Säästöpossu nimeltä Vake

Oppositio on kovasti arvostellut Rinteen hallitusta paitsi itse aiheuttamastaan kikyyn liittyvästä näennäisestä veronkorotuksesta, niin myös kahden miljardin alijäämäisestä budjetista ja valtionomaisuuden myynnistä isojen kertaluonteisten menojen kattamiseksi. Ne menot syntyivät edellisen hallituksen säästöistä, jotka jatkuessaan olisivat rampauttaneet koko yhteiskunnan.

Nyt on siis edellisessä hallituksessa koko ajan olleen kokoomuksen ja kaksi vuotta olleiden perussuomalaisten mieli muuttunut. Myyminen on nyt paha asia, mutta ei ollut viime hallituskaudella. Kuten muistamme, niin Sipilän hallitus lupasi panna taseet töihin. Sitä varten myytiin valtion omaisuutta ja rahat siirrettiin valtion kehitysyhtiö Vake Oy:lle. Näin ohitetttiin eduskunnan budjettivalta ja tehtiin hallitukselle ikioma budjetti. Sen arvo on nykyisin noin kaksi miljardia euroa, eli saman verran kuin ensi vuoden budjetti on alijäämäinen.

Lyhykäisyydessään tämä budjettivallan kaappaaminen toteutettiin säätämällä laki, jolla valtion omistamien yritysten myynnistä saatavat tulot ja osa osinkotuloista siirrettiin uudelle valtion kehitysyhtiölle Vake Oy:lle. Tämä yhtiö toimii kokonaan eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, ja määräysvaltaa siinä käyttävät pääministeri ja valtioneuvosto. Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen miljardien käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri. Hallitus kokonaisuudessaan päättää, tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin vai käyttääkö hallitus voiton johonkin itselleen tärkeään kärkihankeeseen.

Vake Oy sai pesämunaksi Ekokemin kaupasta saadut 100 miljoonaa euroa.  Sitten Vakeen siirrettiin ainakin valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Raskone myytiin noin puoleen hintaan maaliskuussa 2018.

Syksyllä 2017 Vake Oy perusti SoteDigi Oy:n ja Vimana Oy:n edistämään sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiota. SoteDigi oli määrä siirtää perustettaville maakunnille vuonna 2019. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvosteli järjestelyjä, koska niistä ei päätetty eduskunnassa. Viime joulukuussa hallitus päätti siirtää Vakeen 8,3 prosenttia Nesteen osakeomistuksesta, nykykurssilla lähes kahden miljardin euron arvosta.

Vake Oy ei ole koko aikana tehnyt mitään muuta kuin maksanut palkkaa muutamalle työntekijälleen. Toimitusjohtajakin vaihtui kesällä. Nyt selvitysmies Jouni Hakala esittää Vake Oy:n purkamista ja sen varojen siirtämistä takaisin valtioneuvoston kansliaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä eduskunnan budjettivallan palauttamista.

Ei siitä olisi koskaan pitänyt luopuakaan. Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta. Siitä ei päätä maan hallitus eikä varsinkaan mikään kehitysyhtiö.

Epäilemättä hallitus on jo huomannut, että sillähän on olemassa tällainen mukava vararahasto. Selvitysmiehen mukaan Vaken varat tulisi käyttää elinkeinopoliittisiin hankkeisiin Suomen Teollisuussijoituksen kautta, eikä se kuulosta yhtään hullummalta idealta. Kun elinkeinopolitiikkaa toteutetaan, niin ei sitä tarvitse toteuttaa monen eri toimijan avulla.

Sipilän hallitus onnistui vahingossa luomaan säästöpossun, jossa on yli kaksi miljardia euroa rahaa. Ehkäpä nyt olisi aika ottaa sen possun sisältö käyttöön ja panna taseiden sijaan ne rahat töihin.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (22)
 1. Yks kyykytetty vaan
  20.9.2019, 08:39

  Tässä tuli paljon itselleni uutta tietoa, kiitokset!

 2. Jarmo Paananen
  20.9.2019, 09:07

  VAKE n (valtion kehitysyhtiön) varat perustuvat sinne siirrettyihin valtioyhtiön osakkeisiin mm posti Vaken tehtävä perustaa, omistaa, hallinnoida ja kehittää yrityksiä Nyt hallituksen tehtävä päätös postin osakkeille mitä niille tehdään Pääminiteri voi päätöksen tehdä ilman eduskunnan suostumusta Selvitysmies ehdottaa hänelle vaken lopettamista Valta pääministerillä mitä myös sinne sijoitetuille nesteen, kemijoen, altian ym osakkeille tehdään Ratkaisu myykö kokonaan pois vai palauttaako takaisin Ratkaisu on hallituksen sylissä ja sen voi arvata

  1. Kimmo Paaso
   20.9.2019, 09:20

   Ja laadukas arvaus on että ei tehdä mitään.

   Rinne on aika sympaattinen tyyppi, etenkin kun hän ei puheissaan ja eleissäänkään ole sellainen ylimielinen paskiainen kuin Orpo ja muut oikeiston edustajat.
   Mutta nyt on kyllä sellainen tunne, että Rinne ja co tajuavat että heillä on pari miljardia OMAA rahaa. Rahaa mitä voi laittaa mihin haluaa, ihan kuten sipiläkin varmaan ajatteli.

   Joten nuo rahat jäävät käyttämättä kansan hyväksi.
   Ja mihin niitä käytetään?

   En tiedä.

   Mutta sen tiedän, että valta tekee sokeaksi ja ahneeksi, ja tilaisuus tekee useimmiten varkaan…

   1. Vesa Eriksson
    21.9.2019, 02:19

    Paaso ei tiedä, mutta sen tietää, että hän ja muu oikeisto aivan varmasti varastaisi, niin kyllä vasemmistokin varastaa 🙂 Mielenkiintoinen teoria. Hyvin tyypillinen psykopaatille.

    1. Leena Erola
     21.9.2019, 05:09

     Kyllähän tuo sinun teoriasi ”Paaso ja muu oikeisto” kieltämättä aika psykoottiselta vaikuttaa

Kommentointi suljettu.