Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lumetyö

– Aika ajoin julkisuudessakin on ollut esillä huoli siitä, että työkokeilussa olevia käytettäisiin korvaamaan työsuhteessa olevia työntekijöitä. Asiaa koskevat selvitykset eivät kuitenkaan tue näitä väitteitä.

Näin sanoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos palkatta teetettävästä työstä. Kuka tahansa kenttää tunteva tai edes terveellä ymmärryksellä varustettu tietää ihan muuta, kuten tuosta linkittämästäni jutusta käy ilmi. Meille kasvatetaan sukupolvea, joka pitää palkatonta työtä ihan normaalina ja siitä saatavaa työttömyysetuutta palkkana.

TE-toimiston osaamisen kehittämispalvelujen palvelupäällikkö on jutun mukaan paremmin perillä käytännön tilanteista, mutta hän elääkin menneisyydessä sanoessaan fokuksen olevan asiakas.  Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 1 §:n mukaan tarkoitus on edistää työvoiman tarjontaa, eli fokus on ihan lain mukaan työnantaja.

Palkattomalla työllä on monta nimeä, ja lisää keksitään koko ajan. Vuoden 2013 alussa työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin ja nimeksi tuli työkokeilu. Pelkästään nykyisen hallituksen aikana on keksitty rekrytointikokeilu ja työelämäkokeilu.

Rekrytointikokeilu tarkoittaa kuukauden mittaista palkattoman työn jaksoa, jonka aikana työnhakija voi näyttää työantajalle osaamisensa. Viime viikolla eduskunta hyväksyi neljällä paikkakunnalla tapahtuvan kokeilun, jossa kuntouttava työtoiminta nimetään uudelleen työelämäkokeiluksi, jota voidaan järjestää myös yrityksissä.

Kuntouttavaa työtoimintaa on tähän asti voinut järjestää vain kunnissa, seurakunissa, yhdistyksissä ja säätiöissä. Näin on haluttu estää kilpailuedun antaminen joillekin yrityksille, sillä kukaan ei voi kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole palkkakustannuksia. Tätä lainkohtaa on kierretty menestyksekkäästi koko ajan, kun kunnat, yhdistykset ja säätiöt ovat perustaneet yrityksiä, joihin ovat ohjanneet kuntouttavaan työtoimintaan tulevat. Vantaan kaupungin suurpesula toimii pääosin kuntouttavan työtoiminnan voimin, kuten olen kertonut marraskuussa 2014 ja lokakuussa 2015.

Lakia siis rikotaan surutta ilman että mikään viranomainen siihen puuttuu. Palkaton työvoima tuottaa kiellettyä kilpailuetua, joten hallitus on poistanut ongelman antamalla kaikille yrityksille mahdollisuuden saada palkatonta työvoimaa. Pitää vain muistaa puhua työelämäkokeilusta ja kehuskella auttavansa työttömiä, niin saa hyvän työllistäjän maineen.

Palaan vielä tuohon Ylen uutiseen ja hallitusneuvoksen höpinöihin työkokeilusta. Hänen mukaansa työkokeilulle laissa säädetty enimmäiskesto estää harjoittelukierteen syntymisen. Työkokeilu voi kestää enintään 12 kuukautta – samalla työnantajalla kuitenkin enintään kuusi kuukautta. Työkokeilu voidaan järjestää kunnalla 12 kuukaudeksi, mutta samaa työtehtävää voi kokeilla kuitenkin enintään kuusi kuukautta.

Hallitusneuvos ei liene huomannut, että lain mukaan työkokeilun enimmäiskeston laskenta aloitetaan uudelleen alusta, kun henkilö on ollut yhdenjaksoisesti työttömänä vähintään 12 kuukautta tai kun alle 25-vuotias on ollut enimmäiskeston täytyttyä yhdenjaksoisesti työttömänä vähintään kolme kuukautta. Työtön käy siis välillä olemassa työtön 12 tai kolme kuukautta iästä riippuen, jonka jälkeen on taas käytettävissä palkattomana työvoimana. Tämä on sitä ”kierteen katkaisemista”.

Rakkaalla lapsella eli palkattomalla työllä on monta nimeä. Työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, rekrytointikokeilu, työelämäkokeilu; kaikki ovat samaa palkatonta työtä. Suurin silmänkääntötemppu on, että suunnilleen kaikki muut kuin työttömät itse uskovat tai uskottelevat itselleen palkatonta työtä tekevien olevan oikeissa töissä. Työttömät kyllä tietävät, että kyse on lumetyöstä. Tai oikeastaan lumepalkasta.

19554159_1392825074096401_274085238366107555_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (42)

 1. Jani Heikkinen

  Eipä tuo millään lailla oikein ole. Tässä orjuutetaan ihmisiä tietoisesti. Nyt kannattaisi väsyneimmänkin olla hereillä, kun seuraavat vaalit tulevat. Ei näitä järjestelmiä pureta ellei valtaan saada toisenlaista porukkaa.

 2. Tanja Takalo

  Minä olisin saanut olla palkattomana työvoimana 10 vuotta jos työkkäri olisi saanut päättää. Kerjäsin välillä tutuilta yrittäjiltä hanttihommia, ettei tarttenut lähteä paikkaamaan lähihoitaja vajetta kunnalle. Uskomattoman röyhkeää toimintaa tämä on ollut. Ja kyyti näyttää vain pahenevan.

 3. Viljo Kärkkäinen

  Tuo ”lumepalkkahan” on kustannettu työttömyysvakuutusmaksulla. Milloinkahan vaaditaan vastikkeellisuutta tapaturma-, liikenne- tai vahinkovakuutuksien korvauksiin…

 4. Näsä Viisas

  Sen lisäksi, että työkokeilun kestoa rajoitetaan hakijakohtaisesti, sitä pitäisi ehdottomasti rajata työnantajakohtaisesti. Esim. jokaista 12kk kokeilujaksoa kohden pitäisi osoittaa palkanneensa yksi työtön vakituiseen työsuhteeseen.

  • Oikeissa töissä

   Itse olen töissä 4 pv/vk 8 h päivä näiden sosiaalietuuksien parissa. Tililleni tästä työstä jää 1395 e (netto). voi helposti laskea, että sama summa pyörii nettona monen työttömänkin tileillä (asumistuet yms summattuna). Kulukorvaukset ovat verotonta eikä niitä lasketa tähän nettoon. Voimmehan toki vaihtaa näiden työkokeilujen hinnan oikeaksi palkaksi, mutta miksi kukaan tällä summalla tulisi töitä tekemään (paitsi me ketkä haluamme olla palkkatöissä). Palkkatodellisuus on vain tätä. MUTTA; voisimme antaa karensseja työstä kieltäytyville joten jokunen valtion euro säästyisi.

   • Saku Timonen

    Työskentelet siis työttömien parissa ja olet sitä mieltä, että työttömät eivät halua tehdä työtä. Onpa loistava asenne. Lisäksi laskutaitosi on päin helvettiä, jos saat työmarkkinatuesta ja asumistuesta tuollaisen summan. Ja jos luulet karenssin säästävän yhteiskunnan menoja, niin kenen luulet maksavan karenssin saaneiden toimeentulotuen?
    Kerropa vielä oikea nimesi, niin asenteesi ja omahyväisyytesi saavat ansaitsemaansa julkisuutta.

    • Oikeissa töissä

     anteeksi, provosin hiukan. Näitä summia laskeskelen muista keskusteluista saamien lukujen perusteella. Mutta toimenpiteeseen osallistuva saa perusetuuden päälle kulukorvauksen ja korotusosan (ja lapsikorotukset). Ja koska tämä on etuutta, eikä ansiotuloa, myös asumistukeen ja toimeentulotukeen jää oikeus. Lähinnä provosoin sitä, että jos esim. kuntouttava työtoiminta on 4 h/pv niin siitä maksettava korvaus on suhteessa aikapaljon suurempi kuin esim,. työkokeilu 7h/pv. Ja osa-aikatyön tekeminen ei suomessa kannata, se on selvä. Mutta voisiko siinä olla ajatusta että tämä työttömän etuus+korvaukset olisvat palkan muodossa? Olisko se vertailukelpoinen moneen työsuhteeseen verrattuna?

     • Rintsu

      ”Näitä summia laskeskelen muista keskusteluista saamien lukujen perusteella.”

      Luinko minä oikein? Väität olevasi alalla töissä, mutta haet lukuja nettikeskusteluista???
      Mistä sinulle maksetaan palkkaa jos et oman alasi perusasioita tiedä.

     • Jyrki

      Minun käsittääkseni juuri se työttömyyskorvauksen palkaksi muuttaminen ei käy millään päinsä. Edes osa-aikaiseksi työksi vaikka varmaan työttömissä enemmistö näyttäisi tälle vihreää valoa. Ja varmaan vain siksi, että se toisi liikaa lisäoikeuksia työttömälle josta siis tulisikin arvostettu yhteiskunnanjäsen ja PALKANsaaja.

      Näitä lisäoikeuksia on ne eläkekertymät, lomat, työterveyshuolto jne. Sekä mahdollisuus vaikka opiskella ilman kaiken maailman STASI-tason lautakuntien hyväksyntää jne. Nuo ei ainakaan onnistu orjatyössä ollessa. Pelkkä opiskelu voi johtaa karenssiin ja tukien takaisin perintään. Palkkaa taas kun taas ei voi takaisin periä eikä karensseja tunneta palkan saamisessa.

     • AMK

      ”Ja koska tämä on etuutta, eikä ansiotuloa, myös asumistukeen ja toimeentulotukeen jää oikeus.”
      Kyllä ansiotuloa saavallakin on oikeus saada asumistukea ja toimeentulotukea.

    • Hupu

     Sakulta kysyisin, onko päättäjien oikeat päätökset ainoa tie palkattoman työnteon lopettamiseen? Voiko yksittäinen työtön viedä tuota pakkotyön teettämistä kansainvälisiin tuomioistuimiin, sillä eihän tuo muuksi muutu, vaikka asialle keksitään nätimpi nimi ja sitä itsepintaisesti väitetään palveluksi?

     Oikeissa töissä olevalle: Jos ihmisellä on mahdollisuus saada sama summa tukina tai palkkana, niin tietenkin palkka parempi vaihtoehto, koska veroprosentti on pienempi, eläke kertyy, terveydenhuolto on parempi ja palkka tulee lyhyemmän työajan perusteella. Lisäksi on loma, jota ei voida viedä tyhjänpäiväisellä kyykyttämisellä. Talous on vakaamalla perustalla, kun palkka tulee säännöllisesti tilille, eikä palkkaa voida takautuvasti periä takaisin. Sen lisäksi ei tarvitse nöyränä kuunnella idioottien näkemyksiä, kuinka työttömälle on hyväksi tehdä palkatonta työtä ja tuntea itsensä palkattoman työn tekemisen kautta tarpeelliseksi.

     Ettei tulisi vaikutelmaa, että vasta nyt yritykset alkaisivat saamaan palkattomia työntekijöitä Sakun mainitsemien työttömien hyväksikäyttöön keskittyneiden yritysten lisäksi, niin täytyy painottaa kovakalloisimmille ”uudistuksien” kannattajille ja uuden idean toivekkaille työllistymistulosten odottajille: Yritykset ovat saaneet aiemmin työharjoittelijoita työllisyyskurssien kautta, mutta ehkä tämä uudistus helpottaa liian laiskojen palkattomien työntekijöiden heivaamista ja uusien ottamista, koska nyt ei tarvita pullonkaulana olevaa työllisyyskoulutusta.

     Ihan älyllä ajatellen, tuota palkatonta työtä ei pitäisi lainkaan perustella työttömyyskorvausten vastineena, koska yhteiskunta kuitenkin käyttää ”palkan verran” ihmisen kyykyttämiseen, eli kyse on paremminkin aatteesta ettei kaikille saa maksaa työnteosta palkkaa. Kun yhdistää työttömän tuet ja työllistämispalveluihin käytetyt varat, niin sillä saisi jo ihan mukavan kuukausipalkan verrattuna työttömyyskorvauksiin.

    • Susanna U

     Voiko yksittäinen työtön haastaa oikeuteen jonkun tahon orjuuttamisesta? Mitä voi tehdä? Ainakaan ei kannata tehdä mitään, siis yhtikäs mitään, siellä orjan hommissa.

     • Saku Timonen

      Voi haastaa oikeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, mutta juttu ei menesty, koska palkaton työ on voimassaolevan lain mukaista.

     • Rintsu

      Ei tosiaankaan suomessa ole menestymisen mahdollisuutta. Mutta vaikkapa yhteisötuomioistuin ei suomen laista piittaa vaan voi todeta, että suomen lakia tulee korjata.
      Se vaan on pitkä ja raskas reitti.

   • Jyrki


    Voimmehan toki vaihtaa näiden työkokeilujen hinnan oikeaksi palkaksi, mutta miksi kukaan tällä summalla tulisi töitä tekemään (paitsi me ketkä haluamme olla palkkatöissä).

    Mistä sait päähäsi, että työtön ei vaihtaisi kaikkia noita korvauksia oikeaksi palkaksi suhteutettuna sitten tehtyihin tunteihin? Kaavalla nykyisen työttömyyskorvaukset jaettuna TES-mukaisella tuntipalkalla, josta työtuntien määrä per kuukausi olkoot se sitten vaikka 30h/kk. Tämä lienee kohtuullista enemmistölle normijärjen omaavista ihmisistä.

    Itse olen heti vapaaehtoinen tähän kokeiluun. Tarkoittaisihan myös omalla kohdalla, että voisin opiskella, saisin työterveyshuollon, työsuhde-etuja, kuten vaikka liikuntasetelit. Eläke kertyisi, palkalliset lomat pyörisi jne. Niin ja nykyinen 20% veroprosentti näistä PALKKAtuloista tippuisi käsittääkseni noin 10% jos ei jopa sen alle.

    Eli kaikkea sitä mitä orjatyösuhteissa ei ole tai ei saa tehdä. Mikseikös näin tehdä?

    Toisin sanoen väitteesi on pelkkää propagandaa jolla ei ole mitään pohjaa. Ja sen ainoa järkevä peruste on pyrkimys demonisoida työttömiä ei mitään muuta.
    Tästä vähän tieto mitä tarkoitan: https://fi.wiktionary.org/wiki/demonisoida

    • Oikeissa töissä

     Tarvitsen minäkin vähän herättelyä tähän keskusteluun, kun palkka masentaa ja jaksamisen äärirajoilla mennään. Joskus vaan miettii että jos ja kun perustulo heilahtaa kaikille niin olisiko ajatusta itsekin heilahtaa tiskin toiselle puolelle.

     • Hupu

      Tuo kannattaa ehdottomasti tehdä jo tänään. Ei ne työttömän tuet kansalaispalkan myötä nouse, vaan sillä maksetaan parempituloisille sama korvaus kuin työttömille. Ei työttömäksi siirtyminen vaadi kun irtisanooutumisen työpaikasta. Eikä tarvitse huolehtia vapautuvasta palkkatyöpaikasta, yksikään työpaikka ei jää täyttämättä ja kun tuo työntekijöiden työpaikkaketju nytkähtää eteenpäin, saatat jopa saada tilaisuuden kostaa yhdelle työttömälle kun tämä joutuu palkattoman työn sijaan nostamaan työstään palkkaa.

      Kun ollaan kateellisia työttömän tuista, niin ollaan valmiita ottamaan saman verran lisätuloa itselle, joka oikein hyvässä tilanteessa nostaa palkansaajan omaa verotusta ja käteen jää aina verotusvaikutuksen vuoksi vähemmän. Osa tietenkin osaa ja voi tehdä verosuunnittelua, jolloin joidenkin hyvätuloisille myönnetty kansalaispalkka jää verottamatta pois, jolloin yhteiskunnan menot vain lisääntyy ja nostettavalla verotukselllahan ne rahat kootaan kasaan – eli verotus kiristyy.

      Itse en kannata kansalaispalkkaa, koska sen myötä työttömälle lupailtu (tai annettu ymmärtää) oikeus omaan elämään ei tule suomalaisen kateuden vuoksi kuitenkaan toteutumaan. Järkevämpää olisi maksaa työttömälle tukea työttömyyden perusteella ja oikeus parantaa omia työllistymismahdollisuuksia – sillä nyt työttömälle sallitaan vain kaikenlainen työllistymistä estävä toiminta.

     • työtöntyötön

      Kannatan! Mene hyvä ihminen heti irtisanomaan itsesi niin tulet saamaan toimeentulotukea ja asumistukea jos kerran olet niihin oikeutettu. Voit vaikka sitten kutsua niitä perustuloksi. Niihin olet oikeutettu jos olet varaton ja asut yksin vuokralla. Tai sitten voit vaikka mennä kuntouttavaan ja nauttia lisäksi näistä ruhtinaallisista kulukorvauksista ja lapsikorotuksista. Toki pitää toivoa että kuntouttavaa järjestävä paikka on kävely/pyöräilymatkan päässä jos esim. kulukorvauksista meinaa jotain hyötyä.

      Ja jos alkaa oikein masentaa niin työllisenä voit myös saada palkallista sairaslomaa. Kyllä sinullekin työnsankarille korvaaja löytyy. Ei ole vielä tähän maailmaan sellaista työntekijää ilmestynyt joka ei olisi korvattavissa. Mutta voihan olla että sinä sellainen olet.

      ”mutta miksi kukaan tällä summalla tulisi töitä tekemään (paitsi me ketkä haluamme olla palkkatöissä)”

      Itse olin paikassa palkkatuella paikassa missä kk-palkka oli n.1200euroa osa-aikatöistä. Tuolloin ei saatu mitään soviteltuja päivärahoja ja ne 300 euron suojaosuudet olivat vielä päättämättä. Vaan eipä näkynyt pulaa työntekijöistä joten ilmeisesti työ ja palkka kelpasi.

   • Rintsu

    Oikeissa töissä oleva tekee syystä tai toisesta lyhennettyä työviikkoa jolloin pienikin palkka on pienempi.
    Mutta se on silti säännöllinen kkpalkka joka kerryttää eläkettä ja lomia. Hänelle kuuluu myös työterveyshuolto. Palkkansa maksetaan täysimääräisenä riippumatta siitä kenen kanssa hän asuu toisin kuin asumis- ja toimeentulotuki joita saa tai ei saa riippuen mahdollisen puolison tuloista. Jos hän sattuu tarvitsemaan pankista lainaa niin hänen on mahdollista sitä saada toisin kuin karenssiuhkaisella työttömällä.

    Jos hän kyllästyy pienipalkkaiseen työhönsä niin hän voi aikuisopintorahan turvin opiskella mitä huvittaa puolentoista vuoden ajan. Sen lisäksi hänen työnhakumahdollisuutensa parempipalkkaisiin hommiin ovat työttömään nähden toiselta planeetalta. Hänellä on työnantajan netti, kopiokone, puhelin ja toimistotarvikkeet käytettävissään, eikä hänellä ole työttömän leimaa otsassaan.

    Joten sanoisin, että vaikka kyseessä olisi ihan sama summa niin palkkaraha on aina arvokkaampaa kuin tukiraha.

    Se on sitten toinen kysymys onko mitään järkeä yhteiskunnan kannalta maksaa palkkaa sosiaalityössä olevalle asennevammaiselle?

   • Raija

    Minö olen monta vuotta ennen eläköitymistä saanut työmarkkinatukea josta tilille tupsati olikose nyt jotain 519 euroa j asumistuen kanssa oli yhteisumma siinä 800 pinnassa. Olisin kyllä mieluusti mennyt työhön josta olisi tilille tupsahtanut 1395 € netto. Olisi nyt eläkkekkin suurempi. Kouluja ja koulutuksia olin kyllä käynyt hyvin arvosanoin mutta yli 40:senä alko olla liikaa ikää kuulemma. Tuhansia hakuja laitoin ja ilman yhtään haastattelua ja vain kourallinen kirjallisia ilmoituksia että joku toinen hyväksyttiin.

   • Kaija Laine

    Nimimerkki oikeissa töissä saa saman suuruista palkkaa kuin tuhannet lähihoitajat ja parempaa kuin kaupan alalla tai siivoushommissa. Ja ihan kauheasti masentaa, voi-voi.

 5. Jyrki

  Tulipa näistä mieleen:

  Rakkaalla lapsella eli palkattomalla työllä on monta nimeä. Työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, rekrytointikokeilu, työelämäkokeilu

  Mitäpä jos joskus tehtäisi tämän nimisiä kokeiluja myös, kuten palkkatyökokeilu, kuntouttavaa palkka työtoiminta, palkallinen rekrytointikokeilu ja vielä palkkatyöelämäkokeilu. Noihin on vain lisätty yksi sana lisää ei mitään muuta ihmeempää.

  Näiden kokeilujen kestot olkoon vaikka nyt myös 1-24 kuukauteen ja jota voidaan ketjuttaa uudestaan ja uudestaan loputtomasti. Kuten nykyisiä palkattomia orjatyökokeilujakin työttömyyskorvauksilla tehtynä.

  Näissä kokeiluissa on tarkoitus kartoittaa miten oikean kunnon PALKAN saaminen auttaa työtöntä saamaan elämästään paremman otteen. Kun sitä rahaa tulee kunnolla käyttöön tehdystä työstä. Piristääkö se työtöntä? Saako se työttömän uskomaan tulevaisuuteen? Saako se työttömän suunnittelemaan tulevaisuuttaan, kuten miettimään opiskelua, oman asunnon, auton tai muun sellaisen hankkimista? Saako työtön tämän kokeilun takia vaikkapa luottokortin jne. Niin tai lähteekö työtön lomallaan ulkomailla käymään kun on sitä rahaa millä käydä? Tai ainakin kotimaassa?

  Miksei tälläisiä kokeiluja tehdä? Onko se PALKKA niin se ongelma? Työtähän kyllä on loputtomasti kaupungeissa ja kunnissa jo pelkästään ei yksistään firmoissa. Se on nähty näissä orjatyösuhteiden suhteen erilaisissa risu ja muissa savotoissa.

  • ”AinaMarina”

   PALKALLISET työkokeilut kuulostavat kyllä hyviltä, mutta pätkäkokeiluilla ei sentään luottokortteja taikka asuntolainoja taida saada – niihin tarvittaneen ihan vakisoppari ja kunnollinen palkka. Sen sijaan työtön, jolla ei vielä ole ollut maksuhäiriöitä voi saada pitää olemassa olevan luottokorttinsa ja velkaisen kotinsa, mikäli (perhe) pystyy laskunsa maksamaan. Eläkettähän se toki kerryttäisi, samoin sairaspäivärahaa. Pätkätyöläisellä eivät taida lomat juuri olla palkallisia, mutta työterveyshuolto ja palkalliset sairaslomat kuulunevat pakettiin. Kyllä ne PALKALLISET pätkätkin kummasti piristäisivät työtöntä ja ketjutuskin olisi vaan plussaa, mutta vakisopimuksella aukeaisivat ne loputkin ovet.

   • Rintsu

    Noihin ”ketjutuksiin” liittyen hieman offtopiccia jos pankkopoika sallii:

    Kun mä 80- luvun lopulla aloitin virkaurani, niin ensimmäinen virkamääräys oli nimenomaan määräaikainen. Joka siis päättyy viimeisenä päivänä ja käytännössä päättyy tarvittaessa aiemminkin. Mutta siihen maailmanaikaan säännöt olivat selkeät. Kun sitä ensimmäistä virkamääräystä ensimmäisen kerran jatkettiin… niin se muuttui yhtä pysyväksi kuin vakituinen virkakin. Siis ensimmäisen jatkon jälkeen oli virkamies siinä kuin muutkin, vaikka ei oltaiskaan ehditty nimittää ikiomaan virkaan.
    Minulla kesti kolme vuotta ennen kuin minut nimitettiin virkaan. Enkä sitä virkaa koskaan hoitanut päivääkään koska samana päivänä minut nimitettiin viransijaiseksi pari palkkaluokkaa korkeampaan hommaan.

    Mut silloin säännöt olivat hyvin selkeät. Ketjuttaminen tosiaan tarkoitti sitä, että kyseessä on vakituinen työ (virka) eikä sitä ainakaan minun työnantajani koskaan lähtenyt kokeilemaan oikeudessa.

 6. mika

  YLE Uutiset klo 9.00
  http://areena.yle.fi/1-4175627#autoplay=true
  nämä alkaa pyöritämän kunta sektoria samaan tyyliin kuin saksassa jossa 180 000 kunnan virkamiestä tekevät työtä palkatta kokoaika työssä
  toinen ulotuvuus on se että pyrogratia kasvaa kun sitä piti vähentää vai onko
  1 enemän kuin 2 keskustan mielestä näköjään on
  kolmas ulotuvuus näiden uusien pyrokraatien
  uudet tilat remontoivat ilman palkaa nämä työkokeiliat
  sama kuin keskitys leiritkin rakenutetiin näillä ihmisillä jotka sinne joutuivat
  tai he joutuivat kaivamaan oman hauta kuoppansa ennen teloitusta mekanismi on ihan sama
  moderni leiritys orjuutus kysessä
  ja nämä virkamiehet saa palkaa
  heidän uusien tilojen remontoijja orjat eivät

  Karu totuus Saksasta: Miljoonien ihmisten tuntipalkka 5–10 €
  Yli 180 000 saksalaista virkamiestä joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, koska palkka ei riitä.

  Etelä-Saksassa ilmestyvän Süddeutsche Zeitungin mukaan miltei 130 000 kokoaikaista valtion työntekijää terveydenhuollossa, sosiaali- ja koulutusalalla sai toimeentulotukea vuonna 2007.
  Lisäksi yli 50 000 osa-aikaista joutui turvautumaan hallituksen raha-apuun saadakseen leipää pöytään.
  http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/200803147388202_ul.shtml
  suomi alkaa käytämään tätä samaa jäjestelmää vuona 2017
  eli kunnat pyörivät kohta pelkää työkkäreitä savilla ihmisillä
  PS Jos olet kunnalla töissä varaudu irtisanomiseesi ajoissa koska se paikka korvataan näillä palkatomilla kohta puoliin
  ja osa ihmisistä elää sen jälkeen suomessa kuin kommunisti järjestelmässä ja valtion ja virkamiesten totaalisessa kontrolissa

  • Jari Kähkönen

   Tyypillinen toisaalta-toisaalta -uutisointi, tekopuolueetonta ja näennäisasiallista kuraa, jonka jokainen voi ottaa vastaan omalla tavallaan ilman, että maailmankuvansa vähänkään ahdistuisi. Minäkin luulin eilisen kaapunnin reissuni aikana onnikanpenkkiin pappamallin puhelimeni radiokuulokkeisiin kuulemani uutislähetyksen perusteella, että olisivat ihan ottamassa puheeksi hyvin yleisen työttömien kaltoinkohtelun yhteiskunnassamme. En tiennyt, että se oli pelkkä ”pidemmän uutislähetyksen” tarpeeseen veistelty niin sanotun vertaisarvioivan tai kohtuullistavan haastateltavan soundbite.

   Siis mitä rumaa sanaa, kuinka ihmeessä johtava työkkärivirkailija saa olla tälläisessä asemassa, ilman, että kukaan nimeltämainittu te-putiikin edustaja on edes suoraan sekä nimeltä mainiten arvostelun kohteena? Kysymyksen esitän, koska olkkarinpöytäni lukutasolla oli ja on yhä monia viimeisimmän maailmanrähinän propagandatyötä käsitelleitä kirjoja. Sakarin bloggauksessaan ylösnostaman nettijutun kun katsoin, päädyn yhä suuremmalla äänenvoimakkuudella kysymään tälläisen toimituksellisen työn merkityksellisyyttä. Pitäisi käsittää, että jos maailmankuva on epätosi niin sitten se on valehtelua ja ellei perustu todellisuuteen mitenkään niin se on jo hallusinaatio.

   Miksi hallitusneuvos saa kontrata noin, ilman, että edes väitetty selvitys mainitaan? Miettiköön sitä nykyisen Mediatalonsa (toisen kerroksen) sohvaryhmäkokouksessaan. Heikko esitys, joka näyttää minun läppärini ruutuun siltä, että yritetään tyynnytellä ja päästä näyttämään sormella tämäkin asia keskustelulle alustetun. Että tämä naurettava uutistoimintaa esittävä farssi osoittaa suurimman huolen olleen julkisen palvelun arvosta ja sitämyöden omasta kuukausipalkasta. Ei ihmisestä, oikeudesta tai yhteiskuntamme elinkelpoisuudesta juuri lainkaan. Kun ei oikeasti ole mihinkään rahkeita ja sitäkään mikä lähestulkoon ”syliin putoaa” ei ole rohkeutta lähettää, vai sanoiko ne sähköisessä yhä ”ajaa ulos”.

   Ajan henki on melko pahasti sairas. On kovat bisnesmiehet, joiden niin sanottu liiketoiminta ei ole mitään muuta kuin kulunkien välttelyä. Sitä mikä voidaan jättää tekemättä tai valmistamatta, koska joko kukaan ei huomaa, valituksista ei tarvitse välittää tai hyvitys tulee kunnolla tekemistä halvemmaksi. Sitten on nämä miun työ -ukot ja -akat, mutta vaikka luonnollisesti ilmaisu vaihtelee murrealueittain, haittavaikutus pysyy samana. Vaikka palkanmaksuun johtava työ- tai virkasuhteinen työ on nyt ennätysharvassa, silti ne palvovat sitä teesanaa epäjumalan lailla ikäänkuin Smithin Varallisuus olisi eilen tullut nykyaikaklassikko tai Weberin Etiikka olisi nyt uusinta hottia. Suonette minulle teosten välisen vuosisadan aikaeron pilkkaamistarkoitukseen?

   Tuossa kun iltapäiväistä Aivanpihalla -ohjelmaa kuuntelin ja puheenvuoro oli kolumnisti Salusjärvellä, hän muistutti toisen alisteisessa asemassa olevan ihmisryhmän maininnalla mieleeni, että ainahan tämä kuvio on ollut totta. Sanat vaan vaihtelevat. Kukin vuorollaan, mutta useammin kuin hyvin usein etenkin työttömiä ja vähävaraisia on kaltoinkohdeltu yhteiskunnassa. Sen näkee lähes mistä lähteestä tahansa. Loppujen lopuksi sellaiset asiat kuin yhdenvertaisuus, julkisen vallan velvollisuus puolustaa kaikkien alueellaan laillisesti oleskelevien oikeuksia ja niin edelleen on oikeastaan aika tuore juttu. Vrt. hullu-uholainen ihmisoikeusdenialismi, jos harjoittaa kovinkin laajaa pohdintaa.

   Teen räikeästi pilkkaa, menee varmasti jo travestian puolelle. Noin sata vuotta sitten julkaistu Kansantajuinen lakiasiain käsikirja, jonka sisällön oikeuden tarkastivat senaattorit Rautapää ja Paasikivi, opastaa epäsuorasti asiakirjakaavojen mallissa että poliisi ei välttämättä ole tuolloin tullut edes lääkärinhoitoa vaativia vammoja aiheuttaneeseen puukotukseen paikalle. Ei kiinniottoa, paikkatutkintaa, kuulusteluja tai yhtään mitään. Ei sirraakaan pillit päällä. Hoidatti miten hoidatti, hyvä kun uhri jäi edes henkiin. Siitä sitten vaan haastehakemusta tekemään ja jäämään tutkimusperiaatteen nojalla toimineen tuomioistuimen varaan.

   Se se on se suomalainen opportunismi ja kohtalonpalvonta. Kaikki toimii, jos on puheena yhteinen etu, on yksi selkeä ulkopuolinen ja mielellään etäällä sijaitseva vihollinen. Jos ollaan keskenään ja puheena oma etu, on syytä käsittää tämän olevan aina vain yhden ihokarvan päässä vahvemman oikeudesta, jonka hirvittäviä seurauksia normalisoidaan jälkeen ulistaviuroen. En minä muuten, mutta kun se teki maastamme paikoin aika epävakaan ja raaisti väestöä ihan pirusti. Pitäisi käsittää, että mitään ”halpuutettua hyvinvointivaltiota” tai ”järkevästi turhasta nipotuksesta kevennettyä oikeusvaltiota” ei ole. Jos jo yövartijallakin oli tuollaisessa paikassa taskussa nelituumakko kolmikasi Smitikka, mitähän luulet oman elosi nyttemmin olevan jahka tuli uusinta?

   • Raija

    Enpä osaisituota enää paremmin sanoa.

   • Maija Aho

    Enpä tuota olisi osannut enää monimutkaisemmin ja vaikeatajuisemmin kirjoittaa s.o. en ymmärtänyt yhtään mitään. Sori.

    • Jari Kähkönen

     Lukeminen on vapaaehtoista, maksutonta ja sen voi keskeyttää koska tahansa ilman seuraamuksia.

 7. mika

  mietikää nyt järjellä miksi työvoima palvelut ollaan siiretty kuntien tehtäväksi
  koska näin toimien kuntien kuntassektorin työpaikat voidaan karenssien uhalla
  täytää näillä *ilmais* työntekijoillä näyttämällä lakipykälille persettä

  tämän toiminnan ainoa tavoite on säästää kuntien ja valtion palkka kustanuksia
  vähentää kuntasektorin menot minimiin bruttokansan tuoteeseen verratuna joka on nyky poliitikojen mielestä
  paisunut ja pöhöttynyt timo erkki heinoa lainaten vuonna 1990 luvula
  Miksi nousukauden Suomessa tuloerot alkoivat kasvaa? Miten rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät? Timo-Erkki Heino selvittää ilmiötä ja kurittaa päättäjiä.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/02/suomi-ylos-palkat-alas

  Miten taantumasta tuli lama, ja lamasta talouskriisi? Timo-Erkki Heinon toimittama ohjelmasarja ruotii lama-ajan päätöksentekoa ja sen seurauksia
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/16/vaaraa-politiikkaa
  Tosi asiaa suomalaisen talousihmeen nousuhuumasta ja syöksykierteestä. Kuka voitti, kuka hävisi, kuka pelasi väärin?
  Laman kuva: Lottovoittajan loppu
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/16/laman-kuva-lottovoittajan-loppu

  Rahamarkkinoiden vapauttaminen, ylisuuret reaalikorot ja julkisen talouden leikkaukset johtivat lama-Suomen suurtyöttömyyteen. Vuonna 1993 Suomessa oli 500 000 työtöntä. Työttömyysaste oli yli 20 prosenttia.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/10/13/laman-kuva-suurtyottomyys-valinta
  iseäni koko politikka kiinostanut pätkääkään
  Mutta Ylen niiden kaikkien aikojen parhaan toimittajan ohjelmat
  taloudesta ja sen mekanismeista saivat minut kiinostumaan aiheesta
  paremmin poliitikan ja sen tekemiseen
  seurauksiin ei voi ihmistä opastaa* rautalangasta *

 8. Rintsu

  Noissa lumetöissä ja -”palkoissa” on semmoinenkin juttu, että:
  pohjustus – Sipilähän on niitä bisnesneroja jotka ostavat firman valtion rahoilla ja myyvät voitolla pois ja myyntivoitto kuuluu Sipilälle eikä valtiolle. Mahdolliset tappiot sit kuuluisivat valtiolle. Ja sit firma lakkaakin olemasta, joten ei ole oikeastaan väliä mitä firma teki, keitä siellä oli töissä, kun ei ole tarpeen funtsia onko firma olemassa enää ensi viikolla. Firman maineella ei ole mitään väliä. Sipilän kaltaiset bisnesnerot ovat niitä jotka saavat aikaan Enroneita – tai siis eivät osaa Enronia perustaa mutta saavat sen tuhottua.

  Mutta on myös oikeita yrittäjiä. Semmoisia joille on oleellista, että firma tekee oikeita asioita ja on olemassa vielä ensi vuosikymmenelläkin. Joille firman maine on asia jota ei sovi menettää. Niinpä eivät käytä lapsityövoimaa, laske likavesiä ojaan tai eivät tee muutakaan mistä valveutuneet kuluttajat eivät tykkää. Joten oikeille yrittäjille palkattoman työvoiman käyttö on myrkkyä. Firman maine romuttuu hyvin nopeasti niin asiakkaille kuin myös maine työnantajana. Joten nämä Sipilän orjatyöehdotelmat eivät oikein kelpaa edes asiallisille työnantajille.
  Tuossa on Jari Sarasvuon hyvinkin suorasanaiset kommentit asiasta.
  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201705202200151801_pi.shtml

  Ja kyllä, ihmiset alkavat valveutua. Kuinkas kävi Fazerin ”työllistämistyö”- projektin?
  Se vedettiin salamannopeasti pois julkisuudesta kun se alkoikin olla ei- toivottua julkisuutta joka olisi äkkiä alkanut näkymään leivän myynnissä.

  Kysymys kuuluukin, että kun nykyhallituksen työttömyys”lääkkeet” ovat työttömien kannalta kurja juttu ja työnantajienkin mielestä kelvottomia, niin kenelle Sipilän hallitus politiikkaansa tekee lyöden päätään mäntyyn joka taholla?

  • Venla Bevan

   Miten muuten kävi sen Fazerin työllistämisprojektin? Kuinka moni oikeasti työllistyi ja millä palkalla?

   • työtöntyötön

    Tässä olisikin vaikka ylellä paikka tutkia tuo Fazerin ”työllistämisprojekti”?

 9. Siru Pola

  ”osaamisen kehittämispalvelujen palvelupäällikkö”… taitaa olla Pahkasikajuttu !!

  • Matti Luomansuu

   Tietoisuuden avaruuttaminen
   Tässä ihmisälylle ja tietoisuudelle vaikeasti hahmoteltavassa multiuniversumissa ja sen satojen miljardien galaksien joukossa sijaitsee galaksi ja tämän galaksin kierteishaaroista, niistä yhdessä, sijaitsee syrjäinen aurinkokunta. Aurinkokunnan tähteä kiertävistä planeetoista yhdellä on elämää, tämä on maa planeetta… elämänkokeilu planeetaksikin tituleerattu. Tällä planeetalla on euroopan alue, eu, joka muutaman vuoden sisällä muuttuu euvostoliiton liittovaltioksi. Tällä eu:n alueella sijaitsee pohjoinen provinssi, Suomi niminen valtio. Tässä Suomi nimisessä valtiossa asuu rehellinen, hiukan hyväuskoinen kansa. Tämä Suomen kansa on siinä uskossa, että asuu itsenäisessä valtiossa, eikä ymmärrä itsenäisenä valtiona toimimiseen tarvitaan oma pankki, rahayksikkö(esim. hopean tai kullan arvoon sidottu) sekä myöskin oman maan asioista itsenäinen päätäntävalta. Tämän kansan geeneihin on iskostunut vahvasti lupa, kielto ja sääntö orientoituneisuus sekä pyrokratiapervoisuus. Onko syy siinä, että tämä valtio on ollut aikaisemmin satoja vuosia vieraiden valtioiden ja systeemien hallittavana ja ohjailtavana? Tämä kirjoitus ei nyt käsitellyt tämän blogin aihetta. Mutta olkoon kuin matka norsusta kirppuun… tai pikemminkin sinivalaasta mikrobiin.

   • teemu hienola

    Amen.

 10. mika

  On käsitämätontä kuinka identistä politiikaa vuonna 2017 keskusta ja kokoomus tekevat verrattuna Esko Ahon lama ajan hallitukseen
  joka on osoitettu täysin vääräksi poliitiikaksi
  kaikkien tutkijoiden sulla jälkikäteen
  ja nämä 1990 olevat tutkijatkin ovat täysin erimieltä asioista vuonna 2017
  paras esimerkki on
  KOKOOMUKSEN Juhana Vartiainen
  ONKO HÄN TORKUESAAN MYÖS VAIHTANUT AIVONSA TOISIIN AIVOIHIN HÄH
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhana_Vartiainen

 11. Matti Luomansuu

  Kevennys Sakun pannaan
  Onhan nämä ihan kivoja bamlaus blogeja. Mutta turhaan te täällä näistä jutunjuurta väännätte. Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Tämäkin varmaan joutuu tuima-ilmeisen Sakun Poistamaksi. Katsokaa tähtitaivasta kun illat pimenevät ja unohtakaa nämä, sillä mikään ei tule muuttumaan. Sorry vaan.

 12. Jorma Hevonkoski

  Minulla on noita jaksoja ollut vuosian aikana useita, välillä palkkatuettuna ja välillä tässä 9€:n hommissa. Ja pelkästään samoissa kolmannen sektorin kirpputoreissa. Minä en ole kokenut noita jaksoja mitenkään nöyryttävinä vaan joka kerta olen itse kysellyt (yleensä keskitalvella ) hommia jotta saisi turhauttavan makaamisen poikki. Nyt kolmannen sektorin palkkatuki on niin pieni, että niihin ei ole yhdistyksillä varaa enää palkata ketään tai sillä palkalla ei enää saa ketään pyörittämään hommia. Monella ei tietenkään ole valmiuksia höpöttää päiviä asiakkaiden kanssa ja myydä rättejä tai huonekaluja parilla kympillä.

 13. töytön

  Hyvä, kun Saku jaksat kirjoittaa näistä palkattomista kusetustöistä. Jotenki tuntuu monesti olevan näillä työttömien ”auttajilla” ihmeellistä asennevammaa asiakkaitaan kohtaan. Kyllä niin meheviä juttuja kuullu näistä palkkansa työttömistä kuittaavista.. Ja nämä kaikenmaailman Työllisyys- ja yrittäjyysosaston hallitusneuvokset..huhhuh.

  • Sampo Makkonen

   Kyllä ne vaan nyt yrittää teitä työttömiä auttaa. Ja kyllä tämä auttaakin.
   Katsos, kun aikoinaan liityttiin rahaunioniin nimeltä euro, torpattiin samalla niin kauhea devalvaatio. Mutta ne päättäjät, joidenka mielestä devalvaatio oli duunarin riistämistä, unohtivat kertoa, mistä oikeastaan oli kysymys. Kysymys oli nimittäin ”devalvaatiosta”, silloin sen tuntemattomammasta muodosta; sisäisestä devalvaatiosta. Mitäs tämä sisäinen devalvaatio sitten on, joku ihmettelee. No se on juurikin tätä mistä blogisti on kirjoittanut jo jonkin aikaa: työn hinta määräytyy markkinatilanteen mukaan.

   Ja mites tää muka autttaa työttömiä. No siten, että alkavat pikkuhiljaa tajuta markkinataloutta ja että ilmaista luonaita ei enä tule.

   • töytön

    Kyllä joku varmaan yrittääkin, en sitä kiellä. Olen tällä hetkellä palkkatöissä-statuksella. Päästään tiedä vaikka kohta sinä ja minäkin työelämäkokeiluun entisiin hommiin ”lounaista” nauttimaan.

Kommentoi »

Comments are closed