Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kenelle tuli yllätyksenä?

Virallinen mielipide on nykyisin se, että työttömät ovat itse aiheuttaneet työttömyytensä. He ovat tottuneet liian hyvään työttömyysturvaan ja haluavat olla työttöminä mahdollisiman pitkään. Heidät on pakotettava töihin tukia leikkaamalla. Palkalla ei tarvitse elää, vaan palkkaa jatketaan tarvittaessa sosiaaliturvalla.

Hallitus on toiminut tämä virallisen ajatuksen mukaisesti. Ensin säädettiin työttömyysturvan aktiivimallista, ja kevään korvalla hallitus esittelee uuden sanktion nimeltään työnhaun aktiivimalli. Siinä työttömän on haettava tietyssä ajassa tietty määrä työpaikkoja kahden kuukauden karenssin uhalla.

Tämän te jo tiedätte, mutta muistatteko mistä tämä alkoi? Minä muistan. Päivälleen neljä vuotta sitten kirjoitin sosiaaliturvan paradigman muutoksesta. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko otti tavoitteekseen vastikkeellisen sosiaaliturvan, jonka pahankuuloinen nimi muuttui nopeasti osallistavaksi sosiaaliturvaksi. Koko yhteiskunnallinen ajattelu piti muuttaa hyväksymään tämä paradigman muutos.

Ajattelun muuttamiseksi oli ensin kansalaisten mielet muokattava, ja sehän rupesi sujumaan ihan nuottien mukaan. Haaga-Helian ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijat synnyttivät sossupummi Tatun, joka sai pelkkänä toimeentulotukena 1 100 euroa kuukaudessa ja eleli leveästi työtä ja kursseja vältellen. Tätä uskomatonta tarinaa jaettiin sosiaalisessa mediassa valtavasti, ja hämmästyttävän monet sen nielaisivat. Kuten ennustin, niin Tatusta ei ole sen jälkeen kuultu. Tatu oli tehnyt tehtävänsä, Tatu sai mennä.

Sen jälkeen media on marssittanut kiihtyvällä tahdilla esille vastaavia tapauksia. Kaikkien tarinoiden tarkoituksena on saada työtä tekevä ja veroja tunnollisesti maksava keskiluokka kääntymään työttömiä vastaan ja pitämään heitä yhteiskunnan loisina. Siinä on onnistuttu. Viime syksynä iltapäivälehdet marssittivat toista viikkoa joka päivä esiin uuden tapauksen, ja huonosti moderoidut kommentit tihkuivat raivoa.

Näin muokattiin mielet otollisiksi työttömyysturvan ja työnhaun aktiivimallille. Sivutuotteena saatiin kansa jaettua kahtia. Nyt meillä on huono-osaisia, jotka kokevat hallituksen toimet niskalaukauksen odotteluksi ja hyväosaisia, jotka karjuvat heille raivoaan. Hyvää vauhtia ollaan menossa sadan vuoden takaiseen asetelmaan.

Kyse ei todellakaan ole vain tämän hallituksen toimista, vaan asiaa on valmisteltu kauan ja huolella. Tarkoitus on romuttaa pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta täydellisesti ja rakentaa tilalle eriarvoisuuteen perustuva luokkayhteiskunta. Siinä yhteiskunnassa köyhä tietää paikkansa ja väistää rikasta hattu kourassa kumarrellen maantienojaan.

Kuka tämän kaiken sitten keksi? En minä tiedä, Pena vissiin, mutta miettikää itse kenelle kaikille tästä jää mukava siivu.

pena

Kommentit (92)

 1. Mikko

  Tämä Nyky Hallituksen Kyyktys Alkaa muistutamaan
  Oikeisto Nazien Toiminnalta toisen maailman sodan aikaan
  kun Hekin Vetivät Huonopi osaiset ihmiset vessan pyntystä alas
  huonompana ihmis materiaalina

  hallitus ei ensinäkään huomio ihmisten erinlaisia elämän tilanteita henkistä jaksamista koulutus pohjaa tämänaktiivi mallin yhteydessä vaan niputavat kaikki samaan kastiin
  miksi valta media on hiljaa YLEÄ MYÖDEN
  Siksi että he ovat korruptoituneet näiden valta poliitikkojen kanssa huolella
  hyvä veli kerhoisan
  kun olette hiljaa siitä ja siitä saate
  valtamedian toimittajat
  esim korruptio lounaan erkki liikasen kanssa
  ja Ylen RahoituskIn turvataan VEROVAROIN T KOK Kes Politikikot
  MUTTA ……………………………..Teidän pitää siksi vaietta tietyistä asiosta että me nyky valassa olevat pysymekin vallassa
  tiedon pimityksen turvin
  jonka te valtamedian toimittajat suoritatte olemalla kertomatta meidän poliitikkojen pahimmista mokistamme mitään
  vaikka tietäisitte asioista jotain
  käsky olkaa helvetti hiljaa
  ja suomen valta median elitistien perseen nuolijat ovat hiljaa
  tai itse asiassa he lyövät pesäpallo mailalla
  hallituksen arvostelijoita munille lööpeisään
  tai eristävät he mediasta 100 prosentisesti

  Dox@net: Porttikielto Poriin: Hyväksyminen

  Dox@net: Porttikielto Poriin: Masennus

  Kertomuksia
  valtamedian toimittajat *sydän* poliitikot
  korruptiosta keskenään
  Merja yli Anttila MTV3 kehuu aktiiivi mallia
  Atte jääskeläisen kanssa Ex Yle Kilpaa
  Twitterissä

  Osuuspankin finanssiryhmän pääjohtaja Karhinen, Ylen ex-päätoimittaja Atte Jääskeläinen, MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja monet muut kehuvat estoitta vihreiden kansanedustajaa Antero Vartiaa, joka syyttää ”älämölöksi” kritiikkiä sekä vaatii palkkojen alentamista ja työehtojen heikentämistä. He kaikki juovat samaa shampanjaa.

  Atte Jääkeläisen kiitokset kertovat, että Antero Vartia on oikeiden piirien mieleen.

  MTV:n puolesta Merja Ylä-Anttila välittää kiitokset ja ihailun vihreiden Antero Vartialle, joka ei hyväksy älämölöä hallituksen työllisyyspolitiikkaa vastaan.

  Tsekatkaa Tämän kaksikon Twitteri Tilin Kommentit Niin Tajuatte Näiden Hallituksen Hallinallejen Toimittajien Asenteen

  MTV 3 sai juuri 3 milliä avustusta verovaroista Itsellensä
  kiitos ANNE Bernerin korruption MTV3 Kanssa

  no Merja Ylä-Anttilan Asenne johtunee juuri siitä
  kiitolisuuden velka hallitukseselle Armopaloista

  jos Porissa toimittajien pito palvelu
  olisi ensi vuonna vieläkin Luxususmaisempaa Heille Itsellensä Ja poliitikoille joidenka kanssa he siellä ryyppävät hyvä veli kerhoisaan
  Lupailen toisillensa ilmeisesti sitä sun tätä
  kaupaten media näkyvyttä vain tietyille poliitisille tahoille aateille
  kunhan hinnasta sovitaan

  • Merja Nurmi

   Kyllä juttuja on ollut, mutta niihin koohottaa kohta joukko kommentoijia, joiden viesti on ”nii, mutta muistatteko, mitä Paavo Lipponen sanoi vuonna 1988?” tai sitten väännetään jokin, mitä Li Andersson tai Paavo Arhinmäki on joskus sanonut irti asiayhteydestään ja muutetaan siitä sana tai pari, niin kuin klassikossa, jossa Andersson puhui oikeiston ja vasemmiston väkivallasta. Jos olette vielä siinä luulossa, että hän sanoi vasemmiston väkivallan olevan ”parempaa”, googlatkaa, mitä hän todella sanoi, niin ei tarvitse olla toisen käden tietojen ja ilmeisen tahallaan liikkeelle laitetun disinformaation varassa.

  • Make

   Kymppiuutiset – veronmaksajien uutiset! 😂

 2. Virva Itäranta

  Totta. Pakko se on uskoa. Juuri näin on käynyt, kuten kuvailet. Tosin ihmettelen vain tätä vallan määrää, jonka omistava luokka näyttää saaneen hankituksi kenenkään vastaan panematta.

  Onko vallan kabineteissa jo aikaa sitten viimeistelty liittolaisuus näennäisen työväenliikkeen nousun eli persujen käyttövoima enemmistöhallituksen puskurina? Näin on saatu aikaan vallankumous oikeiston diktatuuriksi vähempiosaisten äänillä. Karmiva visio.

  Lisäksi päätäntävalta on EU:ssa, oma raha on menetetty, tiedotusvälineiden riippumattomuus on ostettu,on osin liittouduttu sotilaallisesti isäntämaasopimuksella, on laadittu lait, jolla valtion omaisuuden voi myydä ja tuoton käyttää ilman demokraattista päätöksentekoa, on tehty oikeuden saaminen maksulliseksi, jolloin kaikilla ei ole siihen enää varaa, on myös lakattu noudattamasta omaa perustuslakia.

 3. Markku T Koivisto

  Sinänsä hallituksen toiminta ei yllätä. Mitä muuta laitaoikeistolta voi odottaa? Mutta se että saadaan duunarit kadehtimaan, jopa vihaamaan työttömiä…se on surullista. Eivät ymmärrä, että se työttömyys voi odottaa nurkan takana.

  Itse olin aikoinaan pitkäaikaistyötön. Ei ollut herkkua se. Pispalan kirkon leipäjonossakin tuli oltua. Tsemppiä kaikille työttömille! Niin ja Sakarille.

  • Toni Neffling

   Mut just siksi duunari vihaakin työtöntä – helpompi verrata ja riittävän lähellä. Suomeen kotoutunut maahanmuuttaja voi olla kriittisempi maahanmuuttajia kohtaan kuin ne joille juuret ulottuvat pidemmälle. Ja lisäksi se on tarkoituksenmukaista.

   Nythän tarkoitus on vielä ajaa työtön työtöntä vastaan eli luodaan ns. hyvä työtön (aktiivinen) ja huono työtön. Porrastamalla lisää saadaan työttömien välille lisää keskinäistä kilpailua 0%, -4.65% + toimeentulotuen portaikot. Ei liene sattumaa, että esim. keskitysleireillä oli luottovankeja tai USAn vankeinhoitojärjestelmä ei pyri estämään vankien keskinäistä klikkiytymistä (vartijoita tarvitaan vähemmän). Pahinta järjestelmälle on se, että joukko (vangit, työttömät, etc.) kääntyy vartijoitaan vastaan.

   • Equalizer

    Paras vankila onkin sellainen, jossa vangit vartioivat itse itseään.

 4. mikko

  113 314 kannatusilmoitusta
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

  ilmeisesti jo nyt työssäkin olevat tajuavat mihin myllyyn he joutuvat
  jos irtisanominen osuu omalle kohdallee

  ja he joutuisivat aktiivi mallin piiriin

  he menetäisivät 100 prosentisesti oman vapauden päätää omista asioistaajn
  sen pätää suomen hallitus heidän puolestaan
  aivan kuin itä saksassa
  joskus lähi historiassa menneisyydessä
  johon keskusta kokomuus haluaa suomalaiset alistaa
  totaaliseen valtion kontrolliin
  eli he ivät luota suomen kansalaisten oma aloiteisenaktiivisuuten työnhaussa pätkääkään ja väittävät pokkana että työtömyys on oma vika

  miten edeleen 500 000 tuhatta työtöntä voidaan survoa 100 000 avoimeen työpaikaan
  työpaikkoihin joista 20 prosentia on vaki työpaikkoja loput 80 prosentia määräaikaisia henkilöstövuokraus firmojen pätkä töitä

  mitä se pätkä töiden vqastan ottaminen tarkoitaa
  no sitä että 3 kk jälkeen olet taas työtön ja ja joudut aktiivi mallin piiriin
  eli tämä järjestelmä on hulvaton
  kun suurin osa suomen avoimista työpaikosta on juuri pätkä töitä
  eli aktiivi malli tulee oleman non stop kyykytys lain säädäntö
  myös niitä pätkä toitä ahkerasti hakeville ihmisille
  koska heidän työsuhtensa lopuu 3 kuukauden sisään
  kysymyshän on täydelisestä työantajien vallasta työntekioihin nähden
  tämä lainsadäntö omasta mielestäni rikkoo perustus lakia

  että jokaisella olisi oikeus itese valita amattinsa työpaikansa
  millä itsensä elättäisi

  tämä aktiivi mallihan juuri torpaa sen oman
  henkilökohtaisen
  oikeuden tehdä niin
  eli valita itse mitä rupeaisi työksen tekemään

  pakkolaki kertoo sen Te toimiston tädin sulla
  sinulle
  samaan tyliin kun varus mies haluaisi
  pirkalan lennostoon kutsunnoissa

  15 sekunttia kutsunta tilaisuudessa
  ja vääpeli kertoo ilo uutisen
  vekaralle mars mars
  kiittti vitusti kun kuuntelitte palvelus paikkani toivomusta herkällä korvalla

  siis sama periaate työtömiin tulee olemaan tämän aktiivi mallin takia

  • Equalizer

   En ole täysin varma asiasta, mutta käsittääkseni tuosta kannatusilmoitusluvusta puuttuvat postitse annetut kannatusilmoitukset. Luku saattaa siis olla reilustikin alakanttiin.

   Oikaiskaa toki, jos olen väärässä.

 5. Sauli

  Kun taannoin avauduin eräälle ystävälleni työttömyydestäni ja median asenteesta, hän kuittasi asian niin, että se on minun tulkintaani joka ei välttämättä edes pidä paikkansa. Hallituksen aktiivimalli ei varmasti ole lähtökohtaisesti tarkoitettu työttömien kyykyttämiseen, vaan vaikean taloudellisen tilanteen pakottamana. Jos toimet ovatkin osittain kovia, ne kuitenkin lopulta toimivat. Eli sieltä suunnalta ei ymmärrystä herunut ja lienee aika yleinen tulokulma asiaan joka ei itseä kosketa.

  Jep, toimivat miten toimivat, mutta uskallan väittää että samaan lopputulokseen olisi päästy muillakin tavoin, kuten yleensä politiikassa ja taloudessa. Kun seuraava hallitus astuu remmiin työttömien tilanteeseen saattaa tulla pientä helpotusta, mutta talous on se joka määrää toimenpiteiden suunnan. Nykyhallitukselle lama tuli kuin taivaan lahjana, sen varjolla saatiin läpi paljon sellaista mikä ei todellakaan ole pakon sanelemaa. Suomi on paperilla rikkaampi kuin koskaan, mutta mitä enemmän varallisuutta, sitä vähemmän arvoa köyhille. Tämä ideologia on kovin tuttu maailman rikkaimmasta maasta USA:sta joka periaatteessa voisi poistaa köyhyyden omasta maastaan täysin, muttei tule koskaan sitä tekemään. Kyse on tosiaan, aivan kuten Saku sanoo paradigman muutoksesta joka muuttaa yhteiskuntaamme suuntaan joka tuskin on enemmistön tahto, se on pienen poliittisen ja taloudellisen eliitin tahto joka on mahdollista vain siksi, ettei enemmistöllä ole todellista valtaa edes demokratiassa.

  • Toni Neffling

   Oletko jo sovittanut Burkaa itsellesi? Eihän sitä kiva ole pitää, mutta ihminen on lihalle heikko ja siksi Burkapakko on hyvä asia. Onhan sillä ikäviä sivuvaikutuksia, mutta ajanmyötä sekin on saatu yleisesti hyväksyttäväksi – jopa siten, että käyttäjä itse kokee sen tarpeelliseksi. Anna siis ajan kulua – kyllä sinäkin opit rakastamaan aktivointia.

   Ihminen pystyy kyllä rationalisoimaan aivan minkä asian hyvänsä – eikä kukaan mitään pahaa koskaan halua, vaan puhtaasti auttamisesta kaikessa on kyse. Voisko ton helvettiin vievän tien päällysteen joskus vaihtaa?

   • Sauli

    ”Oletko jo sovittanut Burkaa itsellesi”?

    Tavallaan olen, se on sellainen näkymätön, näkymättömyysviitta, tekee nöyräksi, piilottaa persoonan, tekee vaarattomaksi…

    Kummallista muuten kuinka perverssin kiinnostunutta ”eliitti” on köyhän vapaa-ajan vietosta. Ne olettavat että keskiverto työtön on passiivinen sohvalla makaaja. Sitä köyhää pitää vähän auttaa ylös siitä sohvalta… kepillä. Ei se hallitus mitään pahaa köyhälle tahdo, köyhä pitää saada tietoiseksi itsestään passiivisena ja saamattomana, ja sitten se köyhä hoksaa, että perkele, niinhän se on, että ei se jumalakaan laiskoja elätä, miksi hallituksen pitäisi.

    Kun nyt heitit helvettikortin, niin eipä tuo niin kauas heitä siitä mihin hallituksen, oikeiston arvomaailma pohjaa. Joka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä ja sitä rataa se työttömyys Suomesta poistuu.

    • Toni Neffling

     Ihmiset on ihan yleisesti liian kiinnostuneita mitä toiset ihmiset tekevät – siis negatiivisessa kontekstissa. Jos samaa sukupuolta olevat ihmiset pussailevat toisiaan, niin miten ihmeessä se voi ketään muuta häiritä.

     No moraalista tässäkin on kyse – köyhä laiskottelee tai omistaa jopa taulutelevision. Pitäs tehdä sellanen standardiköyhän koti, jossa kuvattas kaikki haastattelut – on sitten kyseessä työtön tai maahanmuuttaja. Sen vois sisustaa riittävän ankeaksi ja stereotypioiden mukaisesti niin ei tule pettymyksiä.

     Mut toisaalta tää kaikki kohkaaminen voi olla ihan turhaa – tunteiden vallassa olevan oikeistomoralistin päätä on aika vaikea kääntää – jos ei mahdotonta. Itse suosittelisin yliampumista eli ehdotetaan vielä julkeampia köyhien kohtelua. Vois esim. tehdä julisteita tai valokuvia (esim. taulutelevisiopoliisi). Idea ei ole omani eli testattu Israeliassa (palestiinalaisia vastaan kohdistettujen asenteiden muuttamisessa).

     • Jarkko

      Suomeen pitää saada köyhyyspoliisi, joka tarkistaa, että köyhällä ei vain ole liian kallista taulutelkkaria tai älypuhelinta. Sekä muutenkin tarkistaa, että köyhä on tarpeeksi köyhä. Jääkaapista tarkistetaan, että sieltä ei vain löydy muuta kuin halvimpia tuotteita ja niitäkin niukasti kaapit pitää myös tarkistaa, että siellä ei ole alkoholia eikä tupakkaa, koska muuten joku voi loukkaantua että joku makoilee sohvilla alkoholia ja tupakkaa vedellen.

      Sohviin voi myös asentaa makuu mittarin joka mittaa aikaa kuinka kauan köyhä makaa sohvalla, jotta sohvalla makuuta ei tapahdu enemmän kuin muilla kansalaisilla, koska muuten joku voi loukkaantua siitäkin. Parasta ehkä olisi, että köyhillä ei olisi sohvia ollenkaan jotta rikollista sohvalla makaamista ei voisi tapahtua.

     • Toni Neffling

      Mulla on tohon ratkaisu, joka ei vaadi edes rekrytoimista – köyhien ja työttömien avoimet ovet. Eli joka toinen kuukausi työtä tekevillä on oikeus tarkistaa lähiseudun köyhien/työttömien asunnot – ja tietenkin ottaa mukaansa kaiken haluamansa. Näin työssäkäyvä saa kätsysti vaikka teinille uuden telkkarin tai lemmikkieläimen.

     • Pakanoitsija

      Täähän, siis makoilun seuranta olis helppoo: pyydetään Polar-yhtiöltä pääsy aktiivisuusdataan, määrätään ranneke nimittäin pakolliseksi. Sieltähän se on helppo katella, kuka makaa ja miten kauan tai liikkuuko yhtään ylipäänsä. Kyllä loppuu makoilu, kun Polarlooppi laittaa tiedot näkyville. Voidaan sitten rankaista tarvittaessa 4,65% ja helposti. Tai vaikka ihan 60 päivää.

 6. a. talvisaari

  Niin, onko tässä yhteiskunnassa olevinaan vain niitä erittäin hyväosaisia, jotka omasta mielestään ovat kaiken ansainneet omalla työllään ja omilla ansioillaan, sekä niitä työttömiä ja köyhiä, jotka ovat itse sössineet asiansa? Ei taida olla. Entäs me, jotka satumme juuri nyt keikkumaan tilassa, joka on jotain siltä väliltä, mutta jotka tiedostamme, että jonain päivänä keinulauta voi keikahtaa sattuman oikusta alas? Miksi me haluaisimme heikentää turvaverkkoja? Eivät aktivointimallia tällaisenaan vastusta vain työttömät, joita se koskee, vaan myös työssäkäyvät.

  Työttömien aktivointiin pyrkiminen on hyvä tavoite, mutta mielestäni aktiivisuutensa pitäisi voida osoittaa myös muulla tavoin, kuten vapaaehtoistyöllä, työväenopistossa tai vastaavassa opiskelemalla ja harrastamalla itseään kehittäen tai vaikka lähiympäristöstään roskia keräämällä. Onhan se nyt käsittämätöntä ja epäoikeudenmukaisuuden huippu, ettei aktiivisuuden osoittamiseksi riitä työpaikkojen tai työvoimapoliittiseen koulutukseen hakeminen, kun kerran kumpaankaan pääsyä ei voi taata! Olisi aivan eri tilanne, jos töihin tai koulutukseen pitäisi _ilmoittautua_ saadakseen paikan ja voidakseen pitää päivärahansa ja tukensa. Silloin ilmoittautumatta jättämisestä voitaisiinkin rangaista, kunhan vain koulutuksesta tai työpaikasta tiedottaminen olisi asianmukaista.

  Kaikenlaisia luuloja sitä liikkuukin työttömistä. Joku työttömien arvostelija ei tuntenut ketään, joka olisi ansiosidonnaisella ollessaan hakenut uutta työtä. Sehän onkin pitävä todiste siitä, ettei kukaan tee niin. Minä ainakin olen aloittanut uuden työn hakemisen välittömästi irtisanomisesta kuultuani. En silti tarkoita, että vaikkapa työssään uupunut ei saisi hetkeä hengähtää ennen uuden työn hakemista.

  Kaikenkaikkiaan nämä hallituksen toimenpiteet tuntuvat perustuvan luuloihin. Aiemminkin ovat joutuneet perumaan esityksiään ja lakimuutosehdotuksiaan mutta ilmeisesti ajatus on tällä kertaa se, että kyllä me nyt sentään työttömille kampoihin pannaan eikä peruta tätä ainakaan. Palkan ja työttömyysturvan yhdistämisen helpottamisestakin puhutaan, mutta sehän olisi pitänyt tehdä ENSIN, ENNEN työttömiin kohdistettavia rankaisutoimenpiteitä, ja katsoa sen vaikutukset työllistymiseen! Myös työvoimapalveluiden saatavuus olisi pitänyt ENSIN järjestää Tanskan malliin, ennen kuin työttömiin kohdistetaan täysin epäoikeudenmukaisia ja epärealistisia toimenpiteitä.

  • Jyrki


   Työttömien aktivointiin pyrkiminen on hyvä tavoite, mutta mielestäni aktiivisuutensa pitäisi voida osoittaa myös muulla tavoin, kuten vapaaehtoistyöllä, työväenopistossa tai vastaavassa opiskelemalla ja harrastamalla itseään kehittäen tai vaikka lähiympäristöstään roskia keräämällä.

   Tämä vain kertoo, että tarkoitus on vain leikata ensisijaisesti ja ainoastaan työttömyysturvaa ja sitä myöten varmistaa, että työtön ei nouse enää ylös. Kaikki tuo onnistuu vain rajaamalla ja määrittelemällä tiukasti työttömälle mahdollisuudet miten leikkaukselta säästyy. Silloin vapaa omatoimisuus työttömältä ei voi olla sallittua. Vaan se on rajusti epätoivottu asia. Mutta kovasti puhutaan kumminkin ”aktivoitumisesta” kunhan se toteutuu tiukasti rajattujen rajojen sisällä holhotusti. Jos rajan ylität olet omillasi lopullisesti.

   Väitän, että moni työtön voi aktivoitua välittömästi omatoimisesti tekemään asioita, joista uskoo olevan enemmän hyötyä muille ja itselle jos se vain sallittaisi. Nykyinen tiukasti määrätty ja holhottu valvominen, mitä työttömiin kohdistetaan ja kohdistuu tulevaisuudessa entistä tiukemmin vain varmistaa passivoitumisen tulevaisuudessakin.

   Ja kun lopulta se ”heikoin aines” heitetään ulos kaikesta päästään holhotusta aktivoitumisesta viimein vapaaseen radikalisoitumiseen. Ja kansalaissodan 1918 uusinta muodossa tai toisessa on varmasti lähempänä kuin koskaan ennen.

   Mutta ehkä se on sittenkin se lopullinen tavoite. Sitä kohdin käydään nyt vakaasti askel kerrallaan. Eduskunnassakin halutaan kieltää jyrkästi mitä tulee kansansuunnalta. Ja tuomita heti kättelyssä ensimmäinen viestintuoja tulevaisuudessa ehkä viestintuojat ankarasti, jotka tuo kansan mielipiteen vallankabinettiin sellaisenaan kuin se on.

   Ja uskoisin että toisen kansalaissodan jälkeen käytiin se miten tahansa. Niin Sakun blogi tulee olemaan varmasti monen sitä käsittelevän kirjan lähdeaineistoa joskus 70-100 vuoden päästä. Koska internetistä ei katoa mitään se tulee olemaan siellä aina luettavissa sellaisenaan kuin se sinne aikanaan laitettiin. Toki monet tahot pyrkii varmasti levittään oikeaksi ”korjattua” versiota aikanaan Sakun blogista. Ja taas joku päivä ehkä 100 vuoden päästä käydään taas uusi kansalaissota…

   • Joni Pelkonen

    ”Väitän, että moni työtön voi aktivoitua välittömästi omatoimisesti tekemään asioita, joista uskoo olevan enemmän hyötyä muille ja itselle jos se vain sallittaisi. ”

    Luultavasti lähes kaikki ovat jo aktivoituneet omatoimisesti, he vain eivät ilmoita siitä millekään viranomaistaholle. Sohvallamakaajia kun ei oikeasti ole kuin komediasarjoissa ja oikeiston kuvitelmissa.

  • Hupu

   Kyllä työttömiltä pitää vaatia aktivoitumista, mutta ainoastaan palkkatyöhön, jonka palkalla pystyy elättämään itsensä. Kaikki työttömien kyykyttämispalveluiden kustannukset pitäisi maksattaa veronmaksajien sijasta alistamisperverssioiden tilaajilta ja alistamisen kohteeksi pakotetuille ihmisille on maksettava kunnon kipurahat.

   Kumma kun työllisyys muka paranee, mutta kuitenkaan työttömille ei löydy työpaikkoja. Päätöksissä keskitytään pakottamaan työttömiä yhä huonommilla ehdoilla ottamaan vastaan piilotyöpaikkoja eli sellaisia työpaikkoja, joita ei ole edes olemassa.

   Mikäli tulevaisuudessa ei löydy työntekijöitä likaisiin ja raskaisiin töihin, niin palkkoja pitää nostaa sellaisiksi, että niihin löytyy halukkaita työntekijöitä. Kun taas kevyisiin toimistotöihin löytyy enemmän hakijoita kuin on työpaikkoja, niin näiden palkkoja voidaan kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti alentaa…

   Kansanedustajatkin voisivat oikeastaan tyytyä palkkioon, jota voivat täydentää sosiaaliturvalla – pelkoa korruptiosta ei ole, koska suomessa se hyväksytään nykyäänkin nimikkeellä maan tapa.

 7. Entinen hyvän maan kasvatti

  Olen 70-vuotias. Kävin kansakoulun ja oppikoulun, sain kesätöitä, pääsin ylioppilaaksi ja opiskelemaan saman tien. Valmistuttuani sain joka kerran sen työpaikan, jonka halusin, yhteensä 3. Ensimmäinen takapakki tuli, kun ei 1970- luvulla löydetty helposti lastenhoitopaikkaa, ja oli iso asuntolainakin. Oli tiukkaa. Jäin eläkkeelle 3 v sitten, en rankassa työssäni ehtinyt koskaan seurata tupoja enkä juuri muutakaan. Nukuin vapaa-ajat. Nyt eläkkeellä on aikaa, netti helpottaa tiedon saantia —- ja olen järkyttynyt tämän hallituksen poliitikan typeryydestä. Siitä tulee jäämään äärimmäisen miinusmerkkinen kuva historiaan. Olen oppinut ymmärtämään monia asioita seurattuani jälkikasvun epätoivoa työelämän ja Kelan alistavissa ja nöyryyttävissä kiemuroissa, joista täällä nyt paljon on pakko puhua. Juttelin erään 80-vuotiaan politiikkaa koko ikänsä seuranneen ihmisen kanssa. Hän totesi, ettei koskaan aiemmin ole nähty yhtä kelvotonta, kansalaiset mitätöivää ja itsekästä hallitusta, EI KOSKAAN! Miten on mahdollista, että ohitetaan asiantuntijoiden ja perustuslakivaliokunnan vakavastii laaditut mielipiteet, joissa on otettu huomioon koko maan etu? Miten on mahdollista, että sipilä saa läpi miljardien eurojen VaKen, joka on muuten sama kuin Solidium, mutta TÄYSIN hänen päätösvallassaan ILMAN Eduskuntaa? Missä Eduskunta nukkui kun se päästi asiantuntijoiden mielipiteistä poiketen VaKen läpi? Epäilen, ettei osa kansanedustajista edes perehdy, tai osaa vaikeata tekstiä ymmärtäen lukea! Mitä päätöksiä tehdään VaKessa? Sitä johtaa juoksupoika sipilintilä, jonka huterasta luetunymmärryskyvystä olemme jo saaneet äskettäin käsitystä…Mistä tiedämme mitä VaKe tekee? Missä VaKe – uutiset? Katsokaapa Valtioneuvoston nykyisiä sivuja! Tehty hankaliksi! Ei etsimälläkään meinaa löytää VaKe-päähökdiä, eikä tiedotus vastaa! Ovelaa – yhtä ovelas kuin nurjien lakien nuijiminen tiettyinä ajankohtina…

  Sivistysvaltio huolehtii heikompiosaisistaan. Suomi ei ole enää sivistysvaltio.
  Nyt työttömänä olevat ovat maksaneet työtä tehdessään ja maksavat edelleen veroja! Hehän kustantavat ison osan vaivaisesta, yhä pienemmästä työttömyysturvastaan itse, myös kärsimys maksaa! Ajatelkaapa sipilää joka on turhake-startuppeihinsa, joista suurin osa meni pian persikalleen, saanut Suomen valtiolta YLI 30 miljoonaa vastikkeetonta euroa. Hyödyntänyt kaiken minkä yhteiskunnan varoista irti saanut. Siksi tämä ahne vanhurskas ei ymmärrä köyhän ihmisen elämää. Kelaa ym varten työtön tarvitsee toimivan puhelimen, nettiliittymän, jopa tulostimen, aikaa jonotuksiin ja ellei nettiä ole, kirjastosta varattava aika, laadittava raportit ja tulostettava siellä!
  Olen kyynelet silmissä lukenut päiväkausia työttömien kertomuksia ahdingosta, kyykyttämisestä ja karseasta byrokratiasta, johon heidät ”työllistetään”, puhumattakaan palkattomasta työstä tai 9 euron tuntikorvauksesta. Ymmärrän, ettei nälässä rahattomana ja itsetunto lytättynä voi nousta barrikadeille tai laatia yhdessä PASSIIVIMALLIA työttömille tai aktiivimallia kansanedustajille ja ministereille. Lapseni ovat PELÄNNEET avata Kelan tylyttäviä päätöskirjeitä ja itkeneet päiviä! Olen nähnyt vierestä.Terapiaa yhteiskunnan ja hallituksen masentamille? Sitä tarvitaan SOTEen!

  Mitä voimme tehdä? Keskustella edelleen vartiaisten mykkästen ja lintilöiden ym typerysten säälittävistä kyvyttömyyksistä! Tehdä Kansalaisalotteita! Olemme olleet aktiivisia hyvien alotteiden kannattajia, jatketaan ja laaditaan lisää järkeviä kannatettavia alotteita kun ei hallitus osaa tehdä oikeita päätöksiä. Mitä ne ovat? Esim Sotesta tulisi erinomainen kehittämällä nykysysteemiä!
  Meidän pitää äänestää Eduskuntaan järkeviä, luettua tekstiä (esim hallituksen lakiesityksiä) ymmärtäviä ihmisiä ja puolueita – ei enää ikinä kepulisipilöitä, petturisoineja tai omataskuorpoja!
  Kuinkakohsn psljon on näiden epelien suinnitelmat, peruuttelut, liian nopeat aikataulu ja muut käsittämättömät tohellukset tulleet yhteiskunnalle maksamaan???

  • Aktiivinen vm.-56

   ”Kuinkakohsn psljon on näiden epelien suinnitelmat, peruuttelut, liian nopeat aikataulu ja muut käsittämättömät tohellukset tulleet yhteiskunnalle maksamaan???”

   Paljon, hävyttömän paljon ja lisää kustannuksia tulee sote-sopasta ja maakuntahimmeleistä 😥

   ”Tulos tai ulos”, sanoi Juha Sipilä. Nyt kun tulos on ala-arvoinen niin olis aika toteuttaa tuo ulos.

  • Pitkäaikaistyötön

   Mie rakastan sinnuu! Rakastan minä Sakuakin! Ja monia muita eteviä kommentoijia tällä pastalla. Olen oppinut teiltä paljon ja tuntenut lohdutusta.

   • Entisen hyvän maan kasvatti

    Yritetään kaikki yhdessä saada parannuksia aikaan!
    ❤️

  • Pakanoitsija

   Hei, entinen hyvän maan kasvatti.

   Kirjoitit todeksi sen, mitä varmasti jokainen työtön tai pätkätyöläinen kokee. Kun Kelan kirje putoaa luukusta, tai itselläni löydän sen laatikosta, ensimmäinen ajatus on aina: ”Voi vittu, mitähän nyt oon unohtanut ja kuinka pitkä karenssi pamahtaa”. Orwellin 1984 on kyllä hyvin lähellä: hyvä ihminen on se, joka ei ajattele, vai miten se meni.

 8. Vesa Hartikainen

  Raha kiertää, ei kulu. Nää kokoomusidiootit luulevat, että raha katoaa jonnekin ikuisiksi ajoiksi, kun sen antaa työttömälle. Sosiaaliturvan leikkaaminen köyhältä on hölmöläisen hommaa. Köyhä säästää lääkkeistä, ruuasta, terveydestä. Se on kallista.

  • Equalizer

   Niinpä, raha on tehty kiertämään. Jemmattuna se vasta haaskuun menee.

   ”Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon irrotti dollarin lopullisesti kullasta 15. elokuuta 1971 Yhdysvalloissa valta-asemaan nousseen monetaristisen taloustieteen oppien mukaisesti. Koska dollarilla oli ollut reservi­valuuttana maailman­laajuinen merkitys, tämä merkitsi samalla kulta­kannasta luopumista koko maailmassa.”

   Näinollen ne rahat, joiden perään nykyään niin kovasti itketään, ovatkin itseasiassa pelkkää leikkirahaa…ihan kuin pelissä nimeltä Monopoli. 

   Yksityiset pankit luovat jatkuvasti virtuaalirahaa kirjoittamalla numeroita velanottajan tilille, joka sitten alkaa maksaa tuota summaa pankille ”takaisin” korkoineen. Pankin nostaessa korkotason yli asiakkaan sietokyvyn, velan panttina oleva omaisuus siirtyy pankille.

 9. Seppo Juhani

  Antti Rinne toi viestiä siitä, miten työttömien epätoivosta ja masennuksesta. Hyväosaisten on vaikea kohdata näitä tunteita ja hyväosaisten raivo kohdistettiin viestintuojaan Antti Rinteeseen. Työttömät on ryhmänä leimattu laiskureiksi ja veronmaksajien eläteiksi. Tämän leimaamisen jälkeen heitä voi kohdella miten tahansa. Ihmettelen, että myös vasemmiston presidenttiehdokkaat ovat olleet aivan lamaantuneita tämän asian edessä. Presidentin pitäisi olla arvojohtaja. Nykyisen presidentin arvot on jo nähty ja koettu.

 10. Aktiivinen vm.-56

  Tuo FB-sivuille linkitetty juttu, http://voima.fi/blog/kulttuuriartikkeli/vapauden-markkinat/,
  vahvisti ainakin oman mutuni mihin suuntaan ollaan oltu menossa jo pitkään.

  Mikään ei enää yllätä nykyään. Vaarallisilla vesillä seilataan.

  • Pitkäaikaistyötön

   Kiitos paljon tästä! Suosittelen lämpimästi tämän linkin takana olevan artikkelin lukemista. Moni aiemmin mielessä hiertänyt pala loksahtaa lopultakin paikalleen.

  • elm

   Kiitos minunkin puolestani tuosta linkistä! Tähdellistä luettavaa. Niille, jotka eivät koko artikkelia ehdi lukea, tässä muutama lainaus:

   ”Mutta erityisesti 1980-luvulta lähtien taloustieteen vaikuttavin sanoma on ollut: poliitikkoja ei pidä päästää ”vastuuttomasti” tavoittelemaan täystyöllisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kaltaisia päämääriä.”

   ”Uusliberalismin vallasta kertoo se, kuinka yleisesti me nykyään puhumme sen antamilla käsitteillä. Viime vuosina on esimerkiksi yleistynyt näkemys, jonka mukaan taloustieteissä teknisinä apuvälineinä käytetyt voiton maksimoinnin ja rationaalisen itsekkyyden käsitteet ovatkin oikeastaan ihmisen luonnollisen käyttäytymisen tarkkoja kuvauksia.”

   ”Koko uusliberalistinen järjestelmä perustuu ajatukseen, jonka mukaan kilpailu, epävarmuus ja turvattomuus toimivat tehokkaimpina kannustimina. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä me tiedämme luovuudesta ja tuottavuudesta. Ihminen on sosiaalinen olento, joka toimii parhaiten yhdessä toisten kanssa.”

   ”Me puhumme ristiriitaisesti eri tilanteissa, koska pidän tärkeänä välttämättömyytenä pitää selkeästi erillään pitkän tähtäimen tavoitteemme ja ne taktiset askeleet, jotka saattavat olla sopivia liikuttaessa sitä kohti.” Tämä ristiriitaisuus luonnehtii erittäin hyvin myös tämän päivän politiikkaa.”

   ”Löppösen mukaan nyt on nostettava solidaarisuutta esille kaikkialla yhteiskunnassa. Vapaus, tasa-arvo ja yhteisvastuullisuus toteutuvat vain yhdessä tai eivät ollenkaan. Uusliberalismin kritiikin lisäksi on siirryttävä positiiviseen ohjelmaan yhteiskunnan demokraattisen käänteen vahvistamiseksi.”

   • Pakanoitsija

    Olikohan se Keynes, joka aikoinaan sanoi, että missään tilanteessa ei tule toteutumaan jatkuvan kasvun utopia. Joskus on vain hyväksyttävä se tilanne, että talous lakkaa kasvamasta ja jämähdetään paikalleen. Nyt on kasvua, hyvä niin, mutta entä jos se lakkaa. Eivät ne työttömät mihinkään katoa, silloin pitää etsiä uusi tapa toimia ja elää tässä yhteiskunnassa. Ja nyt unohdetaan se, että tuleva kansainvaellus on vääjäämätön, ja sitten me vasta kuusessa ollaankin.

  • R.A.

   Vai on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ”vastuuton päämäärä”?

   Sen sijaan ” varojen imeminen yhteiskuntapyramidin alapäästä kohti huippua” on vastuullista toimintaa?

   ”Koko uusliberalistinen järjestelmä perustuu ajatukseen, jonka mukaan kilpailu, epävarmuus ja turvattomuus toimivat tehokkaimpina kannustimina. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä me tiedämme luovuudesta ja tuottavuudesta. Ihminen on sosiaalinen olento, joka toimii parhaiten yhdessä toisten kanssa.”

   ”Helsingin yliopiston uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon liittyvät keskeiset käsitteet ovat vesittyneet ja hävinneet hallitusohjelmista Alexander Stubbin (2014) ja Juha Sipilän (2015) hallitusten aikana. … Muutos kuulostaa uusliberalistiselta: Friedrich Hayekin mielestä politiikan tai lainsäädännön tavoitteeksi ei voinut asettaa tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden tai hyvinvoinnin kaltaisia tiloja. ”

   Mitäpä jos tuota uusliberalismia alettaisiin kutsumaan suoraan rosvous-yhteiskunnaksi, koska sitähän se oikeasti tarkoittaa. Samalla voitaisiin muutenkin palata takaisin siihen rehelliseen kulttuuriin, jossa asioista puhuttiin niiden oikeilla nimillä. Uusliberalismin mukana romukoppaan joutaa se uuskieli, jossa tarkoitus on aina paha, mutta se häivytetään kiertoilmausten taakse.

   • Pitkäaikaistyötön

    Kyllä, rosvousyhteiskunta. Uusliberalismin kuvaus kuulostaa myös narsistin, sosiopaatin ja psykopaatin kuvaukselta yksilötasolla.

   • Rosa Warski

    Rosvoamisesta juurikin on kysymys.

    Veikkaan, että uusliberalismi – tai mikä tahansa ideologia – on noille lähinnä tekosyy. Jos ideologia vaatisi itseltä jotain velvollisuuksia tai uhrauksia, se vaihdettaisiin nopeasti toiseen. On vain yksi todellinen tavoite: raha ja valta itselle.

    Hämmentävintä on, että meno vain jatkuu. Wanhassa viikinkiyhteiskunnassa Sipilän et co. tavoin käyttäytyvät tyypit olisi aikoja sitten revitty ulos majoistaan, heitetty ulos pakkaseen ja karkotettu kylästä – jos olivat onnekkaita.

  • Make

   Kyllä joo, makes sense!

   Stubbin ja Sipilän hallituksen aikana on myös kovasti yritetty estää hallituksen arvostelu, ihan kuin kysymys olisi suuryrityksen johtoryhmästä, jota yrityksen työntekijän ei passaa arvostella. ”Kenen leipää syöt…”.

   Ehkä Liberasta lähtee liikkeelle Lepomäen kirjoittama kansalaisaloite, jolla oppositio kielletään. Tai mitä siihen kansalaisaloitetta tarvitaan, kokoomusministerit hoitaa…

  • Sauli

   Paavo Löppösen haastattelu kirjan tiimoilta löytyy Yle Areenasta… https://areena.yle.fi/1-4137583

   • elm

    Kiitos paljon Sauli! Hieno informaatiopläjäys, sain tuosta ohjelmasta paljon sellaista tietoa, jota en ole ennen tätä tiennyt.

    Tämä pitäisi saattaa jokaisen kansanedustajan kuunneltavaksi!

    • Toni Neffling

     Öö – eiköhän noista edustajista aika moni ole raamattunsa lukenut. Uudistettu raamatun painos oli jopa TIETOfinlandia ehdokkaana (terkkuja vaan Nallelle).

   • Pitkäaikaistyötön

    Kiitos todella paljon tästäkin! Paavo Löppösen haastattelun alusta (10 min) poimittua:
    Uusliberalismi on:
    • 1940-luvulla syntynyt ideologia, poliittinen liike, useiden tutkijoiden mielestä dogmi
    • vastustaa hyvinvointivaltioajattelua
    • markkinafundamentalismia; markkinat yksin määrittelevät talouden
    • ääri-individualismia
    • perinteinen sosiaalinen muutetaan taloudeksi (eli mitattavissa taloudellisin suurein)
    • myös politiikka ja hallinto ovat taloutta
    • käyttää MORAALIN käsitteistä ainoastaan vapauden moraalikäsitettä
    • epäilee demokratiaa
    • julkisen sääntelyn purkaja
    • kannattaa 1700-luvun lopusta 1850-luvulle käytössä olleita talouden oppeja (Friedrich von Hayek, Milton Friedman)
    • uusliberalismi ei ole taloustieteellinen koulukunta (siihen kuuluu 3 taloustieteellistä koulukuntaa)
    • uusliberalismi ei ole ei filosofia
    • uusliberalismi ei ole ei tiedettä, vaan poliittinen ja ideologinen liike
    • ainakin käytännössä pohjoismainen hyvinvointivaltio on uusliberaalien ihanteen vastakohta, koska:
    o hyvinvointivaltiossa markkinoihin puututaan
    o vastustaa hyvinvointivaltion tasa-arvoa, joka on heidän mielestään sosialismia
    o vastustaa hyvinvointivaltion solidaarisuutta, koska ihmisten kuuluu kilpailla vapailla markkinoilla

    • ”paras mies voittakoon” kuten urheilussa

    • Sauli

     Hyvä tiivistys…

     Samaisessa ohjelmassa muistaakseni Löppönen kertoi, ettei hallituksesta juuri löydy puhdasta uusliberalistista poliitikkoa tai politiikkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei nykyinen hallituspolitiikka olisi siitä saanut vaikutteita tai ettei tehdyt toimenpiteet olisi lähellä ideologiaa.

     Toisaalta, nykypolitiikalle on tyypillistä oman hämärän historiansa aktiivinen unohtaminen. Vasemmisto kieltää kommunismin, Persut fasismin, oikeisto Lapuan liikkeen jne.

     • Pitkäaikaistyötön

      Totta, ei ehkä puhtaita, mutta vahvasti vaikutettuja. Vaikutettuihin lukeutuvat Kokoomus (Löppösen mukaan ehkä n. 20 % heistä kannattaa uusliberalismia) ja populistit. Ja ketäpä meidän hallituksessa onkaan..?

      Pistän vielä haastattelusta yhden kohdan:

      Uusliberalismin mukanaan tuomat kärsimykset ja taantuminen ihmisten elämässä:
      • talousjärjestelmässä hallitsevan aseman sai finanssijärjestelmä, ei reaalitalouden järjestelmä (seurauksena epävakaus ja finanssikriisi vuonna 2008)
      • työttömyys on kasvanut koko ajan pikkuhiljaa (1960-luvulla työttömyys keskeisissä OECD-maissa oli 1-5 %)
      • eriarvoisuuden kasvu on ollut uusliberalismin vallan aikana rajua
      • valtiot joutuivat maksamaan vuoden 2008 finanssikriisin kustannukset ja velkaantuivat erittäin suuressa määrin, mikä puolestaan on johtanut julkisten investointien tason laskuun (koulutus, tutkimus, infrastruktuuri jne.)

 11. töytön

  Ja ylläripylläri, kohta alkaa taas armoton rummutus mediassa laiskureista. Ekhallitus budjetoinut mojovan summan aktiivimalli 2.0:n läpi puskemiseksi. Sitten tulee jo aktiivimalli 3.0 =”toimelias työtä tekevä palkaton työtön”. Eikä.se siihenkään jää.

 12. Kyösti Nuttukontio

  Tämän kaiken lisäksi työssä olevat saadaan pelkäämään,jolloin heidän kanssaan on helppo”sopia paikallisesti”.Hyvin on suunnitellut riistokapitalisti toimensa. Suomi 100vuotta taaksepäin. Typerykset,en muuta sano!

 13. mikko

  sekin ihmettytää että nyt työsä olevat duunarit maksavat veroina työttömyys turvan rahoitukseen menevää veroa
  jos heidät irti sanotaan
  he joutuvat keräilemään käpyjä että saavat jotain vastiketta maksamileen
  vero rahoille esim 10 vuoden työrupeaman aikana

  reilua
  miksi ihmiset enään haluaisivat maksaa veroista työtömyys turva maksuja kun sitä ei tavalaan enään ilmaseksi saa
  tai koko järjestelmän perusteet on romutettu
  misi sitä ylipäätään kerätään
  siksikö että työnantajat voisivat alkaa käytämään työttömyys korvausta ja sosiaali turvaa palkanmaksun välineenä
  joka hyödytää vain työn antajaa

  he työttömäksi joutuvat ilman omaa syytä
  joutuvat tavalaan tekemään sen takia tubla työn

  ensin siellä oikeassa työpaikassa kun palkastaan veroja maksavat
  ja irti sanomisen jälkeen Elisabeht Reehnin Risumetsässä

  tai että ovat oikeutetuja työtömyys turvaansa
  jonka ovat itse maksaneet työurallansa 10 vuoden aikana
  tuhansia euroja
  jotkut yrittäjät jopa 100 tuhansia euroja ennen konkurssia
  tai niin he kuvittelivat

  ”Jos mä olisin työtön, ni mä lähtisin tuonne risuja keräämään”

  Työttömyyslukujen noustessa pilviin kansanedustajilla oli monenlaisia ratkaisuja ja näppäriä ehdotuksia.

  Yksi persoonallisimmista ehdotuksista oli Elisabeth Rehnillä (kohdassa 25:15), joka kaipaili metsiin risujen kerääjiä:

  ”Se ois niin kaunista, jos ne risut saatais pois. Ne jotka haluaa olla ulkona luonnossa niin miksei näitä keräämään ja saadaan haketta tästä, joka on energiamuoto – – jos mä olisin työtön ni mä lähtisin tuonne risuja keräämään.”

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/07/25/mita-tulikaan-sanottua-politiikkaa-lama-ajan-suomessa

  Tämä Keskustan Poliitikka on Identtistä Esko Ahon 1992 Tunari hallitukseen verratuna
  siis pelottavan identistä vuonna 2017

  Väärää politiikkaa
  Miten taantumasta tuli lama, ja lamasta talouskriisi? Timo-Erkki Heinon toimittama ohjelmasarja ruotii lama-ajan päätöksentekoa ja sen seurauksia.https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/04/16/vaaraa-politiikkaa

  viimeinen mielipide ikinä
  ja sori kirjoitus virheistä
  kai joku siansaksaa ymmärtävä tajuaa pointtini

 14. Ilpo Sirniö

  Kaikkihan me tiedämme, että hallitus on päättänyt, varmaan jo hallitusneuvotteluissa työttömyysturvan leikkaamisesta. Tämä on nyt vain kääritty tähän ” Aktiivimalliin”
  Selkokieltä halutaan, jotta ihmiset ymmärtäisivät, mutta näinhän se varmaan on aina ollut.
  Meillä on sellainen eduskunta ja hallitus, kuin kansa on halunnut. Äänestäjiä ei voi vaihtaa. Minua huolestuttaa kovasti se, että valitettavan monet suomalaisista ei äänestä, eikä tiedä mitä puolueita on olemassa, puhumattakaan siitä mitkä puolueet ovat hallituksessa. Kuva siitä että äänestämisellä ei voi vaikuttaa, on vahva. Se ei ole vahinko, vaan taitavasti ajan kuluessa sekoitettuja asioita. Porvarit julistautuu työväenpuolueeksi, demarit on polvillaan kokoomuksen edessä ja entinen maaseudun työväenpuolue on kuin harakka katolla. Pyörii ja nokkii joka suuntaan.
  Tällainen toiminta sekoittaa monien ihmisten ajatukset, etenkin niitten vähäosaisten, joita politiikka ei kiinnosta muutenkaan. Usein kuulen sanottavan, että ” samanlaisia ne kaikki on” ja että ”ei sillä ole väliä ketä siellä on”.
  Toivottavasti nämä hallituksen toimet herättävät ihmisiä hiukan aktiivisemmaksi näissä yhteiskunnan asioissa, mutta se tietysti edellyttää tietoa siitä minkälaisia asioita mikäkin puolue käärii kauniiseen pakettiin.
  Kannustan kaikkia, että alamme puhumaan työttömyysturvan leikkauksesta aktiivimallin sijaan.
  Ilpo

 15. Kyösti Hyttinen

  Nämä kansalaisiin kohdistuneet erilaiset sortotoimenpiteet ovat vain oireita syövästä, uusliberalismista. Uusliberalismi velka-aseineen (raha-ja pankkijärjestelmä) tuhoaa myös pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin tuoden samalla tilalle oman neofeodaalin yhteiskuntajärjestyksen, jossa pankit ja suuryritykset, heidän lakeijansa (poliitikot ja virkamiehet) ovat syrjäyttäneet demokraattisen kansanvallan.

  Vain syövästä parantuminen auttaa oireisiin.

  • R.A.

   ”Uusliberalismi: Friedrich Hayekin mielestä politiikan tai lainsäädännön tavoitteeksi ei voinut asettaa tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden tai hyvinvoinnin kaltaisia tiloja. ”

   Tuo kieltämättä selittää sen, miksi Sipilän hallituksen tehtailemissa lakimuutoksissa ei edes pyritä oikeudenmukaisuuteen, tasa-arvoon tai kansalaisten hyvinvointiin.

   Jos alamme kutsua uusliberalismia osuvammalla nimellä, siis vaikkapa rosvous-yhteiskunta-teoriaksi, niin sen jälkeen sitä on paljon vaikeampaa esittää kansalle muka ainoana oikeana päämääränä.

 16. Rintsu

  ”Unelmien työtön” on sellainen joka
  – asuu Märkäjärvellä koillis-Kainuussa jossa vuokrat ovat halpoja
  – käy töissä Helsingissä kiillottamassa ministerien saappaita
  – hakee ruokansa leipäjonosta jos kengänkiillotukselta ehtii
  – ei valita koska asiat voisivat olla huonomminkin

 17. Paula

  Iltasanomat, Teemu Muhonen:
  ”Yksi tulevien vuosikymmenten suurimmista yhteiskunnallisista kysymyksistä onkin, kuinka pitkälle työikäiset ovat valmiita joustamaan edeltäjiensä saamien eläke- ja hoivalupausten kustantamiseksi.”

  Tähänhän se on jo mennyt, että ollaan toinen toistemme kimpussa. Työikäisiä on koko ajan vähemmän ja eläkeläisiä enemmän. Kumpikin ryhmä haluaisi ymmärrettävästi hyvän elämän.

 18. mikko

  Mietikää ’Yrittäjä joka menee konkursiin

  elättää verovaroilla kilpailevaa yritystä

  jonka työntekiät ovat palkatoimina työssä siellä
  hänen ex yrittäjän maksamilla verovaroilla

  ilman että kilpailevan yrittäjän tarvitse maksaa omasta pussistaan penniäkään palkaa työntekiöijoillensä
  he tekevät työtä työkkäreitään vasten
  tai muuten……………………….

  tämä uusi laki voisi mahdolistaa senkin asian

  pahimassa tapauksessa konkan tehnyt yrittäjä
  on pistetty kilpailevan yrityksen työntekijäksi palkatta
  sama ala ammatti taito

  ei muuta kuin ex yrittäjä kilpailevaan riisto yritykseen pakotamalla
  te toimiston tietojen perustella postin kautta
  karenssin uhalla
  ilman että voisit sanoa itse asiasta mitään
  hulvaton tilanne

  se on tulevaisutta kun oikeisto kapitalistit vastoin ideologiaansa
  sosialisoivat työelämän näköjään järkevää poliitikaa
  mitien esim kansalaisten ostovoimaa työkkäreillä työsä
  1 ruisleipä viikossa kahvipaketti litra maitoa
  lohdutaa hyvään elämään

  ja aamulla motivoituneena tekemään
  itsensä jo kertaaleen maksaman
  rahan eteen töitä ilmaiseksi

  kun keneläkään paitsi poliitikoilla on varaa enään syödä terveelisesti ja kuluttaa shoppailla ostaa bensaa omaan diisel gadiläkiinsä
  matkustella hyvä veli yritys pomojen kanssa
  joita on kohta suomessa kokonaista 10 kappaletta
  kuin elintarvike teolisuuden kartellli
  isot syövät pienet

  loput muun alan yrittäjät siirsivät tuotantonsa kiinaan
  mutta sekin oli vain työläisen liian korkean palkka kustanuksen syy suomessa

  tai voi ola etteivät siirräkään
  kun suomen työntekijä ei maksa kohta työnantajille penniäkään

  eli kiinan tuotanto on kallimpaa kohta yritäjälle
  kuin suomen työntekijä

  koska suomen hyvin koulutettu työntekijä on yrittäjälle täysin ilmainen

  hän nauttii palkan sijasta ruhtinaalista työttömyys korvausta
  täytellen kelan ja sossun lappuja innoisaan
  samalla miettien mistä saisivat ostettua itselensä uudet kengät
  kun työkkärin palkka malli ei anna periksi uusien ostoon
  tai voi antaa mutta se taas tarkoitaa
  että perhee lapset joutuvat nälän hätään perhessä viikoksi

  huom hehkin saavat palkkansa verovaroista
  ex kansanedustajan takuu eläkeensä 25 vuotiaina
  vaikka ovat töissä ja tienaavat osinkotuloja millin
  reilua
  ja sipilä kehuu ettei eriarvoisuus tai tuloerot ole kasvanut
  naama perus lukemilla

 19. Entinen hyvän maan kasvatti

  UUSI PERUSTULOALOITE??? Vai joko tehty?

  Kävin äsken läpi kaikki kansalaisalotteet, luulisin
  ( netti metsässä pätkii välillä). Jos nyt on tilanne se minkä näin, että Aloite perustulosta on tehty kaksi kertaa ( vv 2013 ja 2015), jolloin aika ja kansa eivät ollet vielä kypsät, koska kannattajia kertyi vähän –
  —- voisiko joku fiksumpi tehdä UUDEN perustuloalotteen NYT, vaikkapa edellisten alotteiden tekstien pohjalta? Uskon, että nyt on tämä kansalaisalotesysteemi vihdoinkin löytänyt käyttäjänsä!
  Voisimme painostaa lisää päättäjiä, kun aiheelle löytyy TAKUUvarmasti tukea yhtä paljon kuin kyykytyksenvastustusaloitteelle ( siis suositulle ” ei aktiivimallia”) jolla menee tosi lujaa!
  Tekisin mielelläni vaikka tältä istumalta perustuloaloitteen, mutta kykyni eivät sen tekoon riitä.

  • elm

   Mielestäni tuo 2013 tehty aloite oli sinänsä hyvä (se sai silloin 21 634 kannatusta) eli varmastikin oli niin, että silloin aika ei vielä ollut kyseiselle ajatukselle kypsä. (aloite luettavissa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44)

   Itsekin ajattelen, että nyt saattaisi jo olla. Ihmiset ainakin alkavat olla kypsiä (hallituspolitiikalle ja jatkuvalla lyttäämiselle). Ellei jo peräti ylikypsiä.

   Itselleni on tullut mieleen sellainen, että ajatelkaa, jos perustulo sidottaisiin vaikkapa yhteen ammattitutkintoon siten, että se toimisi myös porkkanana nuorille peruskoulusta valmistuneille hankkia ensimmäinen ammattikoulutus. Eikö se silloin ehkäisisi myös syrjäytymistä?

   Eli jonkunlainen toimeentulotuki sosiaalipalveluna tottakai täytyisi säilyttää (tarveharkintaisia tilanteita varten) mutta että peruskoulusta valmistuva nuori voisi saada jotain välttämättömät menot kattavaa toimeentulotukea, mutta perustulon piiriin päästäkseen täytyisi hankkia ammattitutkinta. Mikä se sitten olisikaan.

   Eikö tämä auttaisi sitä tilannetta, että lähes kaikki nuoret kouluttautuisivat?

   Itse pidän tällaista hyvänä porkkanana. Ja ehdottomasti kannatan perustulon käyttöönottoa joka tapauksessa. Toimivan mallin hahmotteleminen kannattaisi aloittaa jo nyt, kokeilun ollessa meneillään.

   • Entisen hyvän maan kasvatti

    18.9.2017 Kansalaisaloite meneillään
    Keräys käynnissä 18.3.2018 asti
    Maksuton toisen asteen koulutus kaikille

    Tuli myös mieleen tämmöinen idea, onkohan järkeä:
    Vaalien välissä ( kun äänestäjät on jo taas petetty), voisi olla jokin uusi systeemi: joukkoreklamaatio hallitusta ja kansanedustsjia vastaan, jotka ahkeroivat puheittensa pyörtämisessä. Toimisi välimatkan pelotteena ja KEPPINÄ. Kansalaisaloite siis kansanedustajien ja ministerien aktivoimiseksi: ellei tule luvattuja Päätöksiä Yhteisen Hyvän RAkentamiseksi, seuraa sanktioita ja vähän niinkuin kyykytyksenomaisia rangaistuksia.
    Joku roti olisi tarpeen kansalaisten tasa-arvoisen kohtelun takaamiseksi, eikö?

  • Entinen hyvän maan kasvatti

   Taisin kirjoittaa hätäisesti, sorry. Minun piti kirjoittaa perusteluiksi perustuloalote-ehdotukselle nämä syyt:
   1. nyk perustulokokeilu on huonosti suunniteltu, se ei tule johtamaan mihinkään,
   2. eivätkä hallituksen nykytoimet näytä menevän pätkääkään perustulon suuntaan

   Painetta tulisi siis lisätä kaikin konstein.

 20. turboruuvi

  ”Tarkoitus on romuttaa pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta täydellisesti ja rakentaa tilalle eriarvoisuuteen perustuva luokkayhteiskunta.”
  Tätä vartenhan kokoomus aikoinaan perustettiin. Tosin silloin syntyperän mukaan.

  Ja vanha sananlaskukin tuntuu saaneen hallituksen puolustajien piireissä uuden muodon:
  ”Ken ei työtä saa, sen ei syömänkään pidä.”

 21. Jabakylkeen

  Soini ja Lindström ovat valtansa saanet ja omat taloutensa turvanneet veroeuroista!
  Nyt he voivat todellakin unohtaa unohdettu kansa joka heille loi tämän mahdollisuuden äänestämällä heitä!

  Nyt olisi aika kokeilla mite Soinin ja Lindströmin ihrat kestävät Soinin suosimaa lekaa tai sirkkreliä?
  Käykö heille kuten sioille tuppaa käymään?

  • Pakanoitsija

   Vanha sanontahan on se, että ”syö, syö, syksyllä tapetaan”.

 22. Koppimies Jari Ällä

  Eduskuntavaalien 2015 yksi suurimmista häviäjistä oli Kokoomus – 7 kansanedustajan paikkaa eikä kansa halunnut Kokoomusta uuteen hallitukseen. Persujen kielteisen asenteen muita hallituspuolueita; Vihreät ja SPD vaikutti tämän kyykytys-uusliberalistihallituksen syntyyn. Kummalista oli, että Persu-Sininen Soini hannasi ja eikä ottanut valtionvarainministerin salkkua vaan tyytyi ulkoministerin salkkuun. Jo tämä auttoi Kokoomusta aloittaamaan ”vastuunkannon” yhteisissä asioissa ja samaan vahvemman aseman hallituksessa mitä vaalitulos todellisuudessa tarjosi.

  Jostain kumman syystä Kokoomus vie aina muita puolueita kuin pässi narussa halllituksessa ollessaan, saaden suurimman osan EK:n ja suurpääoman tavoitteestaan läpi. Ei siis yllätys, että hyvin suunniteltu paradigmamuutos-lokakampanja työttömiä kohtaan on saatu vietyä suunnitelmien mukaisesti läpi ilman soraääniä.

  Huolestuttavaa on, että mediasta, jonka pitäisi olla vallan vahtikoira, on tullut porvareiden ja suurpääoman propagandakanava, jossa vastainkkain asetellaan keskiluokkaa ja köyhiä.

  On todennäköistä, että tulevaisuudessa sosiaaliturvaa tarvitsevan on tehtävä hikihatussa töitä, että saa edes minimin millä tulee toimeen ja on oltava nöyrä ja kiitollinen siitä vähästä mitä saa. Rikkaille ei saa osoittaa mieltä, johan siitä tulee hallituspuolueiden kansanedustajille ja kannattajille paha mieli.

  Kiitos Sakulle, joka nostaa kissan pöydälle tärkeissä yhteiskunnallisissa asioissa.

 23. Maksoin43tonniituloverojaviimevuonna, entäs sinä?

  Eli jatketaan samalla linjalla kuin aiemmin on siis Timosen linja. Lisää vaan tukia, tukea ja ymmärtämistä näille oman elämänsä sankareille (joiden määrä muuten on lisääntynyt), joiden mielestä jonkun muun täytyy aina maksaa. Pitkäaikaistyöttömiä asutetaan Helsingissä kaupungin vuokrakämpissä, alueilla joilta työssäkäyvät(ml. matalapalkka-alojen edustajat) tarvitsisivat kohtuuhintaisia kämppiä. Sossu maksaa vankien vuokria ja pakkohan se on toistenrahoilla elävillä olla mahdollisuus käydä päiväkaljalla (jos ei useammallakin). Kaikkien muiden täytyy sopeutua edessä olevaan suureen rysähdykseen ja valtion talouden tilan merkittävään huononemiseen, paitsi niiden jotka ovat ymmärtäneet vaan jättää omat asiansa hoitamatta kunnolla (niillä asioilla tarkoitan koulutusta, säästöjä, töitänsä, asennetta).

  Kukaan, joka edes vähän yrittää ja panostaa esimerkiksi työntekoon, ei saisi missään nimessä tienata yhtään enempää kuin keskivertosairaanhoitaja. Verotetaan se kuoliaaksi ja tällä tavoin kannustetaan ihmisiä pyrkimään eteenpäin ja tekemään elämästään parempaa.

  Ja ihan vaan huomautuksena, mielestäni yhteiskunnan tulee auttaa niitä joita elämä potkii päähän. Esimerkiksi työttömyysturva voisi olla nykyistä suurempi esimerkiksi 2-3 vuotta työttömyyden alusta jonka jälkeen se lähtisi pienenemään kohti ihan perustarpeita. Lisäksi terveydenhuolto tulee olla laadukasta ja ilmaista. Koulutus samoin. Mutta järjestelmä ei missään nimessä saa mahdollistaa vuosien elämistä yhteiskunnan loisena ilman ettei siitä olisi merkittäviä seurauksia henkilön elintasolle.

  • elm

   ”Aktiivimalli loukkaa yleistä oikeustajua – siksi se sai vastaansa kansanliikkeen” kirjoitti kolumnissaan Yrjö Rautio: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005513618.html

   Ja mielestäni hän kiteyttää asian erittäin hyvin. Hän jatkaa:

   ”Suomalaisten oikeudentunto on herkkä. Aktiivimalli rankaisee työttömiä asioista, joihin he eivät voi vaikuttaa. Siksi se loukkaa muidenkin kuin työttömien oikeustajua.”

   ”On hyvä, jos työllisyyttä saadaan parannetuksi. Virkamiehet ovat laskeneet, että aktiivimalli työllistäisi 8 000 kansalaista. Sitä sopii epäillä. Todennäköisesti uutta työtä tulee enemmän byrokraateille kuin työttömille.”

   ”Mallin suurin heikkous on sen perustana oleva ihmis- ja maailmankuva. Ministerit – ja muu yläluokka – näyttävät ajattelevan, että työttömät – ja muut vähätuloiset – ovat eri ihmisrotua kuin ne, joilla on hyvä työpaikka ja palkka, varallisuutta ja asemaa. Hyväosaisia voidaan kannustaa palkitsemalla, huono-osaisia vain rankaisemalla. Tämä on uutta luokka-ajattelua sata vuotta luokkasodan jälkeen.

   Itse en pystyisi sitä tämän paremmin sanomaan.

   Yhteiskunnan tulee mahdollistaa mahdollisimman monen ihmisen toimeentulo, ei kaventamalla mahdollisuuksia (niinkuin aktiivimalli) vaan lisäämällä niitä. Silloin kaikki hyötyvät. Osa saa tienata enemmän, joillekin riittää vähemmän, ja tämä kaikki tulee mahdollistaa. Tasapäistäminen samaan kaavaan ei ole enää tätä päivää.

  • Sauli

   Kun itselläni on empiiristä kokemusta työttömyydestä, pitkittyneestä sellaisesta, voin ainakin omalta kohdaltani kertoa, ettei työttömyydessä ja siitä väistämättä seuraavista ongelmissa ole mitään tavoittelemisen arvoista. Työttömyys on taloudellista puutetta, mutta vallitsevassa asenneilmapiirissä se on ennen kaikkea oman sosiaalisen arvon alennustila. Ja tähän hallitus pyrkii, en tiedä kuinka tietoisesti, mutta työttömän arvo halutaan polkea niin alas, ettei kukaan siellä viihdy ainakaan vapaa-ehtoisesti. Tässä aktiivimallissa vain on se valuvika, että yhä useampi sinne saattaa jäädä.

   Työttömien aktivointi on enemmän kuin tervetullutta ja on varmasti kaikkien työttömien toive. Mutta kun aktivointi toteutetaan vääristyneestä ideologiasta käsin, jälki on rumaa. Keskiverto työtön ei ole passiivinen, kaupungin asunnossa kaljaa kittaava työnvieroksuja, kuten sinäkin jostain syystä näytät olettavan.

  • R.A.

   Nimimerkille: ” Maksoin43tonniituloverojaviimevuonna, entäs sinä?”

   ”Esimerkiksi työttömyysturva voisi olla nykyistä suurempi esimerkiksi 2-3 vuotta työttömyyden alusta jonka jälkeen se lähtisi pienenemään kohti ihan perustarpeita. Lisäksi terveydenhuolto tulee olla laadukasta ja ilmaista. Koulutus samoin. Mutta järjestelmä ei missään nimessä saa mahdollistaa vuosien elämistä yhteiskunnan loisena ilman ettei siitä olisi merkittäviä seurauksia henkilön elintasolle.”

   Millainen sä oikein kuvittelet työttömien elintason olevan??? Tuo sinun ehdotuksesi nimittäin kasvattaa sosiaaliturvaa reilusti nykyisestä, eikä suinkaan leikkaa sitä niin kuin sä ilmeisesti luulet.

   Ansiosidonnaista saa nykyään 300 päivää, siis alle 14 kuukautta. Sen jälkeen putoaa työmarkkinatuelle. Se on 537 euroa/kk netto ilman mitään leikkauksia. Hallituksen säätämän aktiivimallin leikkauksen jälkeen se on 510 euroa/kk. Kuulostaako tuo summa sinusta semmoiselta, että se ”ei vaikuta elintasoon”? Oma nettopalkkani oli kuusinkertainen tuohon verrattuna.

   Asumistukea saa noin 60% vuokrasta. Ei siis koko summaan, vaikka Kokoomuksen kansanedustajat niin valehtelevat.

   Jos työmarkkinatuki + asumistuki yhteensä ei riitä siihen, että vuokran, sähkön ja veden jälkeen jäisi 491 euroa kaikkiin muihin kuluihin yhteensä, niin sitten saa toimeentulotukea sen verran, että tuo 491 tulee täyteen.

   Sillä 491 eurolla maksetaan siis ruuat, hygieniatuotteet, matkaliput, netti ja puhelin. (Työnhakijalla on pakko olla netti ja puhelin.) Sillä pitäisi myös maksaa vaatteet, kengät ja mahdolliset muut menot, mutta niihin se ei riitä. Ne jäävät siis kokonaan hankkimatta.

   Lääkärille tai hammaslääkärillä käynteihin raha ei riitä mitenkään. Ei minkään tasoisiin, laadukkaista nyt sitten puhumattakaan.

   Jos minulla olisi lukio-ikäisiä lapsia, niin en mitenkään pystyisi maksamaan heidän koulukirjojaan. Onneksi ei ole. En suosittele lasten tekemistä tähän maahan kenellekään, ja ymmärrän oikein hyvin miksi syntyvyys on pudonnut nälkävuosien tasolle.

   Sanoit myös:
   ”niiden jotka ovat ymmärtäneet vaan jättää omat asiansa hoitamatta kunnolla (niillä asioilla tarkoitan koulutusta, säästöjä, töitänsä, asennetta).”

   Kuvitteletko yhä, että työttömäksi joutuu vain ihmisiä, jotka eivät ole viitsineet kouluttautua, jotka eivät halua tehdä töitä ja joilla on asennevamma?

   Et ole ilmeisesti seurannut lainkaan uutisia YT-neuvotteluista, joissa on heitetty pihalle pilvin pimein koulutettua ammattitaitoista työvoimaa. Hyviä työntekijöitä, jotka eivät ole mitenkään ansainneet kohtaloaan. Tämän viimeisimmän laman erityispiirre on ollut korkeasti koulutettujen työttömyys.

   Ja vaikka on kuinka korkeasti koulutettu, pitkän työkokemuksen omaava, työhaluinen ja työkykyinen, ja vaikka kuinka hakee töitä, niin yli 50-vuotiaita ei useimmiten edes harkita palkattaviksi. Ei, vaikka heillä on vielä 15 vuotta täysiä työvuosia jäljellä. Kyllä siinä ehtisi painaa duunia ihan kunnolla. Kammottaa pelkkä ajatuskin, että viisikymppiset eivät pääse töihin enää lainkaan, vaan uppoavat krooniseen loppuelämän köyhyyteen.

   Ja sitten vielä julkisuudessa haukutaan ”loisiksi”, ”rikkaruohoiksi” ja ”yhteiskunnan syöpäkasvaimiksi”, ikään kuin olisi täysin sopivaa puhua muista ihmisistä noin.

   Mitä siihen ns. aktiivimalliin tulee:
   Olisi myös olemassa keinoja, joilla työllistymistä pätkätöihin voisi oikeasti helpottaa. Riittäisi kun varmistettaisiin, että lyhyen työkeikan vastaanottaminen ei keskeytä tukien maksua kuukausiksi, vaan rahojen tasaus tehdään vasta jälkeenpäin kuten opiskelijoille. Hyvin yksinkertaista ja toimivaa, mutta tätä hallitus ei edes ehdota. Hallituksen tavoitteena kun EI oikeasti ole työllistymisen helpottaminen, vaan pelkkä sosiaaliturvan leikkaus.

   Ymmärrätkö nyt vähän paremmin mistä työttömyydestä on oikeasti puhe? Se mitä media hallituksen käskystä levittää, ei ole tietoa. Se on propagandaa, jonka tarkoituksena on romuttaa koko sosiaaliturva.

   • R.A.

    Tuossakin tuli annettua vielä liian ruusuinen kuva työttömän tuista, koska yksi tärkeä asia unohtui mainita: toimeentulotukea ei saa lainkaan, jos on jotakin omaisuutta. Ei vaikka koko työttömyystuki ei riittäisi edes pelkkään vuokran maksuun. Siispä lisäyksenä: Jotta saisi toimeentulotukea, niin ensiksi on myytävä mahdolliset kesämökit, autot yms. irtain omaisuus. Myyntitulot ja kaikki mahdolliset eläkesäästöt, pankkitilit yms. on käytettävä elämiseen. Ja vasta sitten kun et enää omista mitään, niin vasta sitten olet oikeutettu toimeentulotukeen, mikäli tulot jäävät alle edellä mainitun minimirajan.

  • Entisen hyvàn maan kasvatti

   Kyllà on selvà juttu, ettà sivistysmaan taytyy varautua tiettyyn prosenttiin sellaista porukkaa, joka maksaa meille mielestàmme ns ”turhaan”, eli rikollisiin ja heidàn rikostensa kàsittelyyn ja vankila-aikaan sekà rikostorjuntaviraston toimintaan. Maata, jossa ei tapahdu rikoksia, ei ole. Tyòttòmià, joiden ”mielestà jonkun tàytyy aina maksaa” (ilmaisu outo) , on MURTO-OSA kansasta, emmekà voi edes tietàà tàtà mààràà tarkalleen. Se kuuluu vain jokaisen maan kuvioon, joka on hyvàksyttàvà. Eri asia, jos tilastot osoittaisivat mààràn, ja osoittaisivat sen ei-hyvàksyttàvàn suureksi; se olisi silloin hallituksen asia korjata, mutta hallituksen tulisi jollakin keinolla todistaa tàmà seikka. Nyut hallituksen tulisi hoitaa ne tunnetut toimenpiteet, jotka edistàisivàt tyòllisyyttà eikà lisàtà tyòttòmien huolta ja epàtoivoa.

   Kuitenkin, koska em tapauksista – siis tyòttòmyydellà juhlivista tyòttòmistà 😉 – puhuttaessa keskustelu typistyy tyòttòmien vaatimattomiin HILUIHIN, olisin niistà mieluummin ihan hiljaa ja ottaisin niiden sijasta agressiivisestikin puheeksi paratiisisaarten ym vastaavien verovàlttelyt, vakuutuskuoret ym todella varakkaiden yksityishenkilòiden ja suurfirmojen rankat verorikokset, jotka nielevàt MILJARDEJA suomalaista rahaa, jopa valtiolta eri konstein vohkittua. Entà terveysfirmat, jotka maksavat veronsa muihin maihin ? Jos nàmà rikokset estettàisi ja vakuuskuoret avattaisi julkisesti, olisi meno ihan toista ja veroasteemme laskisi, eikò totta? Valtion talous tuskin siità heikkenisi? sipilà voisi VaKestakin ottaa vapaita miljardeja euroja muuhun kuin tuttaviensa liikeideoihin (jota siis epàilen, ei ole toistaiseksi todisteita)… Tàssà vuolasvirtaisessa pimeàn rahan liikkeessà tyòttòmien ANSAITSEMAT roposet ovat naurettava murunen, jos oikein syvàlle mennààn pohdinnassa! SIIS: HALLITUS MISSA OLET SILLOIN KUN OIKEAT OnGELMAT VAATIVAT?
   Pitkàaikaistyòttòmien ja vapautuvien vankienkin tàytyy saada katto pàànsà pààlle Suomen ilmastossa, ja sivistysvaltio hoitaa asian mukisematta. Nàin sen PITAA mennà. Muuten emme ole sivistysvaltio. Sivistyneet veronmaksajat tàmànkin ymmàrtàvàt.
   ”Ne, jotka ovat ymmartaneet vaan jàttàà asiansa hoitamatta kunnolla…” huhhuh, mità tekstià. Onkohan mahdotonta ymmàrtàà, etteivàt kaikki ole voineet hoitaa asioitaan ns. kunnolla? Sairautta, avioeroja, irtisanomisia, raskaita menetyksià, sotaoropojen perheiden perinne on myos erittain raskasta elàmàn jatkoa, enta sodan traumat ja arvet, jotka psykologisten tutkimusten mukaan PERIYTYVAT JALKIPOLVIEN GEENEISSA… empatiaa ja riittàvià hoito- ja terapiamahdollisuuksia tàssà maassa kaivataan!

   Minua kertakaikkiaan hàvettàà kuulla suomalaisten suusta sellaisia sanoja kuin ”loiset” ja ”loiselàjàt, jotka eivàt haluakaan tehdà tyòtà”.

   Sivistys ei tarkoita varakkuutta eika sen valitettavasti usein tuomaa arroganssia, ylemmyyden tunnetta.
   Sivistys on hankittua tietoa, henkistà kehittyneisyyttà ja avarakatseisuutta, viisautta, sydàmen sivistystà ja kypsyyttà. Tàssà paketissa on mukana kunnioitus, myòtàtunto, empatia, ja ymmàrrys siità, ettà minàkin saatan jonakin pàivànà joutua tahtomattani kurjistuvaan asemaan, vaikken juuri nyt usko. Viimeistààn vanhana nàmà oikeat ihmisyyden arvot alkavat pukata pintaan. Ja kun lòydàt empatian, alat toivoa, ettà tyòttòmòtkin voisivat paremmin, ja olet iloinen tienatessasi niin hyvin, ettà verojasi kàytetààn hyviin tarkoituksiin. Kaikki veronmaksajatkaan eivàt nàytà olevan jàrin sivistyneità, mutta jos maksavat veronsa tunnollisesti, ovat sentààn suht kunnon kansalaisia.
   Siità kiitos!

  • liisa

   Aha, taas löytyi Nettomaksajan roolin omaksunut marttyyri. Nimerkki ”Maksoin 43tonniituloveroja…jne…”

   Tieto lisää käsityskykyä: Valtion saamista kaikista verotuloista vain alle 30% tulee ansiotuloveroista, vähän yli 70% tulee muista veroista ja veroluonteisista maksuista. Nämä jälkimmäiset ovat tasaveroja. Esimerkiksi ruuan alvin maksavat samansuuruisena kaikki. Vähiten näitä muita veroja maksavat ylimmissä tuloluokissa elävät. Ylempiin tuloluokkiin kohdistuvia veroja on joko poistettu kokonaan tai laskettu. Omaisuustulovero mm poistettiin vuonna 2005 ja nyt laskettiin perintöveroa.

   Ja sitten kysymys nimimerkille ”Maksoin…jne…” :
   Kuinka paljon arvelet kaikkien niiden noin 100.000 yli 50-vuotiaan nyt työttöminä olevien maksaneen veroja koko elämänsä aikana? Kuinkahan paljon, jos oletetaan että heistä monet ovat olleet ensimmäisen kerran palkkatyössä jo 14-15 -vuotiaina. Oletan, että olet vielä työelämäurasi alkupäässä tai korkeintaan keskivaiheilla.
   Ja p.s tuo mielikuva kaljaa päivittäin litkivästä työttömästä on aika väsynyttä läppää.

  • elm

   Jokaisella yhteiskunnan alalla on myös pieni osa väärinkäyttäjiä – niiden varalle on olemassa lait ja asetukset. Kokonaista instituutiota (esim. työvoimapolitiikkaa) ei kannata rakentaa ikäänkuin kaikki olisivat väärinkäyttäjiä! Sitähän tämä aktiivimalli tahtomattaankin tekee. Ja metsään mennään juuri siinä. Ja tämä onneksi on nyt huomattu… Suuryrityksissä on väärinkäyttäjiä (veronkiertäjiä ja agressiivisia verosuunnittelijoita), keskisuurissa yrityksissä samoin, päättäjissä on pieni osa korruptiolle alttiita jne mutta nämä ovat pieni osa vain kaikista. Ei kokonaista yhteiskuntaa voi luoda marginaalisten väärinkäyttäjien mukaan, vaan kuten sanoin: sitä varten ovat lait ja asetukset. Ja moraali.

   Kokonaisen työvoimapolitiikan rakentaminen ikäänkuin jokainen työnhakija olisi potentiaalinen tukien väärikäyttäjä tai laiska, on kuin kiipeäisi kantapäät edellä puuhun ja sitten ihmettelisi miksi kaikki näyttää niin oudolta ja tämä kiipeäminenkin vähän takkuaa.

   Jos nykyinen sanktioiva työvoimapolitiikka toimisi, olisi se osoittanut toimivuutensa jo viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Vaan kun ei ole. Siksi olisi johtopäätösten aika. Kokeillaan edes sitä perustuloa, vaikkapa yhden vaalikauden ajan. Ja palataan sitten takaisin, jos se ei toimi?

   Mitä moninaisemmat työnteon tavat ja pienyrittäjyyden mahdollistaminen perustulon turvin tekisi holhoamisesta tarpeetonta ja nuo ylimaalliset summat, joita lähtökohtaisesti syyllistävän (ja epäluottamusta kylvävän) rakenteen ylläpitoon menee, voisi keskittää räätälöityjen työvoimapalvelujen huolelliseen rakentamiseen niille, jotka työnhakuunsa apua tarvitsevat. Perustulon rinnalla tavoite, että aktiivimallissa laitamme bulkkina kaikki työnhakijat saman raportointihelvetin läpi ja laitamme TE-toimistojen virkailijat vain valvomaan tätä raportointia – onko se enää ihan tätä päivää? Vuonna 2018?

   Kaikki voittaisivat, kun työnvälityksestä tulisi asiakaslähtöistä ja yksilöityä, nykyisen bulkkilähtöisyyden sijaan (bulkkilähtöisyys = kaikki samat palvelut jokaiselle, tilanteesta riippumatta).

   Olen yhä selkeämmin tulossa siihen tulokseen, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä; ihmisiä, jotka haluavat määrätä ja päättää myös muiden tavasta elää ja olla, sekä ihmisiä, jotka sallivat erilaisten ihmisten erilaiset tavat elää niin kauan kun se vaan ei aiheuta vahinkoa muille.

   Itse haluaisin nähdä Suomen jälkimmäisten ihmisten asuinsijana. Mutta sellaista maailmankuvaa ei ainakaan Kokoomus näytä puoltavan. He haluavat laittaa ihmiset ”ruotuun”, ruotuun, jonka he itse määrittelevät. Vastenmielinen ajatus politiikan lähtökohtana, mielestäni.

   Tähän on tulossa muutos, kun vaan seuraavissa vaaleissa äänestämme viisaasti.

   Kansalaisyhteiskunta ja tasa-arvoisuus kaikkien kansalaisten kesken on ainoa oikea suunta mielestäni. Vain sillä tavoin tulevaisuus on valoisa.

 24. matti luomansuu

  SUOMI, pieni maa Euroopan pohjois-osassa. Miten helvetissä tähän maahan on kehittynyt näin raskas, mammuttimainen pyrokratia? Onko niin, että olemme liian: lupa, sääntö ja kielto – orientoitunutta kansakuntaa… ja vielä pyrokratia pervoa? Emmekö osaa toimia, ellei joku sano miten koska ja kuinka jne? Ilmeisesti meihin on iskostunut vuosikymmenien, satojenkin aikana liiallinen esivallan (vääränlainen) kunnioittaminen. Se rahamäärä jo markka-ajoista lähtien jatkuen tämän poliittisen rahayksikön euron aikana, on mennyt ”kankkulan kaivoon” ja pääosiltaan maan rajojen ulkopuolisiin ”kankkulan kaivoihin” on määrältään satoja miljardeja, EU:n molokin kita. Rahayksikkö joka ei ole sidottu arvonsa pitävään, kulta tai hopea, on leikkirahaa. SOTESTA, että muistan lukeneeni, koko terveyden huollon rahallinen arvo on 18 miljardin luokkaa? Kelpaa siitä jakaa sulle mulle periaatteella. No, tänään paistoi mollikka ja siitä kiitos Herralle.

 25. -Koop.

  Onhan se helpompi potkia heikompaa kuin antaa sille palkallista työtä

 26. stunned

  Muistan Piia-Noora Kaupin pitäneen kännykkää jonkinlaisena luksuksena, joka ei varattoman käteen sovi. Vähän niin kuin ne iPhone-miehet kultahampaissaan ja merkkifarkuissaan. MIkä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä kaikille…

  ”Yhteiskunnan kuuluu turvata minimi, mutta ei sellaista elämää, jossa viihtyy ja nauttii ja pystyy puhumaan kännykkään ja käymään elokuvissa.”

  ”Kavereiden kanssa pohdimme tällaista hypoteettista kysymystä: On kaksi veljestä, joista toinen on rutiköyhä ja toinen rikas kuin Kroisos. Minulle annetaan tuomarina miljoona, joka pitää jakaa perintönä oikeudenmukaisesti veljesten kesken. Miten se jaettaisiin jos mitään lainsäädäntöä ei huomioitaisi? Jos kaikki rahat annettaisiin köyhälle, se ei olisi rikkaalle oikein. Jos se jaettaisiin fifty-fifty, köyhä olisi katkera. Näin minä jakaisin rahat: antaisin rikkaalle 900 000 ja köyhälle 100 000. Suhteessa he saisivat testamentissa yhtä paljon. Eikö ole oikeudenmukaista?”

  Toimittaja: ”No onko sinusta?”

  ”Kyllä se on. Jos köyhä saisi valtavan omaisuuden, hänen motivaationsa ylläpitää tätä yhteiskuntaa lakkaisi kokonaan. Hän muuttaisi Monacoon eikä maksaisi penniäkään varallisuusverojakaan. Sadallatonnilla köyhä voisi ostaa perusjuttunsa, ja suhteessa entiseen omaisuuteen se merkkaisi hänelle yhtä paljon uusia mahdollisuuksia kuin rikkaalle.”

  https://fi.wikiquote.org/wiki/Piia-Noora_Kauppi

  • Entisen hyvän maan kasvatti

   Järkyttävää! Sanoja ei enempää löydy!

  • työtöntyötön

   Itsekkin muistan tuon kännykkä-jutun. Ja jo silloin kiinteän puhelimen kulut olivat huomattavasti suuremmat kuin kännykän. Ja nykyään ihmetellään jos työtön ei omista puhelinta. Minkähän takia Pia-Noora olisi jakanut perinnön tuolla tavoin? Eikö hänen ajatusmaailmaansa olisi sopinut paremmin että kaikki raha menee rikkaalle, rutiköyhä kun on jo tottunut asemaansa. Ja miksi köyhä olisi katkera kun perintö menee jakoon lain mukaan? Kiintoisaa olisi tietää ketkä on nämä kaverit jotka on asiaa Kaupin kanssa pohtineet.

   Onneksi tämäkin ajatusten tonava on jo muissa hommissa. Tuonkaltainen muutosvastarinta on vain haitaksi yhteisistä asioista päätettäessä.

 27. Seppo Juhani

  Työttömien herääminen menee hukkaan, jos ei mennä äänestämään. Kokoomus ja keskusta huolehtivat omista kannattajistaan ja saavat nämä liikkeelle. Äänestysprosentti on ollut niin alhainen, että kokoomukselle ja keskustalle riittää 15 %:n kannatus kummallekin kaikista äänestysikäisistä laskettuna. Tämä takaa heille hallituspaikat myös vaalien jälkeen. Työttömät voisivat aloittaa äänestämisen jo presidentin vaaleissa ja näyttää nykyiselle arvojohtajalle, mihin tämä kansakunnan jakaminen on johtamassa.

  • stunned

   Äänestysvelvollisuus tai -pakko?

   Onko äänestämättäjättäminen kannanotto?

   https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84%C3%A4nestysvelvollisuus

   • R.A.

    Äänestämättä jättäminen ei ole Suomessa kannanotto, vaan itsetuhoista toimintaa.

    Jos et äänestä, annat porvarihallitukselle vapaat kädet jatkaa. Porvaripuolueiden kannattajat äänestävät aina. Joten jokainen äänestämättä jättänyt auttaa Sipilän hallitusta jatkamaan toiselle kaudelle.

    Jos et pysty valitsemaan suosikkia puolueiden joukosta, niin äänestä edes pahimpia vaihtoehtoja vastustaaksesi. Mikään hallitus ei ole ollut täydellinen. Mutta ei ne silti ole koskaan aikaisemmin olleet yhtä hirveitä kuin tämä nykyinen on. Sipilän hallitus on aivan ylivoimaisesti koko Suomen rauhan ajan törkein ja tuhoisin. Jos on valittavana pieni paha ja helvetillinen hirviö, niin kannattaa valita se pieni paha.

   • Seppo Juhani

    Äänestämättä jättäminen on kannanotto kokoomuksen ja keskustapuolueen puolesta. Äänestämättä jättäminen on tuki hallituksen politiikalle. Sipilä, Orpo ja Soini tietävät, että työttömät eivät juurikaan äänestä. Sen vuoksi heitä voi kohdella miten tahansa. Työttömien nöyryyttäminen ei vaikuta hallituspuolueiden kannatukseen. Ainoa keino muutokseen on äänestäminen.

 28. Eino

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/04/uusliberalismi-loysi-tiensa-suomeen-ja-kyseenalaisti-hyvinvointivaltion
  Linkissä ainakin yksi syyllisistä UPP:n kysymykseen kuka tämän keksi?
  Koska uskon enemmän Keynesiin kuin Heyekiin, sekä luotan enemmän yleiseen hyvään perustuvaan pohjoismaiseen hyvinvointimalliin kuin jenkkiläiseen neoliberaaliin kilpailuyhteiskuntaan – jossa demokratian irvikuvana vallitsee plutokratia – niin ei ole yllätyksenä tulleet nämä viime vuosien globaalit tulojen ja varallisuuden jakaantumistilastot: muutama kymmenen rikkainta omistaa saman kuin 3 miljardia köyhintä ja erot vaan kiihtyvästi kasvaa. Ja meitä on hivutettu koko ajan jenkkilän suuntaan ilman että paradigmojen muutoksista keskusteltaisiin mahdollisimman laajasti julkisuudessa niin kuin demokraattisessa aidosti avoimessa yhteiskunnassa kuuluisi. Varallisuuden loputon kasaantuminen yhä harvemmille on mahdottomuus, ja siihen ollaan jo muualla heräilemässä. Suomessa sen sijaan hallitus reippaasti eriarvoistaa ja suorastaan kylvää kaunaa eri väestöryhmien välille virittäen tulevaisuuteen sosiaalista pommia, jonka seuraukset ja kustannukset voivat olla arvaamattomat. Sitäpaitsi pienen kansakunnan yksi tärkeimmistä voimavaroista lienee yhtenäisyys. En ymmärrä, mikä on hallituksen logiikka.

  • R.A.

   Eikös tuo nyt ole jo täysin selvää? Hallituksen logiikan perustana on lyhytnäköinen ahneus ja itsekkyys.

   Sipilän hallituksen puuhat näyttävät käsittämättömiltä vain, jos itsepäisesti uskottelee itselleen, että edes hallituksen tarkoitus on hyvä, vaikka teot ovat pahoja.

   Mutta kun lähtee siitä olettamuksesta, että hallituksen tarkoituksetkin ovat pahoja, niin sitten niiden touhut näyttävätkin huolellisesti harkituilta ja tarkkaan suunnitelluilta.

   Touhun tavoite on ilmeisesti ”Ota rahat ja juokse!” Siis putsata koko Suomen yhteiskunta yhden hallituskauden aikana, ja sen jälkeen häipyä rahojen perässä sinne johonkin veroparatiisiin. Ja jotta kansalaiset eivät huomaisi mitä on tekeillä, niin kansa yllytetään hyökkäämään täysin syyttömien sivullisten kimppuun. Sipilän hallintotapa on kopioitu suoraan itänaapurista. Itänaapurissa syntipukeiksi valittiin homot ja Suomessa työttömät.

 29. Servitus

  Minulla on näitä hallituksen touhuja seuratessa jo pitkään pyörinyt mielessä tämä Catulluksen sivallus:

  Nil nimium studeo, Caesar, tibi velle placere,
  nec scire utrum sis albus an ater homo.

  http://rudy.negenborn.net/catullus/text2/finnish93.htm

 30. Loistava blogi

  Löysin tämän laadukkaan blogin vasta tänään, aivan sattumalta. Eipä tästä näköjään paljoa huudella, vaikka on sentään tunnettu lehti alustana.

  Sakun blogi on lukemani perusteella mainiota tavaraa, kunnolla mietittyä, sujuvasti kirjoitettua, täsmällistä tekstiä jossa faktat kohdallaan. Asioita käydään huolellisesti läpi ilman tunteen paloa, löytäen hienosti oleellisuudet kaiken roskan joukosta.

  Siis juuri päinvastaista, kuin mitä olemme saaneet kansanedustajien ja ministereiden suusta kuulla. Sieltä tulee näköjään pelkkää mutuilua, ennakkoluuloja, tietämättömyyttä, ylimielisyyttä, asenteellisia heittoja, mielensä pahoittamisia ja herneen nenään tunkemisia. Kuinka säälittävää, ja herättää kysymyksen tarvitsemmeko kansanedustuslaitosta lainkaan, kun taso on näin luokaton.

  Ja ne yksilöön kohdistuvat hyökkäykset puoluekoneistojen toimesta, miten raukkamaisia ne ovatkaan, hyvä kun Saku on tuonut nekin esille.

  Toivottavasti blogisti jatkaa samaan malliin. Oliko se google joka aikanaan sanoi, että kun tekee riittävän lujasti riittävän laadukasta työtä, voi pärjätä isojakin jättejä vastaan. Ehkä tämäkin Sakun blogi nousee vielä sille kuuluvaan arvoonsa kansan tietoudessa. Ja syytä olisi, sen verran huonosti näitä asioita on sisäistetty.

  Kiitos, Saku!

 31. elm

  ”Uudistukset, reformit, vedätykset. Kriisin aikana niihin on tilaisuus. Kun kriisi päättyy, sumu hälvenee. Silloin mitä hyvänsä ei voi enää runnoa läpi. Aktiivimallia ajetaan hätä kädessä.”

  ”Kriisi on aina myös mahdollisuus. Näin tolkuttavat poppaskonstikonsultit ja elämäntaito-oppaat. Kun vanha rikkoutuu, on mahdollisuus rakentaa uutta ja entistä ehompaa.”

  ”Aktiivimallilla on kiire, koska vedätysten aika päättyy”: https://seura.fi/isanpikajuna/2018/01/07/aktiivimalli-sote-uudistus-koulutusleikkaukset

  Lohdullista ja toivoa antaa luettavaa tuokin!

 32. Pekka Järvi

  Nämä paljastukset ja ihmisten vastaukset ovat olleet järkyttävää luettavaa. Olen seurannut myös Ben Zyskowiczin videoita sekä muita keskusteluita. Olen syvästi pettynyt mitä Suomessa on menossa. On vaikea uskoa mitä näen ja kuulen.

  Olen tavallaan onnellinen, että karistin Suomen tomut jaloistani ja samaan aikaan suunnattoman surullinen.

  Ehkä lopetan Suomen talouspolitiikan seuraamisen ja kaikki mitä siihen ikinä kuuluukin. Olen tietämättömänä paljon onnellisempi täällä siirtolaisena.

 33. Saarivaari

  Tänään Keskisuomalainen-lehden mielipidesivulla: ”Hallitus ei aio perua aktiivimalli-uudistusta”, allekirjoittajat Juhana Vartiainen (kok) ja Sinuhe Wallinheimo (kok)

  • Saku Timonen

   Onko kokoomuksen puoluejohto vaihtunut? Siltä on viime aikoina kuulostanut.

 34. Anne Linnala

  Joidenkin ihmisten dystopia on toisten utopia. Jos muutos tapahtuu tarpeeksi hallitusti tästä syntyy realiteetti. Realiteetti on hyväksyttyä, tätä hetkeä, todellisuutta.

  Valta-asemassa olevat käyttävät valtaansa massan valjastamiseen. He, jotka ovat kykeneväisiä ja halukkaita kohdistamaan sen tahtomaansa agendaan. He tulevat aina sen tekemään, sillä toisten ihmisten ajatuksien muokkaaminen oman agendansa jakamiseksi lisää valtaa entisestään. Massa on voimaa. Massalla on vetovoima.
  (”valta; jonkin tai jkn oikeus tai mahdollisuus hallita jotakin, määrätä tai päättää jostakin”)

  Ihminen on eläin, eläin joka pönkittää itseään älykkyyden meriitillä. Tämä eläin käyttää niin kutsuttua älykkyyttään tuhoamiseen, orjuuttamiseen ja sortamiseen – oli kyse sitten ihmisestä tai muista eläimistä.

  • Toni Neffling

   En ehkä täysin allekirjoita ihmiskäsitystäsi – eikä taida allekirjoittaa tutkimuksetkaan. Ihmisellä on kyky tuhota, orjuuttaa ja sortaa, mutta laumaeläimenä myös kyky empatiaan ja yhteistoimintaan. Nykyajan suurin ongelma lienee lauman koko – tai siis liian suuri populaatio suhteessa elinalaan. Empatia ja yhteistyö siirtyy kohtuu huonosti ylilauman – siispä savannilla hienosti toiminut heimon yhteistyö- ja avunantosopimus näkyy nykyaikana naapuriheimon kyttäämisenä ja alistamisena.

   • Anne Linnala

    Kyseiset ajatukset ovat omiani, eivät kenenkään muun allekirjoittamia – enkä pyrkinyt niitä esittämään minään totuutena. Kommentoin antaakseni oman mielipiteeni, mutta täsmennän vielä että tämä ei ole kokonainen mielikuvani tästä maailmasta vaan rippeitä siitä. Olen myötätuntoinen, sosiaalinen ja monitahoinen ihminen. Edellinen mielipiteeni on karrikoitu ja kenties antaa kuvan pohjimmiltaan synkästä tai antisosiaalisesta maailmankuvasta, mikä ei todellakaan vastaa maailmankatsomustani. Tarkoituksenani oli herättää ajatuksia. Jos kyseessä olisi oma blogikirjoitukseni, eikä kommentti joka lenteni mielessäni, syventyisin asiaan paljon syvällisemmin. Olen pahoillani jos sain kommentillani aikaan sen kuvan että mielipiteeni olisivat noin suppeita.

    Yhdyn mielipiteeseesi ns. laumojen ylipopulaatiosta. Samalla myös heitän linkin meidän molempien (rivien) välissä: Massalla kuvastin myös monella tapaa laumakäyttäytymistä joka on nyky-yhteiskunnassa massiivista. Lauma on tärkeä elementti, jota ihminen laumaeläimenä tarvitsee. Populaation jatkaessa kasvuaan lauman määre on epäselvä ja lauman tarvetta voidaan käyttää yksilön ohjaamiseen haluttuun suuntaan, tällöin usein sorretaan heikommassa asemassa olevaa. Edelleen karrikoitua, I know, mutta melko moni yksilö meistä varmasti myös tiedostaa vallankäytön riskit. Yksilö tai yhteisö valta-asemassa voi tehdä paljon vääryyttä oman asemansa vahvistamiseen, uskoisin että tähän mielipiteeseen yhtyy yksi jos toinenkin.

    Korostan edelleen mielipiteiden olevan omiani ja niiden selittämiseen perinpohjin tuskin kommenttikentän merkkimäärä riittäisi.

    Rauhaa ja rakkautta.

    • Anne Linnala

     Pahoittelut kuitenkin vielä kommenteistani, Sakun artikkelit saavat usein mieleni laukkaamaan ja kommentit menivät aika reippaasti laatikon/artikkelin ulkopuolelle. Tällä kertaa sormet vain syyhysivät mielen matkassa ja tuli samaan syssyyn painettua ”Lähetä kommentti”.

     Saku Timoselle kiitokset loistavista ajatuksia herättävistä artikkeleista ja kannanotoista yhteiskunnallisiin asiohin.

    • Jarkko

     Sakun blogi on yksi ainoita paikkoja jossa edes kirjotetaan sosiaaliturvan ja työttömyysturvan lukemattomista ongelmista joista osa on ihan suoranaisia laittomuuksia. Kuten vaikka nykyaikana yleistyneet käytännöt, jossa vuokrafirmat ilmoittavat hakuun ”haamutyöpaikkoja”, joita todellisuudessa ei sillä hetkellä ole edes olemassa ja jolla kerätään työnhakijoista Suomen lain mukaan laitonta henkilötietorekisteriä. Työnhakijat pakotetaan TE-toimistosta osoitetulla työnhaulla hakemaan noita työpaikkoja, joita ei välttämättä ole edes olemassa karenssinuhalla ja joissa kerättyjä henkilötietoja käytetään laittomasti.

     Sinällään hyvin mielenkiintoista, että Suomessa viranomainen voi hallinnollisilla toimilla pakottaa työnhakijan ilmoittamaan henkilötietonsa paikkaan jossa niitä käsitellään henkilötietolain mukaan laittomasti eikä viranomainen oli siitä missään vastuussa eikä noita edes tutkita vaikka ihmiset kirjoittelevat haamutyöpaikoista mediassa asti.

 35. irma lydia

  jos missä niin kommenteisa tuiee esille suomalaiten perusluonne ominaiuus:KATEUS. äitini anoi aikoinaan ”fyöläisen pahin vihollinen on toinen työläinen!

  • Saku Timonen

   Työttömän pahin vihollinen on hyvinvoiva, joka kadehtii työttömän saamia almuja.

   • Jarkko

    ”Työttömän pahin vihollinen on hyvinvoiva, joka kadehtii työttömän saamia almuja.”

    Niin kadehditaan siitä huolimatta, että jonon viimeisenä siis köyhänä ja pitkäaikaistyöttämänä eläminen on niin stressaavaa, että monet kuolevat viisikymppisenä ellei jo aikaisemmin.

Kommentoi »

Comments are closed