Korttitalon romahdus

Muistatte varmaan, että soten kaatumisen piti aiheuttaa ennenäkemätön yksityistämisaalto. Näinhän meitä peloteltiin vielä siinäkin vaiheessa, kun soten kaatuminen näytti jo selvältä. Sen yksityistämisaallon pitäisi siis olla käynnissä, mutta ei se ole. Nekin puheet olivat vain osa sitä hölynpölyä, jota meille syötettiin koko viime vaalikauden ajan.

Ei tullut yksitysistämisaaltoa, vaan tuli Pihlajalinnan yt-neuvottelut  ja Attendon tulosvaroitus. Kasvuvauhti oli liian kova, ja vuodenvaiheessa paljastunut vahustenhoidon katastrofi koetteli erityisesti Attendoa. Se opetti kaikille, että liiketoiminnassa pyritään voiton maksimointiin, joten se ei välttämättä sovi ihan kaikille aloille.

Terveysjäteillä ei mene nyt hyvin, mutta siitä ne saavat syyttää itseään ja edellistä hallitusta. Asioita jatkuvasti seuraavalle ei jäänyt epäselväksi, että valinnanvapaus oli vain peitesana terveydenhoidon yksityistämiselle. Kerron jo huhtikuussa 2017, että terveysyrityksillä oli käynnissä selkeä reviirijako, kun eri yritykset tekivät kunnille tarjouksia niiden omistamista kiinteistöistä.

Ei siitä olisi saanut puhua, kuten juttuni saama palaute selkeästi osoitti. Minut yritettiin tyrmätä täysin ja leimata valehtelijaksi, kuten seuraavana päivänä kerroin. Vuotta myöhemmin reviirijako oli tullut jo ihan selväksi.

Yrityksille haluttiin antaa parin vuoden etumatka, kun alkuperäisten suunnitelmien mukaan julkisen sektorin toiminta piti yhtiöittää ja näiden yhtiöiden piti ruveta kilpailemaan yritysten kanssa asiakkaista. Julkinen sektori olisi kuitenkin saanut yhtiöittää vasta sitten, kun valinnanvapaus tulisi voimaan. Yrityksille siis aiottiin antaa aikaa järjestellä toimintansa valmiiksi, kun julkinen sektori vasta yhtiöittäisi.

Tämä suunnitelma kaatui perustuslakiin, mutta yhä jatkettiin samalla linjalla. En nyt jaksa ruveta käymään yksityiskohtaisesti soten kiemuroita läpi, mutta ajatuksena oli siirtää mahdollisimman paljon terveydenhuoltoa ja hoivapalvelua yksityisen sektorin hoidettavaksi ja verorahoin maksettavaksi. Tähän yritykset valmistautuivat ostamalla kuntien sosiaali- ja terveyskiinteistöjä ja palkkaamalla lisää henkilöstöä.

Maan historian suurin yksityistäminen suunniteltiin huonosti, ja korttitalo romahti. Nyt uhkapelistä maksetaan hinta, mutta eivät sitä edellisen hallituksen muodostaneet puolueet maksa. Keskustahan unohti kannattaneensa valinnanvapautta yhtä nopeasti kuin kokoomus unohti kannattaneensa maakuntahallintoa. Yrityksetkin pärjäävät, sillä ne osaavat joustaa tilanteiden mukaan.

Työntekijät siinä kärsivät, mutta ehkä heidänkään tilanteensa ei ole toivoton. Julkisella sektorilla on ollut rekrytointiongelmia, kun yritykset tarjoisivat parempaa palkkaa. Toivottavasti työtä löytyy mahdollisimman monelle.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (19)
 1. Ahti Granat
  19.6.2019, 11:35

  Viimeksi kirjoitettua toivetta kannattaa kannattaa. Paitsi että huonoimmat yksityistämisvisiot olisivat toteutuneet, yhtiöitettyjen julkistoimijoiden henkilöstön työ- ja sopimusoikeudellinen asema olisi ollut hyvin kyseenalainen maakunnissa. Nehän olisivat olleet se julkisyhtiöiden varsinainen työnantajataho yksityisten rinnalla. Työalueeksi olisi siten yhtiön palveluksessa olevalle työntekijälle voitu määrittää koko maakunta. Velvoite siirtyä paikkaamaan työvoimakapeikkoja vaikka maakunnan toiseen ääreen olisi ollut ainakin uhkana, tuskin kellekään mahdollisuutena. Suunniteltujen maakuntien ottaessa kenties päävastuun sosiaali- ja terveysalan julkisista yksiköistä, on alan ammattijärjestöjen oltava edelleen valppaina. Yksittäisten työntekijöiden vakinaiset asemapaikat olkoot kunnissa toimivissa palvelupisteissä. Jos joku vaihtelua haluaa, hakeutukoon sitten vapaaehtoisesti muualle, eikä ”yhtiön” sanelemana.

 2. Jari Hannuniemi
  19.6.2019, 11:48

  Täällä Länsi-Pohjassa kuntien paniikkiratkaisu keskitysasetukseen oli yhtiöittäminen.Sinällään se näyttää menneen eka vuoden osalta ihan hyvin:

  https://www.lapinkansa.fi/lappi/mehilainen-lansi-pohja-oy-saavutti-tavoitteensa-ensimmaisena-vuonna-3579473/

  Onhan ensimmäisenä vuonna ollut monenlaista ongelmaa, sopimuksen tulkintaa yms. Aika näytää oli ratkaisu Länsi-Pohjan kannalta oikea. Ratkaisun taustalla oli jonkinlainen luottamuspula Lapin sairaanhoitopiirin kanssa.

Kommentointi suljettu.