Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eriarvoisesti yhdenvertaisia

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, sanoo Suomen perustuslain 6 §. Tämä tarkoittaa sitä, että ketään ei saa asettaa parempaan tai huonompaan asemaan kuin muita. Tämä alkaa olla myös vitsi, joka ei edes naurata.

Jos kansalainen asuu saunassa, niin hänellä on siihen oikeus. Niin on kansanedustajallakin, mutta jos kansalainen erehdyttää viranomaisia hakemalla väärin perustein asumistukea saunassa asumiseen, niin hän joutuu oikeuteen petoksesta. Meillä on valtava koneisto valvomassa erilaisten tukien saajia väärinkäytösten varalta.

Kun kansanedustaja saa verotonta kulukorvausta saunassa asumiseen, niin hänelle on eri laki. Eduskunnan hallintojohtajan mukaan kuitteihin perustuva kulukorvaus lisäisi hallinnollista taakkaa kohtuuttomasti.

Minun puolestani kansanedustaja saa asua vaikka tallissa, mutta tässä nähdään mitä perustuslain edellyttämä yhdenvertaisuus käytännössä tarkoittaa. Kun tehdään eri lait eri ihmisiä varten, niin näennäinen yhdenvertaisuus lain edessä toteutuu. Asumistukea huijanneelle kansalaiselle on eri laki kuin kulukorvausta huijanneelle kansanedustajalle.

Ihan samaa tapahtuu koko ajan paljon suuremmassa mittakaavassa. Kesällä 2016 säädettiin, että turvapaikanhakijat eivät ole enää yhdenvertaisia lain edessä. Heiltä poistettiin oikeus saada oikeusapua ensimmäiseen turvapaikkahaastatteluun, jonka pohjalta koko prosessi tulleen käymään alusta loppuun. Heidän valitusaikaansa päätöksestä lyhennettiin yleisestä 30 päivästä 21 päivään. Voitte lukea asiasta lisää täältä.

Joulukuussa 2016 tapahtui vielä pahempaa. Silloin neljän ministerin työryhmä päätti käynnistää valvonta- ja ilmiantokoneiston papereitta maassa olevien eli käytännössä hylkäävän päätöksen saaneiden etsimiseksi. Siitä voitte lukea täältä.

Näiden päätösten ja Migriin kohdistuneen poliittisen ohjauksen seurauksena Ranska opettaa jo kolmannen kerran Suomelle ihmisoikeuksia kieltäytymällä palauttamasta Suomesta turvapaikkaa hakenutta Dublin-sopimuksen mukaisesti takaisin Suomeen. Syynä on epäilys, että Suomi palauttaa henkilön takaisin lähtömaahan, jossa hän on vaarassa joutua kohdelluksi epäinhimillisesti.

Suomen maineen kannalta Ranskan tuomioistuinten päätökset ovat sellaisia, että kuulisin mielelläni ainakin pääministerin, ulkoministerin ja sisäministerin mielipiteen asiasta. Voisi presidenttikin kertoa mitä mieltä hän on siitä, että ihmisoikeuksien mallivaltiona itseään mainostava Suomi on ranskalaisen tuomioistuimen mielestä suorastaan vaarallinen maa.

Ei Ranska ole ainoa opettaja. Kun Suomessa tuomittiin marjafirma thaimaalaisten poimijoiden ihmiskaupasta, niin Thaimaa varoitti poimijoita matkustamasta Suomeen töihin ja myönsi lähtölupia paljon vähemmän kuin aiempina vuosina.

Sanotaan vielä kerran, että perustuslaki ei erottele Suomen kansalaisia ja muita, vaan yhdenvertaisuus koskee ihan kaikkia ihmisiä. Silti meillä on säädetty lakeja ja vahvistettu käytäntöjä, jotka asettavat ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Jopa Suomen kansalaisista kansanedustajat ovat yhdenvertaisempia kuin muut.

Arvaatte varmaan mitä sanon lopuksi. Ihan oikein. Muistakaa, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmiselle tai ihmisryhmälle, niin se voidaan tehdä ihan kenelle tahansa ja mille tahansa ihmisryhmälle. Työttömiin on kohdistettu jo niin paljon eritystoimenpiteitä eli niin sanottua aktivointia, että vain työleirit puuttuvat. Älkää huoliko, kyllä nekin tulevat, kunhan kansa saadaan hyväksymään ihmisten eriarvoinen kohtelu ihan normaalina asiana.

Ei tarvitse kuin säätää lisää vain tiettyä ihmisryhmää koskevia lakeja, niin jotkut saadaan ylennettyä ja jotkut alennettua.

Kommentit (77)

 1. Siru Pola

  Hallintojohtaja lienee oikeassa.

  Byrokratia lisääntyy, koska kansanedustajien jättämä jokainen kuitti tarvitsee erikseen syynätä molemmin puolin ennen kuin mitään voidaan maksaa. Kokemushan on osoittanut, että kansanedustajan näkemys saattaa poiketa jonkin verran ns. normaaliajattelusta.

  Tavallisten kansalaisten velvollisuushan on tarkistaa kuitit ja niiden oikeellisuus itse, ennen kuin niiden perusteella lähtee itselleen etuisuuksia vaatimaan. Kansalainen on siis velvollinen tarkistamaan itse, että on oikealla asialla oikean kuitin kanssa.

  Jos kansanedustaja jättää väärennetyn tms muuten kyseenalaisen kuitin hakiessaan etuutta itselleen, on kyseessä erehdys tai tulkintaerimielisyys.

  Vastaavassa teossa kansalaisen katsotaan syyllistyneen petokseen.

  • Kimmo Paaso

   Näin se on. Kansanedustajat, jotka siis päättävät hallituksen kanssa maan ihmisten rahastuksesta, valvonnasta, lakien säätämisestä jne, ovat ihan dokumentoidusti kykenemättömiä itse laskemaan ja päättelemään, mitkä menot ovat valtion eli veronmaksajien eli toisten ihmisten maksettava. Tavallinen juntti Kainuun korvessa osaa sen. Ainakin sitä vaaditaan.
   Eli meillä on kansan äänestämä edustajia päättämässä meidän asioista, ja nämä viisaat päättäjät ovat päättäneet, että eivät olekaan viisaita osatakseen laskea ja erottaa omat ja edustusmenot? Siis viisas kansa valitsee itseään tyhmempi johtamaan itseään? Alkaa pikkuhiljaa naurattamaan tämä touhu. Meitä kustaan silmään niin että sokeaksi tullaan, ja kusiskelijat nauravat samalla paskaisesti koko matkan pankkiin. Voi hyvä… joku! Oikeudenmukainen jumala se ei ainakaan ole🤣😂😅

   • Ulla Vehaluoto

    Viisas kansa ei valitsisi ketään johtamaan itseään.

    Ei kukaan tarvitse itselleen ryöstäjää ja alistajaa.

  • Ihmettelen

   Valtion virkamiesten kulukorvauksia syynää jo nyt Palkeet niminen putiikki.
   On se kumma ettei sinne tuhansien joukkoon mitenkään saa upotettua paria sataa kansanedustajaa 😕

 2. Jani Salonen

  Hieno blogi. Yksi asiavirhe pistänyt silmään. Tämä on vissiin jo alkuperäisestä uutisesta juontanut virhe: Thaimaa ei myönnä mitään lähtölupia! Kyllä sieltä porukka lähteä saa miten lystää jos haluaa. Suomen suurlähetystö taas myöntää oleskeluluvat, eli määränpäähän lupa tarvitaan ei lähtöpäästä.

  • stunned

   Tässä Bangkok Postin artikkelissa vuodelta 2012 asiaan kiinnitetään huomiota ja vaaditaan parempaa suojaa hyväksikäytöltä.

   https://www.bangkokpost.com/news/politics/290469/help-urged-for-berry-pickers

   Academics have urged the Labour Ministry to better protect Thai workers who are going into debt believing job placement agencies’ promises they will be paid handsomely as wild berry pickers in Sweden and Finland.

   As the picking season, which lasts between July and September, is approaching, labour officials should start thinking about how many workers should be allowed to work in Scandinavia and whether their job placement agencies observe requirements set by the ministry, said Saman Laodamrongchai of the Asian Research Centre for Migration at Chulalongkorn University.

   He worried that job applicants, mostly upcountry villagers, would fail to gather enough berries to cover their expenses, particularly the ”service fee” charged by Thai employment agencies _ reportedly in excess of 75,000 baht a person.

   In 2009, up to 5,900 hopeful workers travelled to Sweden.

   They imagined earning high incomes like the berry pickers they saw in the promotional videos screened by the employment agencies.

   Instead, many of them ended up in hardship due to low numbers of wild berries, competition with pickers from other nations and the need to pay for daily living and travel costs themselves.

   ”These agencies persuade them to go there in great numbers. They fail to realise that workers take on risk as they have to compete with others to pick the fruits,” said lawyer Siriwan Wongkiatphaisan.

   According to the Employment Department, companies wanting to take people to work abroad are required to pay the workers a wage of 8,000 baht a month and a daily allowance of 500 baht as well as provide them with shelter and food.

   Section 49 of the 1994 Employment Agencies and Job Seeker Protection Act also requires employers to pay for travel expenses while their workers live in a foreign country.

   But, according to a source, some companies try to avoid such responsibilities.

   • Jukka M.

    ”Academics have urged the Labour Ministry to better protect Thai workers who are going into debt believing job placement agencies’ promises they will be paid handsomely as wild berry pickers in Sweden and Finland.”

    Tämä nyt ei ole suomalaisten tai Suomen vika vaan noiden ”työnvälittäjien” aiheuttamaa. Lupaavat ruhtinaalliset ansiot ja laskuttavat tuhansia viisumeista ja lentolipuista, jotka voisi huomattavasti halvemmin saada itse hakemalla.

    Tosin suomalaiset yritykset mielellään ”ulkoistavat” tämän palvelun, jotta mitään vastuuta ei heille tule mistään. Thait joutuvat ottamaan usein 3000-4000 euron lainan päästäkseen töihin. Siitä voi jokainen laskea, kuinka paljon joutuu marjoja poimimaan maksaakseen edes lainan takaisin. Lisäksi on ilmennyt laitonta laskutusta vaikkapa ”työvälineistä” ja isoa vuokraa yhteisesti jaetusta vanhasta asuintilasta.

    Kyllä Suomessakin osataan nyppiä rahat pois. Tuntemilleni thaikuille olen varoittanut ikinä moiseen ryhtymästä.

    • stunned

     Suomalaisilla marjafirmoilla on Thaimaan päässä yhteistyökumppanit, joita ilman poimijoita ei tule. Näiden yhteistyökumppaneiden ehtoja säätelemällä Thaimaa on alkanut puuttua asettamalla kiintiöitä, joita laillisesti voidaan täyttää.

     Suomalaisilla asiamiehillä ei yleensä ole työlupaa Thaimaassa, vaan asia on hoidettava Thaimaahan rekisteröidyn yrityksen kautta. Yleensä nämä ovat bulvaaneita, mutta niiden toimintaan voidaan silti puuttua, koska harva niistä on noudattanut lakia ja ehtoja aivan orjallisesti kuitenkaan. Tämä on peukaloruuvi, jota Thaimaan viranomaiset voivat halutessaan käyttää. Lupia voidaan evätä ja pykäliä alkaa ratsata kampanjanomaisesti.

     Thaimaalla on intressi valvoa kansalaistensa työehtoja ulkomailla, mutta samaan aikaan maassa poljetaan siirtotyöläisten oikeuksia jatkuvasti. On paljon helpompi mennä tuleen muiden housuilla kuin omilla.

     Suomessakin näkee mediassa, että vaikkapa Nicaraguan hallituksen vastaisia väkivaltaisia mellakoita kehutaan ja siedetään paremmin kuin omia rauhanomaisia mielenosoituksia aktiivimallia ja leikkauksia vastaan. Nicaraguan hallitus on siirtynyt oikealle ja haluaa leikata sosiaaliturvaa. Meillä vastaava kuripolitiikka on OK, mutta Ortegalle moista ei valtion velan vähentämiseksi sallita. Siellä ”kansa” on oikeassa, meillä kansa on väärässä.

     • Kimmo Paaso

      Näinpä. Mikä on väärin toiselle, on oikein itselle. Tuohon samaan törmää päivittäin, joka asiassa, joka puolella. Mutta sehän on ihan eri asia . . .

  • Make

   Lähtöluvista ei ollutkaan kysymys, vaan työluvista. Niitä on myönnetty paljon vähemmän kuin esim. viime vuonna. Thaimaan viranomaisilta on saatava lupa lähteä esim. marjanpoimintaan tai muuhun työhön.

   • stunned

    En usko tuollaiseen lupavaatimukseen. Thaimaalaisia on satoja tuhansia töissä ulkomailla milloin missäkin. Minusta lupa vaaditaan näiltä työnvälittäjiltä ja välikäsiltä. Heidän ehtojaan ja kiintiöitään on kiristetty väärinkäytösten vuoksi.

    Suomessa marjanpoimintaan ei tarvita edes työlupaa. Thai-poimijat tekevät työtä turistiviisumilla, mutta heillä pitää olla sponsori tai guarantor, jotta saavat sen turistiviisumin. Siksi näitä välistävetäjä-brokereita onkin niin paljon kuvassa mukana.

    Bangkok Post on pitänyt asiaa otsikoissa jo monta vuotta. Tässä artikkeli vuodelta 2013.

    The Department of Employment is to work with Finland and Sweden to set quotas for the number of Thai berry pickers permitted to enter both countries next year, to avoid an excess of workers competing with each other.

    The department’s director-general Pravit Kiangphol said the initiative aims to prevent a repeat of the situation this year in which a group of about 50 Thai berry pickers working in Saarijarvi, eastern Finland, filed a criminal complaint against their employer.

    The berry pickers accused the firm of luring them to work abroad without providing full information about the amount they would earn, which led them to borrow money they would be unable to pay back.

    Mr Pravit said the department would like to know the exact numbers of required workers so it could help control the supply of staff, and prospective berry pickers would be able to weigh the cost of making a trip and their potential earnings before deciding whether or not to go.

    In 2013, a total of 6,100 Thai berry pickers went to work in Sweden through broker firms that helped them secure visas from the Swedish embassy for around 78,000 baht per head. Many of the workers borrowed from banks to pay for their transport abroad, while money is deducted from their wages to pay for the visas.

    In total, 240 workers returned to Thailand this year, citing the fact they were unhappy because they did not get as much money as indicated in employment contracts.

    Mr Pravit said the department has informed employers to pay the full amount promised in contracts, or face being sued under the 1998 Labour Protection Act.

    In Finland, 3,000 Thai berry pickers travelled to work there on tourist visas. They spent around 88,000 baht each and 50 of them are protesting that their employers have failed to pay them enough. The department is in the process of trying to help to solve the problem.

    https://www.bangkokpost.com/news/local/372856/quotas-for-berry-pickers-sought

 3. töytön

  Jaksaskoha nämä piilokorruption tutkijat tonkia vähä syvemmältä näitä tunkioita. Ei kohta vois herrat ja rouvat hehkuttaa Suomea maailman vähiten korruptoituneeksi maaksi. Naurut saa aina, kun tuo ”vähiten korruptoitunut-otsikko” pompsahtelee lehdissä sopiviin ajankohtiin.

  Saunassa kiva vetää jokune ryyppyilta kamuineen valtion laskuun ja jäähä siitä vielä kiva siivu omaanki taskuun. Paskanen nauru vielä päälle, jos joku asiasta kyselee.

  • Raija

   Jospa se korruptio muissa maissa on niin valtavaa että meikäläisten suurehko korruptio vaikuttaa vähäisemmälta Oikeastaan uskon kuitenkin ettei se ole koko maailmassa esiintyvään korruptioon rinnastettaessa läheskään vähäisintä vaan suuri osa ihmisiä ei tunnusta ja tunnista korruptiota korruptioksi täällä suomessa.

  • Hartsa

   Suomi on niin pieni maa, ettei tänne hyvä veli järjestelmän lisäksi enää korruptiota mahdu. Sitäpaitsi rehellisestä korruptiota, jossa annetaan suoraan rahalahjuksia, voisi myös hallintoalamainen saada henkilökohtaista hyötyä. Eihän sellainen tietenkään käy päinsä. Joku roti sentään pitää maassa olla.

 4. Sauli

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_tuomituista_kansanedustajista

  Mikäli tätä listaa on uskominen, ei kansanedustajien pitäisi nauttia sen suurempaa luottamusta kuin mattimeikäläisen, voisipa jopa sanoa että esimerkit meillä ja muualla todistavat päinvastaista. Pääsy eduskuntaan edellyttää usein teräviä kyynärpäitä, liukasta kieltä ja kyseenalaista mieltä. 1800 euron kulukorvaus saattaa tuntua kansanedustajasta pieneltä, mutta kannattaa muistaa että moni ei saa edes palkkatyöstä lähellekään samaa, kulukorvaus kun on verotonta tuloa.

  Oikeuslaitos päättänee onko kansanedustajien saunakikkailut petoksia tai ei, mutta kansalaisten katuoikeuden päätöksellä saattaa olla Hakkaraisen ja Vähämäen jatkon kannalta suurempi vaikutus. Jos kansalaisten mielipide kääntyy pojat ovat poikia tyyliseen lopputulemaan, se kertonee kaiken tarvittavan kansalaisten oikeustajusta. Se saattaa olla täysin mahdollista, sillä ei olisi ensimmäinen kerta kun rikoksesta tuomitun tie vie kansanedustajaksi.

  Mitä kuittisirkukseen tulee, miten eduskunta eroaa isosta yrityksestä ja sen sadoista työntekijöistä. Voisi melkein ajatella, että kansalaisten luottamuksen kannalta eduskunnalla ei ole varaa enää yhteenkään skandaaliin, varsinkin kun samat henkilöt ovat lisäämässä kansalaisiin kohdistuvaa valvontaa kaikilla elämän osa-alueilla.

  • Kimmo Paaso

   Usko huviksesi, tuo unohdetaan tai jopa otetaan esimerkiksi ” tavallisesta” ihmisestä, kansan miehestä/naisesta. ” Kyllähän kaikki tekis noin jos pystyis”.

   Ei tule mikään muuttumaan. Joku tuolla jo mainitsi, että kansanedustajaksi lähteminen ja pääseminen vaatii teräviä kyynärpäitä ja kyseenalaista oikeustajua/rehellisyyttä. Se on juuri näin.
   Olen aikaisemminkin kirjoittanut, minkä vuoksi tietynlaiset ihmiset haluavat politiikkaan. Vallan- ja rahanhimo on se voimakkain piirre näissä. Nuo kaksi asiaa eivät MITENKÄÄN sovi yhteen rehellisyyden, tasa-arvon ja empatian kanssa, ei myöskään solidaarisuus ja lähimmäisenrakkaus kuulu niihin.

   Tästä voi varmuudella vetää johtopäätöksen, että keskiverto kansanedustaja, ihan millä tasolla tahansa, on moraaliltaan ja aikeiltaan kyseenalaisempi/huonompi/vaarallisempi kuin keskivertoihminen.

   • Raija

    Pitäisi olla lakina että kansanedustajien ns palkkiot ovat korkeintaan kansankeskipalkan luokkaa ja ne verottomat kulukorvaukset muuttaa samanlaiseksi mitä tavallisella kansalla on työmatkakorvaus ja päivärahat niin saataisiin ehkä kansanedustajia jotka haluavat oikeisti hoitaa parhaansa mukaan kansan asioita eikä vain omaa pankkitiliään kasvattaa.

 5. Erkki Havukainen

  Kyllä valtiollamme kuittien tarkastajia riittää: Lyhyesti pitkä performanssi: Anoimme ja saimme EU-tukea muutaman tuhannen markkaa tien rakentamiseen yhteisrantaan. Loppuselvittelyssä tarkastaja tuli, yllätten, vaimoni työpaikalle tiedustelemaan mm. miksi kopiopapereihin on mennyt näin paljon rahaa! (Ehkä 50 mk) Hän viipyi useita tunteja.
  Kiitos Saku!

 6. Jonis Lusis

  On lentokoneseisojaa, saunassa asuvaa. Rahvaalle taitaa jäädä vain selkäsauna.

 7. Sossun täti pääsee tonkimaan tilejä

  Kuten Vasemmistoliiton kansanedustaja aikanaan totesi, edes pankkisalaisuus ei koske köyhiä.

 8. -K.

  Kansanedustajien korvaukset voisi laittaa kelan syynin kautta maksuun, siellähän olisi jo valmis koneisto 😉

 9. Julia

  Työttömät, pienituloiset ja maahanmuuttajat ovat ihmisryhmiä joilla on vähiten valtaa ja joihin on siksi helpointa käyttää valtaa. Esimerkkinä tästä leipäjonot. Köyhien ei anneta enää nauttia jonottamaansa leipäpalaa missä ja milloin haluavat vaan heiltä aletaan jatkossa vaatia osallistumista ruuanlaittoon ja yhteisruokailuihin. Kysyttiinkö heiltä haluavatko he muutosta nykykäytäntöön? Ei eikä kysytty Heikki Hurstiltakaan jolla on vuosien kokemus auttamistyöstä. Hän sai osallistua asian käsittelyyn mutta jättäytyi pois koska ei omien sanojensa mukaan tullut kuulluksi ja asiat ja toimintasuunnitelmat oli jo sovittu valmiiksi toisaalla.

  • stunned

   Vangeilta vietiin röökit — kysymättä. Sakun aina varoittama ”mikä voidaan tehdä…” laajenee kaiken aikaa. Ryhmä ryhmältä kohti Umschlagplatzia.

   https://yle.fi/uutiset/3-10333419

   Lehtien yleisönosastoilla tai somen keskustelupasltoilla köyhä ei vankia kohtaan solidaarisuutta juuri tunne. Ovat jopa salaa tai avoimesti tyytyväisiä, että on heitä itseään alempi ryhmä. Jotkut ovat katkeria vangeille näiden ”hyvän turvatun aseman” vuoksi.

   Minun oloni ei parane yhtään, jos Sörkan Jape joutuu kärsimään savuttomassa sellissään nikotiinin tuskaansa. Päinvastoin tunnen suurta myötätuntoa aivan kuin itseeni kohdistuisi hiipivä uhka.

   • Rintsu

    Minä muistan ”savuttoman suomen” hengessä tehdyn päätöksen jossa ammattikoulun pihalla ollut tupakkapaikka lakkautettiin. Siis paikka jossa opettajat ja oppilaat kävivät röökillä ja tumpit jäivät tuhkikseen.
    Päätöksen seurauksena pienet koululaiset nykyään kulkevat kadun toista puolta koska ”isot, pahat, röökaavat amislaiset” vetävät norttinsa portin ulkopuolella.
    Loistava meininki.

    Minä muistan kun olin pikkupoika ja unohdin pulpettiini kirjan. Jos ei olisi ollut tuttu opettaja aikuisten iltalukiolaisten keskellä niin se kirja olisi jäänyt noutamatta. En muista koskaan pelänneeni niin paljon.
    Vaikka terve järki sanoo, että paikka jossa on tuttu opettaja ja parikymmentä aikuista, kenties äitiä ja isää on maailman turvallisin niin seitsemänvuotiaan pelko on totisinta totta.

    Menee aikansa huomata että kaikki pelkäämäsi möröt eivät ole totta ja pimeys on vain valon puutetta.
    Siihen asti pikkulapsen pelot ovat tosia.

    Minä oikeasti pelkäsin sitä partasuuta joka ojensi minulle kirjani ja kysyi ”onko tämä sinun”.

  • M.M.X.X.

   Aivan, tämä on kyllä mielenkiintoinen tapaus. Vanhat avustustyötekijät käytännössä heivattiin pois tieltä. Keneltäkään asianosaiselta ei kysytty mitään. Äkkiä oli yhteisruokailu-, yhteisöliisyys-,yksinäisyydenpoisto- teemaa.
   Niin ja kokkauksen opettelu versiota. Siis suunnitelmia jotka vaatisivat huomattavasti enemmän rahaa, toimintatiloja, logistiikkaa ja henkilökuntaa kuin entinen pelkkä jakelu.

   Kuka uudet kustannukset maksaisi kun jonojakeluunkaan ei riitä julkista rahaa? Kuka maksaa ? Miksi tämän uudistuksen vaatimuksena on henkiltietojen rekisteröinti ?. Kuka vastaa rekisteristä ?

   Niin ja on ihan turha väittää että tällä rekisteröinnillä etsitään niitä henkilöitä jotka eivät vielä ole päässeet tai osanneet heille kuuluvien palvelujen ja etuuksien pariin. Edellisellä perusteellahan rekisteröintiä on mm perusteltu. (Myös ammattijonottajilla).

   Kun ketään ei ole kiinnostanut ruokajonotus tai sen poistaminen vuosikymmeniin niin yhtäkkiä oltaisiinkin valmiita uhraamaan siihen vähintäänkin 10 kertainen määrä resursseja ? Ihan pyyteettömästi ? Olen kyllä aika skeptinen tämän suhteen.

   Mielen kiintoista että tässä näkyvimpänä häärijänä on Kirkon diakoniajohtaja, kookoomuslainen. Ja muutama paikallispoliitikko.
   Olisiko tässä taas jollekin bisnespaikka ? Työttömien haastattelut ovat sitä, miksi ei tämäkin ?

 10. Rintsu

  Lakeja on monenlaisia.
  Tieliikennelaki ei ole voimassa vuoteessasi.
  Rikoslaki on ja se lie perustuslain ohella ainoa laki joka on voimassa koko valtakunnan alueella 24/7
  Ja sille nauretaan nykyään yhtä paljon kuin perustuslaille.
  Lait on tehty heikkojen suojaksi joten mihinkäs vahvat niitä tarvitsisivat?
  Paitsi estämään, että köyhä ei varasta.

  Perustuslain pitäisi olla se joka takaa, että jokainen on lain edessä vähintään ihminen mutta ei enempää.
  Se ei puhu mitään siitä, että varastomiehen pitäisi tienata toimitusjohtajan palkkaa.

  Se puhuu siitä, että lapsella on oikeus leikkiä, käydä koulua ja olla turvassa.

  Jos perustuslakiin suhtaudutaan nykyhallituksen tapaan niin tuolle voi heittää hyvästit.
  Jos sitä ylipäänsä ei kunnioiteta niin miksi mitään lakia pitäisi tai kannattasi noudattaa?
  Helpommalla pääsee keksimällä omat.

  • Jussi Parviainen

   Taitaapi olla, että tulossa on ne lait jotka jo hiekkalaatikolla opittiin! Jos ei lapio vaihtanut omistajaa suosiolla niin, nyrkillä vähän suostuteltiin! Kannattaa varata jonkinlainen kotiapu, jotta on jotain suuhunlaitettavaa, kun suostutteliat kolkuttelevat ovelle! Rahasta ja killuttimista ei tule kylläiseksi

 11. AikaMies

  No joo. Uutistietojen mukaan kyse on kimppakämpästä (Kaksi vuokraajaa).
  Meinaan jotta tarpeeseenhan jokainen….
  Eipähän tuo liene edes käyttötarkoituksen muutos ties vaikka kaverukset joskus jopa saunovat, kun kerran saunakin jo on ;-).

  • Ulla Vehaluoto

   Jos kansanedustajat saisivat KELAn asumistukea niin kuin muutkin asumistuettavat, KELA tuomitsisi nuo kimppakämppäilijät homosuhteeseen, velvottaisi heidät elättämään toinen toisensa ja katkaisisi tuet.

 12. Make

  Ei sitä voi pitää ongelmana, että Suomen kansalaisilla on Suomessa enemmän oikeuksia (ja velvollisuuksia) kuin muiden maiden kansalaisilla. Tähän suuntaan perustuslakia tulisi kehittää.

  • sakutimonen

   Perustuslaki oli ennen sellainen. Vuonna 2000 sitä kehitettiin, kun ymmärrettiin yhdenvertaisuuden tarkoitttavan kaikkia maan lakien vaikutuspiirissä olevia ihmisiä.

   • Make

    Yhdenvertaisuus on tärkeä asia, mutta näkisin tässä kyllä kasvavan ongelman. Täytyy perehtyä perustuslakiuudistukseen tarkemmin – kiitos tiedosta!

    Yksi yhdenvertaisuuden nimissä etenevä, omasta mielestäni vastenmielinen asia, on pakolliseksi vaadittava asevelvollisuus naisille. Jatkossa ilmeisesti sitten myös muiden maiden kansalaisille eikä pelkästään kaksoiskansalaisille?

    Paha hirvitys on myös kaivoslaki, joka ei tunnu mitenkään olevan eduksi Suomen kansalaisille ja suomalaisille yrityksille. Mitä työkaluja Heinäveden hirvittävän kaivoshankkeen torppaamiseksi enää löytyy? Vihreät eivät nykyisin ole valitettavasti aktiivisia näissä asioissa, vaan ihan joissakin muissa.

    • Raija

     Mietin sitä naisten pakkoasevelvollisuutta ja sen käytäntöä. Jos yksinhuoltaja naisella naisella on lapsi/lapsia kuka ne lapset hoitaa ja hoidon kustantaa jos ei ole halukkaita omaisia sitä tekemään. Pistetäänkö ne lapset päivisin päiväkotiin/kouluun ja aamu- ja iltapäivähoitoon palveluspaikkakunnalla ja äiti/isä hoitaa illat ja yöt? Niitä äiteja tulee varmaan olemaan paljon enemmän kuin isiä, onko laskettu mitä sellainen tulisi maksamaan? Onko ollut tapauksia yksinhuoltajaisistä ja miten ne on hoidettu?

  • Rintsu

   Ihminen on ihminen.
   Lakeja ei voi soveltaa valikoiden.
   Jos sille tielle lähdetään niin suo on loputon.
   ”Ääh toi on kunnanjohtaja joten ei sille voi antaa ylinopeussakkoa”
   Liikkuva poliisi muuten aikanaan lakkautettiin juuri tuosta syystä.
   Ihan oikeesti. Herroja vitutti se, että alueella saattaa olla poliisi jota ei voi käskeä.
   ”Toi on neekeri joten sille pitää ihan varmuudeksi antaa pamppua”.

   Kun lakia aletaan soveltamaan valikoiden niin kannattaa olla valikoitujen joukossa.

   Yksi viisas mies aikanaan sanoi, että minkä teette yhdelle pienimmistä teette minulle.
   Niinpä hänet naulattiin ristiin.

  • Leena

   Perustuslakia ”kehittää”?
   Pitäisi vaan aluksi jotenkin ”irtisanoutua” muutamista keskeisistä kv.ihmisoikeussopimuksista että päästään kunnolla kehittymään. Sitten voitaisiin vaikka kehittää jonkinlainen systeemi miten kansalaisuuden voisi menettää ja muuta.. Vain mielikuvitus rajana kun eivät olisi kansainväliset sopimuksetkaan enää rajoittamassa kehitystä.

   • Raija

    Jos pääsevät perustuslakia ”kehittämään” niin menee se ihan varmasti samaan malliin kuin turkissakin.

   • Make

    En halua enkä usko, että Suomen kansalaisten hyväksi toimiva lainsäädäntö rikkoisi muiden maiden kansalaisten ihmisoikeuksia.

    Jos aletaan puhua yhdenvertaisuuden puutteesta, niin jo nykyisen hallituksen uudet lait saattavat keskenään eriarvoiseen asemaan ihan Suomen kansalaisiakin, eri osissa Suomea.

    Jos Suomen kansalaisuus Suomessa, Suomen lakien vaikutuspiirissä ei enää merkitse mitään ”erityisasemaa” muiden maiden kansalaisiin nähden, niin voisiko lainsäädäntö sitten suosia (esimerkiksi sosiaaliturvassa) niitä, jotka ovat merkittävän ajan veroja Suomeen maksaneet? Olkoonkin sitten muiden maiden kansalaisia.

    Jotain asialle pitäisi tehdä. En löydä Suomesta ainuttakaan puoluetta ( eikä myöskään mitään helkutin ääriliikettä ), joka ymmärtäisi, että miten tämä asia maltillisesti ja parlamentaristisen demokratian puitteissa hoidettaisiin.

    • stunned

     Suomen kansalainen voi äänestää ja asettua ehdokkaaksi valtakunnallisissa vaaleissa. Suomen kansalaista ei voi karkottaa — tosin tästäkin ilmeisesti halutaan poikkeus uuskansalaisille.

     Muutoin Suomessa katsotaan, että pätevän oleskeluluvan haltija rinnastetaan kansalaiseen työmarkkinoilla ja sosiaaliturvassa, mikä on minusta ainoa oikea tapa. Jos asuu Suomessa, pitää olla oikeus julkiseen terveydenhuoltoon ja lapsille koulutukseen.

     Yhdysvalloissahan äänioikeus on sidottu asuinpaikkaoikeuteen, eli pitää rekisteröityä äänestäjäksi. Tätä varten pitää olla vakituinen osoite.

     Thaimaassa kansalaisuus perustuu syntyperään ja isyyden tunnustamiseen. Moni alkuperäiskansoja edustava vuoristoheimolainen ei Thaimaassa ole oikeutettu kouluun, koska heiltä puuttuu niin sanottu Thabianban (talonkirja). Heitä ei ole syntymässä rekisteröity mihinkään talouteen. Kukaan ei ole vienyt kamnanin puheille ja laittanut kirjoihin kansiin.

     Antiikin Kreikassa oli vapaita kansalaisia (miehiä) ja metoikkeja, jotka eivät saaneet ulkomaalaisina/vieraspaikkakuntalaisina omistaa maata. Samalla tavalla Thaimaassa on syntynyt kaupunkien kiinalaisten vauras kauppiasluokka. Kiinalaiset siirtolaiset integroituivat Siamiin 1800-luvun lopulla, mutta eivät saaneet omistaa maata, joten heistä tuli kauppiaita.

     Japanissa ulkomaalainen ei koskaan pääse japanilaiseksi. Poikkeuksena suomalainen, täysin japanilaistunut Marutei Tsurunen.

 13. Anja

  Läheinen ihminen joutui Kelan vaatimuksesta luopumaan mieluisasta asunnostaan, koska se ei täyttänyt asumistuen kriteeriä, kun tuulikaappi puuttui. Tälle tunteelle on kuvaava nimi, mutta en nyt muuten hyvin alkanutta päivää viitsi pilata kirjoittamalla se tähän.

 14. Rosa Warski

  Jos saunassa-asuja olisi ollut suomalainen työtön, kommenttipalstat, blogit ja lehtikirjoitukset olisivat olleet täynnä huutoa: tuet pois, miksi tällaisia rikollisia hyysätään, vankeutta ja sakot perään, lakia kunnioitettava, minä teen työtä ja maksan veroja, jne jne jne.

  Mikäli olisi ollut taas tummaihoinen, itkun määrä olisi räjähtänyt astronomisiin lukemiin: ekalla koneella Afghanistaniin ja lasku perään, Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto, saunan taakse ja perhe myös etteivät lisäänny, blabla.

  Samantien olisi alettu tehtailemaan lakimuutoksia, että työttömien ja tummaihoisten asuminen on tarkistettava. Sampo Terhon naama olisi loistanut lehdistössä kuin McCarthy villeimpien puna-vainojen aikaan.

 15. Katja K

  Sitä oon aina miettinyt, että mitä kansaedustajat tekee palkallaan. Kun kulut, asumiset, ym. kustannetaan muutenkin.

  • Kimmo Paaso

   Eivät mitään. Eivät nimittäin saa palkkaa, vaan palkkiota.
   Saivartelua joo.
   Kansanedustajat ovat, yleistäen, rahanahneita omanedun tavoittelijoita, jotka ostavat paskapaperinsakin valtion piikkiin. Liimaillaan kuitteja, kierrellään ja kaarrellaan vaikka miten, kaikki tehdään ettei omasta, ylisuuresta palkkiosta ja törkeän suurista ja vääristä eduista tarvitse maksaa mitään. Kuinka joku oikeasti voi arvostaa kansanedustajia? Halveksin heitä.

 16. Eino

  Hallitus väittää pyrkivänsä purkamaan normeja sekä vähentämään byrokratiaa. Mm kokoomuslaiset mielellään toistelevat kuin M. Friedman konsanaan ”freedom”, ”freedom”. Tämä kaikki liberty sallitaan kuitenkin valikoidusti vain niille, keille se halutaan sallia. Vaikuttaa, kuin kaikki se hallinnointisälä, joka jostain on poistettu olisi siirretty työttömien tai yleisemmin pienituloisten virasto-asiakkaiden kontrolliin, ohjailuun sekä lukuisilla eriperusteisilla sanktioilla rankaisuun. Kun hallitus mielellään metelöi kaikista valtion menoja – varasinkin sosiaalimenoja – lisäävistä jutuista, niin viimeaikoina on oltu hiiren hiljaa tämän heikossa sosioekonomisessa asemassa olevien kansalaisten panoptikoinnin takia lisääntyneiden virkojen kuluista.
  UPP:lle kiitos tärkeistä huomioista.

 17. Martikaisen Jaska

  Eikä siinä vielä kaikki. Ei siitä ole kovin kauaa, kun nakkikioskin ryöstämisestä sai suuremman tuomion kuin miljoonien eurojen talousrikoksista, josta selvisi pienellä verojen korotuksella ja ehdollisella tuomiolla. Rikkaat ja köyhät eivät ole yhteiskunnassa todellisuudessa samalla viivalla, jos asiaa tarkastellaan perusoikeuksien puolesta, vaikka näennäisesti tosin annetaaan ymmärtää. Hyvänä esimerkkinä eduskunnan sopeutusraha/eläke, jota nauttii täysin työkykyiset ihmiset, jotka ovat oikeasti tosielämän Skeitti-Juusoja, joita ei paheksuta, tosin kuin työttömiä. Jos sopeutumisrahaa/eläkettä ei olisi, se kasvattaisi vastuuta äänestäjiä kohtaan tärkeitä päätöksiä tehtäessä ja voisi parhaassa tapauksessa vesittää puolueiden ryhmäkurin.

  Köyhiä varten on rakennettu kyttäyskoneisto, joka reagoi pienimpiinkin epäselvyyksiin. Tänä päivänä vallan vahtikoira; media ei letkauta korvaa, jos suhmuroija on vaikutusvaltainen henkilö. Jos näin kävisi, pääministeri lähestyisi ko.lehden päätoimittajaa sähköpostitse ja ohjestaisi, että ettei ole soveliasta kirjoittaa keskustasta negatiivisia uutisia, vaikka ne olisivatkin totta. Mutta auta armias, jos henkilö on työtön, köyhä tai maahanmuuttaja, silloin alkaa lehdistön ajojahti ja vihakampanja, jolla tähdätään heikossa aseman olevan ihmisen laillisten oikeuksien heikennyksiin ilman kritiikkiä.

 18. Hypomas

  Suomen kuvalehti: ” Eriarvoisuuden biologista vaikutusta voi tasapainottaa, jos on poliittista tahtoa ja halua, ja ihmisillä kyky empatiaan.”

  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/kun-murehdit-rahasta-alykkyytesi-laskee-nain-koyhyys-muuttaa-ihmisen-biologiaa/?shared=1032578-1f23df1b-500

  Nyt hyvinvointiyhteiskuntaa puretaan ja eriarvoistetaan. Kirkkain silmin väittävät suorittavan hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoperaatiota.

  • Raija

   Kavattavat vain todella vihaisten ihmisten armeijaa miltä jossain vaiheessa missä kurjistus on kasvanut liian suureksi se kärsivällisyyden selkäranka ja itsehillintä katkeaa ja valtakunta on pahassa kaaoksessa pitkiä aikoja eikä kukaan voi enää tuntee turvallisuutta elämässään. Sen on historia näyttänyt jo lukemattomia kertoja mutta ne jotka tätä kansaa kurjistaa luulevat että kerkiävät pakoon ajoissa kunhan on saaneet tarpeeksi paljon talteen salaisiin kansioihinsa veroparatiiseihin.

 19. Mm

  Kiitos sakulle, että puolustat yhdenvertaisuutta. Työsi on korvaamattoman arvokasta. Välillä tuntuu niin uskomattomalta, että kaltaisiasi vielä löytyy. Olet tämän maan omatunto.

 20. pena

  Hupaisaa muuten että kriminaalien suosikkipuolueessa persuissa huudetaan yhtenä suurena mölisevänä suuna laillisuuden perään aina sopivan tilaisuuden tullen, kuten tässä pakkopalautsepisodissa. Tämä toista ihmistä puolustanut vihreiden Pennanen on suurempi rikollinen kuin esimerkiksi nämä Turun Sanomien naistoimittajan maansisäiseksi pakolaiseksi ajaneet uhkailevat nimettömät nilviäiset, jotka siis pesujen arvomaailmassa ovat suuria isänmaallisia sankareita.

  • Niilo

   Laillisuus on suurin mahdollinen hyve, jonka rikkominen on ankarin mahdollinen rikos; siis silloin jos lakia rikkoo ”väärä ihminen” väärine ideologioineen. Jos kyseessä olisi ollut kuvitteellinen Pentti Pennanen (ps/kok/kesk), joka laittomasti olisi päinvastoin kurmoottanut pakkopalautettavaa, ehkä vähän nyrkillä tönäissyt ja sylkenyt päälle, niin suuret kansanjoukot ylistäisivät tätät sankaria ja ehdottaisivat jopa presidentin antamaa kunniamitalia. Silloin lakia rikkoneen henkilön sukupuoli ja puolue ja ennenkaikkea asenne olisi ollut oikein. Tekijä olisi suoraselkäinen kantasuomalainen mies, tärkeä poliittinen vaikuttaja ja muutenkin erittäin hieno ihminen. Sen sijaan nyt todellisuudessa tekijä oli ideologista mädätystä edustava, tyhmä vihervassarifemmarilesboakka, joka joutaisi linnaan loppuiäkseen.

   Näin nämä tekopyhät paskiaiset (jotka mm. miehittävät melkolailla täydellisesti kaikki iltapäivälehtien kommenttipalstat) toimivat.

  • jiipee

   Ihmeelliseksi on mennyt Suomessa homma, kun rasismi nostaa päätään somessa pilvin pimein. Jos Gandhi ja King ei olisi ollut kansalaistottelematon, niin tuskin esim. USA:n rotupolitiikka olisi nykyisen hyvällä mallilla. Olisiko Intiakaan vielä itsenäistynyt, sitä sopii kysyä. Aino Pennasen toimintaa voi mielestäni hyvin verrata näiden rohkeiden miesten toimintaan. Mutta on nyt tullut seurattua Pennasen haukkumista somessa ja tuskin vieläkään mölinä laantunut. Persut, tai siis Kalmansininen menneisyys pitää saada nopeasti ulos hallituksesta lisäämästä yleistä rasistista ilmapiiriä maahan -> vaaliuurnilla tavataan. Mutta toi someraivo on aika huolestuttavaa, sille ei näy loppua. Toisaalta taas ininä netissä ja somessa nyt vain on ininää, joksi se voi jäädäkin, onpahan mulgvisteilla jokin kanava minne purkaa tuntojaan, mikäs sen parempi paikka kuin some tähän. Mutta toi rasismin nousu on aika hurjaa, ja jotenkin tuntuu siltä että peli on jollain tavalla menetetty somessa, se näyttää olevan niin täynnä vihaa ja raivoa just vihervasureita ja humanisteja, pehmeitä arvoja kohtaan. Joksi tunnustaudun ihan ylpeänä ja häpeilemättä.

   • Raija

    Jossain vaiheessa se someraivo ei enää joillekkin riitä ja tulee sitten pahaa jälkeä ja sen raivon kohteeksi saattaa joutua kuka vain ihan todellisessa elämässä jos vähänkin ilmaisee eriävää mielipidettä.

    • jiipee

     Niinpä. Jostainhan ne pahat teot alkavat, eli kun ajatuksen saa tekstin muodossa ulos niin ei puutu enää kuin toimeenpano. Toisaalta ennen nettiä ja somea väkivallanteot tulivat enemmän täysin yllätyksenä, kun äijät keräsivät vihaa kiukun päälle puhumatta ja kommentoimatta kellekään mitään, ja sitten täysin yllätyksenä kaikille suoraan toimintaan. Nyt someaikana voidaan edes jonkin verran etukäteen jäljittää netin kautta potentiaalisia rikoksentekijöitä.

     Kyllä toi Aino Pennasen kansalaistottelemattomuus vaati paljon rohkeutta. Respect!

 21. Rintsu

  Minä vartuin työväen köyhälistökorttelissa jolla oli varaa ylläpitää keinua, hiekkalaatikkoa ja liukumäkeä.
  Paikalla oli parhaillaan parisataa lasta leikkimässä.
  Varakkaiden alueilla ei ollut kuin parkkipaikkoja ja mersuja joten varakkaan väen lapset tulivat kilometrienkin päästä meidän köyhien sekaan paikkaan jossa saa leikkiä.

  Köyhillä oli varaa kustantaa leikkipaikka jokaiselle lapselle. Ketään ei käännytetty pois.
  Varakkailla oli varaa kustantaa parkkipaikka mersulleen.

  Mikä elämässä on arvokasta ja mihin muka ei ole varaa on asia jota voi ja kannattaa miettiä parikin kertaa.
  Mitäs mersulla tekee jos sille ei ole parkkipaikkaa?
  Mutta onko lapsellasi keinu tai leikkikavereita?

  Jotenkin tuntuu siltä, että köyhillä on varaa kaikkeen joka on arvokasta.
  Varakkailla ei koskaan ole varaa mihinkään koska kaikki on niin saatanan kallista.
  Ja keinu kuluu käytössä.

  • Työsuhde-etuna astma

   Olen ihmetellyt ihan samaa kun olen ohi kävellessä seuraillut tässä lähialueilla olevien ns. ökytalojen menoa, suuria ja komeita pytinkejä, rantatonteilla. Pihat on tietysti myös suunniteltu viimeisen päälle, mutta juuri koskaan siellä ei näy ketään, paitsi ruohonleikkuussa talon isäntä tai keltaisissa työliiveissä häärivä palkattu (ainakin toivottavasti) puutarhuri.
   Tiedän monissa noista taloista asuvan lapsiperheitä, mutta pihat eivät ilmeisesti ole soveliaita tai luvallisia leikkipaikkoja. Voihan siinä istutukset ja se golf-laatuinen nurmi tietysti kärsiä jos potkitaan vaikka palloa.
   Tai ehkä kaikilla on vaan niin paljon harrastuksia tai lomamatkoja ettei omalle pihalle tai rannalle enää ehdi.
   En kirjoita tätä kateusmielessä, vaan ihmetellen sitä, mitä kaikkea on ”pakko saada”, vaikkei sille olisi edes tarvetta. Hienon näköisiähän nuo pihat kyllä ovat, ohikulkijan silmäillä.

 22. M.M.X.X.

  ”Älkää huoliko, kyllä nekin tulevat, kunhan kansa saadaan hyväksymään ihmisten eriarvoinen kohtelu ihan normaalina asiana.”
  ”Ei tarvitse kuin säätää lisää vain tiettyä ihmisryhmää koskevia lakeja, niin jotkut saadaan ylennettyä ja jotkut alennettua.”
  Niinpä, onhan se näinkin, mutta mielestäni ”kansa” on hyväksynyt ihmisten eri arvoisen kohtelun ihan normaalina asiana jo aikoja sitten.

  Siksi ei esim. toimeentulotuen hakemista on vältetty viimeiseen saakka ja sen suhteen oli huomattavaa alikäyttöä. Joillakin paikkakunnilla toimeentulotuen asiakasta sai juoksuttaa ja kurmottaa ihan olantakaa. Valittamisesta seuraisi vain lisää samanlaista. Näin asiakkaita opetettiin.

  Eräällä yliopistopaikkakunnalla sos.toimen päätöksistä piti opiskelijan valittaa 4 kertaa peräjälkeen hallinto-oikeuteen ennen kuin tukimenettely lainmukaistui. Aika harva osaa tai jaksaa.

  Aivan kuten työttömiä nyt haukutaan, niin myös toimeentulotukiasiakkaita on haukuttu ja syrjitty niin kanssaihmisten kuin virkamiestenkin taholta.

  Kunnan toimeentulotukiasiakkaan asema saattoi olla täysin riippuvainen vallitsevasta toimintakultuurista tai jopa virkailijasta. Erittäin hankalaksi saattoi asema muodostua pienissä kunnissa, missä kaikki tunsivat toistensa asiat ja virkamiehet eivät olleet koskaan kuulleetkaan vaitiolovelvollisuudesta.

  Tokihan saman kahvipöydän ääressä voi virkamiehet vaihtaa keskenään tietoja , heillähän oli kaikilla vaitiolovelvollisuus. Näin se ajatus meni, tämä lain tulkinta oli varsin yleinen.

  Niinpä sos virkailija, hammashoitaja , EU-työllisyysprojektin vetäjä ja sairaanhoitaja juorusivat estottomasti keskenään asiakkaistaan, yhteisessä kahviossa.

  Käytännössä se tarkoitti että asiakkaan hakeutuessa hammaslääkäriin, hammashoitaja kieltäytyi antamasta aikaa, ennekuin asiakas oli toimittanut sosiaalitoimesta maksusitoumuksen. Hammashoitaja siis tiesi potilaan toimeentulotuki asiakkuudesta ja velkajärjestelystä ja piti asiakasta erittäin epäluotettavana ja halusi varmistaa maksun saannin.

  Asiakas huomasi tietojen vuotamisen ja huonon kohtelun yhteyden. Sosiaalivirkailija sitten ihmetteli että miksi maksusitoumus tarvitaan etukäteen, mutta kirjoitti sen mukisematta.

  Kansalaisten keskuudessa taas tieto toimeentulotukiasiakkuudesta aiheuttaa altistumisen kritiikille. Kaikenlaiselle kritiikille, johon kaikki ovat oikeutettuja.

  TTt asiakkaalla voin olla liian kallis koira, pyörä, auto ,vaatteet, tai harrastus, ostokset vääränlaisia. Jos TTt asiakas vaikuttaa vaatimattomalta ja kunnolliselta niin voi olla seuranta entistä tiiviimpää. Mahdollisesti tekee pimeitä töitä tai muuta hämärää täytyy olla. Eihän sitä kertakaikkiaan kunnon ihminen ole toimeentulotuen hakija.

  Ny sitten suunnitellaan leipäjonorekisteriä jossa tehdään selvitystä asiakkaan palvelujen tarpeesta.

  Voi olla tarpeellista asiakkaan palveluiden saannin ja sujuvoittamisen kannalta että asiakkaasta ei tiedetä yhtään enempää kuin se mitä kunkin asian hoitamisen kannalta on tarpeellista.

 23. Heli Heikkinen

  Ranskassa muuten tapahtuu muutakin, mikä on häpeäksi Suomen tp-järjestelmälle. Näiden näyttävien KHO-päätösten lisäksi Suomesta paenneita turvapaikanhakijoita pääsee jatkuvasti sisään ranskalaiseen prosessiin, jossa heidän tapauksensa käsitellään alusta asti uudestaan. Dublin-palautukset eivät suinkaan aina toteudu. Vastikään juuri myös Italiassa sai turvapaikan nuori hazara (afgaani), joka oli saanut muistaakseni viisi kielteistä päätöstä Migristä ja eri oikeusasteista Suomessa.

 24. Pekka Nieminen

  Perustuslaki ei ole koskaan suojannut opiskelijoita eriarvoiselta kohtelulta… opiskelijan uhripääoma ja toisaalta mainosarvo on merkittävän pieni, joten demareita tai uuninpankkopoikaa ei kiinnosta pätkääkään.

  Kun taas jostakin saa ilmaisia poliittisia pisteitä niin demarit ja uuninpankkopoika iskevät kuin sika limppuun.

  • stunned

   Saku on kirjoittanut opiskelijoista.

   https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/12/14/maisteri-heinapellolla/

   Eilen eduskunta hyväksyi hallituspuolueiden äänin historiallisen suuret leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ja opintorahaan, mutta uutisissa tämä on sivuutettu korkeintaan pienellä maininnalla. Uutisoimatta jäi myös perintö- ja lahjaveron alennusten painottuminen suurituloisille. Eilisen tärkein uutinen oli pelkästään Suomen Pankin ilmoitukseen perustuva hehkutus laman taittumisella eli käytännössä hallituksen leikkausten ylistäminen.

   Ammatillisen koulutuksen rahoja leikattiin 190 miljoonaa. Leikkaus heikentää koulutuksen laatua sekä ammatillista aikuisopiskelua ja vaikeuttaa koulutustakuun toteutumista. Leikkaukset vähentävät koulutuspaikkoja erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, eikä koulutustakuu enää toteudu koko maassa.

   Opintorahasta leikattiin 122 miljoonaa euroa eli jokaiselta opiskelijalta otettiin tukea pois yli 85 euroa kuukaudessa. Opintorahan määrä on leikkauksen jälkeen maksimissaan 250,28 euroa kuukaudessa. Lisäksi opintotukiaikaa lyhennettiin 10 kuukautta.

   Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin vie asumistuen kokonaan 50 000 opiskelijalta.

   Hallituksen viesti on harvinaisen selkeä. Köyhien jälkeläisillä ei ole mitään asiaa opiskelemaan ainakaan yliopistoon, eikä ammatillinenkaan koulutus ole hallituksen ongelma. Opiskelkoot tai olkoot opiskelematta. Ilman tutkintoa olevista tehdään osallistavalla sosiaaliturvalla palkattominen työläisten armeija, sillä tekemätöntä työtä kyllä löytyy vaikka vain junan ikkunasta katsomalla.

  • töytön

   Eikös Niemisen kannattaisi lukea iltiksiä ja hesaria Timosen blogin sijaan? Ois parempi mieli ja niitä oikeanlaisia juttuja.

   • Raija

    Tai ainakin tutkia kaikki mitä Saku on kirjoittanut että tietää mistä tekemättömästä kannattaa syyttää. Menee panettelulta terä kun heti löytyy todisteita että valehtelee vain.

   • Pekka Nieminen

    Timonen on myös jutuissaan sanonut ettei opiskelijat ole ryhmä, jota perustuslaki suojaa.

    ”Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Opiskelusta perustuslaki ei puhu mitään.”
    https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/08/28/perustuslaki-ja-yhdenvertaisuus/

 25. Jyrki

  Tuosta työttömien leirittämisen tulemisesta voi jo tämän perusteella sanoa, että ne tosiaan tulee aikanaan.

  Otetaan vaikka tämä: https://www.iltalehti.fi/politiikka/201710152200462244_pi.shtml
  Ja tuolta lainaus:


  ”Huumoria”

  Packalén ei ole huolissaan päivityksensä kyseenalaiseksi joutuneesta sanavalinnasta.

  – Suurin osa ihmisistä ymmärtää huumoria, mutta aina on olemassa muutamia ääliöitäkin, hän kuittaa kritiikin.

  Ääliöthän taas ei Packalénia koskaan ole äänestäneetkään. Kun taas toivottovasti ne ei ääliöt eli huumorin ystävät pitää hommaa ihan huumorina tulevaisuudessa, kun aloittavat uuden aamun työleirillä. Sille leirille toki pääsee varmasti kaikki tarvittaessa huumorintajuiset ja ei niin huumorintajuiset. Tarvitsee vain syyllistyä rikokseen nimeltä työttömyys.

  Kenties jopa muutkin syyt tulee kysymykseen tulevaisuudessa. Kun ideaa aletaan jalostamaan. Voitaisihan sairaalastakin viedä leirille toipumaan työkuntoon suoraan vaikka koko vartalokipsistä vapautuneet myös. Jotta turhat jäykkyydet lähtee kropasta pikaiseen ja työhalut palautuu. Tämä varmaan voitaisi tulevaisuudessa sisäänrakentaa myös SOTE-sotkuun jos läpi menee.

  Noh huumoriahan minä vaan tässä veistelen.

  • töytön

   Se on tätä hupaisaa hupsuttelua ja läppää. On siellä hienoja ihmisiä kaikin puolin eduskunnassa, parhaimmista parhaat valioyksilöt.

  • Raija

   Mitähän nämä packalenit tekisivät jos poliittiset tuulet vaihtuisivatkin ihan toiselle reunalle ja he itse jäisivät sille väärälle puolelle?

   • töytön

    Poliisi on aina oikealla puolella.

  • Hypomas

   Kenties eliitti kuolaa työlaitoksia takaisin. Sinnehän voisi keskittää työttömiä, joita siirrellä eri paikkoihin infraa rakentelemaan. Myöhemmin työlaitokset voisi yksityistää ja pakkotyövoimaa käyttää yritysten tarpeisiin. Mutta huumorimielessä toki.

   ”Työlaitosten merkitys oli lähinnä ”asosiaalisen aineksen” eristämisessä muusta yhteiskunnasta[2]. Laitokseen määräämisellä oli lähinnä merkitystä pakotteena, koska ansiot jäivät niissä varsin pieniksi.”
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6laitos

   • jiipee

    Ajattelin etten varmalla linkitä tätä https://areena.yle.fi/1-2417969 arkistonpätkää tänne, mutta kun kommentit pyörii koko ajan saman ”huumoripitoisen” työleiriteeman ympärillä … Tässäkö työttömien tulevaisuus? Ei s…tana.

  • Rintsu

   En tiedä kumpi on huolestuttavampaa? Se, että Packalenin asenteella on kansanedustaja vai se, että on poliisi.

   Itse sattuneesta syystä tunnen aika monta poliisia joille yhteistä on
   a) kiero huumorintaju
   b) ihmisystävällinen luonne
   c) lehmän hermot
   d) kokemusta kolhuista enemmän kuin monella lääkärillä
   e) mitä ny vaaditaankin, että hommassa pärjää
   f) virka- ase jota ei ole koskaan käyttänyt

   Et jos ny Arska paskoo housuihinsa kesken kotimatkan niin tuumii vaan, että Maija pitänee kohta pestä.
   Konstaapelit Reinikainen ja Renkkainen ovat kaksi kaukana toisistaan.
   Minä tunnen vain Reinikaisia.
   Packalenia en tunne.

 26. Jonis Lusis

  Ryhdistäydy Rintsu vähän. Pystyt parempaan.

  • Rintsu

   En aina jaksa olla kovin ryhdistäytynyt.

 27. Rintsu

  No skarpataan hieman.
  Kaksi miestä ei tiedä asuvansa yhdessä.

  Kummallista kyllä minä olen aina tiennyt kuka kattoni alla nukkuu oli se sitten 20m2 yksiö tai 400m2 omakotitalo.

  Kansanedustajat ovat sillai eriarvoisessa asemassa, että heidän ei tarvitse tietää missä ja kenen kanssa asuvat.
  Kunhan kulut maksetaan.
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/201808032201114463_pi.shtml

  Mieleen tulee Väyrysen jalasmökki ja luulin että se on lahonnut aikoja sitten.
  Toisaalta jos nimiä katsoo niin kumpikaan ei ole kuuluisa siitä, että tietäisi mistään mitään, joten ei pidä ihmetellä jos eivät tiedä missä ja kenen kanssa asuvat.

  Tavallisen tulee tehdä tarkka selko siitä missä ja kenen kanssa asuu ja voi hitto jos asut yhdessä niin kaikki tuet menevät uuteen laskentaan.
  Kansanedustajilla on siitä kätevää, että ei tarvitse edes tietää missä ja kenen kanssa asuu kun jokainen taksikuski tietää työpaikan jossa on torkkupeitto. Niin ja naisia joita voi pakkosuudella.

  Eriarvoisesti uhdenvertaisia.

  Ryhdistäydyinkö?

 28. Rintsu

  Edelliseen liityen;
  suurin kuukausipalkkani koskaan oli 11426,- Euroja. Se on helvetillinen summa duunarille ja voitte vain arvata minkä määrän hikeä se vaati. Kellosta ei kannata puhua.

  Niinpä 29.000 asuntoon jossa en tiedä asuvani toisen miehen kanssa on jotain täysin käsittämätöntä.
  Saan asumistukea pikkuyksiööni 400/kk ja se tarkastetaan vähintään kerran vuodessa.

  Lanttikin ekstraa tililläni tietää takaisinperintää.

  Nallekarkit eivät mene ihan tasan.

 29. mark

  Ongelma lienee siinä, että kansanedustajat ovat ryhmä joka voi itse päättää omista eduistaan, eikä siihen voi äänestämällä vaikuttaa.

 30. Rotvalli

  Ei ole kauan siitä, kun Suomessa oli pakkotyöleirejä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6laitos
  Työlaitostuomioon ei tarvittu oikeuden päätöstä, vaan laitokseen lähettämisestä päätti esimerkiksi kunnan sosiaalijohtaja.

  Palveluspakko ei siis päättynyt vuonna 1883, vaan pakkokeinot siirrettiin muihin lakeihin, kuten irtolaislakiin ja luotiin työlaitokset.

  Varsinainen palveluspakko päättyi työlaitosten lakkauttamiseen vuonna 1982 ja siis 99 vuotta myöhemmin kuin se poistettiin sellaisenaan laista – tilapäisesti, sillä se on nyt taas tosiasiallisesti käytössä minimitoimeentulon menetyksen uhalla. Työlaitokset on korvattu orjatyöfirmoilla eli toiminta on yksityistetty, kaupallistettu ja kaikki on hyvin taas…

Kommentoi »

Comments are closed