Uskon voimalla

Vuosi sitten vauhdilla säädetty ja joulun jälkeisinä päivinä täytäntöönpantu aktiivimalli sai pikkuisen uutta käärepaperia ja koreaa teippiä, kun hallitus antoi asetuksen aktiivimallin laajennuksesta. Huhtikuun alusta lähtien työtön voi kerryttää aktiivisuutta ja välttyä tukileikkurilta osallistumalla ammattiliittojen ja -järjestöjen sekä kuntien ja tiettyjen yhdistysten järjestämiin työllisyyttä edistäviin palveluihin. Myös yksityiset yritykset voivat tulla osille, jos joku näistä palvelujen järjestäjistä ostaa niiltä työllisyyspalveluja.

On kuvaavaa, että aktiivimalli pantiin vuosi sitten täytäntöön joulun ja vuodenvaihteen välipäivinä, mutta sen korjausyritykset tulevat voimaan neljän kuukauden viiveellä.

Uusi asetus ei anna mitään uutta. Aktiivimallin sisältö on ihan samaa kyykytystä kuin ennenkin, ja vain kyykyttäjien määrä lisääntyy. Jatkossa kunnat, ammattiliitot, rekisteröidyt yhdistykset ja yksityiset yritykset voivat järjestää työttömille käsipäiväkursseja ja kursseiksi naamioitua palkatonta työtä. Toimintaan osallistuva työtön välttyy tukileikkurilta. Siinä kaikki. Koko aktiivimalli on tyhjän puuhastelemista, josta ei hyödy kukaan muu kuin mahdollisesti maksullisten kurssien järjestäjät.

Aktiivimalli on malliesimerkki kelvottomasta lainvalmistelusta.Mitään vaikutusarviontia ei tehty eikä kukaan tiennyt miten se pannaan täytäntöön ja mitä sillä yleensä tehdään. Vain se tiedettiin, että se tulee vuorenvarmasti leikkaamaan tukia. Sitä varten se säädettiinkin, sillä jo kuukausia ennen lain käsittelyä asiaa pohjustettiin julistamalla työttömien laiskuutta.

Laki käsiteltiin joulun alla eduskunnassa samaan aikaan alkoholilainsädännön uudistuksen kanssa, ja medialta koko asia olisi jäänyt huomaamatta ilman sitä vastustavaa kansalaisaloitetta. Aloitteen suosio säikäytti hallituksen tai ainakin kokoomuksen päätelleen siitä, miten aloitteen vireillepanija teilattiin julkisuudessa ja miten puoluetoimisto reagoi minun kirjoituksiini. Ääneen jäi sanomatta vain se perimmäinen ajatus, eli että ne perhanat tajusivat.

Hallitus lupasi seurata tarkasti aktiivimallissa ilmeneviä ongelmia ja korjata puutteet välittömästi. Koska edes lakia valmistellut ministeriö ei ymmärtänyt aktiivimallista mitään, niin ongelma sysättiin kolmikannan ratkaistavaksi. Sieltä se ei ole vielä tullut, mutta odotellessaan hallitus on tehnyt täsmennyksiä ihan itse. Entiseen malliin uskotaan taas tilanteen parantuneen:

– Uskomme, että asetus parantaa tilannetta, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston etuusyksikön johtaja.

Aktiivimalli jatkaa siis elämäänsä uskon voimalla. Sen saman uskon voimalla se valmisteltiin, säädettiin ja pantiin täytäntöön. Missään vaiheessa kukaan ei tunnu hankkivan uskon lisäksi tietoa, vaikka aktiivimallin jo tiedetään ihan todistettavasti toimivan enimmäkseen pelkkänä leikkurina ja asettavan ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä. Sen tiesi jo perustuslakivaliokunta, vaikka ei lakia varsinaisesti tyrmännytkään. Olisi kyllä pitänyt.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (49)
 1. Aktiivimalli I pitää kumota. Aktiivimalli II:n valmistelu pitää keskeyttää ja haudata.

  Koko termi on likaantunut, varautunut ja arvottunut. Sana pitää hylätä ja unohtaa. Opposition ei pidä ollenkaan käyttää hallituksen kidnappaamia termejä omassa retoriikassaan, vaan on otettava käyttöön omat — mielellään muut kuin newspeak-kieliset.

  Orwellin 1984: tietämättömyys on voimaa, Oseaniassa on aina sodittu, orjuus on vapautta.

  1. jaska.jokunen
   3.1.2019, 17:45

   Pahoin pelkään että, SDP korvaa nykyisen hallitus puolueiden termistön ihan omilla jutuillaan…………..mitään muuttamatta.

   1. Ja kaupan päälle vielä se Ay-liikkeen hyväksyntä, jota nykyinen hallitus ei saa aktiivikyykytyksilleen. En siis usko itsekään, että yhtään mikään muuttuu.

    Jos muuttuu niin pahemmaksi. Muodon vuoksi keväällä muodostunut oppositio räksyttää asiasta, mutta on joka tapauksessa vähintään salaa tyytyväinen, että nykyisen hallituksen oppositio jatkaa siitä mihin Sipilän hallitus jäi.

    Kansa taas erityisesti kyykytettävät. No saavat mitä tilasivatkin eli petoksen ja orjatyöt jatkuu. Vaikka muuta ehkä luvattiin. Kaiken ehkä kruunaa kun siniset loikkii kuka mihinkäkin hillotolpiensa
    perässä. Ja ehkä Vartiainenkin kokee itsensä taas SDP:n kuuluvaksi ja hänet otetaan ilolla vastaan. Ja kaikki rikkaruoho puheet tulevat anteeksi annetuiksi.

    Mutta katsotaan nyt miten kevään vaalisirkuksessa käy. Tulee varmasti monia hauskoja ohjelmanumeroita. Ja saatan olla pahasti väärässäkin ennustuksieni kanssa eikä se haittaisi minua yhtään.

 2. Minusta aktiivimalli on tasan tarkkaan suunniteltu juttu nimeään myöten tukileikkuriksi, jossa bonuksena (lähes) ilmaisen työvoiman lisääminen ja veroeurojen kierrätys käsipäivää kurssittajille. Nyt sitten voidaan näin vaalien lähestyessä kertoa, että tulossa on entistä parempi aktiivimalli ja ihan vielä kolmikannassa tehtynä, kyllä nyky-hallitus osaa ja tekee, joten eiköhän anneta sen jatkaa, eikös vain kansalaiset. Pääministeri tosin vaihtuu kokoomuslaiseksi, mutta kokomustaa politiikkaahan tässä on harjoitettu jo pitkän aikaa, kun valtiovarainministeriö on miehitetty kokomustilla.

Kommentointi suljettu.