Laki ja Sammon ryöstö

Kun SDP ehdottaa varjobudjetissaan talouden tasapainottamista tulouttamalla Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahastosta 360 miljoonaa, niin se on Sammon ryöstöön verrattava ehdotus. Kun Sipilän hallitus myy valtion omaisuutta ja tuottavia osakkeita, tulouttaa rahat Vake Oy:lle hallituksen ikomaan budjettiin ohi eduskunnan päätöksenteon ja jakaa niitä itselleen mieluisille yrityshankeille, niin se on järkevää taloudenpitoa ja taseiden laittamista töihin.

Näinhän nämä asiat meille kerrotaan. SDP tosiaan esitti rahan tulouttamista Sitrasta eli Sitran taseen laittamista töihin, mutta siitähän nousi valtava äläkkä. Niin ei kerta kaikkiaan voi tehdä, sillä Sitraa suojaa laki, jonka mukaan rahaston pääomaa ei saa vähentää. Rahaa Sitrassa on 840 miljoonaa euroa, ja sitä käytetään Sitran omien sivujen mukaan yhteiskunnan muutosten ennakointiin, kehitysvaihtoehtojen selvittämiseen, kokeilujen tekemiseen, toimintamallisen kokeiluun ja ihmisten ja organisaatioiden tuomiseen yhteen.

Konkreettisena esimerkkinä tästä toiminnasta minulle muistuu mieleen vain Pekka Himaselta tilattu tulevaisuusraportti, jonka osarahoittaja Sitra oli. Tästä 700 000 euroa maksaneesta raportista ei julkaisemisen jälkeen ole kuultu, mutta epäilemättä rahat käytetttiin hyvään tarkoitukseen.

Laki tosiaan suojaa Sitran pääomaa vähentämiseltä, mutta outoa on, että hallitus nyt muisti lain rajoittavan yleensä yhtään mitään. Hallitusta itseään ei näytä rajoittavan edes perustuslaki, sillä se on lyönyt siihen päänsä monta kertaa. Kaksi kertaa se on jopa onnistunut säätämään vastoin perustuslakia olevan lain. Ensimmäinen kerta oli kesällä 2016, kun tavallisella lainsäädännöllä asetettiin turvapaikanhakijat eriarvoiseen asemaan muiden ihmisten kanssa. Toinen kerta oli työttömät eriarvoiseen asemaan asettava aktiivimalli viime joulukuussa.

Hallitusta itseään ei näytä edes perustuslaki estävän, vaan sitäkin muutettiin kiireellisesti tiedustelulakien hyväksymistä varten. Tavalliset lait eivät estä hallitusta ollenkaan, sillä niitä muutellaan jatkuvasti. Kun on kysymys hallituksen toteuttamista leikkauksista tai indeksijäädytyksistä, niin lakeja muutetaan kiireen vilkkaa. Aina niitä ei muisteta edes muuttaa, sillä koko sote- ja maakuntauudistusta on valmisteltu vuosikausia ilman lainsäädännöllistä pohjaa. On perustettu uusia yhtiöitä ja palkattu niihin kovapalkkaisia johtajia, vaikka laki ei yhtiöitä tunne eikä niillä ole mitään tehtäviä. Samoin koko valmistelukoneisto on palkattu ilman olemassaolevaa lainsäädäntöä. On luotettu siihen, että organisaatiot muuttuvat laillisiksi heti, kun sote ja maakuntahallinto toteutuvat.

Mutta auta armias, kun joku tohtii ehdottaa Sitran pääomien osittaista tulouttamista. Sellaista ei kerta kaikkiaan voi tehdä, sillä pyhä laki estää moisen ryöväyksen.

En minä sano, että Sitrasta pitää ottaa rahaa valtion menojen katteeksi. Sanon vain, että lakeja voidaan muuttaa, sillä sitä varten eduskunta on olemassa. Tosin nykyinen hallitus näyttää kokevan eduskunnankin turhaksi riesaksi, joten jos laki estää tekemästä jotain, niin lakeja muutetaan, tai jos se on vaikeaa, niin niistä ei piitata. Pahimmassa tapauksessa ei piitata edes perustuslaista.

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (30)
  1. Ja kukaan ei laita sipilää vastaamaan tuollaisiin ristiriitaisuuksiin. Olisi hyvä, jos joku ajankohtaisohjelma tosiaankin pistäisi kusipään tiukille joskus, esittäisi näitä epäkohtia, miehen itsensä lausumia valheita jne.

    Mutta kun ei.

    Ja jos nyt olisikin jokin taho, joka haluaisi tehdä kuten toivon, niin valtaapitäville on helppo kiemurrella irti kaikesta.

    Mikään laki kun ei pakota heitä vastaamaan kysymyksiin.

    Paska maa.

    1. Jos on narsisti tai psykopaatti, ei minkäänlainen oikeuden ottaminen omiin käsiin rassaa, koska muut ovat tyhmempiä, etenkin toki alamainen kansan massa, ja koska huippuyksilölle luonnostaan lankeava valta hurmaa.

      Sensijaan ns ”terve” rehti ihminen pohtisi tekojaan joka hetki ja kokisi suunnatonta häpeää kärsivän kansanosan edessä mokistaan. Hän ymmärtäisi tulevaisuutensa tuhoutuvan tai ainakin maineensa kärsivän, jos olisi epämoraalinen.

      Rehellinen tavallinen ihminen ei sellaista taakkaa kestäisi – eivätkä viisaimmat siksi hakeudukaan moisiin posteihin!

      1. Se on juuri näin. Pelastautukoon ken voi. Liian moni ei vain voi. Pelottavinta, surkeinta, kohtalokkainta jne. on, että kun vaikutusvaltaiset järjenihmiset eivät kykene nyt olemaan rohkeita, vaan ovat hiljaa.

        1. “Pahinta ei ole pahat ihmiset vaan hyvien ihmisten vaikeneminen” M. L. King (oliko?)

    2. Sampo Makkonen
      20.11.2018, 00:42

      Myös AY-liikkeellä on laiskaa ja joutilasta rahaa miljarditolkulla. Sieltä voisi aivan hyvin ottaa pari miljardia solidaarisuuden nimissä rahaa pienten eläkkeiden ja työmarkkinatuen rahoitukseen. Eli tässä varman vaalivoiton resepti SDP:lle.

      1. Eikös SDP ehdottanut yhdistyksien ja säätiöiden osingoille 5% lähdeveroa. Oikeistossa se ei tainnut saada kannatusta koska siinä rahaa siirtyisi kapitalisteilta tavallisten ihmisten hyväksi. Sama jarru on päällä jos valtion rahoittamien instituutioiden varoja haluttaisiin käyttää kansalaisten hyväksi, sillä Sipilän Kepu ja Kokoomus ovat rakentaneet niistä omat ulkoparlamentaariset koneistot tukemaan omia poliittisia tavoitteitaan. Esim. Sitran ylisuuret varat ovat Kepulle ja Kokoomukselle tärkeämpiä kuin eläkeläisten lääkkeet ja toimeentulo. Varsinkin Kepu on taitava käyttämään erilaisia valtion rahastoja omiin tarpeisiinsa, Sipilä luonut jopa koko piilottamansa omaisuuden valtion tuilla.
        Se täytyy muistaa että Sitran ja monien muiden rahastojen pääoma on peräisin valtiolta ja ay-liikkkeen varat ovat jäsenistöltä. Eli ehdotus ay-liikkeen varojen käytölle on vähän sama kuin vaatia samaa yrityspääomalle.

        AY-liike käyttää kyllä varat työntekijöiden etujen ajamiseen, huomioiden samalla vaikutukset perhe-elämään, työttömiin ja eläkeläisiin. Siinä sitä työtä riittääkin, kun katsoo viimeaikaista kehitystä, perheitä ei uskalleta perustaa, työttömiä kyykytetään ja eläkeläiset köyhtyvät. Varaton on ay-liike on toki kapitalistin märkä uni!

    3. Sipilä on vastuussa vain jumalalleen eikä lestadiolaisia sido maalliset lait.

  2. Mitäpä luulet Saku, koska eläkejärjestelmää aletaan taas säätää ja vähimmäiseläkeikää nostaa yli 70:n? Ennustan, että ensimmäisenä poistuu varhennettu osittainen vanhuuseläke. Tai ainakin sen hakemista vaikeutetaan, koska ko. eläkemalli on aivan liian suosittu.

    Koska hallituksella on myös tavoitteena heikentää alimpia palkkoja, niin miten pienestä palkasta otettu eläkemaksu auttaa, sehän on prosenttiperusteinen. Pieni palkka, pieni eläkemaksu.

    En ihmettelisi, vaikka hallitus lailla lakkauttaisi eläkeyhtiöt ja siirtäisi niiden varallisuuden valtion suoraan hallintaan. Tai sitten eläkeyhtiöt otetaan mukaan Vake oy:öön ja rahalla porsastellaan jos jonkinlaista hanketta. Hallitus on jo osoittanut piittaamattomuutensa laista ja perustuslaista.

    1. Kunnon kommari
      19.11.2018, 10:20

      Keskusta on tehnyt tuon “Sammon ryöstön” kerran ja yrittänyt aika hiljan toisen kerran. Juuri tuon kepun tempun vuoksi työeläkejärjestelmästä tehtiin nykyisenlainen, jossa omistus ja valta on työntekijöiden ja yritysten edustajilla.

      Ja tosiaan, siitäkin huolimatta kepu yritti vuonna 2006 kaapata rahat valtion budjettiin ja varmaan syöttää maataloustukiaisina sioille.

      “Kyseessä on Sammon ryöstö, jota kepu on suunnitellut jo pitkään. (…)

      Kepu takavarikoi palkansaajien eläkkeet viimeksi vuonna 1956. Palkansaajat olivat jo 1930-luvun lopulta maksaneet eläkemaksuja omille nimikkotileilleen kansaneläkelaitokseen. Kepu kaappasi ne valtion kassaan, joka silloin ammotti tyhjänä.” (…)

      “Kepua on koko ajan harmittanut, että Suomessa on yksi asia, joka ei ole kepun peukalon alla. Palkansaajille kuuluvia työeläkerahoja on jo 120 miljardia euroa.

      Viimeksi kepu yritti Sammon ryöstöä syksyllä 2006. Silloin valtion talousneuvoston pääsihteeri Vesa Vihriälä (kesk) kokosi globalisaatioraportin, jossa esitettiin työeläkeremontin ohella ylimääräisiä veronkevennyksiä suurituloisille. (…)”

      Lähde: Demari ja HS

    2. Eläkejärjestelmäähän muutetaan ja nakerretaan koko ajan, se tehdään vain tavalla joka ei nouse otsikoihin. Supervuodet poistuivat työuran loppupäästä ja muutamaa ikäluokkaa hyviteltiin pienin prosenttikorotuksin, itse kuulun tähän hyviteltävien ikäluokkaan. Tosin ikäluokkani naiset käyttivät usein 90-luvulla vanhempainvapaat täysimääräisinä, koska etuudet lapsiperheille kotihoidontuen kuntalisineen olivat paremmat. Se, että oli vuosia poissa työelämästä aikana jolloin vanhempainvapaat eivät kerryttäneet eläkettä, ei huolettanut, olihan supervuodet. Ja eläkeikäkin nostettiin taannoin, nostamatta sitä. Viitisen vuotta sitten eläkelaskelmassani ero 65- vuotiaana eläköitymisen ja 67-vuotiaaksi työuran jatkamisen kanssa oli 900 euroa. Uusimmassa laskelmassa numerot ovat samat, mutta sen suurimman summan saa vasta 70-vuotiaana.
      Kun valmistuin 80-luvulla, hoitoalaa pidettiin niin kuormittavana että eläkeikäni olisi ollut 58. Nyt pahoin pelkään että Suomen valtio tulee vetämään eläkettäni vanhetessani karkuun nurkan taakse, kuin keppostelija narun päässä olevaa lompakkoa.

Kommentointi suljettu.