Pesänselvitys

Edellinen hallitus perusti vauhdikkaasti sellaisia uusia yrityksiä kuin Vake, SoteDigi, Vimana ja Maakuntien tilakeskus, joiden kohtalo on nyt vaakalaudalla. Näin kertoo Talouselämä, ja uutisen kommentoinnista päätellen monellakaan ei ole tietoa näistä yrityksistä. Ei se ole mikään ihme, sillä ne eivät juuri ole kertoneet tekemisistään. Itse asiassa näyttää siltä, että niiden ainoa tehtävä on ollut maksaa palkkaa työntekijöilleen.

On niillä kuitenkin ollut tärkeä tehtävä. Ne perustettiin ennakoivasti sillä oletuksella, että Sipilän hallitus saa läpi soten haluamassaan muodossa. Lisäksi niiden tarkoitus oli edistää toista Sipilän hallituksen päähanketta eli julkisen sektorin mahdollisimman laajaa yhtiöittämistä. Tunnetusti yhtiöittäminen johtaa jossain vaiheessa myös yksityistämiseen, kun osakeyhtiön omistus vähitelleen siirtyy muuanne.

Kerrataanpa vielä noiden yhtiöiden perustamisvaiheita. Vake Oy:stä kerroin viimeksi viime viikolla, ja sen jutun voitte lukea täältä.

Vimana Oy ja SoteDigi Oy perustettiin hoitamaan sote-uudistuksen vaatimia tieto- ja  viestintäteknisiä palveluja.  Kauppalehden mukaan hallitus päätti viime helmikuussa siirtää Solidiumin salkusta yhteensä 15 miljoonan euron arvosta Kemiran osakkeita Vimanaan myytäväksi. Toinen 15 miljoonan euron potti Vimanalle luvattiin antaa, kun yhtiön rahoitustarve sitä vaatii.

Vimanan toimintaa oli jo aiemmin pääomitettu 10 miljoonalla eurolla, ja sen käyttömenoihin oli ennen 15 miljoonaan Kemira-pottia myönnetty 10,65 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriöllä oli lupa korottaa Vimanan pääomaa 4,65 miljoonalla eurolla. Vimanan tarkoituksena oli myydä osakkeet ja rahoittaa kaupoilla toimintansa. Rahan piti riittää viime kesään asti.

SoteDigiä Sipilän hallitus rahoitti kehitysyhtiön Vake Oy:n kautta. Vake on se hallituksen ikioma budjetti, jonka toiminta Valtiontalouden tarkastusviraston  mukaan on ristiriidassa eduskunnan budjettivallan kanssa. Vake perusti SoteDigin siirtämällä yhtiöön Ekokemin osakkeita, jotka yhtiö myi. SoteDigiin jäi 90 miljoonan euron pääoma, loput myyntituloista se tuloutti valtiolle. Sittemmin kehitysyhtiö luovutti koko SoteDigin valtiolle pääoman palautuksena.

Maakuntien tilakeskus Oy perustettiin jo kevättalvella 2017 huolehtimaan kaikista tulevien maakuntien tarvitsemista tiloista erikoissairaanhoidon, terveyskeskusten ja sosiaalipalveluiden tiloista pelastusasemiin ja toimistoihin. Johtajat siihen valittiin ilman avointa hakua projektiryhmän kokouksessa.  Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmän sisältä. Parhaat asiantuntijat löytyvät tietenkin porukasta, joka valmistelee asiaa ja samalla työpaikkoja itselleen. Omaisuuden piti siirtyä yhtiön hallintaan korvauksetta. Yhtiöllä ei ole ollut koko olemassaolonsa aikana lainsäädännöllistä oikeutusta eikä edes tehtäviä.

Nyt kaikkien näiden yhtiöiden tulevaisuus on vaakalaudalla, ja suoraan sanoen sietää ollakin. Koko kuvio näyttää sekavalta vyyhdeltä erilaisia omaisuus- ja sijoitusjärjestelyjä, joiden loogisuus ei avaudu. Ihan selvästi pääomia on kasattu tulevaa käyttöä varten, mutta raha näyttää kadonneen ainakin eduskunnan päätösvallan ulottumattomiin. Perustuslain mukaan valtion taloudesta päättää kuitenkin eduskunta.

Sipilän hallitus jätti seuraajalleen selvitettäväksi melkoisen sekavan yritysrypäksen, josta uusi hallitus joutuu ottamaan tolkkua.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (34)
  1. Petri Sakkinen
    23.9.2019, 12:48

    Yritysmaailmassa normaali käytäntö: ajetaan firma konkurssiin ja jätetään sotku muiden setvittäväksi ja maksettavaksi. Ei Sipuli turhaan ole ollut ns. yrittäjä.

  2. Koko Sipilän hallituspoppoo + näiden hyvävelikerhonsuojatyöpaikkojen henkilöstö tai ainakin johtajat pitäisi haastaa korruptiosta oikeuteen.

    Koska suomessa EI OLE KORRUPTIOTA niin sehän on ihan turhaa, kyseessä on vain MAAN TAPA.. 😉

Kommentointi suljettu.