Ei mahdu uutisiin

Viime päivinä kaikki kotimaan politiikkaa koskevat uutiset ovat täyttyneet hallituksen riitelystä siihen malliin, että kansalainen ei usko hallituksen pystyvän tekemään mitään päätöksiä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan lukuisista erimielisyyksistä huolimatta hallitus on antanut myös yksimielisiä esityksiä eduskunnalle. Se selviää valtioneuvoston nettisivuilta, joita toivoisin kansalaisten lukevan nykyistä enemmän. Se vaatii kuitenkin kiinnostusta, joten tiedotusvälineiden pitäisi kertoa näistä asioista enemmän.

Otetaan muutamia esimerkkejä. Hallitus on antanut esityksen kaivosverosta, ja tällä esityksellä loppuu kaivosmineraalien antaminen ilmaiseksi ulkomaisten yhtiöiden käyttöön. Tähän astihan ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat saaneet viedä kaikki voittonsa verovapaasti ulkomaille ja jättää sotkut veronmaksajien siivottaviksi. Nyt veron piiriin tulevat kaikki Suomessa louhitut, kaivoslaissa tarkoitetut kaivosmineraalit lukuunottamatta kullanhuuhdonnassa löydettyä kultaa. Vero tulee olemaan ensi alkuun 0,6 prosenttia metallimalmin sisältämän metallin verotusarvosta. Verotusarvo perustuu pääsääntöisesti metallien kansainvälisiin markkinahintoihin.

Hallitus esittää myös varhaiskasvatuksen aloituspaikkojen lisäämistä kertaluonteisesti yhteensä 300 paikalla. Tällä helpotetaan varhaiskasvatuksen ammattilaisten työkuormaa ja vahvistetaan lasten koulupolun ensimmäisiä askelia.

Hallitus helpottaa heikoimmassa asemassa olevien lapsiperheiden elämää usean lain muuttamista koskevalla lakipaketilla, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aki Lindén Facebookissa. Työttömyysturvan lapsikorotukseen esitetään 20 prosentin korotusta, opintorahan huoltajakorotukseen 10 euron korotusta, lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen viiden euron korotusta, toimeentulotuen lapsikorotukseen 10 prosentin korotusta sekä lääkekorvausten omavastuun jäädytystä. Lisäksi ensi kuussa maksetaan ylimääräinen lapsilisä. Kaikki nämä esitykset ovat yksimielisiä.

Valiokunnassa ne hyväksyi myös oppositio, joka koko ajan valittaa liiallisesta velkaantumisesta.

Löytyy valtioneuvoston sivuilta ja muualta netistä paljon muutakin, mutta uutisiin ne eivät nouse. Tänäänkin kaikki uutiset täyttyvät spekuloinilla hallituksen toimintakyvyttömyydestä. Someväki sitten huutaa pää punaisena hallituksen kelvottomuudesta, kun kaikki aika menee riitelyyn.

Tietenkin huutaa, koska eväitä annetaan vain siihen. Päivästä toiseen jopa Ylen uutiset ja ajankohtaisohjelmat täyttyvät tämän hetken riitelytilanteesta, jota politiikan tutkijat ja toimittajat analysoivat hartaasti. Hallitus on rampa ankka, keskusta on hallituskumppani helvetistä ja muita asiantuntevia näkemyksiä tulee joka tuutista.

Kyllähän hallitus riitelee ja monta lakiesitystä jouduttiin perumaan, se on tosiasia. Vaalit lähestyvät, ja se näyttää saaneen kannatuksen laskun takia kipuilevan keskustan jonkinlaiseen paniikkiin. Siitä seuraa ketjureaktio, kun muut hallituspuolueet pysäyttävät keskustalle tärkeitä lakihankkeita. Ilmapiiri vaikuttaa ikävältä, mutta kansalaisia saattaisi kiinnostaa myös itseään koskevat parannukset, joita hallitus saa aikaan tässäkin tilanteessa.

Mutta ne eivät näytä mahtuvan uutisiin millään. Jotain sinne sentään mahtuu. Ainakin Yle toimii reilusti uutisoimalla oikaisun Petteri Orpon viime lauantain Ykkösaamussa antamaan väärään tietoon. Orpo sanoi EU:n ennallistamisasetukseen liittyen, että hallituksen olisi pitänyt antaa eduskunnalle esitys toissijaisuushuomautuksen käytöstä. Ei tarvitse, vaan se on eduskunnan työkalu, kuten minäkin jo viime sunnuntaina kerroin. Tämä tiedoksi kaikille niille kymmenille jankuttajille, jotka väittivät minun olevan väärässä.

Totuus tulee usein myöhäjunassa ja kaikki totuudet eivät mahdu uutisjunaan koskaan. Media käyttää merkittävää valtaa valikoimalla uutisaiheet. Oikeaa tietoa on saatavilla ja löytyy sitä uutisistakin, mutta valinta tapahtuu tarjoamalla tai jättämällä tarjoamatta näkyvyyttä. Ykkösuutisen paikan saa se, minkä ajatellaan kiinnostavan kansalaisia eniten. Ja kansalaisiahan tunnetusti kiinnostaa tietää mitä joku sanoi ja mitä joku toinen siihen vastasi.

Tämän olemme oppineet somesta, jossa ilkeä nokkiminen on kaiken a ja o.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Muistakaa, että tämä ei ole yleisönosasto, tekstiviestipalsta eikä yleinen keskustelupalsta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (29)
  1. Lasse Kosonen
    18.11.2022, 13:18

    Media todella kaventaa kännykkäsukupolvien tiedonsaantia. Toki talouspainotteinen ilmapiiri ja jatkuva talouspuhe, poliittikkojen taipuminen ja nöyrtyminen pankkiirien,teollisuusjohtajien ja start up exit piirien ennustelujen ja pelottelun uhreiksi, ennustaa sitä että demokratia kapenee entisestään ja ei mahdu samaan koriin uusliberaalin vapauskäsityksen kanssa.

  2. Tapani Vauhkonen
    18.11.2022, 13:27

    Tämä hallitus on saanut enemmän aikaan kuin useimmat edelliset huolimatta ankarista olosuhteista, osin myös niistä johtuen. Jostain luin, että se olisi antanut yli 800 lakiesitystä. Hommia on siis ministeriöissä paiskittu. Jos ei loppu- niin ainakin takasuoralla meno kuitenkin hyytyi, mikä tietenkin johtui siitä, että kepun eduskuntaryhmästä joka toinen tajusi olevansa ensi kevään jälkeen tanakasti työtön. Ilman Venäjää hallitus olisi kaatunut. Se olisi ollut jo toinen hallitus peräkkäin, jonka keskusta hätäpäissään kampittaa nurin. Hallituskumppaneilla ei kepua tule ikävä, tuskin oppositiollakaan. Kepu ei jää oppositioon, se heitetään sinne. Kaikki johtuu perimmältään siitä, ettei puolueella ole enää oikein mitään periaatteita, jotka eivät olisi kauppatavaraa. Ikävä juttu on se, että puolue onnistui ryvettämään venkoilullaan koko hallituksen maineen.

Kommentointi suljettu.