tuleville vuosille. Korotuspaineita tuovat yleinen kustannustason nousu ja ainakin Attendon mukaan erityisesti hoitajamitoitus, johon ei oltu osattu varautua.

Olisihan siihen ollut aikaa varautua jo ainakin kymmenen vuotta, kuten kerroin viimeksi lokakuun alussa. Se ei ole voinut tulla yllätyksenä kenellekään, sillä sen verran siitä on vuosien saatossa väännetty. Tällä hetkellä inflaation aiheuttama yleinen kustannustason nousu on täysin ymmärrettävä syy muuttaa sopimuksia, mutta ei siihen olisi niiden irtisanomista tarvittu. Pelkät muutosneuvottelut olisivat riittäneet.

Ei kyse ole vain hoitajamitoituksesta ja inflaatiosta, vaan halusta lisätä yritysten voittoja. Nykyiset sopimukset on tehty kuntien ja kuntayhtymien kanssa, ja kun sopimuskumppani vaihtuu hyvinvointialueeksi, näkevät yritykset tilaisuutensa tulleen. Nyt ne haluavat saada sen, mitä Sipilän hallitus niille lupasi ja johon ne valmistautuivat jo vuosia sitten. Sipilän soten ja sen lupaaman valinnanvapauden toivossa isot hoivayritykset ostivat pieniä kilpailijoita ja kuntien omistamia kiinteistöjä varmistaakseen asemansa. Kunnat myivät, koska eivät voineet tietää tullaanko kiinteistöjä jatkossa tarvitsemaan.

Tähän hoivajätit tarttuivat luvaten pitää hoivapaikan toiminnassa ilmoittautumalla palvelusetelituottajaksi. Tästä reviirien valtaamisesta kerroin jo huhtikuussa 2017. Silloin minut leimattiin valehtelijaksi ja sotesta mitään ymmärtämättömäksi hölmöksi, vaikka Attendon edustaja oli juuri käynyt meidän kunnassamme neuvottelemassa kiinteistökaupoista, joita ei tullut.

Vuonna 2019 hierottiin kansakunnan tajuntaan vanhustenhoidon hoivakriisi, joka hillitsi ulkoistamisintoa. Julkinen sektori joutui ottamaan vastuulleen useita hoivapaikkoja, ja kun vielä Sipilän sote törmäsi perustuslakiin, niin jäätiin odottelemaan uutta sotea. Nyt uutena sopimuskumppanina aloittavat hyvinvointialueet eivät kaikki ole vielä päässeet kunnolla organisoitumaan, joten yritysten neuvotteluasema on vahva. Ne voivat tehdä jopa tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä.

Tällainen on tilanne ainakin siellä, missä kunta takavuosina myi hoivakiinteistönsä yrityksille. On ihan selvää, että sellaiseen kiinteistöön ei tule kukaan muu jatkamaan toimintaa, ei edes hyvinvointialue muuten kuin kovalla vuokralla tai ostamalla sen kiinteistön itselleen. Kokonaisvastuu toiminnan olemassaolosta on perustuslain mukaan aina julkisella sektorilla, joten hyvinvointialueiden neuvotteluasema on heikko. Se on heikko siitä huolimatta, että kuntaministeri Sirpa Paatero tuon linkittämäni Helsingin Sanomien jutun mukaan väläytti mahdollisuutta julkisen sektorin nykyistä suurempaan rooliin hoiva-alalla. Se juna taisi mennä jo silloin, kun toimintoja ulkoistettiin ja kiinteistöjä myytiin.

Attendon toimitusjohtajan mukaan kustannusnousu osuu vielä kovempaa julkisiin palveluntuottajiin, koska yksityinen puoli tuottaa palvelut edullisemmin. Tämä pitää paikkansa vain siinä tapauksessa, että yksityinen puoli on sopimuksen saadakseen luvannut tuottaa palvelut liian halvalla. Yksityisen yrityksen on tuotettava voittoa, mutta julkisen sektorin ei. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että yritykset voivat vahvan neuvotteluasemansa turvin ruveta tuottamaan voittoa. Hoivajätit saavat nyt mutkan kautta sen, mitä Sipilän hallitus niille lupasi.

Sen sanoo Attendon toimitusjohtaja väläyttämällä jopa uuden hoivakriisin mahdollisuutta:

-Jos hoivan tuottajat eivät saa korvausta kustannusten noususta, emme voi tarjota palveluita. Jos palvelujen tarjonta vähenee ja ihmiset eivät saa niitä palveluja, kuormittaa se päivystyksiä, terveyskeskuksen vuodeosastoja ja myös läheisiä. Se on väärin varsinkin hoivaa tarvitsevien ihmisten kannalta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (59)
 1. Seppo Turunen
  10.11.2022, 10:56

  Mitäpä tähän Sakun juttuun voisi enää voisi lisätä muuta,no herrojen ahneudella ja voiton tavoittelulla ei ole mitään rajoja,härskiä on peli.

  1. Erkki Pekola
   11.11.2022, 07:50

   Sat sapienti, = viisaalle kyllyksi! ! !

 2. Ari Räisänen
  10.11.2022, 11:06

  Kenenkä kustannuksella on helpompi rikastua kuin hädänalaisessa asemassa olevan.

Kommentointi suljettu.