Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sori siitä

Suomi ei myöntänyt irakilaiselle miehelle turvapaikkaa, ja mies surmattiin Irakissa pian paluunsa jälkeen, kertoo Yle. Välittömästi alkoi käsien peseminen, kun sekä Migri että poliitikot kieltäytyivät ottamasta mitään vastuuta tapahtuneesta.

Migri pitää tapahtunutta inhimillisesti äärimmäisen valitettavana, mutta sanoo vain noudatteensa voimassaolevaa lakia, jonka poliitikot ovat säätäneet. Sori siitä. Tuore sisäministeri Kai Mykkänen pitää tapahtunutta surullisena ja traagisena, mutta ei voi poliitikkona ottaa kantaa viranomaisten ja tuomioistuinten yksittäistapauksessa tekemiin päätöksiin. Sori siitä. Kukaan ei ota vastuuta, vaan kaikki pallottelevat sitä toisilleen. Viranomaiset ovat vain noudattaneet lakia, ja poliitikot eivät voi ottaa kantaa siihen, miten viranomaiset heidän säätämiään lakeja soveltavat.

Muistellaanpa vähän miten tähän on tultu. Sipilän hallitus lakkasi noudattamasta yhdenvertaisuutta lain edessä kesällä 2016. Silloin tulivat voimaan lakimuutokset, joilla rajoitettiin turvapaikanhakijoiden oikeutta saada lakiapua turvapaikkahaastattelussa ja lyhennettiin heidän valitusaikaansa kielteisestä päätöksestä. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Saman vuoden joulukuussa neljän ministerin työryhmä päätti käynnistää viranomaiskoneiston kielteisen päätöksen saaneiden etsimiseksi ja palauttamiseksi. Migrille annettiin ohjeet, joista jopa Gestapo ja Stasi olisivat ylpeitä, ja samalla muokattiin suomen kieltä uusiksi. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Nyt kukaan ei ota vastuuta mistään. Viranomaiset ja tuomioistuimet noudattivat lakia ja käskyjä. Missähän olen kuullut tuon puolustuksen aikaisemmin?

Kaikki vastuunpakoilijat ovat juridisesti oikeassa, mutta moraalisesti suossa kaulaansa myöten. Poliitikot säätävät lait, joita viranomaisten ja tuomioistuinten on noudatettava. Kun lain orjallinen noudattaminen johtaa kuolemaan, niin hälytyskellojen pitäisi soida koko yhteiskunnassa.

Ranskassa hälytyskello on jo soinut, sillä siellä tuomioistuin kieltäytyi palauttamasta irakilaista turvapaikanhakijaa Dublin-sopimuksen mukaisesti Suomeen. Tuomioistuimen mukaan Suomeen palauttaminen voisi johtaa Irakiin palauttamiseen, ja se taas voisi johtaa kuolemaan. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Sama vastuuta pakoileva Sipilän hallitus on vastuussa työttömyysturvan aktiivimallin kehittämisestä, ja se sunnittelee parasta aikaa työnhaun aktiivimallia. Jo hyväksytyn aktiivimallin tiedetään varmasti johtavan kohtuuttomuuksiin, mutta silti sitä on noudatettava. Te-toimistot lähettävät parasta aikaa työttömille kirjeitä, joissa kerrotaan aktiivimallin velvoittavan heitä. Sitä ei kerrota miten velvoitteet voidaan täyttää, mutta se on sivuseikka. Laki on laki ja käsky on käsky.

Muistakaa, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä kenelle tahansa. Sori siitä, mutta laki on laki, eivätkä poliitikot vastaa siitä, miten viranomaiset lakia noudattavat.

***

Jos joku saa nyt päähänsä tulla puhumaan turvapaikanhakijoiden tekemistä henkirikoksista, niin unohtakaa se ajatus. Ellette sitten halua elää Mooseksen ja Hammurabin lain mukaan kostoyhteiskunnassa, jossa yhden tekemä rikos kostetaan siihen viattomalle sivulliselle. Siinä tapauksessa teihin itseenne voidaan kohdistaa kosto mistä tahansa suomalaisen tekemästä rikoksesta.

Kommentit (58)

 1. Risto Kohonen

  Tulee mieleen noitavainojen aikainen testi: Heitetään noidaksi epäilty sidottuna veteen. Jos nousee pintaan, hän on noita. Jos hukuu – voi, voi! Pääsi taivaaseen toivottavast.

 2. hezekiel

  se siitä. tehtiin tällainen laki ja ohjeet. tulokset on nyt nämät. mutta voi voi kun ei me olla kuin pieniä jumalia. ihmistä ei saada henkiin. sori siitä.

 3. Merja Nurmi

  Mykkänen tehköön työnsä. Hän on sentään sisäministeri, joka voi halutessaan inhimillistää turvapaikkapolitiikkaa.

  • Seija-Marita Laine

   Voi, halutessaan. Uskooko joku, että hän haluaa?

 4. Päivi Kalenius

  Kiitos taas, Sakari. Olisin halunnut vielä kerran nähdä kovapintaisimman suomalaisnaisen, ex-ministeri Paula Risikon pesemässä verisiä käsiään teeveessä. Siinä sitä on uskovaisen mallia muille jakaa. Nyt seuraava ministeri saa mukavan alun uralleen. Kuinkahan monta viikkoa kestää ennen kuin inhimillisyys karisee täysin.

 5. Topi

  Eikö hän palannut vapaaehtoisesti?
  tosin ei kait hänellä olisi ollut muuta mahdollisuuttakaan.

  • juha

   Eli?

  • Anu Tarenius

   Jos on saanut kielteisen päätöksen myös oikeusasteissa, poliisi ryhtyy poistamaan maasta. Mikäli tätä noudattaa puhutaan virheellisesti vapaaehtoisesta paluusta. Tapauksessa ei liene kysymys lain noudattamisesta vaan virhearviosta liittyen asianomaiseen kohdistuneeseen uhkaan kotimaassaan.

 6. stunned

  Führerbefehl l. niin sanottu Nürnbergin puolustus: noudatin vain esimiehen käskyä. Tut mir sehr leid aber Befehl ist Befehl!

  Suomi luovutti jatkosodan aikana juutalaispakolaisia Saksaan. Nykyhallitus jatkaa siis kunniakkaita perinteitä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_juutalaisluovutukset

  Hanna Tainin suvun tarina julkaistiin hiljattain Hesarissa.

  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005540392.html

  • Sauli

   Hitto kun olen väsynyt käyttämään tätä natsikorttia, mutta minkäs teet kun hallitus suorastaan vaatimalla vaatii sitä käyttämään.

   Kyllä on kylmää nykymeininki Suomenmaassa. Arvomaailma alkaa päivä päivältä vaikuttaa yhä enemmän kolmannen valtakunnan normipäivältä. Ei hallitus varmasti tietoisesti sitä tee, eikä Sipilästä saada Adolfia edes viiksiä kasvattamalla, mutta hiljaa me vajoamme kohti jotain todella vastenmielistä. Meidän pitäisi mennä yhteiskuntana lujaa vauhtia eteenpäin ja päihittää sellaiset sairaudet kuten rasismi ja köyhyys mutta paskanmarjat, hallituksella on pakki päällä.

   • stunned

    Godwinin lain mukaan natsikorttia ei lueta sellaiseksi, jos asiat ovat rinnastettavissa toisiinsa. Elämme fasismin uuden nousun aikaa. Olemme jo kauan sitten ohittaneet sen vaiheen, kun natsikortti oli trollin merkki. Ilmiöt ja tapahtumat asettuvat oikeaan kontekstiin, kun ajattelee kuinka homma eteni hivuttaen natsi-Saksassa ja nyt meillä.

    • Sauli

     Niin, on tämä nyt vähintäänkin kevytnatsihallitus, ei ihan natsi mutta melkein. Hallitusvastuussa ei niin kovin kauaa sitten oli vielä kansanedustajia jotka eivät edes viitsineet peitellä natsi sympatioitaan. Ne potkittiin hallituksesta pitkien puukkojen (kevyt versio) yössä, mutta aate jäi rivienväliin elämään.

     Kaiketi se on niin ettemme opi hisroiasta ikinä mitään.

   • Timo Harju

    Samat mietteet.

    Sanokaamme näin karusti: kuusi vuotta sitten ei yksikään suomalainen poliitikko olisi uskaltanut lähettää yhtäkään ihmistä tapettavaksi. Ei tunne lähettävänsä nytkään, mutta on syntynyt ilmapiiri, jossa se kuitenkin on laillista ja käytännössä onnistuu ja moni sen tuntuu hyväksyvän.

    Kun suunta on tämä, eipä tässä aluksi muuta tarvitakaan.

 7. Timo Harju

  Tämä joka paikkaan sopiva ja joka ministerin ja päättäjänvätyksen huulilta pusertuva käsienpesulause : ”En voi kommentoida yksittäistapausta” rupeaa pikkuhiljaa kyrsimään. . Miten helvetin monta kertaa ihmisen pitää kuolla, että sitä voi edes kommentoida?

  • Kimmo Paaso

   Samaa mieltä. Yksittäistapauksia ei voi kommentoida; miksi ei? Suuri määrä tapauksia koostuu nimenomaan yksittäistapauksista. Vastuun pakoilemista, ei mitään muuta.

   Ei kovinkaan kauan sitten Sakun fb-sivulla julkistettiin migrin päätös karkottaa /palauttaa irakilaismies, jonka koti oli poltettu ja häntä oli uhkailtu jamitä kaikkea. Migri ei väittänyt kertomaa valheeksi, mutta totesi vain ettei uhka ole riittävä. Näin se menee. Tiedä vaikka kyseessä on sama mies. Säälittävää ja suorastaan rikollista toimintaa.

  • Anssi Keskiväli

   Otetaan muistiin taas se, kun yhtä naapurustoa jo pidempään terrorisoineet pojankoltiaiset päättivät kivittää päiväkodin ikkunoiden sijaan pääministeri Stubbin kodin ikkunoita ja ampuivat impallakin pari skodea.
   Kovin hanakasti yksi jos toinenkin ministeri ja viranomainen julkitoivat tästä yksittäistapauksesta mielipiteensä eikä Poliisi aikaillut toimissaan lähteä selvittämään asiaa, resursseja säästämättä.

   Jos kyseessä on oikeistoporvariston sekä heidän hännystelijöidensä kannalta Tärkeä Ihminen, niin silloin kommentoidaan yksittäistapauksia kilpaa ja penätään inhimillisyyttä ja valitellaan kuinka yhteiskunta on koventunut, penätään solidaarisuutta ja syyllistetään.

 8. Esa J.

  Sakun blogissa on minun nähdäkseni piiloviesti: – Sipilän hallitus on HENGENVAARALLINEN!!!

 9. Viljo Kärkkäinen

  Eikö Haagin kansainvälinen tuomioistuin tai joku vastaava voi laittaa meidän haalitusta ja Jussi Hallaahoa, joka on hallituksen linjan muotoillut, vastuuseen teoistaan – vaikkapa aluksi jalkapuuhun…

 10. Equalizer

  Ns. Nürnbergin puolustus: ”Minä vain noudatin käskyjä!”

 11. Kiitos Sakulle

  Hyvä kun pidät näitä asioita esillä. Arvostan.

 12. Jukka Laine

  Olen suututtanut muutaman entisen kaverini kysymällä että pitäisikö suomalaisen tekemä henkirikos tai väkivallanteko kostaa muille suomalaisille.

  He suuttuvat siitä että eivät osaa perustella kantaansa.

 13. Mettäläinen

  Ja nyt joutuu tytär lapsineen lähtemään Suomesta… voi vain kuvitella hänen tunteitaan:
  pelottaa, surettaa, katkeroittaa…

 14. Mika P.

  ”Silmä silmästä, hammas hampaasta” ymmärretään usein virheellisesti armottomana koston lakina, vaikka sen tarkoitus on todellisuudessa täysin päinvastainen. Se ilmaisee oikeusperiaatteen, jonka mukaan rangaistus ei saa olla tekoon nähden kohtuuton. Silmä silmästä, ei koko päätä, hammas hampaasta, ei koko eturivistöä.

 15. Isoäiti

  ”Ei ole minun vastuullani. Tein vain kuten käskettiin” on maailman tyhjin perustelu. Meillä jokaisella on aivot ja niiden käyttö on sallittua, jopa suotavaa.

  Jos maassa on laki, joka kohtelee kanssaihmistä epäoikeudenmukaisesti, on jokaisen velvollisuus toimia niin, että kyseinen laki muutetaan. Olit sitten keskiverto kaduntallaaja tai korkeassa asemassa oleva virkamies tai päättäjä.

  Mikä voi enää olla epäoikeudenmukaisempaa kuin lähettää lain varjolla ihminen paikkaan, jossa hänet tapetaan?

  • Niilo

   ”Mikä voi enää olla epäoikeudenmukaisempaa kuin lähettää lain varjolla ihminen paikkaan, jossa hänet tapetaan?”

   Painaa kaasukammion nappia tai liipaisinta? Natsi-Saksassakaan ei ollut syyllisiä, oli vain käskyjään noudattavia sotilaita ja virkamiehiä, asiat vain tapahtuivat, ihan sattumalta. ”Tein vain kuten käskettiin”, on nollaperustelu, mutta sitä käytetään, koska totuus, eli se että virkamies ei välitä tai uskalla vastustaa epäoikeudenmukaista lakia on liian raju myönnettäväksi. Lait ovat Suomessa pyhiä, jos huomenna säädettäisiin laki jonka perusteella kaikki vasenkätiset ja sinisilmäiset pitää teloittaa, niin sitä noudatettaisiin pilkuntarkasti. ”Teen vaan kuten käsketään”.

   • Isoäiti

    No mitä täällä pitää niin paljon pelätä, että ennemmin hyväksyy epäoikeudenmukaisuuden kuin nousee vastustamaan sitä?

 16. Jaakko Lautaoja

  Silläköhän vaihtoivat Risikon toiseen tehtävään, ettei joudu tiukoille. Hän on vahvasti vastuussa. Toivottavasti tulee ja kummittelee.

 17. Ali’s death is another sign on the road that Finland’s government would care less for asylum seekers – Migrant Tales

  […] blogger Sakari Timonen wrote about the situation, the only thing that Interior Minister Mykkänen and politicians can offer is […]

 18. Rosa Warski

  Tässä nähdään taas erinomaisesti se oikeistolaisten kuuluisa ”vastuunotto”. Kaikille muille kuuluu, mutta itse pakoillaan viimeiseen asti.

  Onkohan yhtäkään oikeistolaista viranomaista tai poliitikkoa, joka todella toimisi ideologiansa mukaisesti?

  • Anja Musakka

   Minkä pirun mukaan ne muka toimii kuin ideologian? Kysyisin mieluumminkin, onko niillä muuta ideologiaa kuin oma voiton ja vallan havittelu.
   Väittäisin, ettei oikeuslaitosta vielä ole ehditty miehittämään ”ideologiansa” mukaisesti.

   • Rosa Warski

    Minusta oikeistolainen ideologia on näille tekosyy ja peitetarina, niinkuin uskonto monilla herätysliikkeiden johtajilla. Sitä myydään kansalle, jotta saadaan kannatusta. Osa ihmisistä tykkää, kun muille jaellaan ”vastuuta”: pakotteita ja rangaistuksia.

    Tosiasiallinen motiivi on, kuten sanoit, oma voiton ja vallan havittelu. Ei siihen ideologiaa tarvita.

    • Equalizer

     ”Osa ihmisistä tykkää, kun muille jaellaan ”vastuuta”: pakotteita ja rangaistuksia.”

     Niinpä…ovathan pop-up-hirttäjäiset, roviolla polttamiset, kirvesmestaukset ja giljotiinitivolit olleet suurta kansanhuvia kautta historian. Syyllisyydestäkään ei tarvinnut olla muuta näyttöä kuin ”luotettavan kansalaisen” kertomus…jos sitäkään.

     Ihmisluonto ei ole muuttunut miksikään, vain tappamisen tekniikka kehittyy. Nykyään käytössä on ”siistimpi” taloudellinen väkivalta…ja taas tyhmä rahvas hurraa.

 19. Rintsu

  Jos minä totaalisesti vittuunnun (anteeksi ruma sana) ja päätän räjäyttää puolet Helsingistä olemattomiin, niin minä olen yksittäistapaus. En kuulu mihinkään ryhmittymään jolla olisi tarkoitus tehdä niin.

  Jos joku paikka on turvallinen minulle niin se ei tarkoita, että sama paikka olisi turvallinen kaikille. Minä olen erittäin turvassa Pohjanmaalla mutta moni muu voi saada Kauhavan ruostumatonta rautaa selkäänsä. Pohjammaa on minulle hyvä paikka mutta ei kaikille.

  Asenne on kuitenkin se, että vaikka naapurille voi olla pikkuseikoistakin kateellinen (miten niin voi, vaan ollaan) mutta ketään ei jätetä suolivöitään myöten suohon tai ainakaan poljeta syvemmälle.

  Pohojalaasta meinikiä on se, että varkaat tapetaan. Mutta apua pyytävä ei lähde ovelta ilman apua. Niin köyhää taloa ei Pohjanmaalta löydy etteikö tarvitsevalle leipäpalaa löytyisi.

  Sipihallituksella on vain pohjalaisten huonot puolet. Eli kateus ja kyräily.
  Ei puhettakaan hyvistä puolista joita ovat rehtiys, reiluus, suoraselkäisyys, oikeudenmukaisuus, sisu, selkäranka ja että ratsun suu käy ennen ratsastajan suuta.

  • Saarivaari

   Mm. Kempele ei ole ”pohojanmaalaanen” pitäjä, murrekin sen kertoo…
   Etelä-Pohjanmaa on körttiläisseutua, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa lestadiolaisaluetta. ( Tämä asiaankuulumattomana tarkennuksena )

 20. Martti Muukkonen

  Saku – pienenä yksityiskohtana: Mooseksen lain mukaan kosto ei kohdistunut sivullisiin vaan jälkeläisiin. Tämä johtuu siitä ajatuksesta, että esi-isät elävät minussa ja minussa elävät jo syntymättömät jälkeläisenikin. Tätä korostaa myös se, että heprean kielessä ei ole edes aikaluokkia.

  Lisäksi individualistisen yhteiskunnan arvoilla ei pitäisi arvioida kollektiivisen yhteiskunnan lainsäädännön yksityiskohtia. Tässä tapauksessa on lisäksi muistettava, että Mooseksen laki nimenomaisesti toteaa: ”Kirottu olkoon se, joka vääristää muukalaisen, orvon tai lesken oikeuden.(5 Moos 27:19)

  • Rintsu

   Jos nyt vedät ison kirjan kehiin niin Mooseksen kanssa olen monestakin asiasta eri mieltä, vaikka yritänkin kymmentä käskyä noudattaa. Himoitsemisen välttäminen on hankalaa mutta muuten olen oikeilla jäljillä.
   Tai ainakin toivon.

   Jeesuksen kanssa on vaikea olla eri mieltä.
   Pelkästä vuorisaarnasta hän saisi Nobelin niin rauhasta kuin kirjallisuudesta joten ole nyt tommoisen kanssa eri mieltä!

   Taitoni loppuvat nopeammin kuin Sipilä komentaa Vartiaisen sanomaan ”nakupelle”

 21. Anna Hakola

  Raamatun siteeraminen joka asiassa on mielestäni surkuhupaisaa… Koska epäilen kirjan alkuperäisen tekstin muuttuneen, aina uudelleen käännöksen ja henkilön tulkinnan mukaan. Siten esim. Jumalan sukupuolistaminen on arveluttavaa ”Isä kaikkivaltias, taivaan ja maan luoja.”
  Mielestäni kyseessä on henkiolento, siinä kuin Tapio metsänhenki tai Ukko ylijumala.
  Sitten tämä Jeesuksen syntymä ” sikisi pyhästä hengestä ja syntyi neitsyt Mariasta” ja eikö Jeesus sitten ollut avioton lapsi??? Miksi neitsyestä joka oli kihloissa puuseppä Josef Arimatialaisen kanssa? Kuitenkin kaikki ns. uskovaiset vetoavat raamattuun valitsemalla siitä itselleen ja tarkoitukseensa sopivan kohdan. Minkä mukaan eritellään syntisiä…. sukupuoli neutraalit ja esim. homoseksuaalit ja lesbot yms. ja missä kohtaa raamatussa annetaa kriteerit parisuhteelle ja avioliitolle. Siinäpä aluksi vähä purtavaa tai jos joku löytää näihin kysymyksiin tyhjentävän vastauksen,olen valmis hyväksymään ,mutta selitykseksi ei kelpaa että se on uskonasia!

 22. Markku Kemppainen

  Noudatin vain käskyjä. Tapoin muutamia, kymmeniä, satoja ihmisiä. Se on keskitysleirin vartijan moraali.

  • Markku Kemppainen

   Tai muuten minut olisi tapettu…

 23. Jyrki

  Yle areenasta löytyy Tiededokumentti: Aivot ja siitä jakso 5.
  Eli täältä:
  https://areena.yle.fi/1-4120629

  Vaikka voin suositella katsomaan kaikki jaksot.

  Mutta jaksossa 5 kerrotaan miten toimiva propaganda toimii ja iskee ihmisten ajattelun. Siihen riittää parhaimmillaan sana tai pari jolla määrittelet ihmisjoukkoja tai yksittäisiäkin ihmisiä. Kuten nyt vaikka ideologisesti työtön, juoppo, laiska, osaamaton jne. Ja jos sen tekee riittävän korkeassa asemassa oleva/olevat niin näyttää purevan vielä paremmin. Tuossa jaksossa viisi on esimerkkejäkin miten helposti saadaan muut näkemään ”pahoina” ihmisinä. Joita pitää rangaista, syrjiä, pyrkiä poistamaan silmistä tavalla tai toisella jne. Keinot on monet, kuten tilastokikkailut, nöyryytys, kyykytys, valehtelu, lait jne.

  Sama meno näyttää olevan menossa myös suomessa työttömien, maahamuuttajien ja varmasti tulevaisuudessa myös muiden heikommassa asemassa olevien kohdalla jos ei ole jo menossa. Jossa juuri korkeammassa asemassa olevat tekee asiassa osuutensa halusivat tai ei. Tai edes ymmärtäisivät mitä ovat tekemässä. Ja vaikka ei edes ymmärtäisi se ei poista heidän vastuuta tulevaisuudessa.

  Omat henkilökohtaiset kokemukset ja esimerkit löytyy tietysti lähinnä työttömyydestä ja työttömien demonimoimisesta. Medioiden kuvitteellisten Sossu Tatujen, skeitti Juusojen jne. Parista joista Saku onkin kirjoittanut jo paljon. Hyviä esimerkkejä löytyy myös minusta myös Vartiaisen erilaisista ulostuloista työttömiä kohtaan. Toki Vartiainen ei ole ainoa kansanedustaja joka harjoittaa minun mielestä selkeää työttömien demonisointia lausunnoillaan. Ja kuulemma nauttii tilanteesta omin sanoin. Onhan meillä leiritystäkin ehdottanut kansanedustajakin jo ja mitä tulevaisuudessa vielä tulee olemaankaan.

  Ja tietysti itse orjatöissä ollessa myös muiden palkkaa saavien käyttäytymisenä 9e/pvä orjia kohtaan toisinaan myös. Myös medioissa kuten naamakirja ja vastaavat voi havaita. Miten vaikkapa eduskunnasta annetut ”lausunnot” työttömistä saa yksittäisetkin ihmiset antamaan jopa omalla naamallaan vastaavia tai vielä kovempia ohjeistuksia ja mielipiteitä mitä pitää tehdä työttömille, maahanmuuttajille jne. Ja saaden hiljalleen isomman porukan sokeasti tottelemaan lopulta ehkä mitä vain.

  Toki täytyy myöntää että eipä itsekään ole aina niin puhdas pulmunen välttämättä mitä tulee kommentointiin maahanmuutosta. Mutta niin se propaganda vaan näyttää toimivan ja sitä olisi jokaisen syytä miettivän. Sillä senkään vaikutuksilta et ole turvassa olit työtön, töissä tai ehkä jopa se maahanmuuttaja. Voit langeta propagandan ansaan siitä huolimatta ja levittää sitä itsekin jos et pidä varaasi. Täytyisi nähdä totuus mitä propaganda haluaa peittää valheilla.

  • Equalizer

   Kiitos tuosta linkistä, Jyrki! Todella silmiäavaava dokumentti ihmisaivoista. Näinkö helppoa se oikeasti onkin yllyttää ihmiset toisiaan vastaan ja jopa tappamaan ”niitä muita”?

   Elämme todella vaarallisia aikoja…taas kerran…

 24. Hykari

  Hyvinhän meillä täällä asiat on. Lue vaikka uutisista. (huom. sarkasmia)

  https://yle.fi/uutiset/3-10071862

  • Equalizer

   Kuten Jyrki tuossa edellä jo mainitsikin: ”Täytyisi nähdä totuus mitä propaganda haluaa peittää valheilla.”

 25. Lauroisa

  Kiitos hyvästä muistutuksesta!
  ”Muistakaa, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä kenelle tahansa. Sori siitä, mutta laki on laki, eivätkä poliitikot vastaa siitä, miten viranomaiset lakia noudattavat.”

  Tämä loistava blogi on onnistunut kokoamaan ihmisiä yhteen – saman asian äärelle.

  Rahantuhlailussa kysymyksenä on, kuka osaisi laatia juridisesti pätevän kansalaisaloitteen, aiheena yritystuet?

  Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan suorat yritystuet ovat miljardi euroa ja verotuet kolme miljardia euroa, ja valtiovaraministeriön mukaan yritysten verotuet ovat jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa.

  Näinä aikoina voisi kyseinen kansalaisaloite saada myös taatun rajanylityksen ennätysajassa ja saisimme varmasti luotua sopivan somekampanjapössiksen aiheen tiimoilta. Blogistit toki varmasti kailottaisivat omalta osaltaan asiaa.

  Yritystukien hyötyjä on erittäin vaikea mitata. Niitä pidetään tehottomina, ja pahimmillaan ne voivat olla jopa haitallisia. Tuet voivat sotkea markkinoiden toimintaa.

  Tutkijoiden mukaan yritystukien rakenne on ison remontin tarpeessa, koska osa tuista on vääränlaisia ja kohdennettu väärin.

  Esimerkiksi energiatuet, päästötuet sekä suorat yritystuet johtaisivat jo romukoppaan.

  Valtioneuvosto asettu syksyllä työryhmän, jonka tehtävänä on laatia tiekartta yritystukien uudistamiseksi. Joulukuussa 2017 ilmoitettiin, että Yritys­tukityöryhmä ei julkistakaan väliraporttia, vaan julkisuuteen annetaan ryhmän käytössä olleet aineistot – kun joku vaan osaa ne kaivaa verkkopalvelun uumenista.

  Tatadaaaaaaaa – Pantattu loppuraportti on tässä;
  http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79863/TEMrap_22_2017_verkkojulkaisu.pdf

  Tarjotaan lisämotivaatiota kansalaisaloitteen avulla päättäjille tehdä oikeita valintoja yritystukien karsimisessa?

  Päästökauppaan saa nopean katasuksen tästä
  https://www.hs.fi/talous/art-2000005558693.html

  Kansalaiset aktivoidutaan yhdessä – Jatketaan tällä samalla fiiliksellä!

 26. Timo Harju

  Ymmärrän, että kaikenlainen yliluonnollinen kiehtoo, mutta Jumalan osuutta tapaukseen ei kannata korostaa. Vai pitäisikö todeta, että kuolema oli Jumalan aiheuttama erittäin epäilyttävissä olosuhteissa?

  Lähempänä arkea ja elämän raadollisuutta on tämä neljän ministerin aivoriihen ohje Migrille: ” Selvitetään, onko pakkokeinojen käyttöä ohjaavan suhteellisuusperiaatteen asettamissa rajoissa mahdollista säätää ulkomaalaisrikkomuksen selvittämisessä käytettäväksi sellaisia pakkokeinoja, jotka eivät nykyään ole käytettävissä ”

  Siis keksikää ”pakkokeinoja, jotka nykyään eivät ole käytettävissä”. Venyttäkää laki äärimmilleen ja toimikaa sen mukaan mitä keksitte.

  Kamala lause toimintaohjeeksi valtion virastolle. Sen takana olevat ihmiset, Rehula, Risikko, Lindström ja sellainen ajattelun Atlas kuin Mattila eivät tietysti ole vastuussa mistään. Pienen persunokareen äänet kun tarvittiin pitämään pystyssä hallitusta ja siksi ministeriryhmään kuuluikin alan kaksi kotimaista huippua asiantuntijapuolueesta.

 27. Sauli

  Voin nyt toki olla raskaasti väärässä joten sori siitä etukäteen. Mutta olisiko nyt käynyt niin, että meillä käytiin tässä, ei niin kovin kauaa sitten kauppaa ihmisoikeuksilla. Persut saivat läpi lakialoitteensa koskien turvapaikanhakijoiden pikapalautuksia ja heikennyksiä heidän oikeusturvaansa. Vastalahjaksi Kokoomus ja Keskusta saivat sotensa ja yhtiöittämishankkeensa joihin persut eivät puuttuneet.

  Suomalaisille on helppo myydä mikä tahansa ”keskitysleiri” jos vain viitataan valtionvelkaan ja rahaan yleensä. Keskustelupalstojen vakiovastaus on, ettei tänne pidä ottaa ketään elätettäväksi siksi ei muuta kuin pois maasta vaikka sitten kuolemaan. Ja kyllä, myös natsit toimivat erittäin rationaalisesti ja kustannustehokkaasti mitä kuolemaan tulee. Siinä se taas tuli, natsikortti.

  • Timo Harju

   Et ollut väärässä, kuten varmasti tiedätkin. Tämähän se päätöksentekokuvio on aivan perinteisesti. Nyt vain sattui tavallista vakavampia päätöksiä ja päättäjinä ihmisiä, joiden läpi voitiin tehdä yhteiskuntaa suuresti muokkaavia asioita ilman että he parhaalla tahdollakaan olisivat kyenneet päätöksiin vaikuttamaan. Paikka, vakanssi, palkka ja asema olivat sellaisia, että ne sattuivat heidän elämäänsä vain tämän yhden kerran.

   Tämä näihin päätöksiin vaikuttaa. Kädet ristissä eteenpäin 🙂

 28. Jussi Parviainen

  Stalin kuuluu sanoneen, että politiikan syvin olemus on väkivalta. Mitempä eriarvoista yhteiskuntaa muuten pystyisikään ylläpitämään!

 29. Olavi Lehtonen

  Hallitus lakeijoineen pesee kätensä kuin muinainen Pilatus ja pikku Barabbaat ovat vapaita jatkamaan toimiaan mm. ahneutta, epäoikeudenmukaisuutta, väkivaltaa ja muita erityistä aktiivisuutta vaativien puuhiensa parissa.

 30. Jarkko

  ”Jos joku saa nyt päähänsä tulla puhumaan turvapaikanhakijoiden tekemistä henkirikoksista, niin unohtakaa se ajatus. Ellette sitten halua elää Mooseksen ja Hammurabin lain mukaan kostoyhteiskunnassa, jossa yhden tekemä rikos kostetaan siihen viattomalle sivulliselle. Siinä tapauksessa teihin itseenne voidaan kohdistaa kosto mistä tahansa suomalaisen tekemästä rikoksesta.”

  Työttömyydessähän tämä pätee jos yhdenkin työttömän epäillään tai havaitaan olevan laiska saa rangaistuksia kohdistaa kaikkiin työttömiin. Myös vakavat terveysongelmat voidaan rinnastaa laiskuudeksi ja oikeuttaa sillä kaikkien työttömien rankaiseminen.

  Kiusaajathan usein tietävät, että ei sairas enää jaksa puolustautua ja kun huutaa kovempaa kuin sairas laiskuudesta jää se selityksenä ”totuudeksi” ei siis vaikkapa terveydellinen syy.

 31. Niilo

  Onkohan tietyissä osissa somea ilakoitu paljonkin ja korkattu shampanjapulloja tämän tapauksen johdosta? Tyyliin ”hyvä alku, yksi terroristi vähemmän, mutta lisää tarvitaan”. Itse en ole kovinkaan someaktiivi enkä pyöri varsinkaan änkyröitten ja rasistien porukoissa, joten en tiedä. Mutta voin uskoa ja kuvitella että todella oksettavaa sontaa on suollettu äidin pikku liisipettereiden taholta.

  • Mirjami Virtanen

   On, eräillä facebook-sivuilla. Ihmishenki ei ole heille minkään arvoinen. Keskustelu on ollut hyvin vilkasta, se, että eräs puhelin Narinkkatorilla lensi lumihankeen ja kastui, kuivuttuaan toimi, on jo sekin vahvana perusteena. ”Ne ovat väkivaltaisia-” Tai Turku. Jos olisi mahdollisuus, olisin Hyvinkäästä muistuttanut, mutta hehän myös nyt ”Narinkkatorin jälkeen” ovat olleet sitä mieltä, että Hyvinkäällä oli kohderyhmä oikea, poliisit. Yleinen teema: taas Yle vinkuu ja Rasmukset ja Refugeenit.

 32. Papi

  Aktiivimallia puolustava mielipide julkaistaan nykyään nimettömänä, asia niin arkaluontoinen.

  https://www.ess.fi/Mielipide/art2437122

  Tietysti herättää kysymyksiä, onko tilanne oikeasti todellinen, vai onko kirjoitus valetta.
  Faktoja ei voi tarkistaa mitenkään, lähdesuoja katsos. Mutta ehkäpä viisaat lukijat voivat
  rivien välistä tulkita, miten asia todella on. Onhan näitä nähty jo viime syksyn aikana mm
  iltapäivälehdissä, sossutatut jne jne.

  • Equalizer

   ”Lehdessä kerrottiin, että Tanskassa työtön voi saada 2 400 euroa kuussa olemalla aktiivinen. Voin todistaa, että tämä onnistuu hyvin myös Suomessa.”

   Minulle ainakin jäi mysteeriksi, että miten tuo em. mielipidekirjoittaja sen sitten todisti…ja onko ihminen sitten enää edes työtön, jos hän tienaa 2400€ kuussa…?

 33. Rintsu

  Tuhatpäisessä laumassa on aina muutama musta lammas.
  Kaikki tietää Arskan joka ei ole mikään kullanmuru ja jolla on uskomaton taito hankkiutua ongelmiin viimeistään nakkikioskilla. Yhteiskunta ei voi asialle oikeastaan mitään.
  Mutta yhteiskunta ei saa sortua siihen, että nakkikiskarähinästä tuomitaan elinkautiseen. Että Arska oppisi.
  Putkaan kuljetettaessakaan Arskaa ei tarvitse pamputtaa varmuuden vuoksi yhtään. Arska on Arska eikä muuksi muutu kunnes kohtaa voittajansa tai tulee uskoon.

  Viranomaisvastuu on sitä, että yhteiskunta tarvittaessa käyttää voimaa ja valtaa, mutta ei mielivaltaa.

  Ranskalaisen tuomioistuimen päätös ei varsinaisesti ottanut kantaa yksittäisen turvapaikkahakemuksen kohtaloon. Mutta otti todella vahvasti kantaa siihen, että suomessa turvapaikkahakemuksia ei osata käsitellä oikeudenmukaisesti.

  Kuolleesta miehestä en tiedä mitään. On mahdollista, että hän oli paikallinen Arska joka nyt vaan kohtasi voittajansa. Mutta on myös mahdollista, että hakemustaan ei käsitelty kunnolla.

  Minä en syytä ketään mutta jos järjestelmässä on systemaattinen vika tai asennevamma niin onhan se nyt piru vie korjattava.
  Mitä en totisesti toivota tänne tervetulleiksi kaikkia tänne pyrkiviä. Esim. Elopia oli turha päästää maahan. Nokian olisi saanut nurin kuka tahansa muukin.

  Mutta jos ja kun itse törttöilen niin tahdon luottaa siihen, että viranomaiset ja oikeuslaitos kohtelevat minua ihmisenä. Se on kumminkin oikeusvaltion periaate josta ei tosiaankaan kannata alkaa lipsumaan.

 34. Saku Timonen

  Tämän jutun kommentointi sulkeutuu. Poistamistani kommenteista lyhyt yhteenveto:

  Jotkus iloitsevat avoimesti tapahtuneesta. Vielä useammat korostavat sitä, että asia ei kuulu meille, emme voi tietää mitä on tapahtunut, kuka surmasi miehen Irakissa ja miksi. Pitää odottaa, että Irakin poliisi selvittää asian. Kaikkeín eniten on niitä, jotka puhuvat tilastollisesta todennäköisyydestä silloin, kun on kyse ihmiselämästä. Kuka tahansa voi joutua surmatuksi ihan tilastollisen todennäköisyyden mukaan, ja Irakissa todennäköisyys nyt sattuu olemaan suuri. Siihen ovat syyttömiä poliitikomme, Migri ja muut lain soveltajat.

  En ihmettele yhtään miksi keskitysleirien polttuunit saivat toimia asutuksen lähellä kenenkään huomaamatta mitään.Juutalaisen joutuminen polttouuniin sattui olemaan tilastollisesti hyvin todennäköistä.

Kommentoi »

Comments are closed