Menneisyyden kaipuu

”Populismi on aina kansallista, omasta nostalgiasta nousevaa kaipuuta vanhaan kunnon arvoveneeseen, jota vastuuttomat liberaalit yrittävät keikuttaa.”

”Kaikkeen liittyy tunne oman aseman heikkenemisestä suhteessa muihin, maaseudulla kaupunkiin, köyhillä vauraisiin, ”kanta-asukkailla” maahanmuuttajiin. Eriarvoisuuden tunne on hiipinyt iholle.”

”Soini myöntää, että valta on populistille vaikea paikka. Oppositiossa kannatus nousee, mutta vastuu ja kompromissit voivat syödä sen. Soini katsoo Puolaan, jossa kävi toisin, kun vaalivoitto oli riittävän selkeä.”

Näihin kolmeen asiaan voi kiteyttää Timo Soinin haastattelun, jossa hän kertoo uudesta kirjastaan. Populismi kumpuaa kaipuusta johonkin mystiseen, onnelliseen menneisyyteen, jota oikeasti ei ole koskaan ollut olemassa. Sitä siivittää tunne oman aseman heikkenemisestä joihinkin salaperäisiin muihin verrattuna, ja hallitusvastuu paljastaa populismin onttouden. Voidakseen jatkaa valhettaan populistien on saatava niin selkeä vaalivoitto, että he voivat yksin tehdä mitä haluavat. Seurauksena on Puolan ja Unkarin kaltainen yhteiskunta, jossa oikeuslaitos, tiede ja media on valjastettu tukemaan populistista valhetta.

Nämä olivat ihan ensimmäisiä ajatuksiani päivän puheenaiheesta eli Soinin kirjasta. Itse asiassa minun piti kirjoittaa Perussuomalaisten Nuorten toiminnasta, ja se sopiikin hyvin aiheeseen. Perussuomalaisten nuorisojärjestössä on kaipuu 1930-luvulle suorastaan valtavirtaa.

Siellä kukoistaa enemmän tai vähemmän avoin rasismi, joka vei järjestöltä viime vuoden valtionavustuksen. Siellä elää voimakkaana myös etnonationalismi, joka heijastaa kaipuuta menneisyydestä luotuun harhakuvaan aikana, jolloin aurinko paistoi aina ja puhdasrotuiset suomalaiset olivat onnellisia. Tästä kirjoitin lokakuussa.

Nuoret ovat nuoria, sanotaan, mutta taustalla piilee paljon nuoruuden uhmakkuutta vakavampi ongelma. Se on avoin yhteiskuntavastaisuus, joka ilmenee 1930-luvun aatteina ja toimintatapoina. Viime viikonloppuna järjestettiin nuorisojärjestön ydinjoukon tapaaminen ihan Lapuanliikkeen ja IKL:n hengessä. Mukana olivat ainakin Perussuomalaisten Nuorten toinen varapuheenjohtaja ja koko puolueesta erotettu Tuukka Kuru. Jostain syystä Kurun toiminta nuorisojärjestössä sallitaan, vaikka puolueessa ei sallita.

Olen jo vuosia sitten varoitellut, että eri puolueiden nuorisojärjestöissä toimivia ei pidä vähätellä, sillä heistä tulee hyvin nopeasti tulevaisuuden päättäjiä. Varoittelin tästä jo silloin, kun jotkut kokoomusnuoret puhuivat huonomman aineksen lisääntymisen estämisestä ja köyhille turpiin antamisesta.

Ihan samasta varoittelen nytkin. Populismi on tullut jäädäkseen ja se saa koko ajan eri muotoja. Näille nuorille 1930-luku näyttäytyy onnellisena aikana, jolloin omankädenoikeus oli voimissaan ja kaikki voitiin kuitata isänmaallisuutta hokemalla.

Miettikääpä mitä tapahtuu, jos Soinin ylistämä populismi saa murskavoiton ja sekä vanhat että nuoret populistit pääsevät toteuttamaan ihanneyhteiskuntaansa. Veikkaanpa, että ne eivät tule olemaan onnen aikoja.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (51)
 1. Tällaisia ajatuksia heräili Soinin suorana lähetetystä julkkarista.

  Populismi: Tapaus perussuomalaiset osoitti ainakin sen, että populismi on hyvä työkalu, kun tarvitaan maksimaalinen määrä kannatusta äänien muodossa. Se mitä jytkyn jälkeen tapahtuu, ei sitten enää ole niin tärkeää, koska populistin päämäärä on valta vallan vuoksi. Meillä ja muualla populismi on osoittautunut hyväksi, ellei parhaaksi tavaksi vaikuttaa äänestäjien tunteisiin ja saamaan heidät puhaltamaan yhteiseen hiileen, jota ei ole.

  Timo Soini: Narsisti on palannut julkisuuteen muutamaa kiloa keventyneenä, mutta puheet ja persoona ovat pysyneet samana tuttuna Soinina. Vitsien ja letkautusten taakse on kuitenkin vaikea kätkeä enää sitä, ettei Soinilla ole ollut mitään annettavaa sille ryhmälle joka hänet valtaan huusi. Edelleenkään hän ei ota vastuuta siitä, että persujen historiankirjoihin jäävä osuus on muiden kuin hänen aikaansaannoksia. Soini tullaan mainitsemaan sivulauseessa henkilönä joka toi vihapuheen politiikkaan ja mahdollisti rasistien nousun politiikan huipulle. Soini kertoo mielellään oman näkemyksensä omasta menestyksestään, mutta jättää kertomatta ne lukuisat virheet jotka lopulta johtivat antijytkyyn ja yhteen surulliseen episodiin Suomen politiikassa, sinisiin.

  Lopuksi: Soinin oppikirja populismia for dummies tuskin tulee olemaan tajunnanräjäyttävä analyysi 2000- luvun alun yhteiskunnallisesta kuohunnasta. Ehkä se toimii enemmän oppikirjana sille, miten populismin keinoin saavutetaan kansan suosio, sitä se ei kerro mitä sillä tehdään.

  1. Hienosti kommentoitu Sakun yhtä hienoon analyysiin! Populismi on oivallinen väline kerätä tietämätön kansa rähjäämään milloin minkin asian takia, kerätä lietsojille ääniä, ja päästä valtaan. Mikään ratkaisuhan se ei ole mihinkään. Populismi on aina vedätystä, johon tollot lankeavat.

   1. Mika Räsänen
    13.1.2020, 23:39

    Loistava kommentti 👍

  2. Jussi Parviainen
   13.1.2020, 14:19

   Kun kansan suosio on kerran saatu ja valtaan päästy, niin ei sillä enää mitään tee! Keskitytään valtakoneiston haltuun ottamiseen ja vallassa pysymisen varmistamiseen vaientamalla toisinajatteliat!

 2. Juha Rintala
  13.1.2020, 11:48

  Näyttää kyllä siltä, että globalismi ei ainakaan markkinatalousasiana ei näyttele tällä hetkellä juurikaan keskeistä roolia, vaikka pikkusomettajien salaliittoja jo näkyykin.

  Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jussi Halla-aho joutuu uimaan itse luomansa virran mukana, vaikka joissakin tapauksissa itse maalittamisensa sanallistaakin.

  Perussuomalaisten Nuorten kokoontuminen oli järjestetty Lapualla, jossa Ps:n kannatus on olematon, rasismia ei esiinny (joskin maahanmuuttajia näkyy ravintolayrittäjiä ja amerikkalaisia koripalloilijoita lukuunottamatta vähän) ja valtuuston ainoa perussuomalainen on muuttanut Itä-Suomesta.
  Viikonlopun kokoontumisessa ei näyttänyt olevan ensimmäistäkään lapualaista.

  1. Kolmas kappale ilahdutti 🙂 Ryyppään kahvit ja lähden töihin!

  2. Kyllä persuilu elää Lapualla vahvana. IKL-villapaidat eivät ole harvinainen näky katukuvassa, mutta perinteitä noudattaen äänestetään kepua ja kokoomusta. Edelliset presidentinvaalit 2018: Sauli Niinistö 63.1%, Laura Huhtasaari 11.3%, Matti Vanhanen 9.8%, Paavo Väyrynen 9.0%, Pekka Haavisto 3,0%.

Kommentointi suljettu.