Jäävuoren huippu

Vantaan kaupungin työpajatoimintaa johtaneen projektipäällikkön epäillään teetättäneen työpajatoimintaan osallistuvilla muun muassa kotonaan ja vanhempiensa luona remonttitöitä ilman korvausta.

Syyttäjän mukaan epäilty nainen on teetättänyt pajalaisilla kotonaan salaojien rakentamisen ilmaiseksi. Työhön kului 10 työpäivää ja siihen osallistui yksi pajaohjaaja ja kuusi pajalaista.

Syyttäjän mukaan projektipäällikkö teetätti pajalaisilla myös pintaremontin vanhempiensa luona sekä yhden omakotitalon remontin, jonka arvo on ollut yli 15 000 euroa. Työstä on laskutettu vain 1000 euroa.

Näin kertoo Yle tässä hyvin vähälle huomiolle jäävässä uutisessa. Tapaus on kuitenkin merkittävä, sillä se paljastaa jäävuoren huipun kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä. Työpajatoiminnan johtaja oli tarpeeksi hölmö hankkiakseen itselleen ja lähipiirilleen suoraa hyötyä palkattomasta työstä.

Olen jo vuosia sanonut, että suunnilleen jokaisessa kunnassa rikotaan lakia. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan terveitä ja työkykyisiä joko tekemään tarpeetonta, tai sitten heitä käytetään härskisti hyväksi korvaamalla heidän työpanoksellaan palkkatyötä. Tämä hyväksikäyttö lisääntyy koko ajan. Palkatonta työtä tekemään joutuvat ammattilaiset vääristävät myös kilpailua. Suunnilleen jokainen maamme työllistämispalveluja järjestävä työpaja tarjoaa halpaa työvoimaa vaikkapa puutarhatöihin tai autoremontteihin. Myöskään tämän oikeustapauksen mukaiset taloremontit eivät ole harvinaisia.

Työvoima on edullista, sillä sille ei makseta palkkaa. Siksi myös työpajojen hinnat ovat asiakkaille edullisia. Työpajat eivät tarvitse normaalin hinnoittelun mukaista rahaa, koska niiden tarkoitus ei ole tuottaa voittoa. Ne saavat jokaisesta työntekijästä 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta valtiolta, joten kaikki niiden myymästä työpanoksesta tai tuotteista saatu tulo on ylimääräistä. Sillä voidaan palkata lisää päällysmiehiä, tai rahat voidaan käyttää vaikka palkatun henkilökunnan virkistystoimintaan.

Tämä systeemi on sairas, mutta suurin osa kuntapäättäjistä ei sitä tajua. Yleensä he eivät edes ymmärrä koko asiaa. Heille on puhuttu työllistämisestä, jolla vältetään kunnan sakkomaksu. Se riittää heille, joten he voivat rauhassa kuvitella kunnan työllistäneen väkeä ihan oikeasti.

Järjestelmä on altis tämän tapauksen kaltaiselle oman hyödyn tavoittelulle. Projektipäälliköt ja työnohjaajat voivat ihan hyvin remontoida omien talojensa lisäksi sukulaistensa ja kavereidensa talot ja autot palkattomalla työvoimalla ilmaiseksi. He voivat vaikka teettää omat lumityönsä ja saunapuunsa palkattomalla työvoimalla. Kiinnijäämisen riski on pieni, eikä suurin osa heistä itsekään tajua syyllistyvänsä rikokseen. Näin on aina tehty, ajatellaan. Ajattelu on levinnyt niin laajalle, että myös yksityiset kansalaiset ovat ruvenneet kyselemään työttömiä tekemään pihatyöt ilmaiseksi. ”Kun pitäähän niiden jotain tehdä tukiensa eteen.”

Kun nyt Vantaan kaupunki aikoo tarkkailla työpajojaan tarkemmin, niin suosittelisin perehtymään myös kaupungin oman pesulan toimintaan. Se pyörii käytännössä kokonaan palkattomalla työvoimalla, kuten täällä ja täällä olen kertonut.

Ja kun nyt on viimeinkin ruvettu perkaamaan näitä palkatonta työtä teettäviä pajoja, niin haastetaan saman tien oikeuteen kaikki Suomen kunnat rikoksesta nimeltä kiskonnantapainen työsyrjintä.

18485443_1412568722142099_921215701798153590_n

Kommentit (51)
 1. Nämä pienemmät päättäjät ajattelevat että koska isommat päättäjät edellä tekevat suuressa mitassa niin hekin voivat tehdä.

 2. työtöntyötön
  16.5.2017, 13:54

  Lienee yksittäistapaus. Täällä ei ole mitään nähtävää, hajaantukaa!

  Kuinkahan paljon tätä tapahtuu pienemmässä mittakaavassa, tyyliin työpajatoiminnanohjaajan pyörä on rikki mutta täällähän on toiminnassa mukana käytännön osaajia joten otanpa pyörän aamulla mukaan ja kyllähän sen joku korjaa vai mitä? Parempi että on tekemistä eikö? Tuo yllä oleva on nimittäin aika räikeä ja selvä esimerkki .

  Mitähän tuosta nyt seuraa kyseiselle pomolle? Päänsilittelyä ja jatkopesti jossain muussa kunnan toimessa. Entä voiko tuosta seurata kuntouttavassa remontteja tehneille mitään taloudellista korvausta? Epäilen ettei. Toivottavasti joku vie vielä jutun niin pitkälle kuin mahdollista.

  1. Minusta niille ihmisille, jotka nuo työt ovat tehneet, pitäisi nyt näin jälkikäteen maksaa palkka tehdyistä hommista. Se jos mikä olisi oikein.

   1. työtöntyötön
    16.5.2017, 15:48

    Epäilen että jos toiminnanohjaaja joutuu jotain vielä maksamaan se menee valmennustalo Valolle.

   2. Se olisi mielenkiintoinen juttu. Siitä lähtisi varmaan sellainen vyöry liikkeelle, että noiden maksamattomien palkkojen eteen valtio joutuisi varmaan ottamaan lisää lainaa. Ja käytäisi monia katkeria oikeudenkäyntejä ympäri suomen. Joissa moni orjatöissä ollut häviää.

    Osaakohan kukaan arvioida sitä rahamäärää, mikä jäänyt pois kulutuksesta. Kun tehdystä työstä ei ole maksettu asian mukaista palkkaa orjatyön keksimisen jälkeen. Jos heitän ihan hihasta lukeman vaikka 3 miljardia euroa siitä lähtien kun orjatyö tuli mahdolliseksi. Niin meneekö 3 miljardia euroa ylä vai alakanttiin pahastikin?

  2. Olisi mielenkiintoista tietää maksaakohan kunta noiden vetäjien ja heidän esimiestensä oikeudenkäyntikulut, jotka käyttivät laittomasti työttömiä omaksi ja sukulaistensa eduksi? Vai maksaako ammattiliittolakikulut? En usko, että joutuvat omasta pussistaan maksamaan.

   Tulee näet ironinen olo ajatuksesta, että joku vie (ilkeämpi sanoisi varasti) ensin tuhansilla euroilla työttömien työpanosta omaksi ja sukunsa eduksi ja sitten maksetaan muiden varoista oikeudenkäynnit vaikka varallisuutta on selkeästi kertynyt kun on talojakin kertynyt joita sitten ilmaisella työvoimalla laitetaan myyntikuntoon. Varmaan he itse kokivat tekevänsä oikein kun asia munaskuissa tuntui oikealta.

   Veikkaan, että he itse eivät kokeneet tehneensä mitään pahaa ja olivat siinä uskossa, että kaikki työttömät vain halusivat sitä, koska heidät oli sinne peloteltu karenssin uhalla. Siis ihmisoikeuksien vastaisella pelottelulla, jossa ihmiselta uhataan viedä ruoka-, lääke ja asumiskuluihin tarkoitetut rahat.

   1. Teemu Heinola
    17.5.2017, 00:06

    Oivallinen havainto Jarkolta!

    Se on yhdentekevää uhkataanko ihmistä pyssyn piipulla vai rahahanan sulkemisella – kummassakin tapauksessa uhataan ihmishenkeä.

Kommentointi suljettu.