Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Liian iso pala

Eilen eduskunnan kyselytunnilla perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko joutui melkoiseen ryöpytykseen. Häneltä tivattiin vastauksia sekä leikkausten yksityistämiseen että kaikkien eniten sairastavien terveyskeskusmaksujen korotukseen.

Myönnän suoraan, että en ymmärtänyt Saarikon vastauksia.

Ei ymmärrä moni muukaan. Ensin julkisen sektorin aluesairaaloita kiellettiin leikkaamasta. Nyt halutaan sallia juuri ne samat leikkaukset yksityssairaaloille sillä ehdolla, että 30 minuutin matkan päässä on päivystävä julkinen sairaala valmiina hoitamaan mahdolliset komplikaatiot. Väkisin tulee mieleen ajatus, että jossain on sovittu jotain sellaista, mitä meille ei kerrota.

Terveyskeskusmaksujen välikaton poistaminen näyttää olevan ajattelua, jonka mukaan yksittäiset ihmiset saavat kärsiä kokonaisuuden nimissä. Leikkausten yksityistäminen puolestaan näyttäisi olevan yritys pelastaan pieleen menevästä sote- ja maakuntauudistuksesta edes jonkinlainen siivu yksityissektorille, kun tuli luvatuksi niin paljon. Ihan yleisesti epäillään, että esityksen taustalla myhäilee kokoomus. Arvosteluryöppy kohdistuu keskustaan ja Saarikkoon, ja kokoomus voi seurata sivusta oman kannatuksensa kasvua keskustan kustannuksella.

Sote- ja maakuntauudistus ei näytä tulevan valmiiksi, ja hyvä niin. Koko valtava lakipaketti on niin täynnä ongelmia, että hyväksyttynä sitä jouduttaisiin korjaamaan monta vuotta. Hallitus kieltäytyi kiireeseen vedoten hankkimasta EU-notifikaatiota mahdollisen kielletyn valtiontuen selvittämiseksi. Hoitojen yhteensovittamisen varmistavasta asiakassuunnitelmasta tuli paperi, joka ei anna potilalle mitään oikeuksia eikä sido ketään. Rahoitus on kokonaan valtiovallan eli kulloisenkin hallituksen käsissä, tietosuoja on ratkaisematta ja maakunnilta puuttuu todellinen itsehallinto. Näistä ongelmista voitte lukea lisää tästä Ari Mölsän erinomaisesta artikkelista.

Toinen lukusuositus on soteen toimittajista ehkä parhaiten perehtyneen Tiina Merikannon kirjoittama tiivistelmä. Hänen mukaansa sotesta unohtui kokonaan sosiaalipuoli, ja sote-keskuksista tuli pelkkiä lääkäriasemia.

Miten näin hankalaan tilanteeseen päädyttiin? Kyse ei ole ainakaan tahdon puutteesta, sillä jo vuosikausia olemme jotuneet kyllästymiseen asti kuulemaan, miten tämä on nyt pakko saada maaliin. Kyse ei myöskään ole lainvalmistelijoiden osaamattomuudesta, sillä he ovat painaneet työtä ylikuormitettuina koko ajan. Kyse on siitä, että tehtävä oli mahdoton, mutta sitä eivät ymmärtäneet Juha Sipilä ja Alexander Stubb solmiessaan lehmänkaupan syksyllä 2015.

He sopivat, että samanaikaisesti toteutetaan sekä kokoomuksen haluama terveydenhuollon vapauttaminen kilpailulle että keskustan ikuinen haave maakuntahallinto. Heillä ei ollut aavistustakaan siitä, mitä kaikkea koko itsenäisyyden ajan suurin hallinnollinen uudistus pitää sisällään. He kuvittelivat, että kerran päätetty on jo tehty.

Paljon on tehtykin. Maakuntia ei soten tarkoittamassa muodossa ole, mutta siitä huolimatta niille yritetään säätää uusia tehtäviä. On perustettu useita yhtiöitä isopalkkaisine johtajineen hoitamaan maakuntien tulevaa kiinteistöomaisuutta ja soten vaatimaa tietotekniikkaa. On koko ajan toimittu ilman lainsäädännöllistä pohjaa ja käytetty valtavia summia soten ja maakuntahallinnon valmisteluun.

Jos puoletkaan tästä summasta olisi käytetty nykyisen terveydenhuollon kehittämiseen, niin meillä olisi toimiva ja tehokas järjestelmä.

Mutta kun pitää tunkea pullaa suuhun enemmän kuin pystyy puremaan ja nielemään, pitää saada asioita maaliin ja rakentaa itselle monumentti. Hallitus on tukehtumassa sotepullaan, joten nyt on kiire yrittää lunastaa edes joitain yksityissektorille annettuja lupauksia.

Kommentit (66)

 1. Mm

  Suuri summa rahaa palanut silkkaan ahneuteen. Samalla rahalla olisi satsattu lapsiin ja nuoriin, joissa se olisi kasvanut todellista hedelmää.
  Huikea kirjoitus Sakulta. Kiitos. Kiitos myös linkeistä muihin kirjoituksiin.

  • Pieni kulkija

   Samaa mieltä! Vaan voi vattu kun vatuttaa tää hölmöläisheimon touhu, erhele!

 2. Ahti Granat

  Taidatkos tuon selvemmin enää sanoa?

 3. Hartsa

  ”Kun tuli luvattua…” – ettei nyt vaan olisi Kokoomuksessa pelko, että vaalibudjetti kusee! Kuinkahan monta kosteaa saunailtaa tai rapukestiä on näitäkin lupauksia hiottaessa vietetty? Tämä hallitus on kyllä vienyt uskon poliittisen järjestelmän merkityksestä yhteisen hyvän luomisessa kun härskiydellä ei tunnu olevan mitään rajaa. Ei politiikka rikki ole, politiikkojen selkäranka ja moraali ovat!

  • Esko

   Politiikka ei totisesti ole rikki, sitä vain on valittu hoitamaan henkilöitä, joille yhteinen hyvä on kirosana ja oman (ja muutamien yksityisten sektoreiden edustajien) edun tavoittelu ajaa kauas sen edelle. Käsittämättömintä silti on, että Kokoomus selviää tästäkin vaalikaudesta ilman valtavaa äänitappiota, kun kaikki syyt ja seuraukset on osattu kaataa Keskutan niskaan. Keskusta toki ansaitseekin äänikatonsa, niin osaamatonta on heidän toimintansa pääasiassa ollut. Kokoomusta äänestävät todella monet keskipalkkaiset ja jopa ihmisiä alhaisemmistakin palkkaluokista, mutta itselläni on aina ollut vaikeuksiä käsittää, miten Kokoomus heidän asioitaan ajaa. Onko kyse sitten oman imagon pönkittämisestä vai miksi korkeapalkkaisten asioita ajavien puoluetta muuten äänestäisi… noh, niin tai näin, jos kokoomus onnistuu jälleen kerran luikertelemaan hallitukseen, vastaavanlaista rosvouspolitiikkaa yksityiselle sektorille pyritään jatkamaan varmasti kaikin keinoin. Toivon totisesti, että SDP taisteleen kaikin voimin näitä käärmeitä vastaan.

   • Pitkäaikaistyötön

    Minulla on tutina, että pieni- ja keskipalkkainen äänestää kokoomusta siksi, että toivoo sen olevan rokote oman palkkansa veronkorotuksia vastaan. Vasemmalla olevien puolueiden pitäisikin rummuttaa selkeästi ja kovaa, että pienten ja keskisuurten palkkojen verotus ei nouse, vaan valtio ottaa rahansa muilla järjestelyillä, kuten esimerkiksi nykyisistä runsaista ja turhista yritystuista.

    • Jänkhis

     Ihminen on taitava itseään huijaan. Halu kuulua lottovoittajien joukkoon, vaikkei edes varanumero löydy omasta kupongista, saa hyödyllisen hölmön samaistumaan heitä huijaaviin. Huijattu on niin raskaasti, ettei sitä nuppi kestä itselleen myöntää,saati asiaa enempää pohtia.

    • JiiPee

     Muutama tuttavani toinen heistä viimeksi melkeinpä ylisti kokoomuksen linjaa, ja sanoi ihailevansa zysko-vitsiä vaikka alkaa saamaan vain pientä eläkettä kohta. Kun aloin sättimään oikeistoa hänelle ja sanoin äänestäväni demareita ja olevani vihreä humanisti, siihen loppui se keskustelu. Jatkoimme ”keskustelua” tulenkatkuisilla tekstareilla vielä pari päivää, miksikähän nyt on niin hiljaista? Sarkastinen virne. Ei voi muuta sanoa kuin ottaa päähän tuo joidenkin tuttujen tapa ampua itseään omaan jalkaan tai sahata itsensä omalta oksalta tippumaan oikeistolaiseen valheellisuuden suohon. Ehkä tajuaa muutaman vuoden päästä totuuden, kituutettuaan pienellä eläkkeellään.

     Jotain positiivista, sveduissa persson kokoaa demareiden johdolla uuden hallituksen jossa kepu myös mukana. Ottakaamme sieltä mallia, ei kokoomusta missään tapauksessa seuraavaan hallitukseen, vaan kepu täydentämään demari-vihreä-vasemmistolinjaa, koska kokoomuksen suuremman kannatuksen takia yhteistyö olisi liian hankalaa. Heikentynyt kepu sopii täydentämään seuraavaa demarivetoista hallituspohjaa, eivät pääse kukkoilemaan.

     • TTP

      Kannattaisikohan perehtyä demareittein toimintaan ennen kuin heitä äänestää?

      • AKK

       Se nyt ainakin on selvää ettei alle 80000€ vuodessa ansaitsevien kannata äänestää Kokoomusta. Eikä muidenkaan mikäli ovat sitä mieltä että kaikki on pidettävä mukana.

      • JiiPee

       Mikä tahansa muu vaihtoehto kokoomusvetoiselle(sitä se on) nykyhallitukselle on parempi. Riittää, kun on ”tutustunut” kantapään kautta nykyhallituksen kaikkia vähemmistöjä syrjivään leikkauspolitiikkaan, indeksien jäädytykset jo vuodesta -2014 kaikkien perustoimeentuloon, aktiivileikkurimalli, jne. Paska mikä paska hallitus.

       • Maritza

        Juuri näin Jiipee, meno on ollut karseata katseltavaa, ja jos vasemmistoa ei olisi, ei olisi mitä äänestää, samat jurtit ovat politiikassa vuosikymmenestä toiseen, mutta nämä ”yrittäjäaktiivit” pääministerin johdolla ovat myymässä koko maatamme, myös kansalaisiaan, omien vakuutuskuorien pysyessä suljettuina. Valtio tai kunta ei ole liikeyritys, sillä sen tehtävä on tuottaa vain voittoa, ilman inhimillisiä tekijöitä. Nyt on kyse ihmisistä, jotka eivät vain ole tuotannontekijöitä, sen pääministeri unohti maalintekohuumassaan. Kokoomuslaisten kylmistä kannanotoista ei löydy juurikaan empatiaa, heidät voisi kaikki siirtää jollekin itsehallintosaarelle, jossa voisivat jatkaa kapitalistista ideologiaansa.

 4. J.O

  Kukahan korvaa kun ensimmäinen potilas kuolee matkalla sairaalasta sairaalaan ”mahdollisiin” komplikaatioihin?

  • Jyrki

   Ne julistetaan yksi toisensa jälkeen yksittäistapauksiksi. Jossa nähdään, että mitään ei olisi ollut tehtävissä vaikka hoitoon olisi pääsyt 1-2 minuutissa sen 30 minuutin sijasta komplikaation sattuessa jos olisi leikattu julkisella puolella.

   Omaiset taas saa sitten pilata elämänsä ja rahatilanteensa jos haluavat saada jotain kasvotonta rahanvallan tahoa asiasta vastuuseen turhaan. Apua tuossa taistelussa eivät tule saamaan. Näin itse uskon asian menevän vaikka nyt asia jyrkästi kiistettäisi.

   • Nina

    Julkisuuslaki ei koske yksityisiä yrityksiä. Vastuuta ei tarvitse kantaa eikä tietoja antaa. Näin epäilen

  • Raija

   Se julkinen puoli saa syyt kun ei pelastanut yksityisen puolen mokailun takia kuollutta.

  • Luukas Pyykorpi

   Saattaa tulla karmeita ’jälkikomplikaatioita’ kyseiselle yksityiselle lääkärifirmalle !

 5. Jari Eeva

  Ministeri Saarikko perustelee välikaton poistoa sillä, että suomalaiset käyvät terveyskeskuksessa keskim. 2,3 kertaa vuodessa. Kuuluvatko työterveyshuollon piirissä olevat ja yksityisillä terveysasemilla käyvät tuohon keskiarvoon? Epäilen, että eivät kuulu. On paljon ihmisiä, joiden ei ole tarvinnut vastaanotolla käydä. Vastaavasti on joukko ihmisiä, jotka käyvät useasti. Suomessa kulutetaan alkoholia puhtaana 7,9 litraa/hlö/v. On paljon ihmisiä, jotka eivät kuluta ollenkaan. Vastaavasti on ihmisiä, jotka kuluttavat paljon. Saarikon puheesta tulee mieleen aktiivimallilaki, eli kaikille sama systeemi. Jos joku kärsii, niin yhdenvertaisuuden nimissä, kärsiköön.

  • Pitkäaikaistyötön

   Samalla jälleen kerran paljastuu hallituksen mustavalkoinen eli ”kaikki tai ei mitään” -ajattelu. Hallituksen mukaan ihmiset ja elämäntilanteet ovat aina jaettavissa vain ryhmiin A ja B, kun todellisuudessa ihmiset ja elämäntilanteet jakautuvat ryhmiin A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P… Se, että joku ajattelee pelkästään A-B-linjalla, paljastaa valtavan kypsymättömyyden. Lapsena me kaikki olemme A-B ja osa sitten jää sille tasolle koko loppuelämänsä ajaksi.

   • Jyrki


    Lapsena me kaikki olemme A-B ja osa sitten jää sille tasolle koko loppuelämänsä ajaksi.

    Ja jostain syystä tämän tason henkilöt lopulta myös päästetään päättämään asioista. Mutta miksei sitten asioita laajemmin ymmärtävät noihin asemiin pääse?

    • Esko

     Koska kyseiset henkilöt todennäköisesti suuntautuvat tutkivaan työhön, jossa heidän intohimonsa, eli asioiden selvittäminen ja ymmärtäminen on pääosassa, ei päätösten teko. Monesti nämä pohtivat ihmistyypit eivät ole luontaisesti hyviä esiintyjiä tai halukkaita muuten olemaan esillä. He haluavat keskittyä olennaiseen, eli siihen tutkimiseen. Juurikin näitä kyseisiä asiantuntijoita on koko hallituskauden ajan ylenkatsottu ja heidän asiantuntemustaan ei ole hyödynnetty…. ilmeisesti tarkoituksellisesti, jotta hallitus saisi asioitaan eteenpäin, vaikka niiden lopputuloksesta hyötyy vain osa (eli se ”parempi” kansanosa).

     • Pitkäaikaistyötön

      Aamen. Juuri näin.

      Lisäksi A,B,C,D…-tyypille on todella raskasta kuunnella A-B-tyypin mustavalkoista jauhamista, joten he eivät siksikään hakeudu näihin tehtäviin (tietävät jo ennalta työilmapiirin kamalaksi). A-B-tyyppi ei sen sijaan kärsi yhtään tai hänelle A,B,C,D…-tyyppi on parhaimmillaan jopa opettaja.

      Valitettavasti mustavalkoisuuden lisäksi A-B-kypsymättömyyteen liittyy myös ylenkatsetta asioita laajemmin näkeviä kohtaan (”kaiken maailman dosentit”). Siksi päätöksenteko on tällä hetkellä niin päätöntä.

     • antonio

      Näin! Johtoportaissa on erään ko. portaan edustajan (lääkäri) mielestä jokaista 10 pomoa kohti jopa 7 narsistia. Narsisti haluaa tunnetusti korokkeelle, lorkean kouöutuksen, poliittiseen tm. huippuvirkaan, häärää paljon saadakseen narsistista ravintoa (=huomiota), mutta ei ole välttämättä tehokas tai aikaansaapa. Tehot sulavat ikuiseen
      ” I’m the Best”-showhun tai muita traumatisoivaan piilopeliin, jonka tavoite on VAIN oma etu. On tarpeen olla esillä, mieluiten huipulla, valokiilassa ja ehdottomasti tietävin. Tutkijankammioissa ei ole valokiiloja eikä potrettikorokkeita, sensijaan intohimoa omaan alaan ja tieteellistä kuria ja vakavuutta.

 6. töytön

  Vaikka vakava asia onkin, niin nauratti kyllä nuo paperivuoret tuossa Ylen kuvassa. Ei puutu ku puhekuplat epäuskoisen näköisille perustuslakivaliokunnan jäsenille.

 7. LF

  Tätä ilmausta ”terveydenhuollon vapauttaminen kilpailulle” olisi mielestäni syytä välttää, koska se antaa harhaanjohtavan positiivisen kuvan asiasta samoin kuin se toinen ”valinnanvapaus”.

 8. JiiPee

  ”Jos puoletkaan tästä summasta olisi käytetty nykyisen terveydenhuollon kehittämiseen, niin meillä olisi toimiva ja tehokas järjestelmä.”

  Niinpä. Nyt kansa maksaa kohonneina tk-maksuina koko turhan ruljanssin. Miksei päättäjiä saada maksamaan kalliita virheitään mutta jos vähävarainen ihminen tekee pienenkin virheen niin heti on virkakoneisto kimpussa? Ai niin, nämä päättäjät ovat niitä virkaihmisiä.

 9. Katja K

  Hienosti taas tiivistetty tämä onneton tilanne, kiito blogisti!
  ”…näyttää olevan ajattelua, jonka mukaan yksittäiset ihmiset saavat kärsiä kokonaisuuden nimissä”.. Tätä on ollut liikkeellä uskomattoman monissa niin virkamiesten kuin poliitikkojenkin lausunnoissa. Me tosiaan olemme kokeilukappaleita.
  Toisekseen on vaikuttanut siltä, että hankalimpiin ministeripaikkoihin, joissa ei voi kuin selitellä ja huonosti, on sijoitettu hallituksen (häpeällisen) harvat naiset. Heillä ei kuitenkaan ole paikkoja siinä kuuluisassa tila-autossa. Lojaaliuden määrä ketkuille on hämmästyttävä. Kuten kokkareiden – ja kepulien – äänestäjillä.

  • Raija

   Tavallinen käytäntö melkein maassa kuin maassa että jos on joukossa nainen se saa kannettavakseen syyt. Suomiei tässä ole mikään poikeus.

 10. Tuula Anitta

  Voi kuinka hienosti oli vielä 1980-luvulla toimiva terveyskeskus,-ja sairaalajärjestelmä. Ihmisiä ei laitettu missään nimessä sairaaloista ulos puolitajuttomina. Oltuani silloin leikkauksessa, sain levätä sairaalassa viikon, kunnes olin toipunut. Kaksi vuotta sitten jouduttuani suhtsuureen leikkaukseen edellisenä iltana, minut kotiutettiin seuraavana aamuna oksentelevana, nukutuspöpperössä, vielä seisomaan kykenemättömänä, koska lääkärin kiireisen hymytön vastaus oli: ”se on ihan sama, missä te makaatte ja oksennatte”. Sote-sotkemisen, kilpailuttamisen, yksityistämisen, priorisoinnin, kansan luokittelun hyödyllisiin ja hyödyttömiin, on luonut yleisiä asenteita epäinhmilliseen suuntaan. Jos kokoomuksen ja keskustan sote-kauhistus kyhätään pystyyn, asenteet muuttuvat entistä laskelmoivimmiksi ja tunteettomimmiksi. Valitettavasti tulee mieleen toisen maailmansodan aikana eräs eurooppalainen valtio, jossa pitkälle viritetty luokittelujärjestelmä tuhosi kokonaisen kansanosan melkein totaalisesti.

 11. AKK

  Hallituksen Sote maakuntauudistuksineen on kaamea suuruudenhullu himmeli jonka ei alkujaankaan ole ollut mitään järkeä, kuten kaikki ilman kokoomus- ja kepulaisia laseja maailmaa katsovat ovat asian selvästi nähneetkin. Poikkeuksena toki siniset, jotka eivät ole nähneet mitään missään.
  Harmittaa kuinka paljon Sipilän hallitus on haaskannut yhteiskunnan varoja järjettömiin hankkeisiinsa, mutta ilahduttaa suuresti jos ja kun painajaiselle saadaan loppu.

  Saarikon puheista on tosiaan vaikea saada mitään selvää, hän puhuu kyllä sujuvasti ja paljon, mutta samalla viesti hämärtyy täysin. Toisaalta hän yrittää selittää asia joka ei ole alkuunkaan hallinnassa ja jää toistuvasti kiinni ristiriitaisista perusteluista. Rehula jo tunnusti millaista on perustella ulkoa saneltua asiaa jossa ei ole päätä eikä häntää omastakaan mielestä.

  Sipilä on kyllä pääsyyllinen koko hallituksen politiikkaan, mutta seuratkaapa kuinka Kokoomus on vedättänyt hallituskumppaninsa tekemään likaisimman työt. Lindström ja nyt Saarikko ovat touhunneet kuin hiekkalaatikolla hyväksyntää hakevat lapset jotka odottavat palkinnokseen kehuja isoilta pojilta.

  Kokoomus myhäilee hiljaa ja lupailee siinä sivussa miljardin alennusta autoveroon, ilman mitään ajatusta mitä se tarkoittaa muun verotuksen osalta. Voin kertoa että kansa maksaa kaikki Kokoomuksen kevennykset ja korkojen kanssa! Erityisesti autoveron alennuksesta joutuisivat maksamaan maaseudun paljon autoa tarvitsevat autoilijat kohoavina käyttö ja polttoaineveroina. Teslan tai Ferrarin tosin saisi pihalleen kymmeniä tuhansia euroja halvemmalla. Kokoomus osaa likaisen pelin jossa omat näpit sotkeentuvat mahdollisimman vähän ja siinä auttaa raha jolla saa näkyvyyttä. Median hiljainen tuki on myös ostettavissa ja kaverit auttavat, se näkyy esimerkiksi näennäisesti puolueettomalla vaikuttavan uutisoinnin painotuksista sekä hienovaraisena huomiona ja huomiotta jättämisinä kun uutisoidaan poliittisesta keskustelusta. Mm. vaalitenttien osallistujien esiintymisen arvostelu on oiva esimerkki siitä kuinka media vedättää äänestäjiä. Nostetaan onnistujiksi ne joiden suuntaan halutaan ohjata kannatusta, tai vaikka ne joiden tiedetään vievän todennäköisemmin kannatusta joltakin toiselta. Vaalikeskustelut ovat todellisuudessa pelkkää viihdettä kuten useasti vaaleihin liittyvä uutisointikin. Tarkoitettu toki nieltäväksi sellaisenaan, mutta eihän kukaan niin hölmö ole että nielisi. Vai voisiko sittenkin olla?

  • Jakke

   Puheet autoveron poistosta, vaikka valtion tulonlähteenä melko suuri onkin, ei ole populismia. Kaikki hallitus puolueet nyökkäilevät yksimielisesti. Eläkeläisille ja köyhimmille pitkälläkin aika välillä lupaamalla 100€, on populismia rankimmasta päästä ja mahdoton toteuttaa. Ulkoiluministeri kirjoittelee puutapaskaa polkupyörävegehomoista. Eikö ulkoiluministerillä ole muuta puuhaa? Eikö missään päin maailmaa järjetetä ”kynttiläillallisia”? Viinasen Iiro sai Vuorisen K-kaupan lihatiskillä maistaa eläkeläis mummon käsilaukkua. Stubbia peloteltiin ilmakiväärillä. Onko seuraavana diopteri mahdollisesti kohdistettu jonkun ministeri otsaan?

  • JiiPee

   ”Saarikon puheista on tosiaan vaikea saada mitään selvää, hän puhuu kyllä sujuvasti ja paljon, mutta samalla viesti hämärtyy täysin. Toisaalta hän yrittää selittää asia joka ei ole alkuunkaan hallinnassa ja jää toistuvasti kiinni ristiriitaisista perusteluista. Rehula jo tunnusti millaista on perustella ulkoa saneltua asiaa jossa ei ole päätä eikä häntää omastakaan mielestä.”

   Sama havainto Saarikosta, Rehulan puheista vielä vähemmän selvää saa.

  • antonio

   Olet täysin oikeassa!
   Juuri nämä mainitsemasi hienovaraiset piiloviestit tekevät myyräntyötään. Minusta jopa Ylen uutistenlukija Rönkä tekee sitä ymmärtäen/ymmärtämättömyyttäänHän alkaa mielestäni olla jotenkin liian riehakas, en osaa paremmin sanoa.

   Lopun kysymykseesi vastaan 100%n vakuuttuneena: VOI ja nielee!

  • Työsuhde-etuna astma

   Ylellä tuntuu olevan niin paljon tärkeämpää uutisoitavaa kuin kaikkien suomalaisten elämään vaikuttavat poliittiset päätökset. Saati että joku toimittaja vaivautuisi ottamaan selvää mitä taustalla tapahtuu.
   Parhaillaan puoli yhdeksän pääuutislähetyksessä kerrotaan esim. siitä, miten moni nainen haluaa otattaa itsestään budoaarikuvia ja sitten kuultiinkin Venla-palkintojen jaosta reportaasia ja haastatteluja oikein paikan päältä. Kyllähän nuo aiheet toki ovat tällä hetkellä päivänpolttavimpia. En tiedä miten olisin saanut unta ilman noihin kahteen ”uutiseen” syventymistä.
   Kansa pidetään tyytyväisempänä kivoilla hällävälijutuilla, enää puuttuu että uutiset päätetään hassuihin kissavideoihin.

 12. Matti Luomansuu

  … Ihan aikuisen oikeesti…
  Tämän kaiken jälkeen, käsittäen useamman kuluneen vuosikymmenen, mihin tarvitaan politiikkaa ja yleensäkin politiikkoja?? Mihin tarvitaan politiikkoja esim yritysten johtokunnissa (valtion Yrityksissä)… ehkäpä juuri siksi. Tämä maa on jumaliste ihan persiillään, melkoisen tyhjiin kupattu. Mihin tarvitaan politiikkaa ja politiikkoja? Sanon, että ei mihinkään, sillä: POLITIIKKA SEKÄ POLITIIKOT OVAT VERRATTAVISSA YHTEISKUNNAN KEHITTÄMÄÄN VERSIOON TIETOKONEVIRUKSESTA.

 13. Jouni

  ”On koko ajan toimittu ilman lainsäädännöllistä pohjaa ja käytetty valtavia summia soten ja maakuntahallinnon valmisteluun”. Eikös tässä sipilän hallitus ole ylittänyt valtuutensa kun on tämmöistä mennyt tekemään ja haaskannut valtavan summan rahaa?

  • Työsuhde-etuna astma

   Hyshys, tästä – eikä muustakaan hallituksen toimien laittomuuteen viittaavasta – ei saa puhua!

 14. Janne

  ”Ministeri huomauttaa myös, että maakunnalla on jatkossa oikeus pitää välikatto ennallaan tai periä muuten alempia maksuja niin halutesaan.

  ”Maakunnalla on jatkossakin oikeus periä lainsäädäntöä alempia maksuja tai olla perimättä maksuja lainkaan. Maakunta voi esimerkiksi päättää periä maksuja jatkossakin ainoastaan esimerkiksi kolmelta käyntikerralta”, Saarikko kirjoittaa.” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268992-asiakasmaksujen-pommi-jarkyttaa-nyt-vastaa-annika-saarikko

  Maakunta ja maakunta..
  Hei, hyväksytään maakuntalaki, niin maakunnat voi sitten alentaa nämä maksut ennalleen ja kansa kiittää.
  Tsiisus tätä touhua..

  • sakutimonen

   Kun rahoitus tulee kokonaan valtiolta ja valtion määräämän suuruisena, niin maakuunnilla ei ole mitään mahdollisuuksia alentaa tai poistaa maksuja.

 15. Kokoomus huijasi Keskustaa

  Kokoomus onnistui huijaamaan Keskustaa.
  Veroparatiisijätit pääsevät lypsämään terveysbudjettia .
  Keskustan kannattajien alueellinen terveydenhuolto huononee ja vaaleissa tulossa murskatappio.

 16. AKK

  Ei liity suoraan aiheeseen, mutta jottei tällainen meno jatku niin tarvitaan toisenlaista ajattelua. Jos tuijotetaan pelkkää rahaa tai työllisyysastetta niin tästä maasta tulee todella ikävä paikka elää. Tässä ajateltavaa siitä miten voitaisiin rakentaa jotain kestävälle pohjalle ihmiset huomioiden:

  http://merjamkisalo-ropponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267291-kestavan-kehityksen-toteutumisen-edellytykset

 17. äimänkäki

  Sipilä Sipooseen ja paperit silppuriin.

 18. Arska

  Terveyskeskusmaksun korotukset ovat taas kerran pelkkää tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille. Miksi meillä on korkea veroaste ja kuitenkin maksamme vielä tällaisia ”tasavero maksuja” tai ainakin yleensäkin tämäntasoisia maksuja joita ei muissa maissa pahemmin ole missään käytössä?
  Kun Suomea verrataan vaikkapa muihin Pohjoismaihin niin kuilu kasvaa vain lisää elintasossa tämänkin jälkeen rutkasti?

  Kenen etu on kuristaa suomalaiset hengiltä kikyillä tai vaikkapa terveyskeskusmaksujen älyttömillä korotuksilla saati muilla tasaveroilla? Tämähän aiheuttaa vain kulutuksen vähentymistä todella paljon eikä kyse ole pelkästään näistä korotuksista vaan kaikista muistakin tasaveroista kuten vaikkapa hulevesimaksu, auton käyttömaksu, kiinteistövero, perintövero jne. ja nyt siis viimeksi huimasti suurempi terveyskeskusmaksu vuositasolla… kansa kuristuu hengiltä ja se on näköjään tarkoituskin.

  • Jänkhis

   eu ja euro, siinä syy. Liittymisten myötä ollaan päästy pankkien casinopelejen ytimeen, eikä mikään valtapuolueista tule pankkimafiaa haastamaan. Peli pelataan loppuun saakka, kunnes kaikki raha, omaisuus ja maa on rosvoporukan hallussa. Yksikään edustaja ei saa murustakaan valtaa, jos ei rahaporukka sitä heille anna,eikä se tapahdu ilman vastapalveluita

 19. Joonas Virta

  Onhan se kieltämättä ihmeellistä että aina kun Vanhanen on jossain taustalla, Keskusta mielihyvin istuu kokoomuksen tuleen omilla housuillaan, hymyillen samalla kun idioottia katsomaan tulleiden lippurahat menee kokoomuksen liukkaiden käsien kautta veroparatiiseihin.

  Mitään muuta puhuttavaa aiheesta ei ole. Ollaan menty jo monesti sen rajan yli jolloin olisi pitänyt vähintään hallituksen naamoja vaihtua jos ei koko hallituksen.

  Minua ei lämmitä hallituksen typeryydestä ja sen aiheuttamasta kärsimyksestä puhuminen. Ei enää.

  Tarvitaan lisää. Rosvoparoneita vastaan on taisteltava aktiivisesti jos haluaa että tulevaisuudessa lapsilla on ruokaa ja kansalaisella turva.

  Persut lupasivat, eivät lunastaneet. Olisiko nyt sitten vittu 15 vuoden säätämisen jälkeen sen vasemmiston vuoro? Tarvittaisiin hallitus jossa sekä sdp, kok että kesk ovat kaikki oppositiossa, vähempi ei riitä.

  Sitä päivää ei nähdä joten me hävittiin tämä peli.

  Järjestelmä huijaa. Sen säännöillä kokoomus voittaa aina. En pelaa enää ja toivon että tekään ette pelaisi. Ei se SDP Timostakaan pelasta. Saku on fiksu mutta SDP on ihan samanlainen organisaatio kuin muutkin, oman etunsa perässä.

  • Raija

   Jospas saisi mahdollissuuden edes kerran näyttää mitä on. tuomittais vasta sitten jos mokaa.

  • JiiPee

   Ei tule onnistumaan.

   Sdp 21%, kokkaret19%, kepu16% = yht 56%

   Hallituksen pitää koostua aina yli 50% enemmistöllä jotta se saa päätettyä yhtään mitään asioita.

   Demarit mukaan hallitukseen, siitä se oikea muutos alkaa nykyiseen idioottimaiseen oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan.

   • Esa J.

    Mikäli kokoomus ja kepu aikovat jatkaa SDP:n kanssa uusliberalistista politiikkaa, tulemme näkemään aikamoista rähinöintiä…?

    Katsotaan nyt, miten vaaleissa käy. Älkää vaipuko epätoivoon.

    • JiiPee

     Laskin tuon 56% jos kaikki sdp, kok, kesk, olisivat oppositiossa. Eli ei onnistu. Kokoomus oppositioon, ja demarivetoinen hallitus mukana vihr, vas, ja täydennys heikentynyt kepu. Tällä kokoonpanolla saadaan reilusti yli 50% kannatus.

     Demarit21%, vihr 14,% vas 10%, kepu16% = yht 61% riittää mainiosti

     Demarit saa kepun kanssa sovittua paljon helpommin hallitusohjelman, kun kepu vain tajuaa palata takaisin alkiolaisille juurilleen. Paluu tapahtuu jo sillä, kun kepu tajuaa sipilöinteineen että valtion asioita ei hoideta samaan tapaan kuin jotakin ”luovaa tuhoa” tuottavaa innovaatioyritystä, josta leikellään jokapuolelta sormia ja varpaita myöten veronmaksajien pienten ihmisten pientä varallisuutta ja toimeentuloa.

 20. Timo Harju

  Toista vuotta sitten HS uutisoi näin:

  ”Tuore valtakunnanvoudinviraston tilasto osoittaa, että ulosottoon eli pakkoperintään päätyi viime vuonna lähes 400 000 rästiin jäänyttä terveydenhoitolaskua.” (HS 18.9.2017). Pelkästään hammashoito- ja terveyskeskusmaksuja oli ulosotossa 140 000.

  Hallituksen esitys repäisee ulosottoluvut taivaisiin.

  Ymmärrän taustalta paistavan häikäilemättömän ahneuden. Siitä huolimatta tällaisen esityksen tuominen eduskuntaan vaatii suhteellisuudentajun – eli kyvyn arvioida jonkin asian tärkeyttä tai merkitystä – vakavaa horjumista.

  Mielenkiintoista olisi nähdä, millaiseen saavutukseen yltäisi linnassa lakia lukeneen Kari Uotin esittämä köyhien ihmisten äänioikeuden poistavalla vaalitavalla pystytetty hallitus.

 21. Räsänen

  Surkeinta ja kohtalokkainta on, jos kokkarit on suurin puolue vaalien jälkeen. Sitä ei Suomi kestä. Kokkarit on painettava pienemmäksi puolueeksi. Ja siihen on lääke. Tavan kaupunkisuomalaiset on saatava äänestyskoppiin. Pienissä kunnissa mennään vanhasta muistista keskustan jäljissä vaikka rotkoon. Niin ymmärtämätöntä se ajattelun taso maaseudulla on. Ja vaikka kuinka väitetään SDPn olevan samanlainen organisaatio, niin jollei se ole suurin vaalien jälkeen, niin sitten Suomi on hävinnyt. Totaalisesti hävinnyt. Rinne on niin eri maata kokkarien kanssa, että kokkaripuolue ei valitse Rinteen puoluetta hallituspuolueeksi eikä Rinnettä valtiovarainministeriksi.

  Suuren suuria suruja ovat sote -sopassa menetetyt leikkauksilla kerätyt isot rahamäärät. Rahat, joilla olisi saatu niin paljon hyvinvointia Suomen niille ihmisille, jotka nyt elävät hyvinvoinnin puutteessa.

  • Jänkhis

   Samaa Herraa se sdp. kin kumartaa. Pieniä painotuseroja voi olla, ei muuta.

 22. Kalevi Salonen

  Sote-uudistus sellaisena kuin hallitus sitä ajaa on aivan tolkuttomasti liian iso pala nimenomaan siksi, että niin tärkeässä asiassa kuin terveydenhuollossa ei pitäisi edes yrittää moista kertaheitolla, koska tuloksena on joka tapauksessa jonkinlainen katastrofi. Nykyjärjestelmän evoluutiossa olisi ollut ihan tarpeeksi tekemistä.

  Kaiken lisäksi olennaisimmat asiat on unohdettu, kun pääasiaksi on tullut yksityistäminen ja uusi hallintotaso. Mikään terveydenhuollolle asetetuista tavoitteista ei ole toteutumassa ja kustannuksetkin tulisivat nousemaan valtavasti. On jäänyt aivan pimentoon, että tärkein asia – nopea hoitoon pääseminen eli lääkärien lisäys – olisi mahdollista toteuttaa tavattoman yksinkertaisesti ja vieläpä kustannusneutraalisti tekemällä niin julkinen kuin yksityinenkin terveydenhoito (reseptilääkkeet mukaan lukien) maksuttomaksi. Ei ole mitään järkeä haaskata kolmannesta omavastuuosuuksina kerätyistä varoista laskutus- ja korvausbyrokratiaan. Veroina maksettuna terveyspalveluihin saataisiin todellinen kokoaikainen valinnanvapaus, kun taas hallituksen mallissa on puolivuotinen sitoutumispakko. Valinnanvapauden myötä syntyisi myös rehti kilpailu, jossa sekä yksityinen että julkinen puoli voisivat vapaasti käyttää omia vahvuuksiaan. Nythän hallitus yrittää tehdä yksityisen kannattavaksi erilaisin lainsäädännöllisin tempuin.

  Valitettavasti valtamedia ei ole suostunut julkaisemaan sanaakaan Pelkistetystä Sotesta (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etusivu/p%C3%A4ivitetty-aloite) eikä hallituskaan ole siitä tietenkään ollut kuulevinaan. Kuitenkin nyt sote-uudistuksen käsittelyyn tarvittaisiin myös vaihtoehto, johon vertailla. Ilman vertailua ei voida päästä objektiiviseen ratkaisuun.

 23. Luukas Pyykorpi

  ”Kyse ei ole ainakaan tahdon puutteesta, sillä jo vuosikausia olemme jotuneet kyllästymiseen asti kuulemaan, miten tämä on nyt pakko saada maaliin.”
  ”Maaliin” tarkoittanee vero(voro)välttely kirjekuoria, jotka kiikutetaan veroparatiiseihin hallituspuolueiden eliitin toimesta ?

 24. Make

  Täytyy olla samaa mieltä Kokoomuksesta. Hyvin ovat saaneet kaikki tavoitteensa ( ja EKn tavoitteet ) läpi jo hallitusohjelmasta alkaen, mutta kansan viha on saatu kohdistumaan sinisten ja kepun vastuuministeteihin. Ei ole nykyinen Kokoomus se Kokoomus, jota nuorena, terveenä ja täystyöllisenä äänestin. Uskonto=mammonan palvonta, isänmaa=globaalit markkinavoimat ja koti=suurin monista sijoitusasunnoista.

  Mutta mitä pitäisi tehdä? Vaalien lähestyessä saamme vielä kuulla lisää, että köyhyys johtuu työehtosopimusten yleissitovuudesta, työttömyys AY-liikkeestä ja ilmastomuutos pienituloisten vanhoista autoista.

  • töytön

   Juuh mielenkiinnolla odotellen kenen kimppuun kokkarit hyökkää nytte. Työttömiä on toki kiva potkia loppuun asti, saahan sillä ääniä lisää työssäkäyviltä.

 25. Eino

  ”Ihan yleisesti epäillään, että esityksen taustalla myhäilee kokoomus. Arvosteluryöppy kohdistuu keskustaan ja Saarikkoon, ja kokoomus voi seurata sivusta oman kannatuksensa kasvua keskustan kustannuksella.”
  Noihan se tulee menemään, ja on mennyt juuri noin jo aikaisempienkin kokoomuksen päähallituskumppaneiden osalta. Hallituksen politiikan hintaa jää maksamaan hallituskumppanit, kun kokoomus häipyy seuraaviin vaaleihin pisteet pussissaan valtamedioiden lemmikkinä – joskus jopa joidenkin toimittajien lähes mielistelemänä. Jos keskusan osalle lankeaa vaaleissa rökäletappio, uhkaa puoluetta myös se, että keskustan on vaikeaa myöhemminkään enää nousta kolmen suurimman joukkoon, kun aika ja toiset puolueet rynnivät eteen . Nähtäväksi jää, oliko bisnesmaailmasta tempaistu ministerikaksikko puolueelle kirous vai siunaus. Se, että Sipilän johtaman keskustan yhteistyö kokoomuksen kanssa on ollut tähän saakka saumattoman sulavaa, ei ole kummallista; ajaahan kokoomus tässä yhteiskunnassa nimenomaan Sipilän sekä Bernerin sosioekonomisen ryhmän eli suursijoittajien asiaa. Luulisi viimeistään sotekiemuroiden avanneen em seikan myös ns suurelle yleisölle.

 26. Siru Pola

  Päätalon Herkko olisi sanonut tästä jutusta, että ” mahoton juttu jos puoletkaan on totta”.

  Hyvää tarkoittava blogisti sai viikonloppuni synkkenemään.

 27. Margareta Blåfield

  Mikä kokonaisuus? Kenen kokonaisuus?

 28. äimänkäki

  Ei ole vaikea ennustaa miten käy jos kokkarit saavat tahtonsa läpi sote- ”uudistuksessa”. Nii, tietenkin tarvitaan kes-kustalle se maakuntahallintokin, mutta ei takerruta nyt pikkuseikkoihin.

  Kun terveyden- ja sairaanhoito on yksityistetty, vedotaan perustuslakiin jossa sanotaan että kaikille on tarjottava riittävä jnejne hoito, ja valtion panostus on riittämätön. Siksi valtion on satsattava enemmän kansalaisten terveyden- ja sairaanhoitoon tai potilasmaksuja korotettava. Sama kierros uudelleen ja uudelleen kunnes ollaan kokoomuksen ihmemaassa amerikassa jossa hoitoa saa vain vakuutetut joilla on varaa maksaa tommoset 500 euroa kuukaudessa vakuutusmaksuja, yksityisiin yhtiöihin tietenkin.

  Paras malli on julkinen voittoa tuottamaton ja lähellä oleva. Rahatkin jäävät pyörimään paikkakunnalle. Olisi varaa maksaa henkilökunnallekin kunnon liksoja. Hallituksen pitää kuunnella oikeita asiantuntijoita, ei loppareita. Tämä hallitus ei ole kuunnellut eikä kuuntele. Politikko ei ole asiantuntija. Tervemenoa sinne minne ei päivä paista.

 29. Työsuhde-etuna astma

  Tein uudenvuoden päätöksen että koettaisin tänä vuonna ottaa asioihin positiivisemman asenteen. Hallituksen toiminta tekee joka päivä tuon päätöksen pitämisen mahdottomaksi.

 30. Tietämätön

  Kuka on antanut perustaa virkoja instanssiin jota ei ole olemassa?

  • AMK

   Sipi onhan hän toimari hänellä on jopa oma rahasto nimeltä VAKE,virallisesti se on https://vnk.fi/vake-oy
   Valtioneuvoston kanslia
   Kuvahaun tulos haulle valtioneuvoston kanslia
   KuvausValtioneuvoston kanslia on yksi Suomen 12 ministeriöstä. Se vastaa pääministerin johdolla hallitusohjelman toimeenpanon valvonnasta ja avustaa pääministeriä valtioneuvoston johtamisessa. Valtioneuvoston kanslia vastaa Suomen EU-politiikan yhteen sovittamisesta ja käsittelee EU:n kehittämistä. Wikipedia

 31. jaska.jokunen

  Kaikista eniten ihmetyttää tämä!.

  Nämä nykyiset suuret ja mahtavat pitävät itseään mahtavina herroina, kun myyvät meneiden sukupolvien aikaan saanoksia!. Ne tehtiin aikana jolloin oli rahasta pulaa, ilman kunnollisia koneita ja vehkeitä.

  eräskin suuren puolueen nais edustaja toteaa seuraavaa….. valtiolla ei ole rahaa ja pääomaa uudistaa rautatie verkkoa!. ja kun nykyisellä suurilla ja mahtavilla on sitä rahaa avan toinen määrä käytettävissä, kuin menneillä sukupolvilla…..

  kyllä tämä kertoo yhteiskunnan tilasta missä me olemme 2019, toista oli silloin kun olimme 1917 nuori alkava kansakunta.

 32. jaska.jokunen

  Pidä linjasi

  Kyllä maailmaan mahtuu asiallisia blogin pitäjiä!. Seuraan tätä uunin pankkopoikaa-en jaa kaikkia ajatuksia -se kasvattaa kun ajatuksia elämästä!.

  SKE- liike hajoaa jo nyt!. Sisäiseen riitelyyn!. Liikkeen vetäjä ei hyväksy että ”puolueessa on myös aikaansaava vähemmistö”

 33. Pentti Renfors

  Hyvin olit taas Saku asian ytimessä.Hyvä että jaksat kaikesta huolimatta tuoda asioita esiin,jotka ovat aidosti tärkeitä.Toivottavasti tuolta vekkulikerholta loppuu aika kesken ja äänestäjät oikeasti miettivät ketä kannattaa äänestää seuraavissa vaaleissa.

Kommentoi »

Comments are closed