Sori siitä

Suomi ei myöntänyt irakilaiselle miehelle turvapaikkaa, ja mies surmattiin Irakissa pian paluunsa jälkeen, kertoo Yle. Välittömästi alkoi käsien peseminen, kun sekä Migri että poliitikot kieltäytyivät ottamasta mitään vastuuta tapahtuneesta.

Migri pitää tapahtunutta inhimillisesti äärimmäisen valitettavana, mutta sanoo vain noudatteensa voimassaolevaa lakia, jonka poliitikot ovat säätäneet. Sori siitä. Tuore sisäministeri Kai Mykkänen pitää tapahtunutta surullisena ja traagisena, mutta ei voi poliitikkona ottaa kantaa viranomaisten ja tuomioistuinten yksittäistapauksessa tekemiin päätöksiin. Sori siitä. Kukaan ei ota vastuuta, vaan kaikki pallottelevat sitä toisilleen. Viranomaiset ovat vain noudattaneet lakia, ja poliitikot eivät voi ottaa kantaa siihen, miten viranomaiset heidän säätämiään lakeja soveltavat.

Muistellaanpa vähän miten tähän on tultu. Sipilän hallitus lakkasi noudattamasta yhdenvertaisuutta lain edessä kesällä 2016. Silloin tulivat voimaan lakimuutokset, joilla rajoitettiin turvapaikanhakijoiden oikeutta saada lakiapua turvapaikkahaastattelussa ja lyhennettiin heidän valitusaikaansa kielteisestä päätöksestä. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Saman vuoden joulukuussa neljän ministerin työryhmä päätti käynnistää viranomaiskoneiston kielteisen päätöksen saaneiden etsimiseksi ja palauttamiseksi. Migrille annettiin ohjeet, joista jopa Gestapo ja Stasi olisivat ylpeitä, ja samalla muokattiin suomen kieltä uusiksi. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Nyt kukaan ei ota vastuuta mistään. Viranomaiset ja tuomioistuimet noudattivat lakia ja käskyjä. Missähän olen kuullut tuon puolustuksen aikaisemmin?

Kaikki vastuunpakoilijat ovat juridisesti oikeassa, mutta moraalisesti suossa kaulaansa myöten. Poliitikot säätävät lait, joita viranomaisten ja tuomioistuinten on noudatettava. Kun lain orjallinen noudattaminen johtaa kuolemaan, niin hälytyskellojen pitäisi soida koko yhteiskunnassa.

Ranskassa hälytyskello on jo soinut, sillä siellä tuomioistuin kieltäytyi palauttamasta irakilaista turvapaikanhakijaa Dublin-sopimuksen mukaisesti Suomeen. Tuomioistuimen mukaan Suomeen palauttaminen voisi johtaa Irakiin palauttamiseen, ja se taas voisi johtaa kuolemaan. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Sama vastuuta pakoileva Sipilän hallitus on vastuussa työttömyysturvan aktiivimallin kehittämisestä, ja se sunnittelee parasta aikaa työnhaun aktiivimallia. Jo hyväksytyn aktiivimallin tiedetään varmasti johtavan kohtuuttomuuksiin, mutta silti sitä on noudatettava. Te-toimistot lähettävät parasta aikaa työttömille kirjeitä, joissa kerrotaan aktiivimallin velvoittavan heitä. Sitä ei kerrota miten velvoitteet voidaan täyttää, mutta se on sivuseikka. Laki on laki ja käsky on käsky.

Muistakaa, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä kenelle tahansa. Sori siitä, mutta laki on laki, eivätkä poliitikot vastaa siitä, miten viranomaiset lakia noudattavat.

***

Jos joku saa nyt päähänsä tulla puhumaan turvapaikanhakijoiden tekemistä henkirikoksista, niin unohtakaa se ajatus. Ellette sitten halua elää Mooseksen ja Hammurabin lain mukaan kostoyhteiskunnassa, jossa yhden tekemä rikos kostetaan siihen viattomalle sivulliselle. Siinä tapauksessa teihin itseenne voidaan kohdistaa kosto mistä tahansa suomalaisen tekemästä rikoksesta.

 

 

 

Kommentit (58)
  1. Risto Kohonen
    12.2.2018, 18:35

    Tulee mieleen noitavainojen aikainen testi: Heitetään noidaksi epäilty sidottuna veteen. Jos nousee pintaan, hän on noita. Jos hukuu – voi, voi! Pääsi taivaaseen toivottavast.

  2. se siitä. tehtiin tällainen laki ja ohjeet. tulokset on nyt nämät. mutta voi voi kun ei me olla kuin pieniä jumalia. ihmistä ei saada henkiin. sori siitä.

Kommentointi suljettu.