Köyhän asialla

Kun hallituksen muodostavat oikeistopuoleet huolestuvat köyhyydestä, niin silloin tietää vaalien lähestyvän. Syksyllä pidettäneen maakuntavaalit, joissa valitut maakuntapäättäjät pääsevät tekemään juuri sitä mitä valtio käskee juuri sillä rahalla, jonka valtio antaa enemmän tai vähemmän korvamerkittynä. Ensi keväänä onkin sitten eduskuntavaalit.

Avauksen teki Petteri Orpo eilen vaatimalla brittimallin mukaista sosialiturvaa. Avaus ei ole mitenkään yllättävä, sillä jo kolme viikkoa sitten OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi kävi paikalle tilattuna esittämässä samaa. Ihan samaa esitti myös hallituksen asettama eriarvoisuustyöryhmä viime keskiviikkona antamassaan loppuraportissa. Sosiaaliturvan uudistamisen linjauksesta on siis päätetty jo, ja nyt se on vain syötettävä kansalle.

Kun syöttäjänä on hallitus, joka on leikannut köyhiltä, sairailta ja eläkeläisiltä ja antanut rahat suurituloisten veronkevennyksiin ja turhiin yritystukiin, niin sosiaaliturvan uudistaminen ei tietenkään saa maksaa mitään. Poliitikan kielellä sen on oltava kustannusneutraali. Tämä tarkoittaa sitä, että leikataan lisää niiltä, joilta on ennenkin leikattu, kuten vaikka pienituloisilta eläkeläisiltä.

Työttömiltä leikataan ilman muuta, sillä se sujuu entiseen tapaan sopivan propagandan avulla. Tasan vuosi sitten kirjoitin työttömyysturvan aktiivimalli ykkösen ja kakkosen lähtölaukauksesta. Heti rupesi löytymään suunnilleen päivittäin laiskoja työttömiä, jotka rehvastelivat laiskuudellaan ja runsailla tuillaan. Samoin löytyi nimettömiä yrittäjiä, jotka valittivat työvoiman saamisen mahdottomuutta liian hyvien tukien takia.

Tämä linja säilyi aina aktiivimallin eduskuntakäsittelyyn asti, joka sekin sivuutettiin vähin äänin. Media keskittyi samaan aikaan päätettävänä olevaan alkoholilakiin aina edullisimman olutpullon hintaa myöten. Vasta kun aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi nopeasti yli 150 000 nimeä, media huomasi veikanneensa väärää hevosta. Kansalaisia kiinnosti sittenkin enemmän aktiivimalli kuin kaljakeskustelu.

Palataanpa siihen köyhyyskeskusteluun ja sosiaalituksen yhdistämiseen brittimallin mukaisesti. Jos tämä hallitus ennättäisi asiasta päättää, niin malli kopioitaisiin takuulla kaikkine virheineen. Jos englannin kieli sujuu, niin kannattaa lukea aiheesta vaikka täältä ja täältä.

Onneksi tämä hallitus ei asiaa ennätä päättää, vaan ainoastaaan aloittaa jonkinlaisen kokeilun. Toivottavasti sitä kokeilua ei vesitetä samalla tavalla kuin perustulokokeilu, jonka lopputulos oli etukäteen tiedossa. Meidän ei ole mikään pakko rakentaa luokkayhteiskuntaa britannian malliin, vaan voimme tehdä ihan oman tukien yhdistämisen mallin. Siihen löytyy eväitä suurimmilta oppositiopuolueilta, mutta niiden mallit maksavat jotain.

Ja sehän on Sipilän hallitukselle kauhistus. Ei tässä maassa sentään köyhille rahaa anneta. Mutta ennen vaaleja voidaan teeskennellä köyhän asialla olemista.

Kommentit (50)
 1. Jonis Lusis
  25.3.2018, 12:49

  Leivotaan nyt pakkopullaa kun uuni on vielä lämmin. Onhan meillä parhaat kokit keittiössä.

  Orpolla esikuntineen on suuri varmuus Kokoomuksen pääministeriydestä. Muuten ei voi selittää uusia avauksia
  sosiaaliturvan uudistamisista. Huomioiden ,että juuri on saatu voimaan aktiivimalli josta ilmeisesti pukkaa
  vielä jatko-osaa. Ylimielisyys kansaa kohtaan on niin voimakasta, ettei mitään seurantajaksoa sen todellisista
  vaikutuksista edes tarvita, kun jo uutta tarjotaan. Yhteensovittaminen tulee aikanaan olemaan hyvin vaikeaa.

  Mikä ihmeen kiire? Ei päätöksiä tehdä puolueille vaan kansalle!

  1. Päätöksiä tehdään suurpääomalle koska päättäjien tahto on suurpääoman taskussa.
   Siis sen saman, kenen rahojen avulla päättäjät pääsivät valtaan.
   “Follow the money!”

 2. Sirpa Hyttinen
  25.3.2018, 13:12

  Näitä “hallitus köyhien asialla” -ulotuloja jo odotinkin ja lisää on tulossa kun vaalit lähestyy. Puheet on puheita mutta teot ratkaisee ja hallituspuolueiden teot on kansa nyt nähnyt.

Kommentointi suljettu.