Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun hallinto mokaa

Suomen perustuslain mukaan oikeusvaltiolla tarkoitetaan lainalaisuutta, kaiken vallankäytön sitomista lakiin. Maa on lailla rakennettava, kuten joku suomalainen valtioviisas on aikoinaan sanonut. Tämä viisaus on kadonnut, tai oikeammin se on häivytetty näkyvistä. Kun ihan selkeä hallinnon laittomuus paljastuu, niin päättäjät ja viranomaiset jatkavat asian vierestä puhumista ikään kuin ei olisi tapahtunut mitään kummallista. Itse laittomuuteen ei puututa, vaan se saa jatkua kaikessa rauhassa.

Otetaanpa muutamia esimerkkejä. Työttömyysturvan aktiivimalli hyväksyttiin, vaikka perustuslakivaliokunta näki sen olevan ”perustuslain suhteen ongelmallinen”. Kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia rikotaan suunnilleen maamme jokaisessa kunnassa ohjaamalla siihen täysin terveitä ja työkykyisiä työttömiä. Aktiivimalli ja kuntouttava työtoiminta yhdessä muodostavat ihan uuden laittomuuden, kuten kerroin viime tostaina.

Tämä asia ei kiinnosta päättäjiä eikä valvontaviranomaisia.

Pohjois-Karjalassa toimivan maakunnallisen Siun soten eläkkeelle jäävä toimaluejohtaja kertoo päivän Karjalaisessa kuntayhtymän ajautumisesta ikävään pattitilanteeseen. Kaikki tietävät, että tiukka raamibudjetti ei riitä, mutta asialle ei voi tehdä mitään. Kuntayhtymän osakaskunnat ovat omistajaohjauksella määritelleet talouden raamit yhtymän valtuustoa sitovasti.

Kerroin kesäkuussa, että kuntayhtymän perussopimus on perustuslain ja kuntalain vastainen. Rahoitusta ei saa etukäteen määrätä valtuustoa sitovasti, ja kaikken vähiten siitä saa määrätä omistajaohjausryhmä, jota laki ei edes tunne. Pattitilanne on aiheutettu ihan itse vastoin lakia olevalla sopimuksella ja päätöksillä. Tämä asia ei tunnu kiinnostavan kuntien ja Siun soten päättäjiä.

Kela-korvattavien taksikyytien välittäminen kilpailutettiin siten, että myös Kelalle kuuluva virkavastuu siirtyi kilpailutuksen voittajille. Tästä kerroin viime keskiviikkona. Kilpailutuksen seurauksena asiakkaat odottelevat kyytejä turhaan, ja Kela vetäytyy kaikesta vastuusta. Kilpailutuksen seurauksena taksiautoilijat yritetään pakottaa noudattamaan kohtuuttomia sopimusehtoja, kuten käy ilmi tästä Taloussanomien uutisesta.

Virkavastuuta ei voi siirtää yksityisille yrityksille ja kohtuuttomat sopimusehdot ovat vastoin lakia. Tämä asia ei näytä kiinnostavan päättäjiämme, ja Kelaa se kiinnostaa kaikkein vähiten.

Laki on tunnetusti kuin hämähäkinverkko, johon hyttyset takertuvat, mutta josta kimalaiset lentävät läpi. Tämä koskee rikoslakia. Hallinnollinen lainsäädäntö on sellainen verkko, jonka hallinto itse on kutonut ja johon se ei tietenkään itse takerru. Sen sijaan siihen takertuvat yksittäiset kansalaiset, jotka usein ihan oikeutetusti epäilevät hallinnon olevan tarkoitettu estämään kansalaisia saamasta heille laissa säädettyjä oikeuksia ja etuuksia.

Kun hallinto jossain vaiheessa joutuu myöntämään virheensä, niin siitä seuraa vain virheiden korjaaminen. Hallintolainsäädännön rikkominen on kriminalisoitua vain silloin, kun se täyttää virkarikoksen tunnusmerkistön. Tyhmyys ja osaamattomuus ei ole rikollista, joten hallinto voi jatkaa virheiden korjaamista pahimmassa tapauksessa uusilla virheillä.

Virallisen totuuden mukaan meillä on maailman paras virkamieskunta, joka noudattaa lakeja eikä tee virheitä. Tämä on useimmiten ihan totta silloin, kun puhutaan suorittavan portaan virkamiehistä. He tekevät työtään tunnollisesti ja saavat helposti nuhteet virheellisestä menettelystä. Kun munaukset tehdään tarpeeksi korkealla eli poliittisella tasolla, niin virheitä ei koskaan edes myönnetä.

Kommentit (52)

 1. Tore A

  Se suomalainen valtioviisas on kyllä lainannut Ruotsin kuningasta Kaarle XV:ta, jonka tunnuslause oli ”Land skall med lag byggas”. Ja tämä taas otettu vanhoista maakuntalaeista.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Land_skall_med_lag_byggas

  • Jarkko

   Tärkeä pointti.

   • Tore A

    Siinä mielessä kyllä on, että hirvittää miten nykyinen hallituksemme on täysin piittaamatta periaatteesta joka tiedettiin jo keskiajalla.

  • sakutimonen

   Kiitos, jotain tämänsuuntaista olinkin muistelevinani, mutta olin liian laiska etsimään.

   • Tore A

    Ole hyvä vain, ajattelin hieman täydentää… Blogisi lukeminen on muuten aina päivän paras hetki, odotan joka aamu innolla! 🙂

    • Kimmo Paaso

     Täysin samaa mieltä Timosen blogista. Vaikka monesti kyllä vituttaa lukea kaikista vääryyksistä, mitä tehdään, ja miten ne jätetään täysin ilman seuraamuksia. Mutta mieluummin luen ikävistäkin tosiasioista, kuin juorulehtien roskaa. Ja juorulehtiin lasken iltalehdetkin.

     • Maija Aho

      Sekä tätä nykyä Hesarikin.

 2. Antonio

  Kiitos erinomaisesta yhteenvedosta!
  Toivottavasti kansanedustajat ja sanomalehtien toimittajat lukevat!

 3. Olavi Moilanen

  Erinomainen kirjoitus nykyisestä pelleilystä, jota johtaa Sipilän surkea hallitus. Tyhmä ja osaamaton saa olla,
  mutta kun se on tahallista ja tarkoituksen hakuista, niin voidaan sitä pittää rikollisena. Tavallinen ihminen kärssii
  omasta tyhmyydestään ja osamattomuudesta yleensä koko ruumiillaan.
  Aurinkoista sunnuntaipäivän jatkoa!

 4. Seppo Juhani

  Painavaa tekstiä. Taitamattomuudesta ja huolimattomuudesta tehdyt virkavirheet ovat rangaistavia. Tätä ei kutenkaan noudateta. Mitä korkeammalla tasolla virkavirheet tehdään, sitä helpommin niitä katsotaan läpi sormien. Soteuudistus on tästä pahin esimerkki.

  • Nimetön

   Ei rikkaat taivaaseen pääse sen paremmin kuin köyhätkään.

 5. Sauli

  Ei sotesota yhtä miestä kaipaa, hallituksen ideologia vertautuu sodan sääntöihin. Sodassa ison päämäärän takia voidaan ja on jopa suositeltavaa uhrata yksi tai sata miestä. Aika usein oli vain niin, että tuo päämäärä saattoi olla merkityksetön lato tai kukkula jonka rinteille jäi kymmenien miesten nuoruus ja elämä.

  Vähän sama sotessa ja aktiivimalleissa. Nähdyn ja kuullun perusteella voisi ministerien puheet tulkita alkuvaiheen ongelmiksi eikä sivullisten uhrien olemassaoloa edes viitsitä kieltää. Se nyt vaan on niin että rapatessa roiskuu, mutta lopputuloksen takia tässä näitä uudistuksia tehdään. Jossain kaukana häämöttää uusi uljas Suursuomi, jossa kaikilla tai lähes kaikilla on olo auvoisaa ja rikasta.

  Ihan kiva ja ymmärrettävä näkökulma jos sitä katselee turvassa komentokeskuksessa. Meillä miinanpolkijoilla on hiukan eri näkemys, sillä me olemme niitä joihin miina kopsahtaa. Me maksamme kenraalien virheet niin sotasodassa kuin sotesodassa. Ja voin vakuuttaa, että olo ei tunnu mitenkään kovin luottavaiselta aktiivimallin laukoessa tulta munille. Sodassa syntyy aina uhreja ja käsi pystyyn, kuka haluaa palata sodasta mitali kaulassa ja jalka kainalossa, ei minua ainakaan.

  Kun kaikki muu pettää ympärillä on kaksi asiaa mihin tarttua lait ja jumala. Jumalan apu on sekin varattu vain tietyn lahkon edustajille ja lait alkavat päivä päivältä vaikuttaa vahvempien laeilta. Päätän raportin itärintamalta täältä tähän, haist.. pask… koko valtiovalta.

  • mark

   Luodit ja kunniamerkit osuvat aina syyttömiin ja rahat syyllisiin.

   • Nimetön

    Varhain varis suvea laulaa, ehtoolla pakana pakkasta.

 6. Petteri

  Niin ja eikös siinäkin jotain lakeja säädöksiä yritetty rikkoa, kun valiokuntia yritettiin painostaa ja aikatauluttaa sotelausuntoihin. Kesken loman olisi pitänyt töihin tulla. Ja nyt vielä kehdataan itkeä kun eivät tanssineet hallituksen pillin mukaan..

 7. Vesa

  Kelan kyytejä ostava on sysännyt vastuun tilausvälitysyhtiöille, mutta on silti luonut järjestelmän, jossa kelakyydin kilometrihinta poikkeaa alueittain. Joku väitti, että eroa voi olla jopa yli puoli euroa. Jos tällainen pitää paikkansa, voisi tämä ostohenkilö kertoa hinnat julkisesti sekä perustella, miksi pirkanmaalaisen kyyti on kalliimpaa kuin jonkun muun alueen.

 8. Musti

  Moro
  Hallinnon toimimattomuudesta kannattaa tehdä hallintokanteluita.

 9. -K.

  Uusin Aku Ankkakin tämän tietää:
  https://i.imgur.com/D2Up298.png

 10. M.M.X.X.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005736005.html

  ..”yksittäiset kansalaiset, jotka usein ihan oikeutetusti epäilevät hallinnon olevan tarkoitettu estämään kansalaisia saamasta heille laissa säädettyjä oikeuksia ja etuuksia.” kirjoittaa blogisti.

  No, mitäs sanotte yksittäisestä v 2003 asti työttömänä olleesta toimeentulotuensaajasta joka ei pidä leipäjonja tarpeellisina, jonka mielestä maksuvaikeuksista voi syyttää vain itseään ja joka elää elämänsä parasta aikaa työttömänä toimeentulotuella. Tämä henkilö suoltaa esimerkkejä siitä kuinka pärjätä mainiosti.

  Esimerkit ja kirjoitus ovat Iltasanomien ja Kirkon diakonia rahaston Yhteisvastuukeräyksen kirjoituskilpailusta ja sai kunniamaininnan. Voisiko tästä päätellä Kirkon poliittisen kannan? Kyllä voisi.

  Koska Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa – ehkä leipäjonojen tarve katsotaan todellisuutta pienemmäksi.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005726405.html

  Ainakin kokoomuslainen Kirkon diakoniajohtaja M. Helin haluaa mullistaa passivoivat leipäjonokäytännöt ja haluaa jonottajat rekisteriin. Olisko nyt politiikka tunkeutunut voimallisesti myös puolueettomaksi miellettyyn avustustoimintaan. Ehkä tästäkin köyhien auttamisesta vielä kumpuaa hyvä bisnes.

  Vaikuttaa myös siltä että esim Hurstin Valinnan työ ei sovellu yhteistoimintaan ja jonothan halutaan piiloon.

  http://talentia.e-julkaisu.com/2018/5/docs/talentia518.pdf
  s.16 vastaargumentteja
  ”Laihiala kysyy myös, mitä tarkoittavatosallisuus ja osallistaminen, joista puhutaan ruoka-avun yhteydessä.– Tutkimuksessa osallisuus tarkoittaa sitä, että kansalainen voi vaikuttaa omiinasioihinsa yhteiskunnassa. ”

  • stunned

   Ennen olisi sanottu luokkapetturiksi, mutta nykyään fake news.

   Goebbels ei ihmettelisi yhtään, että propaganda toimii.

   • M.M.X.X.

    Joo, mahdollisesti propagandaa, mutta se ei ole kommentini kärki.

    Hämmästyttävää kuinka nopeasti on saatu yleinen hyväksyntä sille että leipäjonottajat täytyy rekisteröidä. Ainakaan asiasta ei ole ollut suurempaa julkista keskustelua. Perustelut rekisteröinnille ovat vähintäänkin epämääräisiä.

    Tämän blogin aiheena on mm oikeusvaltion lainmukaisuus eli kaiken vallankäytön sitominen lakiin. ”Tämä viisaus on kadonnut, tai oikeammin se on häivytetty näkyvistä.”

    Jotain tästäkin suunnitelmasta on häivytetty näkyvistä:

    Jännä että yhtäkkiä ilmenee vaade leipäjonottajien rekisteröintiin, osallistamiseen ja palvelujensaannin kartoittamiseen ym. tämä jos mikään on vallankäyttöä ja ennenmuuta kontrollin lisäämistä. Jotta saa ruokakassin sinun on avattava koko elämäsi jollekin tuntemattomalle. Missä asiasta on päätetty ? Ja mikä taho on vaatimusten takana ?

    Vaikuttaisi siltä että muutama paikallishallinnon edustaja ja voimallisimmin Kirkko diakoniajohtajan peesissä vievät hanketta eteenpäin.

    Suunnitelma vaikuttaa leipäjonoja huomattavasti kalliimmalta ja työvoimavaltaiselta. Kysymys kuluu kuka sen maksaa, mistä työvoima ja kuka rekisteristä vastaa ja miten tätä tietoa käytetään ?

    Mielenkintoista miten nopeasti valtatyhjiö täyttyy ja kuinka vahat toimijat syrjäytetään kun toimeen ryhdytään.

    • stunned

     Ensimmäinen askel holokaustissa oli juutalaisten rekisteröinti. Samoin rekisteröitiin asoziaalit, työttömät, joita myös työnvieroksujiksi haukuttiin. Sitten leiritetään.

     ”Propaganda” oli Goebbelsin aikaan vielä virallinen termi ilman kielteistä sivumerkitystä. Nykyään Goebbels puhuisi mainostamisesta. Ihmisille on saatu myytyä elämäntapa ja ideologia. Nykyään olisi tietoa saatavilla rajattomasti. Haavekuvamaailma on houkuttelevampi.

    • Ulla Vehaluoto

     Hallinto, joka on kansaa vastaan, täytyy kansan kumota.

    • Raija

     Sellaiset rekisterit on laittomia ja jos todella kirkko ajaa avunsaajien ja hakijoiden rekisteröimistä eroan kirkosta heti kun asia varmistuu.

  • Emma

   Mun lemppari tuossa jutussa oli ehdottomasti kohta, missä perusteltiin tätä uudistusta sillä ettei nykykäytännössä ole toimijuutta ja KUNNIANHIMOA. Nyt oli meinaan jo aika uutta. Eipä ole tullut mieleen, että arkinen kaupassakäynti saadakseen ruokaa suuhun, on/pitäisi olla jotenkin kunnianhimoista. Minä ainakin haluan vain syödä ruokani miettimättä sitäkin jonain suorituskeskeisenä työnä.

   On tosiaan aika uskomatonta miten helposti ihmiset näyttävät ostavan tuon rekisteröinnin ihanuuden. Ihan äkkiseltään itselle tulee ainakin mieleen sen olevan luultavasti taas yhdenlaimen loukku; sinua haastatellaan henkilökohtaisista asioista kattaen tulot, jotka oikeasti eivät millään tavalla tälle haastattelijalle kuuluisi. Hänellä onkin sitten valta evätä ruoka-avustus jopa mielivaltaisesti. Ovatko he kenties laskeneet maximitulot, jotka avunsaaja saa saada? Että kun tulot ylittävät 5e _heidän_ omissa laskelmissaan ei kassia tipu, olitpa kuinka näökäinen tahansa? Tuleeko edes eräs toinen laitos mieleen, jossa paukutellaan mielivaltaisia rangaistuksia ja toimijuusvelvoitteita…

   • Nimetön

    Köyhien auttaminen kuulostaa hyvältä. Rekisteri lähinnä arveluluonteiselta.

 11. Ulla Vehaluoto

  Silloin kun hallinto toimii kansaa vastaan, se ei toimi kansanvaltaisesti vaan kansanvastaisesti.

  Kansanvastainen hallinto on kumottava kansanvallalla.

  • Nimetön

   Miten sen nyt ottaa.. Henki mielen hyvinä, ruumis muiden vastuksina.

 12. Petri Sakkinen

  Mitä ”viralliseen totuuteen” tulee, en voi olla taas siteeraamatta Bertolt Brechtiä: Voi olla, että maassamme kaikki asiat eivät ole hyvin, mutta kukaan ei voi väittää etteikö propaganda olisi hyvää. Tarkoitettu maa oli nuori DDR.

  • stunned

   Maa, jossa kansan on nautittava hallituksen luottamusta. Suomi siis. Sipilä on pettynyt meihin, joten kansa pitää hajottaa ja valita uusi.

   –Die Lösung–
   Nach dem Aufstand des 17. Juni
   Ließ der Sekretär des Schriftstellerverbands
   In der Stalinallee Flugblätter verteilen
   Auf denen zu lesen war, daß das Volk
   Das Vertrauen der Regierung verscherzt habe
   Und es nur durch verdoppelte Arbeit
   zurückerobern könne. Wäre es da
   Nicht doch einfacher, die Regierung
   Löste das Volk auf und
   Wählte ein anderes?

   • Tore A

    Bertolt Brecht, otaksun?

   • Esa J.

    Otaksun, että lukijoiden joukossa on saksaa taitavia, mutta voisin yrittää kääntää tuon ”kirveellä” niitä varten, jotka eivät ole Deutschmeistereita:

    – Ratkaisu –
    Kesäkuun 17:nnen kansannousun jälkeen
    antoi kirjailijayhdistyksen sihteeri
    jakaa Stalinalleella lentolehtisiä,
    joista oli luettavissa, että kansa
    oli tehnyt hallituksen luottamuksesta vitsin
    ja että se voitaisiin saavuttaa takaisin vain
    kaksinkertaisesti työtä tekemällä. Eikö olisi
    yksinkertaisempaa, että hallitus
    lakkauttaisi kansan ja
    valitsisi toisen?

    Tämä siis saksaa itse opiskelleen kirveellä kääntämänä… Toivottavasti tuon sisältö tuli tarpeeksi selvästi esille.

    • Antonio

     Kiitos suomennoksesta! sipilät varmasti mielellään tekisivät väärinajattelijoista kepun karitsoja…
     palasieluisia heikki heikkisiä🤓
     Olisi sotekin mennyt jo ajat sitten läpi!

     • Nimetön

      Tulee mieleen minkä sanoin jo toiselle, ”Laillistettua laittomuutta”-sivulle, että vanhaa saa narrata, ei vaivaista.

 13. Tommi

  Ei aiheuta mitään toimintaa. Suomalaiset ovat lampaita jotka vaan ottavat vastaan kaiken paskan. Seuraavissa vaaleissa äänestetään kuitenkin aivan samoja naamoja. Pikku jupina somessa ainoastaan. Suomella on sellainen hallitus ja eduskunta kun me ansaitaan.

  • Arska

   kyllä vain, tämän palstan kaltaisia paimenia pitäisi olla enemmin lampaiden ja susien joukossa niin maa palaisi takaisin juurilleen eli Pohjoismaisen hyvinvointivaltion polulle missä tämä maa hetken olikin 80-luvun puolessa välissä, sen jälkeen 90-luvun lama vei yrittäjät sekä firmat. 1995-2005 aikoihin Nokian imussa maalla oli melkoista nousua mutta myös älytöntä hypeä ja Nokian romahdettua Elopin kynsissä (2010-2013) Jenkkien syliin alkoi taas uusi laskukausi häämöttää…no ehkä tuli laskua jo vähän aikaisemminkin.

   Vuoden 2008 USA:n finanssikriisi vei Suomen muuten entistäkin tukalampaan tilaan eli oltiin taantumassa lähes 10 vuotta. Ne vuodet ovat tehneet täällä valtavaa tuhoa ja muuttaneet olosuhteet duunareilla ja työttömillä jo aivan absurdeiksi juurikin vuokrafirmojen valtavana ryntäyksenä markkinoille ja työn arvostuksen romahduksena eli palkat ovat jotain kehitysmaa tasoa verrattuna maan kalleusluokkaan ja yritysten johtajien mielestä kaikki suorittavanportaan työt pitäisi tehdä lähes ilmaiseksi.

   Älyttömintä on se että kuvitellaan että tämä tila on joku uusi normaali missä palkanmaksu on yhteiskunnan tehtävä ja firma maksaa vain jotain pennosia sekä duunari on vain kuluerä eikä edes ihminen, sama työttömien kohdalla. Työttömät eivät ole hallituksen mielestä edes ihmisiä vaan rikollisia… no kansa ei hallitusta toisaalta pidä edes laillisena päätöksentekijänä vaan rikollisjoukkona ja Suomen oligarkkeina.

   Odottakaas kun alkaa uusi laskukausi ja raksat hiljenevät sekä ulkomaankauppa hyytyy totaalisesti kun lähes kaikki teollisuus on täällä jo myyty ulkomaisten pörssiyhtiöiden käsiin ja alkaa taas isojako (Suomessa halvinta irtisanoa EU:ssa) viimeistään 2020 luvulla. Kohta alkaa hätä niilläkin työttömiä soimaavilla duunareilla kun itse pääsevät/joutuvat aktiivimallin piiriin kun ”iki-työttömyys” kolahtaa omaan nilkkaan seuraavissa YT:ssä.

  • Ulla Vehaluoto

   Alistuminen aiheuttaa loogisesti vain alistetuksi joutumisen.

 14. Voi ainakin valittaa

  Tämän kulttuurin vuoksi on erityisen tärkeää olla EU:n jäsen. Länsivenäläinen hallintomallimme ei ole kansalaisten perusoikeuksien noudattamisessa mikään mallioppilas, joten parempi että on joku taho taikka elin missä pahimmat vääryydet voidaan käsitellä.

  • M.M.X.X.

   EIT:hen voi valittaa ihminen joka kokee, että viranomainen on loukannut hänen ihmisoikeuksiaan. Edellytyksenä käsittelylle on muun muassa se, että kaikki kotimaiset oikeuskeinot on käytetty.
   tilanne oli v 2009:
   Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on jakanut 15 viime vuoden aikana Suomelle enemmän tuomioita kuin kaikille muille Pohjoismaille yhteensä.
   Turun Sanomien mukaan Suomi on saanut 15 vuodessa 74 langettavaa päätöstä. Samaan aikaan Ruotsi on todettu syylliseksi 22 kertaa, Norja 19 kertaa, Tanska 9 kertaa ja Islanti 6 kertaa.
   Nykyisestä pohjoismaiden tilastosijasta Suomen osalta ei ole pahemmin otsikoitu.

 15. M.M.X.X.
  • M.M.X.X.

   Jokainen voi päätellä edellä esitetystä valittamisen tehokkuun oikeusturvakeinona.

 16. Jakke

  Surkea tilanne. Väkivallanteko ei ole hyväksyttävä tapa ratkaista kipeitä asioita, mutta olen aiemminkin aikakirjoihin merkkauttanut asioita tulevista väkivallanteoista mm. pakolaispolitiikan tapahtumista. Valitettavasti veikkaukseni maailman menosta ovat olleet oikean suuntaisia.
  Ja kuten Saku mainitsi, tyhmyys ja osaamattomuus eivät suoranaisesti ole paheita, mutta ylimielisyys, piittaamattomuus ja törkeällä tavalla toteutettu oman edun tavoittelu (sin ja kepu) ovat asioita, jotka ahdistunut ja sen myötä henkisesti häiriintynyt ihmispoloinen saattaa kokea henkilökohtaiseksi ahdisteluksi ja omissa jo osin harhaisissa ajatuksissaan alkaa etsiä syytä/syitä ahdingolleen ja saattaa sen löytää ehkäpä hallituksen jäsenistä, joka yksinkertaiseksi leimatun ja tulevasta piittaamattoman kansalaisen saa tekemään peruuttamattomia tyhmyyksiä……
  Aikoinaan Iiro Viinanen sai Vuorisen K-kaupassa Riihimäellä ainoastaan naisten käsilaukusta osuman, mutta uskoaksen nykypäivänä astalot saattavat olla erilaiset…….

  • SERGEY

   Kyllä se on hyväksyttävä tapa jos todellakaan ei muu auta. Mutta se pitää sitten lopettaa kun asiat on selvitetty. Tässä menee useimmiten pieleen. Sitä jatketaan kun huomataan että se toimii, ja aletaan ajamaan omaa asiaa. Ihminen on ratkonut väkivalloin kaikki tärkeimmät asiansa viimeiset 200000 vuotta. Vasta muutama kymmenen vuotta ollaan yritetty ratkoa asiat puhumalla. Eikä se toimi.

   • Nimetön

    Sikäli kun väkivalta-termi alunperin viittaisi vain kanssaelämiseen, ja joka vain olisi sen ohella kömpelöidessä saattanut johtaa siitä harmillisen käsityksen luomiseen, joka ei enää vastaisi sen alkuperäistä merkitystä, siitähän (sen alkuperäisessä merkityksessä) juuri olisi tarve.

 17. Ramses

  Mistähän johtuu, että hallituksen tempoilut, valheet ja väärinkäytökset kansalaisia ja perustuslakia kohtaan eivät kiinnosta istuvaa presidenttiä? Sauli Niinistö on koulutukseltaaan lakimies ja kokemusvuosia eri politiikan tehtävissä riittää vaikka muille jaettavaksi.

  Tultuaan valituksi eduskunnan puhemieheksi hän lähes ensitöikseen ilmaisi halunsa ja tahtonsa esiintyä kansakunnan unilukkarina. Hän halusi pitää yllä keskustelua yhteisistä asioista ja tehdä niistä omia aloitteita.
  En ole havainnut, että hän, tultuaan valituksi presidentiksi, olisi ilmoittanut lopettavansa moisen sivutoimen, unilukkariuden. Päinvastoin, jo ensimmäisissä haastatteluissaan Niinistö lupautui jatkamaan aloitteellisuuttaan presidentin toimen edellyttämien rajoitteiden puitteissa.

  On ihmisiä, jotka toivovat, ettei presidentti puutu sisäpolitiikkaan. Mutta on paljon myös niitä, jotka nimenomaisesti haluaisivat kuulla presidentin käsityksiä valllitsevasta maan tilasta. Tälläkin palstalla on moneen otteeseen viitattu, että kun hallitus tekee päätöksiä vastoin perustuslakia tai kansalaisten yhdenvertaisuutta ja vielä äänestyttää eduskunnassa ne voimaan, presidentillä ei – edes lakimiehenä – ole mitään sanottavaa tilanteesta.

  Suotakoon Niinistölle soittelut Luontoiltaan, hellyttävät perhehaastattelut iltapäivälehdille ja muut imagoaan ruokkivat temput. Kansa kuitenkin kaipaisi maan Isän otetta, sitä Unilukkaria.

  • Rintsu

   Unilukkari olisi tarpeen.
   Ei ny mikään Kekkonen ajalta jolloin presidentit olivat Kekkosia.

   Mutta joku joka puoluekannasta riippumatta edes hieman vahtii mitä maassa tapahtuu.

   Nyt tapahtuvaa ei kukaan järjissään oleva voi tai kehtaa katsella.

 18. Margareta Blåfield

  Kuulin vuosia sitten radiosta Lapin yliopiston juridiikan professorin luennoivan sumeasta juridiikasta. Ennen olen vain ”kuullut sumeasta logiikasta” tieteellisenä tutkimusalana.
  Kerran menin järjestyksenvalvoijan kurssille kun yhdistys tarvitsi koulutettuja siihen tehtävään. Kurssia piti paikallisen poliisipiirin apulaisjohtaja, juristi. Hän selitti, että pykälät ovat kuin veteen piirretty viiva. Olin eri mieltä; lakipykälien pitää olla mahdollisimman selkeitä, ei tulkinnanvaraisia.
  Selvisin tentistä nippa nappa ruksaamalla valittavat vaihtoehdot ns. maalaisjärkeä käyttäen.
  Se oli silloin , nykyisyn juridiikka liikkuu jo varsin sameissa vesissä . Venyykin pureskelijan mielihalujen mukaan.

 19. Rintsu

  Sumea logiikkahan on ihan oikeaa tiedettä jossa sattuman mahdollisuus otetaan huomioon.

  Sumea juridiikka taas on kotoisin yhdysvaltalaisista televisiosarjoista joissa lakimiehen tehtävä ei ole turvata asianmukaista tuomiota vaan saada syyllinen vapaaksi tai syyttömälle elinkautinen.

  • mark

   Minä tykkäsin amerikkalaisista sairaalasarjoista joita TV esitti useampiakin päällekkäin. Kuoleman kielissä oleva potilas parannettiin aina eikä koskaan lähetetty laskua potilaalle. Laskut varmaan unohtuivat käsikirjoituksesta. Olisiko noista haettu mallia tähän meidän sote-uudistukseen.

 20. on thin ice

  Luettuani linkin Taloussanomien Kela-taksi -juttuun alkoi tuntua, että myös Kela on muuttumassa joksikin ihan muuksi kuin mikä sen alkuperäinen ajatus. Jutun perusteella valitun välittäjäfirman ehdot takseille vaikuttivat kohtuuttomalta, toiminnan tarkoituksen kannalta irrationaaliselta sanelulta. Varmaan monille taksiyrittäjille, joiden tulonmuodostuksessa kelakyydit iso tekijä, tulee seinä eteen, ja heidän kannaltaan ainoa rationaalinen teko olisi lopettaa taksiajaminen. Meistä on tulossa kansakunta, jonka tavallisista jäsenistä yhä useampi tuntee olevansa kuin nurkkaan ahdistettu.

  • mark

   Joo, en tiedä mistä helvetistä tuokin ”välittäjäfirma” tähän putkahti ja kuka oli asian sopinut, mutta tässä näkyy paremmin kuin hyvin juuri ”vapaa markkinatalous” josta niin paljon puhellaan. Se ei ole markkinataloutta, eikä vapaata sellaista, vaan vapautta tehdä kahdenvälisiä sopimuksia muiden vahingoksi. Sitä on uusliberaalien markkinatalous. Käsittääkseni taksiyrittäjillä ei ole velvollisuutta tehdä sopimuksia minkään välittäjäfirman kanssa jolle on annettu noihin kuljetuksiin monopoli ja rahastusoikeus. Miettikööt ne jotka ovat tämänkin virityksen luoneet, menikö oikein.

  • Päkä

   Oudolta tuntuu, että kelan toimihenkilö kiertää maakunnassa värväämässä autoja lisää välitysyhtiölle, näin Satakunnassa. Onko Kelan tehtävä ? Sopimusehdoissa on , että automäärä on oltava kyytien lukumäärään riittävä. Nähtiin , ettei ollut, joten virkailija maakuntaan puhumaan välitysyhtiön puolesta. Haloo ! Rehellisen kilpailutuksen ymmärtää kyllä, mutta ei tätä kilpailutuksen irvikuvaa.

Kommentoi »

Comments are closed