Velkavaalit

Näyttää siltä, että saamme ihan samanlaiset velkavaalit kuin vuonna 2015, jolloin tv:n vaalipaneeleissa tikitti velkakello ja ehdokkaat esittelivät leikkauslistojaan kilpaillen siitä, kuka leikkaa eniten. Vaalien jälkeen totisesti leikattiin, ja kohta saatiin joukkomielenosoituksia hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan. Leikkauksia äänestäneet kansalaiset ällistyivät, kun leikkaukset osuivatkin omalle kohdalle. Sipilän hallituksen aikana yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi ja vain yksi kymmenestä rikastui.

Nyt iso osa suomalaisista haluaa taas samanlaisia leikkauksia, jos on uskomista Ilta-Sanomien teettämään kyselyyn. Vastaajista 45 prosenttia oli täysin samaa mieltä ja 36 prosenttia jokseenkin samaa mieltä siitä, että valtion velkaantuminen on käännettävä laskuun ensi vaalikaudella. Parhaana keinona tähän pidetään menojen leikkaamista. Minulle tämä tulos kertoo lähinnä siitä, että iso osa kansalaisista kuvittelee yhä valtion toimivan samalla tavalla kuin kotitalous, joka maksaa asuntolainansa pois ja elää loppuelämänsä tyytyväisenä velattomassa talossa. He eivät tule ajatelleeksi, että Suomi-neito ei jää eläkkeelle, vaan se jatkaa elämäänsä sukupolvesta toiseen. Jokainen valtio ottaa velkaa eikä velatonta valtiota ole olemassakaan. Kyse ei ole velan määrästä eikä Suomi lähetä veloista laskua kansalaisille nyt eikä tulevaisuudessa, vaan kyse on velan määrästä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi ei ole yhtään sen velkaantuneempi kuin muutkaan Euroopan maat.

Mutta pelottelu on mennyt perille ja kansa pelkää nyt velkaa yhtä paljon kuin koronapandemiaa ja sotaa. Tähän pelkoon vastaa kokoomus lupaamalla lähettää sen laskun kansalaisille heti. Juuri sitähän puheet leikkausten välttämättömyydestä tarkoittavat. Kokoomus on luvannut leikata ainakin työttömyysturvaa ja sosiaaliturvaa, eli kaikkein heikoimmassa asemassa olevat maksavat laskusta suurimman osan. Kaikki pyydetään tietenkin taas talkoisiin, mutta entiseen tapaan ne talkoot ovat rikkaimmille vapaaehtoiset. Ei heitä viimeksikään velvoitettu mihinkään, vaan pyydettiin nätisti, ja pyyntöä vahvistettiin veronkevennyksillä. Yksikään ei osallistunut, ja sama halutaan tehdä uudelleen.

Koska näin on, niin jokaisen kannattaa miettiä jo etukäteen mistä haluaa luopua. Miettimisessä auttaa vaikkapa tämä listaus Marinin hallituksen pandemian ja kansainvälisen kriisin keskellä tekemistä parannuksista kansalaisten elämään. Haluatteko kenties leikata koulutuksesta ja tehdä lapsistanne tyhmempiä, vai leikataanko vaikkapa vanhustenhoidon, terveydenhoidon tai poliisin menoja? Näistä kaikistahan Sipilän hallitus leikkasi, ja nyt kärsitään opettajapulasta, hoitajapulasta, terveyskeskusjonoista ja katurikollisuudesta. Kansan lyhyestä muistista kertoo, että nekin on nyt pantu Marinin hallituksen syyksi, vaikka se on palauttanut aiemmin leikattuja määrärahoja.

Kokoomus siis lupaa leikata, ja kaverikseen se näyttää taas haluavan perussuomalaiset. Se on kokoomuksen kannalta kätevää, sillä sen kannattajat hyväksyvät leikkaukset täysin. Perussuomalaisten kannatus tulee kärsimään ihan samalla tavalla kuin viimeksikin, jolloin puolue hajosi kahtia. Perussuomalaiset ovat varmasti halukkaita leikkaushallitukseen, sillä puolueen oma kampanjointi perustuu hetkellisiin asioihin. Nyt kun bensan hinta laskee ja sähkön saanti ja hinta näyttävät turvatuilta, niin jäljelle jää vain maahanmuutosta ja kehitysavusta paasaaminen. Kokoomus voi ihan hyvin antaa perussuomalaisten munata itsensä hallituksessa vaikkapa yrittämällä taas säätää maahanmuuttajien tukia muiden tukia pienemmiksi vastoin perustuslakia tai yrittämällä säätää jo olemassaolevaa lakia jengirikollisuudesta rangaistusten koventamisperusteena.

Tämäkin paasaus kaikuu kuuroille korville kuten aina ennenkin. Te havahdutte taas vasta sitten, kun juuri teiltä leikataan. Minulla eläkeläisenä ei ole mitään hätää, sillä yksikään hallitus ei ole niin hullu että suututtelisi työeläkeläisten suuren joukon. Teillä sen sijaan on syytä huolestua, ja mieluummin jo etukäteen.

***
Kommentointi on suljettu.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)