Parempaa uutta vuotta

Eilen Yle julisti kuluneen vuoden ykkössaavutukseksi sen, että yli 100 000 ihmistä on saanut töitä. He ovat päässeet ihan oikeisiin töihin, kuten uutisankkuri Matti Rönkä sanoi vakavalla naamalla. Asian joomieheksi on saatu professori Heikki Hiilamo, jonka asiantuntijalausunnon mukaan tämä on todella hienoa.

Sama linja jatkuu muuallakin. Iltalehden vuosilistauksen mukaan riitoja aiheuttanut aktiivimalli tarkoittaa vain sitä, että mikäli työtön ei osoita riittävää intoa ja omatoimisuutta työllistymisensä eteen, hänen työttömyysturvaansa leikataan hieman.

Onhan se hienoa, että meille kerrotaan tätä hallituksen virallista totuutta jatkuvasti siihen malliin, että yhä useampi siihen uskoo ilman pienintäkään epäilyksen häivää. Kaikki epäilykset häviävät, kun vakuuttava uutisankkuri julistaa hallituksen saavutusten hienoutta ja iso lehti sanoo aktiivimallin vaativan vain pientä aktiivisuutta. Taustalla on tietenkin ajatus, että vain laiskat eivät viitsi mennä töihin tai olla edes aktiivisia työnhakijoita.

On ihan turha sanoa, että hallituksen työllisyystilastoissa on puolet ilmaa. On ihan turha todistaa se tilastografiikalla, sillä asia nyt vain on niin kuin hallitus sen kertoo ja asiantuntija mitenkään perustelematta vahvistaa. On ihan turha sanoa, että palkatonta työtä tekee jo lähes puoli miljoonaa suomalaista. Oikeita töitä hekin tekevät ihan samalla tavalla kuin ne 60 000 uutta osa-aikaistakin, mutta yksikään heistä ei elä palkallaan. He tekevät työtä osittain tai kokonaan sosiaaliturvaa vastaan.

On ihan turha sanoa, että aktiivimallin velvoitteet eivät täyty pelkästään omatoimisuudella ja innolla, vaan sitä työtä on myös saatava ja tehtävä. Siitä on myös saatava palkkaa vähintään 6,91 euroa tunnissa ja 55,30 euroa päivässä. Tätä en ole nähnyt kerrottavan aktiivimallia koskevissa uutisissa, vaan aina puhutaan vain pienestä aktiivisuuden osoittamisesta.

Minä en tiedä syytä tähän median laiskuuteen. Sen tiedän liiankin hyvin, että median toistaman hallituksen totuuden kyseenalaistaja saa valehtelijan maineen. Valehtelijaksi sanojat eivät koskaan vaivaudu todistamaan omia väitteitään oikeiksi, koska he puhuvat virallista totuutta. Jos vaivautuvat, niin he tekevät sen julistamalla sitä samaa hallituksen totuutta höystäen sitä tilastoilla, jotka eivät liity asiaan. Tämä saa tietämättömän ja piittaamattoman kansanosan liittymään heidän joukkoonsa ja vahvistamaan kaikuna, että valehtelijahan se on.

Suunnilleen näin minun vuoteni bloggaajana on mennyt. Joskus tuntuu, että olisi paljon helpompaa vain julistaa hallituksen tavoin jotain asiaa vaivautumatta todistamaan sitä mitenkään. En kuitenkaan viitsi lähteä sille linjalle, koska minun lukijoistani suurin osa on omilla aivoillaan ajattelevaa väkeä. Poikkeuksena tietenkin ne, jotka lukevat juttujani vain päästäkseen etsimään niistä tikulla kaivaen jotain nillittämisen aihetta. Heitä ilmestyy tasaiseen tahtiin. Kun yksi kyllästyy, niin tilalle tulee toinen. Heidän elämänsä täytyy olla tavattoman tylsää, jos sen ainoa sisältö on yhden blogistin juttujen tutkiminen. Kyllä näistä aina vähintään yhden kirjoitusvirheen löytää, joten ei heidän aikansa hukkaan mene.

Lopuksi toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää vuotta 2019. Muistakaa, että se on vaalivuosi. Minä aion jatkaa ihan samalla linjalla kuin ennenkin myös vaalien jälkeen. Minulla ei tunnetusti ole mitään estoja arvostella yhtään mitään puoluetta tai hallituskoalitiota.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (150)
 1. Kari Heinilä
  31.12.2018, 09:39

  Hyvää Uutta Vuotta Blogistille. Olkoon kynänteroituskone käden ulottuvilla myös tulevana vuonna 2019

  1. Samat sanat. Jaksaa jaksaa! Hyvää uutta vuotta siis!

  2. Hyvää uuttavuotta!

   Saku toivottavasti jaksat kirjoitella vaikka lunta ja sontaa tupaan tuleekin välttämättä. :\

   1. Ottelu ja erätauko
    Hyvää Uuttavuotta niin lukijoille kuin Sakulle

 2. Jarmo Mäkinen
  31.12.2018, 09:43

  Kiitos jaksamisesta Saku, jatka entiseen malliin! Osaava ja jaksava kriitikko on tärkeämpi ja arvokkaampi kuin bussillinen “jees ja hallelujaa” -henkilöitä.

Kommentointi suljettu.