Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Taannehtiva aktiivimalli

Eilen kerroin hallituksen harvinaisen ylimielisestä suhtautumisesta työttömyysturvan aktiivimallin käsittelyyn eduskunnassa. Jatketaanpa samasta aiheesta. Ylimielisyyden huippu lienee, että aktiivimalli aiottiin säätää taannehtivana lakina. Kaikilla työttömillä olisi jo menossa ensimmäinen aktiivisuutta koskeva tarkastelujakso, olisi ollut jo lokakuun alusta lähtien. Tästä vain ei viitsitty kertoa julkisuudessa, saati että siitä olisi informoitu työttömiä.

”Lain voimaantulon vaikutusten nopeuttamiseksi sekä toimeenpanon selkeyttämiseksi ehdotetaan, että lain voimaan tullessa ensimmäinen aktiivisuutta koskeva tarkastelujakso alkaa laissa säädetystä poiketen 1 päivästä lokakuuta 2017. Aikaan 1.10.2017— 31.12.2017 sisältyy 65 etuuden maksupäivää. Työttömyysetuuden maksaminen täytenä tai alennettuna 1.1.2018 alkaen olisi riippuvainen henkilön aktiivisuudesta tarkastelujaksolla joka päättyisi 31.12.2017.”

Näin sanotaan ministeriön lakiesityksen voimaantulosäännöksissä sivulla 14. Voitte lukea koko sosiaali- ja terveysministeriön lakiesityksen täältä.

Mitä tämä sitten tarkoittaisi? Se tarkoittaisi sitä, että jos työtön ei ajalla 1.10- 31.12 tänä vuonna tekisi tiettyjä päiviä palkkatyötä, niin hänen tukeaan leikattaisiin ensi vuoden alussa. Se tarkoittaa sitä, että hallitus aikoi heittää romukoppaan taannehtivan lainsäädännön kiellon. Työttömyysturvan alentamiseen johtava tarkastelujakso olisi jo menossa, vaikka laista vasta keskustellaan eduskunnassa. Siitä olisi tullut todella tehokas tukien leikkausautomaatti. Sen kohteena olevat eivät edes olisi tienneet velvoitteistaan, jotka perustuvat lakiin, jota ei vielä ole edes säädetty. Työttömiltä olisi leikattu tukea takautuvasti menneeltä ajalta tiedottamatta siitä heille sanallakaan.

Tässä tapauksessa ei hallitus aikonut piitata taannehtivan lainsäädännön kiellosta, vaikka sen on väitetty estävän kansanedustajien sopeutumiseläkkeen mahdollisesti tulevia leikkauksia. Kukaan ei ole esittänytkään taannehtivia leikkauksia heidän eläkkeeseensä. Työttömiltä aiottiin voida leikata taannehtivasti. Ihmisen oikeusturva ja yhdenvertaisuus lain edessä riippuvat siitä, kuka hän on ja millainen on hänen yhteiskunnallinen asemansa.

Entä perustuslaki? Sille hallitus taas kerran aikoi viitata kintaalla, ja ilmeisesti perustuslakivaliokunnallakaan ei ollut ollut asiaan mitään huomauttamista:

”Ehdotetut muutokset eivät heikennä työttömyyden aikaista perustoimeentuloa siinä määrin, että esitetyt ehdotukset olisivat ongelmallisia perustuslain 19 §:n 2 momentin kannalta. Lisäksi työnhakijalla on mahdollisuus omalla toimillaan vaikuttaa siihen, aleneeko hänen päivärahansa.” (HE sivu 15)

Miten työnhakija voi omilla toimillaan vaikuttaa päivärahansa alenemiseen, jos hänelle ei ole koskaan kerrottu velvoitteen olevan jo voimassa, vaikka asiasta ei vielä ole säädetty lakia?

Ei tämä voinut mennä näin. Jos olisi mennyt, niin hallitus olisi pitänyt pilkkanaan koko oikeusjärjestelmää. Suomen oikeusjärjestelmään kuuluu taannehtivan lainsäädännön kielto. Se tarkoittaa sitä, että laki voi koskea vain sellaisia asioita, jotka tapahtuvat lain säätämisen tai muuttamisen jälkeen. Vanhemmissa asioissa noudatetaan vanhempaa lakia paitsi silloin, kun uusi laki johtaa lievempään lopputulokseen.

Taannehtivan lainsäädännön kieltoa on rikottu vain kerran olosuhteiden pakosta, kun sotasyyllisiä tuomittiin. Se oli poikkeustapaus, jonka epäoikeudenmukaisuus myönnetään yleisesti. Nyt hallitus aikoi tuomita työttömät tällä taannehtivalla lailla. Eikä edes viitsinyt kertoa siitä tuomittaville etukäteen.

EDIT 10.12.2017 klo 11.25:
Eduskunnassa käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä taannehtivuus on piilotettu paremmin ja siinä on varauduttu myös siihen, että omavastuuaikaa ei voida kerryttää vielä tämän vuoden puolella. Siellä sanotaan näin:
”Työttömyysturvalain muuttamisesta annetun lain 5 luvun 13 §:n 1 momenttia ja 7 luvun 10 §:n 1 momenttia sovellettaisiin, jos ensimmäinen omavastuuaikaa kerryttävä päivä on tämän lain voimaantulon jälkeen. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos omavastuuaikaan voitaisiin lukea sitä kerryttävää aikaa vuoden 2017 puolelta, omavastuuaika olisi seitsemän päivän mittainen. Jos omavastuuaikaa kerryttävää aikaa voidaan siihen lukea vasta vuoden 2018 puolella, omavastuuaika olisi viiden päivän mittainen.”

Kommentit (85)

 1. T.K. Lehtinen

  Kävin te–toimiston haastattelussa marraskuussa. Virkailija oli aikuinen, realiteeteissa elävä ja positiivisesti kannustava, ennen kaikkea avoin ja rehellinen. Kysyin häneltä, miten aktiivimalli on tarkoitus käytännössä toteuttaa, työttömän ja virkailijoiden näkökulmasta. Heillä on samat tiedot kuin julkisuudesssa, eli käytäntöön ei mitään. Työmäärä tulee nousemaan varmasti, mutta työkalut ja -tapa ovat kateissa. Miten tämä edes voitaisiin toteuttaa taannehtivasti, kun ei edes lain voimaan tullessa tiedetä oikeaa tapaa? No, siten, kuin nykyään kaikki: mielivaltaisesti.

 2. Mauri Pulkkinen

  Onko nyt jo onnistuttu hiljentämään ns. päivystävät dosentit? Dosentteja koskeva ilmaisu on pilkallinen, mutta se ei ole aiemmin estänyt heitä lausumasta käsityksiään valmisteilla olevista laeista.

  Jotain kummallista täytyy olla tapahtunut. Vaikka heidän lausumansa on saattanut tuntua heprealta useimpien korvissa, ne ovat perustuneet syvään asiantuntemukseen kyseisten lainsäädöksien sisällöstä ja laajemmin lakien säätämisjärjestyksestä.

  Pelottavaa ajatella, että asiantuntijat jyrätään ja historiallisten perinteiden mukaisesti tilalle astuvat hovinarrit, jotka tietävät mitä on soveliasta lausua ja mitä ruhtinaat sietävät kuulla.

  • dosentuuria vailla

   Saattaa olla, että aika monet asioita tutkineet ja tuntevat ”päivystävät dosentit” eivät jaksa enää pitää ääntään kuuluvissa, kun ovat huomanneet, että hallitus ei niitä millään tavoin noteeraa. Syynä voi olla myös vaikeus päästä valtamedioissa esillekään, koska vallan vahtikoirat on täällä kesytetty lipoviksi sylipuudeleiksi.
   Kuitenkin yhdestä puoluelehdestä löytyi tälläinen ruotsalaiseen yhteiskuntakokemukseen pohjaava artikkeli työttömien pakkoaktivoinnista.
   https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3819633-ruotsi-voitti-suomen-talouspolitiikan-maaottelussa

 3. Hupu

  Kyllähän kansanedustajat säätävät lait ja määrittelevät perusturvan tason, mutta eikö selkeissä laittomuuksissa pitäisi suomen oikeusjärjestelmän toimia? Esim. tuossa taannehtivan lain säätämisessä ja tietenkin myös työttömien pakkotyövelvoitteeseen liittyen.

  Kun lakia rikkova rikollinen ei voi vedota tietämättömyyteen, niin olisihan aika erikoista sallia oikeusjärjestelmän edustajille oikeus uskoa valtion suoltamaan propagandaan, kun oikean suuntaista tietoa löytyy esim. Kelan julkaisemista tilastoista. Onhan se hiukan kummallista, jos sallitaisiin oikeusjärjestelmän viranhalttijoiden hyväksyä ja edistää lain rikkomista ”uskoen vilpittömästi” valheellisten termien luomaan ”oikeudenmukaisuuden irvikuvamaailmaan”.

  Esim. seuraavasta kirjoituksesta löytyy linkki iltalehden julkaisemaan ”virallista totuutta työttömyydestä” -juttuun ja pari linkkiä Kelan tilastoihin: https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2017/12/09/totuus-loytyy-rahaa-seuraamalla/

 4. Hanna Sipponen

  jopas on eriarvoistavaa hallituksen politiikka! Taannehtivuudesta edes puhumatta kansanedustajien ja kansan välillä, niin esitys eriarvoistaa asuinpaikankin mukaan. Kun tuollaista ”aktiivimallia” esitetään, pitäisi olla jokaisella työttömällä edes mahdollisuus niihin ”kolmen päivän töihin neljän viikon aikana” -65 pvn tarkastelujaksolla. Ja mitenkäs se taannehtivuus sitten huomioitaisiin suunnitelluissa omavastuuajan lyhennyksissä?- ei tietenkään mitenkään! Mitäs sait potkut aiemmin ja olit 7 pv ilman tuloja! Hah, kyllä tällä taas työllistävä vaikutus on; etuuskäsittelijöiden työpäivät taitavat pidentyä.

 5. Paula

  Hyvä, että otit tämän asian tarkempaan käsittelyyn. Kirjoitinkin eilen tästä kommentin ja tulin niin vihaiseksi, että sain vuoden pahimman päänsäryn. Ensimmäinen asia, kun aamulla heräsin, oli tämä asia.

  En ole lakimies vaan periaatteen nainen. En millään voi hyväksyä tälläistä eriarvoistamista. Nyt sitten ilmeisesti kokeillaan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten korvauksilla järjestelmän toimivuutta eli miten Kela teknisesti vähentää korvausta. Toiminee varmasti yhtä ”hienosti” kuin vuodenvaihteen jälkeinen toimeentulotukien maksu.

  Valitettavasti olen introvertti, muutoin ryntäisin kansanedustajien kimppuun asiassa tms. Tosin turhaa kai sekin olisi, kun käytännössä kukaan ei näytä välittävän. Suuri lehdistökin taitaa olla hallituksen talutusnuorassa.

  Muuten hallitus on keksinyt ovelan tulon siirron varakkaille. Jos työtön ei suostu yksityisen järjestämälle pilipalikurssille, niin etuutta alennetaan.

  Näkö sumeni eilen raivosta, kun luin lakiesityksen perusteluja esim. tarkastelujaksoista. Ei olekaan niin yksinkertainen asia, jos esim. kurssi tai työ osuukin kahden tarkastelujakson vaihteeseen, niin miten sitten suu pannaan? Ja taisi olla, että yli 2 vkon työn jälkeen tarkastelujakso alkaa alusta jne. Byrokratia entisestään lisääntyy, virheet lisääntyvät, ja työtön ei välttämättä millään pysty täyttämään kriteerejä oikeassa määräajassa, tarkastelujaksoissa. Tuo kai se on tarkoituskin, ihmiset luovuttavat, kun eivät jaksa byrokratiaa ja etuus alenee.

  Ja miten ainakaan pikkupaikkakunnalla työtön millään pystyy täyttämään tarkastelujaksojen kriteerejä. Mistä ne pätkätyöt ja kurssit yhtäkkiä ilmestyvät? Eivät mistään.

  Laki on susi jo syntyessään.

  • Rosa Warski

   On kyllä törkeyden huippu.

   Perustuslakivaliokunnankin perusteet taitavat perustua siihen, että ”ei näin pienet leikkaukset tunnu missään”. Unohdetaan, että tässä eletään jo äärirajoilla, jossa ei ole yhtään varaa ottaa.

   Samoin tuo itku sopeutumiseläkkeistä on irvokasta, kun heikommassa asemassa olevien oikeusturva ei merkitse mitään. Ja tämä juuri itsenäisen Suomen 100-vuotis juhlien alla. Missä on itsenäisyys siinä, kun ei voi omaan tilaansa vaikuttaa, ja silti otetaan pois ?

   • Jyrki


    Perustuslakivaliokunnankin perusteet taitavat perustua siihen, että ”ei näin pienet leikkaukset tunnu missään”.

    Tuossa on muuten asian pihvi miksi tätä leivotaan väkisin eteen päin. Ei tuossa ole tarkoituskaan loppujen lopulta muuta kuin tiputtaa työttömien työttömyystukea 4,65 prosenttia alaspäin kaikilla työttömillä ennemmin tai myöhemmin.

    Ja sekin, että jollain työttömällä ei ”tulot” tipu. Esitellään mahtavana juttuna Sossu-Tatun, skeitti Juuson ja Osiien rinnalla tulevaisuudessa. Ja todetaan, että hommahan toimii tätä kannattaa jatkaa. Työttömyys kulut tippuu ja työttömät ”aktivoituu” oikealla tavalla kaiken lisäksi. Ei omin päin kuten vaikka opiskelemalla tai tekemällä kirjan tai mitä tahansa muuta vastaavaa.

    Mutta tärkein kaikista kumminkin, että työttömyyskulut tippuu. Sitten tulevaisuudessa tarvitsee enää pohtia paljon tuota 4,65% pitäisi nostaa joka vuosi?

   • Timo Harju

    Taannehtiva lainsäädäntö on jo esityksenä niin kamala, että se murskaa koko oikeusjärjestelmämme perustan.

    Hallitus on joukko ihmisiä, ei mitään muuta. Heidän toimiensa lainmukaisuutta valvoo oikeuskansleri. Vakituista sellaistahan meillä ei ole. Pöystin virkakausi alkaa 1.1.2018 ja määräaikaisena oikeuskanslerina toimii varatuomari Risto Hiekkataipale.

    ”Mikä voidaan tehdä yhdelle, se voidaan tehdä kaikille.” on yksi Sakun mielilausahduksista. Tällä tiellä me nyt olemme. Meitä ohjastaa joukko ihmisiä, osa selviä lahjattomuuksia tai sellaisia, joiden poliittinen ura katkeaa aivan varmasti seuraavissa vaaleissa.

    Tämä porukka on jättänyt jälkeensä leveän hävityksen uran, joka pahimmillaan ulottuu pitälle tulevaisuuteen (Sote, koulutus mm.) Sitä johtaa lahkosaarnaajan erehtymättömyydellä mies, jota usko ja varallisuus suojaavat ympäröivältä todellisuudelta. Hänellä on missio, ja Messiaan ei tarvitse välittää, ei dosenteista eikä perustuslaeista. Mutta tämä muutenkin vaikeuksissa oleviin ihmisiin kohdistettu taannehtiva lainsäädäntö ylittää kaiken koetun. Tosi komea aloitus uudelle 100-vuotiskaudelle.

 6. Mauri Pulkkinen

  Näkökulmana esitän vielä, että hallitus ei ole päätään pahemmin vaivannut panos – tuotos suhteen arvioinnilla.

  Vaikuttaa, että eri hallinnonaloilla arvioidaan eri tavoin, mihin hallinnonalan resursseja = työtä kannattaa käyttää. Verohallinnossa sisäisin ohjein rajataan lähemmin tutkittavat tapaukset tuhansiin euroihin ja taisi hetken aikaa olla tilanne, jolloin paukkuja ei laitettu perintö- ja lahjaveroasioissa alle n. 30000 euroa koskeviin tapauksiin.

  Työttömyysturvaan liittyvät asiat sen sijaan syynätään tarkkaan ilman mitään rajaa. Jo nykyisellään hallinto puuhastelee pienten piperrysten kanssa huonolla hyötysuhteella ellei jopa negatiivisella. Nyt työmäärää lisätään uusilla piperryksillä. Hallitus vähättelee esityksessään työmäärän lisääntymistä.

  Paitsi että työttömyysturvaan tulee lisää pieniä muuttuvia elementtejä, on varmaa, että asianosaiset tulevat käyttämään oikaisuvaatimus- ja valitusoikeuttaan laajasti. Siinä sitten riittää askartelua aivan turhien asioiden kimpussa ja itse perusfunktio jää hunningolle.

  Byrokratian lisääminen ei oikein vastaa käsitystäni normien purusta ja hallinnon virtaviivaistamisesta. Kenties näemme paroni von Münchhausenin saavutuksiin yltävän suorituksen, kun työttömät työllistyvät työvoimahallinnon tehtäviin.

  • Aina Marina

   Aivan. Todelliset ”norminpurkutalkoot”… Pääasia on köyhdyttää ja kyykyttää köyhää. Ja tietysti antaa vahva viesti heille, joilla vielä on työtä.

  • R.A.

   Ei tuossa ole tarkoituksenakaan säästää rahaa. Ainoa todellinen tarkoitus on heikoimmassa asemassa olevien kiusaaminen. Sipilän hallitus saa sadismistaan niin hyvät kicksit, että he ovat valmiita maksamaan siitä, että pääsevät kiusaamaan ihmisiä. Vaikka eivät he toki omilla rahoillaan sadismi-huvejaan maksa, vaan veronmaksajien piikkiin nämä huvit menevät.

 7. Leo Lastulevy

  Kerjääminen on jo tuttu näky kaduilla.

  Työttömät kadulle kerjäämään. Mukaan kuppi ja lappu jossa lukee ”AKTIIVIMALLI”.

  Sauli Niinistö muuten kehui kuinka sadassa vuodessa ollaan päästy valtavasti eteenpäin, mutta unohti kuinka paljon kolmessakymmenessä vuodessa taaksepäin. Eihän se puhe köyhille ollut, vaan omalle porukalle. He ovat päässeet eteenpäin. Ei Sauli ole koko kansan presidentti. Hän on mukavia jutusteleva presidentti. Tärkeintä on että on kivaa.

  • R.A.

   No ei siinä sadassakaan vuodessa olla eteenpäin tultu. Huomasitteko, että Finlandia-hymnissä lauletaan näin:

   ”Suomi, näytit maailmalle
   Sa että karkoitit orjuuden”

   Tuota lauloi ”liikutuksen kyyneleet silmissään” sama hallitus, joka oli juuri laillistanut orjuuden. Nyt niiden kuuluisi laulaa:

   ”Suomi, näytit maailmalle
   Sa että palautit orjuuden”

   Siinä sitä on ”saavutus”, josta Sipilän hallitus on hyvin ylpeä! Sitä kelpaa esitellä maailmalle ylpeästi rintaansa röyhistellen. ”Pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta orjayhteiskunnaksi yhden hallituskauden aikana” lienee maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen ”saavutus”. Se herättää varmasti ihailua kaikissa diktaattoreissa…

   • AMK

    Sipilän hallituksella ei ole omaatuntoa sipillä ei varmasti ole edes sydäntä,eipä sipi laulanut hyvin totisena pälyili ympärilleen kun hymniä laulettiin,maansa myynyt siltä ainakin tv:stä katsotttuna näytti,viihdettä sitähän tämä on,vahinko vain kun syyttömät joutuvat kaikesta kärsimään mitäs kivaa on tulossa lisää kai sitä nyt joku ylläri tulee vai oliko se tämä.Pukkihan on anteliaalla tuulella.P….le maan päällä.

   • Jussi Parviainen

    Juu! Ja muistakaat! ”Vastakkain asettelun aika on ohi!”

    • teemu heinola

     Mannertenvälinen nahjus oli tässäkin omalla velmulla tavallaan oikeassa. ”Vastakkainasettelun aika on ohi” tarkoittikin että ”Ollaan asetuttu jo vastakkain”.

 8. Salsgren

  Surullisinta tässä on se, että kansalaiset eivät koskaan opi mitään, katsokaahan vaikka kokoomuksen kannatuslukuja.

  • Hupu

   Kuinka luotettavia tuollaiset kannustusluvut todellisuudessa on?

   Kyllähän kokoomus osaa esittää ”hyvinvointivaltio palasiksi ja taloudellinen hyöty meille”-näkemyksen tyhmille kansalaisille sokerikuorrutuksella verhottuna, mutta eiköhän suurimmalla osalla pitäisi joku pikkuinen järjen ääni takaravossa piipittää, että seuraavaksi tulevat tavalliset palkkaa saavat työntekijät. Käytännön toteutuksen ensimmäisen vaiheen esimerkiksi voisi nostaa postinjakajien palkkauksessa tehdyt muutokset.

   Kun joka vuosi lisätään verovarojen kulutusta entistä tehokkaampaan ja laajempaan työttömien palkattoman työpanoksen ottamiseen, niin samalla tehokkuudella vähennetään veronmaksajien määrää. Yhä pienempi joukko veronmaksajia maksaa yhteiskunnan kustannukset. Edellinen tarkoittaa pitkällä aikavälillä sitä, että tulevaisuudessa sosiaaliturva korvaa yhä useamman ihmisen palkanmaksun ja ne entiset ”palkkatulot” saadaan vain pääomatuloina. (http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711262200561397_pi.shtml – eihän nykyäänkään kannata nostaa palkkaa, jos pystyy nostamaan tulonsa pienemmän verotuksen pääomatulona).

   Yhdenkään palkansaajan ei pitäisi äänestää kokoomusta.

  • on thin ice

   So true… mm Nordeassa on luvassa yt:t, ja jatkoa seuraa takuulla muissakin toimihenkilöduuneissa. Nyt pitäisi myös jokaisen toistaiseksi vielä töissä olevan palkansaajan alkaa oikeasti miettiä, mille puolueille seuraavissa vaaleissa viivansa vetää. Sillä työttömyysloton päävoiton omalle kohdalle osuessa, joutuu siihen samaan vuotavaan työttömien hätävaravenhoon, jonka pohjan on istuva hallitus reittänyt.

  • pitkäaikaistyötön

   Kyllähän Kokoomuksen kannatusluvut tarkoittaa, että se noin 20% suomalaisista kannattaa tätä kurjistumispolitiikkaa.

  • Anna-liisa kalmu

   Näinhän se on jotkut luulevat että äänestämällä kokoomusta tullaan paremmiksi eikä millään haluta uskoa mitä tällä hallitus kaudella on saatu pahaa aikaiseksi,yksi hävytön kohta,ei makseta meidän aikanamme maksamista eläkkeistä ,meille jotka olemme ne sinne törmänneet,ihmiset on niin eriarvoistettu annan täydet kiitokset tielle jotka jakatte puhua totuudesta tässä maassa mummu mallia 49syntynyt🙋

 9. Saara Nieminen

  Ilmeisesti kohta Suomessa voidaan tuomita myös rikoksesta, joka ei ollut lain mukaan rikos sen tekohetkellä. Menee naurettavuuksiin tämän hallituksen ”vatulointi”. Onko niin, ettei Suomesta löydy yhtään viranomaista tai muuta henkilöä, joka lopettaisi tämän hulluuden? Ilmeisesti hallituksessa on päätetty, etteivät työttömät ole lain suojeluksessa.

  Ja kohta ollaan sitten osa EU:n liittovaltiota. Asia, josta lienee hallituksessa yhteisymmärrys ja siniset saavat äänestää sen mukaan. Siinä lienee yksi syy persujen erottamiseen hallituksesta. Saako hallitus tosiaan tehdä mitä haluaa, eikä kukaan voi estää? Olisko mediakin aika ottaa asiaan kantaa? Toivottavasti ei, koska meidän valtamedia tukee hallituksen kaikkia päätöksiä.

  Ihmettelen edelleen sitä, että Suomessa massatyöttömyys onkin työttömien syy. Yritykset eivät ole syyllisiä siihen, ettei töitä jokaiselle löydy. Syyllisiä ovatkin työttömät, jotka eivät lähde töihin. Siis mihin töihin? Meillä kyllä maksetaan yrityksille miljardeja euroja vuodessa erilaisina avustuksina ja helpotuksina. Mutta sen eteen ei tarvitse tehdä mitää. Ei edes työllistää.

  Jälleen kerran Sakulta loistava kirjoitus.

 10. AMK

  Salassa tehty laki,pientä oli salamatkustaja takakontissa saantimpa ihmisten huomio muualle,näytelmää esitetään tivoli pohjalta pääosassa ministerit käyrineen kärsijöinä syyttömät työttömät tämä viha joka kohdistuu työttömiin voitaneen verrata jopa hitlerin vihaan juutalaisiin.Tämä on tarttuva tauti epidemia joka laajenee laajenee tuhoaa yhteiskunnan tämäkö on arkadianmäen tahto.

 11. Ville Korhonen

  Mitä jos ruikuttamisen sijaan tekisi vaikka töitä? Jos ei muuta keksi niin opiskelkaa uusi ammatti… Jos jo nyt on toimeentulotuella niin opiskelu ei edes vähennä tuloja.

  • Saku Timonen

   Ville varmaan voi kertoa mistä löytyy yli 350 000 ihmiselle töitä, kun avoimena on jatkuvasti vain 35 000 työpaikkaa.

   • Saku Timonen

   • AMK

    Kun on niin viisas mitä tekee yli viiskymppinen,opiskeleeko työttömyyttä koska töitähän ei ole tarjolla.Mistä kiven alta älykääpiöitä kömpii???

    • V. Laulajainen

     Kunnilla on velvoite työllistää pitkäaikaistyöttömiä normipalkalla ja minimissään puoleksi vuodeksi.
     Tietysti se riippuu kuinka paljon kunnassa on työttömiä.

     Minäkin pääsen tuon järjestelmän piiriin ensi vuonna.
     Huonoa siinä se, että nyt tulee puolen vuoden pesti, maaliskuussa olisin saanut vuoden pestin yhdistykseltä.

   • Hupu

    Pitää myös korostaa, että ne avoimeksi ilmoitetut työpaikat täytetään työelämässä olevilla henkilöillä, jotka vain siirtyvät työpaikasta toiseen. Todellisuudessa työttömän on todella vaikea tulla valituksi avoimeen työpaikkaan.

    Työpaikkoja siis ilmoitetaan jatkuvasti avoimeksi ja poistetaan, koska ihmiset vaihtavat työpaikkoja ja heidän entiseen työpaikkaan etsitään työntekijää. Avoimet työpaikat siis vaihtuvat eikä kyse ole siitä, että koko ajan olisi täyttämättä 35 000 työpaikkaa, johon työttömät voisivat vain mennä töihin ”ellei sosiaaliturvalla olisi niin mukavaa makoilla”.

    Työnantajat ovat saavuttaneet edun, jossa työttömän työpanoksen voi saada yhteiskunnan maksaman korvauksen kera. Nykyään on menty hieman pidemmälle ja vaaditaan tukien pienentämistä, koska työttömiä hyväksikäyttävien työnantajien mielestä työttömät eivät tarpeeksi innokkaasti tappele heidän tarjoamista palkattomista työpaikoista.

  • Tarja

   Ville Korhonen eleelee jossain kuplassa kaukana todellisuudesta. Ei ihme, että hallitus on edelleen pystyssä, kun kansassakin on näin ajattelevia.Olematonta työtä on vaikea tehdä, se ei vaan mene kaikille jakoon, ei sitten millään.

  • TJH62

   ”Mitä jos ruikuttamisen sijaan tekisi vaikka töitä? Jos ei muuta keksi niin opiskelkaa uusi ammatti… Jos jo nyt on toimeentulotuella niin opiskelu ei edes vähennä tuloja.” —

   Mitä jos ivaamisen sijaan perustaisit yrityksen ja työllistäisit alkajaisiksi vaikka 100 pitkäaikaistyötöntä?

   • Paula

    Ville Korhoselle: Kyllä minusta tästä asiasta pitää ”ruikuttaa” jokaisen, on sitten töissä, opiskelee, on eläkkeellä tai työtön tms. Tämä on periaateasia, huonompi onnisia ei jätetä! Minäkin elin pitkään ”onnellisuuskuplassa”, mutta nyt parina viime vuotena silmäni ovat avautuneet.

  • Jyrki

   Noh kaikilla työttömillä ei ole varaa eikä moraalia tipahtaa pelkälle toimeentulotuelle kuten ohjeistat. Se tippuminen on pakkopullaa. Monilla voi olla vastuu muistakin, kuten vaikka omista lapsista ja muista lähiomaisista. Mutta samalla pitäisi kehittää itseänsä vaikka opiskelemalla tai vaikka tekemällä plektroja myyntiin nettiin luottokorteista jotka suljettu työttömältä kun menetti ”varman” työpaikkansa.

   Kaikkeen tuohon vastataan päättäjien suunnalta hyvin äkkiä laittamalla karenssiin ja/tai yrittäjäleimalla ja tukien takaisin perinnällä jos ei muuta. Ja lopuksi syntynyt ongelma korjataan antamalla risuja käteen. Ja käskeä siirtää se ”risusavotoissa” risukasaan ja hakea uusi risu sitten. Kynää noissa risuja täynnä olevissa käsissä ei halutakaan nähdä päättäjien toimesta. Se on lähinnä kauhistuttava asia omien kokemusten mukaan. Ja sitä ei pidä tukea missään nimessä.

   • Hupu

    Moraalia tippua pelkälle toimeentulotuelle…?

    Kun ajatellaan työttömyyskorvauksia saavaa työtöntä, niin työttömyyskorvausten lisäksi veronmaksajat maksavat työttömän saamista ”työllistämispalveluista”. Kuten tiedetään, niin työllistämispalvelut harvoin edistävät työllistymistä rehelliseen palkkatyöhön ja se työllistämispalveluiden onnistunut työllistyminen typistyy lähinnäTok palkkatuen myöntämiseen muutaman kuukauden työpestille. Työttömyyskorvauksilla sinnittelevä saa täsmälleen samaa veronmaksajien rahaa kuin saa toimeentulotuelle tippunut, mutta työttömyyskorvauksia saavan avulla veronmaksajat maksavat myös hyödyttömistä palveluista.

    En suosittele tipputtautumaan toimeentulotuelle, sillä silloin saa elinkustannuksiin vain 292 euroa ja täysi perusosa irtoaa vain palkattomalla työllä tai työttömän päivähoitoon osallistumalla – eli yhteiskunta säästää noin 200 euroa jokaiselta kuukaudelta niin kauan kuin ihminen pysyy elossa. Edellisen lisäksi kukaan ei pysty loisimaan kyseisen henkilön työttömyydestä eli veronmaksajien rahaa ei valu hyödyttömien palveluiden ostamiseen.

    Mielestäni kuitenkin kaikkien kynnelle kykevien on tärkeintä pistää hanttiin ja vaatia työpanoksen vastineeksi palkkaa – tämä on kaikkien ihmisten edun mukaista paitsi niiden, jotka hankkivat itselleen taloudellista etua työttömiä hyväksikäyttämällä. Kuten on havaittu, niin alistumalla tilanne vain pahenee muutos muutokselta.

    Hyvätuloiset ovat omasta mielestään ansainneet hyvät tulonsa, vaikka ne hyvät tulot revittäisiin työntekijän palkasta. Hyvätuloisille ei enää ole merkitystä ansaitseeko hän omat tulonsa vai varastaako hän ne ”ihan itse ansaitsemansa tulot” ottamalla ne työntekijän kukkarosta.

  • Ilari T

   Kyllä ne vaan minulta leikkaa tuota toimeentulotukea ensi vuodesta lähtien 20 %, vaikka opiskelen. Tämän lisäksi lähtee 15%, koska satun asumaan solukaksiossa, joka on myös aivan uusi ihana leikkaus. Olisi pitänyt ehtiä opintotukikuukausien puitteissa valmistua, mutta vaihdoin alaa. Opinto- ja toimeentulotukiasiat ovat muuttuneet 10 vuoden aikana niin paljon, ettei näitä hirveyksiä voi ennakoida mitenkään. Vielä vuosi sitten lupasivat kunnan sosiaalitoimessa, etteivät pienennä tukiani, kun kävin siellä juttusilla. Olisivatkohan tälläkin kertaa armeliaampia.

 12. Merja

  Kukaan ei varmaan ole miettinyt sitä mitä se tekee jos vuoden vaihteessa lisätään te- toimistojen ja Kelan sekä tuöttömyyskassojen työtä. Työtön voi saada vuoden ensimmäisen päivärahan aikaisintaan maaliskuussa. Milläs sitä sitten mennään työnhaku ryhmiin, työkokeluihin tai töihin jos ei ole rahaa edes ruokaan. Toimeentulotuenkin kanssa käy samalla lailla kun siirrettiin se Kelalle.
  Tämä aktiivimalli koskee myös jo lisäpäivillä olevia yli 60 vuotiaita.

 13. Heli Heikkinen

  Taannehtivan lainsäädännön kielto heitettiin romukoppaan jo keväällä 2016, kun muutettiin turvapaikanhakua koskevia säädöksiä ja ulotettiin muutokset koskemaan myös syksyllä tulleita 2015 turvapaikanhakijoita. Ketään ei kiinnostanut, koska he olivat vain ulkomaalaisia.

  Mutta Sakaria siteeraten: mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä kaikille. Turvapaikanhakijoihin kohdistuvia, yhä pahenevia oikeudenloukkauksia nyt yli kaksi vuotta läheltä havainnoineena sanon vain: Ette ole nähneet vielä mitään!

 14. töytön

  Saas nähä joko on maanantaina Suomi 100-rapulat helpottanu KANSAN edustajilla, että eksyvätkö työpaikalleen. Toki asia on niin yhdentekävä nii paskaakos kiinnostanee.

 15. Pekka

  Hallituksen esityksessä työttömyysturvalain muuttamiseksi käytettään virheellistä Työ- ja elinkeinoministeriön tilastotietoa, joka ei voi toimia lain lähtökohtana ja perusteena. Jopa tilaston tuottaja, Tilastokeskus, itse pitää avointen työpaikkojen tilastoa hyvin epävarmana tietolähteenä.
  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_124+2017.aspx

  Tilastokeskus:
  ”Toisaalta aineiston perustuessa työnantajien jättämiin työpaikkailmoituksiin saattaa osa työpaikoista näkyä työnvälitystilastossa useammin kuin kerran, mikäli työnantaja markkinointimielessä ilmoittaa saman työpaikan usean eri TE-toimiston kautta. Moninkertaisen kirjauksen riski on myös silloin, jos usea työnvälitystoimintaa harjoittava yritys hakee työntekijöitä samaan työpaikkaan. Työvoimanvuokrausyritykset saattavat myös ilmoittaa työnvälitykseen avoimesta paikasta saadakseen työnhakijoita tulevan tarpeen varalle, vaikka avointa tehtävää ei vielä olisi olemassa. Ilmiöiden laajuudesta ei ole tietoa, sillä ylimääräisten ilmoitusten jäljittäminen ja todentaminen on erittäin vaikeaa.”

 16. Sauli

  Ja miten tämä kaikki saadaan myytyä kansalle? Jotenkin näin http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712092200592455_pi.shtml

  Iltalehdelle voisi jo myöntää vuosittaisen työttömien kyykyttämispalkinnon, tai ainakin Mika Koskiselle. Sen verran on ohkaista hänen analyysinsä, että voisi aivan huoleti kysyä maksaako joku muukin kuin Iltalehti tästä ryönän levityksestä. Koskisen juttujen taso on yhtä korkeatasoista ja saman ideologisen ajattelun saastuttamaa kuin hallituksen. Oikeisto hallitukselta nyt voi jotain tällaista odottaakin, mutta suomen suurilevikkisimmän iltapäivälehden taloustoimittajalta nyt voisi odottaa hiukan parempaa… vitsi, vitsi.

  Ikävä puoli tässä nyt on vain se, että näillä puolitotuuksilla muokataan työssäkäyvien mielipiteitä hallituksen linjaa suosiviksi, ainakin siihen asti kun kakka iskee oman tuulettimen lapaan.

  • Saku Timonen

   Iltalehden jutun alussa olevat tilastotiedot ovat myös virheellisiä. Vuoden 2015 työttömyysluvut ovat oikein, mutta vime kesänä oli 249 000 työtöntä. Ei 197 000, kuten jutussa väitetään. Näin kertoo juuri se Tilasokeskuksen tilasto, jota toimittaja siteeraa.

   • Sauli

    Aivan, ja varmasti saamme kohta lukea Iltalehden päätoimittajan korjauksen ja pahoittelut virheellisestä ja tarkoitushakuisesta tilastojen tulkinnasta, joka ei luonnollisesti sovi poliittisesti sitoutumattoman ja linjansa mukaan intressiryhmistä vapaan iltapäivälehden ja verkkopalvelun pirtaan.

    Sitä odotellessa voimmekin miettiä, miksi kansalaisten luottamus valtamediaan on niin olematon. Se miksi minä monen muun ohella säännöllisesti vierailen vaikkapa tällä sivuilla, johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että luotan täällä julkaistuihin tilastoihin ja niiden tulkintoihin enemmän kuin ns. valtamedian. Luottamus säilyy tasan niin pitkään kuin luottamus faktojen oikeellisuuteen. Kaiketi iltapäivälehtien päätoimittajille riittää, että kansalaiset käyvät lukemassa lööpit ja viimeiset julkkispäivitykset, muuhun niistä ei juuri olekaan.

    Hyvää työtä Saku.

   • Ana

    Itse en usko tilastoihin ollenkaan. Suomessa on OIKEASTI työttömiä 500 000-600 000 välillä riippuen että minkälaisilla pitsinnypläys kurssilla henkilö sattuu milloinkin olemaan.

 17. AikaMies

  Olen onnellinen. Olen järjestelmän ulkopuolella – mitä nyt sotesotku välllisesti aikaistanee lähdön hetkeä. Minun ei tarvitse ymmärtää (enkä kyllä siihen pystyisikään) valtiovallan vallatonta vallankäyttöä. Tässäkin muutaman euron kuppaamisjärjestelmän ylläpito taitaa tulla säästöjä (kuka sitten säästää ja mitä?) kalliimmaksi. Byrokratian ylläpito ei ole ilmaista. Tosin onhan silläkin työllistävä vaikutus 😉
  Toisaalta: Sen saa mitä tilaa. Palautusoikeutta ei ole ja ”tuote” on hyväksyttävä tilauksen mukaisena. Ja kaikkihan me tiesimme mitä tuleman pitää kun uurnilla viimeksi valtakirjan annoimme. Vai tiesimmekö?
  Meinaan jotta ns ulkoparlamentaaristen keinojen alkiot taitavat taustalla jo muhia unohdettujen lupausten toteutumista odotellessa.
  Eduskunnan päätös on aina sopimuksen, kompromssin, järjenkäytön tai, niinkuin nykyisin hallitusta tukevan enemmistön suuressa viisaudessa tai muusta syystä kansakunnan parhaaksi ajateltu.
  Mitä isot edellä,sitä pienet perässä – ja niipä opimme muunmuassa antamaan katteettomia lupauksia (valehtelu?), sellaisia joita ei edes yritetä toteuttaa.
  Valtionhallinnon sisälläkin, kuulemani mukaan, virkamiehiä painostetaan salailemaan ja jopa nykylakeja omavaltaisesti tulkiten noudattelemaan. Eikun menoksi ja käskykirjesen ”salainen” tai ”ei julkisuuteen”-leima.
  Aika muuttaa ajattelua ja yhteiskunnalliset sopimukset ovat vain ”rikottaviksi” Lakeja voidaan uudella ajattelulla (ja vallan vallanhimossakin) laatia taannehtiviksi ja jopa valtioneuvosto/ministeriökin voi toimia tuomioistuimena. Mielestäni ministeriöiden lausunto esimerkiksi terveyskeskuksen sijaintipaikan laillisuudesta oli laintulkinnan lisäksi tuomion julistamista (ainakinuutistekstien mukaan)…

 18. Timo Harju

  Taannehtiva lainsäädäntö on jo esityksenä niin kamala, että se murskaa koko oikeusjärjestelmämme perustan.

  Hallitus on joukko ihmisiä, ei mitään muuta. Heidän toimiensa lainmukaisuutta valvoo oikeuskansleri. Vakituista sellaistahan meillä ei ole. Pöystin virkakausi alkaa 1.1.2018 ja määräaikaisena oikeuskanslerina toimii varatuomari Risto Hiekkataipale.

  ”Mikä voidaan tehdä yhdelle, se voidaan tehdä kaikille.” on yksi Sakun mielilausahduksista. Tällä tiellä me nyt olemme. Meitä ohjastaa joukko ihmisiä, osa selviä lahjattomuuksia tai sellaisia, joiden poliittinen ura katkeaa aivan varmasti seuraavissa vaaleissa.

  Tämä porukka on jättänyt jälkeensä leveän hävityksen uran, joka pahimmillaan ulottuu pitälle tulevaisuuteen (Sote, koulutus mm.) Sitä johtaa lahkosaarnaajan erehtymättömyydellä mies, jota usko ja varallisuus suojaavat ympäröivältä todellisuudelta. Hänellä on missio, ja Messiaan ei tarvitse välittää, ei dosenteista eikä perustuslaeista. Mutta tämä muutenkin vaikeuksissa oleviin ihmisiin kohdistettu taannehtiva lainsäädäntö ylittää kaiken koetun. Tosi komea aloitus uudelle 100-vuotiskaudelle.

 19. Venla Bevan

  Minun kysymykseni tässävaihesa on: Entä sitten? Päättäjät voi tehdä ihan mitä ne haluaa. Kansa kuitenkin vaan mesoaa netissä. Julkisella puolella koko asia unohtuu viikossa, sen jälkeen kun se on toimeenpantu.

  • Niilo

   Näinhän se valitettavasti on. Päättäjät voivat tehdä aina ihan mitä tahansa haluavat, koska minkäänlaista rangaistusta ei koskaan tule. Kokoomuksenkin kannatus säilyy aina ja iänkaikkisesti korkeana, vaikka suuren osan äänestäjistä ei heitä kannattaisi äänestää. He voivat valehdella, he voivat suhmuroida, he voivat osoittaa täydellistä halveksuntaa kansalaisia kohtaan ilman, että se vaikuttaa kannatuslukuihin. Päinvastoin kannatus vain kasvaa. Se (suuri) kansanosa, jota annetaan jatkuvasti turpaan, tosiaan tyytyy vain mesoamaan netissä ja puristaa kättä tiukemmin nyrkkiin taskussa. Ei siitä oikein voi syyttääkään, kun energia menee päivittäiseen selviytymiseen, niin sankariksi heittäytyminen sujuu hyvin harvalta. Köyhien on selvittävä yksin. On raskasta ja oikeastaan mahdotonta taistella yksin hallitusta, eduskuntaa, suurinta osaa kansasta ja koko mediaa vastaan olemattomilla resursseilla. Kaikki tahot joilla Suomessa on valtaa, haluavat antaa turpaan työttömiä ja köyhiä ja sitten he kiroavat sitä etteivät ne laiskuuttaan pistä vastaan ja ”jämäköitä elämänhallintaansa” ja mene perkele töihin. Ja koventavat sitä mukaa kurittamista.

   Jos päättäjät tulevaisuudessa haluavat, että työttömät ja köyhät elelevät pitkin metsiä ilman mitään tukia tai orjatyöleireillä, tai vaikka että heidät viedään suoraan saunan taakse, niin se tulee tapahtumaan. Mikään eikä kukaan ei tule sitä estämään. Keitä tämä kohtelu ei koske, niin tulevat haltioissaan ulvomaan onnesta, kun työttömyyteen ja köyhyyteen on saatu lopullinen ratkaisu. Iltapäivälehdet täyttyvät ”veronmaksajien” kommenteista, joissa he osoittavat tyytyväisyyttään siitä että laiskat ja kurjat loiset on saatu pois kuluttamasta heidän maksamaansa hengitysilmaa ja katuja ja teitä.

   Mitä hallitus päättää, sen viranomaiset toteuttavat ja media myy kiltisti kansalle, josta suurin osa uskoo kaiken mitä heille syötetään. Kun suurinosa ihmisistä on helposti ohjailtavia lampaita, niin kaikki toimenpiteet ovat mahdollisia.

 20. Hulivilipoika

  Taitaa olla käynnissä testi siitä, kuinka paljon köyhä kestää kyykyttämistä. Kyllä raja tulee jossain vastaan, veikkaan, että se ei ole enää kaukana. Sen jälkeen ei ole enää mikään hallinnassa.

  • Niilo

   Ei tule koskaan vastaan. Nälkäinen ja sairas ei jaksa taistella. Jos köyhiltä vietäisiin sananmukaisesti kaikki, niin jonkinlainen rikospiikki saattaisi hetkiseksi tulla, mutta lähestulkoon kaikki tulisivat kuolemaan hiljaa koteihinsa, ilman varsinkaan median huomiota. Sen jälkeen hallitus esittelee ylpeinä olemattomia työttömyyslukuja ja kansa (ketkä vielä ovat jäljellä) hyrisee tyytyväisenä.

   • Niilo

    Korjaus: siis tulisivat kuolemaan hiljaa kaduille ja metsiin, harvalla siitä vaiheesta olisi enää kotia jäljellä.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    Maailmassa on maita, joissa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa. Ei suinkaan ole pelkkää sattumaa, että näissä maissa kaikenlainen rikollisuus on pysyvästi hyvin korkealla tasolla. Siellä ei siis ole rikkaillakaan välttämättä enää kivaa.

    Suomessa tätä kytköstä ei vielä tajuta, koska olemme niin tottuneet pysyvään yhteiskuntarauhaan. Yhteiskuntarauha on kuin terveys, sitä osaa arvostaa vasta sitten kun sen menettää lopullisesti.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mikään ei ole vaarallisempi kuin ihminen, jolla ei ole enää mitään menetettävää. Etenkin jos heitä on useita satoja tuhansia.

   • Rosa Warski

    Olen juuri lähdössä kauppaan aamutakki mekon päällä, kun ei ole varaa ostaa takkia. Ei tässä ihan hiljaa tule oltua.

  • Toni Neffling

   Tokkopa tulee. Rikollisuus voi lisääntyä, mutta ei se juuri rikkaita tai edes ylempää keskiluokkaa hätkäytä. Verisure yms. hömppä on luotu sitä varten eli varakkaamman ei tarvitse rakentaa täydellistä varashälytintä – ainoastaan parempi kuin köyhemmillä.

   Mitä siis tulemme näkemään – köyhä varastaa toiselta köyhältä, varakkaammat palkkaa toisenkin vartijan ja rakentaa korkeamman aidan. Turvallisuus- ja vakuutusalat kasvavat. Kapina on vain romantikkoja varten.

   • Rintsu

    En minä köyhältä kehtaa varastaa.
    Jos rötöstelemällä pitää alkaa elämään niin on tuottoisampiakin kohteita kuin lesken ropo.

   • R.A.

    Otetaanpa esimerkiksi vaikka Etelä-Afrikka. Siellä on rikkaita ja hyvin köyhiä. Myös ne rikkaiden palvelijat ja vartijat ovat köyhiä. Rikkaat pelkäävät ihan tosissaan omia palvelijoitaan, ja syystäkin. Suurimmassa osassa ryöstöistä ja kidnappauksista on osallisena ko. rikkaan oma palvelusväki. Heille se on helppo ja tuottoisa rikos järjestää.

    Luulisi, että tuommoisessa yhteiskunnassa ei niillä rikkaillakaan ole lainkaan kivaa. Mutta sitä kohti Suomenkin rikkaat ovat innokkaasti menossa, koska ovat liian lyhytnäköisiä, liian ahneita ja liian itsekkäitä tajutakseen, että sillä on seurauksensa.

    • Toni Neffling

     En ole käynyt joten en voi kommentoida. Moni suomalainenkin pelkää maahanmuuttajia ja ”ongelmalähiöitä”, vaikka vaarallisin taitaa vielä olla suomipoika humalassa. Pelko ei kerro siitä miten on. Ja rikas pelkää aina omaisuutensa ja lastensa puolesta – siksi turvallisuus myy ja turvattomuusmainonta kannattaa – koskee myös konttauskypäriä.

     Meksikon tunnen paremmin – elokuvatodellisuus ja katutodellisuus poikkevat sielläkin hivenen toisistaan – köyhemmältä varastaminen on vaan niin helppoa – keskiluokka kyllä saa osansa – myös kokoomusta äänestävä wannaberikas turisti. Organisoidusta hyvin suunnitellusta kaappauksesta saa vaan niin paljon paremman leffan.

     Enkä tarkoita etteikö myös rikkaampiin kohdistuva rikollisuus kasvaisi, mutta suhteessa enempi osuu köyhempiin. Ja ratkaisuna on tietenkin kovemmat rangaistukset ja rikkaiden aidatut asuma-alueet.

     Veikkaukset on heitetty – tulevaisuus näyttää kuinka käy. Voittajalle ei ole luvassa palkintoja.

 21. Hyvä veli ja sen sisko

  Toivottavasti hallitus leikkaisi työttömien tukia niin paljon että työttömät kerrankin aktivoituisivat osoittamaan mieltään eduskunnan portaille!

 22. Jukka Loikkanen

  Ei tällaista saa tapahtua sivistysvaltiossa. Minulta loppuvat jo sivistyssanat joten täytyy lainata:
  Kunniattomat paskiaiset (Quentin Tarantino) Hännättömät perkeleet (Jörn Donner, Perkele 1 ja 2, soundtrack ja sanat kaiketikin Aulikki Oksasen)

 23. Rintsu

  Sipilän hallitushan kehittyy!
  Alussa vaan ”tehdään laki ja katsotaan mitä tapahtuu”.
  Nyt jo ”tehdään laki, otetaan se käyttöön jo ennen kuin se on astunut voimaan ja katsotaan mitä tapahtuu”.

  Minäpäs voin kertoa. Jokainen asiasta tuomioistuimeen päätynyt valitus tulee menemään läpi koska tuomioistuin ei voi todeta muuta kuin että lakia ei ollut olemassa.

  Kuinka ala-arvoiseksi hallitus vielä voikaan kehittyä jos työttömien kyykytys on niin tärkeää, että ei malteta odottaa edes sitä, että kyykytyslait saataisiin edes voimaan? Maa varmasti kaatuu muutamassa kuukaudessa jos ei työttömiä päästä potkimaan heti?

  • Hupu

   Olen eri mieltä, sillä mielestäni oikeusjärjestelmän virnhaltijat ovat osoittaneet kovin joustavaa lain tulkintaa kun altavastaajana on köyhä.

 24. huolissaan

  Onhan meillä nyt jo törkeäsi rikottu lakeja esim turvapaikanhakijat jotka tuli vuonna 2015 heidän oikeudet kavennettiin vuonna 2016 ..eikö ne pitäisi käsitellä vanhan lain mukaan jotka tulleet vanhan lain aikana?

  • Saku Timonen

   Olisi pitänyt käsitellä vanhan lain mukaan. Kuten olen sanonut, niin mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, niin sama voidaan tehdä mille tahansa ihmisryhmälle. Nyt se nähtiin.

 25. Hanna

  Liekö tällä tarkoitus saada ihmiset tekemään nollatuntisopimuksia. Mulla loppuu vuoden loppuun määräaikainen, ja nyt on tarjottu toisesta firmasta vakinaista nollasopparia. Jostain kumman syystä tämä vakkari ei hirveemmin houkuttele.

 26. Teppo

  Ensinnäkin, tuo taannehtivuus, jota tässä kuvaat, ei sisältynyt lopulliseen esitykseen. Se oli mukana jossakin vaiheessa, mutta poistettiin.

  Toisekseen tuo 10.12. klo 11:25 editoimasi kappale ei liity mitenkään lainsäädännön taannehtimiseen. Kyse on vain siitä, että lakimuutos tulee voimaan niille henkilöille, joiden ensimmäinen omavastuuaikaa kerryttävä päivä on 1.1.2018 tai sen jälkeen. Eli jos työsuhde päättyy 31.12.2017 niin ensimmäinen omavastuupäivä on 1.1.2018 -> lakimuutoksen mukainen omavastuuaika (5pv) pätee. Jos työsuhde päättyy 28.12.2017 niin ensimmäinen omavastuupäivä on 29.12.2017 -> vanha omavastuuaika (7pv) pätee. Tässä ei ole mitään ihmeellistä tai piilottamista. Jonain hetkenähän sen muutoksen pitää tulla voimaan.

  • Viraton varaton pappi

   Onhan se selvästi sanottu blogissa, että ei tullut lopulliseen esitykseen. Höh. Villakoiran ydin oli: ylimielisyys. Tämä hallitus ei ole kuin kovaa nauravien sällien ja sallien kerho. En ymmärrä miksi yksikään suomalainen, joka ei kuulu 1% kermakerhoon viitsii edes eväänsä nostaa tätä hallitusta puolustaakseen.

 27. Jakke

  Avoimia työpaikkoja??. Olen huomannut Mol.fi sivuston avoimissa työpaikoissa seuraavaa:
  – sama ”avoin työpaikka” ilmoitetaan saman päivän aikana toistuvasti esim 5 avointa työpaikkaa ilmoitettiin klo 9.00 – 12.00 viisi eri kertaa täsmälleen samassa muodossa. Puoleen päivään mennessä siis ilmeisesti oli syntynyt 5*5 uutta työpaikkaa = 25 kpl
  – Viikon aikana samoja työpaikkoja ilmoitetaan useaan eri kertaan jolloin yhdestä yhdestä ns. ”työpaikasta” syntyy n kappaletta ”uusia avoinna olevia työpaikkoja”
  – Avoimissa työpaikoissa etsitään YRITTÄJIÄ, joilla on oma auto, ostaa esim. perusvaraston itselleen, hankki heidän tuotteille asiakkaat jne. Onko tämä avoinna oleva ns. ”työpaikka” todellinen. Samaa ilmoitusta toistetaan useasti päivien, viikkojen ajan, jolloin uusien ”avoimien työpaikkojen lukumäärä” kasvaa. Samalla ihmetellään mediassa, miksei ihmiset halua tehdä työtä.
  Suomi nousuun tilastoja rukkaamalla…

 28. Hannele Tuomi

  SOS on kansainvälinen morseaakkosilla annettava hätämerkki, meilläkö se tarkoittaa: Sipilä-Orpo-Soini.

 29. Markku Kemppainen

  Sipilän hallitus on maailman 1% rikkaimman kansanosan juoksupoikia. Jos saavat soten maaliin ja työttömät keppikerjäläisiksi niin loistava tulevaisuus odottaa jossain pankissa tai rosvohallinnossa. Hillotolppaa saa nuolla koko loppuelämän.

  • Jussi Parviainen

   Juuripa näin! Mietin, että kun hallitus ja hallinto menettää uskottavuutensa, mitkä ovat käytännön seuraukset! Poliisin mielivaltaisia tiedustelu oikeuksia lisätään, keskitysleirit toisin ajatteleville, Taitaapa olla oikea sota tulossa rikkaiden ja köyhien välille, vähän 1918 malliin. Ei ollut suomen kansasta ihmisyyden pyolustajaksi ei!

 30. jarmo kulmala

  Muistakaa seurata maanantain eduskunnan täysistuntoa,jossa tullaan”kiihkeästi” keskustelemaan työttömien aktiivimallista.Sehän on jo päätetty toteuttaa,joten päästään siirtymään tärkeämpiin asioihin kuten alkoholijuomien prosenttikysymykseen kaupoissa.Siis omantunnon mukaan.Ja kun omatunto on rauhoitettu voidaankin siirtyä hyvin ansaitulle seitsemän viikon joululomalle vähän ehkä miettien hoidettinko me se sopeutumiseläkejuttu.

 31. Savonukko

  Toimintatapa on tuttu kepulaisilla, vastaavan teki Matti Vanhanen vapaaehtoisten eläkemaksujen verotuskohtelulle , sekä eläkkeile!
  Vain KEPU uskoo KEPUa ja Timo Soini nykyään!

 32. Pirita

  Hei! Olen jo pidemmän aikaa lukenut blogiasi. Oletko ehtinyt vielä kirjoittaa itsensätyöllistäjien työttömyysturvasta? Aihe koskettaa allekirjoittanutta ja tuttavapiiriäni laajasti, ja olisi kiinnostavaa lukea aiheesta myös sinun tutkivalla otteella tehty teksti. Aihe oli tapetilla vielä alkuvuodesta, mutta sen jälkeen asioista on vaiettu. Monet elävät pelossa, että miten heidän käy, jos ottavat lyhyen yksittäisen työn vastaan. Kertaluontoinenkin laskutuspalvelujen käyttö vissiinkin automaattisesti leimaa yrittäjäksi nykyään, mutta esim. Suoratyö mainostaa, että heidän kauttaan työ tehdään palkansaajana. Sekava laki kaiken kaikkiaan.

  • Saku Timonen

   Valitettavasti en muista. Tuntuu, että olen siitäkin joskus kirjoittanut, mutta juttuja on melkein 2 300, joten en itsekään löydä jotain tiettyä juttua. Kaikki jutut on varustettu hakusanoilla, joten googlettamalla tai kirjoittamalla aiheeseen liittyviä sanoja blogin hakukenttään saattaa löytyä. Sillä tavalla niitä itse löydän – jos löydän.

 33. Sonofhades

  Jos tämä menee läpi, niin: Ihmisiä rangaistaa siitä, etteivät he ole tehneet tiettyä tekoa. Siitä rangaistaan takautuvasti.

  Mikä estäisi tämän logiikan jälkeen lainsäätäjiämme seuraavaksi säätämästä vaikkapa lakia, jonka mukaan kaikki, jotka eivät ole julistaneet kuluneiden kuuden vuoden aikana Saulia maamme isänä Sauli suureksi, saavat rangaistuksen julkeudestaan.

  Saman hallituksen mukaan verovilppiin syyllistyneet halutaan jättää rankaisematta ja osakkeiden omistukset piilottaa, niin ettei verottaja pääse käsiksi herrasväen tileihin…

 34. Jarkko

  Työministeri myöntää, että aktiivimallissa on kyse työttömien pakottamisesta, mutta kiistää työttömien syyllistämisen.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005486205.html

 35. Paula

  Tämä aktiivimalli jos menee läpi niin kyllä täytyy ihmetellä tätä meininkiä. Köyhää rangaistaan oikein olan takaa. Eikä lopputuloksena ole mitään säästöjä kun menetys kompensoidaan toimeentulotukena.
  Tänään kun katseli netistä tätä istuntoa niin siinä paljastui tämä koko hulluus. Muutama edustaja paasasi toisilleen tuntitolkulla tästä aktiimallista. Ministereitä, lukunottamatta Lindström ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Ihmettelen suuresti mihin tarvitaan 200 kansanedustajaa kun ei viitsitä olla paikalla kun on tärkeitä asioita käsittelyssä. 100 riittää aivan täysin tämänkokoiseen maahan. Ei ihme ettei mitään järkevää saada aikaan tuollaisella touhulla.

  Mitä tulee tuohon takautuvaan voimaantuloon, jos se menee läpi niin sitten on vallan mainiot saumat leikata kaikki nämä kansanedustajien sopeutumiseläkkeet joita nämä täydessä työiässä ja kunnossa olevat entiset nauttivat ja nostavat samalla rahaa kuin suokuokalla muilla nimekkeillä jotka eivät vaikuta tähän eläkkeeseen. Mars töihin laiskimukset kuten sanotaan työttömillekin.
  Niin kauan kuin nämä suhmuroivat rahaa itselleen jollain sopeutumiseläkkeillä niin on turha hallituksen mollata työttömiä.

 36. AMK

  ”Jos jokaista työttömyysjaksoa voitaisiin lyhentää edes päivällä, lisää talouskasvua syntyisi noin 50 miljoonalla eurolla”, Vanhala-Harmanen huomauttaa.”
  Kauppalehti:Osaajapula iskee….
  Hmm kenen hyväksi talouskasvua?Työttömyysjakso 65 päivää???
  Muuten eikös pakottaminen rangaistuksen uhalla ole kiellettyä,vai eikö koske työttömiä?

 37. Matti Pelkko

  Päivän sanomista:

  ”Näitä seikkoja piti ongelmallisena myös perustuslakivaliokunta. Se hyväksyi lakiesityksen mutta peräänkuulutti siihen muutoksia, joilla taattaisiin se, ettei töihin tai palveluiden piiriin tuloksetta pyrkineiden tukia alennettaisi.

  Hallitus kuitenkin jätti tekemättä nämä muutokset, jotka olisivat vaatineet lisärahoitusta palveluiden järjestämiseen ja työttömien seurantaan.”

  Eli nulliteerataan valiokunnan mielipide.

  https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005486972.html

  Ai niin. Asekätkentä oli toinen tapaus taannehtivasta rikoslaista. Sodan jälkeen rikoksina tuomittiin rangaistuksia teoista, joiden tekonaikana ne eivät olleet rangaistavia.

 38. Ei mitään uutta

  Laki tuli voimaan taannehtivasti myös jokunen vuosi sitten ns. jauhekirjejupakan aikoihin. Silloin kirjeiden lähettäjiä rangaistiin vaikka kirjeet olisi lähetetty jo ennen lain voimaan tuloa.

 39. Tavallinen varatuomari

  Ei kai Suomessa mitään taannehtivan lainsäädännön kieltoa ole? Taannehtivan rikoslain kielto kyllä on, mutta se on eri asia.

  • Saku Timonen

   Ei suoranaisesti, mutta siihen on vedottu viimeksi puhuttaessa kansanedustajein sopeutumiseläkkeestä.

   • Jarkko

    mm. Kalle Jokinen kokoomus Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja totesi Turun Sanomissa 30.7.2017 näin kun puhuttiin kansanedustajien sopetumiseläkkeiden muuttamisesta:

    ”Yksi oikeusvaltion ennustettavuuteen ja luotettavuuteen liittyvä periaate on, että takautuvaa lainsäädäntöä ei säädetä, siksi muuttaminen jälkikäteen ei ole mahdollista.”

    Molemmat etuudet työttömyysturvan ja sopeutumiseläkkeen kustantaa viimekädessä verotulot. Kummasti takki kääntyy kun kyse on omasta edusta verrattuna muiden Suomenkansalaisten saamiin paljon pienimpiin etuuksiin kuten kaikkein pienimpään sosiaaliturvaan, jonka taso on määritelty liian alhaiseksi jo muutenkin.

 40. Kiirettä pitää Jari

  Työministeri Jari Lindström (sin) myönsi eduskunnalle, että työttömyysturvalain aktiivimallissa on kyse työttömien pakottamisesta. Hän kuitenkin kiisti, että se syyllistäisi työttömiä.
  Näin olet todennut Median mukaan.
  Et sitten viitsinyt vaivata päätäsi semmoisella asialla, että TYÖTTÖMÄT ovat syrjäytyneitä, alkolisoituneita ja mielenterveys ongelmista kärsiviä. Tämän kuvan on Media ja hallitus kysely tunnillaan todennut, nyt sinä Työministerinä ajat tätä ”pakkolakia” työttömien työllistämiseksi.
  Sinä olet vastuussa siitä asiasta kun edellä mainittu työtön ongelmineen pakotetaan töihin ja hän aiheuttaa työtapaturman itselleen tai työtoverilleen tai jotain vielä pahempaa kanssa ihmisille.
  Olet varmaan valmis kantamaan vastuun ja kertomaan tapahtuneesta ”työtapaturmasta” kyseisen henkilön omaisille ja maksamaan kulut.
  Otetkohan pohtinut asiaa kaikilta kanteilta? Järkikäteen ja vedät kyseisen lakiehdotuksen pois ja pohdit oikein kunnolla ajan kanssa. Historiasta tiedetään mitä tapahtuu kun pakotetaan tekemäään.
  Ei tule lasta ei paskaa.
  Ja jos joku viitsii perehtyä ”avoimiin työpaikka” ilmoituksiin niistä on vähintään 20% haamu paikkoja jotka on vuodesta toiseen.

 41. Työttömien aktiivimallista – Naiseuden Voima

  […] käytiin juuri äänestystä asiasta ja aktiivimalli sitten runnottiin läpi. Saku Timosen blogin mukaan tämä laki olisi ollut käytännössä jo voimassa tämän vuoden lokakuusta asti – vaikka […]

Kommentoi »

Comments are closed