Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvissä käsissä

Virastojen herrat näyttävät kadulla niin huolestuneilta ja hommakkailta, että talonpojat huokaavat hartaasti sydämensä sisimmästä sopukasta: Mihin mahtaisimme joutua, me moukkaraukat, ellei Luoja olisi siunannut meille viisaitakin miehiä maan asioita hoitamaan!

Tämä Kasimir Leinon huokaus vuodelta 1889 pätee edelleen, mutta joukkoon pitää lisätä naiset. Virastojen herrat on muutettava ministereiksi ja kansanedustajiksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on pohdiskellut kotihoidontuen kehittämistä siten, että se kerryttää eläkettä. Ministerin osaamisen tasosta kertoo karua kieltään se, että samaa pohdiskeli Timo Soini viime vuoden lokakuussa Mattilan jo ollessa ministeri. Mattilalta jäi silloinkin huomaamatta, että tällainen laki on ollut voimassa jo 12 vuotta.

Kukaan ei voi tietää kaikkea, ei edes ministeri oman hallinnonalansa lainsäädäntöä. Ministerin pitäisi kuitenkin ymmärtää ottaa selvää olemassaolevasta lainsäädännöstä ennen kuin pohtii ääneen sen muuttamista.

Ei tämä uutta ole, vaan ministerit ja kansanedustajat ovat ennenkin ehdotelleet voimassaolevien lakien säätämistä. Ehkä eniten aikaa ja resursseja käytti turhaan Mattilan edeltäjä Hanna Mäntylä. Hän ajoi aina perustuslakivaliokuntaan asti lakimuutosta, jolla oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien sosiaaliturvaa olisi alennettu.

Lakiesitys oli selkeästi vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta, mutta siinä oli sekin virhe, että työstä tai koulutuksesta kieltäytyvän maahanmuuttajan sosiaaliturvaa on voitu lain mukaan alentaa ihan samalla tavalla kuin muidenkin. Tuet ovat samansuuruisia, ja niitä voidaan alentaa samoin perustein. Asiasta voitte lukea tarkemmin täältä.

Tänä kesänä Mäntylä pestattiin asiantuntijaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön, joten suomalaisesta huippuosaamisesta tuli vientituote.

Eduskunta käytti huomattavasti aikaa ja rahaa kansalaisaloitteeseen, jolla mahdollistettaisiin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottaminen. Yli 50 000 kansalaista allekirjoitti lakiesityksen olemassaolevan lain säätämisestä. Aloite oli myös ristiriidassa itsensä kanssa, sillä siinä itse asiassa ehdotettiin olemassaolevan lain lieventämistä. Siitä voitte lukea täältä.

Nämä hölmöilyt ovat pikkujuttuja verrattuna jättimäiseen katastorfiin nimeltä Terrafame. Jo useampi hallitus on kaatanut veronmaksajien rahoja tähän avolouhokseen, joka tuottaa saasteen lisäksi vain tappiota. Tällä hetkellä kaivos tuottaa tappiota kaksi miljoonaa euroa viikossa. Osakestrategin mukaan sen liiketoiminnasta ei koskaan tule kannattavaa ja on vain ajan kysymys, kun sinne tarvitaan lisää rahaa. Sitä on upotettu jo niin paljon, että kukaan päättäjä ei enää uskalla myöntää kyseessä olevan jättiluokan munaus. Pääministerin johdolla nyt luotetaankin ihmeeseen, ja sen on jo nähty tapahtuneen.

Millainen kansa, sellaiset herrat. Suomella on, kuten kaikki hyvin tiedämme, kautta historian ollut hyvä herraonni, joten olemme aina valinneet parhaan tarjolla olevista vaihtoehdoista, kuten professori Heikki Ylikangas on todennut. Tähän pitänee taas kerran luottaa.

tonnin seteli

Kuva: Kummeli/Tonnin seteli

Kommentit (6)

 1. Tanja Takalo

  Hyväkin (herra)onni loppuu aikanaan, ja niin näyttää käyneen. Onneksi on perustuslaki lieventämässä huonon onnen vaikutuksia.

 2. Mika Virtanen

  Homma meni siinä kohtaa perseelleen kun urapolitikot pääsi valtaan. Se porukka joka ei koskaan ole töitä tehnyt vaan poliittisten nuorisojäjestöjen kautta kiivennyt puolueiden johtoon….

  Voisihan työttömistä turvapaikan saaneista tehdä opiskelijoita, opiskelevathan he kotoutumista. Opiskelija ei ole sellainen perustuslain mukainen ryhmä joka nauttisi oikeutta tasapuoliseen kohteluun.

 3. Rintsu

  Hyvä herraonni tarkoittaa nykyään sitä, että herroilla on hyvä onni.
  Pekka Perä tienaa yhä Talvivaarasta 25.000/kk Se on vallan kohtuullinen palkka siitä, että ei tee mitään. Ja rahat ovat peräisin valtion kukkarosta koska omaa rahaahan kaivoksella ei ole ollut.
  Mutta pitäähän paremmalla väellä olla parempi sosiaaliturvakin.

 4. Heikki Alanen

  ”Nämä hölmöilyt ovat pikkujuttuja verrattuna jättimäiseen katastorfiin nimeltä Terrafame.”

  Tutustuta ihmeessä lukijakuntasi kupruun nimeltä Sokli ja sen fosforivarannot, sekä se kuinka tämä kansallisomaisuus lahjoitettiin norjalaisille

 5. AMK

  Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen haluaa korotuksen pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkkeisiin.
  Elokuun budjettiriihessä takuueläkkeitä pitäisi Kaikkosen mukaan nostaa 40–50 eurolla.

  Hallitus on tällä kaudella sekä korottanut että leikannut takuueläkettä. Takuueläke nousi viime vuoden alusta 23 eurolla kuussa. Lisäksi hallitus päätti korottaa takuueläkettä kahdeksalla eurolla kuussa vuoden 2018 alusta.

  Hallitus myös leikkasi kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla. Takuueläke pieneni Kelan mukaan enintään alle 10 eurolla kuukaudessa tämän vuoden alusta

  Todella mielenkiintoinen uutinen,kun eu:lta (euroopankomissiolta-mikä lienee)on tullut jo monena vuonna suomelle pyyhkeitä liian pienistä sosiaalikorvauksista,mutta tässä puhutaan vain takuu eläkkeestä ei puhettakaan työttömien korvauksista eikä toimeentulotuesta…takuueläkkeitä on korotettu ja leikattu, ainakin heillä hissi toimiin molempiin suuntiin …40-50 ekee…suosiotako ovat saalistamassa???Kadotettua kannatustaan??Toki se on iso raha pienituloisille heille vain nappuloita.

 6. Rintsu

  Niin, Terrafamesta vielä…
  Mainittu osakestrategi on aivan oikeassa sanoessaan, että kun touhuun on investoitu miljardi niin sen pitäisi tuottaa sata miljoonaa vuodessa, että miljardin satsauksessa olisi järkeä.
  Sen sijaan mainitsemastaan maailmanmarkkinahintojen mahdollisesta noususta ei taida olla Terrafamelle mainittavaa hyötyä, koska koko mahdollinen tuotanto on seitsemäksi vuodeksi eteenpäin myyty uudelle kumppanille Trafiguralle hintaan jota ei ole kerrottu.
  Eli hyödyt mahdollisesta maailmanmarkkinahintojen noususta korjaa Trafigura, ei Terrafame.

  Joten voipi olla hyväkin, että Sokli lahjoitettiin norjalaisille. Jos sinne kaivos joskus perustetaan niin ei norjalaiset ainakaan huonommin voi hoitaa hommaa, eikä heidän luulisi ainakaan heti olevan suomen valtion kukkarolla.

Kommentoi »

Comments are closed