Hyvässä hengessä
Tänään Antti Rinne jatkaa hallitusneuvotteluja hyvässä hengessä, ja kaikki merkit viittaavat SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan muodostamaan hallitukseen mahdollisesti RKP:llä täydennettynä. Keskustan tuleminen mukaan näyttää nyt hyvin todennäköiseltä, jos puolue hankkiutuu eroon rasitteeksi muodostuneeksi puheenjohtajastaan Juha Sipilästä. Tämä on pakko tehdä, vaikka jotkut edelliseen vaalikauteen jämähtäneet rivimiehet eivät vielä olekaan tajunneet kellon viisareiden uutta asentoa.
Sipilä on rasite, siitä ei päästä mihinkään. Hänen pääministerikautenaan ei pantu tasetta töihin, vaan myytiin valtion tuottavaa omaisuutta. Työllisyys ei kasvanut niin paljon kuin on kerrottu, sillä puolet uusista työpaikoista on osa-aikatyötä, jolla ei elä. Kupla on puhjennut ja puolueen kannatus on alakantissa. Tarvitaan uutta nostetta ja entisten syntien anteeksisaamista. Siksi puolue haluaa hallitukseen.
Ne vanhat synnit tulevat varjostamaan uutta hallitusta vielä kauan, kenties koko kauden ajan. Talousviisaat ennustavat uuden laman olevan ovella, joten neljän vuoden aikana tehtyjen tuhojen korjaaminen saattaa käydä mahdottomaksi. Tämä on erityisen kiusallista köyhien ja pienituloisten aseman parantamista luvanneille tuleville hallituspuolueille.
Tämä taas sopii erinomaisen hyvin oppositioon jääville kokoomukselle ja perussuomalaisille. Nämä puolueethan ovat lähentyneet toisiaan, sillä kokoomuksessa on perinteisten arvoliberaalien lisäksi paljon myös kravattipersuja, joiden linjaukset vaikkapa maahanmuutosta ovat käytännössä yksi yhteen perussuomalaisten kanssa. Oppositiopuolueet tulevat vahvistumaan sitä enemmän, mitä enemmän hallitus kohtaa vaikeuksia.
Tässä vahvistumisessa auttaa media mielellään, kun se pitkästä aikaa pääsee mätkimään sydämensä kyllyydestä demaripääministeriä. Se on tietenkin ihan normaalia ja odotettua, sillä alkaakin kyllästyttää median tietyn osan harjoittama hallituksen ylistäminen ja opposition mätkiminen.
Uudella hallituksella riittää töitä, kun edellisen virheitä yritetään korjata, ja jotain ihan varmasti saadaankin aikaan. Indeksijäädytykset ja aktiivimalli puretaan, ja koulutukseen satsataan lisää. Se tapahtuukin viime tipassa, sillä jatkuvat koulutusleikkaukset alkoivat jo vaarantaa kansan sivistystasoa.
Vaikeampia asioita sitten ovatkin soten ja sosiaaliturvan kaltaiset suuret uudistukset, joista vääntäminen alkaa heti hallituksen aloitettua työnsä. En tiedä miten siinä käy, mutta tuskin kovin moni tohtii enää edes ajatella ääneen maakuntahallintoa ja valinnavapautta, joiden pakkonaittaminen oli Sipilän hallituksen suurin munaus.
Saa nähdä miten äijän käy. Se on varmaa, että uudenkaan hallituksen työ ei ole helppoa, olipa hallituspohja mitä tahansa. Ainakin politiikkaa jatkuvasti seuraavalle riittää seurattavaa. Minäkin aion seurata asioita ihan entiseen tapaan sanoja säästelemättä. Lisää ennustuksia teen sitten, kun uusi hallitus julkaisee hallitusohjelmansa.
Tuohan se asetelma vaikuttaa olevan. Enemmistö on saliin saatava ja kovin kyykyttäjäsakki istumaan sinne oikeaan paikkaansa. Oppositio on toivottavasti vähemmistössä ja siten se kuuluisa karavaanin sivusta komppaaja. Olkoonkin, että puhetta ja porua väärin sammutetuista paloista saadaan sitten ehkä lukea sekä kuulla kyllästymiseen saakka. Sanoja on kenenkään turha säästellä, mutta olkoot ne sitten tulevaisuuden rakennuspuita mieluummin kuin pelkkiä pilkkakirveitä. Puolin ja toisin.
Kiitos taas Saku! Mielenkiinnolla odotan miten hallituspakka koostuu. Helppoa ei tule olemaan se on varma. Mikään muu ei merkitse niin paljoa kuin, että Sipilästä ei tule näkymään edes kantapäitä. Sitä odotellessa….
Uusi hallitus voisi tietenkin säästäärikkaidentuista, esim yritystuet hyvintoimeen tulevilleyrityisille jalapsilisään tulokaton laittamalla. Varmaan muutakin löyty jonka voi siirtää vähävaraisille tuhojen korjaamiseksi,voisi vaatia niitä maksettuja yritystukia takaisin jos ei olla palkattu uusia työntekijöitä.
Lapsilisän tulorajattomuuden perustelu on se että lapsilisä tasaa tulo(tai oikeastaan meno)eroja lapsiperheiden ja lapsettomien välillä. Eikä lapsiperheiden ja parempi tuloisten lapsiperheiden.