Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eikö olisi saanut sanoa?

Eilinen juttuni Reviirijako sai paljon palautetta, jossa keskityttiin enimmäkseen kaikkeen muuhun kuin itse jutun aiheeseen. Osaltaan syynä lienee ollut ensiesiintymiseni Apu-lehden bloggaajana. Jotkut uudet lukijat olivat ilmeisen järkyttyneitä kirjoitustyylistäni, jota pidettiin jotenkin sopimattomana. Sosiaalisessa mediassa päädyttiin hyvin nopeasti nimeämään minut valehtelijaksi, ylimieliseksi ja kyvyttömäksi ottamaan vastaan palautetta. Jotkut sormi pystyssä selittävät pukuherrat ja jakkupukurouvat pitivät minua selvästi aloittelijana, joka pitää opettaa hyville tavoille.

Olin luullut seitsemän blogivuoden aikana tavanneeni jo kaikki kommentoijatyypit, mutta en ollutkaan. Törkeilijöihin olen tottunut, tärkeilijät ovat uutta.

Sopimattomana pidettiin myös sitä, että julkaisin Attendon vastineen sellaisenaan. Se ei kuulemma ollut tarkoitettu vastineeksi, vaan alustavaksi vastinepyynnöksi, josta vasta neuvoteltiin lehden toimituksen kanssa.

Kun minulle lähetetään vastinepyyntö ja teksti, niin pidän sitä vastineena, jota en tietenkään rupea muokkaamaan. Jos vastine ei miellytä sen kirjoittajaa, niin syytön minä siihen olen.

Mutta nyt päästään lopultakin itse asiaan eli siihen, että asia tuntuu olevan Attendolle arka. Pohdintani Attendon tekemistä terveyskeskuskiinteistöjen osto- ja vuokraustarjouksista perustuvat tosiaankin vain itse tarjouskirjeeseen, julkaistuihin lakiluonnoksiin ja hallituksen esityksiin. Mihinkäs muuhun ne voisivat perustua? Minulla ei ole mitään salaista sisäpiiritietoa.

Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja kommentoi blogini Facebook-sivulla ahkerasti ja asiallisesti. Hän jopa sanoi, että Attendon tarjouskirjeessä on virhe. Attendo ei ole tekemässä ostotarjouksia, vaan haluaa pelkästään vuokrata kiinteistöt. Jos näin on, niin siinä tapauksessa myös linkittämässäni Attendon Antti Raimovaaran videotarjouksen puheessa on sama kirjoitusvirhe.

Korkeaoja puhui jatkuvasti sekaisin sekä asiakasmaksuista että järjestäjän ostopalvelun tarjoajalle maksamasta hinnasta. Hänelle ja minulle näiden kahden asian välinen ero on selvä, mutta monille muille ei ole. Asiakasmaksu on se hinta, jonka asiakas maksaa käynnistään, ja sen päättää jatkossakin julkinen sektori. Järjestäjän eli maakunnan palveluntarjoajalle maksama hinta on se summa, jolla maakunta ostaa ne palvelut palveluntuottajalta.

Minä puhuin koko ajan vain tästä jälkimmäisestä hinnasta ja sen muodostumisesta. Senkin päättää palvelun järjestäjä eli maakunta, mutta sen suuruutta ei kukaan vielä tiedä. Määräytymisperusteista tiedetään sen verran, että siihen vaikuttavat monien muiden asioiden ohella asiakkaiden ikä- ja sairastavuusrakenne sekä toimitilojen saatavuus ja asianmukaisuus. Tämä hinta tulee olemaan kaikille palveluntarjoajille sama, jolloin on tarkoitus synnyttää kilpailua järjestäjien välillä.

Varmasti syntyykin siellä, missä on laaja asiakaspohja. Harvaan asutuissa maakunnissa asia on toinen. Siellä on vahvoilla se, jolla on toimintaan sopivat kiinteistöt ja toimiva organisaatio valmiina. Jos vaikkapa Pohjois-Karjalassa Attendo omistaisi suurimman osan pienten kuntien terveyskeskuksista, niin se ei voisi olla vaikuttamatta järjestäjän maksamaan hintaan. Kaikki saisivat ilmoittautua palveluntuottajiksi, mutta vain yhdellä olisi siihen sopivat tilat. Tämä tarkoittaisi käytännössä monopoliasemaa. Saman epäilyn monipoliaseman syntymisestä esitti myös maan hallitus valinnanvapauslain perusteluissa.

3-kermankuorinta1

Aiheesta voitte lukea lisää tästä helmikuussa kirjoittamastani jutusta.

Epäilyni reviirien jaosta sai eilen vahvistusta, kun useiden kuntien päättäjät kertoivat minulle saamistaan osto- ja vuokraustarjouksista. Varsinkin Itä-Suomessa tarjouksia terveyskeskusten osalta on tehnyt vain Attendo. Uutta oli tieto, että samaan aikaan Esperi on tehnyt samanlaisia tarjouksia palveluasumisyksiköiden ostamisesta ja vuokraamisesta.

Minun on mahdotonta uskoa, että liiketaloudellisten periaatteiden mukaan toimivat yritykset toimivat sokkona. Ne eivät voi ostella ja vuokrata kiinteistöjä ilman jotain pätevää syytä. Ja se syy on tietenkin palvelutuotannon saaminen itselle.

Ilmeisesti tämän sanomisessa on jotain sopimatonta.

Kommentit (31)

 1. Raimo Korhonen

  Vain yksi juttu: markkinaosuuden ostaminen toimii, vaikka sote menisi nurinkin (kuten toivon).

 2. Rainer Rajakallio

  Saku, pidä linjasi. Se on osoittautunut erinomaiseksi.Tärkeilijöiden motiivit tiedämme tasan tarkkaan.

 3. Kyösti Honkala

  ”Tolokun kansalaiset” ovat tietenkin järkyttyneitä, kun esivaltaa arvostellaan. Asiallisesti. Persu-räksytys ei kai järkytä? Mutta luotamme sinuun jatkossakin vallan vahtikoirana. Kiitos, ja voimia.

 4. KatjaHoo

  Jotenkin tuosta Attendon vastineesta tuli mieleen minulle, ja somefeedini perusteella myös monelle muulle, että nyt Saku osuit melko lähelle totuutta. Mikäli kirjoittamallasi ei olisi totuuden häivää, en usko, että tästä olisi noussut tällaista haloota.

 5. Lari

  Mielenkiintoista luettavaa. Toivottavasti näitä käynnissä olevia tapahtumia ja sitä myötä soten isoa kuvaa saadaan lisää julkisuuteen. Kiitokset Sakulle sote-uudistuksen tilannekuvan seuraamisesta ja raportoinnista. Vauhti yksityistämiselle tuntuu nyt olevan kova.

  Tässä olisi yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä aihe tutkiville journalisteille. Julkistus juhannukseen 2017 mennessä? Näihin soteuudistukseen liittyviin kysymyksiin olisi tärkeää saada vastaukset kaikilta eduskuntapuolueilta. Kysymykset vapaasti muotoiltavissa parempaan muotoon:

  1. Mistä löytyy puolueenne ekosysteemiin (ministerit, virkamiehet, kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut) kohdistunut sote-toimijoiden lobbausjalanjälki 2017-2010 avattuna?
  2. Mistä löytyy puolueenne ekosysteemin (puoluetoimistot, paikallisyhdistykset ja ehdokkaina olleiden tukiryhmät) mahdollisesti saama ja soten – toimijoiden suunnalta, suoraan tai välikäsien kautta, tullut vaali- ja puoluerahanjälki 2017-2010 avattuna?

  Toinen tie olisi sitten se, sote-kisassa olevat toimijat julkaisevat nämä tiedot puolueittain, paikkakunnittain ja edustajittain omatoimisesti. Loppuupahan sitten turhanpäiväinen kysely tästäkin aiheesta kertaheitolla.

 6. Seppo Laitinen

  Esimerkiksi olet ottanut Attendon, hyvä niin, mutta samaa tekevät muutkin tulevat palvelujen tarjoajat, esim Esperi on ostamassa Paimiolta vanhusten hoitolaitoksen ja lupaa rakentaa n. 6 miljoonaa maksavan nykyaikaisen hoitoa antavan yksikön tuon ostettavan 50-luvulla valmistuneen vanhusten hoitolaitoksen viereen. Osa valtuustosta ei kannata myyntiä, osa taas kannattaa.
  Vaikea on sitä vastustaakin.

  • Jan Sergejeff

   Se on jännä miten nuo on ”sattumalta” jakaneet alueet keskenään. Attendo idässä, esperi lännessä…

 7. Marrti Orre

  Vuosia Timosen juttuja lukeneena totean että mies puhuu asiaa tavalla joka ei kuvia kumartele, ja kirjoittaa asioista joista monen muunkin pitäisi kirjoittaa ja kiinnostua. Esim. kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista ei moni tietäisi tuon taivaallista ilman näitä tekstejä. On erittäin tervetullutta että uskalletaan puuttua epäkohtiin sen perinteisen nöyrän mutinan sijaan. Asiat eivät muutu paremmaksi laittamalla pää pensaaseen, vaan se vaatii osallistumista ja tietoa.

 8. Eeva Koiranen

  Erinomainen veto A-lehdiltä siirtosi APU-lehden bloggaajaksi. En ole aikoihin lukenut APU:a, joten sen arvomaailma ja kohderyhmät ovat minulle vieraita. Kauan aikaa sitten se luokiteltiin vähän senaattiohakuiseksi lehdeksi. Yllätyin, että lukijakunta nyt on tuota ”parempaa väkeä”. Nauratti vaan visio, herroista ja rouvista nauttimassa sivistyneesti aamukaffeitaan, varmasti lensivät kaffeet paidanrinnuksille ja silkkipuseroille. Voi sinua, kun pilasit heidän alkavan päivänsä totaalisesti. Kuka nyt haluaisi julkisesti kerrottavan miten oivallinen ja tuottava rahansiirto omiin jo valmiiksi pullottaviin lompakoihin on suunnitteilla. Minulla ei ole hampaankolossa mitään tuota ”parempaa väkeä” kohtaan. Kiukuttaa vaan tuo ahneus, nyt vielä enemmän kun näyttää siltä, että tuota maximaalista voitontavoittelua haetaan hinnalla millä hyvänsä ja tuo hinta on nyt kaikkia lainalaisuuksia vastaan… rahastus vähempiosaisten ihmisten sairauksilla.

  Jatka Saku samaa linjaa ja tyyliä, me tarvitsemme sinua kertomaan missä milloinkin mennään.

  Hyvää Pääsiäistä Sinulle ja teille Sakun faneille!

 9. Hanna

  Saku – olet sankari!

 10. Mauri Pulkkinen

  Attendo samoin kuin muut terveys- ja sosiaalialan toimijat, joiden toiminta perustuu osakeyhtiömuotoisina sinänsä hyväksyttävään voiton tavoitteluun, tuntuvat hieman häpeilevän toimintaansa. Liekö syynä, että olemme Suomessa tottuneet julkisten yhteisöjen tuottamiin voittoa tavoittelemattomiin palveluihin ja yksityiset osakeyhtiöt haluavat näyttäytyä samanlaisina, luotettavina pidettävinä toimijoina.

  Sote-uudistuksen eetos on monissa näyttävissä kalvosarjoissa esitetty kansalaisen entistä parempana palveluna, missä jokainen saa tarvitsemansa laadukkaat palvelut aukottomasti, tuotti palvelut kuka hyvänsä. Kaiken lisäksi yhteiskunnan verorahoja pitäisi säästyä.

  Avoimessa yhteiskunnassa kaikkien toimijoiden pitää tottua siihen, että toiminta on läpinäkyvää ja alttiina arvostelulle. Minun ymmärtääkseni Attendon vilpittömänä tavoitteena on olla keskeinen ja luotettava terveys- ja hoivapalvelujen tuottaja koko Suomen alueella ja yhtä vilpittömästi kasvattaa markkinaosuutta, liikevaihtoa ja liikevoittoa. Siinäkään ei ole mitään ihmeellistä, että tavoitellaan ennalta paikkoja, missä liiallinen kilpailu ei sido resursseja, vaan kaikki ”paukut” voidaan laittaa toiminnan kehittämiseen toiminta-alueen asiakkaiden parhaaksi.

  Siinä ei pitäisi olla kummallista, että keinoja, joilla pienellä riskillä pyritään tavoitteisiin tuodaan julki positiivisine ja negatiivisine puolineen. Samalla tavalla seurataan kaikkia muita keskeisiä toimijoita ja heidän liiketoimintaliikkeitään meitä kaikkia koskevissa asioissa.

  Ainoa asia, mistä kannattaa huolehtia, on yrityksen nimen kirjoittamisesta oikein. Blogit ja muut jutut mediassa ovat ilmaista mainosta yritykselle.

 11. R.A.

  Sähköverkkojen luonnollisen monopolin myyminen voittoja tavoittelevalle yritykselle meni niin ”hyvin”, että tietysti se sama idioottimainen virhe täytyy väkisin tehdä myös terveyskeskuksille. Kuka tahansa normaalijärjellä varustettu ymmärsi jo ENNEN sähköverkkojen myymistä mihin se tulee johtamaan. Mutta porvarihallitus ei ymmärrä sitä VIELÄKÄÄN. Sama katastrofaalinen moka täytyy tehdä uudestaan erikseen joka asiassa.

  Tai sitten on myös se pahempi vaihtoehto, että porvarihallitus tuhoaa Suomea ihan tahallaan ja oikein urakalla… Milloin kansa viimeinkin herää vastustamaan tätä tuhoamista?

  • Sami Eklund

   Kyseessä on nimenomaan se pahempi vaihtoehto. Syyt ovat sekä ideologiassa että oman (ja bisneskavereitten) massin lihottamisessa. Kansalaisista (siis muista kuin rikkaimmista = bisneskavereistaan) tämä ”hallitus” ei välitä hevon v*#%@akaan.

   Eikä ole pelkoa siitä, että tämä ”hallitus” kaatuisi. Tai että (EK:n Häkämiehen sanoin, viime eduskuntavaalien tuloksen selvittyä) ”tämä tilaisuus ei toistuisi”. Olen valmis lyömään (pienen) omaisuuteni vetoa siitä, että seuraavien vaalien jälkeen ainut muutos hallituspohjassa tulee olemaan persujen vaihtuminen RKP:hen tai kristillisiin. Eli fasistirintama tulee hiukan pesemään kasvojaan ja vetämään pakkelia kurpahtaneeseen naamaansa. Ja täydestä menee.

   • töytön

    Mikäpäs pahan tappais. Nojoo voisin minäki vaikka tuon polkupyöräni vedoks laittaa. Sipilälle ei PAMin Jopo kelvannu, nii tommonen hyväkuntonen Tunturi ehkä, vieköön senkin.

 12. JUHA IHANAMÄKI

  Hienoa että jaksat asioita ja taustoja kertoa – monesti nämä jäisivät täysin pimentoon.
  Kiitoksia.

 13. Erkki Posti

  Kyseessä on ryöstö. Alkuperäinen ryöstösuunnitelma oli siirtää kiinteistöt maakuntien kiinteistöyhtiölle ja siitä hissukseen ja salaa terveys- ja kiinteistöfirmoille. Onneksi Attendo ym. ovat kärsimättömiä ja juoni paljastuu ennen kuin omaisuus on maakuntakeinottelufirmalla. Kunnissa on sentään jonkinlainen demokratia

  Sinänsä kunnille olisi paljon viisaampaa myydä tilat pois mieluummin kuin lahjoittaa maakunnalle. Velathan jäävät kunnille jokatapauksessa. Suosittelen myymään kiinteistöyhtiölle mieluummin kuin terveysrosvoille.

 14. Tuomas Tukiainen

  Kiitos, Saku Timonen, työstä jota teet. Tämä maa tarvitsisi enemmän kaltaisiasi.

 15. Rintsu

  Sote sisältää monta muutakin asiaa joita ei saisi sanoa.

  Yksityiset mielellään ottavat vastaan potilaat kirjoittaakseen saikkua ja buranareseptin. Ja satasen laskun/laaki yhteiskunnalle. Mutta jos tauti ei ihan buranalla parane niin potilas löytää itsensä keskussairaalasta, joita ei (ainakaan tässä vaiheessa) olla yksityistämässä.

  Joten julkisen puolen hoidettavaksi edelleen jää kaikki mikä maksaa.

  Kysymys jota ei saa kysyä on se, että miten julkisen puolen kustannukset siitä pienenevät jos saikut ja buranat saa soterahoilla käydä hakemassa yksityiseltä, mutta keuhkokuumeet, lonkkaleikkaukset, syövät …whatevör joutuu julkinen puoli hoitamaan?

  Terveyskeskus-, neuvolajärjestelmä ja sosiaaliturva on aikanaan luotu ihan tarpeeseen ja se on toiminut. Joskus hyvin joskus huonommin mutta noin keskimäärin kyseessä on äärimmäisen arvokas asia. Niitä voi ja pitää parantaa mutta ei niitä surkealla valmistelulla pidä romuttaa.

 16. Jari Kähkönen

  Vili Lähteenoja ja Lauri Korkeaoja, miten meni niinku omast miälest? Hatuttaako? Kyllä siinä kyllä niin kävi, rakkaat palkkaa nauttivat viestimiehet, että seuraavaksi kuusikymppinen opetusjaostoajan sosionomi ja vanhan kandiajan otk, täysin epäjournalisti skribentti pohjoiskarjalaisen pikkupitäjän kirkolta veti koko teidän firmalle einarit aka atomic wedgie (mikäli kansainvälistä nuorisoslangia harrastatte). Ei onnistunut hiljaiseksi öykkäröinti, savuverhoheite tussahti ehkä kerran vaan ei alkanut levitä/paksuuntua ja sillehän tuo näyttää ettei edes maahankaivetusta epäluulo-disinformaatiosta revennyt kirjoittajan sekä toimituksen välistä kuilua. En tiedä, mutta olettaa sopii, että viimemainitun päälle varmaan k-i jokin proosallisen karjalaismiehen tarunomainen hevonen.

  Voin minä senkin maksutta julkisesti kertoa, että miksi näin kävi. Ilman, että edes trollijääkäreiden Lantikka pyyhälsi pitkin penkkaa, minkä miehistö olisi vetänyt moisen viestiryhmän turvallisuustarkastus-, nippusiteytys-, pään huputus- ja tunnistenumerot tussilla kämmenselkään -rutiinien läpi ennen autoon lastaamista. Sitten suuntana olisi ollut sumppu. Ensimmäinen syy oli substanssitason aliarviointi, koska ätäkin kohteena oli vuosikymmeniä kunta- ja hallintoasioita hoitanut yliopiston käynyt mies. Ei hän pelkää isoja sanoja niinkuin tavikset yleensä, jotka menevät ihan jäihin, kun niille vähän puhuu jargonia. Toinen syy oli sisäpiirin ulkopuolisuus ja sinne haluamattomuuskin. Ei Sakarin tarvitse ”leikkiä kiltisti” teidän kanssanne, jotta olisi, saisi ja voisi eli näyttäyisi samassa valtapiirissä olevana kuin missä teidän palkkannekin maksava on.

  Sitä en tiedä, että kuinka tahallaan tämä kaikki tapahtui ja ketkä siinä olivat loppujenlopuksi mukana. Hekottelen ajatukselle, että josko te korporaation asialla juoksevat pukupellet saitte kerrankin julksesti sen mitä kerjäsitte, koska toisin kuin yleensä tällä kertaa teidät juoksutettiin pahaa-aavistamattomina pää edellä johonkin märkään, haisevaan ja upottavaan. En, sillä minulla ei ole kavereita ja olen siitä ylpeä, ja ainoa tietoinen kosketuspinnan tapainenkaan koko A-lehtiin oli ajella sen pompöösin pellinvärisen palatsin ohi radioautossa pikee+reisitaskuhousut+buutsit päällä. Muistikuva jäi mieleen, koska melkein sillä kintaalla tai vähän ennen piti vaihtaa radion kanavaa muuttuvien vastuu- ja johtosuhteiden takia. No, ainakin sinä vuonna, kauan sitten, lähes toisessa elämässä.

  Juuri teidän kaltaisianne sietämättömiä öykkäreitä ja mikromanageeraajia maan talojen pressit ovat täynnä. Sakari tosin on kohtelias kirjoittaessaan jakkupukuhenkilöistä ja palautteenantajista ketkä eivät ole törkeilijöitä vaan tärkeilijöitä(minkähänlaista kyytiä saisitte, jos hän olisi ollut tarkoituksellisesti EPÄKOHTELIAS 🙂 ). Näin on aivan syystä, koska kaikki talot missä pressiä pidetään, ovat ihan omia intressejään valvovia itsellisiä toimijoita keille kyllä kelpaa kaikki raha&valta mikä käsiin saadaan, mutta mitä niillä kulloinkin tehdään tapaa jäädä pimitetyksi. Kiitos pressiosaston, joka tarkoituksella keksii mitä sanotaan ja tarkkaan miettii mitä näytetään. Siksi se luottamuksellisuuskuvitelma, jonka varassa etenkin Lähteenoja meilinsä rivejä päästeli ja etenkin, hupsis, sittemmin rikkoontui, on paljonpuhuva.

  Kaikki jotka kirjoittavat ja julkaisevat saavat vastaavia puheluita sekä meilejä ihan koko ajan, ja naamatusten muka ”meidän kesken” sitä vasta törkeilläänkin. On kuin jutun kohde muka omistaisi oman julkisen kuvansa ja olisi siten oikeutettu määräämään mistä sekä miten saa kirjoittaa/kuvata. P-at. Sitäkin huvittavampaa on, että nämä päällekäyvät pr-mitkälienee (lajimääritys avoin, Korkeasaaren lausuntoa odotetaan) ovat ainakin preesensiin kytketyn hetun ja meriittilistan mukaan itsekin hyvin usein entisiä toimittajia. Tyyppejä, jotka eivät halunneet tai kestäneet jatkuvaa kuluprässiä ja 1-4 kertaa vuodessa seuraavia jatkuvia yt-neuvottelujen muodon saaneita pudotuskierroksia. Harva niistä oikeasti sai mitenkään paremman diilin, kun työelämästä pakenivat. Tässä viestissä nimeltämainituista en tarkkaan tiedä, olkoon miten on, jos on mitenkään. En viittaa nyt heihin, jos sitä joku ei vielä tajunnut. Yleistin.

  Syntyvän vahingon määrä jää nähtäväksi. Pelattiinko tässä pysyvästi kaukalon ulkopuolelle yksi merkittävä sotetoimija, joka sai kärsiä vain siksi, koska sen pressi ei ollut tehtäviensä tasalla? Ei osattu edes selittää yhtiön vielä tekeillä olevaa markkinamuuvia oikein, saati sitten että olisi kyetty käyttämään viestimiesten ”mustan kassin” rumia temppuja vaientaakseen arvostelijan ääni. Kohua odotellen, hehehhee.

  • Rintsu

   ”Kaikki jotka kirjoittavat ja julkaisevat saavat vastaavia puheluita sekä meilejä ihan koko ajan”

   Toi on asia jonka vuoksi kirjoitan nimimerkillä.
   Minua ei googlettamalla löydä edes etsimällä.

   Nimikaimojani taas löytyy.

   Itseni suojaksi en nimimerkkiä kaipaa. Minulla on peikon nahasta tehty persumus ja jos ”potkit niin särjet sinä saappaitesi kärjet”. ( Tolkien, suom. Panu Pekkanen)

   Olen pyytänyt pankkopojalta luvan käyttää nimimerkkiä heidän vuokseen, en itseni vuoksi.

   • Jari Kähkönen

    Toki, katseeni oli siteeraamasi kirjottaessani tiukasti omassa navassani. Tarkoitin sillä ensisijassa ammattipännähenkilöitä, mutta toisaalta, senkin määritelmä on verkkoaikana suhteellisen häilyvä. Usea syntymäajan perusteella alaikäiseksi määriteltävä bloggaaja saattaa siis valitettavasti saada nyt virtuaalisesti vastaavanlaista palautetta, kun eivät ennenaikaan saaneet edes ihan kaikki tavalliset uutistoimittajatkaan. Ihmisillä kun oli niitä aikoja huomattavasti enemmän syytä pysyä ruodussa, toisin kuin nykyjään. Sakarin suhteen en ole suuremmin huolissani, mutta heittänen kuitenkin kirjailija Timo Soinin Maisterisjätkä -teosta lainaten:”Tietoahan sinussa on kuin pienessä kylässä, mutta kestätkö leikin?” Sanoja on hänen mukaansa Veikko Vennamo -vainaa, jolla tämä säännöllisesti testasi nuoren suojattinsa ammatinvalintaa tilanteessa missä kaikki muu näytti jo olevan kunnossa.

    Leikin kestämistä on jokaisen julkisesti kirjoittavan kyettävä kysymään itseltään, sen näki viimeksi tässä Sakarin bloggauksessa, kun niskaan tuli korporaation viestimiespartio, muttei itse yhden miehen entiteetissä saa nappitaulun napsahtaessa asentoon SoVa liikkeelle edes alueellisen maanpuolustusjärjestelmän kiintiöjoukko-osaston yleisestä varusmieshenkilöstöstä koottua katujyrää. Eli palveluspuvussa olevaa joukkoa käytöstäpoistetusta ensisiteestä tussilla tehtyine hihanauhoineen, valkokypärineen, liikenteenohjausvöineen, omenapuunoksineen, MUTTA kuitenkin ilman edes yhtäkään paria kakkoslaatuisia brassituontisia ketjukäsirautoja. Niitä, joiden ainoan pikkuavaimenkin on vastaanotettaessa todettu olevan kateissa. Saati sitten antamaan sellaista vastaiskua, joka haisee nokassa ja tuntuu nahoissa myös niillä ”saunavierailla jotka tulivatkin jo omat vastat kainalossa”.

    Tällä erää selvittiin maailman neljänneksi vanhimmalla gägillä eli jakamalla vitsi kaikkien kanssa(mitä sotilasyhteisössäkin harrastetaan usein/paljon), mutta heikkohermoiset todellakin harkitkoon harrastustaan tai ammatinvalintaansa pariin kertaan. Vähintään sitä millä foorumilla toimivat, vaikka oikeus valita itse onkin eittämätön. Tämä joka nyt nähtiin oli vielä suhteellisen siisti esimerkki, mutta jotakuinkin näin se asiaton ulkopuolinen myötävaikuttamien toimituksellisessa työprosessissa menee. Vaikkei sinänsä identifioikaan itseään toimitukselliseksi, saattaa jäykässä tilanteessa saada sellaiselle varattua kohtelua.

    Satunnaisista somekeskustelijoista harvemmin piitataan, mutta joissain tapauksissa nimimerkki saattaa olla hyvä veto. Valinta oma, vaikken minä niin tekisikään, en ainakaan ihan äkkiä. Editoriaalisen Kiinan muurin tällä puolella istuvana nimittäin olen sitä mieltä, että läheskään kaikki nimimerkilliset eivät ole niin persoonallisesti suojeluntarpeessa tai substantiaalisesti osaavia, jotta tämä menettely olisi oikeasti tarpeen. Yleistys! En viittaa kehenkään erityisesti, lähinnä kirjoitan näin lukuisten käsieni kautta kulkeneiden ”nimensäunohtaneiden”…kröhöm…kauniisti sanottuna palauteasioiden käsittelyn kannustamana.

 17. Hupu

  Tuo ”toistuva kirjoitusvirhe” on mielenkiintoinen ilmiö, kun lähtee miettimään selvän asian peittelyä jokisikin muuksi ja niitä tärkeileviä henkilöitä, jotka loukkaantuvat kun he eivät saa rauhassa tulla puijatuksi. Eihän kaikki ”muka” -älykkäät tärkeilijät kuitenkaan voi hyötyä taludellisesti, jos laitetaan verovarahanat vuotamaan…

  Kiitos hyvästä blogista ja jatka kirjoittamista.

 18. Siru Pola

  Ikävää, todella ikävää, että kirjoituksesi ovat totta.

 19. Jarkko

  Uusia tiukennuksia pohdinnassa: Työttömän haettava 15:tä työpaikkaa tai voi menettää etuudet
  http://yle.fi/uutiset/3-9565375

  Mielenkiintoista tuo työttömyysturvan leikkaaminen jos ei todista aktiivisuuttaan. Entä jos ei katso olevansa epäaktiivinen kuten viranomaiset väittävät ja ei koe tarvetta todistella aktiivisuuttaan, koska ei lähtökohtaisesti ole sitä mitä väitetään?

  Oma lukunsa on se, että mielestäni on huvittavaa, että nyt ollaan pian vaatimassa työttömiltä todisteita aktiivisuudesta tai tukia leikataan kun aikaisemmin tehtiin kaikki mahdollinen, jotta työtön ei vain olisi aktiivinen. Esim. itse olen työttömyysaikana osallistunut omaan ammattiini liittyville kursseille, jopa maksullisille parantaakseni osaamistani, mutta en uskalla kertoa siitä mitään työkkäriin, koska silloin menee kaikki tuet poikki, jotta jotkut salaiset lautakunnat joilla ei ole mitään yhteystietoja missään saavat pohtia, että et vain ole päätoiminen opiskelija.

  Olen kantapään kautta oppinut vuosien varrella, että työvoimaviranomaisille ei kannata kertoa yhtään mitä ei ole aivan pakko.

  • töytön

   Kyllä ja ei vastaukset työvoimaviranomaiselle, ei mitään muuta. No niin vaalit ohi, voivat taas keskittyä kepityksen jatkamiseen.

 20. Sussa Björkholm

  Olen jo vuosia jännittänyt, kuinka kauan jaksat tehdä tätä työtä. Tuotat per elopainokilo ylivoimaisesti eniten ja tärkeintä tekstiä, mitä tässä maassa tällä hetkellä yhteiskunnallisesti tärkeimmistä aiheista tuotetaan. Onneksi tunnut jaksavan. Voimia jatkoon.

  Kommentti aivan yleisellä tasolla sotesta ja sen kustannuksista:

  Jos terveydenhoito järjestetään julkisen sektorin toimesta, täytyy sen varmistaa, että kapasiteettia on riittävästi. Keskitetysti ohjattuna mitoittaminen on mahdollista toteuttaa hyvinkin tarkkaan.

  Jos palveluita annetaan useiden yksityisten firmojen tarjottavaksi, täytyy niille maksaa sen todellisen palvelun kustannusten lisäksi

  1) siitä ylimääräisestä kiinteästä kapasiteetista, joka jokaisella palveluntarjoajalla on oltava, jotta he aidosti kilpailevat potilaista tietyllä alueella

  2) siitä ylimääräisestä ”hoidosta”, jota lukuisat hoitoa tarvitsemattomat tulevat saamaan kaupallisilta toimijoilta

  3) siitä voitosta, jonka palveluntuottajien omistajat vaativat sijoituksilleen.

  Kustannukset tulevat siis kohoamaan vauhdilla, vaikka palvelun taso heikentyy etenkin heidän osaltaan, jotka terveydenhoitoa kipeimmin tarvitsevat.

  Aivan linjassa on muiden tärkeiden poliittisten tekojen kanssa viime vuosikymmeninä. Mutta tämän tempauksen seuraukset lienevät pahimmat tähän mennessä.

 21. liisa hirvonen

  Allekirjoittakaa kansalaisten välikysymys. Näytetään yhdessä, että soteuudistus on asia joka on valmisteltava paremmin.

  Kansalaisten välikysymyksen voi alkekirjoittaa vaikka ei olisi vasemmistolainen, mutta haluaa vaikuttaa siihen, sen valmisteluun. Se löytyy täältä: sote.vasemmisto.fi

 22. Ville Hasala

  Olen tietenkin eläinrääkkäystä vastaan, mutta tässä tapauksessa se koira älähti johon kalikka kalahti. Lauman muun rakit odottavat kuola valuen kuinka homma etenee..

  Yritysten kannalta asiassa on kaksi vaihtoehtoa:
  -tiedetään mitä tuleva laki määrää ja sijoitetaan sen mukaisesti
  -sijoitetaan etukenossa ja toivotaan tulevien lakien tuottavan sijoituksille voittoa

  Pessimisti minussa kuiskuttelee, että lakien sisältö on jo sovittu ja asianosaisten tiedossa. Jäljellä on vain PR -työ, jolla myydään yhtiöittäminen (=yksityistäminen) hienona vaihtoehtona terveydenhuoltoa tarvitseville kansalaisille.

  Kunpa joskus vielä valtio olisi olemassa kansalaisiaan varten sen sijaan että kansalaiset ovat valtion hallinnoimaa myyntitavaraa.

 23. Rane

  Asiallista pohdintaa blogistilta.

  Attendo on valinnut puolustautumistaktiikakseen kaiken sekoittamisen ja sotkemisen. Attendon vastineessakin oli aivan ilmeisesti useampia kirjoittajia, joista jokaisen tehtävänä oli heittää soppaan omat sotkunsa. Eli ensin joku eli-eli-kielinen, eli sitten joku, joka tietää asiasta jotain, eli korjaa pahimmat asiavirheet, eli en tiedä, kuinka monta kokkia oli tuotakin vastinetta sotkemassa. Eli saadaan semmoinen tyylillinen ja sisällöllinen sekasotku, joka hävettää Attendoa itseäänkin niin, että keppi kolahtaa eli koira älähtää, eli seuraavaksi syytellään vastaanottajaa viestin sisällöstä. Eli aika kornia.

 24. kr

  Apuun vaihtaminen oli loistoveto. Mitä jos Saku muutaman kuukauden välein vaihdat mediaa niin että koko Suomi saa välillä aamukahvit rinnuksilleen? Ihmiset tarvitsevat herätyksen.

 25. kr

  Tilaan vaan tämän blogin. Go Saku!

Kommentoi »

Comments are closed