Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kallista teatteria

-Haluan tehdä tiettäväksi, että en ole tietoinen siitä tiedosta, jonka tiesin ja muistin kesällä 2017, tai siitä mitä tieto koski, ja miten tietoisuuteni tiedosti tiedon, jota en muistaakseni tiennyt enkä tietääkseni muistanut.

Näin hahmotteli Ville Ritala Facebookissa pääministerin tiedonantoa kansalaisille. Muistan vielä sellaisen ajan, jolloin pääministeri joutui eroamaan puhuttuaan niin totta kuin osasi, mutta ne päivät ovat ohi. Nykyisin pääministeri voi vastaavassa tilanteessa vedota insinöörin päähän, joka ei kykene suunnittelemaan toimimista erilaisissa ennakoitavissa olevissa tilanteissa.

Kyse on viime kesän hallituskriisistä, jonka aiheutti Jussi Halla-ahon valitseminen perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Sitä ennen ja sen jälkeen esitettiin kesäteatteria, jonka näyttelijät olivat amatöörejä ja vuorosanat teennäisiä. Loppuhuipennus oli pääministerin omin käsin ohjaama lentokone ja u-käännös autolla matkalla presidentin luo jättämään hallituksen eropyyntöä. Manööverin oli tarkoitus näyttää yleisölle uskottavalta, mutta katsojat huomasivat sumutuksen viimeistään silloin, kun presidentti tv-uutisissa neuvoi tekemään hyviä lehmänkaupppoja.

Kaiken näyttelemisen tarkoitus on pitää hallitus koossa niin kauan, että varovaisenkin arvion mukaan viiden miljardin verovarat saadaan siirrettyä sote-uudistuksella yksityisille terveysjäteille ja uusi maakuntahallinto perustettua. Sen hintalappua ei vielä kukaan tiedä.

-Ja tällaista piiri pieni pyörii -sirkusta me sitten joudumme katselemaan: valtaan takertuva pääministeri, härskisti valtaansa lobbarien hyväksi hyödyntävä valtiovarainministerin puolue, historian hamaan pian häviävä tukipuolue. Naurattaisi, jollei kysymys olisi niin vakavasti asioista: Suomen sote-palvelujen tulevaisuudesta ja niiden vaarantamisesta. Kyse on ihmisten oikeudesta hyvään terveyteen ja isosta julkisesta sote-varallisuudesta. Hallituksen esitykselle on laitettava stoppi ennen kuin on liian myöhäistä.

Näin sanoo vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. SDP:n kansanedustaja ja entinen ministeri Susanna Huovinen puolestaan sanoo suorat sanat uudistuksen tarkoituksesta:

-Kepu halusi uudistuksessa maakunnat ja kokoomus laajan valinnanvapauden. Maakuntahallinto on kepun pitkäaikainen haave ja laaja valinnanvapaus avaa julkiset rahahanat Kokoomusta lähellä oleville yksityisille sote-yrityksille. Valtakunnan sote-väki on ihmeissään, ja me asiakkaat olemme pudonneet kärryltä jo aikaa sitten.

Sipilän hallituksen tie on ollut yhtä takkuamista alusta lähtien. Jo alkumetreillä touhu oli Sirkus Sipilää, jonka esitys muuttui nopeasti vatuloinniksi eli tehtyjen päätösten purkamiseksi. Päätä on hakattu perustuslakiin jatkuvasti, mutta siihen insinöörin päähän ei perustuslaki näytä tarttuvan. Niinpä syyllisiksi on löydetty kaiken maailman dosentteja ja perustuslakifundamentalisteja.

Nyt joku kysyy eikö hallitus mielestäni ole tehnyt yhtään hyvää päätöstä. On toki. Hallitus sai vapautettua pysäköintikiekon ulkonäön tiukasta sääntelystä. Kaikki muu on ollut teatteria, jonka ainoa tarkoitus on pitää hallitus vallassa niin kauan, että yhteiskunnan tärkeimmät toiminnot on saatu yksityistettyä.

Onhan tällä teatterilla viihdearvoa, mutta pääsylipun hinta on veronmaksajille liian suolainen.

karjalainen 25.10.17

Kuva: Karjalainen 25.10.2017

Kommentit (23)

 1. Tanja Takalo

  Lisätään pakkaan vielä istuva presidentti. Niinistöstä on jäänyt mieleen työttömien käyttäminen sylkykuppina. En keksi mitä hän olisi tehnyt maan ja kansan hyväksi. Ai niin, teki hän (kuin tilauksesta) vaalivauvan. Sitten mummot äänestää pressanvaaleissa Niinistöä, kun sillä on niiin söpö vauva, ja sen vaimo on niiin söpö kans ja vielä kultturelli. Pöh!

  • Veli-Pekka Saarinen

   Juuri näin. Niinistö ei ole osoittanut mitään presidentiltä toivottavia lahjoja/haluja olla kansan arvojohtaja, tai jos on niin lausunnot ovat olleet niin löperöitä, että ne sopivat hienosti populistien ja fasistien pirtaan. No, viimeistään vaalivauva takaa uudelleenvalinnan. *paha sana* moraaliton ameeba.

  • Mustavalkoajattelu

   Ad Tanja Takalo: ”Niinistöstä on jäänyt mieleen työttömien käyttäminen sylkykuppina”.

   Arvojohtaja harmitteli mediassa ns. ideologisesti työttömiä, jotka karttelevat työnhakua ja ovat hyvin pieni ryhmä työttömien keskuudessa. En ole huomannut että olisi kollektiivisesti käyttänyt ”työttömiä sylkykuppeina”. Tarkennatko mihin viittasit?

  • Eeva Koiranen

   Eihän suomalaisella presidentillä ole mitään valtaa tehdä kansan hyväksi mitään. Tuossa kesänäytelmässä ymmärtääkseni Niinistö halusi hallituksen eroavan. Niin kuin olemme saaneet lukea pääministerillä oli toiset suunnitelmat, valta ja ketunhäntä kainalossa.

   Nyt tulevan presidenttivaalin edellä kansa odottaa uuden valituksi tulleen presidentin tekevän vaikka mitä ja vaikuttavan vaikka mihin, riippuen kuka presidenttiehdokas on kyseessä.

   Tuo vaalivauva on niin korni vitsi, jota en toivoisi kenenkään tässä presidenttivaalikisailussa mainostavan, en varsinkaan naisten.

   Olen iloinen ja onnellinen, että Jenni Haukiolle annetaan mahdollisuus äitiyteen, vaikka sitten tilauksesta tehtynä vaalivauvana (pöh). Ihan varmasti mummona tulen äänestämään Niinistöä, sitä vauvaa ja sitä kultturellia vaimoa, on ne niin söpöjä!!

 2. Jouni Suonsivu

  Hädänalaisen hyväksikäyttö on alhaista. Bisneksen teko terveydellä/sairaudella on juuri sitä. Tästä syystä vain ja ainoastaan julkisen vallan järjestämä ja hoitama terveydenhuoltojärjestelmä on eettisesti kestävä ratkaisu.

  Bisnestä, kilpailua ja markkinoita tarvitaan, mutta sitä ei pidä tunkea sinne, minne se ei kuulu. Hyvin hoidettu julkinen järjestelmä itsessään mahdollistaa toimivan yksityisen sektorin. Kummallekin on oma toimialueensa, mutta nykyisellään yksityinen tungetaan (hyvällä tai pahalla) kaikkialle.

  • Terhi

   Avaintermi on juurikin ’hyvin hoidettu julkinen järjestelmä’. Sellaista ei ole. Ay-liike otti sen taistelukentäkseen (mös Kokoomus Sari Sairaanhoitajan-teemalla) ja potilaiden sijaan hoidettiin ja hoidetaan omia oikeuksia. Ja ei. Ei minulla ole tarjota mitään toimivaa ratkaisua tähän häkkyrään.

   • Imane Elonen

    Hyvin hoidettu julkinen järjestelmä perustuu ennaltaehkäisevään hoitotyöhön. SE on juuri se, josta on leikattu kaikkein eniten, koska akuuttihoidosta ei voida säästää. Tämä taas on lisännyt näitä akuuttihoidon kustannuksia.

    Toinen ongelma on hoitotyön kuormittavuus. Hoitotyöläiset sairastuvat ja/tai vaihtavat alaa, jolloin koulutukseen käytetyt veroeurot valuvat viemäristä alas ja hoidon taso heikkenee entisestään henkilökunnan vaihtuvuuden ja kokemattomien hoitajien vuoksi.

    Oikea ratkaisu olisi ehkäisevän hoitotyön huomattava lisääminen ja kuusituntiseen työaikaan siirtyminen (palkasta ei pitäisi vähentää). Palkkakustannuksien nousu korjaantuisi vähentyneinä sairauslomina ja uranvaihdoksina, potilashoidon tehostumisena ja parantumisena, ostovoiman lisääntymisenä kun uusia hoitajia tulee alalle, ja työttömyyden vähentymisenä.

 3. timo harju

  Kun ylittää kaikki häpeämättömyyden rajat valtapyrkimystensä tueksi on jälki tätä. Näköpiirissä oleva poliittinen ja taloudellinen saalis on niin huimaava, että sen tavoittelemiseen sopii uhrata aivan kaikki, perustuslakia ja kansanterveyttä myöten.

  Mikään kritiikki ei tähän porukkaan uppoa. Kaksi puoluetta ja paskana rattaassa pyörivät 5 sinistä joo-joo ministeriä. Kaapatun vallan röyhkeä suomalainen ydin. .

 4. Ana

  Asian sivusta. Ei tarvitse julkaista.

  Miksi insinöörit eivät syö suolakurkkuja? Pää ei mahdu purkkiin ja käsillä ei osaa tehdä yhtään mitään.

 5. Rintsu

  Suomessa kaikki menee päinvastoin.
  Rapakon takana ensin pitää näytellä ja tulla suosituksi, niin sitten voi tulla valituksi presidentiksi tai kuvernööriksi. Tai ainakin näin oli ennen. Näyttää sielläkin systeemi muuttunut suomalaisemmaksi.

  Täällä pitää ensin tulla valituksi niin vasta sitten saa yleisöä näyttelemiselleen.

 6. Leo Virtanen

  Oleellisempi kysymys kuuluu miksei vallanvahtikoirat räksytä? Esmes Ruotsissa media nostaisi niin kovan metelin, että jästipäisempikin pääministeri tajuaisi erota.

  Suomessa juttu lähinnä uutisoitiin ja se siitä sitten. Lehdistö ei sitten vissiin näe mitään Sipilän toiminnassa mitään maantavasta poikkeavaa.

  • Terhi

   Maapallon ’vähiten’ korruptoitunut maa,hah.

 7. Jyrki

  Sipilän olisi pitänyt sanoa tehneensä taikatemppu hallituksen suhteen, koska taikatemppujen salaisuudet pysyy ilmeisesti pidempään salassa kuin ihmeiden.

  Toisaalta jos Talvivaaraa tai no sen rauniolla noussutta Terrafamea sanoisi taikatempuksi. Niin kaikki olisi tienneet heti mistä kyse. Mutta kun se olikin ihme, jonka lausuu insinööriksi tiedetty henkilö. Niin kyllä se ainakin hetken hämäsi joitakin.

  Myös taikurin silinterihattu pukisi paremmin nykyistä pääministeriä kuin Terrafamen pipo. Sopisi paremmin pääministerin arvovaltaan jos sitä olisi nykyisellä vielä jäljellä…

 8. on thin ice

  Kun sote on saatu junailtua terveysbisnesjättien mieluiseksi, lienee listalla maakuntauudistuksen sekä ”kasvavien palvelujen” organisoinnin yhteydessä työnvälityksen yksityistäminen ja tätähän kolmen kopla on jo suoranaisesti väläytellytkin. Hallituksella saattaa olla tarkoituksena jo ennen seuraavia vaaleja ennättää asettaa yliopisto-opiskelulle lukukausimaksut myös suomalaisten opiskelijoiden osalta. Kokoomukselta rahoittajineen tuskin puuttuu mielikuvitusta julkisen sektorin aloista, jotka he yksityistäisivät. Kansalaisille on silloin vain jaksettava keksiä uusia ”valinnanvapaus”- mainoskikkoja, joilla bisnestämiskiepautukset saadaan läpi.
  Mitä kaikkea he ennättävätkään valtionrautateiden ja soten lisäksi ennen seuraavia vaaleja, ja tuovatko seuraavat eduskuntavaalit edes muutosta? Onko kokoomus tuolloinkin suurin, vai pudottaako soten härskit kiemurat suomut äänestäjän silmiltä.

 9. töytön

  Onneksi ei Suomessa ole korruptiota, ei sitten yhtään! 🙂

 10. Pieni kulkija

  Bärner muutti ensitöikseen liikennelakia. Jo marraskuussa 2015 astui voimaan uusi laki, jossa pysäköintikiekon väriä ei enää määritelty. Merkittävä saavutus, jonka alkusysäys saattoi perustua omakohtaiseen kokemukseen. Mutta toki jo toukokuussa 2015 tehtiin aloite autoveron kevennyksestä: neljän vuoden aikana vero kevenee liki miljardilla samalla, kun köyhiltä vietiin ensi töiksi se sama miljardi. Olen vaikuttunut.

 11. Hannu Kauppinen

  Toistaiseksi elossa olevina 93 vuotias veteraani ja hänen 68 vuotias poikansa voimme todeta, että Kekkosen jälkeen yksikään Presidentti ei ole pystynyt, voinut tai lopuksi halunnut tehdä mitään yhteiskunnan epäkohtien poistamiseksi. Ei myöskään pääministerit ja hallitukset. Mitä tulee nykyiseen sote tilaamme voimme todeta että alkaa olemaan perusteita syyteharkinnasta rikosilmoituksien tekoon. Tutkintapyyntöjä valmistellaan.

  • SHU

   Jos Sipilää hallituksineen ei saada eroamaan, meillä päättäjien tila mätänee entisestään. Pitäisi julistaa Kekkosen tavoin kansallinen hätätila, nyt mädän hallituksen vuoksi.

   Mitä tulee Kekkoseen, niin hänen aikansa muistaen yhdyn Kekkosesta lausuttuun.

   Tämä nyt menee vähän sivuun, mutta on henkilökohtainenkin muisto Kekkosesta ja hänen suhtautumisestaan siihen, miten yksityistä ihmistäkin voi auttaa.

   Olin Valintatalon iltakassana. Kerran kahvitauolla työtoverini repesi. Hän itki ja kiroili. Kysyin, että mikä hätänä.

   Hän kertoi, että asui anoppinsa kanssa samassa asunnossa pienen poikansa kanssa ja kohtasi henkistä väkivaltaa jatkuvasti niin anoppinsa kuin miehensäkin taholta. Hän oli hakenut kaupungin asuntoa asunnonjakotoimistosta ja käynyt sen johtajankin puheilla. Hänelle sanottiin, että asunto järjestyy, jos hän saa anoppinsa muuttamaan pienempään asuntoon. No sehän ei käynyt. Asunnonjakotoimiston johtaja sitten sanoi sellaista, että sai vain työtoverini itkemään.

   Olin ollut sotainvalidien korvausasioiden käsittelijänä muutaman vuoden. Kun sotainvalidit eivät olleet tyytyväisiä päätökseen, niin he kirjoittivat Kekkoselle. Kun Kekkosen kansliasta tuli sitten kirje, päätökset tehtiin nöyrästi uudestaan.

   Tuon muistaen ehdotin työtoverilleni, että hän kertoisi juurta jaksaen tilanteensa ja minä pistäisin sen paperille, hän allekirjoittaisi ja minä laittaisin sitten kirjeen Kekkoselle. Työtoverini katsoi minua kuin viimeisenkin järjenhivenen menettäneeseen. Hän mietti aikansa, mutta hukkuva tarttuu oljenkorteenkin. Lopulta hän sanoi, että kirjoita sitten ja allekirjoitti kirjoittamani.

   Kolmen viikon päästä torstaina työtoverini sai Kekkosen kansliasta kirjeen, jossa ilmoitettiin, että sinne lähetetty kirje oli lähetetty tiedoksi asunnonjakotoimistoon, perjantaina työtoverilleni soitettiin asunnonjakotoimistosta, että hän voi maanantaina muuttaa. Hän sai asunnon, josta oli unelmoinut ja paikasta, mistä sitä eniten halusi.

   Pieni anekdootti vielä. Sisareni oli viimeisiä tyttöoppilaita Kajaanin lyseossa. Siellä oli tuolloin vielä opettajia, jotka olivat olleet siellä silloinkin, kun Kekkonen koulua kävi. Tarina kertoo, että joku opettaja oli villiin Kekkoseen tuskastunut ja sanonut hänelle, että linnassa tämä vielä on, mihin Kekkonen, että linnassa kylläkin, mutta ei sellaisessa, mitä opettaja ajatteli.

 12. Pirkko Laukkanen

  Kiitos taas Saku! Sinä taidat olla ainoa, joka yritää pysäyttää tämän hulluuden! Vapaavuori pystyy ehkä pelastamaan muutaman kaupungin. Sen sijaan ahdinkoon ajettuja maataloustuottajia ja ruokahuoltomme omavaraisuutta ei taida pystyä kukaan pelastamaan. Presidentiltäkin on viety sisäpoliittinen valta. Ranskalsiset ym. olisivat olleet jo kauan sitten kaduilla, jos heillä olisi vastaava ei-demokraattinen vallankaappaus ja ryöstö/riisto käynnissä!

  Nimin. Ranska 1789

 13. Tarja

  Pitääkö koko Suomen mennä lakkoon ennenkuin Sipilän pellehallitus saadaan nurin? Jos näin on, niin miksi ei sitten tehdä niin????

 14. Tiina

  Tarja: me nykysuomalaiset ei uskalleta enää tehdä mitään, mikä voi vaarantaa työn/toimeentulon/maineen. Kaukana on ne ajat, kun aatteen ja arvojen vuoksi noustiin barrikadeille. Lisäksi suuri osa kansaa tuntuu aidosti uskovan, että Kokoomus tai Persut oikeasti ajavat keskiluokan asiaa.

 15. jarno jäppinen

  Mitä enemmän yksilö ottaa itselleen vapauksia niistä asioista jotka mukamas hänen velvoitteensa ja pakkonsa ovat ja on mitä vähemmän järjestelmässä kiinni, niin sitä onnellisempaan elämään me menemme.

  Suomi ei ole ikinä ollut näin korruptoitunut kuin se nyt on, enkä edes usko sotaveteraanien halunneen tehdä niitä uhrauksia joita he tekivät siksi, että Suomi olisi sen näköinen kuin nyt on.

  Korruptoitunut eliitti jakaa yhteistä hyvää toisilleen ja koittaa saada erilaisia pakkolakeja aikaan jotta heidän arvostelunsa ja kyseenalaistamisensa loppuisi.

  Heikommassa asemassa olevia riistetään ja hyväksikäytetään, että se meilläkin oleva rikas vähemmistö saisi enemmän vaurautta ja valtaa ja joka ei edes tiedä mitä sillä tekisi, kunhan vain haluaa.

  Eliittiä vastaan voi taistella: ei kannata äänestää, rahat pois suurilta pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä pienemmille toimijoille, usko enemmän bittirahaan kuin fiat – rahaan, usko siihen, että työ on orjuuden muoto eikä velvollisuus, lihansyönnin radikaali vähentäminen jos lopettaminen ei onnistu, sen tiedostaminen, että tiede on sen sylikoira joka sitä rahoittaa ja että lääkkeet eivät hoida ihmistä kokonaisvaltaisesti vaan parantavat sairauksia joita ei edes tule jos huolehtii terveydestään ja ruokavaliostaan jne…

  Paras neuvo jonka voin ihmisille antaa on se, että mitä nopeammin menetät uskosi länsimaisen yhteiskunnan arvoihin, niin sitä vapaampaa ja parempaa elämää tulet elämää.

  Eikä yhteenkään auktoriteettiin voi luottaa ja nauhoita kaikki kohtaamiset heidän kansaan, aina.

  SInällään uskon kyllä suomalaisiin ja Suomeen sekä siihen että hyvä voittaa paha, mutta meidän pitää oikeasti alkaa tehdä oma osuutemme ja ottaa valta itsellemme noilta korruptoituneilta päättäjiltä ja alkaa tehdä tätä maata suureksi jälleen.

  Kaikki päättäjät ovat he sitten taloudessa, uskonnossa tai politiikassa haluavat hallita suurta massaa ja ottaa oikeuksia sekä valtaa muiden selkänahasta, eikä sitä saa tehdä näille sortajille liian helpoksi.

  Parhaiten se onnistuu sillä, että pidämme internetin vapaana!

  Kiitos Saku Timoselle hienoista kirjotuksista ja siitä, että jaksat aina olla heikompien puolella sortajia vastaan.

 16. Anne Keronen

  Erittäin hyvä keskustelua! Juuri niin ovat asiat, kuin sanotte. Pitäisi saada vielä enemmän julkisuuteen ja vaikka vain heiveröiseenkin keskusteluun nämä asiat! Hullu hallitus pitää saada nurin. Tuhoaa koko maan!

Kommentoi »

Comments are closed