Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Jäävuoren huippu

Vantaan kaupungin työpajatoimintaa johtaneen projektipäällikkön epäillään teetättäneen työpajatoimintaan osallistuvilla muun muassa kotonaan ja vanhempiensa luona remonttitöitä ilman korvausta.

Syyttäjän mukaan epäilty nainen on teetättänyt pajalaisilla kotonaan salaojien rakentamisen ilmaiseksi. Työhön kului 10 työpäivää ja siihen osallistui yksi pajaohjaaja ja kuusi pajalaista.

Syyttäjän mukaan projektipäällikkö teetätti pajalaisilla myös pintaremontin vanhempiensa luona sekä yhden omakotitalon remontin, jonka arvo on ollut yli 15 000 euroa. Työstä on laskutettu vain 1000 euroa.

Näin kertoo Yle tässä hyvin vähälle huomiolle jäävässä uutisessa. Tapaus on kuitenkin merkittävä, sillä se paljastaa jäävuoren huipun kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä. Työpajatoiminnan johtaja oli tarpeeksi hölmö hankkiakseen itselleen ja lähipiirilleen suoraa hyötyä palkattomasta työstä.

Olen jo vuosia sanonut, että suunnilleen jokaisessa kunnassa rikotaan lakia. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan terveitä ja työkykyisiä joko tekemään tarpeetonta, tai sitten heitä käytetään härskisti hyväksi korvaamalla heidän työpanoksellaan palkkatyötä. Tämä hyväksikäyttö lisääntyy koko ajan. Palkatonta työtä tekemään joutuvat ammattilaiset vääristävät myös kilpailua. Suunnilleen jokainen maamme työllistämispalveluja järjestävä työpaja tarjoaa halpaa työvoimaa vaikkapa puutarhatöihin tai autoremontteihin. Myöskään tämän oikeustapauksen mukaiset taloremontit eivät ole harvinaisia.

Työvoima on edullista, sillä sille ei makseta palkkaa. Siksi myös työpajojen hinnat ovat asiakkaille edullisia. Työpajat eivät tarvitse normaalin hinnoittelun mukaista rahaa, koska niiden tarkoitus ei ole tuottaa voittoa. Ne saavat jokaisesta työntekijästä 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta valtiolta, joten kaikki niiden myymästä työpanoksesta tai tuotteista saatu tulo on ylimääräistä. Sillä voidaan palkata lisää päällysmiehiä, tai rahat voidaan käyttää vaikka palkatun henkilökunnan virkistystoimintaan.

Tämä systeemi on sairas, mutta suurin osa kuntapäättäjistä ei sitä tajua. Yleensä he eivät edes ymmärrä koko asiaa. Heille on puhuttu työllistämisestä, jolla vältetään kunnan sakkomaksu. Se riittää heille, joten he voivat rauhassa kuvitella kunnan työllistäneen väkeä ihan oikeasti.

Järjestelmä on altis tämän tapauksen kaltaiselle oman hyödyn tavoittelulle. Projektipäälliköt ja työnohjaajat voivat ihan hyvin remontoida omien talojensa lisäksi sukulaistensa ja kavereidensa talot ja autot palkattomalla työvoimalla ilmaiseksi. He voivat vaikka teettää omat lumityönsä ja saunapuunsa palkattomalla työvoimalla. Kiinnijäämisen riski on pieni, eikä suurin osa heistä itsekään tajua syyllistyvänsä rikokseen. Näin on aina tehty, ajatellaan. Ajattelu on levinnyt niin laajalle, että myös yksityiset kansalaiset ovat ruvenneet kyselemään työttömiä tekemään pihatyöt ilmaiseksi. ”Kun pitäähän niiden jotain tehdä tukiensa eteen.”

Kun nyt Vantaan kaupunki aikoo tarkkailla työpajojaan tarkemmin, niin suosittelisin perehtymään myös kaupungin oman pesulan toimintaan. Se pyörii käytännössä kokonaan palkattomalla työvoimalla, kuten täällä ja täällä olen kertonut.

Ja kun nyt on viimeinkin ruvettu perkaamaan näitä palkatonta työtä teettäviä pajoja, niin haastetaan saman tien oikeuteen kaikki Suomen kunnat rikoksesta nimeltä kiskonnantapainen työsyrjintä.

18485443_1412568722142099_921215701798153590_n

Kommentit (51)

 1. Raija

  Nämä pienemmät päättäjät ajattelevat että koska isommat päättäjät edellä tekevat suuressa mitassa niin hekin voivat tehdä.

 2. työtöntyötön

  Lienee yksittäistapaus. Täällä ei ole mitään nähtävää, hajaantukaa!

  Kuinkahan paljon tätä tapahtuu pienemmässä mittakaavassa, tyyliin työpajatoiminnanohjaajan pyörä on rikki mutta täällähän on toiminnassa mukana käytännön osaajia joten otanpa pyörän aamulla mukaan ja kyllähän sen joku korjaa vai mitä? Parempi että on tekemistä eikö? Tuo yllä oleva on nimittäin aika räikeä ja selvä esimerkki .

  Mitähän tuosta nyt seuraa kyseiselle pomolle? Päänsilittelyä ja jatkopesti jossain muussa kunnan toimessa. Entä voiko tuosta seurata kuntouttavassa remontteja tehneille mitään taloudellista korvausta? Epäilen ettei. Toivottavasti joku vie vielä jutun niin pitkälle kuin mahdollista.

  • Mikko H

   Minusta niille ihmisille, jotka nuo työt ovat tehneet, pitäisi nyt näin jälkikäteen maksaa palkka tehdyistä hommista. Se jos mikä olisi oikein.

   • työtöntyötön

    Epäilen että jos toiminnanohjaaja joutuu jotain vielä maksamaan se menee valmennustalo Valolle.

   • Jyrki

    Se olisi mielenkiintoinen juttu. Siitä lähtisi varmaan sellainen vyöry liikkeelle, että noiden maksamattomien palkkojen eteen valtio joutuisi varmaan ottamaan lisää lainaa. Ja käytäisi monia katkeria oikeudenkäyntejä ympäri suomen. Joissa moni orjatöissä ollut häviää.

    Osaakohan kukaan arvioida sitä rahamäärää, mikä jäänyt pois kulutuksesta. Kun tehdystä työstä ei ole maksettu asian mukaista palkkaa orjatyön keksimisen jälkeen. Jos heitän ihan hihasta lukeman vaikka 3 miljardia euroa siitä lähtien kun orjatyö tuli mahdolliseksi. Niin meneekö 3 miljardia euroa ylä vai alakanttiin pahastikin?

  • Jarkko

   Olisi mielenkiintoista tietää maksaakohan kunta noiden vetäjien ja heidän esimiestensä oikeudenkäyntikulut, jotka käyttivät laittomasti työttömiä omaksi ja sukulaistensa eduksi? Vai maksaako ammattiliittolakikulut? En usko, että joutuvat omasta pussistaan maksamaan.

   Tulee näet ironinen olo ajatuksesta, että joku vie (ilkeämpi sanoisi varasti) ensin tuhansilla euroilla työttömien työpanosta omaksi ja sukunsa eduksi ja sitten maksetaan muiden varoista oikeudenkäynnit vaikka varallisuutta on selkeästi kertynyt kun on talojakin kertynyt joita sitten ilmaisella työvoimalla laitetaan myyntikuntoon. Varmaan he itse kokivat tekevänsä oikein kun asia munaskuissa tuntui oikealta.

   Veikkaan, että he itse eivät kokeneet tehneensä mitään pahaa ja olivat siinä uskossa, että kaikki työttömät vain halusivat sitä, koska heidät oli sinne peloteltu karenssin uhalla. Siis ihmisoikeuksien vastaisella pelottelulla, jossa ihmiselta uhataan viedä ruoka-, lääke ja asumiskuluihin tarkoitetut rahat.

   • Teemu Heinola

    Oivallinen havainto Jarkolta!

    Se on yhdentekevää uhkataanko ihmistä pyssyn piipulla vai rahahanan sulkemisella – kummassakin tapauksessa uhataan ihmishenkeä.

 3. Jarkko

  Tässä sietäisi myös tutkia sen, ettei tästä nyt laittomaksi todetusta toiminnasta, jolla on korvattu oikeaa työtä ja hankittu henkilökohtaista etua kieltäytyneille ole langetettu aiheettomia karensseja. On suuri riski, että tälläisessä tapauksessa on langetettu laittomin perustein karensseja.

 4. työtöntyötön

  ”…tai vaikkapa Vantaan vuokrataloyhtiön rappukäytävien kunnostuksia.
  – He tekevät tällasia vähän isompien ja kaupunkia lähellä olevien tahojen kohteissa hommia eli yksityishenkilöiden kodeissa töitä ei ole tehty enää töitä ollenkaan.”
  No tämä on kyllä yhtälailla väärin kuin yksityisten kotien remontointi. Vuokrataloyhtiöillä on yleensä palkattua henkilökuntaa. Ainakin vielä. Näyttää siltä että kuntien/kaupungien työntekijät alkavat pikkuhiljaa olla korvattavissa kuntoutujilla.

 5. Luukkaa Pyykorpi

  ”Jos olet saanut yhden lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa (4 000 euroa ennen 1.1.2017) tai enemmän, verotuksen perusteena on lahjan käypä arvo. Jos olet saanut kolmen vuoden aikana useita lahjoja, joiden yhteisarvo ylittää verollisen rajan, lahjojen käyvät arvot lasketaan yhteen ja verotus toimitetaan tämän yhteissumman perusteella.”
  Vantaan kaupungin työpajatoiminnan projektipäällikön omakotitalon remontin arvoksi arvioitiin 15.000 euroa. Verottaja lienee siis erittäin kiinnostunur syntyneen lahjaveron määrästä. Ja jos pimitetty, niin veronkierron seurauksena korotettu maksu.

  • Jarkko

   Tosin tuossa ei ole kyse lahjasta vaan rikoshyödystä mikäli heidät tuomitaan asiassa. En sitten tiedä katsotaanko asia virkavelvollisuuksien rikkomiseksi vai kiskonnan tapaiseksi työsyrjinnäksi.

   Ainakin kaikki tuossa täyttää kiskonnantapaisen työsyrjinnan tunnusmerkistön, koska tuossa on selkeästi asetettu työnhakija epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi taloudellista ahdinkoa ja riippuvaista asemaa työttömyyskorvauksista.

   ”Kiskonnantapainen työsyrjintä

   Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

   Sikäli valtio ja kunnat varmaan yrittävät kaikin keinoin kierrellä ja kaarrella vastuusta vaikka ovat tämän tilanteen mahdollistaneet ja kovin röyhkeää toimintaa kun tuolla on tavoiteltu omaa ja sukulaisten taloudellista hyötyä.

 6. Petri Honganmäki

  Jos ette edelleenkään suostu uskomaan, niin tervetuloa katsomaan kuinka reippaasti pyykki siirtyy työpisteeltä toiselle. Toiminta tapahtuu sujuvasti kahdessa vuorossa: aamuvuoro 8-12 ja päivävuoro 11-15, ja Kela pitää huolen että pysytään tiukasti ruodussa jo yksistään kellokortin kanssa.

  Saa nähdä, tuleeko minulle tästä hyvästä karenssia – oikealla nimellä kun luonnollisesti uskallan – ja suorastaan vaadinkin esiintyä.

  Toisaalta hyvillä mielin karenssin ja vihan vastaanottaisinkin: sen verran härskiä – tai jopa sairastakin – tämä surutta tapahtuva palkattoman työn teettäminen on.

  Olkaa hyvä.

  Hosantie 2
  01360 Vantaa

  • Erkki Posti

   Ihan mielenkiinnosta kysyn, kuinka monena päivänä viikossa olet nyhtötyössä? Minimin (1 pv/vko) yrittämiseen pitäisi olla joku erityinen syy. Työkykyisen henkilön kuntoutus on tietysti jo sinällään laitonta.

   • Petri Honganmäki

    Olen kuntouttavassa työtoiminnassa neljä päivää viikossa (ma-to) 4h (11-15) per päivä – eli 16h viikko. Täysin työkykyinen en ole, joten siinä mielessä olen oikeassa paikassa – tosin en ole työkyvytönkään.

    Vastaanotan likapyykkiä rullakoihin laitetuista säkeistä, lajittelen, merkkaan tarvittaessa ja lopuksi lasken. Lappu kiinni kärryyn ja se sitten pesutuvan puolelle. Yksitoikkoista ja tylsää toimintaa, mutta onneksi siinä työpisteessä voi omaan tahtiin edetä ja istua alas, jos siltä tuntuu.

    Tosin ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin: ihan hyvää tekee päästä pois neljän seinän sisältä tekemään jotain. Ei minulla pesulatyötä ja itse Reeliä vastaan itsessään ole mitään, sillä sinänsä siellä on varsin mukava olla, vaikka itse ”työ” on yksitoikkoista.

    Valon ja Koutsin toiminnasta en osaa sanoa mitään, mutta päiväkoteja ja niiden likapyykkiä riittää.

    Tervetuloa tutustumaan 3kk sopimus kerrallaan, jonka päätteeksi saa tyhjänpäiväisen arvoinnin ja pienen annoksen mielisteltyä paskapuhetta.

    • työtöntyötön

     Eli ymmärsinkö oikein, et ole kuntouttavaa vastaan omalla kohdallasi vaan nimenomaan sitä vastaan että kyseisessä paikassa selkeästi korvataan oikeita työpaikkoja ilmaistyövoimalla? Onko tuonne mahdollista työllistyä edes palkkatuella kuntouttavan jakson jälkeen? Entä olisitko työtoiminnassa jos se olisi täysin vapaaehtoista, siis ei pelkoa karensseista sun muista? Mikä on oma näkemyksesi, onko siellä töissä myös työkuntoisia tai pakottamalla kuntoutettavaan laitettuja? Ihan mielenkiinnosta kyselen.

     Hyvä että uskallat esiintyä omalla nimelläsi!

 7. Servitus

  Villiä menoa kuntouttavassa työtoiminnassa:

  http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2361886
  ”Olen osallistunut ja aikamoista pelleilyä oli. Käytännössä tehtiin alihankintahommia, mikä vääristää kilpailua. Kerran myös herätin naispuoleisen työnohjaajan sohvalta nukkumasta kello 14.00.”

  • Rosa Warski

   ”suoraan sanottiin että nyt kun saatiin ilmasta työvoimaa niin laitetaan likka siivoamaan varasto jossa kukaan ei ollut 5v edes käynnyt”

   Täsmälleen samaa tehtiin Geologisen Tutkimuskeskuksen labratyöharjottelussa jo yli kymmenen vuotta sitten. Vuosia, mahdollisesti kymmeniä vuosia siivoamatta ollut kemikaalivarasto oli yllättäen harjottelijan kontolla. Ellen olisi sanonut painavaa sanaa työturvallisuudesta, olisin riemuun joutunut:

   ”Tuolla kemikaalivarastossa on reippaasti merkitsemättömiä pulvereita ja litkuja. Ei niitä voi lähteä poistamaan ilman mitään tietoa sisällöstä. Niiden henkilöiden, jotka ovat itse jättäneet kemikaalit varastoon, täytyy siivota varasto. He tietävät, mitä kemikaalit ovat.

   Jos näitä henkilöitä ei löydy, tulee tuntemattomista kemikaaleista ottaa näytteet ja määrittää, mitä ne ovat. Käsittelyssä täytyy vähintään olla hasardityövälineet eli suojapuku, paksut suojahanskat ja hengityslaitteet. Tarkoitukseen täytyy olla asianmukaiset tilat.”

   Ja tietysti palkatta.

 8. keke

  Mitenkähän tuleekohan duunareille puuttuvat palkat sitten jälkikäteen tilille? Ois aika kätevää jos suomessa olis joku taho joka puolustais tämmösissä tilanteissa työntekijän etua joka sitten tarvittaessa kävis vaikka oikeudessa asti hakemassa puuttuvat palkkamassit työntekijän tilille

 9. olli

  Äänekoski ylpeänä esittää: Korvaamme henkseleitämme paukutellen viisi yritystä kuntouttavalla työtoiminnalla.

  http://www.aanekoskenkl.fi/?page_id=122

  • Servitus

   Mikkelissäkin osataan. Esimerkiksi Puhvettipaja: ”Palvelemme asiakkaita, mutta lisäksi teemme töitä tilauksesta. Voit tilata meiltä vaikkapa kakun tai pizzan juhliisi.”

   http://tyollisyysmikkeli.fi/tyopajat/pajaesittelyt/mikkelin-tyopajat/puhvettipaja/

   • Rintsu

    Tuli vaan mieleeni semmoinen juttu, että elintarvikelain mukaan kakun tai pitsantekijällä pitää olla hygieniapassi. Jos sitä ei ole viimeistään 3 kk työskentelyn aloittamisesta niin homma päättyy siihen.

    Kuinkahan tarkasti tota työpajalla kontrolloidaan?

  • Petri Honganmäki

   Onpa melkoinen mainos.

   – ”…halukkaita työtoimintaan on muitakin jopa jonoksi asti.”
   – ”Meille päästään, ei pakoteta.”

   Mitä tähän lisäämään…

  • Jarkko

   Kuntouttavassa työtoiminnassa on kyllä se puoli, että senkun kirjoittaa CV:n ansioksi ei välttämättä enää ikinä saa oikeita töitä mistään oikeasta firmasta, koska yksikään työnantaja ei halua työntekijää jonka edes epäilee olleen kuntoutuksen tarpeessa tai sairas ja huomaa sen jo CV:stä. Riippumatta siitä onko hakijalla edes mitään kuntoutuksen tarvetta. Tosin tämä voi olla hyväkin puoli jos ei työelämään halua enää.

   Kuntouttavan työtoiminnan mainostaminen CV:ssä on melkein sama kun mainostaisi CV:ssä pitkää kokemustaan ulosoton asiakkaana tai, että tuntee kaikki Suomen vankilat henkilökohtaisen kokemuksen kautta.

  • Maija Joki

   Ja miten suhtautuvat työntekijöilleen palkkaa maksavat autokorjaamot, kiinteistönhuoltofirmat, leipomot ja kahvilat tai muut yritykset, joiden on yritettävä pärjätä orjatyövoimaa käyttävien kilpailijoiden kanssa? Sekä ammattiliittojen että yrittäjien luulisi olevan kovinkin kiinnostuneita.

  • töytön

   Tuo likka kuvissa on itse työpajan vastaava ojaaja 🙂 Noinkohan itse toimenpiteessä olijat hymyilevät pajoilla puuhaillessaan.

 10. ani

  Hyötymistarkoituksessa työttömän työpanos ja asiaosaaminen kelpaa kyllä oikein hyvin, mutta palkkatyöpaikkaa ei voida antaa kun ei ole pätevyyttä, ammattitaitoa, ikää liikaa ja muita koottuja selityksiä. Sama ihminen kelpaa ja ei kelpaa, riippuen siitä, miltä kantilta asiaa puidaan.

  • töytön

   Näin se vaan jännästi näyttää menevän. Olet töissä, olet silti työtön. Moni sivustakatsoja luulee että palkkatöissähän nämä, Kelan palkkatöissäpä tosiaan, työttömyyskorvaus.

 11. stunned

  Nürnbergissä vastaavasta pääsi hirteen.

  Fritz Sauckel.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Fritz_Sauckel

  Hän puolustautui väittämällä, ettei Arbeitseinsatzilla ollut mitään tekemistä hyväksikäytön kanssa. ”Se on taloudellinen prosessi työvoimatarpeen tyydyttämiseksi.” Hän kielsi, että kyseessä olisi ollut orjatyö tai että oli tarkoitus raadattaa ihmiset kuoliaiksi (työllä tuhoaminen) tai että työläisiä olisi kohdeltu huonosti.

  • Jarkko

   ”Ich sterbe unschuldig, mein Urteil ist ungerecht. Gott beschütze Deutschland!” (Kuolen viattomana, tuomioni on epäoikeudenmukainen. Jumala suojelkoon Saksaa!).

   Tuokin Fritz Sauckel kehtasi väittää itseään viattomaksi ennen hirttämistään. Vaikka tuskin antoi sortamilleen ihmisille mahdollisuutta elää. Melkein kaikki natsi johtajat heittäytyivät marttyyreiksi ja esittivät viatonta oikeudenkäynneissään. Ainoastaan varustelu ministeri Albert Speer katui tekojaan oikeudenkäynnissä eikä heittäytynyt marttyyriksi tai viattomaksi natsi hallinnon tekoihin.

  • Hupu

   Suomessa muuten olisi hieman vastaava tilanne, mutta kun ovat painostaneet työttömät allekirjoittamaan vapaaehtoisen suostumuksen/sopimuksen, niin livahtavat tämän avulla hyvin ansaitusta hirttosilmukasta. Natsit eivät huomanneet pyytää juutalaisilta ja muilta keskitysleiriin viedyiltä allekirjoitusta vapaaehtoiseta osallistumisesta.

   Lain perusteella työttömien kyykyttäminen ei pitäisi edes toteutua nykytasolla, mutta kun ovat senkin toteuttaneet erittäin huolellisesti harkiten ja siirtäneet toimintavastuun virkaportaan alemmille toimihenkilöille, niin voivat silmät kirkkaina väittää etteivät he olleet lainkaan tietoisia, että viranhaltijat ovat ilman valvontaa ryhtyneet toimimaan Stanfordin vankilakokeen vanginvartijoiden tapaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanfordin_vankilakoe

   Mitä tulee tuohon mahdollisuuteen maksaa työttömille takautuvasti palkkaa, niin mielestäni ei pidä edes ajatella yhteiskunnan maksavan lystiä, koska tietysti ensisijassa pitää ottaa kiskonnan tapaisen työsyrjinnän mahdollistaneiden/toteuttajien koko omaisuus ja sitten seuraavakksi isketään kourat yllyttäjien omaisuuteen, jonka jälkeen vasta ryhdyttäisiin julkisista varoista makselemaan.

   Osaako kukaan kaivella tietoa, kuinka paljon työttömien palveluihin käytetään rahaa?

   • töytön

    Sipilän taikaseinästä heh aina pari miljardia löytyy työttömien ”palveluihin” ja työssäkäyvien mielien muokkaamiseen otolliseen suuntaan, nyt kun on Ylekin valjastettu.

 12. Pertti Ikonen

  Asia kannattaa seurata loppuun asti sillä pahimmassa skenariossa työpajatoimintaan osallistuineita työkuntoisia työttömiäkin voidaan syyllistää ilmaisen työn tekemisestä, kun ovat ”vapaaehtoisesti” menneet kuntouttavaan työtoimintaan tekemään laittomia töitä.

 13. töytön

  Notta on härskiä touhua tosiaan, mutta eipä yllätä. Mitehhä lie nämä konnat jääneet kiinni touhuistaan.. Kyllä nämä puuhastelupajat on sitte niin perssiistä, että sylettää.

 14. Jyrki

  Niin kuin jo kommenteissa todettiin yksittäistapaus. Ei aiheuta mitään toimenpiteitä laajemmin, koska vain yksittäistapaus ja ongelmaa ei ole olemassakaan ja asia vaijetaan kuoliaaksi. Tätä mieltä on takuuvarmasti joka ikinen päättäjä joitain harvoja lukuunottamatta. Ja nekin harvat laitetaan hiljaiseksi ryhmäkurilla ja jos se ei toimi potkastaan ulos piireistä. Toki päättäjissä kuin kuntien työntekijöissäkin on myös niitä hölmöjä yllättävän paljonkin, jotka luulee, että työttömät saa oikeasti oikean palkan tekemästään työstä palkkanauhalla jne.

  Omassakin kunnassa on tällä hetkellä päättäjissä että työntekijöinä henkilöitä, joiden mielestä kuntouttavatyö ei ole ongelma. Ei vaikka sillä selkeästi on korvattu palkkatyövoimaa ja korvataan ja tullaan korvaamaan edelleen. Näiden henkilöiden mielestä on täysin oikein, että työtön joutuu tekemään jotain korvauksien eteen, koska se on heidän mielestään työttömien palkka. Jos tuollaiselle päättäjälle/työntekijälle yrittää alkaa oikaisemaan asiaa, niin omaan kokemukseen liittyen tiedossa on päättäjän/työntekijän suunnalta on tiedossa vain epäasiallista naamapunaisena huutamista päin naamaa. Jossa tehdään selväksi, että sinä voit pitää turpasi kiinni tässä asiassa. Ja sitä suuremmalla syyllä jos satut olemaan vielä työtön ja kuntouttavassa työssä.

  Joten voin sanoa, että hyvin mahdotonta tuota toimintaa on pois kitkeä. Jos joku 9e/pvä orja alkaa ”kapinoimaan” vaikka tuota hyväksikäyttöä vastaan. Niin saa tietää olevansa karenssissa hyvin nopeasti tai hänelle voidaan järjestää muuta ikävämpää kyykytystä jos ei vaikka kuntouttavan työtoiminnan sankareiden ja hyväntekijä teetättäjien polttopuiden tai muun sellaisen tekeminen kiinnosta.

  Ja tähän juttuun liittyy paljon ongelmia, joita ei olisi jos työstä maksettaisi asianmukainen palkka vaikka sitten osa-aikaisesti palkkatyöhön kuuluvilla eduilla. Osa-aikainen siksi, että on varmasti työttömiä, jotka ei pysty tekemään täyspitkää työpäivää, mutta se 4h 1 päivä viikossa voi onnistuakin myös PALKALLA, jota ei nyt halutakaan maksaa, koska ilmaiseksi saa orjan uhkailemalla tekemään saman. Mutta jos sen saisi palkalla, niin silloin esimerkiksi opiskelu vaikka yliopistossa AMK:ssa jne. Onnistuisi. Nyt kuntouttavassa se on yksiselitteisesti kielletty, vaikka se voisi nostaa työttömän lopulta takaisin palkkatyöhön. Ja juuri ehkä siksi näin ei halutakaan tapahtuvan.

  Ja nyt esimerkkinä oli vasta opiskelu on varmasti paljon muutakin, mitä oikea palkka tehdystä työstä mahdollistaisi työttömälle ja palvelisi hänen etujaan päästä elämässä eteen päin. Mitä kuntouttava orjatyö ei tee, vaikka niin monet luulee.

 15. Heikki T. Keto

  Äidinkieli hoi! Mitä tarkoittaa ”teetättää” kun kysymys ilmeisesti on teettämisestä? ”Hevonen vetää, ajomies vejättää, kymppi vejätyttää ja pomo vejätätyttää”…

  Terveisin vanhasuomalainen ulkomaalta

 16. mikko

  mitä eroa teetääkö yhdistys vai sen kuntoutavan työtoimminan ohjaaja tätä toimintaa
  esim yhdistys haalii itselensä kubtoutavan työtoiminan järjestämis mahdolisuuden
  koska yhdistyksen talous kiinteistöt sen organisaation pää jehut ovat työttömiä itse mitä tapahtuu kun se lupa järjestölle järjestää kuntoutavaa työtoimintaa heltiää
  1 ne entiset työhön työttömät yhdistyksen kolmanen-sektorin ihmiset työlistyvät kuntoutavan ohjaajiksi valtion verorahoilla
  2 he teetävät yhdistyksensä kiinteistöjen laajenus korjaus remontti hommat kuntoutajilla ilmaiseksi eli kartutavat sen arvoa
  3 mitä eroa on jos yhdistys teetää kiinteistönsä korjaus remontejja kuntoutavilla
  tai he tekevät niitä aliurakointina sen yhdistyksen kautta kuntoutujina
  josta se yhdistys laskutaa sitä yksityishenkilöä
  joka niitä kuntoutavia käytää hyväkseen puoli-ilmaiseen työhön remontiin
  *molkky pelin valmistamiseen *
  4 ammatilisessa koulutuksessa tämä sama pätee oppilaisiin
  esim TAKK On kaikkin kiinteistönsä laajenukset rakenukset remontit teetänyt opiskelijoilaan eikä kukaan pidä sitä mitenkään moraalitomana touhuna
  vaikka sitä se oikeasti on
  +heidän oppilaitensa aliurkointi työharjoitelussa
  oppilaitoksien itse järkäämissä työkohteissa siis aliurakointi bisneksessä
  oppilailla
  puhdasta aikuis-opiskelijoiden hyväksi käyttöä sanon mina
  opetus tulee kakosena
  aliurakointi on ykkös prioritetti
  jota hallitus vielä haluaa lisätä
  lisäämällä työssä oppimista ammatti koulutuksissa
  eli opilaista tehdään ilmaisia oppilaitosten aliurakointia bisnes mielessä olevia
  opetuksesta viis ilmaistyöntekijoitä joita he nyt jo ovat suurinpirtein
  *opiskelija* vakkansilla

 17. Venla Bevan

  Eräässä nimeltämainitsemattomassa kunnassa on haikailtu maisemointiurakoita. Molempiin tarvitaan sekä konetekniikkaa osaavia että fyysisesti päteviä tekijöitä. Kun talkoisiin ei löydy tekijöitä, suunnitelmana on, että työttömät tekee.

  • Jarkko

   Ei mitään uutta auringon alla. Yhdysvalloissa suuren laman aikaan 1930-luvulla miljoonat työttömät joutuivat metsänistutus töihin, koska maanviljelijät olivat kymmenien vuosien aikana hakanneet niin paljon metsiä, että eroosio uhkasi monilla alueilla ruuantuotantoa. Ihmiset jaettiin siis keinotekoisesti kahteen eri ryhmään maanviljelijoihin, jotka saivat omistaa maata ja saada puunkaadosta, sekä viljelystä rahaa, sekä työttömiin joiden tehtävä oli korjata näiden maaomistajien ”tienaamisen” aiheuttamat tuhot ruokapalkalla.

   Nämä samat jutut ovat näin työttömyysongelmien pahennuttua vain nostaneet uudestaan päätään. Kaiken laiset tyypit nostavat päätään taas kerran kellareistaan, jotka katsovat omistavansa muiden elämän ja oikeuden tehdä muiden puolesta valinnat elämän suhteen.

 18. Rintsu

  Kiinnitin huomioni samaan mitä Mikko tuossa jo sanoikin.
  Mitä eroa asioilla on? Kun se on ihan okei, että työttömillä saa teettää vaikkapa niitä remonttihommia kunhan vaan pajaohjaajan vanhemmat eivät kyseistä palvelua erehdy tilaamaan?

  Syyte luottamusaseman väärinkäytöstä on vähintäänkin kummallinen.

  ”Jos se, jonka tehtävänä on hoitaa toisen taloudellisia tai oikeudellisia asioita, väärinkäyttää luottamusasemaansa

  1) ryhtymällä sellaiseen toimeen, johon hänellä ei ole oikeutta, tai

  2) jättämällä tehtävänsä kokonaan tai osaksi suorittamatta

  ja siten aiheuttaa vahinkoa sille, jonka asioita hänen tulee hoitaa,”

  Ovatko työttömät kärsineet tuossa vahinkoa? No eivät, ja jos ovat niin se johtuu kuntouttavasta työtoiminnasta itsestään eikä paikasta jossa sitä on tehty. Kaupunkikaan ei ole kärsinyt vahinkoa jos hommista on laskutettu taulukon mukaan.

  Kiskonnan määritelmä tuossa täyttyisi paremmin koska tuossa on hankittu itselle taloudellista etua. Siis jos on. Uutinenhan ei kerro onko remonttipalveluja ollut yleisemminkin myynnissä. Mutta ilmeisesti on koska uutisen mukaan moisia palveluja ei e n ä ä myydä yksityisille. Mutta kun myytiin niin miksi pajaohjaajan vanhemmat eivät niitä muka olisi saaneet ostaa?

  • Jarkko

   Rintsu tuolla sinällään ei ole merkitystä onko palveluja myyty vai ei, koska laki kieltää kuntouttavalla työtoiminnalla korvattavan palkkatyötä ja remonttityön myyminen korvaa ihan selkeästi rakennusliikkeiden työtä ja salaojitus maanrakennusliikeiden työtä.

   Jokainen varmaan omasta mielestään saa korjata kotinsa, mökkinsä ja sukulaistenkin mökit kaupungin eli veronmaksajien maksamilla työkaluilla, materiaaleilla ja sinne työttömien taloudellista ahdinkoa hyväksi käyttävällä työvoimalla. Jokainen varmaan on sitä mieltä, että heidän munaskuissaan kuntouttava työtoiminnan kuuluukin toimia juuri näin. Eikä sinne painostetulla työvoimalla kuulu olla edes pientä lainsuojaa.

   Laki ja oikeuslaitos sitten voi olla asiasta erimieltä.

   • Rintsu

    ”Rintsu tuolla sinällään ei ole merkitystä onko palveluja myyty vai ei, koska laki kieltää kuntouttavalla työtoiminnalla korvattavan palkkatyötä ”

    Itse asiassa on ja todella paljon. Siis nyt syytteessä olevan kannalta.
    Jos se on kunta joka rikkoo lakia niin yksittäinen pajaohjaaja ei kuulu syytettyjen penkille.

    Tuossakin tapauksessa syytetyn penkillä on nyt täysin väärä henkilö tai ainakin täysin väärästä rikoksesta syytettynä. Meinaan, että jos työntekijä käyttää firman henkilökuntaa tai tarvikkeita omien asioidensa eteen niin se on työnantajan homma antaa potkut ja tarvittaessa tehdä rikosilmoitus vaikkapa kavalluksesta.

    Syyte luottamusaseman väärinkäytöstä tulee kaatumaan ihan siihen, että työttömille ei ole koitunut asiasta vahinkoa. Joku muu rikosnimike pitäisi keksiä.

    Toiminnan moraalista voi olla montaa mieltä, mutta huonoa moraalia ei laki sinänsä kiellä. Itsekin olen jokseenkin moraaliton harva se päivä mutta ei se yleistä syyttäjää kiinnosta tippaakaan.

 19. Hyväksikäyttäjä esiintyy aina hyväntekijänä

  Miksi sama toiminta on laillista kun työttömiä käyttää hyväksi kaupunki tai isompi firma? Perversseintä on että työttömien hyväksikäyttöä, kun se tapahtuu laillisesti, mainostetaan työttömään kohdistuvana palveluna. Vuosikausia on mennyt täydestä ajatus että ilmaistyön teettämistä (usein vieläpä karenssilla kiristyksen tuloksena) on mainostettu ikäänkuin kyse olisi hyväntekeväisyydestä joka kohdistuu ilmaistyöhön pakotettuun henkilöön.

  Kun itse olin nuori ja kokematon te- toimisto sijoitti minut tällaiseen ilmaistyöhön. Paljon myöhemmin vasta tajusin siihen sisältyvän hyväksikäytön, koska toimintaa mainostettiin siten että se on minuun kohdistuvaa palvelua ja edistää työllistymistäni. Kävin läpi useamman tällaisen työllistämistoimenpiteen.Niihin oli velvoite osallistua, muussa tapauksessa minulta olisi viety viimesijaiset tuet joiden avulla pysyin hengissä. Myöhemmin tajusin että tällaisella ”työhistorialla” on oikeilla työmarkkinoilla ja myös kouluihin pyrkimisellä negatiivinen vaikutus. Oikea työnantaja, ja jopa koulut katsovat että ”kuntoutuksen” ja ”tukitoimenpiteiden” kohteena ollut työnhakija on moniongelmainen eikä täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Nyt keski- iän siintäessä horisontissa on myrkyllistä ajatella, miten minut nuorena terveenä, normaaliälyisenä työkykyisenä elämäni alussa leimattiin. Nämä mätäiset yhteiskunnan ”tuki”toimenpiteet tekivät elämässäni sellaista myyräntyötä, että sillä on ollut todella tuhoisa vaikutus koko loppuelämäni muodistumiseen.

  Tämä on yhteiskunnan laillisesti ylläpitämä invalidisointikoneisto, jonka tarkoitus ei ole enempää tai vähempää kuin ohjata tietty määrä ihmisiä orjaluokkaan jo heti elämänsä alussa kun on puolustuskyvytön ja tietämätön, ja sementoida heidät sinne koko elämänsä ajaksi.

  • Servitus

   Osuva nimimerkki, Hyväksikäyttäjä esiintyy aina hyväntekijänä.

   Eikös Yhdysvalloissakin käytetty yhtenä perusteena orjuudelle jonkinlaista hyväntekeväisyyttä, koska orjien ei ajateltu pärjäävän ilman orjuuttajien apua.

 20. Jari Kähkönen

  Hiphurraa! Yksi jäi kiinni, koska veti välistä toiminnan päämiehelle kuulunutta rahanarvoista ilmaistyötä. Ei siksi, että ilmaistyö olisi kenenkään mielestä väärin, eikä etenkään siksi että joka ainoa sitä tehnyt oli shanghaijattu sisään sosiaalioikeudellisella hallintopakolla. Sen rikkomisesta taas olisi tullut vanhaan tapaan kuranssia siihen katsomatta, että olisiko tässä tapauksessa oikeus teettää jotain vai ei. Humaanisuuteen taipuvainen lohduttakoon itseään spekulaatiolla, että olisivathan nuhteettoman luotettavat virkamiehet voineet asian paljastuttua valitustiellä vetäistä takaisin ja laittaa omaoikaisun kautta päivärahat taas pelaamaan niille, joilla oli pääkaupunkiseutuisella paikallismurteella eli slangilla niin sanoaksemme ”fyrkat pydessä”.

  Niin varmaan, siksi nytkin joku julkisen palvelun maakuntatoimituksen keskinkertaisuus lörisee äärimmäisen kieli keskellä suuta tehdyn normaalijournalistisen nettipätkän, Ei asiaa ole tarkoituskaan ymmärtää eikä vaatia mitään muuttamaan. Antaa vain käsitys, että järjestelmä toimii ja hoitaa myös ongelmatilanteet. Ei ole pääsyä kenenkään muistivihkoon, toimitus- tahi tietojärjestelmiin, mutta ohut pirullisuus panee sen estämättä kysymään, että minkähän ihan silkkaan kiiman ja kateuden peruslakiin perustuvan työpaikkakähinän jälkeen tuokin kohta oikeusasiaa saava esirakastaja sitten ilmiannettiin? Niin juuri. Selitettäköön sille joka kuuntelee tai on kyllin hyväuskoinen kuulemansa omaksumaan, mutta vanhalle tekijälle ei kannata edes yrittää. Pokeri se on toki minullakin, mutta enää keski-ikäisenä se ei pidä niin rautaisesti kuin totisena nuorena miehenä.

  Kysymyksen tulee siis Sakarin bloggauksen kommentoinnissa kuulua ”Entä sitten?” Erityisesti kiduttavan työtoiminnan ja yleisesti kaiken vastaavan niin sanotun sosiaalipalvelun piirissä vallitsee valtava läpinäkymättömyys, jonka takana voisi tapahtua käytännössä ihan mitä tahansa. Näin siksi, että aikuisyhteiskunta ei oikeasti välitäkään tietää kuinka siellä toimitaan ja minkä päämäärien edistämiseksi. Ovatpa vain salaa onnellisia, kun eivät itse, eikä kukaan heidän läheisensäkään, ole siellä. Ihan oikein se niille on, sieltä kuuluisi, jos tarpeeksi ahdistaisi. Sitten ne suojelevat itseään totuudelta, jos ovat sen eteen joutumassa. Popperilainen opetus järjen hirmuvallasta uskon hirmuvallan korvaajana sopii tähän. YLE:n kuukausipalkannauttija suojelee keskiväestöä, että sille ei sanottaisi päin lärviä niin sanotun järkensä olevan todellisuudessa suurinta järjettömyyttä.

  Nälkäpalkkatyömarkkinoiden luomisesta tai from welfare to work -veivauksista en nyt panne nettiin riviäkään. Johan tästä on kyllin männävuosina kirjoiteltu. Tai solidaarisuudesta. Eikä kyllä köyhyyden ja työnkään kulusta historiassakaan. Kuinka oikeastaan Sakarin bloggauksessa ylösnostama, phahaa, rakas ällöttävä ”konventionaalinen viisaus” ei siten yllättänyt yhtään ainakaan minua.

  • Jarkko

   Yleensä ”esirakastajan” saamat kantelut tulevat sisäpuolelta, koska ulkopuolelta tehtynä kantelun tekijän pitää olla aika taitava, että saa sen menestymään. Pitää osata lakia ja tuntea miten järjestelmä toimii ja omata kärsivällisyyttä kerätä mahdollisimman paljon liitteitä ja todistusaineistoa kantelulleen. Ulkopuolelta käsin niiden hankkiminen on usein vaikeaa jos oikeasti haluaa, että kantelu menestyy sen laatimiseen on pakko nähdä aikaa ja vaivaa. Siltikin se voi olla vaikeaa saada sitä menestymään kuten Aarnion tapauksessa suoraan poliisille Aarniosta tehdyt kantelut päätyivät roskikseen kunnes ne tehtiin suoraan valtakunnansyyttäjänvirastoon vasta sitten alkoi tapahtua.

   Kyllähän se aika selkeää on, että Suomeen yritetään vaikka väkisin toteuttaa oikeistolaista ”utopiaa”, jossa varsinkaan tulonjaossa heikommalle jääneet eivät saa elää elämäänsä ja tavoitella onneaan haluamallaan tavalla. Hyvä kun tässä järjestelmässä enää saa edes tämän ”utopian” kärsimystä aiheuttavia ongelmia kritisoida saati tuoda esiin. Oikeistolaisuus tuo turvallisuuden tietyn varallisuustason ylittäneille, muista ja heidän onnestaan ei ole niin väliä onko varallisuus tason alle jääneden terveydestäkään väliä. Monet raportit kun kertovat, että nämä kuntouttavat työtoiminnat saavat jopa henkisesti terveiden ihmisten henkisen terveyden järkkymään mitä lukee siellä olleiden kokemuksista.

 21. Rintsu

  Kuten jo sanoin niin tuossahan pajaohjaaja ei ole välttämättä syyllistynyt yhtään mihinkään. Jos kyseinen palvelu on yleisesti myynnissä ilmoitetuin hinnoin niin ostaja saa olla vaikka kunnanjohtaja tai ministeri eikä syylisty yhtään mihinkään. Joten kyllä pajaohjaaja saa ostaa oman pajansa palveluja, eikä se ole rikos. Jopa henkilökunta- alennukset ovat ihan laillisia.

  Itte aikanaan intissä vietin kaksi viikkoa maanviljelijän punajuuripellolla. Maanviljelijä osti puolustusvoimilta kyseisen palvelun. Mitäpä sillä on väliä vaikka pellon olisi omistanut joku upseeri? Siis jos palvelu on hankittu normaaleja kanavia myöten eikä väärinkäyttämällä virkavaltaa, käyttäen omiin tarkoituksiinsa työnantajan henkilökuntaa tai tarvikkeita.

  Jos paja myy ruohonleikkausta/fillarihuoltoa/atk- korjausta tms niin ongelma on just siinä, eikä siinä kuka palvelun ostaa. Ainutkaan mökkitalkkari/fillarihuolto/vara- aviomies ei pysty kilpailemaan sitten mitenkään.

  Eikä tilanne parane yhtään jos kaupunki ilmoittaa, että jatkossa remonttipalveluita ei myydä yksityisille vaan jatkossa työttömät kunnostavat kaupungin vuokratalojen rappukäytäviä. Keneltäs ne urakat sitten jää saamatta? Ja ikäänkuin työtöntä hirveesti kiinnostaisi kuka omistaa sen seinän joka hänen on käsketty maalaamaan.

  • Jarkko

   Se että olet ollut jonkun maajussin punajuuripellolla ja se on ollut jonkun sinulle siitä käskyn antaneen mielestä oikein ei tee siitä automaattisesti laillista, koska asevelvollisella ei saa teettää palvelukseen tai koulutukseen kuulumatonta työtä. Toki käskyjä voidaan antaa, mutta käskyjen lainmukaisuudesta vastaa niiden antaja viimekädessä raastuvassa tai muussa puolustusvoimien kurinpitomenettelyssä jota säätee sotilasrikos laki. Tuossa tapauksessa kyseessä on esimiesaseman väärinkäyttäminen.

   Esimies Aseman väärinkäyttämiseksi luetaan mm. ”käskyvaltaa väärinkäyttäen aiheuttaa käskynalaiselle sellaista kärsimystä tai sellaista vaaraa hänen terveydelleen, joka ei ole palveluksen kannalta tarpeellista, taikka kohtelee häntä nöyryyttävällä tavalla, tai” ja ”teettää käskynalaisella palvelukseen tai koulutukseen kuulumatonta työtä.”

   Jos olit kantahenkilökuntaa niin silloin työnantaja periaatteessa voi laittaa sinut tekemään mitä tahansa töitä palkkaasi vastaan, mutta asevelvollisella ei saa teettää palvelukseen ja koulutukseen kuulumatonta työtä.

   Poikkeusolot ovat asia erikseen poikkeusoloissa kansalainen myös asevelvollinen voidaan työmääräyksellä laittaa periaatteessa mihin vain töihin mikä katsotaan välttämättömäksi, mutta silloinkin työmääräyksen lainmukaisuudesta on vastuussa sen antanut virkamies.

   • Rintsu

    ”Se että olet ollut jonkun maajussin punajuuripellolla”

    Eipä siinä hommassa ollut mitään laitonta. Ainakaan silloin, en tiedä olisiko nyt? Ei siinä kukaan käyttänyt esimiesasemaansa väärin. Ainakaan tietääkseni. Kuka tahansa maanviljelijä pystyi tilaamaan komppanian varusmiehiä jos vaan oli syy, maksoi valtion pyytämän taksan eikä ollut sotaharjoitusta meneillään.

    Joten jos sinä tai vanhempasi ostatte kunnan tai valtion myymää palvelua, niin se ei millään mittapuulla ole rikos, vaikka olisit kunnalla tai valtiolla töissä.

 22. Anneli

  Ehkä tajusivat työntää salaojaputket täyteen soraa 😉

 23. Eevu

  http://www.elisanet.fi/valiasema/toiminta-ajatus.html

  Nokian malli. Ammattimaista tieliikennettä muuttohommina- kuntouttavana…lista on melkoinen mitä asema tarjoaa ja kaikki on vähintään 6kk kuntouttavassa ja EHKÄ 23kk palkkatuella. Minut yritettiin ammattilaisena tuupata kuljetuspuolelle tekemään lain vastaista työtä. Kun kuljetuksia suoritetaan rahaa vasdtaan- on oltava liikenneluvat. Eipä ole. Kun tätä kysyttiin- pomo hermostui ja löi luurin kiinni. Kun katsoo rekrytointeja niin ihan ammattijengiä sinne komennetaan….

  • Jarkko

   Tuossa liikennelupien puuttumisessa on sellainen puoli, että uusimman 2013 vuonna voimaan tulleen liikennelain mukaan, että myös kuljetuksen tilaaja voi olla vastuussa jos tilaa kaupallista kuljetusta suomessa ilman liikennelupaa, koska lakiin on kirjoitettu työn tilaajalle ”selvitysvelvollisuus” sen suhteen, että taho joka hoitaa kuljetusta hoitaa lakisääteiset velvoitteensa.

   ”Tilaajan selvitysvelvollisuus ja rangaistussäännös: Jos tilaajalla on perusteltu syy epäillä, että kuljetuksen suorittaja ei hoida lakisääteisiä velvoitteitaan työnantajana, kuljetussopimusta ei saa tehdä. Tilaajaa voidaan silloin rangaista selvitysvelvollisuutensa laiminlyönnistä.”

   Vähän ilkeämpi tuonne pakotettu ammattikuljettaja voisi aina kuljetuksen toimituksen yhteydessä kertoa kuljetuksen tilaajalle, että meilläpä ei muuten ole liikennelupia tähän tilaamaasi kuljetukseen olet nyt tullut asiasta tietoiseksi, joten lain edessä olet laiminlyönyt tieliikkennelaissa olevan selvitysvelvollisuutesi joten sinulle voidaan hakea rangaistusta asiasta jos joku sattuu tekemään ilmoituksen asiasta valvovalle viranomaiselle tai poliisille. Hyvää päivän jatkoa. 🙂

Kommentoi »

Comments are closed