Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Totta tuo lienee

Jokaista voi huijata joskus ja joitain kaiken aikaa. Ns. maahanmuuttokriittiset ovat niitä, joita heidän johtajansa huijaavat kaiken aikaa. He haluavat tulla huijatuiksi, he haluavat jatkuvasti vahvistusta omalle uskolleen.

Uskonveljet ja -sisaret eivät aina tarvitse edes johtajia, vaan hartaan seurakunnan tavoin he vahvistavat toistensa uskoa. Itse tarina saa olla miten läpinäkyvää valhetta tahansa, kaikki käy. Itse asiassa ne kaikkein läpinäkyvimmät valheet uppoavat ja leviävät kaikkein parhaiten.

Näin kirjoitin tammikuussa 2015 käsitellessäni somessa leviävää huhua maahanmuuttajasta, jonka kulttuuri vaati hampaisiin kultapaikkoja, jotka sitten tietenkin myönnettiin toimeentulotukena. Puolentoista kuukauden sisällä sattui kirjoitusvirheitä myöten täsmälleen samanlainen tapaus yli 2 500 kertaa, ja kertojana oli aina kirjoittajalle tuttu hammashoitaja.

Muistamme myös ne uudet lastenvaunut, jotka kustannetaan jokaiselle vauvalle erikseen. Sen tarinan keksi Jussi Halla-aho jo vuonna 2006. Siitä lähtien se on pulpahdellut pinnalle aika ajoin. Tosin syyskuussa 2014 se taidettiin ruotia niin perusteellisesti, että saattaa kulua vielä pari vuotta ennen kuin joku sen taas laittaa liikkeelle.

Mutta ei se mitään, sossun myöntämistä ajokorteista ja autoista riittää aina puhetta ja todistajia, jotka ovat kaverin siskoja. Joskus jutun liikkeelle laittaja on selvästi epävarma itsekin, joten hän hakee vahvistusta uskolleen. Näin vietti Facebookin Rajat kiinni -ryhmä pitkääperjantaita.

rk1

Ajokortti siis kustennetaan automaattisesti, ja lisäksi annetaan toimeentulotukena 3 000 euron maksusitoumus auton hankintaan. Pakko olla totta, koska internetissä niin lukee.

Mietitäänpä tosiaan. Ensinnäkään sosiaaliviraston päätöksen muoto ei vastaa todellisuutta. Joku kirjoittaa kuviteltua virkakieltä, josta puuttuu vain sana ”täten”. Täten sosiaalivirasto sitoutuu…

Tuollaisia päätöksiä ei missään tehdä. Jos jossain poikkeustapauksessa autokouluun annettaisiin maksusitoumus, niin sitä ei annettaisi liikenneopettajan katseltavaksi. Asia hoidettaisiin virkatietä autokoulun laskutuksen kanssa. Jos päätöksessä annettaisiin maksusitoumus auton hankintaan, niin sitä asiaa ei kirjattaisi autokoululle annettavaan maksusitoumukseen.

Mutta ei pilata hyvää tarinaa, vaan annetaan uskon vahvistua.

rk3

rk5

rk4

Jo löytyi tutun sisko, joka vaitiolovelvollisuutensa rikkoen kertoo salassa pidettävien päätösten sisällöstä. Jo löytyi varma tieto, jonka mukaan jo turvapaikanhakijoille kustannetaan autokoulu, auto ja polttoaine. Jo löytyi tuliterän polkupyörän myyvä maahanmuuttaja. Nyt päästään kokemaan pyhää vihaa niin kuin oli tarkoituskin.

parp

Ketään ei häiritse se tosiasia, että se kaverin sisko olisi saanut potkut, jos olisi levitellyt tukipäätöksen sisältöä koskevaa tietoa. Se sisältökin on niin paksua huttua, että vaaditaan vahvaa uskoa sen nielemiseen. Ketään ei häiritse se tosiasia, että turvapaikanhakija ei kuulu toimeentulotuen piiriin, vaan saa pelkkää vastaanottorahaa. Se on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Summat voitte tarkistaa täältä.

Löytyy sentään yksi epäilyksen ääni, joka vaiennetaan vetoamalla salaperäiseen tarveharkintaiseen tai täydentävään toimeentulotukeen. Asia on selvä, sossun tiskin alla on salaperäinen rahasäkki, josta maahanmuuttajille jaetaan rahaa.

rak

Monet näistä kommentoijista kertovat tietävänsä omasta kokemuksesta, että sitä harkinnanvaraista eli viralliselta nimeltään täydentävää toimeentulotukea on vaikea saada. Niin on, mutta se ongelma selitetään näppärästi pois sanomalla, että kyllä maahanmuuttajat sitä saavat. Kaikkihan sen tietävät ja tutun siskonmies voi todistaa, kun se osaa lukea ja on nähnyt mamun heiluttelvan sossun päätöksiä.

Ei tämäkään juttu mitään auta, sillä oikea tieto ei mene perille. Nämä eivät itse viitsi sitä hankkia, ja jos joku sitä heille tarjoaa, niin he sivuuttavat sen raivokkaasti rähisten. Niin tulee tapahtumaan taas tänään kommentiosiossa ja Facebookissa tämän jutun alla.

Joskus mietin, että vanhan kansan tarinoissa noidista oli enemmän järkeä ja logiikkaa kuin näissä nykyajan nettitaruissa.

Kommentit (59)

 1. timo mykrä

  Tuntuu siltä, että kommentoijat uskovat mielipiteensä toiston muuttavan valheen todeksi. Totuudella ei ole mitään väliä.

 2. Kimmo Paaso

  Niin, hoh hoijaa . . . Viikko sitten lähikapakassa sain myös kuulla alkuasukkaiden riveistä varmaa tietoa, miten mutiaisille maksetaan IHAN KAIKKI ja vielä lisää. Tiedusteluuni, mistä sellaista on kuultu ja kuka, oli vastaus tuo tuttu ”kaveri”. Mistä kaveri sen tiesi sitten? No, sen tuttu oli nähnyt kuitteja ottomaatin ulkopuolella sen jälkeen kun mutakuono oli nostanut ison tukun rahaa . . .

  En jaksa enää edes reagoida isommasti tuollaiseen totaaliseen typeryyteen. En jaksa suuttua, en jaksa pilkata tai nolata. En jaksa muuta kuin ihmetellä monien – siinä kapakassa 99% – ihmisten suurta, syvää pimeyttä . . .

 3. Petri Mäkinen

  Olemme me yksinkertaista kansaa!

 4. Seb

  Jotenkin liikuttavaa että kyseessä on juuri autot ja autoilu, tuo Suomalaisen miehen rakastajatar ja miehisyyden mittari. Kasvakaa nyt hemmetti aikuisiksi jo.

 5. Mauri Pulkkinen

  Kummallista, että ihminen menettää arvostelukykynsä, kun kuulee tai lukee tarinoita, joihin haluaa uskoa ja jotka vahvistavat omia ennakkoluuloja. Monet ovat valmiita jakamaan juttua tarinan paisuessa uusiin ulottuvuuksiin.

  Itse sain ikimuistoisen rokotuksen tarinoita ja niiden jatkamista vastaan ollessani 10 ikävuoden tienoilla kukkakaupan lähettinä. Eräässä paikassa nainen kutsui minut sisään, tarjosi juomista, pullaa ja keksiä jutellen ja kysellen sitä ja sun tätä.

  Eräänä aiheena hän kertoi, että eräs paikallinen kenkäkauppa oli menossa konkurssiin. Kukkakauppaan palattuani kerroin asiasta ja muutaman päivän sisällä sana oli kiirinyt laajalle. Väkeä alkoi tulvia kenkäkauppaan, kun tarinaan oli lisätty, että siellä on poistomyynti alennushinnoin.

  Kauppias oli hermostunut asiasta ja ryhtyi perkaamaan väärän tiedon lähdettä. Syylliseksi jouduin minä eikä nainen, jolta alun perin tiedon sain.

  Sain sellaista satikutia asiasta, että sen koommin en ole kertonut korviini kantautuneista asioista varmistamatta niiden todenperäisyyttä itse. En tuolloin edes tiennyt, mitä konkurssi on.

  • Pohjola

   Rippileirillä opetettiin mitä voi tapahtua kuulopuheille ihan pienessäkin piirissä. 15 nuorta laitettiin rinkiin, yksi aloitti kuiskaamalla tarinan oikealla olevan korvaan ja tätä jatkettiin eteenpäin, kunnes tarina palasi alkuperäiselle kertojalle. Vaikka tehtävä tehtiin neljästi, niin koskaan se tarina ei palannut alkuperäisessä muodossaan kertojalle, vaan AINA se oli muuttunut radikaalisti.
   Tämä mielessä minä kuuntelen ja luen näitä.
   Toivottavasti jotain tästäkin tarttui jollekulle, jos minä muistan tämmöisen omasta nuoruudesta,

   • Jesse Heinonen

    Tuntuu jopa ironiselta että nimenomaan rippileirillä tämäkin läksy opetetaan…

   • Huhupuhetta

    Tämä leikki löytyy nykyään seurapelinä nimellä Huhupuhetta. Suosittelen. 😀

 6. Jartsa Kangas

  Kyllä tuo lastenvaunulegenda elää vieläkin. Puolisen vuotta sitten SE-mielenosoituksessa eräs puhuja kertoi kuinka itsellä ei ollut varaa ostaa kalliita vaunuja, mutta somalipariskunta vei kassalle ”pitkän valkoisen lapun” ja vei ne kalliit vaunut mennessään. Tästä oli tosin 18 vuotta aikaa eikä puhujalla ollut mitään faktaa lapun sisällöstä tai mistään muustakaan, mutta totta se on.

  Löytyy tästä: https://youtu.be/LchTAuJvq-Y?t=59m26s

  • Masa

   ”Puolisen vuotta sitten SE-mielenosoituksessa eräs puhuja kertoi kuinka itsellä ei ollut varaa ostaa kalliita vaunuja, mutta somalipariskunta vei kassalle ”pitkän valkoisen lapun” ja vei ne kalliit vaunut mennessään.”

   Minä olen ostanut hyvät vaunut ja turvaistuimet lastentarvikeliikkeestä KELAn antamalla lapulla. Se kun menee niin, että jos ei ole lastenvaunuja ja turvaistuimia ja suorittaa maanpuolustusvelvollisuutta niin valtio maksaa.

   • Jartsa Kangas

    Niin, kyllä maksusitoumuksen saa jos siihen on aihetta. Se ei kuitenkaan ole mikään automaatio. Pointtini oli se, että tämä puhuja automaattisesti rupesi tekemään paperista oletuksia, tietämättä mistä oikeasti oli kysymys. Väitän että oletukset perustuivat pitkälti pariskunnan etniseen taustaan.

 7. Pohjola

  Tässä kohtaa lainaan kaverin lausahdusta, ”vaikka miljoona ihmistä uskoisi hölynpölyyn, se pysyy hölynpölynä”.
  Muuta en pysty sanomaan tähän ja totta puhuen, olen niin paljon taistellut jo tuulimyllyjä vastaan kun olen kerta toisensa jälkeen todistellut näitä väitteitä valheeksi ja vaikka liki olen lyönyt jo infolla päin naamaa, ei se ole mennyt perille.

  Tässä välissä pyydän lupaa nimimerkin käyttöön??

  Ehkä joku kaunis päivä tulee se hetki eteen kun ihmiset alkaa heräillä siihen tosiasiaan, että vaikka jokin netissä on kirjoitettuna (usein nämä päätökset sisältää kirotusvirheitä), niin ei se välttämäti totta ole.

  • Saku Timonen

   Nimimerkin käyttö sopii, koska näen oikean nimesi sp-osoitteesta. Se pysyy tietenkin vain minun tiedossani.

 8. Jaakko Lautaoja

  Joutuu usein ihmettelemään, miten jopa ministeritason ihmisillä on kummallisia luuloja siitä, mitä kaikkea yhteiskunnan tuilla on mahdollisuus saada. Jopa heidän kommenteissaan on laitettu kaikki mahdolliset tuet samaan nippuun ja saatu suuri summa, millä sitten kuvitellaan milloin minkin kansanosan viettävän makeita päiviä. Todellisuudessahan kaikkia tukia ei ole mahdollista saada yht’aikaa. Toinen tuki vähentää toisen tarvetta ja kaikki on tarkan harkinnan kohteina. Sossun ja Kelan sivuilta löytää jopa laskimet, joilla on helppo tarkistaa, millaisiin tukiin on oikeus ja sinne voi syöttää testimielessä mitä summia vain ja katsoa, saisiko sitten vaikkapa asumistukea. Yleensä pettyy ja kunnolla. Viime väittämänä voi sitten heittää sen, että joo joo, mutta NE saavat, vaikkei itse saisikaan. Sitä väitettähän ei tarvitse todistella, kun sen on niin moni halkukas uskomaan.

  • Juha Pöysä

   Aamen. Ja jos on tukia maksettu liikaa, niin kyllä käsittääkseni aika tehokkaasti osataan periä myös takaisin. Kuten ainakin opintotuen tulorajojen kohdalla on tietääkseni monet saaneet kantapään kautta kokea.

  • Jarkko

   Eräs suhteellisen hyvätuloiseksi päätynyt lapsuuden tuttuni oli aikoinaan kauhuissaan kun tajusi, että asumiskulujen jälkeen minulle jää rahaa käyttöön alle 5000€ ja tuolla summalla pitää pärjätä koko vuosi. Ja tuo on ihan normaali tila pienimmän sosiaaliturva varassa sinnittelevälle. Siis ostaa ruoka, vaatteet, lääkkeet, maksaa laskut, sekä hygienia tarvikkeet ja harrastukset koko vuodeksi.

   Tällä tutulla itsellään kun ei 5000€ tahdo riittää elämiseen edes kuukaudeksi.

   • Jyrki

    Hauskintahan on, että tällä 5000 eurolla vuodessa työttömät juo kaljaa ja syrjäytyy sohvallaan päivät pitkät kuuleman mukaan myös. Mikä voi olla tietty tottakin ainakin sen sohvalla lojumisen suhteen, kun muuhun ei oikein ole varaa noilla rahoilla, kuten harrastuksiin vaikka kävisi jopa 9e/pvä orjatöissä. Ja sen takia ei myöskään varmaan siihen kaljan juontiinkaan varaa kallis harrastus kun sekin.

    Sitten muita tarinoita on tietty sossutatut ja skeittaavat Viljamit ja mitä nyt tulevaisuudessa tullaan suoltamaankin. Ja joiden todenperäisyys jälleen kerran erittäin epäilyttävä. Mutta jos joku/jotkut moisia tarinoita rohkenee julkisesti epäillä hänelle kerrotaan, että ei voida kertoa oikean henkilön nimeä, koska yksityisyys jne. No mikä tietysti tottakin, mutta suuresti ihmettelen, että nämä sossutadut ja Viljamit sahaa vähän niin kuin omaa oksaansa väärältä puolelta. Kertoessaan totuuden, jota ei voida todistaa oikeaksi heidän kohdallaan.

    Sitten tietysti jos näiden tarinoiden ihmettelijä/ihmettelijät sattuu olemaan vaikka nyt työtön tai muuten syrjäytynyt, niin hänelle voidaan myös kertoa halveksivaan sävyyn, että tämä voisi mennä töihin. Aivan kuin sillä ongelma nimeltä valhe/valheet katoisi. Töissä olevat ihmettelijät on tietysti muuten vaan lusmujen nuoleskelijoita punikkeja jne.

    Sama sävel tuntuu toimivan yhtä hienosti matu-asioissakin sanoitukset vaan eri. Sekään ei kyllä auta näitä tarinoita veisaavia ja keksiviä sekä niihin uskovia saamaan uskottavuutta itselle. Etenkin jos he haluavat olla kriittisesti maahanmuuttajiin tai maahanmuuttoon suhtautuvia ja sen suhteen vakavasti otettavia. Niitäkin toki varmasti on, mutta tosiaan niiden jutut ei ole niin raflaavia. Varsinkin jos esittää kritiikin ja mitä pitäisi tehdä tylsästi tosiasioihin perustuen, niin että todisteet on esitettävissä ja ne pitää vettä ja kestää päivänvaloa sekä tiukempaa tutkimista.

    Mutta näitä virsiä nyt lauletaan virsien kohteet vaan vaihtelee. Onneksi sentään veisaajilla on tärkein asia kunnossa. Eli itseensä uskominen muista välittämättä, vaikka olisi aivan eksyksissä, ettei edes itse tiedä olevansa hukassa. Ja siitä huolimatta vaan jatkaa ja jatkaa. Se on kyllä aika kadehdittava juttu lopulta. Nimittäin joskus silleenkin voi lopulta löytää itsensä taas kartalle. Kipeää se toki voi tehdä kunnes näin käy.

 9. Seppo Laitinen

  Nää on niitä juttuja, jotkut haluavat uskoa tuollaiseen yhteiskunnan rahanjakoon. Vähän sääliksi käy ressukoita.
  Tuli mieleen juttu 70-luvulta. Presidentti Kekkonen oli naapurin Paulille sukua. Paulin isän Puujalka oli samasta metsästä kuin kuin Kekkosen. Uskokoon, ken haluaa.

 10. Raimo Korhonen

  Kinasin taannoin yhden hepun kanssa juuri tästä asiasta, oli muitakin kommentoijia.
  Ja hepun logiikka oli sellaista, että tottakai maahanmuttajat saavat kaikenlaista ekstraa, jota suomalaiset eivät saa – siitä vaan ei puhuta, kun se on salaista. No, yksi kaveri sitten linkitti parikin lehtiartikkelia, joissa asiaa oli tutkittu ja todettu, että sellaista ekstraa ei ole. Hepun tulkinta oli, että tietenkään siitä ei kerrota, kun se on salaista ja juuri se, että siitä ei kerrota, todistaa, että sitä on.

  • Minna Ylitalo

   Salaliittoteoreettikkojen todisteet on juuri tätä. Koska todisteita ei löydy, niin ne ovat niin hyvin ja syvälle piilotettu, että olevat siis olemassa. Elvis elää, sillä häntä ei ole kuolemansa jälkeen nähty, eli hän siis on aivan selvästi salaa elossa jossakin.

  • Jussi Hagman

   Tuo on ihan tavallista salaliittologiikkaa. (Ainakin) joillakin ihmisillä on aivan uskomaton taito tehdä vaikka mitä loogisia loikkia, jotta ennakko-oletusta ei joudu muuttamaan.

   Dogmaattiset uskomusjärjestelmät ovat vahvoja.

  • Pohjola

   Paha on väittää vastaan sellaiselle ihmiselle joka uskoo asiaansa sokeasti :/ siinä ei faktat auta tai totuus paina.

 11. Ari Luukkonen

  Hohhoijaa. Nuo maahanmuuttajakriittiset sais tulla Englantiin. Naisia kutsutaan huoriksi, miehet saa turpaan, ja lasten paalle syljeskellaan. Vain siksi ettet puhu kielta kunnon aksentilla. Tervetuloa.

  Ok. All immigration critics are most welcome to England. Women are called whores, men will get their heads kicked in, and kids will be spat on. Just because you don’t speak proper. You are most welcome.

  • Mikko Kari

   Väittävät, että suomalainen lähtee kirveen kanssa tervehtimään jos lastu kelluu ylävirrasta – no, siellä engelsmannien maalla on ihan perinteistä lähteä koko kylänväellä pistämään uudet naapurit hengiltä jos tuntuu että tunkevat liian lähelle, eli niin lähelle että joku kuulee niiden sanovan jotain eri tavalla kuin itse sanoisivat.

   Siitä on historiaa tehty kohta vuosituhannen verran.

 12. Masa

  Eikös tämä juttu karahda kiville jo siinä, että heti alussa sanotaan miten Suomen valtio on päättänyt tehdä jotain, mikä tapahtuukin sosiaaliviraston kautta? Sosiaalivirasto kun on kunnallinen instituutio ja jos valtio jotain tekisi, se tekisi sen KELAn kautta.

 13. AikaMies

  Ei se ollut siskonmies tai vain tutun sisko, joka asiasta kertoi. Tiedon, sellaisen olemattoman ja täysin mahdottoman ainakin puolen vuosisataa sitten, kauan ennen somea, aina tiesi ja kertoi veljen vaimon kummin kaima [eikä siis siskon miehen anoppimuori]

  Meinaan jotta paska on hyvää. Kysy vaikka kärpäsiltä.

 14. Rintsu

  Totuushan se on se joka pilaa monta hyvää tarinaa.
  Ei ihan kaikki basistivitsitkään oikeesti ole totta mutta basistit ittekin tykkää niitä kertoa.

  • AikaMies

   Jooa ja lakimiesvitsit ja lääkärivitsit puhumattakaan Turkulaisista, Landelaisista, Laihialaisista, blondeista jne.
   Meinaan jotta ei kai noita (ihan joidenkin mieltä rassaavia) kaupunkilegendoja, sossutarinoita ihan vitseiksi ymmärrä.

   Tosin siskonpojan eno kertoi sossun jonossa kuunnelleensa…
   Missähän minä silloin olin 😉

 15. Tom Örn

  Minun nuoruudessa kiersi täsmälleen samanlainen tarina, silloin tätä ”epäoikeudenmukaista” rahaa saivat romaanit, jotka tarinan mukaan ajelivat mersulla sossuun kassi mukana rahaa hakemaan.

 16. Sami Tammioja

  Yleisemmällä tasollahan nämä kommentit ovat yleensä muotoa ”työmies maksaa, ählämi makaa” tai ”joka palkkapäivä somalit käyvät kukkarollani”. Sitten kun kysyy, eikö työmies maksa myös kantasuomalaisen työttömän ”makaamisesta” tai onko somalien osuus jotenkin eroteltu verotuksessa, alkaa valitus siitä, kuinka ”ählämille maksetaan enemmän” ja ”oletko joskus nähnyt somalin käyvän töissä”.

  Mutta kun kysyy, uskovatko yllä olevien kommenttien kirjoittajat esim. tosiaan siihen, että ilman ählämeitä tai somaleita he saisivat yhtään enempää palkastaan käteen, loppuvat vastaukset yleensä kuin seinään. Ilmeisesti eivät.

 17. Esa Nikko

  Täällä Ruotsissa yksin maahan saapuneet nuoret turvapaikanhakijat saavat joissakin kunnissa tukea ajokorttiin. Siis tukea. Tämä ei tarkoita sitä, että ajokortti maksetaan kokonaan, vaan heiltä edellytetään myös omaa panosta.

  Näin, koska joissakin kunnissa on pantu merkille, että nuoret sopeutuvat helpommin ja nopeammin yhteiskuntaan, jos heillä on ajokortti ja he löytävät helpommin työpaikan.

  Esim Skellefteån kunta on myöntänyt tukea ajokorttiin vuodesta 2008.
  63 nuorta on saanut tukea. Heistä 37 on saanut työpaikan, 17 opiskelee korkeakoulussa ja tekee töitä opiskelunsa ohella.

  Tukea voidaan siis motivoida hyviin tuloksiin vedoten.

  Mutta, tämä tuki ei ole mitenkään korvamerkitty vain maahanmuuttajille, vaan sitä saa anoa riippumatta siitä onko syntynyt Ruotsissa vai ei. Ja kuten varmasti jokainen ymmärtää, tästä väännetään usein asia niin, että vain maahanmuuttajat saavat ajokortin ja ilmaiseksi.

  • Rintsu

   Tommoinen tukeminenhan on täysin järkevää touhua.

   Suomessa taas ihan hallituksen päätöksillä ajokortin saannista on tehty hankalaa ja kallista. Ja kun nuorilla ei ole kesätöitä eikä vanhemmilla töitä niin yhä harvempi sen suorittaa. Ja se alkaa olla jo ongelma.

   Vaikka itse asiassa liikennesäännöt ovat siinä määrin yleissivistystä, että ajokortin kirjallisen osion pitäisi kuulua peruskoulun oppimäärään.

 18. J

  Totta osittain. Esiin nostetut väitteet koskien toimeentulotukiviranomaisen toimintakulttuuria ovat erittäin todennäköisesti epätosia. Tuskin nyt autoa sentään! Rehellisyyden nimissä (se lienee riittävän ”korkea-arvoinen” arvo) on todettava, että olisi kaikkien osapuolien ja mielipiteenmuodostajien kannalta pelkästään hyvä, mikäli toimeentulotukiviranomaisen toimintakulttuurin todellisuus selvitettäisiin. Erityisesti, emmekö olisi kiinnostuneita nk. ”perusosan alentamisen” (ttt.viranomaisen harkintavaltaan kuuluva mahdollisuus leikata toimeentulotuen määrää) kohdistumisesta ja kohdistumisen perusteista eri asiakaskategorioiden kohdalla. Merkittäviä eroja ei pitäisi olla, mutta pahoin pelkään niitä olevan.

  Ei olisi huono veikkaus jos arvelisi perusosan alentamisten kohdistuvan suhteellisesti eniten perheettomiin. nuoriin, suomalaisiin miehiin. Vai meinaatteko hyvät ystävät, että odotusarvoinen naissosiaalityöntekijä alentaa viiden lapsen yksinhuoltajan perusosaa yhtä kovalla kädellä kuin vittumaisen ja näsäviisaan nuoren miehen vastaavaa?

  • Rintsu

   Vaan kas kun ne päätökset ovat salaisia ja ihan syystä.

   Ymmärtääkseni suurin osa ”ruikutuksista” perustuu siihen käsitykseen, että ”jotkut” saavat tukia eri perustein. Ja niin sen kuuluukin olla.
   Jos vähävarainen perhe t a r v i t s e e tukea niihin lastenvaunuihin niin semmoinen tuki
   v o i d a a n myöntää. Se parikymppinen nuorimies ei tarvitse lastenvaunuja joten ei hänelle muille myönnettyjen tarvetukien vuoksi myöntää ylimääräistä toimintatonnia kateuden estämiseksi.

  • Mauri Pulkkinen

   Jutussa on aika monta oletusta ja johtopäätös, että viranomaistehtäviä hoitavat henkilöt ratkovat tapauksia subjektiivisten tuntemusten mukaan.

   Viiden lapsen yksinhuoltaja voi teoriassa olla vittumainen ja näsäviisas nuori mies. Kuinka itse ratkoisit silloin tapauksen?

  • Leena

   Suomessa ei enää yksikään sosiaalityöntekijä tee perusosaan liittyviä päätöksiä toimeentulotuesta. Toimeentulotuesta päättäminen ja tuen maksaminen on siirretty Kelalle.

   Vain harkinnanvaraisen ja ennaltaehkäisebän tuen päätökset tehdään enää kunnissa.

   • Leena

    Vielä edelliseen: toki virkailijoiden joukossa voi olla sosiaalityöntekijöitä, sitä en kiellä. Mutta Kelalle ovat töissä.

    En tiedä voiko perusosia alentaa? Luulisi niiden olevan koskematonta aluetta.

    • Rintsu

     Eivät ole. T- tuen perusosaa voidaan alentaa 40%. T- tuelle joutuu jos tulee se kuuluisa karenssi. Karenssin saaminen on kelvollinen syy alentaa toimeentulotukea.

 19. Krista Saarela

  Olen toiminut Helsingissä sosiaalityöntekijän 2000-2016 ja olen myöntänyt lukuisia lastenvaunuja täydentävänä toimeentulotukea niin kantaväestölle kuin muualta tulleille. Myös ajokorttiin olen myöntänyt ennaltaehkäisevää tukena työllisyysnahdollisuuksien lisäämiseksi. Autoja en sentään ole myöntänyt.

 20. Janne Raitio

  Mistä sitä oikeaa tietoa harkinnanvaraisten sosiaalitukien määrästä on saatavissa?

  Harkinnanvaraisten sosiaalitukien maksamisen pitää mennä siten, että samaan tarkoitukseen poislukien lääkkeet ja terveydenhoito annetaan jokaiselle sama summa rahaa. Ei esim. siten, että joku saa puhelimeen 100€ ja toinen 300€. Todellinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on sitä, että jokaiselle annetaan samaan tarkoitukseen saman verran rahaa.

  Olen sitä mieltä, että harkinnanvaraiset sosiaalituet pitää julkistaa siten, että selviäisi tuen määrä ja käyttötarkoitus. Tällöin olisi sitä oikeaa tietoa saatavilla.

  • Saku Timonen

   Jos kaikille annettaisiin sama summa rahaa, niin tuki ei perustuisi enää yksilölliseen tarveharkintaan. Ehkä halusit tukien lisäksi julkiseksi myös vaikkapa omat terveystietosi ja kaikki elämäsi yksityisasiat?

  • Rintsu

   Harkinnanvaraisista nyt ainakaan mitään tietoja ei ole saatavilla. Ja miksi pitäisi?
   Joku ehkä saa maksuosoituksen uuteen pesukoneeseen rikkoutuneen tilalle. Joku ehkä saa eron johdosta asunnon perushuonekaluihin.

   Ei niihin kannata suhtautua siten, että yhyy joku sai mutta mä en saa uutta telkkaria.

 21. Kaisa

  Aikoinaan eräällä keskustelupalstalla perusteltiin miesten ja naisten välisiä tuloeroja sillä, että naiset saa niin paljon sosiaalietuuksia vain siksi, että ovat naisia.
  Minä sanoin marssineeni KELAAn peräämään näitä minulle naisena kuuluvia etuuksia ja niitä ei annettu.

  Alkuperäinen viesti sai enemmän kannatusta ja tukea kuin omani.

  Enkä tietenkään käynyt missään penäämässä mitään, kyllähän minä tiedän, että naisille ei ole mitään erityisetuuksia vain sukupuolen perusteella.

  Ex-puolisoni muuttaessa Suomeen sain ihan itse nähdä ja kokea, että huhut ”maahanmuuttajien” erityisistä tuista ovat tuulesta temmattuja. Tai ainakin se, että saisivat erityiskohtelua tai enemmän kuin muut. Kun ”purnasin” asiasta aina niin asiallisissa nettikeskusteluissa sain kuulla, että puolisoni ei olekaan oikea maahanmuuttaja, kun on valkoihoinen, eurooppalainen mies. Siinä vaiheessa en jaksanut edes puhahtaa, että termit haltuun vaan poistuin paikalta.

  Noh, ainakin keskustelu meidän naisten saamista kohtuuttomista erityistuista on sammahtanut.

  • Pohjola

   Nuo sukupuolien väliset tukierot on kyllä huvittavin minkä olen koskaan kuullut ja vielä hauskemmaksi tekee sen että siihen uskotaan!
   Olipa yh-isi/äiti se on sama tuki mikä tulee, onpa sitten sosiaalihuollon piirissä oleva mies tai nainen, hupsis, samat etuudet, olitpa musta, keltainen, vihreä, oranssi tai minkä värinen vaan, niin aina on sama tuki tulossa kuin muillekin.
   Harkinnanvarainen sosiaalietuus on asia ihan erikseen, sen päättää sen hetkinen päätöksen tekevä virkamies (tai onko KELAlla oleva harjoittelija) ja se päätös tulee todella harkinnalla, jos on omaan menneisyyteen luottaminen.
   Jos saa satasen tai kaksi vaatteiden ostoon, niin se on jo lottopotti, eikä sitä summaa lisää mikään etninen tausta, tai sukupuoli.
   Mutta, ehkä se on jokin psykologinen mielensisäinen haaste, kun tuntuu siltä, että näitäkään asioita ei haluta selvittää, vaikka on käytössä informaation suurin valtatie, internet.

   • Saku Timonen

    Täydentävän toimeentulotuen (eli sen harkinnanvaraisen) myöntää edelleen kunta.

 22. Matti Luomansuu

  Kuntavaaleista vielä
  Eräästä blogista lainattu ( pitänee niin hyvin paikkaansa), että kansa kosti itselleen. On tämä tavallisen tyhmä populaatio. Kansa jonka ”kulttuuria” on kaikenmaailman tajunnan tasapäistämis ym liirumlaarum ohjelmat tv:ssä. Kyllästyttävää , se sai sitä ja nämä tätä ja vielä ajokortti kaupanpäälliseksi… hoh hoijaa. Pääsiäisen jatkoa kaikille.

 23. Hannu Taskinen

  Ei tarvitsisi ihmetellä, eikä kirjoittaa plokeja, kun pelattaisiin avoimin kortein. Mielestäni pitäisi olla avointa tietoa kunnan tilinpäätöksessä, kuinka paljon täydentävää tukea on myönnetty ja mille ryhmille. Ei vaan saa edes kunnan valtuutettu tätä tietoa?

  • Saku Timonen

   Täydentävän tuen määrä näkyy jokaisen kunnan tilinpäätöksessä. Summa on niin minimaalisen pieni, että jo vaatimiesi tietojen antaminen vaarantaisi tuen saajien yksityiselämän suojan.

   • Hannu Taskinen

    Suomessa on noin 300 kuntaa ja niiden myöntämien tukien perusteista ja määrästä ei ota selvää Erkkikään. Suurissa kunnissa summat ovat isoja pienissä pienempiä. Kysymys on myös periaatteesta ei vain rahasta. Tämän vuoden alusta suomalaisten tuet meni KELA:lle, mutta maahanmuuttajien tuet jäävät kuntiin. Eli mahdollisuus aivan erilaisiin perusteisiin tuen myöntämisessä vain kasvaa. Kuntien sosiaalitoimi tekee omia päätöksiään, eikä niin voi kukaan valvoa.

    • Saku Timonen

     Kun parustoimeentulotuki siirtyi Kelalla, niin täydentävät tuki jäi kunnille. Nyt siihen menenviä summia on entistä helpompi seurata, koska muita tukimenoja ei kunnilla ole. Myöntämisen perusteet löytyvät laista ja kuntien omista ohjeistuksista, jotka ovat julkisia. Sosiaalitoimen toimintaa valvovat kunnan omat tilintarkastajat. Jos tukien saajat julkistettaisiin, niin sillon julkistettaisiin myös suomalaisten saamat tuet.

 24. Manu Havisalmi

  Kiitos Saku hyvistä blogeista, ja siitä että jaksat pitää näitä asioita esillä.

 25. Seppo Paakkinen

  Kaikkien tuntema ”suurjuoksija Julmajuha” Väätäinen levitteli myös vaalikentillä valhetta, että mamut saa enemmän tt-tukea, kun kantaväestöön kuuluvat. Vaalipaneelin jälkeen menin kysymään Väätäiseltä, että tarkoiutatko sitä, että jos minä kantaväestöön kuulvana olet työtn ja kelan peruspäivärahalla, asut yksi kaupungin asunnossa saisin vähemmän tt-tukeaa kun sinä joka olet leikisti maahanmuuttaja, ja saman suuruisella kelan peruspäivärahalla yksinasuvana samanhintaisessa kaupungin vuokra-asunnossa (siis kummankin menot ja tulot olisi yhtä suuret – jolloin tt-tukikin olisi yhtä suuri), niin minä saisin vähemmän tt-tukea sossulta, kun sinä ”mamuna”. Väätäinen sanoi tarkoittavansa juuri tätä. KUn kerroin Väätäiselle, että ole ollut sosiaalityöntekijä vuosikymmeniä, ja tuo sinun esimerkkisi on täyttä bullshittiä ei Väätäinen häkeltynyt vaan väitti minun valehtelevan. Että näin ne meidän kansanedustajat sitä totuuta jakaa (juttu on vuosien takaa kun valehtelija Väätäinen oli vielä kansanedustaja)!

  • Mikko Kari

   Näinhän se on, että jos joku joka asiasta mitään tietää tulee kertomaan miten asia on, se on valetta ja vähintäänkin maanpetosta, koska ’salaliitto’ estää asian kertomisen.

   Tämmöisissä tulee aina vähän sellainen olo, että Code Duellon poistaminen lainsäädännöstä oli virhe (ei ollut). Valehtelusta syyttävän voisi haastaa kaksintaisteluun, pistoolit tai kalvat aamunkoitteessa. Loppuisi se länkytys alkuunsa.

 26. Ex-sudeettisavolainen

  Salaisiin päätöksiin liittyen huomautan, että joskus salaisuus raukeaa. Nimittäin sillloin kun sosiaalitukiin liittyy jotain rötöstelyä. Jossain vaiheessa pääsääntöisesti poliisin esitutkinta, syyttäjän syyte/syyttämättäjättämispäätös sekä tuomioistuimen ratkaisu ainakin tuomiolauselman osalta tulevat julkisiksi ja sen myötä sosiaalitoimen asiakkuus. Harvoinkos näkee pikku uutisia, että joku on huijannut tukia itselleen.

  Mistä muistuu mieleen tositapaus muutaman vuoden takaa. Mullä on ollut lähipiirissä erään kaupungin sosiaalitoimen pomoportaaseen kuuluva henkilö. Hän huomasi kerran, että taloon saapuvalla ulkomaalaisella tuenhakijalla oli huomiota herättävän pramea auto. Poliisi rupesi tutkimaan ja ilmeni, että omaisuutta oli piilotettu erinäisillä järjestelyillä. Muutakin hämärää löytyi.

  Totta kai kyseessä oli poikkeustapaus, mutta väärinkäyttäjiäkin tunnetusti riittää joka junaan.

  Kuntien sosiaaliviranomaisilla on tietääkseni tiivistä yhteistoimintaa poliisin kanssa. En tiedä, miten on Kelan laita sikäli kuin sen toimenkuvaa on laajennettu. Toki ovat osanneet tehdä rikosilmoituksen saatuaan tietää, että esimerkiksi joku linnassa istunut on samaan aikaan nauttinut jotain tukea. Niissä tapauksissa on ihmetyttänyt, miten hitaasti tieto kulkee viranomaisten kesken.

 27. Rintsu

  Asia jota fiksutkaan eivät aina hoksaa on se, että tuet ovat tosiaankin erilaisia.
  Toimeentulotuki on se yhteiskunnan vihoviimeinen turvaverkko jossa ei soisi olevan norsun mentäviä reikiä.

  Sitä ei saa jos on hiemankin säästöjä tai omaa asuntoa lukuunottamatta realisoitavaa omaisuutta. Ja se oma asuntokin voi olla tarpeeseen nähden liian suuri.

  Sitä ei makseta kuukausipalkkana vaan hakemuksesta käytettävissä olevien varojen mukaan. Maksupäivän ollessa arvoitus. Siis jos siihen on oikeutettu. Ja sittenkin voi mennä päin hemmettiä ja valitusoikeus on olematon, eikä auta nälkään nyt.

  Harva kulkee nuoralla ilman turvaverkkoa. Vielä harvempi jos se on kiinni siitä kuinka hyvä tai hauska on.

  Jokainen voi itte miettiä, että kun kaikki on mennyt niin mihin putoaa.

  Kannattaa miettiä ennen kuin muuttuu Maunulan muumioksi josta kymmeneen vuoteen kukaan ei piitannut tippaakaan.

 28. Marjo Hannele Kaasinen

  Kerronpa omakohtaisen tapauksen , vuosia sitten. Olin työpaikassa joka ajettiin konkurssiin, joten sain työpaikaltani todistuksen ettei minulle oltu voitu maksaa palkkaa kolmeen kuukauteen. Tilasin siis ajan sosiaalitoimistosta työtoverini kehotuksesta ,koska hän oli myös tehnyt niin ja oli saanut apua. Minulta kysyttiin millä olimme tulleet tähän saakka toimeen (3 alaikäistä lasta ja minä) Vastasin äitini esim. antaneen meille ruokaa ja lisäksi olin lainannut muilta sukulaisiltani, kerroin myös, että minulla on yhtiövastikkeita maksamatta. Sosiaalitoimiston henkilö uskoi, että sukulaiseni kyllä varmasti auttavat edelleen ja koska asuin omistusasunnossa ei vuokran maksulla ollut niin kiirettä. Lisäksi virkailija ilmoitti syyksi heidän voimattomuutensa auttaa, koska Suomeen odotettiin juuri suurta pakolaismäärää saapuviksi. Ja sitä paitsi jos he nyt vaikka kykenisivät auttamaan, niin avustukset peruttaisiin myöhemmin takaisin palkkaturvasta saamistani rahoista. Minulle ei selvinnyt oliko syynä se , että asuin omistamassani asunnossa (asuntolainaa oli) vai eri paikkakunta, kun vertasin työtoverini ja omaa kohteluani toimistossa. Hän asui vuokralla Tapulikaupungissa ja minä omistusasunnossa Laajasalossa. Lähdin siis pettyneenä ja sanoin , että niin se on sitten jatkettava kai sitä toisilta lainaamista, johon virkailija: niin on teidän tapauksessanne.

  • Saku Timonen

   Odotettavissa olevien turvapaikanhakijoiden määrä tai muu tietossa oleva tukimenojen kasvu ei ole laillinen syy olla myöntämättä tukea sitä tarvitsevalle. Toimeentulotuki on lakisääteinen viimesijainen tuki, jota myönnetään silloin, kun sen edellytykset täyttyvät. Kunnilla on oltava siihen tarvittavat rahat. Jos ei ole, niin valtuuston on pakko myöntää lisämäärärahaa. Joko sinulle on annettu väärää tietoa tai sitten keksit perustelun omasta päästäsi.

   Toimeentulotuen takaisinperinnästä on säädetty laissa. Jos odotettavissa on rästissä olevien palkkojen saaminen palkkaturvan kautta, niin tukia peritään takaisin.

   • Rosa Warski

    Sossujen toiminnassa on välillä jännittäviä eroja.

    Itse sain aikanaan parikymppisenä mitääntietämättömänä opiskelijana Tikkurilan sossussa painokkaan ohjeen, etten saa penniäkään toimeentulotukea, ellen hanki tuloja vähintään 500mk kuussa. Ilmoitin siis tuloikseni 500mk, oli niitä tai ei. Ja näin kului vuosi jos toinenkin.

    Lopulta asia selvisi, kun olin paikalla käymässä ja esitin tuloihin liittyvän kysymyksen ohikulkevalle virkailijalle. Hän pöyristyi, ja kysyi kuka on tällaista minulta vaatinut. Virkailijan nimen antaessani sain kuulla, ettei hän ole enää siellä töissä.

    Rahoja en silti koskaan saanut takaisin.

   • Marjo Hannele Kaasinen

    Saku Timonen, en todellakaan näe mitään syytä , miksi kertoisin jotain itse keksittyä ja vielä täysin omalla nimelläni. Ymmärrän puhuttua kieltä, eikä minulla ole kuullun ymmärtämisvaikeuksia. Vaikeuteni kyseisessä asiassa oli ainoastaan se, että sos.toimistossa käynti oli minulle täysin vierasta, en siis tiennyt pykälistä tai oikeuksistani, joten minulle olisi voinut sanoa ihan mitä vain. Olin, myönnän naiivi kun ajattelin sos. toimiston virkailijan tehtäviin kuuluvan ihmisten auttaminen, en myöskään ymmärtänyt kysyä miksi pakolaiset menevät oman maan kanaslaisten ohi. Myöhemmin olen kyllä tullut huomaamaan, etteivät kaikki ko. toimiston tarkastajat olekaan siellä auttaakseen vaan aivan muusta syystä .

Kommentoi »

Comments are closed