Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömien ajojahti

Kun on muutaman päivän korvessa ilman sähköä, niin somen seuranta jää satunnaiseksi. Vain puhuttavimmat asiat tulevat edes jotenkin seuratuksi. Kuluneella viikolla ylivoimaisesti eniten puhuttivat ja paheksuttivat työttömät.

Ensin kerrottiin työttömästä ex-johtajasta, jolle Te-toimisto tarjosi palkatonta työkokeilua kaupan kärrypoikana. Juttu ei ilmeisesti herättänyt toivottua paheksuntaa, sillä tavallisuudesta poiketen tämä työtön sai ymmärrystä. Hänen sijaansa moitittiin viranomaisia, jotka eivät ymmärtäneet johtajalla olevan johtajan tarpeet ja vaatimukset.

Sitten jysähti mediapommi. Ideologisista syistä työttömäksi ilmoittautuva ja aiheesta kirjan kirjoittanut Ossi Nyman sai aikaan odotetun ja halutun raivon. Sosiaalinen media oli valmis lynkkaamaan hänet välittömästi, ja kaiken huipuksi Te-toimisto innostui moraalipaniikissan unohtamaan vaitiolovelvollisuutensa ja ilmoittamaan julkisesti ja nimeltä mainiten miehen tukien loppuvan siihen paikkaan. Kaikille ei vielä tämäkään riittänyt, vaan kansanedustaja Tom Packalén ilmoitti olevansa halukas perustamaan työttömille työleirejä. Sivumennen sanoen Packalén on ennenkin ilmaissut mieltymyksensä köyhien sijoittamiseen vartioiduille asuinalueille.

Näin helposti Nyman sai mainosta kirjalleen ja onnistui siinä sivussa pilamaan kaikkien työttömien maineen. Media innostui viharyöpystä niin paljon, että löysi välittömästi myös jossain Etelä-Suomessa asuvan tarkemmin nimeämättömän Juuson, joka ei ole koskaan halunnut tehdä työtä. Juuso tuntuu olevan laiskureilla suosittu nimi, koska muistamme varmasti Skeitti-Juuson tarinan. Lisäksi lehti pyytää lisää laiskureita ilmoittautumaan. Meneillään näyttää olevan työttömien ajojahti, jonka tarkoituksena on leimata kaikki työttömät työtä vieroksuviksi paskiaisiksi.

Tämä on tavattoman loukkaavaa niitä työttömiä kohtaan, jotka etsivät turhaan työtä ja yrittävät säilyttää itsekunnioituksensa. Heitä on minun arvioni mukaan 99,9 % työttömistä. On käsittämätöntä, että pelkkä työttömyys oikeuttaa riistämään ihmisarvon niin täydellisesti, että jopa kansanedustaja ehdottaa työleirejä.

Ainakin somessa raivoavia veronmaksajia pitäisi herätellä tuon työttömän ex-johtajan tarina. Työttömyys ei kosketa vain valmiiksi laiskoja luusereita, vaan voi paukahtaan kenen tahansa kohdalle. Sitten tarjolla onkin vain palkattomia töitä, kuten olen jo vuosikausia varoitellut.

Tarvittaisiin enemmän Harri Jaskarin kaltaisia kansanedustajia, jotka puolivahingossa perehtyvät vain työttömiä koskeviin lakeihin ja hämmästyvät itse säätämiään pykäliä. Muuten kaikki työttömät on kohta leimattu epäkelvoksi ja yhteiskunnalle haitalliseksi ainekseksi, josta on hankkiuduttava eroon. En viitsi miettiä mikä ihmisryhmä on heidän jälkeensä median teloituskomppanian edessä.

Kommentit (73)

 1. Seppo Laitinen

  Kiitos Sakari!!!!!

 2. Terttu Palonen

  Näköjään ihminen tarvitsee itselleen jonkin kohteen, jota voi nimitellä, halveksua ja neuvoa omasta mielestään niin viisailla ja pätevillä neuvoilla. Työttömille on hyvä antaa päteviä ohjeita kuinka pitää elää ja olla, näin neuvoja tuntee itsensä vallan erinomaiseksi kansalaiseksi ja vieläpä hyväntekijäksi.

  • marjaana

   Eikö Packalen ole ammatiltaan poliisi. Luulin että he ovat omilla aivoillaan ajattelevia ja ihmisiä puolustavia mutta näin ei taida olla. Onhan se hauskaa kun löytää aina jostain syntipukin jota voi potkia päähän. Varsinkin Sipilä keksii keinot millä työttömät saadaan nöyriksi. Työttömille keksitään jos jonkinlaista lakiviidakkoa ja he juoksevat kuin laulussa: juokse porosein halki maitten veen… työkkärissä tai jossain muussa paikassa mihin heitä juoksutetaan. Monet odottavat kusi sukassa milloin karenssi pamahtaa päälle. Kääntäkäämme katseet parrasvaloihin heihin jotka ovat päässeet hyväpalkkaiseen virkaan ja johdattavat työttömät paratiisiin. Mistähän sellainen löytyy?

 3. Angie

  Nää ossinymanit on hyödyllisiä idiootteja juuri niille poliittisille tahoille, jotka haluavat leikata työttömyysturvaa ja sosiaaliturvaa yleensäkin.

  • keke

   Ossi Nymanin pitäisi olla esimerkki siitä että ei tartte vaipua sinne pahimpaan masennuksen viemäriin pitkäaikaisentyöttömyyden iskiessä vaan voi asennoitua muutenkin ja tästä seurasi esimerkiksi kirja johon ainakaan esimerkiksi allekirjoittaneella ei ole rahkeita tehdä. Jos ja mikäli asianlaita on niin että työtä oikeasti kaikille ihmisille on niin voisin heristellä sormea. Koska näin ei vaan ole niin nostaisin ihan vaan mielenterveyden säilyttämisen puolesta Ossin esimerkiksi siitä että miten sitä huonoista oloista huolimatta saadaan asioita aikaan ja pidetään mieli terveenä

   • Angie

    Mun mielestä on hienoa, että hän on kirjoittanut kirjan ja hänellä on oikeus elää kuten haluaa. Ei kuitenkaan pitäis asettua työttömien kurjistamispolitiikan välikappaleeksi. Tämä julkisuus taas kerran ryöpsäytti keskustelun siihen, että työttömät makoilee ’meidän’ rahoilla.

   • elm

    Ossia oikoi aamulla teeveessä hänestä syntyneitä vääriä käsityksiä: https://www.katsomo.fi/#!/jakso/827495

    Ihmettelen, miten voi olla toimittajillekin niin työn takana ymmärtää, että ihmiset tahtovat rakentaa tätä maata monin eri tavoin. Ja että sen mahdollistamalla tämä maa voisi kaikenkaikkiaan paremmin – ja hyvinvointi taas olisi yhteinen hyöty.

  • elm

   Ei kai kyse ole siitä, ettei Ossi halua tehdä työtä, vaan siitä, että hän haluaa kirjoittaa. Tehdä työtä kirjoittamalla. Siinä on vissi ero. Kai me kaikki nyt sen huomaamme.

   Jos TE-toimistot kunnioittaisivat perustuslain 18 pykälän kohtaa ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla”, niin tällaista tilannetta kuin vuonna 2017 meillä nyt on ei koskaan olisi päässyt syntymään. Toisin sanoen jos TE-toimistot lakkaisivat mitätöimästä ihmisen arvon, tiedot, taidot ja osaamisen, työnhakijoiden arvostus olisi jotain aivan muuta.

   Kyse on mielestäni sekä asenteesta että ihmisarvon kunnioittamisesta. Ja se, mikä eniten mättää, on TE-toimistojen ja työvoimapoliitikkojen suhtautuminen työnhakijoihin. Paljon alemmaksi ei voi enää vajota.

   • Raija

    Ei taideta olla vielä lähelläkään sitä pohjaa mihin tämä hallitus ei haluaisi vajota.

 4. Make

  Kun ei luvattua 110 000 työpaikkaa saatu luotua, niin jäljelle jää työttömien kyykytys ja tilastojen siivous.

  • elm

   Mutta mistä johtuu se joidenkin kansanedustajien täydellinen kaksinaismoralismi, että yksikään puolueista ei aja täystyöllisyyttä (vaan työttömyyden ”välttämättömyyttä” jopa perustellaan taloudellisin seikoin) ja samaan aikaan haukutaan työnhakijoita.

   Pätemisen tarvetta?

 5. Rosa Warski

  Itse en tätä esikoiskirjailijaa julkisuudentempauksestaan syytä. Keltainen lehdistö hyväksikäyttää työttömiä räikeästi. On mainiota, että yksi heistä onnistuu vastavuoroisesti hyväksikäyttämään lehdistöä. Sitäpaitsi kirjan saadessa mainosta se myy paremmin, ja tämä on suoraan pois maksetusta sosiaaliturvasta.

  Huvittavaa onkin ollut katsella, miten erityisesti oikeiston puolelta ”kirjailija-Ossi” on tuomittu suoraan ja verisesti. He itse ovat muka yrittäjien – varsinkin pienyrittäjien – asialla, ja toistuvasti ovat peräänkuuluttaneet yrittäjän sosiaaliturvan heikkoutta. Silti aloittelevan kirjailijan kutsumus ohitetaan täysin, ja rinnastetaan hänet suoraan työttömään, joka pitäisi pakottaa ”oikeisiin töihin”.

  PS: Ilmeisesti 9 euron työt voivat jatkua vaikka vuosikymmenen, ilman että niihin puuttuu kukaan. Kuluvalla viikolla oli myös tällainen uutinen:
  http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/569170-tuija-56-on-raatanut-yhdeksan-vuotta-9-euron-paivapalkalla-kun-palkkatyolaiset

  • elm

   Kunpa saataisiin joku lakimiesfirma ajamaan työttömien ja työnhakijoiden asiaa näissä kammottavissa tilanteissa, joissa työttömiä käytetään häikäilemättä..

   Kannattaa lukea Helsingin Sanomien pääkirjoitus jonkun ajan takaa: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005408209.html

   ”Perustuloa ei pitäisi ajatella vain sosiaaliturvauudistuksena vaan jokaiselle kuuluvana sosiaalisena osinkona.”

   Olen alkanut kuvitella maailmaa, jossa jokainen kansalainen saisi kyseisenlaista sosiaalista osinkoa. Eikö se tekisi lopun suurimmasta osasta tällaista hyväksikäyttöä?

   Eli hyväksyttäisiin se, että jokaisella ihmiselle kuuluu ihmisarvoinen elämä ja toimeentulo.

  • Pia Hyle

   ”Tuija Felt saa työttömänä yksineläjänä tukia ja korvauksia sen verran, että hänelle jää kuukaudessa käyttöönsä noin 400 euroa. Siitä summasta hän kertoo maksavansa muiden muassa hygieniatuotteet, vaatteet, lääkkeet ja ruuan.”

   Mitäh?! Vaikka käyn töissä, enkä edes matalapalkkaisessa, ei minulla jää asumiskulujen jälkeen 400 kuukaudessa per henki käytettäväksi asumiskulujen jälkeen.

   • Arto

    No, jos asumiskulut on esimerkiksi 750€, niin pitäisi saada 1150€ nettoa kuukaudessa, jotta asumiskulujen jälkeen on 400€ käytössä muuhun kulutukseen. Tähän riittää n. 1500€/kk tai suurempi bruttopalkka. Ikävä sanoa, mutta jos ei tähän pääse, niin kyllä silloin työskentelee aika matalapalkkaisessa ammatissa (tai osa-aikaisena).

    • työtöntyötön

     Eikä se ole myöskään per henki. 485e pitäisi jäädä yksinasuvalla asumismenojen ja hyväksyttyjen laskujen jälkeen. Tuija Felt ei joko tiedä tätä, halua hakea toimeentulotukea tai ole oikeutettu siihen. Tai on jotain suurempia menoja/laskuja jotka on maksettava perusosasta.

     Tässä laskuri josta Piakin (tai kuka tahansa työssäkäyvä, matalapalkkatyössä tai ei) voi käydä laskemassa josko olisi itse oikeutettu toimeetulotukeen. Muista merkitä myös esim. lapsilisät ja elatusmaksut tulopuolelle, ne kun vähennetään lasten perusosasta. Kannattaa myös selvittää asumistuen mahdollisuus. Ja ennen kaikkea muistaa että jos asumiskulut ovat suurimmalta osalta lainanlyhennystä niin siihen ei toimeentulotuki taivu. Ilmeisesti lainan korot huomioidaan. Onnea matkaan!
     http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/laskurit/toimeentulotukilaskuri

    • Heli

     Pia kirjoitti 400 e/kk/hlö. Eli näki yksinelävän työttömän taloudellisen tilanteen paremmaksi kuin työllisen perheellisen.

 6. Kaichu

  Ihan oma lukunsahan oli myös se tapaus, jossa työtön ei vastannut TE-toimiston puheluun. Tämän jälkeen sai tekstiviestin, jossa kerrottiin työnhaun katkeavan automaattisesti, mikäli samalla viikolla ennalta määräämättömään aikaan tulevaan toiseen puheluun ei myöskään vastata. Ja henkilön itsensä mukaan soitto TE-toimistoon oli tuottanut vastaukseksi perinteisen ”älkää soitelko meille, me soitamme teille” -tyylisen vastauksen.

 7. Saunan lauteilta

  Sakari Timosen arvio 99,9 % työttömistä, jotka etsivät turhaan työtä ja yrittävät säilyttää itsekunnioituksensa on yliampuva! Oikea luku liikkuu välillä 70- 80%. Valitettavasti.

  Todellisuudessa kaikista työvoimapalvelujen piiriin rekisteröityneistä työnpaikan hakijoista n. neljännes on jo luovuttanut omalta osaltaan haaveen työpaikan saannista. Väitän, että tämä neljännes ”roikkuu” päivärahoilla vain siksi, ettei heillä ole käytännössä mitään muuta vaihtoehtoa selviytyäkseen edes perus arjesta.

  • työtöntyötön

   Se on aika lailla samantekevää onko prosenttiluku 99,9, 80 vai 50 niin pitkään kun yksikin henkilö on työttömänä ilman omaa tahtoaan ja yksikään tavallinen työpaikka ei jää täyttämättä hakijoiden puuttuessa. Jos taas hakijat eivät ole kelvanneet niin se on palkanmaksajan ongelma.

   Tunnen itsekkin monta työtöntä jotka eivät hae työpaikkoja. Eivät ole enää vuosiin/vuosikymmeniin kelvanneet muihin kuin palkkatukipaikkoihin joihin menevätkin sitten enemmän kuin mielellään. Ja osan paikka olisi luultavasti paremminkin eläkkeellä.

   Jonkinlainen tutkimus aiheesta olisi paikallaan. Paljonko on ei-aktiivisia hakijoita ja syitä tähän. Vai onko tälläinen jo tehty?

   • Rintsu

    Jos täällä voisi antaa kommenteista plussaa niin saisit yhden heti.

    • Raija

     Voisinan sitä pyytää työnantajia jollakin foorumilla ilmaisemaan sen työnhakijoiden määrän jokaistatyöpaikkaa kohden. Itse kun vieläolin hakemassa työpaikkoja niin ilmoitetut hakijamäärät hakemiini työpaikkoihin olivat siinä n. 300 yli 800 Saattaa nykkyään olla enemmänkin. Ehkä siinä aukeisi joittenkin silmät todellisuuteen.

   • Saunan lauteilta

    Ei se ole samantekevää, aivan kuten itsekkin osoitat. Ja kyllä, moniakin tutkimuksia on tehty hakijoiden, työllistyvien sekä työllistymättömien kohdalla.

    • työtöntyötön

     Tarkoitan samantekevää siltä kantilta että nykyisin tuntuu että kaikki voimavarat on keskitettävä näihin osseihin, juusoihin jne. jotta heidät varmasti saadaan vähintään kuntouttavaan etteivät vaan makaa joutilaana. Samaan aikaan on satoja tuhansia työttöminä ja eivät taatusti ole omasta halustaan. Keskityttäisiin ensin heihin ja ohjattaisiin rahat vaikka palkkatukeen jotta ensin ei vaadittaisi vähintään 2-3 vuoden työttömyyttä ennen kuin pääsevät edes palkkatukityöhön . Sitten kun kaikki 50%, 70% tai 99% työttömistä (jotka ovat työhaluisia) on palkkatöissä niin voidaan keskittää kaikki voimavarat osseihin.

     Nytkin pyörähti heti isopyörä te-toimistossa pyörimään Ossin tukien selvittämiseen ja aikaa menee kuulemma pari päivää jolloin lausunto on valmis. Saako jokainen esim. omaehtoiseen opiskeluun hakeva päätöksen parissa päivässä? Tai palkkatukipäätöksen? Entäpä jos karenssi uhkaa? Vastaan ihan itse, ei saa. Ainakaan itse en ole saanut. Saattaa mennä viikkoja tai jopa yli kuukauden. Mutta nytpä tiedän mitä siellä käsitellään tärkeysjärjestyksessä ensiksi.

     ”Kommenttien takia TE-toimisto aloittaa tutkinnan, jonka ajaksi tuki katkaistaan. Tutkinta kestää todennäköisesti joitain päiviä. ”

   • mabeytoo

    Samaa mieltä. 99,9 prosenttia voisi madaltaa. Silti en lähtisi syyttämään niitä keitä varmasti jonkin verran on, ketkä kokevat tämän hetkisen työelämän niin kovaksi että eivät hae töitä. Tai jotka haluaisivat työllistää itsensä erilaisella luovalla työllä.

 8. töytön

  Voisi kysyä, että kuka näitä juttuja tilaa? Työttömyyttä ei haluta nujertaa, mutta työttömät kylläkin. Siellä jo vihaisimmat aseitaan putsailee.

 9. Esa Auramäki

  Automaatio ja ”digiloikat” vievät aikuisten oikeasti paljon työpaikkoja. Ovat jo vieneetkin. Pankit, kaupat, liikenne, …, jopa alkutuotanto maa- ja metsätaloudessa. Myös ns. ”asiantuntijatyötä” voidaa tehostaa ja korvata ”tekoälyllä”. Etenkin, jos ei tehdä mitään. Sinänsähän voisi olla ”nastaa”, jos ihmiset voisivat vaan keskittyä asioihin, jotka heitä kiinnostavat ja jotka tuottavat heille mielihyvää. Itselläni on nyt eläkkeellä ihan nastaa. Ei tarvitse olla mukana työpaikkojen näytelmissä. En kyllä kaipaa tippaakaan menneisyyden työpaikkoja. Työt sinänsä ihan mielenkiintoisia ja asiakkaatkin. Mutta liian usein se johtaminen ja ilmapiiri kaikkine peleineen ja nuolemisjärjestelmineen pilaa kaiken. Huh! Mutta takaisin asiaan. On hyvin vaikeaa nähdä kovinkaan tavoittelemisen arvoista tulevaisuutta, jos nykymeno jatkuu. Tällä menolla Suomessakin on 30 vuoden päästä max 1 miljoonaa sellaista työpaikkaa, joissa työntekijät pystyvät elämään palkoillaan. Nämä kaikki tietenkin ”pääksupunkiseudulla”. Ja tuottavuuden kasvu menee omistajien ja ns. ”johtajien” taskuihin. Kapinahan tästä tulee – väkivaltainen sellainen. Valitettavasti ”laillinen valta” (aseineen) on ”omistavien” puolella eli käytännössä tästä tulee … Mutta tosiaan, asioihin voi vielä vaikuttaa.

 10. Pekka Hyvönen

  Ei mitään uutta auringon alla: https://youtu.be/KXzsTzmCT8A

  Froikkarit tekivät aiheesta laulun jo vuonna 1990…

  • Esa J.

   Tuo ”juutuupi” herjaa että video ei ole käytettävissä. Lisätietoja: kappale löytyy vuonna 1990 ilmestyneeltä levyltä ”Megamania”. Siltä varalta, ettei levyä kiinnostuneelta löydy, niin kappaleen ”Jeesus oli mutakuono” kertosäe on tällainen:

   Sillä kaikki tarvii jonkun
   itseänsä huonomman.
   Kaikki tarvii jonkun
   jota sopii paheksua.
   Jonkun heikomman tai köyhemmän,
   tai mutakuonomman.
   Ja ellet löydä ketään muuta
   Halveksippa mua.

   Alunperin kappale on lähtöisin Kris Kristoffersonin kynästä: Jesus was a capricorn.
   Suomalaiset sanat Pekka Myllykoski R.I.P.

 11. Frank

  Aina meillä on ollut marginaalinen määrä näitä ”Juusoja”, jotka mieluummin jättäytyvät tukien varaan työhön menon sijasta. Kuten Saku kirjoituksessaan toteaa 99,9% työttömistä kuitenkin varmasti valitsisivat palkkatyöhön tukien tilalle.
  Hyvinvointiyhteiskuntamme kyllä kestää tämän 0,01% ideologisen työttömien porukan.
  Itsekin työttömyyden autuutta kokeneena pidän hyvin loukkaavana kaikkien työttömien leimaamista laiskoiksi kattoon syljeskelijöiksi.
  Kokopäiväinen työnhaku vallitsevassa työllisyystilanteessa on erittäin raskasta ja ajoittain turhauttavaa. Työtä ei ole tarjolla kaikilla aloilla, ikärasismi rehottaa ja kaikenlaisia ilmaistöitä on tarjolla koko ajan enemmän.
  Itse maksan mielelläni veroja ja pidän hyvänä ettei työnsä menettäneet heti putoa taloudelliseen ahdinkoon, vaan voivat hakea uutta työtä esim. ansiosidonnaisen päivärahan aikana.

  • Mepu

   Niin samaa mieltä kanssasi! Kirjoitat monia hyvin kiihottavasta aiheesta todella asiallisesti ja rauhanomaisesti 👍🏻

  • elm

   Kyllä, Frank. Vähän vastaava asia, kuin jos leimaisi kaikki yritykset veronkiertäjiksi, veroparatiiseihin rahansa kätkeviksi. Vaikka todellakaan niinkään ei ole.

   Alalla kuin alalla, osa-alueella kuin osa-alueella lienee aina se marginaalinen joukko, joka joko toimii väärin tai yrittää vetää välistä tms. Rakenteita ei silti mielestäni tarvitse rakentaa yksinomaan tämän minimaalisen marginaalin mukaan – vaan heidän kiinnisaamista varten on tehty lait (ja säädetty rangaistavuudet).

   Rakenteet olisi nimenomaan hyvä tehdä palvelemaan sitä isoa joukkoa, suurinta osaa ihmisistä, jotka haluavat olla mukana rakentamassa tervettä ja kestävää yhteiskuntaa.

 12. Työnvieroksunnasta vastikkeelliseen sosiaaliturvaan | Aaron Kallinen

  […] päivinä lehtiä lukiessa voisi saada vaikutelman, että suurin osa työttömistä karttelee työtä aktiivisesti. Tällaisen […]

 13. työtöntyötön

  ”- Suurin osa ihmisistä ymmärtää huumoria, mutta aina on olemassa muutamia ääliöitäkin, hän kuittaa kritiikin.”

  Packalénille vaan sen verran että olen mieluummin ääliö kuin ymmärrän huumoria jossa pidetään työleirejä hauskana. Varsinkaan kansanedustajan sanomana jolla on valtaa päättää työttömien asioista.

  • Rosa Warski

   Jeh. Ei ihan hirveesti naurata, kun päättäjä vitsailee, että teijät pitäs laittaa gulageille.
   Hehheh hauska läppä hei.

   • Rintsu

    Vaati toisen maailmansodan päästä eroon natseista jotka oli äänestetty valtaan.
    Ihmisen muisti on niin lyhyt, että nyt semmoisia taas äänestetään, tai ainakin sen suuntaiset mielipiteet ovat seksikkäitä.

 14. työtöntyötön

  Mikähän mahtaa olla ”rangaistus” Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkoselle salassapitovelvollisuuden rikkomisesta? Te-toimiston tiedoissa on monista työttömistä esim. terveystietoja. Pitääkö pelätä että näitäkin lipsautellaan tuosta vaan julkisuuteen?

  • Jyrki

   Uskoisin, että ei yhtään mikään. Kyllä kaikki näyttää olevan sallittua ilman rangaistuksia paitsi työttömille kun työttömistä kyse. Se alkanut tulemaan erittäin selväksi tässä muutaman päivän aikana. Sitä ennen vielä luuli, että joku raja on jossain, mutta ei ole.

   Samoin kuin Tom Packalén työleiriehdottelu ei saa häntä pyytämään anteeksi puheitaan tai edes katumaan. Hänenkin ylimielisyys näyttää olevan sitä luokkaa.

   Vaikka sen lisäksi haukkui aika varmasti suurinta osaa Perussuomalaisten äänestäjistä ääliöiksi kun ei ”huumoria” ymmärrä. Uskoisin aika monen heitäkin aikanaan äänestäneen olevan työtön ja käyvän orjatöissä. Eli olevan Tom Packalénin pohtimilla työleireillä jo muutenkin ilman palkkaa.

 15. Tuija Kamutta

  Kiitos Sakari T.!

 16. Kalervo Krekula

  HEI! Nyt pitää muistaa se, että SUOMI-valtiossa ja Laajemminkin on Talous- ja Yhteiskuntaelämän ilmiökenttää haluttu tutkia Uusklassinen Talousteoria eli Odotuksilla Täydennetty Klassikkomalli eli Monetarismi rs:n avulla. Niin ja nyt Klassikkomallin Oletukset eli Adam Smith -Mallin oletukset ovat seuraavat: Identtisyysoletus C:n ja Q:n suhteen (C tarkoittaa kustannuksia jotain aikayksikköä tai vastaavaa kohden ja Q tarkoittaa valmistus- tai tuotosmäärää jotain aikayksikköä tai vastaavaa kohden), Vallitsee täydellinen Informaatio, Alalle ja sieltä pois pääsee täysin kitkatta, Yritykset ovat pieniä kuin pisara meressä, joten ne ottavat markkinahinnat annettuina, Kunkin alan yritysten valmistamat tuoteet ovat yhteneviä eli homogeenisiä, Vallitsee täystyöllisyystasapaino joten kaikki, jotka haluavat tehdä työtä, niin saavat sitä. Niin ja nyt Yliopistotaloustiede rs:n kuvioissa ns. Klassikkomalli eli Odotuksilla Täydennetty Klassikkomaalli rs:n pätevyyden jopa tieteellisessä mielessä riittää se, että uskoo siis USKOO sen olevan totta. Kuten me tiedämme, niin Talous- ja Yhteiskuntaympäristön kuvioita ja ilmentymiä tutkitaan juuri tämän ns. Odotuksilla Täydennetty Klassikkomalli eli Uusklassinen Talousoppi rs:n avulla ja joka tarkoittaa ainakin sitä, että on oletettu Klassikkomallin oletusten olevan sellaisia, joiden mukaan Elinkeinoelämä toimii eli ne ovat tasan tarkkaan todella päteviä. Me huomaamme nyt, että Klassikkomallin Oletukset -ryhmässä on kohta: Vallitsee Täystyöllisyystasapaino joten kaikki, jotka haluavat tehdä työtä, niin saavat sitä. Niin ja vielä on esimerkiksi sellainen OLETUS, että Yritykset ovat pieniä kuin pisarameressä, joten ne ottavat markkinahinnat annettuina. Nyt Klassikkomallin Oletukset tuon sen vuoksi kehiin, että jos todella uskoo niiden olevan totta Yksi Yhteen eli tasan tarkkaan, niin myös ollaan sitä mieltä, että TYÖTTÖMYYS johtuu vain ja ainostaan Työttömien Laiskuudesta ja Saamattomuudesta, joten parasta mahdollista Työttömyyshoitoa on Kepin käyttö oikein voimalla. Nyt me vasurit voimme kysyä, että mikä Klassikkomallin Oletuksista kestää täysin romahtamatta Logiikka- ja Realismitestejä. Jos vastaan, että ei yksikään, niin olenko oikeassa? Jos olen oikeassa siinä asiassa, että ei yksikään Klassikkomallin Oletus kestä tarkempaa Loogista ja tieteellistä Realismitutkimusta, niin ainakin HYVÄ KYSYMYS on nyt se, että MIKSI todella Yliopistoekonomistit haluavat seikkailla niin kovan tason Epätieteellisyyden ja Epäloogisuuden piirissä kuin tapahtuu. En osaa vastata, mutta osaako joku toinen?

  • Raija

   Ehkä saavat hyvää palkkaa että tekevät niin.

 17. Rintsu

  Nythän näitä vastaavia sitten sama iltapäivälehti repii joka tuutista.
  En laita linkkejä, osaatte itsekin lukea lehtiä.

  Pääasia otsikoissa on, että työ ei kiinnosta.
  Unohdetaan sanoa, että nelikymppinen vailla työhistoriaa on vihoviimeinen palkattavien joukossa vaikka töitä olisi tarjollakin. Silloin ihmismieli ihan omaksi turvakseen alkaa keksimään kaikkea muuta.
  Toisekseen, muistan lukeneeni tutkimuksesta jossa koehenkilöille maksettiin järjettömän suurta palkkaa suurinpiirtein klemmarien taivuttelusta ja päivän päätteeksi tehty ”työ” silputtiin. Kukaan ei jaksanut kauaa. Tosin kokeilussa ei tainnut olla mukana suomalaisia poliitikkoja?

  Edelleenkään ei näy semmoista uutista missä työ olisi järkevää, työehdot ja palkka kohdallaan työhön nähden ja hakijoista olisi pulaa.

  Päivän uutinenhan oli jo Tomppa joka pahoinpideltiin ja sai oikeuden määräämät korvaukset. Mutta ei saa niitäkään koska elää toimeentulotuella niin korvauksetkin lasketaan tuloksi.

  Kyllä. Kortistoissa olisi siivoamista. Jotkut kuuluvat sosiaalipalveluihin ja toimeentulotukeen. Ei heitä kuulu rankaista siitä, että työnhaku kohdallaan ei ole ajankohtaista.
  Jotkut kuuluvat ihan suoraan sairaseläkkeelle, ainakin toistaiseksi.

  Miten helvetissä niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin työnhaku on onnistuttu saamaan aikaan maailman byrokraattisin järjestelmä?

  • Raija

   Se antaa monille bykraateille työtä ja valtaa höykyttää työttömiä halujensa mukaan ja koska ilmeisesti byrokraatit osaavat ja saavat määräättömästi lisätä määräänsä keksimällä aina vain uusia tapoja siihen järjestelmään vaikkei kohta edes itse byrokraatit ymmärrä kehittämäänsä järjestelmää mistä heidän ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta sillä he saavat ihan itse keksiä mitä mikin tarkoittaa, asiakas on aina väärässä vaikka olisi oikeassakin.

 18. työssätyössä ja työssä

  Itse olen varautunut hyvissä ajoin mahdolliseen yllättävään työttömyyteen seuraavasti: Säännöllisen päivätyön lisäksi opiskelen jatkuvasti avoimessa yliopistossa, ja sen lisäksi teen paria sivutyötä, joista saan muutaman työtunnin vuoden mittaan. Teen vielä vapaaehtoisuuteen perustuvaa työtä parissa yhdistyksessä. Työttömyyden kohdatessa minulla on osoittaa, että olen suosien ajan kyennyt päivätyöni lisäksi sekäö opiskelemaan, että tekemmään sivutöitä, ja vielä toimimaan yhdistystoiminnassa. Näin ollen oletan, että kylenisin opiskelemaan ja jatkamaan sivutöidenkin tekemistä työttömyysaikana. Ainakin näin sanoo laki. Eri asia sitten, miten lakia siinä tilanteessa tulkitaan.

 19. Olemme

  Olen kerran aikaisemminkin kommentoinut tälle sivustolle, että olen valmis tekemään töitä, siis palkalla. Tekisin mitä vain (ainoa työ, joka ei sovi on marketin kassa, en ole asiakaspalvelija), mutta ihan mikä muu tahansa työ käy, raksa, muuttoduunit, kadunlakaisu, lumenluonti, antakaa duunia, ei tarvitse kuntouttamista/koulutusta siihen miten kannetaan kottikärryllinen paskaa oikealle paikalle. Olette ihmeellisen, todellisuuden kadottaneita typeryksiä, siis poliitikot. En saa tällä hetkellä mitään tukia, en mitään, enkä edes hae. En edes jaksa olla yhteydessä ”toimistoon”. Alallani ei ole enää paljon töitä digitaalision takia, mutta silti olisin valmis tekemään vaikka tonnilla kuukaudessa duunia, mutta painukaa vittuun 9 euron päivä/kuntoutumis palkalla. Mieluummin pummin röökin sieltä, toisen täältä, kolmannen jostain muualta. Elämä on ihan hyvää, mutta poliitikoihin en usko, pitkään aikaan. En muista milloin viimeksi käytin sosiaalitoimiston ruokakortin Alepan kassalla ja kuinka nöyryyttävää oli kun huomasin, että joudun poistamaan pari tuotetta listalta koska ruokakortissa ei ollut tarpeeksi, myyjä ymmärsi, mutta takana olevat jonottajat eivät, oli varmasti kiire. Ole nöyrä, häpeä.

 20. Kill Bill and kick his ass

  Tällä ajetaan läpi vastikkeellinen sosiaaliturva. Poliittinen kampanja, jollaista ei uskoisi näkevänsä 2017, sata vuotta sitten kyllä. Järkyttävää ja härskiä eikä kansa ymmärrä mihin sitä viedään kuin pässiä narussa.

 21. Eva

  Hei Saku

  Sähän voisit laintulkinnan ammattilaisena alkaa kääntämään selkokielelle esimerkiksi työvoimapoliittisten lausuntojen perusteita. Eli mistä tulee karenssia ja millä perusteella ja miten voisi karenssit välttää. Te-toimistohan siis käyttää ratkaisuissaan pitkälti tätä ministeriön ohjetta työttömyysturvalain tulkinnasta: http://artists.fi/wp-content/uploads/2016/06/Te-toimiston-ohje.pdf.

  Toki meuhkaamalla yleisellä tasolla saa paljon kannattajia ja lukijoita, mutta käytännön vinkeillä voisi tuoda ihan konkreettista selkeyttäkin sellaisten yksilöiden elämään, joilla työttömyys sattuu elämää vaikeuttamaan.

  T. Työkkärin täti

  • Esa J.

   ”Laki on kuin hevosvaljakon keskiaisa, se kääntyy sinne, minne sitä käännetään.” (Vanha venäläinen sananlasku)

  • Anssi Keskiväli

   Mitä jos työvoimaviranomainen itse tekisi ehdottamasi hommat sen sijaan, että lähtee näin blogitse ehdottelemaan jollekulle muulle heidän työnsä tekemistä?

   T: Työkkärin asiakas

  • T.K. Lehtinen

   Mitäpä, jos työkkärin tädit ja sedät itsekin nousisivat kapinaan alentuvia ja mitääntekemättömiä toimia vastaan? Ja tarjoaisivat oikeasti apua, kun yrittää työllistyä? Jostain syystä nousi taas vuori eteen, kun (ihan itse) hommasin PALKKAtyön (eli juuri sen , mitä olen hakemassa, en leikki- ja lauluviihdykkeitä, mukatekemistä) ja työnantaja pyysi todistusta, että olen kelvollinen vuorotteluvapaasijaisuuteen. Soitin (omilla rahoillani, kallista) TE-toimistoon väärien ja sekavien ohjeiden vuoksi. Omilta sivuilta en saanut viestiä. Yksinkertaisesta asiasta tehtiin vaikea, sitten selvisi (kiitos reippaan työnantajan) eri osoite, mistä tällaisen todistuksen saa. Ja pääsin PALKKAtöihin. Hakijoita oli muuten n. 80. Työtöntä. Juusoista en tiedä.

 22. Janne

  Nyman varmasti tiesi, että hänen ulostulonsa muokkasivat yleisön mielipidettä tulevia työttömyysturvan leikkauksia (indeksileikkaukset, aktiivimalli) ja palkattoman työn hankkeille myönteisiksi. Tämä mediamyllytys tulee johtamaan siihen, että nämä hankkeet voidaan ajaa lävitse helpommin. Nyman antoi haastattelun vain muutaman hilun tähden, jotka saa juttupalkkiona ja kirjansa myynnistä.

  Itse tunnen erään kauppatieteiden maisterin, jonka on vaikea löytää työtä raivokkaasta etsimisestä huolimatta. Nyman meni omalla jutullaan sylkemään hänen ja kaikkien muiden työttömien kasvoille.

  Ps. Tämä mediakampanja on saavuttanut ns. blitz-tason. Iltalehdet julkaisivat uuden jutun ”työtä välttelevästä työttömästä”. Tällä kertaa joku ”Sonja” meni kehuskelemaan omalla nimellään lehteen, miten välttelee työtä.

 23. Jaakko Lautaoja

  No, kun on valta äärioikealla, eikä meillä ole juutalaisiakaan ja perinne velvoittaa, että jotain pitäisi päästä pistämään uuniin… ja kun työttömiä on liikaa, eikä kukaan tiedä, miten niistä pääsisi eroon, niin…

 24. Erkki Posti

  Kyllä kiitos, lähden mielelläni työleirille, jos siellä maksetaan TES:in mukaista palkkaa ja tekeminen on jotain kyödyllistä ja tarpeellista, sekä työaikalakia ja työsopimuslakia noudatetaan edes suurinpiirtein (toisin kuin edellisessä työpaikassani, jossa palkka oli kyllä hyvä).

  • Raija

   Työleireillä yleensä raadetaan niska limassa ja palkkana saattaa olla kulhollinen vetistä keittoa joten noita kaipaamiasi aisoita ei siellä tunneta.

 25. Alexander Holthoer

  ….yrityksen tehdessä sitä veroilla kikkailua, sitä kutsutaan älykkääksi, aggressiiviseksi verosuunnitteluksi, joka onkin vain merkki hyvästä johtajuudesta ja perin fiksusta toiminnasta. Sitäkin perustellaan kovasti laillisuudella, kun joku erehtyy kysymään moraalista suhteessa valtioon ja yhteiskuntaan.
  Noh, aina on ollut helpompi hyökkäillä ihmiskasvoisia vihollisia päin kuin kyseenalaistaa rakenteellisia outouksia…

 26. Työttömyyden kokenut

  Kiitos tärkeän asian käsittelemisestä. Onhan tässä jo kaikki absurdimman painajaisen ainekset: suurin osa työttömistä on joutunut työttömiksi riippumatta omasta tahdostaan, tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Jo entuudestaan päähänpotkittuja vastaan hyökkäävät poliitikot, viranomaiset ja media. Ei voi tällainen johtaa pitkällä aikavälillä hyvään kehitykseen, kertoohan sen jo historiakin.

 27. Jari Hakkola

  He nyt Luojansa edessä näyttävät, miten hyviä hurskaat on. Ja hattusi neuvoilla täyttävät, se riittääkö Eriksson?

 28. raimo rantanen

  v1948 -1976 ratkaistiin asia hata apu duunilla,pinnareille oli omat tyomaat,nyt on kamala pelko,etta joutuu ite tienaamaan fyrkkansa eika yhteiskunta maksa rahaa sohvalle.

  • Saku Timonen

   Hätäaputöistä maksettiin palkkaa, nykyisin ei makseta. Työgttömyyskorvaus ei ole palkkaa.

   • työtöntyötön

    Ja 1800-luvun puolivälissä näin:

    ”Kun nälkäkriisin vakavuus selvisi, viranomaiset alkoivat järjestää hätäaputyömaita. Ne saattoivat olla esimerkiksi jokien perkausta, ojien kaivamista ja soiden kuivatusta. Mukana oli myös suuria projekteja, kuten Nerkoon kanavatyömaa Lapinlahdella sekä Riihimäen–Pietarin-rata, jota myös luuradaksi kutsuttiin. Nimen mukaisesti radan rakennus vaati monen heikkokuntoisen ihmisen hengen.

    – Hätäaputöiden perusteena oli ajatus, että apua ei tule antaa VASTIKKEETTA ihmisille, jotka ovat työkykyisiä. Tätä ajatusta noudatettiin riippumatta avuntarvitsijan sukupuolesta tai iästä, kertoo professori Antti Häkkinen.

    Esimerkiksi Jalasjärven ja Peräseinäjoen välille rakennettiin hätäapuna niin sanottu Tokerotie, jonka työmaalla oli paljon myös naisia ja lapsia. Palkaksi annettiin jauhoja. Nälkäisten ihmisten kerrotaan syöneen jauhot kylmään veteen sekoitettuna ”tokerona”. Jauhoja ei maltettu tai kyetty keittämään. ”

    Vai kuinka pitkälle ajassa takaisinpäin ajattelit mennä?

  • Jyrki

   Ei ongelma olekaan siinä, että yhteiskunta ei aijo maksaa rahaa sinne kuuluisalle sohvalla. Vaan siinä, että uhkailemalla palkatta työhön pakotettu ei voi ostaa uutta sohvaa 9e/pvä orja”palkoillaan”, kun saatu ”palkka” ei riitä siihen vaikka tekee niitä töitä.

   Toisin kuin samaa työtä PALKALLA tekevä voi mennä ja ostaa sen uuden sohvan vaikka velaksi tai käteisellä, koska PALKKA auttaa siinä velaksi tai käteisellä ostamisessakin kummasti.

   Auttaako tämä ymmärtämään asian paremmin?

 29. Marja Korkala

  Todella hyvä kirjoitus, Kiitos! Meitä työttömiä harvoin ymmärretään.

 30. vain Lucky Lukea lukenut

  Lakia tunteville kysymys. Kuinka monta lakia tässä oikein rikotaan ?
  Uskomatonta ”työllistämistä” jälleen kerran.
  Tästä voisi jo tehdä oman jutun, haisee niin pahalle selityksineen ja työllistämisen määritelmineen.

  http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/569170-tuija-56-on-raatanut-yhdeksan-vuotta-9-euron-paivapalkalla-kun-palkkatyolaiset

 31. Jouko Norvapalo

  Taloussanomat löysi iloisia työkokeilijoita.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005407957.html

 32. Hyvät ja pahat työttömät – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] kerroin median ajojahdista, jolla etsitään työtä vältteleviä työttömiä häpeäpaaluun sidottaviksi esimerkkinä kaikkien työttömien la… Ja heitähän löytyy, kun oikein lehdessä kuulutetaan ilmoittautumaan. Täkyyn tarttui koko […]

 33. töytön

  Palmroosin Ilta-Sanktiot alkaa olla todellisuutta. Nyt ovat jehut laittaneet työllisyysmäärärahoja oikein urakalla menemään. Loppuvuoden saa lukea/kuulla laiskoista työttömistä joka helevetin tuutista.

  • Jyrki

   Niin itselläkin kieltämättä tulee välillä mieleen ja tuntuu, että ne 150 miljoonaa ylimäärästä, mitä piti mennä Sipilän hyväveli ja siskokerhoille työttömien ”auttamiseksi”, mutta se stna perustuslaki harasi vastaan.

   Niin nyt on viimein ne 150 miljoonaa löytänyt tarkoituksensa työttömien ajojahdin järjestämiseen medioissa kenties jne? Ja alkupanostus vaikuttaisi olevan mahtava sekä näyttävä ja toimivan kuin kirkas valo yökkösiin pimeässä synkässä yössä. Jotka ei muuta näe kuin sen valon ja lentävät siihen.

   Ja kyllähän 150 miljoonalla jotain näyttävää ja kirkasta varmasti järjestääkin. Nyt vain kun tietäisi kuinka oikeaan itse osuu tässä epäilyssä? Jossain kumminkin rahaa liikkuu se on varma. Hyödylliset idiootit kun klikkaa ja uskoo joka uutista missä mainittu joku ”En mene töihin Juuso” tai ”Sossu Tatu” jne. Ja jo se tuo rahaa…

 34. Joni Pelkonen

  Saako työtön olla laiska? Työllinen ainakin saa, jatkuvasti julkaistaan juttuja joissa leppoistetaan, pidetään välivuotta, lomaillaan pitkää viikonloppua Pariisissa ja otetaan koko kuukausi aurinkoa Pattayalla.

  Julkkikseksi noussut esikoiskirjailija kertoi noudattaneensa jokaista työvoimatoimiston ohjetta pilkuntarkasti. Hän oli vastannut työtarjouksiin ja oli mennyt ajoissa työhaastatteluihin. Oli vain aina kertonut että on lähettänyt työhakemuksen työkkärin käskystä. Ainoa tapahtunut ”rikos” on siis ajatusrikos: työtön ei muistanut olla nöyrä ja palvella te-keskusta kuin orja.

  Kun työssäkävijän ei tarvitse edes teeskennellä että pitäisi työstään, miksi työttömän pitäisi teeskennellä että pitää työstä jota on hakemassa? Tai vielä parempaa, teeskennellä että pitäisi työnhausta? Kuka työnhausta muka pitää?

 35. Jani R

  Tulipa kirjotettua kans. ”Laiskuuden, patologisen työnvieroksunnan, kommunismin ja kulttuurimarxismin epidemian pysäyttämiseksi työttömien pariutuminen työllisten kanssa on kiellettävä! Työttömät eivät missään tapauksessa saa harrastaa sukupuoliyhteyttä työllisten kanssa! Työttömien ja työllisten seka-avioliitot on välittömästi lopetettava sekä purettava! Mikäli avio- tahi avoliiton toinen osapuoli jää työttömäksi, olkoon työllisellä velvollisuus erota hetimiten, vähintään kymmenen (10) vuorokauden kuluessa”!

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/10/16/tyoton-on-uusi-jutku/

 36. Hämis
 37. Niilo

  Mielenkiinnolla odotan robotisaation kehitystä ja itsepalvelun lisääntymistä ja sen seurauksena tapahtuvaa yksinkertaisen, suorittavan työn vähenemistä entisestään. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa ollaan tilanteessa, että ainoastaan todellisille ”huippuosaajille” riittää töitä. Ei ole bussi- eikä taksikuskeja, kassatyöntekijöitä, siivoojia, metsureita, tarjoilijoita jne. Kaikki eivät voi olla opettajia, lääkäreitä, insinöörejä, taiteilijoita yms. korkeaa koulutusta ja osaamista vaativien töiden tekijöitä. Teknologia kehittyy, mutta ihmiset pysyvät suurinpiirtein samanlaisina eikä ole realistista olettaa, että muutamassa vuosikymmenessä ihmisten keskimääräinen älykkyys kasvaa kohisten ja puolet kansasta tekee töitä jonkin nanoteknologian parissa.

  Jonkin verran tulee varmasti uusia ammattejakin, mutta enemmän niitä poistuu. On jännä nähdä, että onko silloin vielä voimissaan työttömien massasyyllistäminen, halveksunta ja kiusaaminen kun työttömyysprosentti on esimerkiksi 60. Vieläkö ”repat” ja ”ritut” ulvovat keskustelupalstoilla inhoaan työttömiä kohtaan ja ylpeinä kehuskelevat sitä, että heräävät joka aamu klo 6 töihin? Vai kiskovatko hekin hiljaa kaljaa sohvalla nieleskellen kyyneleitä ja yrittäen unohtaa olevansa yhteiskunnalle tarpeettomia menoeriä, joilla ei ole mitään tarpeellista osaamista? Sanooko silloinen työministeri (jos kyseistä vakanssia ei ole poistettu tarpeettomana) että menkää työttömät töihin, niin ei tarvitse valittaa? Vieläkö sanomalehdet (jos niitäkään sattuu olemaan enää olemassa) jahtaavat työttömiä silmät kiiluen ja heittelevät heitä herjaavia juttujaan ja haastattelevat työnantajia, jotka valittavat että työttömät ovat laiskoja?

  Todennäköisesti kyllä, sen verran pessimisti olen, ei tämä meininki voi muuttua kuin jatkuvasti pahemmaksi. Jossain vaiheessa nähdään varmasti työttömien keskitysleirejä ym. ”kivaa” riippumatta työmarkkinoiden rakenteesta ja työttömien määrästä.

 38. Henrika Rautanen

  Olin juuri 8kk työttömänä. Tiedän että monet ovat olleet vuosia, enkä halua väheksyä ketään sanomalla että kyllä, minulla oli tosi raskas työttömyysaika. Mutta kyllä se oli, raskasta. Kerron miten.
  Olen ollut koko aikuisikäni (n.23v) palkkatyössä. Olen kahden lapsen äiti. Avomieheni käy töissä. Meillä on lainaa talosta. Kun talo ostettiin, olin töissä. Tämän vuoden tammikuussa jäin työttömäksi. Tuotannollisista syistä. Työpaikka lakkasi olemasta.
  Ensimmäisenä kuukautena-kahtena en ollut kovin huolissani. Ajattelin että kalibroin pääni uudelleen ja alan etsiä töitä, kyllä nitä jostain löytyy. Ei niitä löytynyt, ja kohta jo huolestuin. Mies maksoi laskut, minä yritin olla vaatimaton ja säästää ruokakaupoissa. Lapset saivat jatkaa harrastuksiaan. En ostanut itselleni mitään. Maksoin osani lainasta ja muista menoista, työttömyyskorvaus meni siihen.
  Tein vapaaehtoistöitä, ja olin kerrankin aina kotona kun lapset tulivat koulusta. Mutta pikkuhiljaa jotenkin tiedostamatta vähensin vapaaehtoistöitä sitä mukaa kun tarmokkuus väheni. Laitoin lapset aamulla valmiiksi kouluun, sitten en joinain päivinä tehnyt juuri mitään järkevää ennenkuin he taas tulivat koulusta ja aloin kokata ja auttaa läksyissä. Olin aluksi kai passivoitunut, sitten ilmiselvästi jopa masentunut. Mitä järkeä? En jaksa lähteä kenenkään kanssa mihinkään, kaikki maksaa. Mieheltä en pyydä, hänhän maksaa muutenkin jo kaiken. Keksin tekosyitä.
  Töitä etsin kyllä. Hoidin työvoimatoimistoon päin velvollisuuteni, täytin lomakkeet, lusin infot, tein cv:t, soitin työpaikkoihin ja hain niitä netin kautta. Tuttavaverkoston kautta sainkin pari vinkkiä, ja yhden tilapäistyön josta nettosin 275 euroa, eli juuri alle sen 300 joka ei saa ylittyä ettei vaikuta korvauksiin. Tämä tilapäistyö sitten kuitenkin vaikutti siten, että vaikken tukia menettänytkään, jouduin odottamaan niitä lähes kuukauden kunnes tilapäistyöstä saatu palkkakuitti saapui, ja sain toimitettua sen KELAan. En saanut muita keikkoja, olisin kyllä varmaan ottanut ne vastaan.
  Meni kesä, meni syksy. Kesällä harrastin ilmaisia huveja lasten kanssa. Puistoon pyöräilyä harjoittelemaan omilla eväillä. Kaupasta mehujäät, jotka syötiin sitten ulkona. Mies hoiti laskut, minä yritin joskus esittää että äidillä on kyllä varaa tähän, vaikka uimahalliin. Semmoinen nyyhkytarina. Mutta ihan totta, aloin jo olla tottumaisillani köyhyyteen, rutiinittomuuteen, näköalattomuuteen ja olla asian kanssa sujut. Olen työtön, mulla ei ole rahaa. Voi voi.
  Töitä hain silti. Ja ihme tapahtui. Koulutustani ja työkokemustani vastaava paikka tuli hakuun, ja hain sitä. Pääsin haastatteluun. Pääsin toiseen haastatteluun. Sain työn. Tämä luultavasti siksi, että minulla oli samasta työstä pitkä kokemus.
  Sain työn viime viikolla.
  Työttömille en toivo enkä hyväksy sälytettävän yhtään grammaa lisätaakkaa, en syyllistyksen häivääkään, en mustamaalausta, en lööppi-ilkuntaa, en poliittista toimintaa heidän asemansa vaikeuttamiseksi. Toivottavasti eivät muutkaan mene tähän halpaan. Niin, HALPAAN! Halpa on oikea sana kuvaamaan taas tätäkin lokakampanjaa.
  Jos jonkun mielestä se raha on jotenkin kadehdittavaa, tai se elämäntilanne, niin antakaa tosiaan työpaikkanne sitä tarvitsevalle. Tai toivokaa ettei oma suolakaivoksenne tai oravanpyöränne koskaan joudu suljettavien listalle.

  • Saku Timonen

   Kiitos, Henrika.

Kommentoi »

Comments are closed