Oikaisua odotellessa

Petteri Orpon haastattelu eilisessä Ylen Ykkösaamussa puhuttaa sosiaalisessa mediassa. Suurin osa Orpon puheesta oli poliittista jargonia, jolla hän yritti verhota kokoomuksen tavoitteen antaa veronkevennyksiä suurituloisille ja maksattaa ne työttömyysturvaa, asumistukea ja toimeentulotukea leikkaamalla, kuten eilen kerroin. Tämä on ihan selkeä poliittinen tavoite, joten siihen ei ole asiana huomautettavaa. Jos äänestäjät tätä haluavat, niin sitä tullaan sitten saamaan.

Sen sijaan Orpon puheet EU:n ennallistamisasetuksesta olivat selkeästi yhtä virheellisiä kuin ne olivat jo eduskunnassa. Orpo väitti yhä, että Marinin hallitus piti asiaa 12 viikkoa pöytälaatikossa, ja sillä aikaa EU viimeisteli ennallistamista koskevan  säädöksen. Tämä oli kuulemma suuri virhe, ja hallituksen olisi pitänyt tuoda eduskunnalle esitys toissijaisuushuomautuksen tekemisestä.

Yleisökysymyksenä toimittaja tiedusteli, miksi kokoomuslaiset eivät vastustaneet esitystä kesäkuun lopussa eduskunnan suuressa valiokunnassa. Tähän Orpo vastasi, että toissijaisuusvaatimuksen esittäminen komissiolle on ihan työjärjestyksen mukaan hallituksen tehtävä. Tämä vastaus kelpasi toimittajalle ilman vastaväitteitä ja jatkokysymyksiä.

Olettaisin toimittajan selvittäneen itselleen oikean vastauksen ennen yleisökysymyksen esittämistä haastateltavalle. Olettaisin myös, että julkisrahoitteisen Ylen ajankohtaistoimituksen tehtävänä on antaa kansalle oikeaa tietoa. Oikea vastaus yleisökysymykseen on, että toissijaisuusvaatimus on parlamenttien eli meillä eduskunnan työkalu. Sen kertoi eilen Kimmo Kiljunen SDP:n ajankohtaistiedotteessa ja tänä aamuna kokenut toimittaja Markku Lehtola Facebookissa.

Lehtolan postauksesta löytyvät ne faktat, jotka jäivät kertomatta kansalle. Ulkoministeriön Eurooppatiedotus kertoo sivuillaan, miten kansallisten parlamenttien asema vahvistui 1.12.2009 voimaan astuneella Lissabonin sopimuksella:

Merkittävin uudistus on parlamenteille annettu erityistehtävä valvoa toissijaisuus- eli läheisyysperiaatteen toteutumista. Päätökset on siten tehtävä mahdollisimman lähellä kansalaista ja oikealla tasolla. Ellei periaate kansallisten parlamenttien mielestä toteudu, ne voivat tehdä huomautuksen komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

Sanotaan sama vielä EU:n kapulakielellä ihan linkin kanssa:

SEU:n 5 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan ja 12 artiklan b alakohdan mukaan kansalliset parlamentit valvovat toissijaisuusperiaatteen noudattamista pöytäkirjassa N:o 2 määrätyn menettelyn mukaisesti. Tämän menettelyn (nk. ennakkovaroitusjärjestelmä) ansiosta mikä tahansa kansallinen parlamentti tai kansallisen parlamentin kamari voi kahdeksan viikon kuluessa lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävää säädöstä koskevan esityksen toimittamisesta antaa Euroopan parlamentin puhemiehelle sekä neuvoston ja komission puheenjohtajille perustellun lausunnon syistä, joiden perusteella se arvioi, että esitys ei ole toissijaisuusperiaatteen mukainen. 

Orpon puhe asian kuulumisesta “ihan työjärjestyksen mukaan” hallitukselle ei ole totta. Yleensä kaikki eduskuntaan tulevat asiat ovat hallituksen esityksiä, mutta toissijaisuuslausuman käyttäminen on poikkeus. Se voi tulla hallituksen esityksenä, mutta sen voi laittaa vireille myös kuka tahansa suuren valiokunnan jäsen tai erikoisvaliokunta. Sitä ei ole sidottu hallituksen tai pääministerin toimintaan, vaan eduskunta voi ryhtyä käsittelemään toissijaisuusasiaa täysin itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Eduskunnan ei tarvitse odottaa hallituksen linjauksia. Tämän kerroin jo viime keskiviikkona ja sanoin, että kokoomus olisi taas voinut esittää välikysymyksen itselleen. Nyt kokoomus kiukuttelee, kun äiti ei herättänyt.

Yksittäisten faktantarkastajien tehtävä on nykyisessä mediailmapiirissä jokseenkin toivoton, kun virheellinen tieto menee sukkana läpi tiedotusvälineissä.

***

Olen kyllästynyt minua kaikkialla somessa seuraavaan paskalaahukseen, joten moderointi on tiukkaa, eikä siitä ole valitusoikeutta. Hyväksyn vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit oman harkintani mukaan. Facebookissa olen jo kauan estänyt kaikki asiattomat räkyttäjät, ja nyt aion tehdä saman myös kuraojasta avoviemäriksi muuttuneessa Twitterissä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Juha Marjanen
  13.11.2022, 10:12

  Jos vaikkapa Sanna Marin olisi jäänyt kiinni vastaavanlaisesta totuuden vääristelystä, niin päätä vadille olisi vaadittu heti. Olisi Orpo edes voinut sanoa sori siitä (väitteestä) edeltäjäänsä siteeraten.

 2. Orpo voisi vedota perinteiseen jargoniin totuuden ja valheen puhumisen eroista: “Jos minun totuuteni tulee paremmin ymmärretyksi valheeni kautta, olkoon sitten niin.”

  1. Reijo Rekunen
   13.11.2022, 11:53

   Kyllähän Orpo puhuu niin totta kuin vain osaa. Puhuu myös muunneltua totuutta. Luoja meitä varjelkoon tuollaiselta pääministeriltä.

   1. Parempi,tai parasta, alkaa uskomaan siihen luojaan. Nyt kun näyttää siltä, että meillä tulee olemaan fuhrerina paskanluoja.

    Eilen katsoin telkkaa eka kertaa koko viikolla. Laadukkaan brittisarjan jälkeen jäi tv auki, ja kuulin uutiset. Sekä näin Orpon pärstän viiden sekunnin ajan.

    Se riitti. Mikäli en jo olisi tissutellut puolta viikkoa, olisi vitutukseen ollut ainoa lääke känni.

    Nyt kuitenkin tyydyin kääntämään kanavaa. Joltain mainoskanavalta tuli – kuten aina – aivottomille tarkoitettua roskaviihdettä, ja kerrankin tuntui hyvältä katsoa sellaista.
    Ai mikäkö ohjelma se oli?
    Ei harmainta aavistusta. Johan totesin että ne on tarkoitettu aivottomille, ja sellaisilla ei liene muistiakaan. Onnistuin kerrankin heittämään ne aivot narikkaan 👍😃

    Mutta YLEn uutisointiin – hallitus ei tee mitään – ja Orpon ällöttävän imelään ja omahyväiseen naamaan verrattuna se oli kuin hepopiikki narkkarille. Balsamia sielulle.

    Tämä menee pakosta toistoksi, niin Timosen kuin kommentoijien, muidenkin kuin minun, toimesta. Kun YLE oikeastaan täysin kritiikittä antaa opposition eli oikeiston suoltaa suustaan mitä tahansa, niin siitä on melkeinpä pakko myös sanoa jotain.

    Niin, luin juuri JSN:n päätöksen Marinin bilevideouutisoinnissa.

    Yllättyykö kukaan siitä, että 16:sta kantelusta 15 ei saanut mitään nuhteita? Että itse itseään tarkkaileva organisaatio oli sitä mieltä, että kaikki meni kuten pitää?

    Minä en ainakaan yllättynyt…

    1. Tuskinpa se viimeinenkään kantelu todetaan aiheelliseksi. Mutta vaikuttaahan se ammatillisemmalta kun kaikkien kohdalta ei ilmoiteta päätöstä yhtä aikaa. Ihan kuin olisi oikeasti harkittukin asiaa.

   2. Pekka Ventelä
    13.11.2022, 18:15

    Muistan sdp edustajan,joka kuoli 2010, Tommy Tabermann oli myös runoilija. Ei kai Orpo niin paha mies voi olla, jos elämän johtolamkana on demari runo , jota siteeraa kädet avoimena. Vai onko työväenaate palannut 100v taaksepäin?

  2. Vesa+Kauppinen
   13.11.2022, 14:36

   “Jos tosiasiat eivät vastaa minun käsitystäni niistä – niin sen pahempi tosiasioille!” Trumpistien oppi “vaihtoehtoisista faktoista” on hyvin omaksuttu myös tämän meidän maamme oppositiossa.

Kommentointi suljettu.