Vastuunkantoa

– Toivon, että asia käydään siellä läpi ja itse asiassa kaikissa vastaanottokeskuksissa käydään nyt läpi, miten tällainen voitaisiin estää.

Näin kantoi sisäministeri Paula Risikko eilen Ylen uutisissa vastuuta Jyväskylän pakkopalautuksen tapahtumista. Hän kertoi pyytäneensä, että vastaanottokeskuksen johto selvittää yhdessä poliisin kanssa, miten vastaavat välikohtaukset jatkossa voitaisiin estää. Kaikkien vastaaonottokeskusten väkeä on kehotettu tekemään työtä sekä poliisin että sosiaali- ja terveyshenkilöstön kanssa.

Ministeri siis käytännössä sanoi, että tämä asia ei kuulu hallitukselle ollenkaan. Hallitus on tehnyt osansa säädättämällä lait, ja nyt saavat muut kantaa vastuun hallituksen tunaroinnista. Vuosi sitten hallitus tunaroikin oikein kunnolla.

Turvapaikanhakijan oikeusapu puhuttelussa kiellettiin muissa kuin erityistapauksissa, ja silloinkin sen antaminen sysättiin oikeusaputoimistojen julkisille oikeusavustajille. Näin sivuutettiin suuri joukko kokeneita avustajia ja kuormitettiin oikeusaputoimistoja. Näin tehtiin siitä huolimatta, että oikeusaputoimistot varoittivat tulevista ongelmista.

Oikeusavun puuttuminen puhuttelussa rupesi näkymään heti. Tilalle saatiin kirjava joukko hyvää tarkoittavia vapaaehtoisia, joilla ei välttämättä ole mitään käsitystä juridiikasta. Nyt vireillä on yli 11 000 valitusta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Kukaan ei tiedä montako valitusta olisi voitu välttää asiantuntevan avun antamisella heti prosessin alkuvaiheessa.

Samaan aikaan lyhennettiin valitusaikaa kielteisestä päätöksestä yleisestä 30 päivästä 21 päivään. Tätä muutosta perusteltiin turvapaikanhakijoiden kasvaneen määrän aiheuttamalla kuormituksella tuomioistuimille ja valtiontaloudelle. Näin luovuttiin perustuslain takaamasta yhdenvertaisuudesta lain edessä suunnilleen tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Mitäs nyt tehdään, kun voi on paljaaltaan repussa ja pylly paljaana pakkasessa, kuten isävainajallani oli tapana kysyä. No, nyt kannetaan tietenkin vastuuta sysäämällä kuorma vastaanottokeskuksille ja poliisille. Että hoitakaahan homma, me säädimme tällaisen lain, teidän tehtävänne on saada se toimimaan.

Ministerillä on muitakin huolia kuin kuunnella viranomaisten vinkunaa. Sehän nähtiin jo talvella, kun ministeri 0li huolissaan rasistien tarkenemisesta kestomielenosoituksessa.

risikko

 

Kommentit (7)
 1. Lepytellään rasisteja, kalastellaan ääniä, laaditaan lakeja — rinse and repeat. Näin käy kun laistetaan vastuusta. Iltalehden lööppejäkin on mietitty pitempään kuin näitä oikolakeja.

  Oikomalla tulee umpisolmu. Pahoin pelkään, että esivallalla on malttia yhtä paljon kuin Aleksanterilla Gordionissa.

 2. Vaikea on joskus sanoa kummat etoavat enemmän, ehdat rasistit vaiko niiden ympärillä häntää heiluttavat, myötäilevät politiikot

  1. Miten niin vaikeaa? Ehdat rasistithan sentään kantansa tunnustavat (siis ehdat rasistit) ja ovat siten tunnistettavia. Myötäilijät, sellaiset takinkääntäjät ja vallasta juopuneet sensijaan piiloutuvat tai ainakin yrittävät piiloutua [valtansa taakse].
   Halveksuntani saavat yksiselitteisesti vastuuttomat* ”hännänheiluttajat”..

   *ja tehän teette ja otatte vastuun tekemisistänne niinkuin minä määrään .

Kommentointi suljettu.