Kallista teatteria

-Haluan tehdä tiettäväksi, että en ole tietoinen siitä tiedosta, jonka tiesin ja muistin kesällä 2017, tai siitä mitä tieto koski, ja miten tietoisuuteni tiedosti tiedon, jota en muistaakseni tiennyt enkä tietääkseni muistanut.

Näin hahmotteli Ville Ritala Facebookissa pääministerin tiedonantoa kansalaisille. Muistan vielä sellaisen ajan, jolloin pääministeri joutui eroamaan puhuttuaan niin totta kuin osasi, mutta ne päivät ovat ohi. Nykyisin pääministeri voi vastaavassa tilanteessa vedota insinöörin päähän, joka ei kykene suunnittelemaan toimimista erilaisissa ennakoitavissa olevissa tilanteissa.

Kyse on viime kesän hallituskriisistä, jonka aiheutti Jussi Halla-ahon valitseminen perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Sitä ennen ja sen jälkeen esitettiin kesäteatteria, jonka näyttelijät olivat amatöörejä ja vuorosanat teennäisiä. Loppuhuipennus oli pääministerin omin käsin ohjaama lentokone ja u-käännös autolla matkalla presidentin luo jättämään hallituksen eropyyntöä. Manööverin oli tarkoitus näyttää yleisölle uskottavalta, mutta katsojat huomasivat sumutuksen viimeistään silloin, kun presidentti tv-uutisissa neuvoi tekemään hyviä lehmänkaupppoja.

Kaiken näyttelemisen tarkoitus on pitää hallitus koossa niin kauan, että varovaisenkin arvion mukaan viiden miljardin verovarat saadaan siirrettyä sote-uudistuksella yksityisille terveysjäteille ja uusi maakuntahallinto perustettua. Sen hintalappua ei vielä kukaan tiedä.

-Ja tällaista piiri pieni pyörii -sirkusta me sitten joudumme katselemaan: valtaan takertuva pääministeri, härskisti valtaansa lobbarien hyväksi hyödyntävä valtiovarainministerin puolue, historian hamaan pian häviävä tukipuolue. Naurattaisi, jollei kysymys olisi niin vakavasti asioista: Suomen sote-palvelujen tulevaisuudesta ja niiden vaarantamisesta. Kyse on ihmisten oikeudesta hyvään terveyteen ja isosta julkisesta sote-varallisuudesta. Hallituksen esitykselle on laitettava stoppi ennen kuin on liian myöhäistä.

Näin sanoo vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. SDP:n kansanedustaja ja entinen ministeri Susanna Huovinen puolestaan sanoo suorat sanat uudistuksen tarkoituksesta:

-Kepu halusi uudistuksessa maakunnat ja kokoomus laajan valinnanvapauden. Maakuntahallinto on kepun pitkäaikainen haave ja laaja valinnanvapaus avaa julkiset rahahanat Kokoomusta lähellä oleville yksityisille sote-yrityksille. Valtakunnan sote-väki on ihmeissään, ja me asiakkaat olemme pudonneet kärryltä jo aikaa sitten.

Sipilän hallituksen tie on ollut yhtä takkuamista alusta lähtien. Jo alkumetreillä touhu oli Sirkus Sipilää, jonka esitys muuttui nopeasti vatuloinniksi eli tehtyjen päätösten purkamiseksi. Päätä on hakattu perustuslakiin jatkuvasti, mutta siihen insinöörin päähän ei perustuslaki näytä tarttuvan. Niinpä syyllisiksi on löydetty kaiken maailman dosentteja ja perustuslakifundamentalisteja.

Nyt joku kysyy eikö hallitus mielestäni ole tehnyt yhtään hyvää päätöstä. On toki. Hallitus sai vapautettua pysäköintikiekon ulkonäön tiukasta sääntelystä. Kaikki muu on ollut teatteria, jonka ainoa tarkoitus on pitää hallitus vallassa niin kauan, että yhteiskunnan tärkeimmät toiminnot on saatu yksityistettyä.

Onhan tällä teatterilla viihdearvoa, mutta pääsylipun hinta on veronmaksajille liian suolainen.

karjalainen 25.10.17

Kuva: Karjalainen 25.10.2017

Kommentit (23)
 1. Tanja Takalo
  26.10.2017, 13:38

  Lisätään pakkaan vielä istuva presidentti. Niinistöstä on jäänyt mieleen työttömien käyttäminen sylkykuppina. En keksi mitä hän olisi tehnyt maan ja kansan hyväksi. Ai niin, teki hän (kuin tilauksesta) vaalivauvan. Sitten mummot äänestää pressanvaaleissa Niinistöä, kun sillä on niiin söpö vauva, ja sen vaimo on niiin söpö kans ja vielä kultturelli. Pöh!

  1. Veli-Pekka Saarinen
   27.10.2017, 00:49

   Juuri näin. Niinistö ei ole osoittanut mitään presidentiltä toivottavia lahjoja/haluja olla kansan arvojohtaja, tai jos on niin lausunnot ovat olleet niin löperöitä, että ne sopivat hienosti populistien ja fasistien pirtaan. No, viimeistään vaalivauva takaa uudelleenvalinnan. *paha sana* moraaliton ameeba.

  2. Mustavalkoajattelu
   27.10.2017, 07:43

   Ad Tanja Takalo: ”Niinistöstä on jäänyt mieleen työttömien käyttäminen sylkykuppina”.

   Arvojohtaja harmitteli mediassa ns. ideologisesti työttömiä, jotka karttelevat työnhakua ja ovat hyvin pieni ryhmä työttömien keskuudessa. En ole huomannut että olisi kollektiivisesti käyttänyt ”työttömiä sylkykuppeina”. Tarkennatko mihin viittasit?

  3. Eeva Koiranen
   27.10.2017, 10:41

   Eihän suomalaisella presidentillä ole mitään valtaa tehdä kansan hyväksi mitään. Tuossa kesänäytelmässä ymmärtääkseni Niinistö halusi hallituksen eroavan. Niin kuin olemme saaneet lukea pääministerillä oli toiset suunnitelmat, valta ja ketunhäntä kainalossa.

   Nyt tulevan presidenttivaalin edellä kansa odottaa uuden valituksi tulleen presidentin tekevän vaikka mitä ja vaikuttavan vaikka mihin, riippuen kuka presidenttiehdokas on kyseessä.

   Tuo vaalivauva on niin korni vitsi, jota en toivoisi kenenkään tässä presidenttivaalikisailussa mainostavan, en varsinkaan naisten.

   Olen iloinen ja onnellinen, että Jenni Haukiolle annetaan mahdollisuus äitiyteen, vaikka sitten tilauksesta tehtynä vaalivauvana (pöh). Ihan varmasti mummona tulen äänestämään Niinistöä, sitä vauvaa ja sitä kultturellia vaimoa, on ne niin söpöjä!!

 2. Jouni Suonsivu
  26.10.2017, 14:46

  Hädänalaisen hyväksikäyttö on alhaista. Bisneksen teko terveydellä/sairaudella on juuri sitä. Tästä syystä vain ja ainoastaan julkisen vallan järjestämä ja hoitama terveydenhuoltojärjestelmä on eettisesti kestävä ratkaisu.

  Bisnestä, kilpailua ja markkinoita tarvitaan, mutta sitä ei pidä tunkea sinne, minne se ei kuulu. Hyvin hoidettu julkinen järjestelmä itsessään mahdollistaa toimivan yksityisen sektorin. Kummallekin on oma toimialueensa, mutta nykyisellään yksityinen tungetaan (hyvällä tai pahalla) kaikkialle.

  1. Avaintermi on juurikin ’hyvin hoidettu julkinen järjestelmä’. Sellaista ei ole. Ay-liike otti sen taistelukentäkseen (mös Kokoomus Sari Sairaanhoitajan-teemalla) ja potilaiden sijaan hoidettiin ja hoidetaan omia oikeuksia. Ja ei. Ei minulla ole tarjota mitään toimivaa ratkaisua tähän häkkyrään.

   1. Imane Elonen
    28.10.2017, 12:12

    Hyvin hoidettu julkinen järjestelmä perustuu ennaltaehkäisevään hoitotyöhön. SE on juuri se, josta on leikattu kaikkein eniten, koska akuuttihoidosta ei voida säästää. Tämä taas on lisännyt näitä akuuttihoidon kustannuksia.

    Toinen ongelma on hoitotyön kuormittavuus. Hoitotyöläiset sairastuvat ja/tai vaihtavat alaa, jolloin koulutukseen käytetyt veroeurot valuvat viemäristä alas ja hoidon taso heikkenee entisestään henkilökunnan vaihtuvuuden ja kokemattomien hoitajien vuoksi.

    Oikea ratkaisu olisi ehkäisevän hoitotyön huomattava lisääminen ja kuusituntiseen työaikaan siirtyminen (palkasta ei pitäisi vähentää). Palkkakustannuksien nousu korjaantuisi vähentyneinä sairauslomina ja uranvaihdoksina, potilashoidon tehostumisena ja parantumisena, ostovoiman lisääntymisenä kun uusia hoitajia tulee alalle, ja työttömyyden vähentymisenä.

Kommentointi suljettu.